Dodaj do ulubionych

Od kiedy poduszka

04.09.13, 18:03
Od kiedy niemowlę może spać na poduszce (nie z uwagi na SIDS tylko z uwagi na kręgosłup)? Zamówiłam pościel i w komplecie jest poduszka, niby ma pozytywną opinię IMiD, neonatologów, itp., ale raz czytam, że od pół roczku, raz że dopiero od roczku. Na razie malec śpi na płasko, raz w łóżeczku, raz ze mną, z uwagi na ostatnio częste nocne dojadanie. Ma wtedy do przytulania poduszkę, ale leży na płasko.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Od kiedy poduszka 04.09.13, 20:45
      Raczej koło 2 urodzin poduszka w łóżeczku to dobry pomysł.
      Teraz nie ma potrzeby.
    • ewa.misko-wasowska Re: Od kiedy poduszka 05.09.13, 07:38
      Witam,
      nie wcześniej jak po pierwszych urodzinach,
      pozdrawiam
    • czarna_12 Re: Od kiedy poduszka 06.09.13, 07:32
      8-9 miesiąc można położyć cienka podusię dziecko już jest "silne"i się nie zaplacze:-)Ja ,żeby umilic córce spanie bez podusi kupiłam obleczenie na materac z materiału takiego jak są kołdry bardziej przyjemne dla ciałka niż prześcieradło niweluje twardośc materaca lecz dziecko się nie zapadnie noskiem tak jak w poduszkę.
      • mamasiasiulki Re: Od kiedy poduszka 06.09.13, 12:26
        A tak bardzo Ci zależy? My w ogóle nie używamy poduszek - także dorośli. Mnie to bardzo pomaga przy moim kręgozmyku, reszcie towarzystwa nie przeszkadza, a i zdrowsze jest. Dzieci mają małe Przytulanki, a poduchy z kompletów pościeli skończyły jako... poddupniczki podczas zabaw podłogowych :-)
    • katarzynajarzyna Re: Od kiedy poduszka 08.09.13, 20:46
      też się zastanawiałam na temat poduszki (synek już trzylatek), napisałam na forum do Pana Pawła Zawitkowskiego - z punktu widzenia wygody, rozwoju i zdrowia poduszki nie są potrzebne naszym dzieciom (pewno nawet dorosłym też nie)! Pan Paweł mi odpowiedział, że moment na poduszkę nastąpi jak synek sam ją nam zabierze hi hi. Ta opinia miała pokrycie w rzeczywistym doświadczeniu: synek przespał jedną noc na poduszce (bardzo płaskiej, takiej niemowlęcej), a rano mnie poinformował, że fajna, ale nie będzie więcej na niej spał:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka