Dodaj do ulubionych

mam problem z działkami

22.12.11, 00:00
Witajcie koledzy. Na działkach nie znam się prawie zupełnie. A trafiło mi się nieszczęście posiadania działki w ofercie (nie będę pisał jak i dlaczego - jakoś musiałem). I jest coś co nie wiem jak ugryźć - 2 działki, w ogóle nie położone obok siebie (a w pewnej odległości, choć w ciągu innych działek), a ujęte w jednej KW. Dlaczego tak może być? Czy można sprzedając jedną z nich i u notariusza dokonać wydzielenia jednej z nich, odłączenia z dotychczasowej KW i wnioskowania aktem n. o ustanowienie nowej KW dla działki sprzedawanej?
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: mam problem z działkami 22.12.11, 10:12
      decort napisał:

> Witajcie koledzy. Na działkach nie znam się prawie zupełnie.

Zaskakujesz mnie.

> A trafiło mi się nieszczęście posiadania działki w ofercie

Nieszczęście?

> I jest coś co nie wiem jak ugryźć - 2 działki, w ogóle nie położone
      > obok siebie (a w pewnej odległości, choć w ciągu innych działek), a ujęte w je
      > dnej KW. Dlaczego tak może być?

Nie powinno, ale czasem się zdarza.

Jeśli sąsiadują, to mogą być w jednej KW, jeśli nie sąsiadują, to nie powinny. Ale bywa, że są.

> Czy można sprzedając jedną z nich i u notariusza dokonać wydzielenia jednej z nich,
      > odłączenia z dotychczasowej KW i wnioskowania aktem n. o ustanowienie nowej KW dla
      > działki sprzedawanej?

Nie tylko można, ale nawet należy.

Tyle, ze sam wypis z katastru może tu nie wystarczyć. Warto wziąć wypis i wyrys.
      Dla działki sprzedawanej. Dla tej drugiej ewentualnie osobno kontrolnie.

I dobrze patrzeć, co notariusz pisze, co załącza, a potem sprawdzić, czy sąd zrozumiał.
      • ansansyr Re: mam problem z działkami 22.12.11, 16:22
        bezpocztyonline napisała:

> Jeśli sąsiadują, to mogą być w jednej KW, jeśli nie sąsiadują, to nie powinny.

a na jakiej normie prawnej opierasz twierdzenie, ze działki , które maja jednego właściciela ale nie sąsiadują ze sobą nie powinny być w jednej księdze lecz w oddzielnych ?

przyznam, ze dla mnie jest to pogląd zdumiewający

• bezpocztyonline Re: mam problem z działkami 22.12.11, 23:17
          ansansyr napisał:

> a na jakiej normie prawnej opierasz twierdzenie, ze działki , które maja jedneg
          > o właściciela ale nie sąsiadują ze sobą nie powinny być w jednej księdze lecz w
          > oddzielnych ?

Art. 21 Ustawy o księgach wieczystych i hipotece

"Art. 21.
          Właściciel kilku nieruchomości stanowiących całość gospodarczą lub graniczących z
          sobą
          może żądać połączenia ich w księdze wieczystej w jedną nieruchomość."

Sytuacje, kiedy działki porozrzucane po całej miejscowości, (albo i kilku różnych miejscowościach, nawet nieraz nie na terenie jednej i tej samej gminy) jednak mimo to figurują w jednej księdze wieczystej się zdarzają.
          Być może stanowią pamiątkę po dawnych dużych gospodarstwach rolnych, ale skąd takie sytuacje na Ziemiach Zachodnich?
          • ansansyr Re: mam problem z działkami 23.12.11, 13:04
            przytoczony przez ciebie przepis świadczy dokładnie o czymś odwrotnym niż ty wcześniej stwierdziłaś,
            wbrew temu co wcześniej napisałaś nie jest tak, ze działki które nie sąsiadują ze sobą powinny być w odrębnych księgach czyli stanowić odrębne nieruchomości,
            widziałem wiele ksiąg wieczystych nieruchomości rolnych w rożnych częściach Polski, w tym także na terenach tzw. Ziem Zachodnich i w zdecydowanej większości nieruchomość opisana w księdze składała się z kilku działek nie sąsiadujących ze sobą
            wytłumaczenie tego zjawiska jest proste, stan ten jest naturalną konsekwencją dziedziczenia gospodarstwa rolnego przez spadkobierców rolnika oraz specyfiki gruntów niezbędnych rolnikowi, kiedys w gospodarstwie potrzebny był grunt orny ale też łąka/pastwisko najczęściej położone w innym miejscu niż wspomniany grunt orny.
      • decort Re: mam problem z działkami - bezpoczty 22.12.11, 23:13
        Bezpoczty - bardzo dziękuję, czułem, że mogę na Ciebie liczyć. Jakby Ci jakieś ewentualne pułapki przyszły na myśl - będę wdzięczny.
        Pozdrawiam serdecznie
    • fertighaus Re: mam problem z działkami 22.12.11, 20:50
      ; :a co w tym dziwnego, przyklad: facet ma kawalek ziemi, podzielil na dzialki , jedna KW, sprzedal czesc, inne zostaly (ciagle w jednej KW). Sprzedajesz (nie wydzielasz, rozumiem, ze to dzialka wydzielona juz geodezyjnie, w sensie -samodzielna), odlaczasz , na wniosek notariusza nowa KW i tyle, chyba, ze nie zrozumialam watku....
      • decort Re: mam problem z działkami 22.12.11, 23:10
        nie zrozumiałaś i nie pomogłaś, choć dzięki za wypowiedź. Właściciel te działki odziedziczył już w takim stanie prawnym.
        • bezpocztyonline Re: mam problem z działkami 22.12.11, 23:31
          decort napisał:

> nie zrozumiałaś i nie pomogłaś

No przecież Fertighaus napisała ci dokładnie, jak to będzie wyglądało.

Działki są osobne, geodezyjnie wydzielone. Już ich dalej nie dzielisz.
          W KW masz co prawda podaną sumę ich powierzchni, ale w wypisie z ewidencji gruntów będziesz miał podaną powierzchnię każdej z nich osobno. Przy okazji: skoro gość odziedziczył, to przelicz, czy na pewno powierzchnie z ewidencji gruntów sumują ci się do powierzchni w KW. Jeśli nie, to najpierw sprawdź dlaczego. Być może był jakiś wykaz mian gruntowych, którego geodezja nie przesłała do sądu?

Masz w jednej KW działkę nr powiedzmy 1 o pow. powiedzmy X i działkę nr 2 o pow. Y.
          Dajesz notariuszowi postanowienie sądu o nabyciu spadku plus zaświadczenie z US, odpis z KW, wypis i wyrys tej działki, która ma być sprzedawana (np.: działki 1).

Notariusz opisuje sytuację, na koniec AN pisze wniosek o wydzielenie z jednej księgi wieczystej działki nr 1 i założenie dla niej nowej księgi oraz wpisanie nowego właściciela.

Niestety czasem bywa, że sąd się potem myli.

To znaczy mi się to przy "moich" transakcjach nie zdarzyło, ale szykując sprzedaż dla moich klientów znajdowałam im różne "byki" w KW czy w geodezji powstałe w czasach, kiedy nabywali i musiałam prostować. Dlatego zawsze warto potem sprawdzić, co sąd wpisał. W geodezji czasem też.
    • jeepwdyzlu Re: mam problem z działkami 23.12.11, 00:26
      1. To nie musi być błąd.
      2. Jeśli tylko jedna działka ma być sprzedawana - zacząłbym od złożenia wniosku o założenia oddzielnej księgi - co jest czystą formalnością, ale trwa.
      3. Tak - nie trzeba iść tą drogą, można o wszystko wniskować przy akcie sprzedaży, ale...
      Ale wpisy są konstytutywne a więc zapłata od razu wiąże się z pewnym ryzykiem. Nie bardzo dużym ale jednak. Jest jak przy podziałach.
      Do akceptacji ale Kupujący powinien decydować.
      Pozdr
      Były jeep
      • decort Re: mam problem z działkami 24.12.11, 02:30
        wielkie dzięki. Dzięki Waszym wskazówkom, mojej szczątkowej wiedzy i analizie dokumentów mam już jasność. Wasze informacje jednak najbardziej mi pomogły. I faktycznie nieco pochopnie oceniłem post "fertighaus" - przepraszam.
        Wiesz "bezpoczty" - napisałaś, że Cię zaskoczyłem. No tak :-))) nie jest tak, że zupełnie się nie znam na temacie czy nie wiem, po prostu nie zajmuję się zasadniczo sprzedażą działek, więc miałem obawy czy moja wiedza i intuicja w tym temacie mnie nie zwodzą.
        Dziękuję jeszcze raz i świątecznie pozdrawiam. Życzę Wam spełnienia wszystkich Waszych pragnień oraz oczywiście wspaniałych dni świątecznych.
        decort
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka