Dodaj do ulubionych

Ostry łupież u 3,5 latka - nawracający

03.03.12, 21:10
Leczymy od około roku. Najpierw oliwką i wyczesywaniem, potem Nizoral. Poprawa jest, ale chwilowa i łupież powraca. Są to duże płaty na czubku głowy w kolorze żółtawym. Dziecko ma bardzo gęste włosy, które myjemy co 4 dni. Wybieramy się do dermatologa, ale kolejki są na ponad pół roku do przodu. Ktoś podpowiedział mi, że może to być na tle alergicznym i powinnam zrobić jakieś testy. Nie bardzo wiem czy udać się do lekarza rodzinnego, czy jest sens. Czy wstrzymać się i zaczekać na wizytę u dermatologa.
Obserwuj wątek
    • kasia_750 Re: Ostry łupież u 3,5 latka - nawracający 04.03.12, 09:32
      Skąd wiesz, że to łupież? Jest tyle innych chorób skóry, skóry głowy. Co na to pediatra twojego dziecka? Jeżeli jest podejrzenie alergii czy próbowałaś diety eliminacyjnej? Czy robiłaś podstawowe badania krwi (choćby na skierowanie od pediatry)?
      Ciągnie się to od roku i nie byłaś jeszcze u dermatologa? Dopiero zastanawiasz się nad wizytą? Nawet jeżeli czeka się pół roku to mogłaś już być z dzieckiem u specjalisty przynajmniej 2 razy...
      Nie wiem gdzie mieszkasz, ale zapewne wiesz, że dermatologa możesz sobie wybrać dowolnie. Ja mieszkam we Wrocławiu i, owszem, są placówki gdzie na wizytę czeka się pół roku, ale też takie, gdzie wizyta jest maksymalnie w przeciągu miesiąca. Ostatnio udało mi się umówić wizytę dla dziecka za 2 dni, bo ktoś akurat zrezygnował.
      Nie rozumiem twojego podejścia. Dziecko męczy się rok czasu i nie uważałaś za stosowne iść z tym do lekarza. Masz młodsze dziecko w domu, które może się w każdej chwili zarazić (bo nie wiesz co to jest) i dalej nic z tym nie robisz. Możliwe, że wkrótce będziesz leczyć dwójkę. Antybiotykami, przez wiele miesięcy.
      Napiszę ci co ja bym w tej chwili zrobiła na twoim miejscu.
      Po pierwsze - idź do pediatry.
      Równocześnie umów wizytę u dermatologa - nie potrzebujesz skierowania. Zadzwoń do WSZYSTKICH placówek w twojej okolicy. Umów dziecko tam, gdzie będziesz czekać najkrócej. Dzwoń codziennie z pytaniem czy w międzyczasie nie zwolniło się jakieś miejsce. Jeżeli masz 60-80 zł to idź z dzieckiem prywatnie. Termin będzie maksymalnie za kilka dni. Jak przypadnie twój termin wizyty - na kontrolę pójdziesz na NFZ.
      Radzę iść z dzieckiem jak najszybciej. To nie musi być łupież. Może jakieś zakażenie bakteryjne?
      • yoka1 Re: Ostry łupież u 3,5 latka - nawracający 04.03.12, 10:12
        nam na takie zmaminy pomógł Salicylol bez recepty w aptece, dziecko też miało nawracające tego typu zmiany.
      • eulalka82 kasia_750 04.03.12, 15:28
        Uwielbiam ludzi, który z kilku zdań układają sobie cały scenariusz. Że dziecko męczy się potwornie, a ja, nieczuła i niezainteresowana zdrowiem malca matka zwlekam z wizytą od roku.
        Zaznaczam, że objawy znikają po użyciu nizoralu i na dłuższy czas mamy spokój. Pediatra doradził dietę, ale po niej bez zmian, dietetyk radzi testy, a dermatolog jest jeden jedyny w promieniu 60 km, jeśli mieszka się na wsi.
        • kasia_750 Re: kasia_750 04.03.12, 21:42
          Zignoruję twój złośliwy tekst.
          Wcześniej pisałaś, że poprawa jest chwilowa, teraz, że dłuższy czas jest spokój.
          Wcześniej pisałaś, że zastanawiasz się czy wizyta u lekarza rodzinnego ma sens, teraz piszesz, że byłaś już u pediatry i dietetyka.
          To chyba trochę zmienia, prawda?
          W dalszym ciągu uważam, że wizyta u dermatologa jest niezbędna. Może doszło do nadkażenia bakteryjnego, dlatego zmiany wracają? A metoda codziennych telefonów do przychodni i pytań o wolne miejsce jest naprawdę skuteczna :) Po pewnym czasie wszyscy będą się bali odebrać telefon i znajdą jakieś wolne miejsce, żebyś w końcu przestała wydzwaniać. Widzę jak reagują u mnie w pracy na takich marudnych klientów (to nie przychodnia, ale mamy kontakt z klientami).
          Zastanawiałaś się co się zmieniło w ubiegłym roku? Rozumiem, że wcześniej dziecko nie miało tego typu problemów. Zmieniłaś szampon do włosów, proszek do prania, poduszkę (u alergika koniecznie sztuczna), pojawił się zwierzak w domu, kwiaty w sypialni? Może tutaj znajdziesz przyczynę problemów.
          Jeżeli chodzi o alergię to do alergologa konieczne jest skierowanie od pediatry. Terminy też są odległe. Przed wizytą musisz mieć zrobione podstawowe badania (skierowanie od pediatry) - morfologia z rozmazem, ob, badanie ogólne moczu, 3* kał na pasożyty. Tutaj jest niestety problem, bo nie zawsze pediatra chce wystawić skierowanie do specjalisty. Ja dla synka dostałam dopiero wtedy kiedy powiedziałam, że laryngolog uważa, że syn nie ma problemów laryngologicznych tylko alergię (oczywiście po wielokrotnych badaniach przy katarze trwającym 3 miesiące praktycznie bez przerwy). Teraz dziecko dostaje na stałe leki, przestało chorować, przestało chrapać w nocy, odzyskało słuch. Żałuję, że wcześniej nie powołałam się na opinię innego lekarza, może szybciej udałoby się zdobyć to skierowanie.
          Ja jestem alergikiem i kiedyś miewałam łupież. Nizoral na mnie działał fatalnie. Owszem, początkowo była poprawa, ale ten szampon strasznie wysusza skórę i po odstawieniu problem narasta. W końcu zastosowałam się do porad zaprzyjaźnionej fryzjerki i problem zniknął. U mnie podstawa to szampon mocno nawilżający i do tego za każdym razem odżywka. Mycie włosów najrzadziej co 2 dzień, 2-krotnie szamponem, dokładne płukanie, potem odżywka (wcieram również w skórę głowy). I zawsze suszę włosy (mam gęste, strasznie długo schną i jeżeli nie użyję suszarki skóra głowy robi się podrażniona). Na większość szamponów reaguję źle, z takich ogólnodostępnych najlepsze dla mnie były Pantene, ostatnio testuję szampon z Lidla (tani, nie pamiętam firmy) i dla mnie jest lepszy niż wszystkie poprzednio stosowane.
    • analist73 Re: Ostry łupież u 3,5 latka - nawracający 04.03.12, 10:20
      Moje dziecko miewa taki łupież, który związany jest z alergią.
    • kasiaalbrecht Re: Ostry łupież u 3,5 latka - nawracający 06.03.12, 17:51
      myslę,że wstrzymać sie do wizyty u dermatologa by stwierdził czy to łupież czy raczej łojotokowe zapalenie skóry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka