Dodaj do ulubionych

Odradzam HOME BROKER Wrocław

06.03.13, 12:58
Panie i Panowie!
Jestem byłym współpracownikiem firmy HOME BROKER WROCŁAW. Rozwiązałem z nimi umowę SAM (bardzo istotna informacja), ponieważ nie mogłem znieść dłużej traktowania jakie serwuje ta "firma" swoim pracownikom.
Otóż sprawa w HOME BROKER WROCŁAW wygląda tak:
- muszą państwo założyć własną działalność gospodarczą i podpisać z HOME BROKER umowę współpracy. Po podpisaniu umowy i odbyciu szkolenia (1 miesiąc w Warszawie bez noclegi i wyżywienia) mają państwo przepracować minimum 6 miesięcy okresu lojalnościowego, inaczej kara 20 tyś zł. Jak wygląda kwestia samej pracy oraz zarobki?
Otóż jest beznadziejnie!!!
Własna Działalność Gospodarcza:
- Czyli samemu musisz opłacić ZUS. Jeśli ktoś jest na małym ZUSie ten płaci ok. 400 zł, jeżeli na dużym to ok. 1000zł.
- Firma nie zwraca ani grosza za benzynę, więc agenci robią tylko minimalną liczbę pozysków, żeby nie pakować się w koszta.
Prowizja:
- Tutaj to jest tak, że zarząd, co pół roku zmienia zasady na niekorzyść pracowników. Ma to o tyle istotne znaczenie, że nikt się nie pyta współpracowników o zdanie. W umowie jest zapis, że mogą Państwo jedynie ... Siedzieć cicho albo wypad.
W chwili gdy ja odchodziłem od firmy sprawa wyglądała tak:
Za doprowadzenie do zawarcia 1 transakcji dostają Państwo 20% z prowizji, którą wynegocjuje się z klientem. Według Firmy taka prowizja powinna wynosić 2,9% netto od wartości nieruchomości. Ja nigdy nie podpisałem takiej umowy, bo nikt nie jest aż tak głupi. Konkurencja daje za 1% brutto. Z tych teoretycznie 2,9%, 30% należy teoretycznie do pracownika. Tak więc przy sprzedaży działki za 100 tyś firma bierze 2900zł netto, a 20% daje pracownikowi, a więc 580zł. Od tej sumy (580zł) Firma odejmuje koszty pozyskania klienta przez Call Center w wysokości 25%. Mimo, że HOME BROKER kasuje 80% kasy to i tak Call Center sponsorujecie WY!!! (ABSURD).
Dalej:
Wypłaty są podzielone na 2 części. 50% kasy dostaje się po podpisaniu umowy przedwstępnej, a 50% po umowie ostatecznej. Tak więc kasa 1740zł dzielimy na pół i to są realne pieniądze na daną chwilę. Okres między umową przedwstępną, a ostateczną to sa 2 miesiące.
Termin zapłaty wynagrodzenia to 90 dni, więc HOME BROKER łaskawie po pół roku przeleje wam na konto te śmieszne pieniądze. Nerwy i awantury gratis!
Ale to nie jest najgorsze. Może być, bowiem tak, że HOME BROKER uzna reklamacje klienta z przyczyn niewiadomych (bez Waszej wiedzy) i wtedy prowizję, którą miał zapłacić klient, zapłacicie WY!
Kwestii organizacyjnych w oddziałach nawet nie opisuje, bo to jest cyrk na kółkach. Nikt za nic nie odpowiada. Śmiech na sali.
Niczego tak w życiu nie żałuje ...
Odradzam prace w HOME BROKER każdemu!
Obserwuj wątek
    • hbssie Odradzam HOME BROKER Wrocław 06.03.13, 13:08
      HOME BROKER obiecuje złote góry,
      a Prawda o HOME BROKER jest taka że w skali 1-10:
      - atmosfera jest 2
      - zarobki 1-2
      - szacunek do ludzi 1
      - wyzyskiwanie 1
      Podkreślę, że pracowałem już w wielu firmach obrotu nieruchomościami, a HOME BROKER wypada bardzo kiepsko, mimo iż dużo obiecuje.
      Ogólnie każdemu kto planuje pracę w nieruchomościach odradzałbym HOME BROKERA, w HB jest strasznie, człowiek mieszany jest z błotem, w chwili kiedy się stawia usłyszy ... " droga wolna możesz odejść ale potrącimy Ci z wynagrodzenia które i tak jest liche". Zmiana zasad podczas trwania umowy jest czymś co HOME BROKER uwielbia, potrącanie za wszystko co się da - TRAGEDIA!!!.
      • hbssie Nie polecam HOME BROKER Wrocław 06.03.13, 13:11
        W 100% potwierdzam powyższe wypowiedzi, w HOME BROKER wyzysk na maksa, pracownik HOME BROKERA dostaje między 7,5% - 15% tego co zarobi dla firmy. Paza tym stres, targety, ciągła zmiana zasad na gorsze. Nie warto tam marnować sobie życia.
        • wojtek960 HB firma życia ;] 06.08.13, 10:05
          Jak najbardziej podbijam wątek. Jestem już 10 miesięcy poza HB a w dalszym ciągu nie otrzymałem swojego wynagrodzenia o którym tak mnie zapewniano, żałuję tylko, że nie posłuchałem kolegów i koleżanek którzy odeszli przede mną i radzili abym sprzęt sobie zostawił do momentu wypłaty - u nich wygląda to tak że mają go do dziś hehehe.
          Każdemu odradzam tę firmę, dlaczego:
          - maksymalna eksploatacja doradcy a potem jak się wypali to "dziękuję"
          - targety przeliczane wstecz tzn. zarobiłeś 4000 zł w maju ale to nie znaczy że je otrzymasz bo wpadną na pomysł żeby zrobić Ci korektę wynagrodzenia za niewykonanie targetu z np. marca ;]
          -Podejście kierownictwa jest takie, że masz sprzedać a sumienie i tu cytat " Zostawiamy przed oddziałem" ponieważ oni też nie mają łatwego życia i jadą na comiesięczną operatywkę do warszawy zostać poniżeni i wyśmiani przez zarząd.
          - Jeżeli chodzi o atmosferą to zależy od oddziału - są lepsze i gorsze

Osobiście poznałem firmę od podszewki zasada jest jedna jak największa ilość doradców i niech każdy przyniesie firmie po jednej fakturze co się najlepiej opłaca 20% jedyne
          A najlepiej wtedy wyjdzie kierownik - przy wyrobionym targecie 3000 zł netto plus 15% prowizji od zrobionego przychodu oddziału.
    • ansansyr Re: widocznie nie nadajesz się 08.08.13, 16:26
      liczyłeś na mannę z nieba i konfitury ?
      mann nie ma , konfitury są ale potrzeba aktywności i zaangazowania,
      jeśli go brak to skutki dla pracownika są takie jak opisujesz i to jest normalne,
      nie wiem skąd naiwne przeswiadczenie , że bedzie kasa bez pracy ?
    • stavroses Re: Odradzam home broker Wrocław 15.08.13, 17:41
      To gdzie doradzasz pracować ? Która agencja, jakie miejsce jest Twoim zdaniem dobre ?
      • ansansyr Re: Odradzam home broker Wrocław 20.08.13, 13:59
        we Wrocławiu jest kilka godnych polecenia
        iglica
        arte veneta
        krzesaj
        bracia strzelczyk
        • gostem Re: Odradzam home broker Wrocław 12.06.15, 11:28
          TYLKO NIE BRACIA STRZELCZYK! Często zmieniałam miejsce zamieszkania ale z takim brakiem kompetencji i olewaniem klienta jeszcze się nie spotkałam. Agentka nie wie nic o mieszkaniu, dodzwonienie się do niej graniczy z cudem (bo jest u dentysty na przykład) a na dodatek ich umowy (widziałam dwie) są sformułowane w sposób niejasny a punkty zawierają ukryte koszta dodatkowe o których wcześniej nie było mowy. NIE POLECAM!
    • qra.tor Megaprzekręt 06.01.14, 12:06
      "Dawcy kapitału"

Lublinianka Barbara S. powiadomiła pismem z dnia 18 grudnia 2013r. Prokuraturę Rejonową Lublin-Północ, iż została oszukana na znaczną kwotę - ponad 250.000 zł.
      Z pisma zawiadamiającego Prokuraturę: W podobnej sytuacji jak ja znajdują się też inne osoby. Sprawa dotyczy zakupu lokalu w Hotelu 4 Kolory we Władysławowie. Umowa została podpisana w siedzibie firmy Home Broker w Lublinie, przy ulicy Lipowej 14. Home Broker miał wyłączność na sprzedaż tych lokali.

Home Broker S.A. potwierdza, że podpisał w dniu 15 kwietnia 2010 roku umowę o współpracy w zakresie pośrednictwa w sprzedaży lokali w Hotelu 4 Kolory, która obowiązuje do dnia dzisiejszego.

Stanowisko Home Broker SA
      www.antyegzekucja.pl/polemiki/4161-dawcy-kapitalu-3

25 listopada 2011r. pani Barbara podpisała dwie umowy. Przedwstępną na kupno lokalu o pow. 14,81 m2 na piątym piętrze mającego powstać budynku hotelowego 4 Kolory we Władysławowie za kwotę 200.000 zł (netto). Umowa ta podpisana została z inwestorem: Przedsiębiorstwem Handlowym REDA D. Guzek i R Guzek spółka jawna z siedzibą w Łodzi. W dniu zawarcia umowy kupująca zapłaciła 161.000 zł, pozostała kwota została zapłacona przez nią w 5 ustalonych umową ratach. Druga, zawarta w tamtym dniu umowa to umowa dzierżawy zakupionego lokalu. Zgodnie z tą umową, dzierżawca zobowiązał się do zapłaty 20.000 zł rocznie czynszu dzierżawnego, począwszy od stycznia 2013r. (niezależnie od oddania inwestycji do odbioru). Dzierżawcą została firma VELAVES-RENT sp. z o.o. z siedzibą we Władysławowie. Prezesem spółki jest Dariusz Guzek. Tą umową, pani Barbara upoważniła dzierżawcę do dokonania odbioru i przejęcia lokalu od inwestora, którym był ...Dariusz Guzek.

Za mała emerytura

Z pisma zawiadamiającego Prokuraturę: "Jesienią 2011r. sprzedawałam swój dom jednorodzinny. Za sprzedaną kwotę chciałam nabyć mieszkanie do zamieszkania oraz kawalerkę celem jej wynajmu. Mam bardzo małą emeryturę, potrzebuję dodatkowego dochodu. W firmie Home Broker zgłosiłam chęć nabycia mieszkań. Mieszkanie, w którym obecnie mieszkam nabyłam po samodzielnych poszukiwaniach. W dniu, w którym sprzedałam dom zapytałam Home Broker, czy znaleźli mi kawalerkę do kupienia pod wynajem. Powiedziano mi, że mają dla mnie inną, superpropozycję - tylko muszę się zdecydować szybko. Chodziło o to, że jest do nabycia lokal w mającym powstać hotelu 4 Kolory we Władysławowie. Powiedziano mi, że jest ostatni lokal i mogą dla mnie go przytrzymać maksymalnie 24 godziny. Lokal ten miał przynosić zarobek, gdyż niezależnie od oddania hotelu do użytku, czynsz dzierżawny miał być płacony od 2013r. Nie miałam czasu na poważne zastanowienie się. W dodatku, Home Broker będący częścią Getin Noble Bank SA gwarantował mi sukces w tej inwestycji. Teraz już wiem, że podobną taktykę sprzedaży Home Broker stosował także wobec innych nabywców. Powstało forum osób poszkodowanych w tej sprawie. Z tego forum przedstawiam opinie innych osób, które także były zapewnianie, że nabywają "ostatnie lokale"".

Zapytałem rzecznika prasowego Home Broker, czy firma stosowała wobec przyszłych nabywców lokali niedozwolone praktyki sugerowania kupującym, że są to ostatnie lokale i należy szybko podpisywać umowy przedwstępne sprzedaży? Podałem kilka wypowiedzi z forum inwestorów:
      "HB było pośrednikiem między nami a Guzkiem. Agenci HB stawali na głowie, stwarzali pozory,
      że to już ostatni lokal w morskim, rezerwowali go na 48 godz. Tak było w moim przypadku.
      Nie było nawet czasu na konsultacje umowy z prawnikiem".
      "Mnie tak samo sprzedano "ostatni" lokal w Cytrynie... no comments, biorę to na klatę".
      "Taki model sprzedażowy chyba zastosowali w większości do nas. Też się na to nabrałam...
      (2 ostatnie lokale w Cytrynie)".

Home Broker:Powyżej opisane praktyki nie są prawdziwe. Klienci wiedzieli że Hotel ma się składać z 4 skrzydeł (stąd nazwa 4 kolory ) jednakże nikt nie wiedział kiedy dokładnie zostanie uruchomiona sprzedaż lokali w następnych skrzydłach, w jakich cenach i z jaką kwotą dzierżawy. Powyższe informacje dotyczyły prawdopodobnie poszczególnych pakietów mieszkań z określonymi parametrami: z przyległym balkonem, z widokiem na morze, z większą liczbą pokoi na tej samej powierzchni.

Lokal nie powstał, czynszu też nie ma

Z pisma zawiadamiającego Prokuraturę: „Niestety, obietnice pozostały tylko na papierze. Piętro w skrzydle hotelu, w którym miałam mieć swój lokal nie zostało nawet do teraz wybudowane, czynszu również nie mam płaconego. Dwukrotnie wystąpiłam do firmy Home Broker z wezwaniami o przejęcie inwestycji. Nie otrzymałam żadnej rzeczowej odpowiedzi".

Pani Barbara dwukrotnie wezwała Home Broker (11 i 30 listopada 2013r.) do przejęcia jej umowy przedwstępnej. Zażądała także zapłaty zaległego czynszu. Zarzuciła spółce, że wprowadziła ją w błąd, co do inwestycji, oraz, że podpisała umowę z „poręczenia” i gwarancji inwestycji przez Home Broker. Podała także przyczyny, dla których wystąpiła z takim żądaniem:
      - niewybudowaniem do dnia dzisiejszego hotelu, w którym wykupiłam apartament
      - totalnym zadłużeniem spółki komandytowej, jak i Dariusza Guzka
      - brakiem jakichkolwiek szans na wybudowanie obiektu ze względu na brak środków inwestora,
      spowodowanych cesją wierzytelności na rzecz Getin Noble Bank SA, jak i obecnie na
      inne firmy (np. Answerfield sp. z o.o.) oraz licznymi wierzycielami i wszczętymi egzekucjami
      komorniczymi
      - niepłaceniem mi czynszów dzierżawnych zgodnie z zawartą umową (to miała być dla
      kupujących przysłowiowa „marchewka”)
      - wszystko wskazuje także na to, że od pewnego czasu inwestycja polega tylko na wyprowadzaniu środków ze spółki komandytowej, a z drugiej strony gołosłownymi
      deklaracjami firmy Home Broker mającymi "grać na czas".

Początkowo Home Broker zapewniał panią Barbarę, że szybko odpowie na wezwanie. Jednak, jak do tej pory, tylko na chęci przesłania odpowiedzi się skończyło.

Zadłużona inwestycja

Z pisma zawiadamiającego Prokuraturę: "Dariusz Guzek w dniu 30 listopada 2011r. przekształcił PH Reda w spółkę komandytową, a w dniu 29 grudnia 2011r. podarował wszystkie akcje spółki komandytowej - funduszowi Copernicus. Wartość darowizny - ponad 170.000.000 zł (wspólnie z Renatą Guzek). Dariusz Guzek mógł tak uczynić, gdyż kilka miesięcy później komornik sądowy chciał zająć udziały D. Guzka w spółce komandytowej. Postanowieniem z dnia 21 września 2012r. Sąd KRS odmówił przyjęcia zawiadomienia o zajęciu prawa majątkowego, gdyż majątek został już wcześniej podarowany. Mogła to być ucieczka z majątkiem przez D. Guzka. Wierzycielem w tej sprawie była firma z Pomorza, która dla D. Guzka wykonała prace ziemne przy budowie hotelu 4 Kolory i nie otrzymała za to zapłaty. Okazuje się, że takich firm jest o wiele więcej. Co rusz nowi wierzyciele wpisują się do księgi wieczystej 4 Kolorów".

Sprawdzam w KRS. Rzeczywiście, w dniu 30 listopada 2011r. PH REDA zostało przekształcone w 4 Kolory Idea spółka z o.o. spółka komandytowo-akcyjna. Komplementariuszem spółki została spółka z o.o. 4 Kolory Idea. Prezesem tej spółki, powstałej kilka miesięcy wcześniej, jest ...Dariusz Guzek. Kapitał zakładowy spółki: 5.000 zł.

Aktem notarialnym z dnia 29 grudnia 2011r. (Repertorium A Nr 3094/2011) Dariusz Guzek i Renata Guzek - działająca przez pełnomocnika, darowali wszystkie posiadane akcje funduszowi inwestycyjnemu CC20 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawie. Organem zarządzającym obdarowanego jest znana firma Copernicus Capital Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych sp. akcyjna. Wg złożonych oświadczeń przez darczyńców, wartość rynkowa podarowanych akcji to ponad 170 mln złotych.

więcej na:
      <a href="
    • remes48 Re: Odradzam HOME BROKER Wrocław 27.02.15, 09:54
      Otóż sprawa w HOME BROKER WROCŁAW wygląda tak:
      > - muszą państwo założyć własną działalność gospodarczą i podpisać z HOME BROKER
      > umowę współpracy. Po podpisaniu umowy i odbyciu szkolenia (1 miesiąc w Warszaw
      > ie
      bez noclegi i wyżywienia) mają państwo przepracować minimum 6 miesięcy okres
      > u lojalnościowego, inaczej kara 20 tyś zł.

Witam,
      a możesz(albo może ktoś inny, ma i może) podzielić się materiałami z tego szkolenia??? Proszę również o informację skąd ewentualnie można by było takie materiały pozyskać.
      Mój mail: kalla101@wp.pl
      pozdrawiam
    • findspot Re: Odradzam HOME BROKER Wrocław 29.07.15, 11:59
      Findspot to internetowy serwis ogłoszeń sprzedaży i wynajmu nieruchomości.
      www.findspot.pl
    • tanitazaitceva Re: Odradzam HOME BROKER Wrocław 18.03.19, 08:21
      Projektowanie wnętrz, projekty pod klucz, profesjonalne biuro projektowe, architekci z pasją!tz-interior.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka