tambylec 12.01.06, 13:20 Nie wiem jak Wam, ale mnie sie bardzo spodobala ta nowa koncepcja zagospodarowania Burku: www.tarnow.pl/proponujemy/nowyburek.php Jak jeszcze wokol tej fontanny beda ogrodki piwne w lecie to ja jestem za :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: Burek na nowo 12.01.06, 13:49 Eeee - to w myśl koncepcji z "Poszukiwany, poszukiwana": - O! Tu niechbędzie jezioro. - Ależ panie dyrektorze - tu jest blok mieszkalny! - Aaaa, to co innego! Albo nie! Dobrze, dobrze! To jezioro niech zostanie, a blok niech sobie stoi .... o tam! w środku lasu - wśród zieleni. A wynagrodzenie - 3000 zł za poprawki autorskie do planu zagospodarowania miasta - będzie jak nic... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Burek na nowo 12.01.06, 14:22 www.forum.tarnow.pl/ubbthreads/showflat.php?Cat=0&Number=144243&page=0&fpart=2&vc=1 To dyskusja na ten temat na "oficjalnym" forum m. Tarnow. Dodam tylko ze o wiele wiekszy pieniadz niz ten tu a Tarnowie przeniosl targowisko "Maxwell Street" (Chicago)w inne, "lepsze" dla nich miejsce. Zniszczono w ten sposob zabytek kulturalny, tradycje wilu pokolen. To co teraz nazywa sie "Maxwell Street" to juz tylko wspomnienie jego dawnej swietnosci... Ale z ostatnich doniesien wynika ze moze jednak Burek przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
imagine77 Re: Burek na nowo 12.01.06, 16:33 Tak może odbiegając od tematu Burku... Pamiętam, jak swego czasu były jakieś tam plany na zagospodarowanie miejsca po dawnym "OWINTARZE". Czy wiecie coś nawego na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Burek na nowo 12.01.06, 18:51 Oczywiście będzie tam supermarket jakiś - tylko że jego powstania nie chcą ani sąsiednie supermarkety i domy handlowe, ani część lokalnych władz. Wobec czego temat wlecze się i wlecze... I pewnie przez najbliższe kilka lat będzie bez zmian... A przynajmniej tak wynika z informacji prasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Burek na nowo 12.01.06, 19:03 Dla mnie największy urok Burku to te stragany z warzywami, owocami, te zapachy... Niechby zostało tak jak jest.... To przecież jakaś tradycja tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Burek na nowo 13.01.06, 04:15 "Burki" praktycznie wymarly w latach 60tych... ale wygoda supermarketow i masowa podaz owocow i wazyw szybko sie znudzila klientom w ameryce. Swieze produkty, sprzedawane przez rolnikow jak sie okazalo byly nie do zastapienia. Dzis w Stanach dziala blisko 4000 takich rynkowych bazarow (zarejestrowanych) plus pewnie niezliczona ilosc przydroznych straganow. Smiac mi sie chce jak czytam wypowiedzi szydzace z brudnych owocow i warzyw na tarnowskim Burku. Ale to chyba osoby wierzace ze np. mleko jest z mleczarni... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Burek na nowo 13.01.06, 10:54 No i zawsze są tam produkty naturalnie wyprodukowane - tak jak to się działo od wieków - a nie tylko na samych paszach i nawozach jak w supermarketach (bo taniej i szybciej i z większym zyskiem). Osobna sprawa, że jeśli są wymagane jakieś normy sanitarne, to takich handlarzy straganowych też się powinno ścigać, by dochowywali owych nakazów - ludzie muszą się nauczyć, że jak oni komuś zrobią, tak ktoś może im się odwdzięczyć w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
tambylec Re: Burek na nowo 13.01.06, 14:00 Jesli obecny BUrek przesunie sie kilkaset metrow na poludnie to produkty pewnie dalej beda naturalne, czyz nie? Mnie sie ten pomysl z nowa aranzacja podoba z kilku wzgledow. 1) Nie lubie jezdzic ul. Bema w godzinach targowych (a czasami po protsu musze) - niestety piesi poruszajacy sie ulica czesto maja gdzies przepisy o ruchu drogowym i niejednokrotnie ostro wkraczaja na jezdnie nie paczac czy ktos nadjezdza czy nie. Dotychczas nie mialem zadnej kolicji z pieszym, ale i tak nie lubie tamtedy jezdzic. 2) Nie podobaja mi sie te pudla i paczki ktore nie raz po dniu targowym widac dookola. A juz szczegolnie nie odpowiadaja mi zapachy ktore nie raz unosza sie znad Burku. Jedni moze to lubia, ale ja nie. 3) Moim zdaniem potrzebne jest w centrum miasta miejsce ktore conieco odciazy rynek - Burek bylby swietnym miejscem na postawienie kilku ogrodkow - a i sklepy z poludniowej strony Burku moznaby zamienic w knajpki i kafejki. Dzieki temu na rynku moglyby pozostac jedynie ogrodki piwne giegnace po zewnetrznej stronie rynku, a zniknelyby te zaslaniajace ratusz. 4) Lubie wode i pomysl z fontanna w srodku miasta bardzo mi sie podoba - obecnie nie ma w miescie zadnej ladnej fontanny - niestety. 5) Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam nic przeciwko uczczeniu pamieci o Hetmanie Janie Tarnowskim stawiajac mu pomnik na tymze odnowionym placu. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Burek na nowo 13.01.06, 15:17 To teraz zamianst po Bema to będą biegać ludzie po Narutowicza, a tam jako że ruch mniejszy to architektom to nie przeszkadza rzecz jasna (bo architekci pewnie z daleka i Tarnów jedynie z obwodnicy znają). Ludzi wkraczających na jezdnię można i nalezy dyscyplinować poprzez postępowanie mandatowe. To samo z zaśmiecaniem placu targowego pozostałościami po opakowaniach, niesprzedanych towarach, itp. - rolę odgrywać tu będzie Policja i Straż Miejska (i tym winna zajmować się ta ostatnia formacja, a nie wlepianiem mandatów za każde wykroczenie na drodze - choć, co mało osob wie - nie za wszystko moga oni karać, tylko pojawia się roblem bo ja już wlepią mandat, to jest po przysłowiowych "ptokach" - najwyżej można się domagać ukarania dyscyplinarnego funkcjonariusza który naruszył zakres jego kompetencji). A na co kolejne "centrum rozrywki i zieleni"? Są już Planty - baaaaardzo potrzebne i "chętnie" odwiedzane. Jest deptak nad Wątokiem - cieszy się podobnym zaintersesowaniem (zresztą ze względy na zapachy od rzeki kto by tam przesiadywał). Więc po co marnować kolejne pieniądze. Czyżby próba rehabilitacji za nieudany pomnik na Górze Marcina i tamtejsze "centrum niewiadomoczego"? Fontanna jest jedna na rynku (bo to chyba jest fontanna, nie?), druga blisko dworca PKP - skoro te nie cieszą się powodzeniem, to albo je przebudować, albo na nie skierować aktywność promocyjną, a nie tworzyć kolejnych niepotrzebnych punktów wypływu wody za publiczne pieniądze. Pomniki - temat także wałkowany. Każda władza usilnie musi jakiś ponik se postawić, by potem mówić, że to "za naszej kadencji". Lepiej niech stypendia fundują - to będzie miało lepszy skutek społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Burek na nowo 14.01.06, 00:27 Nie slyszalem zadnych glosow wspominajacych o tej mozliwosci, ale... Miasto Tarnow pokazalo makiete, czy tez komputerowy projekt tej zmiany Burku- a w tle "wiezowce" jakich nie ma jeszcze. Czy jest zbyt podejzliwym uwazac ze ta zmiana Burku moze byc powodowana tym ze nie podoba sie Burek planujacym te "wiezowce"? Wiec zmiane sie robi aby hold nalezyty oddac bohaterowi narodowemu- a tak naprawde inwestorom- jak zwykle mieszkancow miasta i tam zarabiajacych majac w glebokim powazaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
tambylec Spiskowa teoria dziejow 17.01.06, 08:31 Sadzilem ze zwolennicy spiskowych teorii dziejow dawno juz wygineli :P Wracajac do tematu. Mnie sie te zmiany podobaja i tyle. Przedstawilem kilka powodow dlaczego mam taka, a nie inna opinie. Nie oczekuje ze bedziecie sie ze mna zgadzac, ale mam tak samo jak Wy prawo do wlasnej opinii. Wam sie moze nie podobac, tak samo jak mnie podobac. I tyle. Osobiscie mam nadzieje ze ten projekt zostanie zrealizowany. Pamietam jak kilka lat temu w zupelnie innym miescie naszego pieknego kraju wladze miasta tak ni z gruchy ni z pietruchy postanowily postawic na jednym z miejskich placow fontanne. Wiekszosc byla przeciw. Minelo kilka lat i gdy inna wladza miejska, chciala sie tej fontanny pozbyc to podniopsly sie glosy wielkiego oburzenia z kazdej strony. Zastanawiam sie czy i u nas nie dziala ten sam mechanizm - po prostu wiekszosc przyzwyczaila sie do tego ze na Burku jest smrod, brud i warzywka i nie moze sobie ta wiekszosc wyobrazic zeby moglo byc inaczej. Ale pozniej jak juz sie pozmienia to i owo ludzie sie do tego przyzwyczajaja (szczegolnie gdy zmiany sa na lepsze - a moim zdaniem sa), to pozniej dziwia sie ze mozna bylo byc tym zmianon przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Spiskowa teoria dziejow 17.01.06, 13:45 Zrozumiesz, ale to bedzie jak ze zdrowiem (Litwo...) Jak zujac owoce i warzywa o konsystencji i smaku trocin wspomnisz ze dawniej smakowaly inaczej. A niestety do tego sprowadzaja sie oferty supermarketowe. I to na calym Swiecie. A z tym smrodem to wiesz, przewaznie najbardziej przeszkadza tym, co im jeszcze sloma z butow wystaje. Mozna zauwazac wiele innych rzeczy. (nie przycinam osobiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Spiskowa teoria dziejow 17.01.06, 21:27 hmmm.... wszystko zależy od tego jak się na sprawę patrzy. Jestem raczej uczulona na smród, bałagan itd. Na Burku jednak widzę co innego. Widze kolory, intensywność barw, czuję zapachy, warzyw , owoców. To zupełnie co innego niż przepbieranie w supermarketowych warzywach. Mam zresztą zaprzyjaźnioną Panią, zawsze wybiera mi najłądniejsze warzywa:). Dla mnie to miejsce ma sówj urok i klimat - nawet jeśli architektonicznie jest denne. To jest dla mnie w pewnym sensie miejsce kultowe. I naprawdę nie bardoz wiem o jakim smrodzie tu mowa. Więksyz smród odczuwam w miejskich autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś
tambylec Re: Spiskowa teoria dziejow 18.01.06, 09:26 A powiedz mi lemuriza czy jesli burek bedzie 300 - 400 m dalej niz jest obecnie to nie bedzie na nim owocow i warzyw? To nie bedzie tych niepowtarzalnych zapachow? I czy wtedy zaprzyjazniona Pani nie bedzie Ci wybierala najladniejszych warzyw? Przeciez nikt nie mowi o likwidacji targu warzywnego tylko o jego przeniesnieniu. A smrodek tam nie raz czuc i to intensywny szczegolnie w okresle letnim. Moze nie jestem specem od zapachow ale moim zdaniem to sa zapachy zgnilizny i stechlizny. Moze jestem zapachowo wyczulony, ale tak wlasnie czuje. Moze sie Wam to niepodobac, ale to jest moj nochal i takie zapachy odczuwam na Burku. Odpowiedz Link Zgłoś
kuczman Re: Spiskowa teoria dziejow 18.01.06, 13:22 Wiec dobrze ze maja byc spelnione normy Unijne, doprowadzona woda i kanalizacja. Przeniesienie w jakis slepy zauk, gdzie dojechac /podjechac sie nie da- sprawdz uklad ulic- to jak petla na gardlo. Miasto moze zrobic z Burku perelke, moze ja wyeksponowac i miec wrecz atrakcje, o ile da sie do tego zmusic. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Spiskowa teoria dziejow 18.01.06, 15:59 Niestety u nas jeśli chce się cokolwiek sensownego zrobic to trzeba zapomnieć o tzw. głosie ludu. Bo zawsze znajdą się malkontenci, którzy widzą wszystko na czarno i krytykują wszystko jak leci. Nie wiem, czy nowy Burek to dobry pomysł, bo nie mam czasu przyjrzeć się projektom, ale trzeba podejśc pozytywnie do faktu, że komuś się chce coś zmienić i ulepszyć. Nie tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Spiskowa teoria dziejow 18.01.06, 17:28 do tambylca: no właśnie... przeniesie ktoś w inne miejsce.... i będzie to targ warzywny, a nie Burek. Chodzi o coś więcej niz tylko sprzedawanie warzyw. Ok, Tobie się podoba nowa koncepcja,fajnie, ja nie mam nic przeciwko temu, ze Tobie sie podoba, ja tylko piszę dlaczego mnie się nie podoba. A nie podba się również dlatego, ze ja pracuję blisko Burku. No i przed pracą mogę sobie iść i kupić rzeczone warzywka. Więc lokalizacja ma dla mnie znaczenie. do Teresy: nie jestem malkontentem, ja po prostu lubię Burek w obecnej postaci, dlatego go bronię. A poza tym wiesz Tereso, to że ktos ma pomysły to nie zawsze znaczy , ze są dobre i trzeba do sprawy podchodzić pozytwnie. Była kiedyś koncepcja pomnika na Góze Marcina. Nowatorski pomysł, ale jak dla mnie bezsensowny. Dlaczego miałabym nie mówić o tym otwarcie? Może i pomysł burkowy nie jest zły, nie wiem. Ja po porstu lubię nasz Burek, mam do niego sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Spiskowa teoria dziejow 18.01.06, 17:34 I jeszcze jedno: architektonicznie ta koncepcja mi się kompletnie nie podoba, a to dlatego, że zbyt nowoczesna jest jak na nasze stare miasto. Takie mam wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Spiskowa teoria dziejow 18.01.06, 18:03 Takie szkiełka z betonem będą - te bloki. Tak jak to co w Krakowie koło stacji PKP rośnie. Góra betonu. Błeee... (błee bylo do tego co teraz w Krakowie jest, zy w Tarnowie takie bloki w ramach burki też mają powstać to nie wiem - w kazdym razie na rysunku jakieś są) Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Spiskowa teoria dziejow 19.01.06, 12:31 Dopiero dziś zdołałem trochę bliżej przyjrzeć się sprawie... 1* - nie podoba mi się koncepcja architektoniczna.Jest bezduszna,przestylizowana,nieprzytulna.Kto na tym opustoszałym placu usiądzie na ławeczce i będzie podziwiał...co? Autobusy jeżdżące ul.Bema?Znam ci ja takich architektów,co sobie przed kompem siądą i bawią się w koncepcyjki,które nic a nic nie mają wspólnego z "duchem miejsca"powstającym naturalnie,z biegiem czasu,z tworzącą się tradycją.Pewnie,że Burek w dzisiejszym kształcie "pachnie" Rumunią...Czy jednak jest jakaś wizja(!) w zamian? Proszę bardzo - przesuńmy handel w stronę Narutowicza,ale najpierw pod projektowanym "placykiem wypoczynku"wykopmy kilka pięter dla podziemnego parkingu z mądrym wjazdem i wyjazdem.Przecież - jak znamy życie,dziś w miastach żadne znaki nie są w stanie powstrzymać kierowców,żeby nie parkowali wprost pod sklepem,do którego pragną się udać!Już widzę autka klientow nowego Burku stłoczone przy fontannie...hłe,hłe...I co na to panowie architekci? Ktoś w dyskusji na forum napisał,że miejsca parkingowe na Targowej zaprojetowano skośnie "przeciw obecnemu kierunkowi ruchu.To co,z Bema jedziemy Targową na Krakowską i Wałową?..Wychodzili panowie wizjonerzy z domu? Iiiiii...niech sobie ten Bureczek na razie zostanie.Jest popyt? Jest!No to dajmy ludziom pohandlować,jeśli lubią tu i tak! Może za sto lat tarnowianie nadal będą tam robić zakupy absolutnie już zabronionych w cywilizowanym świecie towarów,cały Burek będzie przykryty szklaną kopułą,wokół której będą prowadziły klimatyzowane galerie widokowe dla turystów z "lepszego" świata:)))))) Co Wy na to?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Spiskowa teoria dziejow 19.01.06, 12:47 Pomysł z ostatnih dwóch zdań mi się szczególnie podoba. A mam dodatkowo w pamięci obejrzany w niedzielę film "Kapuśniaczek" z Louisem de Funesem, gdzie w imię rozwoju miasta bohaterów też otoczono siatką i mieszkali sobie jak w zoo wśród terenu wesołego miasteczka. A jak wiadomo takie pomysłu z czysto ludzkiego punktu widzenia świadczą tylko o "kóltóże" projektantów i architektów, którzy coś takiego potrafią wymyślić... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
caro333 Re: Spiskowa teoria dziejow 19.01.06, 13:40 Wiecie,lubię pójść,połazić po Burku przed świętami(wtedy najczęściej są powody:))...Nie cierpię hipermarketów.Na takim przysłowiowym burku zawsze mam nadzieję na kupno prawdziwego masła,czy śmietany, czy czegoś innego (owoce!)...Tam się jest bliżej ludzi po prostu. Niech sobie będzie ten skansenik.:)Tam jest tak...swojsko.Ja,człowiek "starej daty"(jak na dzisiejsze trendy)czuję się nieswojo wśród szkła,aluminium,stali.To nieprzyjazne.Stąd przecież taka moda na domy z bali.I może też wrócimy do papierowych toreb na zakupy, zamiast tych cholernych plastikowych,które fruwają wszędzie.I może nawet mleko w szkle zaczną sprzedawać?...I maślankę...:)) Wszak (casus "Kapuśniaczek")i inni już wcześniej dostrzegli uroki życia tradycyjnego.Pomijając "rytualne" puszczanie bąków,ten kapuśniaczek i to swojskie winko...Marzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Spiskowa teoria dziejow 19.01.06, 13:51 Odpowiem Ci językiem kosmity - Gagatka: "ilo, ylo, ylo, yli, ulo, ilo, ilo". :-D Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Spiskowa teoria dziejow 19.01.06, 17:44 Odnośnie podziemnego parkingu pod Burkiem, to tam już paru facetów jest zaparkowanych. Burek stoi na cmentarzu! Że też tam nie straszy.. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rafal761 Re: Spiskowa teoria dziejow 19.01.06, 21:39 w sumie ja nie mam zdania i tak tak bedzie dobrze, tylko ktoś napisał iż jak się przesunie Burek to już nie będzie Burkiem tylko placem z warzywami, otóż niekoniecznie o czym świadczy przykład Kapłanówki - przeniesione w inne miejsce, i to nie taki kawałek, została Kapłanówką... Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Spiskowa teoria dziejow 21.01.06, 14:51 To tylko o nazwę chodzi? Chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś