03.01.11, 19:29
Moi drodzy mam pytanie. Jak to możliwe, że dwuletnie dziecko choruje notorycznie na zapalenie ucha i nic się nie zmienia. Mojej kuzynki dziecko ma prawie trzy lata. Ostatni rok notorycznie choruje na zapalenia ucha. Podobno ma trzeci migdał i zakwalifikował się na zabieg, który ma być za ok pół roku. Najgorsze jest to, że z tych uszu leje się ropa, chłopaczek notorycznie zażywa antybiotyki i nic!!! Czy to tak może być? Bo moim zdaniem dzieciak jest źle prowadzony. podobno ostatnie badania słuchu wykryły już jakieś utraty słuchu!! Czy to prawda, że trzeba czekać aż skończy 3 lata, czy trafiła na złego lekarza. przecież każde zapalenie ucha niesie za sobą jakieś niebezpieczeństwa i czy to się źle nie skończy?? Mam strasznie mieszane uczucia i zastanawiam się, co można w tej sprawie zrobić. Zaczynam się też martwić, że problemem może być nieogarnięta matka.
Obserwuj wątek
    • milenka-4 Re: dziwne? 04.01.11, 09:01
      jeżeli przyczyną jest migdał powinien byc usuniety na cito bez czekania,a że musi skonczyc 3 lata to raczej nieprawda ponieważ ostatnio na drenażu uszu i wycięciu migdałka był niespełna 2,5 roczniak.A co do mamy dziecka chyba trzeba nia trząchnąc,żeby jednak konsultowała się u innego lekarza i drązyłą temat, ponieważ w końcu dzieciak ogłuchnie bo jak dla mnie to nie jest normalne że z tych uszu się notorycznie leje.
    • kasiaalbrecht Re: dziwne? 06.01.11, 06:51
      w takiej sytuacji 3 migdał należy wyciąć jak najwczesniej nie czekając na 3 urodziny
      • zofija80 Re: dziwne? 06.01.11, 12:58
        chyba jednak problem jest z tą matką i lekarzami, którzy prowadzą dzieciaczka. Zastanawiam się jeszcze, czy jeśli stwierdzono ubytki słuchu (podobno jedno ucho 80% a drugie 50%) to czy dalsze utrzymywanie takiego stanu nie skończy się utratą słuchu u dziecka albo w najlepszym razie aparatami na uszy (zabieg chyba nie przywróci dotychczasowego ubytku słuchu?). Proponowałam matce konsultacje w przychodni prywatnej należącej do Kajetan ale stwierdziła, że skoro maluch ma mieć zabieg za parę miesięcy to nic nie będzie zmieniać. Ostatnio znowu ropa leje się z uszu więc zastanawiam się na co tu czekać....
        • milenka-4 Re: dziwne? 06.01.11, 21:12
          W kajetanach trzeba czekać nawet na prywatny zabieg juz około roku.Na siennej laryngolodzy maja najszybsze terminy, albo w dziekanowie lesnym.Osobiście wybrałabym sie do takiego co pracuje w szpitalu prywatnie, i uwierz mozna załatwić wycięcie na szybko w ciagu tyg w takim ciężkim przypadku, zwyczajnie niektóre dzieci wypadają z wizyt bo po prostu nie zakwaliikuja sie do zabiegu z powodu infekcji i juz jest miejscówa wazne żeby był kontakt z lekarzem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka