Dodaj do ulubionych

Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze

• tadjan Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:18
      Niech!.... mówią pisie pacany. Niech oddadzą pieniądze pobrane za
      nic nierobienie.
    • schabowy_z_ziemniakami Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:21
      jeden z nielicznych postulatów PIS z którym się zgadzam
      jak ktoś jest na tyle nieodpowiedzialny i wsiada do samochodu w takim stanie
      niech się pożegna z prawem jazdy na zawsze
      dorzuciłbym karanie pasażerów, którzy wsiadają do auta z pijanym kierowcą -
      głupota też powinna być karana
      • everettdasherbreed Re: Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:54
        Jeśli ktoś został ukarany za jazdę po pijanemu, to w wyroku sądu musi być
        nałożony OBOWIĄZEK pozbycia się samochodu, przez sprzedaż, darowiznę, zamianę itd.

Właściciele samochodów powinni być ostrzej karani za udostępnianie pojazdów pijakom.
    • milo_1 A pijany poseł w Sejmie..na sali obrad ???? 25.08.09, 09:22
      .....jest większym "bandytą" bo reprezentuje sobą tych, którzy go wybrali i jeszcze 'po pijaku' decyduje o losach nas wszystkich....

Zbliżają się wybory i PiSiory zaczynają rozsiewać populistyczne hasełka.....
    • ofiara_systemu Pomysł głupi jak jego tworcy !!! 25.08.09, 09:24
      Czym to będzie skutkować ? Ano tym że wzrośnie odsetek ludzi bez
      prawa jazdy za kierownicą . Juz teraz policja zatrzymuje wielu
      pijanych bez uprawnień do kierowania pojazdami . Juz teraz
      szesnastolatek za kierownicą samochodu to codzienność . Może lepiej
      od razu znieść obowiązek prawa jazdy ? Głupi politycy myslą że brak
      dokumentu poswiadczającego posiadanie uprawnień do kierowania
      powstrzyma pijanego przed przejażdżką .
    • ofiara_systemu A może lepiej ...zakaz wykonywania zawodu? 25.08.09, 09:28
      zamiast dożywotniego zakazu prowadzenia pojazdów - przepisu który
      będzie nagminnie łamany wprowadzic ZAKAZ PROWADZENIA POJAZDÓW
      SŁUZBOWYCH i ZAKAZ WYKONYWANIA ZAWODU KIEROWCY ? Wtedy obowiązek
      egzekwowania prawa spocznie na kadrowcach w zakładach pracy zaś kara
      bedzie naprawdę dotkliwa.
      • everettdasherbreed Re: A może lepiej ...zakaz wykonywania zawodu? 25.08.09, 10:56
        Jeśli komuś odebrano "prywatne" prawo jazdy, to i zawodowego on mieć nie może.
        Kadrowiec i tak sprawdza, czy pracownik nie był karany sądownie.

Przed wręczeniem kluczyków do pojazdu służbowego dyspozytor ma obowiązek
        sprawdzić prawo jazdy kierowcy.
    • profanum_vulgus Tusk się na to nie zgodzi. 25.08.09, 09:32
      Przecież musi dbać o margines społeczny - to POwski żelazny
      elektorat:
      www.wprost.pl/ar/116286/Wybory-w-wiezieniach-PO-762-proc-PiS-28-proc/
      • sam_gaz profanum_vulgus..bełkot kretyna z ryjem w szambie 25.08.09, 09:35
        piszesz bezpośrednio z Tworek !?
    • bezzebnypirat OK, ale najpierw podniesc limit do 0,5o% 25.08.09, 09:34
      To co jest teraz, to istne polowanie na czarownice...
    • gosi_40 Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:35
      Do wszystkich obrońców pijanych kierowców - inaczej byście gadali, gdyby ktoś
      z waszych bliskich zginął w wypadku spowodowanym przez kierowcę pijanego w
      sztok, który dopiero co odzyskał prawo jazdy zabrane za jazdę po pijaku.
      • everettdasherbreed Re: Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:58
        Nie znalazłem na tym forum ani jednego posta broniącego czy usprawiedliwiającego
        pijanych kierowców. Zdarzają się posty wyśmiewające głupie pomysły karania.

Powinny być bardzo wysokie grzywny. Także dla właścicieli pojazdów dających
        kluczyki pijakom.
    • puziel Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:36
      jestem za , wreszcie ktoś sobie uświadomił że ten kto pijany siada za
      kierownicą , jest zbyt nieodpowiedzialny by mieć prawo kierować potencjalnie
      zabójczym pojazdem. a jak będzie jeździł bez prawka to zabrać mu samochód,
      sprzedać, a kasę dać na szpitale, najlepiej na urazówkę. jestem pewna że przy
      takim zaostrzeniu kar dwa razy się każdy zastanowi zanim usiądzie za kółkiem
      pijany, lub choćby wstawiony.
      • zero-na-koncie Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 09:37
        to musi zaboleć...
        • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 09:41
          To pomysł fatalny. Po pierwsze, uzależnia sankcje od przypadku, po drugie
          Państwo nie jest handlarzem używanych samochodów.
          Od tego jest grzywna. A skąd skazany weźmie pieniądze - jego sprawa. Niech np.
          sprzeda samochód...
        • minka_fe Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 09:51
          ..taki pomysł juz wcześniej się pojawił, wraz z jedną małą przeszkodą – małżeńską wspólnotą majątkową. Dlaczego np żona, ma tracić auto, tylko dlatego, że nieodpowiedzialny, żądny wrażeń,pijany mężuś włóczy sie po knajpach z kolesiami? Karajmy tych, którzy rzeczywiście popełniają przestępstwa...najlepsze jest to, że są takie przypadki, kiedy agresywny facet wsiądzie do auta, mimo ze kobieta naprawdę próbuje go powstrzymać. Na głupote nie ma rady. Dlatego myślę, ze tak naprawdę co za różnica; 0,2 czy 0,5 – pijesz - nie jedziesz ! I nie ma żadnego problemu.
          Później człowiek siedzi nad kolejnym procentem i duma niepotrzebnie...a może jeszcze łyczka, a może jeszcze kolejnego...Prawo powinno byc ostre, a nie wygodne. Ludzie nie lubią jak się próbuje ich ograniczać...to fakt, wielu się wtedy buntuje.
          • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 09:55
            Małą korekta - nikt przy zdrowych zmysłach nie może chyba proponować, zeby juz
            za 0,2 stosowac tak drastyczne sankcje.
            • minka_fe Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 10:02
              ...wiem o co ci chodzi, ale w praktyce nikt nie nosi przy sobie podręcznego alkomatu; więc przegina się często tę cienką linię. Człowiek niepotrzebnie w ogóle zaczyna cokolwiek pić, jak wie, że potem musi wrocić swoim autem. A poźniej reakcje spowolnione...Nie zakładamy przecież, że wiekszość jest odpowiedzialna ... Ty, potrafisz siebie kontrolować, ale ci co powodują te wszystkie wypadki - zdecydowanie tego nie potrafia.
              • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 10:05
                To prawda, jest jednak różnica między wypiciem kieliszka wina do obiadu a
                kilkakrotnym "przekraczaniem granicy", jak to eufemistycznie można określić. 0,2
                nie ma jeszcze żadnego wpływu mna zdolnosć kierowania pojazdem. Nawet przy 0,5
                jest to silnie uzależnione od cech osobniczych. Dopiero 0,8 daje pewnosć
                upośledzenie zdolnosci.
                • minka_fe Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 10:12

;) tak, ale załóż, że pewna, bardzo edukowana grupa ludzi, nawet nie wie ile to jest, to : 0,2 . Więc "dmucham na zimne" . Alkohol nie powinien być do szczęscia potrzebny, przynajmniej wtedy gdy ma się poźniej prowadzić ;)
                  • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 10:18
                    Zacznijmy od tego, ze większość bardzo edukowanych żurnalistów nawet nie
                    odróżnia zawartosci alkoholu w wywychanym powietrzu i we krwi. Przecież
                    nieustannie czytamy, że ktos miał "0,35 promila w wydychanym powietrzu" (!!!).
                    I komentarze, że 0,35 to przecież rzekomo wykroczenie.
          • bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 12:12
            No tak... Wspólnota majątkowa... Po pierwsze można ją (aktem
            notarialnym) znieść. Po drugie pytam uprzejmie jakich jesczcze
            wygibasów myślowych zechce Front Obrony Przestępców użyć
            jako "argumentu" aby zapewnić dalszą bezkarność pijanym bandytom za
            kierownicą?
            • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 13:09
              bobcat0210 napisał:

> No tak... Wspólnota majątkowa... Po pierwsze można ją (aktem
              > notarialnym) znieść.

Co to ma do rzeczy, ze można?

> Po drugie pytam uprzejmie jakich jesczcze
              > wygibasów myślowych zechce Front Obrony Przestępców

I znowu ten chamski argument?

> użyć jako "argumentu" aby zapewnić dalszą bezkarność pijanym bandytom za
              > kierownicą?

Jaką znowuż "bezkarność"? Nie ma odpowiednich przepisów? Nie są stosowane? Nie
              siedzi w więzieniach mnóstwo takich skazanych? Nie jest to pretekstem do
              narzekania?
              • bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 13:45
                > I znowu ten chamski argument?

Zabolało? Prawda w oczy kole?
                Arbiter elegantiarum z nominacji własnej.
                • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 13:52
                  Zabolało o tyle, o ile brzydzę się wszelkim chamstwem i łajdactwem, nie tylko na
                  forum.

• bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 13:57
                    I Ty będziesz oceniał co jest chamstwem, a co łajdactwem - prawda?
                    Ty, który również używasz argumentów w rodzaju "złodziejskie lobby"
                    tylko dlatego, że ktoś użył argumentu, który się Tobie nie podoba?
                    No ale Tobie wolno, przecież jesteś depozytariuszem jedyniem
                    słusznej prawdy. Podwójna etyka, podwójna moralność, nadmierna ocena
                    siebie samego. Idź się zbadaj, to się jakoś (nie wiem, nie jestem
                    lekarzem) w psychatrii nazywa.
                    • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 14:06

bobcat0210 napisał:

> I Ty będziesz oceniał co jest chamstwem, a co łajdactwem - prawda?

Nie będę, bo nie ma takiej potrzeby. Pewne zachowania są chamstwem i łajdactwem
                      niezaleznie od tego, czy je będę tak oceniał.

> Ty, który również używasz argumentów w rodzaju "złodziejskie lobby"

To nie argument, lecz lapidarne określenie pewnej grupy ludzi.

> tylko dlatego, że ktoś użył argumentu, który się Tobie nie podoba?

Nie, nigdy nie użyłem tej etykietki z takiego powodu, e ktoś użył jakiegoś
                      argumentu. Użyłem dlatego, że ktoś wbrew oczywistym faktom nazywał kombinatorów
                      zatrudnionych przez jakiegoś przestępcę "kupcami" zaś egzekwowanie prawa przez
                      władze miast (które mają taki OBOWIAZEK) "pałowaniem handlarzy" czy jakoś tak
                      podobnie.

Wyobraź sobie, że pieniądze nie rosną na drzewach. Ta połowa budżetu państwa
                      pochodząca z VAT też nie rośnie na drzewach. I pieniądze składające się na
                      budżet miasta także. Dlatego egzekwowanie płacenia podatków i opłat za
                      lokalizację jest OBOWIĄZKIEM określonych podmiotów a nie ich fanaberią. Tak
                      samo, jak dbałość o stan estetyczny miasta. Nie mówiąc już o ochronie
                      PRAWDZIWYCH kupców przed nieuczciwą konkurencją ze strony takich bezczelnych
                      przestępców.

• bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 14:35
                        > To nie argument, lecz lapidarne określenie pewnej grupy ludzi.

A Front Obrony Przestępców to lapidarne określenie innej grupy
                        ludzi.

> kombinatorów zatrudnionych przez jakiegoś przestępcę

Masz na to dowody - zgłoś do prokuratury. Zatajanie wiedzy o
                        dokonanym przestepstwie tez podpada pod paragrafy.

> Wyobraź sobie, że pieniądze nie rosną na drzewach.

Odkrycie na miarę teorii względności Einsteina. Należy Cię zglosić
                        do ekonomicznej Nagrody Nobla.
                        • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 14:37
                          bobcat0210 napisał:

> Zatajanie wiedzy o
                          > dokonanym przestepstwie tez podpada pod paragrafy.

Napisz które, genialny jurysto...

> > Wyobraź sobie, że pieniądze nie rosną na drzewach.
                          >
                          > Odkrycie na miarę teorii względności Einsteina. Należy Cię zglosić
                          > do ekonomicznej Nagrody Nobla.

Ciebie do Złotej Maliny, skoro dopiero ode mnie się tego dowiedziałeś :))
                          • bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 14:48
                            Teraz mnie pewnie myślisz że wypunktujesz, bo mam Ci podać paragraf,
                            jaka ustawa, akapit i tak dalej. A jak tego nie podam - to
                            tryumfujesz. Nie wiem jaki paragraf. Nie muszę tego wiedzieć,
                            podobnie jak nie muszę wiedzieć z którego paragrafu Kodeksu
                            Drogowego dostanę mandat, jeśli zamiast 60 km/h będę jechał 120.
                            Wiem że niezgłoszenie do organów ścigania wiedzy o popełnionym przez
                            kogoś przestępstwie też jest karalne. Ta wiedza mi wystarczy.

Pod Złote Maliny nie kwalifikuję się, nie jestem z branży filmowej.
                            A o tym co piszesz widziałem od zawsze. Jeśli sądzisz, że dopiero Ty
                            mnie oświeciłeś - gratuluję dobrego samopoczucia i bufonady rozdętej
                            do niebotycznych rozmiarów.
                            • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 14:55
                              bobcat0210 napisał:

> Teraz mnie pewnie myślisz że wypunktujesz, bo mam Ci podać paragraf,
                              > jaka ustawa, akapit i tak dalej.

Nie, nic mi nie musisz podawać, bo oczywiście nie ma takiego przepisu.

> Nie muszę tego wiedzieć,
                              > podobnie jak nie muszę wiedzieć z którego paragrafu Kodeksu
                              > Drogowego dostanę mandat, jeśli zamiast 60 km/h będę jechał 120.

Owszem, nie musisz. Więc dla twojej wiedzy - w ustawie prawo o ruchu drogowym
                              (potocznie: kodeks drogowy) nie ma przepisów karnych. Mandat dostaniesz z
                              kodeksu wykroczeń.

> Wiem że niezgłoszenie do organów ścigania wiedzy o popełnionym przez
                              > kogoś przestępstwie też jest karalne.

To oczywiście źle wiesz. Nie ma takiego ogólnego obowiązku o charakterze
                              prawnym. Obowiązek dotyczy tylko zabójstwa i kilku najpoważniejszych
                              przestępstw. To dla twojej wiedzy, żebyś mnie nie podejrzewał o złą wolę.

> Ta wiedza mi wystarczy.

Mam nadzieję, że w innych kwestiach twoja wiedza jest nieco solidniejsza.
                              Przynajmniej w tych, w których z taką niebywałą pewnością siebie zabierasz głos.

> A o tym co piszesz widziałem od zawsze.

Trochę szkoda, że nie przekładało się to na to, co wypisujesz np. na kuriozalne
                              postulaty pobłażania dla złodziei i oszutów niepłacących ani VAT ani innych
                              podatków, niepłacących za lokalizację, zapewne też wyciągających łapę po zasiłek
                              (bo niby "bezrobotni", choć w tym czasie pracują na czarno jako straganiarze).

• bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 15:27
                                Dla mnie wystarczająca jest wiedza, że po pijaku jeżdzić nie wolno.
                                Podobnie jak że za przekroczenie prędkości grozi mandat. Może z
                                kodeksu wykroczeę, żadna różnica.

Co do pewności zabierania głosu - tak samo odbieram Ciebie.

A co do niepłacenia VAT i podatków - uczepiłeś się mojego jednego
                                postu sprzed kilku dni. Nie przeczytałeś (jak wnoszę) następnych,
                                gdzie postulowałem ucywilizowanie ulicznego handlu poprzez wskazanie
                                miejsc gdzie jest on dozwolony i pobieranie stosownych opłat. Niech
                                to będą także miejsca na ulicach, tam gdzie innym nie przeszkadzają.
                                I wielu Forumowiczów mnie wtedy poparło. Tak jest w wielu miastach
                                świata, np. w Zurichu gdzie przy wylocie Banhofstrasse stoją furgony
                                okolicznych farmerów ze świeżymi warzywami, owocami i nabiałem.
                                Jaknajbardziej legalnie i oficjalnie. U nas natomiast miejsca
                                legalnego handlu (bazary) są też tępione i systematycznie, jeden po
                                drugim, likwidowane: jeden na Ursynowie już poszedł "pod nóż", na
                                Sadybie w 90% również, na rogu Puławskiej i Wałbrzyskiej też prawie
                                w całości. Już się zapowiada likwidację drugiego na Ursynowie ("Na
                                Dołku" przy Braci Wagów) i (bardzo popularnego) przy Hali Banacha.
                                Czy kupcy w KDT to też był (Twoim zdaniem) pozostający w oparach
                                przestępczości nielegalny handel, który nie płacił podatków?

A już tak zupełnie na marginesie - czy zauwazyłeś, że zwracając się
                                do Ciebie piszę Ty, Twojej, Ciebie z dużej litery? Wiesz dlaczego? Z
                                szacunku dla Ciebie, jako swojego interlokutora, z którym się nie
                                muszę zgadzać. Ale elegancja obowiązuje w każdym przypadku. Ty
                                natomiast piszesz do mnie zazwyczaj z małej litery. Ot taka
                                (wymowna) drobnostka.
                                • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 15:42
                                  bobcat0210 napisał:

> Dla mnie wystarczająca jest wiedza, że po pijaku jeżdzić nie wolno.

Dla mnie też. I nie tylko dla nas. Co jednak nie zmienia faktu, że wpływ tej
                                  wiedzy na zachowanie jest u różnych ludzi bardzo różny. I tego się prawem karnym
                                  nie zmieni.

> gdzie postulowałem ucywilizowanie ulicznego handlu poprzez wskazanie
                                  > miejsc gdzie jest on dozwolony

Przecież te miejsca są wskazane jasno i wyraźne. Jak w każdym dużym mieście w
                                  Polsce (i w innych krajach) Rzecz w tym, że te osoby nie mają najmniejszego
                                  zamiaru z tych miejsc korzystać.

> i pobieranie stosownych opłat

Przecież o to tym osobom chodzi, żeby NIE UISZCZAĆ żadnych opłat.

> Niech
                                  > to będą także miejsca na ulicach, tam gdzie innym nie przeszkadzają.

Oczywiście. Tyle, że te osoby ani myślą z takich ofert korzystać. Przecież
                                  właśnie w tym problem.

> I wielu Forumowiczów mnie wtedy poparło.

Myśląc, że chodzi o jakieś staruszki z pietruszką albo emerytów sprzedających
                                  kilo jabłek z własnej działki okrutnie prześladowanych przez bezduszne miasto.

> Tak jest w wielu miastach
                                  > świata, np. w Zurichu gdzie przy wylocie Banhofstrasse stoją furgony
                                  > okolicznych farmerów ze świeżymi warzywami, owocami i nabiałem.

I w wielu polskich miastach.
                                  Rzecz w tym, ze "okoliczni farmerzy" sprzedają produkty przez siebie
                                  wyprodukowane. Zaś handlarze stanowiący taki problem w Warszawie (a dawniej w
                                  wielu innych polskich miastach) to nawet nie pośrednicy, lecz na ogół pracownicy
                                  pośrednika.

> Jaknajbardziej legalnie i oficjalnie. U nas natomiast miejsca
                                  > legalnego handlu (bazary) są też tępione

Poważnie? Kto tępi?

> Czy kupcy w KDT to też był (Twoim zdaniem) pozostający w oparach
                                  > przestępczości nielegalny handel, który nie płacił podatków?

A co to ma do rzeczy? Kupcy KDT handlowali do czasu legalnie a potem przystąpili
                                  do okupacji cudzej własności. Czyż nie?

Pozdrawiam Cię
                                  • bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 15:52
                                    Nie wiem co myśleli Forumowicze, dlatego nie wypowiadam się. Wiem,
                                    że mnie poparli.
                                    Kto tępi bazary? Ten, kto kazał się wynosić Ursynowa, kto mówi że
                                    bazar koło Hali Banacha będzie niebawem zlikwidowany. Taka jest
                                    polityka miasta, za którą stoją konkretni ludzie. Trend do ich
                                    likwidacji jest (przynajmniej dla mnie) ewidentny.
                                    Rownież pozdrawiam. Dzięki za interesującą rozmowę.
                                    • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 15:55
                                      Nie mam pojęcia, jak wygląda polityka władz Warszawy "w przedmiocie" targowisk,
                                      nie ma ona jednak istotnego znaczenia dla OBOWIĄZKU tych władz zwalczania
                                      nielegalnego handlu ulicznego. Podobnie, jak w innych miastach.
                                      • bobcat0210 Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 15:59
                                        Zgoda. Ale miejsca legalnego handlu (bazary) się również likwiduje.
                                        A same hipermarkety i galerie handlowe nie każdemu pasują. Ja tam
                                        lubię i jedno i drugie.
                                        • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 16:03
                                          Polityka co do legalnych targowisk to inna kwestia. Jeśli pojawia się takie
                                          zjawisko, jak nielegalny handel wiążący sie z licznymi naruszeniami prawa (co
                                          jest tylko stwierdzeniem faktu) to obowiązkiem miasta jest reagować. TAKZE w
                                          interesie uczciwych kupców, którzy dużo tracą przez nieuczciwą konkurencję ze
                                          strony takich bezczelnych handlarzy.
            • minka_fe Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 21:08
              bobcat0210 ..chyba nie zaliczyłeś mnie do tego Twojego FOP ( Frontu itd )
              Bo jeśli czytałeś moje wcześniejsze posty, to chyba zrozumiałeś; ze jestem za tym, żeby najlepiej znieść 0,2 - a wprowadzić raczej 0,0 ;)
              Jeśli ktos nie potrafi sobie odmówić paru procentów, to coś chyba z nim nie tak ;)
              A co do wspólnoty majątkowej,tak - zawsze można podpisać intercyzę...tylko po co? Rezygnować z wszelkich ulg podatkowych tylko dlatego, że państwo nie potrafi sobie poradzić z problemem pijanych kierowców?
              • spokojny.zenek Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 25.08.09, 21:23
                Przerażające jest to zbydlęcenie Francuzów, Hiszpanów i Włochów (a nawet - o
                zgrozo - niektórych Niemców!) nieumiejących sobie wyobrazić obiadu bez lampki
                wina ;))
                • minka_fe Re: Tak, konfiskata wózka, to dobry pomysł... 26.08.09, 04:45

;) nie wytrzymałeś hehe, ale lepsze żarty niż obrzucanie się błotem .
                  Bardzo ubolewam, że w Internecie jest za dużo chamstwa; czasem aż trudno pojąć, dlaczego niektórzy mają tak duże problemy z zachowaniem standardów kultury języka. Przecież nawet wśród najlepszych przyjaciół zdarzają się różnice zdań.
      • winietou Re: Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:54
        Dokladnie, ja bym dodal jeszcze tka jak jest to w Czechach, 0,0 tolerancji na
        alkomacie. Czesi slynaz picia ogromnych ilosci piwa, ale jak widac, calkiem
        sprawnie dziala ten zakaz, nie maja tylu wypadkow co my (mam na mysli adekwatnie
        procentowo rzcz jasna, bo wiadomo, ze mniejszy kraj i tego musi byc mniej).

Ale znajac nasz narod to pewnie od razu wielkie oburzenie bedzie ze tak nie
        mozna, ze drastycznie...pewnie, ze drastycznie! a jak z tym walczyc inaczej? jak
        nie przywalisz, to sie polak nie nauczy...
    • minkat Niestety ber prawka tez da sie jezdzic. 25.08.09, 09:42
      Chyba po raz pierwszy zgadzam sie z PiS. Proponuje do tego wprowadzic bardzo
      wysokie(kilka tys. zl.) kary za jazde bez prawa jazdy. Bo co da odebranie
      komus papierka jek on w nastepny weekend wsiada zalany do auta i dalej jezdzi?
      • spokojny.zenek Nie potrzeba nic "wprowadzać" 25.08.09, 09:45
        minkat napisała:

> Chyba po raz pierwszy zgadzam sie z PiS. Proponuje do tego wprowadzic bardzo
        > wysokie(kilka tys. zl.) kary za jazde bez prawa jazdy.

Nie trzeba nic "wprowadzać" Za jazdę mimo orzeczonego zakazu jest nawet
        kilkanaście tysiecy i do roku pozbawienia wolnosci. Aktualnie KILKASET osób za
        to siedzi w zakładach karnych a drugie tyle czeka na zwolnienie się miejsca.

• minkat Re: Nie potrzeba nic "wprowadzać" 25.08.09, 10:11
          O. Nie wiedzialam. Serio. Tylko dlaczego co rusz sie czyta o tym, ze jakis debil
          bez prawajazdy zabil kogos po pijanemu? Z notatka, ze za jazde bez prawa jazdy
          byl zatrzymywany wielokrotnie? Sami milionerzy jacys czy co?
          • spokojny.zenek Re: Nie potrzeba nic "wprowadzać" 25.08.09, 10:16
            minkat napisała:

> O. Nie wiedzialam. Serio. Tylko dlaczego co rusz sie czyta o tym, ze jakis debi
            > l
            > bez prawajazdy zabil kogos po pijanemu?

Ano dlatego, że rola prawa karnego w zwalczaniu patologii jest dość umiarkowana.
            To nie jest tak, że środkami prawnokarnymi mozna cudowanie rozwiazać wszystkei
            problemy.

Na pewno wiele razy czytałeś o drastycznym przeludnieniu zakłądów karnych i o
            tym, że skaładają sie ana nie także "rowerzyści"? Myślałeś, ze ktos złapany na
            jeździe po pijanemu na rowerze trafia do wiezienia? Oczywiscie, że nie. To są
            właśnie tacy, któzy jeździli dalej, aż wreszcie za którymś razem przestano im
            "dawać szanse".
            Niestety, wielu jest takich (to nie do Ciebie), którzy równocześnie oburzają
            się, że "kolarze" zajmują miejsca w więzieniach, ale też chcieliby dalszego
            zaostrzania prawa.
          • and_nowak No właśnie, nie wiedziałeś 25.08.09, 10:35
            Jesteś idealnym adresatem PiSowskiego populizmu. Domagasz się czegoś, co jest
            tylko o tym nie wiedziałeś.
            Popierasz ich bełkot, chociaż sam przyznajesz, że jest on nieskuteczny.
            Przypomina to trochę działania zrozpaczonej matki nad chorym dzieckiem: bardzo
            che mu pomóc, ale nie wie jak. Dziecko ma złamaną nogę, a matka ma tylko leki
            przeciwbiegunkowe. To może chociaż weź synuś ze dwie tableteczki...
    • 333a3 Czy Karski straci prawo jazdy wózkiem golfowym? 25.08.09, 09:49
    • kacper31 Dlaczego Kaczyńscy nigdy nie mieli prawa jazdy? 25.08.09, 09:50
    • artur0121 Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:54
      w ten sposób prawko straci większość posłów hehe
    • zpkw Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 09:54
      W każdy weekend policja "łapie" około 2000 nietrzeźwych kierowców co
      oznacza, że po drogach porusza się ich kilka/kilkanaście razy więcej
      i każdy z nas ma szansę zostać pozbawionym życia przez takiego
      bandytę lub zostać kaleką.
      Powinno się:
      1.Zawartość alkoholu do 0,4 promila - wysoka kara np. 5000 zł a w
      przypadku spowodowania wypadku odpowiedzialność jak przy jeździe w
      stanie nietrzeźwym.

Powyżej 0,4 promila:
      1.Bezwarunkowo konfiskować samochód (gdy kradziony równowartość w
      zł, jeśli nie płaci do więzienia).
      2. Bardzo wysokie kary pieniężne (np. 50000zł, jeśli nie płaci do
      więzienia)
      3. Sprawy pijanych kierowców powinny być prowadzone szybko a wyrok
      zapadać w max. krótkim czasie bo przecież dowody są dostępne
      natychmist i nie ma powodów by sprawę przedłużać.
      4. Poszkodowani powinni otrzymać od sprawcy godziwe odszkodowanie
      rekompensujące kalectwo lub utratę rodziny.
      Ktoś kto świadomie naraża czyjeś zdrowie lub życie powinien liczyć
      się z tym, że może mieć bardzo poważne kłopoty.
      Ja wiem, że to kary drastyczne, ale spytajcie o zdanie tych co
      zostali kalekami przez czyjeś pijaństwo lub stracili najbliższych.
    • 333a3 Nawet mężczyżni o niskim IQ mają prawa jazd 25.08.09, 09:57
      • zero-na-koncie Kanada ma fajny system... 25.08.09, 10:04
        Przyłapany klient z promilami{minimum 0,5} za kółkiem, traci prawko na 2
        lata{pierwsze przewinienie}, by je odzyskać, musi zdawać ponowne egzaminy i...Tu
        dopiero zaczynają sie schody.To trwa na ogół 5-7 lat !
    • adamm84 Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:00
      www.alkomat.com/dopuszczalne.htm
      Pomysł dobry, ale nie tędy droga, najpierw drogi, normalna organizacja ruchu i
      wyższe kary za to co jest prawdziwym problemem. Gdyby ktoś takie prawo
      wprowadził we Francji to by była jego ostatnia kadencja, bo tam winko do
      posiłku to tradycja. Większym zagrożeniem są Ci którzy nie wiedzą że taka
      strzałka w prawo oznacza że można jechać ale dopiero wtedy gdy wszyscy inni to
      zrobią, a debili którzy robią strzałki przez ścieżki rowerowe to i na trzeźwo
      bym wyeliminował.
      • zero-na-koncie adamm84..Francja ma dopuszczalne 0,5 promila... 25.08.09, 10:14
        mieszkałem tam kilka lat, i znam ich prawo drogowe. Jest o wiele
        ostrzejsze od naszego, ale i o wiele mniej pijaczków za kierownicą !
        Mają tylko problem z przyjezdnymi....
    • maurycja111 Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:06
      Chyba ich pogięło
    • zpawelki Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:08
      Zmienianie prawa nic nie da, zaostrzanie kar nic nie da, dopóki nie
      będzie skuteczniejszy organ ścigania takich wykroczeń i wyższa
      ściągalność kar pienieżnych. Mozna nawet wymyśleć 100 lat więzienia
      i milion kary grzywny co z tego jak złapią 10 osób w kraju. Politycy
      myślą, że jak zoastrzą kary to nagle ludzie przestaną jeżdzić po
      pijaku, nie tedy droga zostawmy prawo takim jakim jest ale zacznijmy
      tych kierowców łapać. I ściągać mandaty!!
    • wieprzowinapozydowsku Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:10
      "Nietrzeźwi sprawcy wypadków powinni być karani dużo surowiej niż dziś -
      twierdzą posłowie, którzy chcą zmian w kodeksie karnym."

Moze powinni sie jeszcze na cos przydac i byc wykorzystani do budowy drog?
      Niech chociaz rowy za kare kopia albo zwir w taczkach woza?!?
    • republika-jednojajowa Pijani Posłowie w "pracy" powinni tracić madat. 25.08.09, 10:12
    • marekg12 W ten sposób PiS stałby sie partią bez posłów 25.08.09, 10:14
    • 333a3 A Polska Straciłaby wybitnego prezydenta 25.08.09, 10:16
    • rosolina Pijani kierowcy bez prawa jazdy. Na zawsze 25.08.09, 10:18
      Ale co to znaczy "pijany"? Niektórzy przechodzą koło sklepu
      monopolowego i już są podcięci.
    • piesek.leszek Pisowcy piłują gałęź, na której siedzą 25.08.09, 10:20
      Statystycznie najwięcej moczymordów politycznych pochodziło z PiS. A po
      drugie, to zabranie prawa jazdy nie powoduje automatycznej rezygnacji z
      prowadzenia auta ( też statystycznie ).
    • samozwaniec1 W PiS nie ma inteligentnych ludzi-to plankton 25.08.09, 10:27
      Pokazcie choc jeden kraj na swiecie,ktory rozwazalby chory,jak cala
      ideologia Paranoi i Schzofreni,pomysl odbierania czlowiekowi jego
      niezbywalnego prawa do decydowania o sobie samym.
      I jeszcze jedno:pokazcie jeden pomysl PiSdzielcvow,ktory
      bylby skrojony na XXI wiek...Tylko bolszewizm,powtorka z PRL i
      obledna ideologia,z szubiennicami na kazdym rogu ulicy,z
      debilem,jako prokuratorem generalnym,z analfabeta,jako prezydentem i
      chorym psychicznie opozycjonista,ktory likwiduje wywiad i
      kontrwywiad nowoczesnego panstwa.A do ONZ chce wyslac idiotke,z
      wygladem osoby z paralizem mozgu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka