Dodaj do ulubionych

Jedna nóżka krótsza.

09.05.12, 21:15
Witam. Córka 7 lat ma jedną nóżkę krótszą od drugiej co prowadzi do skrzywienia kręgosłupa byłam u ortopedy i stwierdził że to powinno się wyprostować, bo dziecko szybko rośnie i zalecił wkładkę pod piętę do lewego buta o wymiarach 0,5 cm i kątrolę za miesiąc.
Moje pytanie jest takie czy takie wkładki są konieczne, naczytałam się w internecie że jedni odradzają wkładek inni zalecają ale chciałam zapytać eksperta jak to faktycznie jest.
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: Jedna nóżka krótsza. 14.05.12, 07:45
      Moja córka od 11 m-ca życia ma stwierdzoną asymetrię ciała. Lewa noga wolniej rośnie. Obecnie córka ma 12 lat i lewą nogę krótszą o ponad 2 cm. Gdyby nie wkładka od tamtego czasu na pewno utykałaby a chodzi bardzo ładnie i nic a nic nie widać, żeby na nóżka była krótsza. Fakt, że gdy założy miniówkę to widać, że lewa noga jest też drobniejszej budowy i szczuplejsza. Ja polecam wyrównywać skrót wkładkami albo pobijaniem dodatkową podeszwą u szewca . Oprócz tego ważna jest rehabilitacja.
    • barbara.skrzynska Re: Jedna nóżka krótsza. 15.05.12, 12:18
      Witam! W tym przypadku wkładka przepisana przez ortopedę ma zadanie wyrównanie długości kończyn a tym samym wspomagać prawidłowe ustawienie kręgosłupa. Nie zaleca się wkładek małym dzieciom, jeśli wystepujące u nich wady są fizjologiczne, czyli związane z okreslonym etapem rozwoju dziecka. W tym przypadku należy zastosować się do wskazań lekarza i pamiętać o terminie kontroli. Pozdrawiam
    • osmag Re: Jedna nóżka krótsza. 06.10.12, 21:28
      A czy kończyny były mierzone? Takie pozorne skrócenie kończyny daje zablokowany staw biodrowo-krzyżowy. Wtedy wkładka jest niedobra. Miednica ustawia się skośnie do przodu, a to jest dla kręgosłupa fatalne ustawienie
      • bananetti Re: Jedna nóżka krótsza. 12.10.12, 11:41
        Bo ważne jest by lekarz określił ile wyrównania ma być pod piętą a ile pod palcami. Zbyt duże wyrównanie samym klinem może stopę spowodować "końskie" ustawienie stopy i problem z biodrem. Ale brak wkładki też nie jest dobry bo kręgosłup skompensuje wiele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka