Dodaj do ulubionych

Co w ciązy na uspokojenie?

18.11.15, 00:49
Witam
Lecze sie masę lat na zaburzenie depresyjno-lękowe. Mam objawy głownie somatyczne wiec musze brac leki. W trakcie ciazy odstawiłam antydepresanty. Teraz jestem w 29 tygodniu i dopada mnie silny stres i lęk ze wzgledu na bole podbrzusza. Wybudzam sie z kołataniem serca i dostaje biegunki oraz drgawek ze stresu. Czy mozna cos brac jaki lek np. hydroxyzynę na uspokojenie?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Co w ciązy na uspokojenie? 18.11.15, 07:34
      Na pewno melisę można, ale czy ona będzie skuteczna, to nie wiem. Odradzałabym hydroksyzynę bez konsultacji z lekarzem, w ogóle wskazana jest konsultacja w Twoim przypadku. Hydroksyzyna jest C wg leksykonu :

C ? Do tej grupy należą leki, dla których zaobserwowano w badaniach na zwierzętach działania niepożądane u płodu (teratogenność, embriotoksyczność lub inne) oraz, dla których nie ma kontrolowanych badań przeprowadzonych na kobietach ciężarnych albo badania na zwierzętach i u ludzi są niedostępne. Lek z tej grupy powinien być zastosowany tylko w przypadku, kiedy oczekiwany efekt przewyższa ryzyko.

www.kobiety.med.pl/leki/search.php
      www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=49&lang=pl
    • justyna_dabrowska Re: Co w ciązy na uspokojenie? 18.11.15, 09:52
      Pani Kamilo, z pewnością jest Pani pod opieka psychiatry, który Pania leczy i zna. Proponuję by z nim Pani omówiła ewentualne mozliwe leki, które sa mozliwe w Pani sytuacji. Wiem, że takie leki istnieją ale nie jestem lekarzem więc nie mogę nic zalecić. Proszę nie zwlekać z wizytą. Lęk może być także związany ze zbliżającym sie porodem i zmianami, które zachodzą w Pani ciele oraz tymi, których sie Pani spodziewa w przyszłości. Byc może ulgę przyniosłaby rozmowa z psychoterapeutą na ten temat. Gdzie Pani mieszka? Pozdrawiam, Justyna Dąbrowska
    • anna_zarzycka Re: Co w ciązy na uspokojenie? 18.11.15, 17:32
      Witam,
      Właśnie ze względu na objawy somatyczne warto rozważyć jakąś pracę z ciałem. Być może w ciągu tych lat leczenia miała Pani różne doświadczenia w zajmowaniu się swoim ciałem, w takim razie warto próbować czegoś nowego, innego w tym zakresie. Delikatne ćwiczenia fizyczne dla kobiet w ciąży, trening relaksacyjny, autogenny Schultza, trening Jacobsona - to już być może po porodzie (choć z wyłączeniem pewnych partii mięśni można go również stosować przed porodem, jeśli nie ma wskazań do szczególnego traktowania ciąży). Warto oczywiście wszelką aktywność fizyczną szczególnie w trzecim trymestrze ciąży skonsultować z ginekologiem - położnikiem.
      Pozdrawiam serdecznie. Anna Zarzycka
      P.S. W internecie można znaleźć wiele nagranych treningów i ściągnąć je bezpłatnie, niektóre są opracowane przez lekarzy.
    • basiaporowska Re: Co w ciązy na uspokojenie? 15.02.16, 22:16
      Ja polecam relaksację, do której często sięgam, gdy jest mi źle... może i Tobie pomoże?
      youtu.be/KdMkbVjUdbo

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka