womana 28.08.09, 03:03 Straszne bezprawie, bardzo współczuje tej kobiecie, że na nią napadli bezprawnie bo się dało i ograbili z praw człowieka. Powinni za to odpowiedzieć, za cierpienie jej, jej dzieci i męża. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mela_1 Pogarda 28.08.09, 07:01 Pogarda dla biednych, słabych. Pogarda dla mających swoje odmienne poglądy. Pogarda dla odmienności seksualnych...Pogarda, pogarda, pogarda. Nie wiem, skąd ona się bierze. Co więcej, rozkwita! Kto w tym pomaga? Kto stwarza optymalny klimat dla pogardy? Kto dopuszcza się szczucia jednych na drugich? Kto ustawia nas po stronach dobrych (tu jest Polska) i złych (a tam ZOMO)? Z pogardą i bezinteresowną (?) nienawiścią? Kto? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pogarda 28.08.09, 11:33 mela_1 napisała: > Pogarda dla biednych, słabych. Pogarda dla mających swoje odmienne > poglądy. Pogarda dla odmienności seksualnych...Pogarda, pogarda, > pogarda. > Nie wiem, skąd ona się bierze. **************************** Z kazań. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Pogarda 28.08.09, 18:29 Zgadzam sie calkowicie z komentarzem. Zabrano noworodka biednej kobiecie (akurat swietny do adopcji taki noworodek), wlasnie z powodu biedy. Gdyby to byla kobieta zamozna, chocby i chora psychicznie, nikt nie osmielilby sie jej zabrac dziecka, o sterylizacji nie wspominajac. 1/4 ludzi w Polsce cierpi na depresje, oczywiscie nie przez cale swoje zycie, ale np. przez rok, dwa. Nie zabiera im sie dzieci. Oprocz depresji sa jeszcze inne zaburzenia: nerwice, schizofrenia itd. Wiekszosc chorych psychicznie nie jest niebezpieczna; ci, ktorzy sa zamknieci na stale w szpitalach, sa zamknieci raczej dlatego, ze nie potrafia sie soba zajac, a nie dlatego, ze sa niebezpieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 07:19 Sąd nie kieruje się litością. A to sędziowie wydają wyrok. Na podstawie czego: 1. brak jakichkolwiek stałych dochodów obojga rodziców 2. matka została pozbawiona praw rodzicielskich do czwórki dzieci z poprzedniego związku z powodu ich skrajnego zaniedbania. Nie utrzymuje z nimi żadnych kontaktów- te dzieci tego nie chcą. Jakoś media z nimi nie rozmawiały. 3. matka jest osobą bądź chora psychicznie bądź upośledzoną w/g orzeczenia lekarzy ie urzędników. Na pewno zostanie zbadana ponownie. 4. faktyczną opiekę, fakt- bardzo dobrą, sprawuje ojciec dzieci 61-letni staruszek. Jak długo jeszcze będzie w stanie? 5. Róża ma szanse trafic do rodziny adopcyjnej teraz- za parę lat, kiedy stary ojciec będzie schorowany lub w ogóle go nie będzie- dom dziecka. Krzywda rodziców boli. Krzywdy tego dziecka za jakis czas jeśli wróci do rodziny nie zauważy nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
roland.zerek Re: Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 08:00 Sam fakt nawet, że ktoś radzi sobie gorzej NIE jest uzasadnieniem dla podejmowania takich faszystowskich decyzji. Urzędnik w ogóle nie powinien ingerować zanadto w losy ludzkie... Właśnie dlatego w życiu bym nie chciał mieszkać w Szwecji... Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 09:06 > 5. Róża ma szanse trafic do rodziny adopcyjnej teraz Jakie niby szanse? Aby dziecko mogło być adoptowane, rodzice muszą być praw rodzicielskich POZBAWIENI. W tym przypadku nie ma o tym mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
madissa Re: Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 10:04 ad.1 to zatem aparat urzędniczy czeka teraz katorżnicza praca - rodziców bez dochodów, mających na dodatek dzieci, jest co najmniej w naszym kraju parędziesiąt tysięcy. Ojców-alkoholików znacznie więcej. Na marginesie: ojciec tej konkretnej rodziny pracował. ad.2 nawet w prawie karnym jet instytucja przedawnienia czynu i zatarcia prawomocnego wyroku. "Co było a nie jest, nie pisze się w rejestr". Nowa, pełna rodzina, nowa ocena sytuacji. Dzieciom, o których mówisz, nie dziwię się: one też doświadczyły traumy (śmierci ojca, choroby matki, rozpadu rodziny), potem znalazły nowy dom... ad. 3 Pani Wioletta nie jest ani chora psychicznie ani ubezwłasnowolniona. Nawet częściowo. Nie ma na to żadnych dokumentów urzędowych. Jest wywiad środowiskowy i odesłanie do dokumentacji sprzed wielu lat o chorobie depresji. ad.4 uważaj z głośnym mówieniem publicznie o 61-letnich ludziach per "staruszki", bo może dojść do rękoczynów. Większość ludzi w tym wieku planuje wejść w okres starości za jakieś 15-20 lat. Chociaż oczywiście, ojcostwo w tym wieku to nie jest dobry pomysł. ad.5 to co - wkraczamy do 25 % nie do końca idealnych rodzin w tym kraju i na wszelki wypadek odbieramy dzieci???? A może poczytaj sobie, jak wariują w życiu dorosłym tacy ludzie pozbawieni w przeszłości korzeni i adoptowani: mądrzy, dobrzy, dobrze rokujący młodzi ludzie: jak rzucają nagle szkoły, dziewczyny zachodzą w ciąże, zaczynają pić itd. Nie wiadomo dlaczego, bo nowi rodzice są zamożni i kochający... Podtrzymuję: jeśli w tej sprawie dokumenty wskazują, że racje miał sąd i kurator, opinia publiczna powinna poznać szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
homocysteina Re: Ci, co wiedzą lepiej 01.09.09, 19:04 Sceneria, ubogi kraj w Europie. Rodzi sie dziecko, samotna matka, na wsi, nedza i brud.Matka zarabia jak moze i wychowuje dziecko, ktore ja kocha najbardziej na swiecie.Pojawiaja sie "specjalisci" od wyszukiwania dzieci do adopcji.Nie nie u matki, ale u kuratora sadowego .Przedstawiaja swoj plan.Odbierzmy dziecko matce /bieda az piszczy, nie ma ojca, pewnie matka sie zle prowadzi, potem odbierze sie jej prawa rodzicielskie a potem umiesci sie dziecko w "specjalnym" prowadzonym przez prywatna fundacje z jednego krajow UE, gdzie juz klienci moga przyjezdzac i adoptowac = kupowac dzieci. cena dla potencjalnych rodzicow od 15tu do 35 tysiecy dolarow.kurator dostanie 1000, dyrektor domu dziecka 500, wszyscy podrodze lapowki, a dla organizatorow biznesu zostaje zwykle polowa. Kurator idzie na to.plan przebiega niemal idealnie w/g scenariusza. Dziecko juz kilkuletnie,wreszcie uplynniono.czy ktos je pytal o cokolwiek, czy ktos wie,ze do konca zycia nie zpomni kochajacej matki,ze blisko przez rok po odebraniu go matce niemal nie mowilo, stawalo przed oknem w ciemnosci i krzyczalo, wylo z tesknoty. I wciaz pamieta .To zdarzylo sie naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 07:25 brak slow ci ludzie po za dozywianiem dzieci w szkole nie korzystali z opieki spolecznej obejrzalem wczoraj wywiad z nimi na tv3 wstrzasajace a jednoczesnie mnostwo dzieci zyje w patologicznych warunkach gdzie sa dla ochlapusow jedynie pretekstem do wyrwania z opieki kasy na tzw nalewki przed takimi sytuacjami panstwo musi tych i innych biednych ludzi bronic to albo bezdusznosc i glupota albo jakis handel dziecmi Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-nova Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 08:04 Skandal! Lekarzy proponuję pozbawić na zawsze prawa wykonywania zawodu! Na zawsze. I Wysterylizować! Tak właśnie, w tej sprawie - świadomego okaleczenia bezbronnej, biednej kobiety tylko oko za oko, ząb za ząb. Brak słów. może trzeba przywrócić karę linczu. Odpowiedz Link Zgłoś
apski Ci, co wiedzą lepiej 28.08.09, 09:18 To jest oczywista pogarda dla drugiego człowieka. Tylko dlatego, że jest biedniejszy. Brak słów żeby jakoś rozsądnie wyrazić swoje oburzenie. Żeby nie stanąć na takim samym niskim poziomie jak Pan/Pani "sędzia" jak Pani "lekarz". Życzę im by nigdy nie spotkali podobnych sobie. Mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_gaz To jest zbrodnia sądowa !!!! 28.08.09, 09:42 pani Sędzia prawdopodobnie wzieła kase za dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 kuratora i sędziego pod sąd dyscyplinarny 29.08.09, 00:56 ta cała historia wygląda jak grubymi nićmi szyta akcja na zamówienie, takie dotąd w kryminalnych filmach były dziwne,że kuratorów nie było w historiach dzieci w beczkach, katowanych maluchów itp. a tu szybciutko się odnalazł Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Oburzająca stronniczość 28.08.09, 09:44 Łatwo napluć na urzędników, lekarzy, sędziów, że wszyscy tacy niedobrzy i się uwzięli na ludzi bo są biedni, starzy, bezrobotni...Rzeczywiście, państwo nie ma nic innego do roboty jak tylko gnębić już pognębionych. Alternatywna wersja tej historii: Róża zostaje w swojej rodzinie, a jakiś czas później następuje inne nieszczęście: któreś dziecko umiera z głodu, albo matka porzuca kolejny miot i znów wyrusza w świat w poszukiwaniu szczęścia, a dzieci trafiają do domu dziecka. Co wtedy powiedzieliby wszyscy dziś oburzeni postępowaniem państwa? "Gdzie była opieka społeczna? Dlaczego nikt nie zareagował odpowiednio wcześnie, a przecież nieszczęścia można było uniknąć?" Każdy ma prawo do swojej opinii, jednak wydawanie sądów, a tym bardziej publikowanie ich na forum z czystej przyzwoitości wymaga rzetelnego przedstawienia wersji obu stron. Zresztą chyba na tym ma polegać dziennikarstwo. Dla janości: wysterylizowanie tej kobiety było oczywiście niezgodne z prawem i dlatego toczy się śledztwo. Z tym jednak sprawa odebrania dziecka nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
apski Re: Oburzająca stronniczość 28.08.09, 09:49 Tak tak, najlepiej wg Ciebie zrobić przegląd wszystkich rodzin w Polsce. Napewno kilka tysięcy "miotów" bedzie można odebrac rodzicom za bałagan w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Oburzająca stronniczość 28.08.09, 09:57 Niestety, nie ma żadnego "najlepiej". Zawsze ktoś przegra i zawsze ktoś będzie winny. Chodzi tylko o to, żeby rzetelnie przedstawiać sprawę - z dwóch punktów widzenia. A jeśli kobieta porzuca własne dzieci, po czym beztrosko zakłada sobie nową rodzinę, to traktuje je właśnie jak "miot". Nazywajmy rzeczy po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
apski Re: Oburzająca stronniczość 28.08.09, 10:14 "Porzuca własne dzieci" , "beztrosko zakłada nową rodzinę" - skąd znasz te prawdy objawione. Przeprowadziłaś rzetelne śledztwo dziennikarskie? Zrozum, że zabranie rodzicom dziecka to największa tragedia jaka może ich spotkać. Takie przypadki powinny być ostateczne w toku pomagania dziecku przez nasz kraj. Tymczasem jedynym argumentem jak usłyszałem i wyczytałem w tej sprawie jest bałagan w domu, że matka jest upośledzona i że ojciec jest stary. To jakis horror. Bałagan? Żałosne. Matka leczyła sie u lekarza psychiatry - i tyle - po śmierci ojca swoich dzieci. Strzeżcie sie pacjenci. Ojciec stary? Jak Andrzej Łapicki będzie miał ze swoją nową żoną dziecko to też mu zabiorą? Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: Oburzająca stronniczość 28.08.09, 10:26 a gdyby babcia miała wąsy? co Ty w ogóle pierd***lisz? czy któreś z dzieci tej kobiety umarło z głodu? czy nie wychowuje trójki z nowego związku? miotu, jak raczyłeś uroczo to nazwać? chciałbyś, żeby Twoje dzieci nazywano w ten sposób? i jeszcze jedno: nigdy nie popełniłeś błędu? nigdy nie powinęła Ci się noga? przestań gdybać, wersja tej historii jest jedna i jak na razie sprawiedliwość i godność ludzka jest w niej deptana. strasznie, strasznie smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Oburzająca stronniczość 28.08.09, 10:55 W sprawach rodzinnych zawsze jest dużo emocji i dlatego właśnie tak bardzo poruszają społeczeństwo; szkoda tylko, że wylewacie swoją złość na osobę, która po prostu ma inne zdanie na ten temat. Pytanie: dlaczego ja mam przeprowadzać rzetelne śledztwo dziennikarskie, żeby oprzeć na nim swoją opinię, a pani publicystka to nie ma obowiązku i może pisać co jej się podoba? Bo jej osąd sprawy jest zgodny z tym, co myśli większość? Mój pierwszy komentarz miał tylko wskazać, że takie publikacje robią ludziom wodę z mózgu, a my się na to zgadzamy i bezrefleksyjnie łykamy wszystko, co zaserwują dziennikarze, nawet ci nierzetelni. i dlatego właśnie dostał taki a nie inny tytuł. O dzieci kłócić się więcej nie będę; i tak nikt nikogo do niczego nie przekona. A błędy popełnia każdy i każdy ponosi za własne błędy konsekwencje. Takie jest życie. Nie ma jednej prawdy i jednej sprawiedliwości. Smutno nie smutno, ale prawdziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Oburzająca stronniczość - i jeszcze... 28.08.09, 11:01 Jeśli do kogoś nie trafia "gdybanie", sparafrazuję: zastanówcie się nad którąkolwiek z licznych spraw, gdzie po prostu doszło do rodzinnej tragedii i gdzie również opinia publiczna potępiła urzędników, dla odmiany za ignorowanie sygnałów nieszczęścia i brak reakcji z odpowiednim wyprzedzeniem. ZAWSZE najłatwiej zwalić winę na system. Odpowiedz Link Zgłoś
apski Re: Oburzająca stronniczość - i jeszcze... 28.08.09, 11:23 Tutaj nie mówimy o "którejkolwiek z licznych spraw", mówimy o tej jednej konkretnej, opisanej. Tutaj sparafrazuję Twój cytat: "zawsze najłatwiej zwalić winę na matkę". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Oburzająca stronniczość 28.08.09, 11:44 rackyourbrains napisała: > Alternatywna wersja tej historii: Róża zostaje w swojej rodzinie, a > jakiś czas później następuje inne nieszczęście: któreś dziecko > umiera z głodu, **************************** Gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 10:59 KONSTYTUCJA RP Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczynyP Czy Konstytucja naprawdę istnieje? Czy tylko to abstrakcyjny zapis. Nie obowiązuje urzedników państwowych? A może PRAWO będzie im biższe sercu: Art. 231 KK. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. § 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie i wyrządza istotną szkodę, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 4. Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli czyn wyczerpuje znamiona czynu zabronionego określonego w art. 228. Żyjemy w trudnych czasach, gdzie nic nie wiadomo. Państwo umiera przez niedouczonych swoich urzędników. A przecież nikt bardziej nie powinien przestrzegać Konstytucji i Prawa jak właśnie oni. Społeczeństwo nie nauczone szacunku do siebie samych nie może poprawnie funkcjonować.Uczono - odpowiedzialność to twój wróg! - unikaj, giniesz w anonimowości urzędniczej, możesz podejmować decyzje ,ale nie istniejesz jako człowiek jesteś jednym z trybików machiny wielkiej i ogólnej. Nie musisz wiedzieć nie musisz być świadomym po co i dlaczego jesteś.Tak nas uczono co gorsza tak jest. A przecież: Odpowiedzialność to PRZYWILEJ - przywilej człowieka ŚWIADOMEGO. Ale po co komu świadome, zatem odpowiedzialne społeczeństwo? Tej świadomości życzę nam wszystkim a przede wszystkim urzędnikom pełniacym funkcje społeczne. Wszystko zacz ęło sie od lokalnej laleczki barbie - kuratorki, która za karę pracuje z ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:04 Konstytucja i prawo to nie są dwa osobne pojęcia. Konstytucja to też jest prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:08 jasne z tą różnicą że: Konstytucja NADAJE PRAWA a PRAWO je egzekwuje.:) Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:15 Czyli PRAWO egzekwuje PRAWA? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:19 kolego a co to jest Konstytucja? Właściwie powiedz a co to jest PAŃSTWO? Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:21 A skąd te pytania? Skoro operujesz tymi pojęciami w poprzednich postach, to chyba wiesz o czym mówisz i nie muszę Ci tego tłumaczyć. Jestem tylko CIEKAWA jak TY rozumiesz pojęcie egzekucji prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
apski Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:29 Takim właśnie technicznym rozumieniem prawa popisali sie sędziowie z Szamotuł. Istotą jest cel istnienia prawa. Celem tym jest harmonijne życie społeczności ludzkiej. Ta harmonia właśnie została zakłócona. Popisywanie sie formułkami rackyourbrains wydaje się w obliczu tragedii tej rodziny co najmniej niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:38 Ja się nie popisuję; zacytuj mi chociaż jedną formułkę wpisaną przeze mnie w któryś post. Wkraczając w obszar teorii prawa sam(a) zaczynasz się popisywać. Ten wątek ma tytuł Prawa i Wolności Obywatelskie i o tym chciałam podyskutować z osobą, która go rozpoczęła. A apski szuka tylko sposobu, żeby mnie zgnieść, tylko nie wiem, po co. Odpowiedz Link Zgłoś
apski Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 12:00 Cały czas mówimy o prawie i wolności obywatelskiej, które zostały wg mnie odebrane rodzicom. Prawo, mój kraj, czyli my wszyscy za to odpowiadamy. Wyrażam tylko swój sprzeciw na takie techniczne stosowanie prawa (pewnie sąd w Szamotułach podeprze się całym mnóstwem paragrafów). Przykro mi rackyourbrains, że odebrałaś to jako atak na Ciebie. Przepraszam. Po prostu Mój Kraj powinien pomagac swoim obywatelom, wspierać, tłumaczyć. Tutaj nic takiego nie nastąpiło. Państwo całą swoją powagą zdeptało uczucia tej rodziny. Moim zdaniem bezprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:36 Musiała bym napisać ogromnie długi elaborat, w dodatku nie na temat :) i sorka, za pomyłkę KOLEŻANKO :) Mam jednak nadzieję,że w końcu dojdziemy do ROZUMIENIA czym dla nas jest przestrzegania prawa. Im wiecej bedziemy się o nie upominać tym bardziej bedą respektowane. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:40 Ja właśnie wychodzę z założenia, że skoro jest okazja (chociażby przy innym temacie), to można powymieniać poglądy i podyskutować z kimś, kto ma jakieś zdanie :) Upominać się o swoje prawa trzeba jak najbardziej, jestem za. Ale emocje są w tym przypadku złym doradcą. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Re: Prawa i Wolności Obywatelskie 28.08.09, 11:50 Przy " innym temacie" na pewno jeszcze sie spotkamy i chetnie wymienię sie poglądami. Teraz zgadzam się z apaski - nie na miejscu. Przypomniałam tylko o prawach obywatelskichpo to, żeby Ci ludzie wiedzieli, ze oprócz " tulania" mają PRAWA z których powinni skorzystac. Przypomniałam równiez dlatego, zeby urzednicy nie czuli sie bezkarni. Nie wystarczy mieć "mgr" przed nazwiskiem, trzeba posiadać również a w szczególności w pracy z ludźmi te wrażliwość i to taką zwykłą ludzką. Odpowiedz Link Zgłoś
comoda Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 11:46 ja słyszałam, że ta Pani urodziła niedawno upośledzone dziecko, które natychmiast zostało oddane do ośrodka opieki, poza tym ma jeszcze 4 dzieci z poprzedniego związku/maleństwa, no nie wygląda szczerze mówiąc na odpowiedzialną osobę, przykro mi, ale takie odnoszę wrażenie - tylko dlaczego nikt z nią przed zabiegiem nie porozmawiał, nie prosił o podpisanie o zgody na zabieg ? to już jest na pewno uchybienie... Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Re: Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 11:56 a ja słyszałam,że jedna pani drugiej pani włozyła 500zł do kieszeni - to niby takim dobrobyt mamy? Zdaje sie że na "uchybieniach" zbudowany jest cały system naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bantus Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 11:57 Z drugiej strony, jeśli kolejna ciąża groziła śmiercią to najprawdopodobniej uratowali jej życie. Teoretycznie każdy ma prawo wybrać śmierć a nie życie. No właśnie, ma prawo? Rzecz bardzo kontrowersyjna dla chrześcijan i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
rackyourbrains Re: Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 12:09 Ktoś już pisał, że nie musiała zachodzić w kolejną ciążę, a taki zabieg pociąga za sobą wiele innych konsekwencji dla organizmu. Skoro sami lekarze przyznają, że bezpośredniego zagrożenia życia/zdrowia nie było, więc tak naprawdę nie ma o czym dyskutować - kobiecie zrobiono - bezprawnie - krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Re: Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 12:11 Widzę, że ciągniecie mój wątek teraz: o DEMOKRACJI. Istotą tej sprawy jest złamanie prawa przez urzędników,podmiotowego a nawet przedmiotowego traktowania człowieka - jako nic nie znaczącej jednostki. Z tym się borykaja kolejne sejmy od chwili odzyskania niepodległości i suwerynności państwa. Nie rozumiemy swoich praw, a to daje przyzwolenie na "uchybienia" ze strony urzędników ich samowolę.Odpowiedzialność jest pierwszym krokiem do zatrzymania tej ignorancji wobec zwykłego obywatela. Urzędnik musi wiedzieć że nie jest "panem" a jego praca to służba wobec innego człowieka. Wtedy tylko może wymagać szacunku dla swojego urzędu, pracy i siebie jako człowieka wykonujacego powierzone mu obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
bantus Re: Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 15:29 Ale tu nie chodzi o urzędnika, ale o lekarza, który podczas operacji podjął taką decyzję. Szczerze wątpię, czy chodziło o osobny zabieg sterylizacji. Najprawdopodobniej sterylizacja była skutkiem ubocznym, bądź elementem innego zabiegu. Ciekawe że nikt nie protestuje przeciwko prawu, które dobrowolną sterylizację jako skuteczną metodę antykoncepcji uznaje za nielegalną. Przecież tu faktycznie to urzędnicy zadecydowali za miliony Polaków co jest dla nich dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
w-j Sterylizacja bez pytania - komentarz redakcji 28.08.09, 23:21 Panie Czuma (minister sprawiedliwości - PROKURATOR GENERALNY)! - (o tych RPO, RPD, RPP, czy "samorzadzie lekarskim" - nie warto tu nawet wspominać). Do cholery, czy pan już polecił swoim prokuratorom aresztować tych sku...synów!? (nasuwa sie nieodparcie kryptonim akcji prokuratorskiej w tym temacie - dr Menge.e). Odpowiedz Link Zgłoś