wilhelm4 23.08.09, 16:37 Pani Klich: czy Pani sie we gowa rypla ? Panie Skrzek: nachlany abo ? Klichowo juz nieraz "góry i doliny" miala. Skrzek wydowol sie OK. Ludzie, co Wom sie pofyrtalo ???! Jedne wielkie rozczarowanie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilhelm4 Pożyteczni idioci ze Śląska 23.08.09, 16:43 > od wielu lat walczących bez skutku o zarejestrowanie swego > kanapowego Związku Ludności Narodowości Śląskiej Nie wstyd Wam ? Nierzeczowe - np. KOR tez byl "kanapowy". I czamu muszom tak walczyc, nawet w Strasbourgu - wiadomo, Wy tyz swietnie wjycie, ino sam dezinformujecie Czytelników - fe! > i w tym celu przypomniała czarne karty z najnowszej historii Śląska. I wlasnie o to idzie. To jest SKLONSKO Organizacja. Nie idzie o Halka Moniuszki i Targowica abo "bitwa" pod Lenino. Polskie organizacje tyz sie niy intersujom Wietnamem abo Katangom. Tukej idzie o Slonsk i slonsko historia ! > Oni sami do rosyjskich dorzucają garść własnych przykładów: że > Wojciech Korfanty wbrew powszechnej opinii był niedobry, zniszczył > Śląsk, i majom 100 pro recht, moze niy ? Conclusio: czisto demagogia! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_katowic ZLNŚ szkodzi 23.08.09, 17:04 Szkodzi nie tylko ZLNŚ, ale także szowiniści niezrzeszeni jak cirano, arnold7 i wilhelm4. Odpowiedz Link Zgłoś
gipsdeka Re: ZLNŚ szkodzi 23.08.09, 17:22 Szkodzą Szlyzjery, czyli śląscy Niemcy z rajchu i miejscowi. Np. ballest, rzewucki, oberschlesier1921 i oppelner_oz. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: 23.08.09, 17:37 Dej pozur: lone tak fest szczekajom, bo sie bojom. Bojom, ze stracom wplywy i wladza na Slonsku. Ale najwyzszy czas, wszysko mo koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
sssx Re: 23.08.09, 17:38 Mosz recht Wilhelm. Niektorych juz zabanowali na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxok Re: ŻENADA żenada żenada. Po prostu. 23.08.09, 22:42 Cały ten ruch jest żenujący. Jestem z Katowic i kiedy rozmawiam ze znajomymi z Warszawy czy innych miast to czuję wstyd, kiedy pytają czy jestem za odłączeniem Śląska od Polski. Czy Ruch Autonomii Śląska przedstawił kiedykolwiek dokładne wyliczenia prezentujące korzyści i straty ekonomiczne autonomii? Czy nie jest tak, że 99% osób popierających ten ruch to ludzie którzy nie mają pojecia o co walczą? Całej Polsce oświadczam, że jako Katowiczanin nie identyfikuję się z moimi - niestety - ziomkami wygłaszającymi durne hasła bez szans na realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: ŻENADA żenada żenada. Po prostu. 23.08.09, 23:17 Zapytaj się jakiegokolwiek ekonomisty czy takie wyliczenia są możliwe i czy w którymkolwiek regionie ubiegającym się o autonomię takie wyliczenia sporządzono. Ja mógłbym Ci odpowiedzieć na oba pytania, ale lepiej będzie, kiedy uczyni to ktoś bezstronny. Tymczasem proponuję odwołać się do potocznego doświadczenia, pojechać na ścianę wschodnią czy do Polski centralnej i zastanowić się, których z tych lekiem i miodem płynących regionów dopłaca do Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Widać nie jesteś Ślązakiem. 24.08.09, 08:42 flexxok napisał: > Cały ten ruch jest żenujący. Jestem z Katowic i kiedy rozmawiam ze > znajomymi z Warszawy czy innych miast to czuję wstyd, kiedy pytają > czy jestem za odłączeniem Śląska od Polski. Widać nie jesteś Ślązakiem. Ja też nim nie jestem, ale wcale się nie dziwię, że Śląsk chce się odłączyć. Polska mu wiele szkody wyrządziła. > Całej Polsce oświadczam, że jako Katowiczanin nie identyfikuję się > z moimi - niestety - ziomkami wygłaszającymi durne hasła "Durne hasła" - wszystko jasne. (po polsku mówi się "głupi", "durak" to wyraz rosyjski) Odpowiedz Link Zgłoś
zef-lik Prawda w oczy kole? 23.08.09, 18:12 Super zredagowany tekst, Tych paru oszolomow rozpedzic na cztery wiatry. Gorzelik juz ma miesieczny na nauki u Terrorystow z ETA albo potrafia ino lizac sowietow po dupie coby zaistniec Zanim sobie wrzoda wychodujemy rozpedzic oszolomstwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan RAŚ i ZLNŚ to nei to samo 23.08.09, 19:35 Skoro proponujesz bolszewickie metody rozwiązywania problemów politycznych, to przynajmniej powinieneś odróżniać śląskie organizacje. raslaska.org Odpowiedz Link Zgłoś
flexxok Re: RAŚ i ZLNŚ to nei to samo 23.08.09, 22:54 Dla mnie to to samo, bo obydwie organizacje nie mają profesjonalnego zaplecza merytorycznego a wygłaszają opinie, które naszemu regionowi mogą bardzo zaszkodzić - ekonomicznie i wizerunkowo. Zauwazcie, że o Śląsku w mediach w ogóle nei mowi sie dobrze. Wy dorzucacie do tego cegiełkę, sprawiając wrażenie oszołomów, którzy sie porywają z motyką na słońce, nie znając realnych skutków tego, gdyby jednak udało sie plany zrealizować Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: RAŚ i ZLNŚ to nie to samo 23.08.09, 23:14 Potrafisz argumentować zamiast zaklinać rzeczywistość? Bo na razie zaleciało tanim besserwisserstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: RAŚ i ZLNŚ to nei to samo 24.08.09, 09:37 RAŚ i ZLNŚ to jedno i to samo, więc nie ma czego odróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: RAŚ i ZLNŚ to nei to samo 24.08.09, 11:37 dla ciebie kultura i kultura fizyczna to pewnie tez to samo, ale nikt od ciebie nie oczekuje tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_3_3 Pożyteczni idioci ze Śląska 23.08.09, 17:24 Zgadzam się z redaktorami GW chociaż nie jest ulubioną gazetą jaką czytam.Czyżby zdrowy rozsądek wrócił do GW?.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Pożyteczni idioci ze Śląska 23.08.09, 17:34 Z czym sie konkretnie zgadzasz ? Czy tylko tak sobie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sssx Re: Pożyteczni idioci z GW 23.08.09, 17:37 Jeszcze cie nie zabanowali? Ich, polskich nacjonalistow boli prawda, wiec niedlugo przestaniesz tu pisac. Pyrsk sssx Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Pożyteczni idioci ze Śląska nie wiedzą, że 23.08.09, 19:49 popierając Rosję (rosyjski węgiel i gaz) tworzą u siebie bezrobocie. Zapewne liczą na to, że hojny niemiecki podatnik z Monachium czy Frankfurtu weźmie ich na swoje utrzymanie. Nic z tego. Oni ani nie mają ochoty ani też nie jest ich na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Pożyteczni idioci ze Śląska 23.08.09, 17:35 Sami miesz(k)ancy Katowic sie tu wypowiadaja, hehe. A slonsko karawana ciongnie dali.... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Pożyteczni idioci ze Śląska 23.08.09, 19:45 Śląska woda gruchocze kości? Szkoda, że samym Ślązakom na kopalniach ;-)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Pożyteczni idioci ze Śląska 24.08.09, 14:07 > Śląska woda gruchocze kości? Dla niewtajemniczonych: To cytat towarzysza Gierka (Katowice, 1968). Nieslazaka, tylko Zaglebiaka ! Pozatem: wstydzil sie tego do konca zycia ! (bo byl w kontekscie brzydko antysemickim) Wiec nie manipuluj tu. Odpowiedz Link Zgłoś
sssx GW-Tuba nacjonalistycznej propagandy 23.08.09, 17:33 Ta pani i ten pan powielaja polskie klamstwa i obrazaja Slazakow Odpowiedz Link Zgłoś
tyz_hanys Bardzo dobry komentarz !Brawo Klich 23.08.09, 17:51 W koncu ktoś napisal prawde o tych pseudoślązakach którzy jak Paris Hilton pchają sie na medialny talerz. W swojej bezsilnosci ( bo tych paru wielonikowych forumowych krzykaczy robi tylko sztuczny tłum ) robią co mogą zeby o nich pisano i mówiono. To faktycznie jedyna mozliwośc dla nich zaistnienia na scenie bo NIKT tego kanapowego badziewia nie popiera i nie czyta. Doskonały tekst Pozdrowiom Hanys Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Bardzo dobry komentarz !Brawo Klich 23.08.09, 18:28 tyz_hanys napisał: > W koncu ktoś napisal prawde o tych pseudoślązakach > którzy jak Paris Hilton pchają sie na medialny talerz. Poczytaj sobie lepiej prawdę o faszystowskiej Polsce i jej faszystowskich nienawistnych mass-mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Bardzo dobry komentarz !Brawo Klich 23.08.09, 20:35 Widać zresztą, co i kogo sobą reprezentują tacy jak wilhelm chociażby. Proszę absolutnie nie kasować tych postów! Moderacja - tak, bezmyślna cenzura - nie. Ban - jeżeli zaczną trollować. Nie tylko ja nie zamierzam świecić oczami za takich pacanów, nie tylko tyz_hanys. Poza tym szkodzą przede wszystkim GŚ - od dłuższego czasu robili nam wizerunek skończonych ksenofobów i chamów. Polska w całości jest ździebko większa - więc się może z tego śmiać, nam na Śląsku mniej jest do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Kto wam płaci faszystowskie kundle za skłócanie 23.08.09, 18:22 Polaków z Rosjanami?? Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorjedoch ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, teraz r 23.08.09, 18:45 Po śląskiej gwarze pozostała ruina po jezyku polskim zachwaszczona niemieckimi skrzywieniami i imitacje bawarskich "schlagierów". Miejscowe media i kilku ludzi kultury próbuje jakąś tradycje podtrzymywać ale wychodzi to bliskio parodii cepelii. No i pozostało "kilku" autentycznych starców bo ci pseudo autonomiści to mizerny sposób na zaistnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
apejron-1 Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 23.08.09, 19:45 Bawi mnie obecny kształt "gwary" na śląsku, bo rzeczywiście zwykle nie mówią tam urzędowym polskim. Tyle tylko że gwara na przedmieściach Sosnowca brzmi właściwie tak samo jak w zachodniej części aglomeracji katowickiej, podejrzane nie? Mało tego brak w niej języka niemieckiego. W rzeczywistości na górnym śląsku dominuje obecnie śląska mutacja wiejskiej gwary małopolskiej (ty uwaga że kieleckie czy lubelszczyzna to też małopolska), z charakterstyczną dla niej cechami, choć oczywiście ludziom wydaje się, że godają po śląsku. Jak kogoś to interesuje to prawdziwą gwarę śląską można usłyszeć głównie na opolszczyźnie w rejonach gdzie wciąż mieszka sporo osób pochodzenia niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wozi-woda Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 23.08.09, 20:22 > cechami, choć oczywiście ludziom wydaje się, że godają po śląsku. Jak kogoś to > interesuje to prawdziwą gwarę śląską można usłyszeć głównie na opolszczyźnie w > rejonach gdzie wciąż mieszka sporo osób pochodzenia niemieckiego. Kompletne brednie; Twoim zdaniem w rybnickiej części Górnego Śląska nie posługujemy się gwarą bo niewiele pozostało tu osób pochodzenia niemieckiego? I jakim cudem niemieckość miała by być warunkiem egzystowania gwary śląskiej? Typowe brednie zarozumiałego gorola... Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 23.08.09, 20:44 Jedoch i apejron - nowa nadzieja językoznawstwa nie tylko polskiego, subtelni znawcy gwar i dialektów w lekkiej formie popularyzujący swoje wypociny, eee... - refleksje. Miodek, Bralczyk, Pisarek - pakować walizy, nie jesteście już potrzebni... Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 23.08.09, 21:01 Według mnie na tym forum zaczyna się czyste trollowanie w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
apejron-1 Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 24.08.09, 10:51 Czego się obrażacie, stawiam tylko tezę, że w aglomeracji katowickiej gwara małopolska zdominowała gwarę śląską. Wynika to z moich obserwacji które opisałem, językoznawcą nie jestem. Jak macie inne obserwacje, spostrzeżenia to napiszcie i już. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 24.08.09, 16:58 No to Cię krótko informuję jeszcze raz, że głupią tezę stawiasz. Żadna gwara, dialekt w Polsce nie ma charakteru ekspansywnego. Raczej odwrotnie, a roztapiają się w standardzie (tzw. języku literackim, którego np. tutaj używamy). To zresztą jest przyczyną niezadowolenia szczególnie na GŚ, bardzo przywiązanym do swoich tradycji (niewątpliwie zasługujących na głęboki szacunek). M.in. polegających na pielęgnowaniu bogactwa języka, jego zróżnicowania - czego szczególnie nie panimają zwolennicy centralnego glajszachtu z Polski centralnej, chętnie wspomagający to "roztapianie się" (przy okazji masz w ostatnim zdaniu przykład wzbogacenia wypowiedzi przez użycie rusycyzmu i germanizmu - uzyskania tym samym efektu bardzo aluzyjnej wieloznaczności oraz zwiększenia ekspresji wypowiedzi). Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: ... dawniej chociaż gwarę swoja tam mieli, te 24.08.09, 14:09 Ta zawsze byla INNA, ale co ty wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Jest sposób: 23.08.09, 19:44 1. Obciąć dotacje dla kopalń i górnictwa. Także dotacje do leczenia ofiar wypadków i chorób zawodowych w górnictwie. 2. Obciążyć Śląsk stratami wynikłymi ze skażenia Wisły i Odry. 3. Obciąć pozostałe dotacje budżetowe. 4. Dać Śląskowi upragnioną autonomię finansową. Może się wtedy okazać, że Śląsk żyje na koszt Białegostoku. 5. Stawiać pały za nieumiejętność posługiwania się językiem polskim. Nie przyjmować do pracy w instytucjach państwowych tych, co nie potrafią poprawnie pisać i mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y... 23.08.09, 19:57 puściłem pawia... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y 23.08.09, 20:07 Nie wiem, czy faszystowskie. Ale na pewno antyśląskie. Nie kto inny, jak Moskale obrabowali Śląsk i zmienili w Katangę Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y 23.08.09, 20:49 Everett Ty jednak jesteś jakimś skończonym frustratem, w monstrualnych - gargantuicznych - ilościach produkującym swoje wypociny na forach, bo nikt Ci tego gdzie indziej nie wydrukuje. Bredzisz, waść (odnośnie Twoich punktów, planisto-myślicielu). Idź się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y 24.08.09, 09:23 Bo prawdę napisał, nie? A prawdo ślunzoków boli, oj boli... Ja też wcale sobie nie życzą dopłacać do górniczych nierobów, którzy tylko potrafią wyciągać łapę po cudze pieniądze i płakać, jak to straszliwie niebezpieczną (wręcz bohaterską) pracę wykonują - a jak dojdzie do wypadku, to niemal zawsze się okazuje, że to jeden matoł z drugim matołem a to kasku nie założył, a to czujniki bezpieczeństwa wyłączył, a to wlazł gdzie nie powinien... Przydałaby nam się polska "żelazna dama", przynajmniej pokazałaby górnikom, gdzie ich miejsce. A że kopalnie są nierentowne, brudne i szkodliwe - to wiadomo od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y 24.08.09, 10:28 O tym czy według mnie rzeczywiście taką prawdę "między oczy" napisał, a nie zbiór tendencyjnych impertynencji - czytaj niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y 24.08.09, 10:34 Na temat sytuacji w naszym górnictwie i jego perspektyw, restrukturyzacji, czystych technologii węglowych, przyszłości energetyki polskiej (czy atom możemy mieć za darmo, szanse geotermii, źródła odnawialne, ITER)- poczytaj artykuły i posty na te tematy. Ja już tam się udzielałem, tam możesz więcej się dowiedzieć zamiast żyć sloganami. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Ślązacy powinni zatłuc te faszystowskie kur.y 24.08.09, 14:11 Co ma sytuacja w górnictwie do prawdy historycznej ? Dziwna logika, ale byle ino ryczec i pluc. Odpowiedz Link Zgłoś
wozi-woda Re: Jest sposób: 23.08.09, 20:44 everettdasherbreed napisał: Typowy, gorolski debilizm; > 2. Obciążyć Śląsk stratami wynikłymi ze skażenia Wisły i Odry. A resztę gorolstwa obciążyć stratami wynikłymi ze skażenia reszty polskich rzek i tej części Wisły i Odry, która zbiera gnój poza Śląskiem. Gratuluję bystrości umysłu. > 3. Obciąć pozostałe dotacje budżetowe. I vice versa, reszcie Gorolstwa także. > 4. Dać Śląskowi upragnioną autonomię finansową. Może się wtedy okazać, że Śląsk żyje na koszt Białegostoku. Jasne, wszyscyście silni w pysku ale autonomią straszycie jak bajką o żelaznym wilku. No to dajcie tą autonomię; wszystkie gorolskie rozwiązania gospodarcze i gorolski stosunek do pracy poślemy w końcu w diabły > 5. Stawiać pały za nieumiejętność posługiwania się językiem polskim. Nie przyjmować do pracy w instytucjach państwowych tych, co nie potrafią poprawnie pisać i mówić. No tu już błysk intelektu wiekuisty. Może od razu obozy koncentracyjne jakie Anglicy urządzili Burom? Każdy świadomy Ślązak wie że powinien znać język polski bo chodzi do polskiej szkoły. A równocześnie będzie szanował język swoich przodków, sąsiadów wśród których żyje, swojej nowej (śląskiej) rodziny. Tylko pospolity debil może uważać, że posługiwanie się na Śląsku własnym językiem w czymkolwiek może człowiekowi uchybić. Jeśli mi do urzędu przyjdzie wiekowa petentka posługująca się wyłącznie gwarą to musiałbym być ostatnim skretyniałym gorolskim debilem aby nie odpowiedzieć jej w takim języku jaki będzie dla niej zrozumiały. Tylko głupi gorolski cham będzie zgrywał zarozumiałe panisko i lekceważył prostego człowieka. Wiem, że ta prymitywniejsza część gorolstwa nigdy nie pojmie prostych spraw ale jest Was coraz mniej. Ci którzy związali swoje życie ze Śląskiem szybciej rozumieją na czym polega szacunek dla odmienności. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Jest sposób: 23.08.09, 21:18 Nie jestem Góralem. Większość skażeń polskiego (w tym także śląskiego) środowiska naturalnego wywodzi się ze Śląska. Jestem z natury przeciwko wszystkim dotacjom do gospodarki. Branżowym i terytorialnym. To przynosi więcej szkody niż pożytku. Stosunek do pracy jest dobry w gospodarcze rynkowej a zły w socjalistycznej. Narodowość, regionalizm i język nie mają na to wpływu. Jakie znowu obozy koncentracyjne? To akurat Rosja, na którą śląskie oszołomy patrzą z uwielbieniem, ma obozy koncentracyjne. Wymóg prawidłowego władania językiem przez urzędnika państwowego czy samorządowego jest oczywisty. W Niemczech jest znacznie więcej regionalnych gwar i dialektów niż w Polsce. Ale język urzędowy jest jeden. Nikt poważny nie ma zamiaru niszczenia ludowej kultury w tym gwary. Nikt poważny nie ma zamiaru likwidacji regionalizmów. Ludzi niewykształconych jest bardzo mało. Staruszki bardzo dobrze posługują się językiem w mowie i piśmie, nie gorzej niż obecni licealiści. Jeszcze raz: nie jestem Góralem. A Śląsk cenię. Nie pozwolę jednak na to, aby ktoś przez głupotę stawał się narzędziem wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jest sposób: 23.08.09, 23:58 Nie bądź taki mądrala. Nie Ty będziesz decydował o tym komu co obcinać i komu za co pały stawiać, nie będzie też o tym zza biurka decydować żadne centralne panisko udzielne. Póki co jest to demokratyczny kraj, co 10 jego mieszkaniec jest Ślązakiem, więc daruj sobie swoje uszczypliwości w punktach i się lepiej po prostu zamknij, jak masz w ten sposób pisać. A Twój sposób ujęcia tematu skażenia środowiska jest już po prostu bezczelny wobec regionu, który najbardziej oberwał na skutek eksploatacji JEGO bogactw naturalnych (możliwej poprzez infrastrukturę, której fundamenty zbudowali Niemcy - miasta, drogi, koleje, kopalnie oraz huty). Poza tym pewnych subtelności związanych z dyskryminacją odrębności regionalnych w Polsce nie widzisz i nie czujesz, bo tego nie znasz i nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jest sposób: 24.08.09, 00:03 Nie tylko nie widzisz i nie rozumiesz, ale NIE CHCESZ widzieć i nie próbujesz zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Jest sposób: 24.08.09, 00:08 Nota bene Niemcy zbudowali tą infrastrukturę w znacznym stopniu rękami Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monter-christo Re: Jest sposób: 24.08.09, 12:01 everettdasherbreed napisał: > Nie jestem Góralem. > > Jeszcze raz: nie jestem Góralem. co ty fanzolisz ??? on pisal o gorolach a nie o Góralach jak mozesz sie wypowiadac na temety slaskie, nie znajac znaczenia tego slowa uuuhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
boguschitz Re: Jest sposób: 24.08.09, 08:16 everettdasherbreed napisał: > 1. Obciąć dotacje dla kopalń i górnictwa. Także dotacje do leczenia ofiar > wypadków i chorób zawodowych w górnictwie. > 2. Obciążyć Śląsk stratami wynikłymi ze skażenia Wisły i Odry. > 3. Obciąć pozostałe dotacje budżetowe. > 4. Dać Śląskowi upragnioną autonomię finansową. Może się wtedy okazać, że > Śląsk żyje na koszt Białegostoku. > 5. Stawiać pały za nieumiejętność posługiwania się językiem polskim. Nie > przyjmować do pracy w instytucjach państwowych tych, co nie potrafią poprawnie > pisać i mówić. ________________________________________________________________ Chopie chyba cie gowa boli, abo kolano. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Jest sposób: 24.08.09, 14:10 > 4. Dać Śląskowi upragnioną autonomię finansową. > Może się wtedy okazać, że Śląsk żyje na koszt Białegostoku. Nie pij, nie jedz, nie rób hanby swoim Szanownym Rodzicom ! Odpowiedz Link Zgłoś
wozi-woda Gwałty na Ślązaczkah 23.08.09, 20:28 Autorzy tego dość marnego tekstu dopuścili się chamskiej manipulacji sugerując że gwałty czerwonoarmiejców miały związek z gwarą. Żołnierze gwałcili wszędzie na ziemiach polskich gdy szli na Berlin. Nie zwracali uwagi na wiek, urodę, stan zdrowia gwałconych kobiet i dzieci. Tylko idiota uwierzy, że szczególnie zwracali by uwagę na język jakim się gwałcona posługiwała. Polskie byłe więźniarki obozów na terenie Niemiec, które wracały do Polski tuż po końcu wojny także były gwałcone; przez Rosjan i przez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Gwałty na Ślązaczkah 23.08.09, 20:35 Odrobina wiedzy nigdy nie zaszkodzi. Fakt, że ruskie sołdaty najchętniej gwałciłyby jak leci, ale przyzwolenie miały od dawnej polskiej granicy. A wcześniej co najwyżej na obcojęzycznych (do których nieraz zaliczali Ślązaczki). Odpowiedz Link Zgłoś
mannx Re: Gwałty rowniez na Polkach 24.08.09, 05:17 Soldaty przyzwolenia nie potrzebowali. Mylisz sie Bartoszcze. Soldaty gwalcili rowniez Polki (np. masowe gwalty pod Lodzia w lipcu 1945 - kilka wiosek) oraz wiele innych miejscowosci. Nawet w necie znajdziesz wiele przykladow. A czy wiesz co sie dzialo juz w 1939 roku po wkroczeniu sowietow do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Gwałty rowniez na Polkach 24.08.09, 14:14 Bartoszcze ma racje. Granica miedzy np. Chorzowem a Bytomiem byla w tym temacie baaaardzo znaczaca. Pierwsze kilka dni byly straszne - w Zabrzu, Bytomiu, Gliwicach. W miastach, ale tez we wioskach, szcz. podgliwickich. Nie tylko co do gwaltów, tez morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Gwałty na Ślązaczkah 23.08.09, 21:20 Ależ oczywiście. Znane są relacje gwałcenia przez sowieckich żołnierzy nawet więźniarek Rosjanek. Zresztą sowieccy żołnierze gwałcili nie tylko kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Komentarz 24.08.09, 06:31 Gdzie można to oświadczenie przeczytać? Jeżeli rzeczy mają się tak, jak twierdzą autorzy tego artykułu, Klub pożytecznych idiotów w Polsce powiększył się o nowych członków i nowego patrona. Nie sądzę jednak, by zagrozili oni pozycji najliczebniejszego w tym Klubie, hodowanego przez GW grona przyjaciół Chodorkowskiego, Kosowa, kolorowych rewolucji i wszelkiej opozycji i irredenty, jeżeli mają błogosławieństwo amerykańskich fundacji i banków. Dalsze uwagi nie odnoszą się w żaden sposób do ZLNŚ i jego działań (nic bliższego o nich nie wiem), a dotyczą wyłącznie tematów tak jak zostały poruszonych w artykule p. Klich i p. Krzyka. Korfanty Korfanty jest postacią złożoną; również różne fazy jego życia i działalności będą różnie oceniane z pozycji Warszawy (polskiej patriotycznej ortodoksji) a inaczej z górnośląskiego punktu widzenia. Dlatego powoływanie się na rzekomo 'powszechną opinię', ze Korfanty był dobry, jak sugeruje tekst, jest mylące i nieprawdziwe, bo nie ma powszechnego konsensusu, tylko sprzeczne opinie, co dobrego zrobił Korfanty, czy w którym momencie zasługuje na sympatię. Ofiary łagrów Zarzut, że śląscy autonomiści nie upominają się w Moskwie o Ślązaków z Miednoje jest niezrozumiały. Dla trzeźwo myślącego człowieka sprawa została wyjaśniona, a pamięć o tej kategorii ofiar stalinowskich zbrodni, którą określa się mianem ofiar Katynia została należycie uhonorowana. Cała reszta, a więc wyodrębnianie tej grupy ofiar i budowanie wokół niej para-religijnej obrzędowości, a następnie instrumentalizowanie katyńskiego cmentarza do podsycania resentymentów i niekończących się roszczeń politycznych jest obce śląskiej mentalności. Kult Katynia dzieli, ponieważ jest hołdem obecnych polskich elit ówczesnej elicie narodu (bo tak najczęściej mówi się o oficerach i wojskowych zamordowanych w sowieckich obozach), co ustawia wszystkie inne polskie ofiary na drugim miejscu. Dla ofiar śląskich wywózek 1945 roku nie ma w tym obrządku pamięci miejsca nawet w trzecim rzędzie. Instytucje państwowe (teraz IPN), tak gorliwe w szukaniu wszystkiego, co wiąże się z sowieckimi represjami, nie podjęły i nie podejmują żadnych starań, by zidentyfikować obozy i miejsca, gdzie pogrzebano Górnoślązaków, którzy nie wrócili z ZSRR. Ten brak zainteresowania wynika zapewne stąd, że w transportach 1945 roku byli głównie górnicy i robotnicy (a nie elity), oraz, że byli to albo obywatele Rzeszy albo wskazani przez Polaków Ślązacy narodowości niemieckiej z województwa śląskiego. 1945 Wywożono zresztą nie tylko mężczyzn, ale i kobiety, które wcześniej ściągnięto do obozów pracy przy demontażach, poszerzaniu torów, itp. Pożary spowodowane przez czerwonoarmistów w Bytomiu czy Gliwicach można policzyć na palcach jednej ręki; a w porównaniu z tym, co działo się w miastach dolnośląskich i pomorskich rzecz jest niewarta wzmianki. Katowice, miasto w granicach Polski sprzed 1939, w ogóle nie mogło być terenem dewastacji czy podpaleń. [Rosjanie] "strzelali do starców mówiących po śląsku, bo sądzili, że to język niemiecki" to czyste fantazjowanie. Na terenie miast górnośląskich strzelanie do ludzi oraz egzekucje (jak np. w Miechowicach) miały miejsce tylko w pierwszych dniach okupacji, a język jakim władała ofiara nie miał tu nic do rzeczy. Później, zdarzało się, że żołnierze rosyjscy strzelali, wezwani po niemiecku, w kierunku mówiących po polsku szabrowników (takie ustne relacje kiedyś krążyły). Podsumowując, cenię Gazetę Wyborczą za to, że zechciała przerwać milczenie o "tej prawie stutysięcznej rzeszy" wywiezionych z Górnego Śląska, choć nie podoba mi się, że traktuje wspomnienie tej tragedii przede wszystkim jako amunicję do wykorzystania w bieżącej polsko-rosyjskiej wojnie propagandowej. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Komentarz 24.08.09, 14:16 Jeszczee w 1946(!) w Chorzowie cale brygady nie wracaly z szychty dodom. Wielu juz nigdy nie wrócilo ! :(( Odpowiedz Link Zgłoś
jacggg Re: Komentarz 24.08.09, 17:12 Bardzo dobry komentarz, aby. Jedynie co do tej niebywałej złożoności postaci Korfantego (braku możliwości dokonania w miarę spójnej "analizy SWOT" tego polityka, tak w Warszawie jak na Śląsku) nie bardzo mnie przekonujesz. Nie dające się usunąć rozbieżności wystąpią chyba raczej pomiędzy zwolennikami wzajemnie zwalczających się "polityk historycznych" :) Odpowiedz Link Zgłoś
elsby "Naród" i "religia". 24.08.09, 07:25 Te dwie rzeczy robią z ludzi zwierzęta do napuszczania na siebie przez demagogów. Odpowiedz Link Zgłoś
marian391 Prowokacja 24.08.09, 10:31 Zarówno działacze ZLNŚ jak i autorzy komentarza dopuszczaja się prowokacji. Usprawiedliwainie rosjan jest nielogiczne, aczkolwiek zajmujac Zaolzie, Polska też niejako wspóldziałała z Niemcami. Natomiast pisanie o podpalaniu miast śląskich jest naciaganiem nielicznych i niesprawdzonych faktow i wzbudzaniem histerii antrosyjskiej. Niestety ale obie strony wykazały się idiotyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Prowokacja 24.08.09, 13:25 Pozary w miastach na Gornym Slasku byly nieliczne .Raczej naturalny wynik "hausowania soldatow".Polacy czesto wykorzystuja to do swojej propagandy i bajek.Zatkalo mnie kiedys jak zasluzony ,polski dzialacz opisywal swoj przyjazd wiosna 1945 do "30-50%" spalonego Opola. No i potem oczywiscie wszysto blyskawicznie odbudowano. Najlepsze , co Slask moglo spotkac to otwarcie granic i ,dlugoterminowo, europejskie prawo.Warszawa zostanie tym, czym kiedys byla- Stolica Ksiestwa Mazowieckiego.Slask bedzie sie kierowal jak zawsze-na Prage, Wroclaw i Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Prowokacja 24.08.09, 14:16 Natomiast pisanie o podpalaniu miast śląskich jest naciaganiem nielicznych i niesprawdzonych faktow i wzbudzaniem histerii antrosyjskiej. ----------------------------- ???? MILCZ blaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Prowokacja 24.08.09, 14:18 Fakt: Raciborz zniszczyli Polacy i Czesi, walac (sie) z grubej rury. Dopiero Ruski zdecydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Prowokacja 24.08.09, 18:56 Czy Ty wiesz dlaczego zajęto Zaolzie? Bo po Traktacie wersalskim, cwanej grze Czechów /włączając w to zbrojny najazd/, niechęci Francji, Anglii do odradającej się Polski poza granicami ojczyzny znalazło się 130-150 tyś Polaków. Poza tym Polska nie najechała Zaolzia siłą tylko podpisała umowę z rządem czeskim o przkazaniu tych ziem pod jurysdykcję polską. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Prowokacja 25.08.09, 19:58 niechęci Francji [...] do odradającej się Polski ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 autor tej notatki to pożyteczny idiota,tylko kogo? 25.08.09, 00:08 Ten idiota "pożteczny"jak wielu innych napuszcza jednych na drugich, bo skłóconymi pożytecznymi idiotami łatwiej się rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Pożyteczni idioci ze Śląska 25.08.09, 11:08 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,6960456,RAS__Nie_mozna_stac_w_szeregu_z_megaklamcami.html Odpowiedz Link Zgłoś
artanek58 Pożyteczni idioci ze Śląska 25.08.09, 14:26 Wyszczylac po dupie tym anty Slązakom po dupie poskiem.MYSLA ŻE TERAZ SAMI SIE WYKOPALI GROB I TACH NIYCH ZOSTANIE.pORZĄDNYM NIE PODRODZE Z CHACHARAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
kozakowzdona Re: Pożyteczni idioci ze Śląska 26.08.09, 10:18 ce jest głupi artykuł- Lenin prze ciem? Odpowiedz Link Zgłoś
hippocampus24 @autor 26.08.09, 13:58 Pozwól mi pogratulować Ci sukcesu, który osiągnąłeś w rosyjskim internecie. Przekład Twojego artykułu «Pożyteczni idioci ze Śląska» został opublikowany tutaj: Полезные идиоты из Силезии - wywołał niemałe zainteresowanie rosyjskich internautów, którzy go aktywnie oceniają i komentują. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Pani Klich, czy Pani szajba odbila??? 27.08.09, 19:51 Coz ma piernik do wiatraka? Moze tez w koncu Pani uzyje okreslenia "polskie obozy koncentracyjne", czy brak odwagi? Korfanty byl morderca, hochsztaplerem i oszustem politycznym. Nawolywal do mordow na Slazakach. Po agresji Polski na Niemcy i aneksji wschodniego Gornego Slaska w 1922, Polska od 1945 pozbawila Slask calego dorobku duchowego, materialnego i kulturowego. Miliony Slazakow Polska wypedzila. Setki tysiecy zginely. Jesli Pani to tlumaczy Poczdamem, wypedzenia zaczely sie przed konferencja. Jesli jednak to Pani nie wystarcza i legalizuje te zbrodnie dycyzja aliantow, argumentuje Pani na tym samym poziomie, co nazisci: Eksterminacja narodu zydowskiego byla w koncu legalna. Byly to postanowienia z konferencji w Wannsee. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś