czarny-misio 01.09.09, 15:41 Czy w związku z tym ubędzie pasożytów urzędniczych ze spółki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r Winni pasażerowie? 01.09.09, 16:00 "Ale jak twierdzi Beata Czemerajda z biura prasowego spółki, pieniądze przewidziane na ten rok i niska frekwencja w niektórych pociągach wymusiły konieczność zmiany oferty spółki. - Wszystkie pociągi, które dotyka wrześniowa korekta, łączy wspólny problem-frekwencja." ************************** Może trzeba się zastanowić, czym jest niska frekwencja spowodowana? Smrodem wagonów, niepunktualnością, rosnącym czasem podróży, nieprawdopodobnym bałaganem informacyjnym i organizacyjnym, brudem dworców czy wszystkim naraz? Kolej w Polsce ma przed sobą naprawdę poważne problemy. Nawet budowa dróg idzie szybciej, niż modernizacja torów i taboru. Siłą rzeczy kolej staje się coraz mniej atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
baaku Re: Winni pasażerowie? 01.09.09, 16:04 - Wszystkie pociągi, które dotyka wrześniowa korekta, łączy wspólny problem-frekwencja. Czyli co, nie udało się sprzedać więcej biletów niż jest miejsc stojących w pociągu? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Winni pasażerowie? 01.09.09, 20:31 > Kolej w Polsce ma przed sobą naprawdę poważne problemy. Nawet budowa dróg > idzie szybciej, niż modernizacja torów i taboru. No, sieć kolejową to my mamy tak z grubsza po zaborcach odziedziczoną. I śmiem twierdzić, że w 1915 była w lepszym stanie. W II RP była tylko jedna poważna inwestycja kolejowa (magistrala węglowa), w PRL też nie przeskoczono magicznej liczby jeden (tylko tym razem CMK). Remonty torowisk idą w takim tempie, że i za 300 lat się nie skończą (na Dzikim Zachodzie szybciej tory kładli). Za to w Europie Zach. po dołku z lat 1960-80 kolej kwitnie... Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Winni pasażerowie? 01.09.09, 22:09 maruda.r napisał: Nawet budowa dróg > idzie szybciej, niż modernizacja torów i taboru. Może dlatego , że państwo daje na drogi 10 RAZY więcej niż na tory? I , niestety, owo 10 nie jest przeze mnie z sufitu wzięte... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.aliks Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 16:17 Czy w związku z powyższym zaplanowano redukcje liczby pracowników kolei? Czy nadal będą do nich dokładać pasażerowie ocalałych pociągów? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Obciąć dotacje budżetowe! 01.09.09, 21:47 zawsze.aliks napisała: > Czy w związku z powyższym zaplanowano redukcje liczby pracowników > kolei? ********************************* Jeżeli kwota dopłat budżetowych się nie zmieni, to urzędnicy będą brać pensje nawet bez torów i pociągów. Rząd powinien natychmiast obciąć dotacje proporcjonalnie do cięć w rozkładzie. Dotacje wynikają z umowy społecznej, a tę IC właśnie zerwało. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Zaorać tory, zwolnić dyrektorów, konduktorom 01.09.09, 16:33 Zaorać tory, zwolnić dyrektorów, konduktorom dać motyki do ręki. Sadzić ziemniaki i na pewno nie będzie braków finansowych w spółkach. Z ziemniaków zawsze można bimber pędzić. Ale nie oficjalnie, bo w Polsce państwowe bimbrownie także potrafią zbankrutować. Odpowiedz Link Zgłoś
murakami2 Heca z Gwarkiem 01.09.09, 16:52 To jest w ogóle durne i oburzające zarazem. Jeździłam Gwarkiem z Wro do Koszalina do rodziny. Teraz Gwarek będzie omijał Koszalin i jechał do KOŁOBRZEGU. Kto jedzie do Kołobrzegu??? Co najmniej 40 osób zawsze wysiadało w Koszalinie! jaka jest ta polityka frekwencyjna? Normalnie zacznę samochodem jeździć i chrzanić ideały ekologiczne, bo mnie zmuszają matoły z PKP. Zresztą może to i dobrze, bo śmierdzi strasznie ten pociąg i nie widać żadnej istotnej różnicy między 1 a 2 klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Heca z Gwarkiem 02.09.09, 06:47 murakami2 napisała: > Normalnie zacznę samochodem jeździć i chrzanić ideały ekologiczne, > bo mnie zmuszają matoły z PKP. Przecież o to właśnie im chodzi (i nie tylko tym z PKP, ale w ogóle w polityce transportowej państwa) - czy ktoś jeszcze ma jakieś wątpliwości po 20 latach ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek19 Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 18:02 odkad intercicty przejelo pospieszne zaczyna sie wszytsko pieprzyc i zaczynaja ucinac polaczenia a ceny biletow ciagle podnosza:/ juz niedlugo nie bedzie czym jezdzic:/ grube kut.. z itercity niech was jasna krew zaleje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_jestem Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 18:51 Towarzysz minister infrastruktury Cezary Grabarczyk wraz ze swoim szefem premierem Donaldem Tuskiem oraz towarzysz prezes PKP Intercity Krzysztof Celiński oraz koledzy Adrian Furgalski i Tadeusz Syryjczyk z prywatnej firmy doradczej TOR - panowie to wasze zasługi. Dobrze wykanczacie. Dac wam wodki Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok mam taki pomysł co do furgalskeigo 01.09.09, 19:22 czy nie możnaby go powiesic na suchej gałezi? jestem gotów za to odpowiadac przez sądem! furgalski jest dla mnie wrogiem publicznym numer 1. Dlaczego w Niemczech jeżdżą pociągi masowo? Dlaczego w Polsce pociągi śmierdzą i wyglądają gorzej niż w dowolnym kraju europejskim? Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.g PKP 01.09.09, 19:23 pkp dazy do poziomu kolei rosyjskich malo drogo smrod i kradna ... Odpowiedz Link Zgłoś
zklimatem Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 20:26 To katastrofa dla środowiska! Kolej jest jednym z bardziej przyjaznych środowisku środków komunikacji. Przez redukcję kursów nieproporcjonalnie rozwinie się komunikacja samochodowa i wzrośnie emisja dwutlenku węgla, którą musimy utrzymać w ryzach. Tym, którzy nie wiedzą czym grozi związane z emisją gazów cieplarnianych ocieplenie klimatu polecam publikacje na www.chronmyklimat.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mkfabio Samobójcze skłonności PKP 01.09.09, 21:24 Jakoś nie wierzę w to , że akurat na tych liniach jest niska frekwencja. Jeździłem kilkoma składami z wyżej wymienionych i były one obłożone! Zamiast dopiąć kilka wagonów do zatłoczonego składu, a odpiąć od pustych, to likwidują wszystko jak leci. Takie podejście prowadzi do niszczenia infrastruktury kolejowej, ponieważ jeszcze nie słyszałem, aby przywrócono "zawieszone" połączenie. Niepilnowanymi liniami zajmują się złomiarze. Wystarczy się tylko zainteresować PKP. Niestety, zarząd tego nie zrobi, ponieważ jest ich kilka (PKP Cargo, Intercity, PKP PLK i inne spółeczki). Podczas urlopu odwiedziłem Karpacz, gdzie kiedyś (ostatnio w 2000 r.) kursował pociąg. Dowiedziałem się, że ten dworzec był tak oblegany jak ten w Zakopanem! Nie wiedzieć czemu, najpierw zlikwidowano połączenie bezpośrednie od Karpacza (a przed wojną ta linia była zelektryfikowana i docierały tam pociągi z Paryża i Berlina), następnie przesiadki ustawiono tak, że podróżny np. z Gdańska czy Warszawy czekał na dworcu w Jeleniej Górze 2-3 h na pociąg do Karpacza, aż w końcu "zawieszono" linię, aż ją krzaki zarosły. Więcej: www.drezyny.karpacz.pl/index.php?menu=3&go=strona&id=1 To tylko jeden taki przypadek. Ile jest takich w Polsce a ile będzie? Z Karpacza do Czech jest może 40 km. W Czechach od 1945 nie dość, że nie zlikwidowano żadnej linii, to jeszcze otwierane są nowe. Da się?! Opłaca się?! Boli mnie to, że kolej w Polsce sama się wykoleja bez niczyjej pomocy. Potem już będzie tylko płacz i... palenie opon w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
paolaa18 Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 21:47 Rok temu- kilkadziesiąt pociągów. Albo trasy skrócone albo całkowicie odwołane. Teraz- następna dawka. Jeszcze tak ze dwa lata i będzie jeden dziennie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
woltron Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 22:11 Gdybyśmy dali na kolei 1/5 tego co na autostrady, to pewnie mielibyśmy świetne i szybkie połączenia między miastami, a nie zamykali kolejne relacje. Trudno się dziwić, że ludzie wybierają autobus zamiast śmierdzącego wagonu, poruszającego się zzawrotną szybkością 20 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
nafletek Cięcia w rozkładzie PKP 01.09.09, 22:23 jak pomysle ze przed wojna kolejarz, zawiadowca, konduktor w pociągu to był KTOŚ, jak pomysle o tym kolejarskim etosie , o dumie , o tym ze pociag NIE MIAŁ PRAWA sie spóznic, że był czysty umyty ...ech...w głowie sie nie mieści ze z takiej firmy wzieło sie dzisiejsze PKP brudne śmierdzące zawszone i zapluskwione dla której podrózny to zło konieczne...Po prostu w głowie sie nie miesci... Odpowiedz Link Zgłoś
no_one2 Re: Cięcia w rozkładzie PKP 02.09.09, 00:20 Zawsze mnie to zastanawialo ,dlaczego w takim UK (w ktorym aktualnie mieszkam) oplaca sie na trasie Manchester-Liverpool puscic ze 4 pociagi na godzine,a w Polsce sie nie oplaca... Malo tego,na przystanku na busa czekam maksymalnie 2-3 minuty,w zasadzie jedzie bus co minute... A w Polsce sie nie oplaca... Odpowiedz Link Zgłoś
uznam4 Cięcia w rozkładzie PKP 02.09.09, 00:27 Smród, brud i ubóstwo! Nie ma informacji. Chcę kupić bilet...a na okienku szyld ,, kasa nie udziela informacji,,. To do jasnej cholery, skąd mam wiedzieć czym dojechać!? Odpowiedz Link Zgłoś
gcc1 Cięcia w rozkładzie PKP 03.09.09, 12:53 Najwiekszym skandalem jest wycofanie pociagow Bystrzyca,Szyndzielnia i Augustyn Kordecki.Degradacja stacji Czestochowa Stradom,odciecie Podbeskidzia od Wroclawia,przykladow mozna by mnozyc. Odpowiedz Link Zgłoś