Dodaj do ulubionych

4 grudnia, 2012, CWP

04.12.12, 08:58
Dzień dobry Wszystkim Którzy Nadejdą smile
Tak, "dzień dobry" - każdy dzień jest dobry, kiedy wieczorem okazuje się, że nie był zły. Z porannym optymistycznym nastawieniem mamy na to większe szanse smile

To może "jasieńka"? wink :
Na lekcję francuskiego przyszedł wizytator i usiadł w ławce obok Jasia. Pani Basia dwoi się i troi, uaktywnia dzieci. Pisze na tablicy zdanie po francusku:
-Jasiu, proszę, przetłumacz to, co napisałam.
Jasiu niezbyt pewnie czyta - z takim tyłkiem to nie w szkole uczyć...
-Wyjdź z klasy i zgłoś się do dyrektora! - z oburzeniem krzyczy nauczycielka.
Jasiu, podnosząc się z ławki, z oburzeniem szepcze do nauczyciela - Idioto. Jak nie wiesz, to nie podpowiadaj...

suspicious
Obserwuj wątek
    • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 09:43
      Dzień dobry, moi Drodzy smile
      U mnie Barbara po lodzie, czyżby święta po wodzie? Wolałabym odwrotnie.
      Jak tu zajrzy jakaś dzisiejsza Solenizantka to wszystkiego najlepszego smile

K.K Baczyński, swojej najdroższej Basi, napisał tak:

Erotyk

W potoku włosów twoich, w rzece ust,
      kniei jak wieczór
      • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:11
        Wyjątkowy Poeta, wyjątkowo przezeń kochana Kobieta, wyjątkowe były dla Niej Jego wiersze...
      • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 22:50
        Pewnie nie wiecie, moi drodzy, ale św.Barbara, oprócz patronowania górnikom (i to najrozmaitszych specjalności, bo górnikom od węgla i od srebra (Olkusz), a także wszelkich innych rud i kopalin (tylko górnicy solni, w kolebce najstarszego polskiego kopalnictwa, Wieliczce, "podlegają" św.Kindze), przez czas jakiś patronowała ludziom żyjącym na wodzie: flisakom, rybakom. Żeglarze chętnie umieszczali rzeźbę świętej Barbary jako galion na dziobie statku.
        W Warszawie jeszcze w czasach saskich rybacy święcili ten dzień, dzień św.Barbary w kościele, a także rozdawali żebrakom ułowione w Wiśle ryby smile
        • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 23:19
          Agfo, dalej patronuje marynarzom, flisakom i rybakom smile

A tu piękny rysunek Jana van Eycka (1437) -Święta Barbara

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Jan_van_Eyck_011.jpg/300px-Jan_van_Eyck_011.jpg
          • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 23:42
            Piękny rysunek, naprawde piękny, spod prawdziwie wielkiego Mistrza ręki smile
        • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 23:25
          Jest jeszcze jedna św. Barbary "własciwość" i rola big_grin , a mianowicie w jej dniu panny powinny ściąć gałązki wiśni i bzu, i wsadzić je do wody; otaczane należytą pieczołowitością gałązki zakwitną na Wigilię, co będzie niechybnym znakiem, że w nadchodzącym karnawale trafią się pannom (starannym i pracowitym) kawalerowie do ślubu big_grin

(A jesli nawet sie nie trafią...to jak ładnie będa wyglądać rozkwitłe gałązki w Boże Narodzenie) smile
    • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 09:44

ahoj

z cyklu: https://www.nie.com.pl/wp-content/uploads/2012/11/slowka-male.jpg

"Cała przyjemność po mojej stronie"

wdzięczne słowa,jakimi strona dominująca
      może zareagować na jęki strony uległej
        • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:04
          Cała przyjemność po mojej stronie, mówię Mirku (cześć - ahoj wink na widok wklejanych przez Ciebie obrazków, linków do czasopism itd. "Koci śpiew" Rossiniego świetny.

Do całości brakuje drugiego zasłuchanego kota, wtedy powstanie większa widownia oprócz pierwszego, rudego, którego pokazałeś. Ten z mojego obrazka jest do mojej koteczki podobny. Chociaż tłuściocha nie zmieszczę do kieszeni.

Przy okazji, pozdrowienia dla zeberek wink

http://obrazki.joe.pl/sub_images/kotek-wystaje-kieszeni.gif
        • kkkkosmita Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 23:55
          Miiiiiaaauuuuu
          Kurde!
          Mirku!
          Mój kot jeszcze głośniej wydzierać się potrafi!
          I żałośniej, kiedy nie podoba mu się czasem to, że zostaje sam w domu.
          Wskakuje wtedy na parapet... i wstyd mi przed całym osiedlem przynosibig_grin
          Ciekawe...
          Mam mocno kiełbie we łbie...(grypsko!)
          Czy te kocie pieśni... mogę wysłać znajomym, ale poważnie do kościoła podchodzącym znajomym??????
          Czy ...kurde.... będą się śmiać,
          ...czy też dumać... o tym, że to niezbyt ładnie z mojej stronyyyy....

cholibka... brak mi wyczucia....

http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
          • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 23:58
            Cześć Kosmito smile

Możesz wysłać, będą się śmiać smile
            • kkkkosmita Re: 4 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 00:06
              Hej Karen!
              to wyślę... bo dobre jest...

Nawet teraz, bo sprawdzam skrzynki pocztowe...
              jest w nich od groma...i już w oczach mi się ściemnia...
              i potem spływam...
              I prawdę piszę...

i...z jaką przyjemnością tu wlazłem....
              na krótko, bo ściemnia się! tongue_outtongue_out

http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
              • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 00:15
                To zmykaj do łóżka, ja też już idę spać.

Dobranoc Wszystkim smile
              • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 15:01
                Cześć, Kosmito smile dobrze Cię widzieć. A jeszcze lepiej będzie Cię widzieć...nie spływającego wink, o co zadbaj!! big_grin

Kosmita napisał:
                > Nawet teraz, bo sprawdzam skrzynki pocztowe...
                > jest w nich od groma...i już w oczach mi się ściemnia...
                > i potem spływam...
    • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 19:52
      Dobry wieczór Wszystkim smile
      Cisza taka na Podwórku...a w świecie wielkie poruszenie, gwar i sensancja! Lotem błyskawicy wiadomość obiegła kulę ziemska, wszelkie jej zakątki i wszystkie media. Brytyjska rodzina królewska ma się powiększyć, a wraz z Wielka Brytanią szczęśliwe są i radują się: Australia, Kanada, Nowa Zelandia big_grin
      (A tak naprawdę, to fajna wiadomość w szary dzień wink)
      I zaraz mi się przypomniała Ałła Pugaczowa: "Wsio mogut koroli, ale..."
      Choć teraz to juz chyba nie nazbyt aktualne - i to "ale" jest coraz mniejsze. Inne czasy, nawet dla monarchów smile

• hardy1 Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:07
        Dobry wieczór, Agfo smile
        Cisza, wszyscy pewnie śpią. Dni takie krótkie, senność ludzi ogarnia.
        Akurat ja robię i robię, więc zaglądam tylko od czasu na Podwórko. Cieszę się, że wreszcie mogłeś Agfo zaglądnąć o w miarę normalnej porze, a nie w nocy, kiedy już śpię smile

Co do jakiegoś potomka, który ma się urodzić w jakiejś rodzinie...monarszej? - to obchodzi mnie dokładnie tyle, co kolejne urodziny w jakiejś rodzinie gdzieś tam w świecie...znaczy nic. Zostawiam to uwielbiającym plotki wink
        • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:40
          Cześć, Hardy! Chciał - nie chciał, będziesz zmuszony do słuchania wieści rozmaitych tresci o Kate, Williamie i...nie wiadomo kim, który/która ma się dopiero zjawić big_grin
          Chociaż tzw. "sezon ogórkowy" teoretycznie się skończył, i tak Ci nic nie pomoże!
          Prawie wszystkie media (niestety) stały sie plotkarskie, nad czym ubolewam.

Ale przy okazji dowiedziałem się ciekawostki: Wielka Brytania musi zmienić prawo tak, aby dziedziczenie tronu obejmowało pierworodne dziecko, nawet jeśli jest białogłową. "...Bo sie czasy zmieniły..."
          Nie wiedziałem (wspomniawszy miedzy innymi na Elżbietę Wielką, Wiktorię i obecnie panującą Elżbietę II), że w GB obowiązuje ciągle coś na kształt dawnego francuskiego prawa salickiego.
          Z ciekawości bliżej to zbadam, do solidnych źródeł zajrzawszy, jesli czas pozwoli.

O prawie salickim (również) sporo kiedys czytałem w wielotomowej książce Maurice'a Druon "Królowie Przeklęci" - ale to tylko powieść, beletrystyka. O dośc sensacyjnej treści - zresztą bardzo podobała mi się, znakomicie napisana.

Współczuję "zatyrania" i życzę spokojniejszych dni smile
          • hardy1 Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 21:13
            Agfo, na szczęście współczesne odbiorniki mediów mają ciekawe urządzenie, zwane pilotem wink jeden pstryk i plotkarska wiadomość-śmieć znika w mig smile
            W dzisiejszych czasach mnogości informacji ważnych, mniej ważnych i kompletnych śmieci, trzeba samemu je selekcjonować. Inaczej człek zatonąłby w tych śmieciach. Ich jest zawsze więcej.

PS. "Prawo salickie" było zasadą regulującą sukcesję tronu francuskiego. Wykluczało ono dziedziczenie przez kobiety i przenoszenie przez nie praw do tronu. Wprowadzono je na początku XIV wieku. Zakwestionował je król Anglii (miał matkę z panującego we Francji rodu Kapetyngów) , co stało się jedną z przyczyn wybuchu wojny stuletniej.
            • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 22:29
              Hardy, a słyszałeś jakie życzenia złożył min. Sikorski?

"Gratuluję książęcej parze szczęśliwego...poczęcia" big_grin

Teraz codziennie będziemy informowani o każdych mdłościach, wzdęciach i czkawkach
              a jak się książątko urodzi to dopiero będzie, każda kupka doczeka się szczegółowego opisu.
              Nie mówiąc o tym, że pampersy po użyciu będą wystawiane na aukcje a dochód będzie, oczywiście, przeznaczony na cele charytatywne tongue_out
              • hardy1 Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 23:35
                Karen, całkowicie polegam na Tobie, że rzetelnie i szczegółowo będziesz nam tu przedstawiała "relacje od poczęcia do wyślizgnięcia". Potem już dalsze relacje, zgodnie z zaszkicowanym Twoim scenariuszem suspicious

Na dzisiaj już czas na mnie. Dobranoc Wszystkim smile
              • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 23:38
                Karen, nie złość się smile Jak słusznie Hardy zauważył, urządzenie zwane pilotem wszystkiemu zaradzi big_grin
                A że media są teraz, jakie są...- każdy widzi shock

Ty może nie wiesz, jakiego ja sam wrzasku i hałasu narobiłem na forach (gdzie indziej, dawno), na temat swego pierwszego wnuka.
                A tu, jakby nie było, unijny sąsiad - choć w kwestiach finansowych, unijnego budżetu, raczej z Polska "nie po drodze".

Pomimo wszystko Brytyjczycy ciągle bardzo sa przychylni monarchi i sa z niej dumni.
                • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 23:51
                  Agfo, ja się nie złoszczę tylko śmieję smile och, gdybym miała wnuka to też bardzo bym się cieszyła smile
                  Ale poważnie, wolałabym codziennie słuchać takich wiadomości o potomkach królewskich rodów, niż o tych wszystkich katastrofach, morderstwach, wojnach, głodzie i innych tragediach.

A teraz to już idę spać, czas odpocząć

Dobranoc Wszystkim, pięknych snów i spokojnej nocy smile))
                  • 1agfa Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 00:06
                    Dobrej nocy, Karen, dobrej i spokojnej nocy Wszystkim smile
          • k.karen Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 22:23
            Agfo, dobry wieczór, to prawo chyba już zostało zmienione lub był złożony wniosek o zmianę w 2011r, ale nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam dzisiejsze informacje smile
      • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:28
        Agfo

dziękuję za Ałłę Pugaczową,czar wspomnień

Zeberki czują się znakomicie,dziekuję
        a szczególnie
        lubią dźwięki mojej klawiatury,tak jak u maszyny do pisania

klawiatura dobra,można kubek kawy wylać,i dalej stukać
        sprężyna jest pod każdym znakiem

a co do królów
        to nie wiem kto z kim,i dlaczego

pomału zaczynam pozytywie patrzeć
        moim lewicowo - liberalnym okiem na
        monarchię,oświeconą monarchię ma się rozumieć

Agfo
        pozdrowienia dla kociej rodziny

Mirosław
        • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:37

abp Konrad von Hochstaden (link)

ratusz w Köln (Kolonia)

https://www.joemonster.org/i/e/zarcik_z_kolonii004.jpg
          • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:37
            https://www.joemonster.org/i/e/zarcik_z_kolonii001.jpg
            • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:39
              https://www.joemonster.org/i/e/zarcik_z_kolonii003.jpg
              • mirekms jutro w kiosku "Polityka," 4 grudnia, 2012, CWP 04.12.12, 20:56

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/1e/8d/1e8d72ad-b3db-4733-9163-136d5b6b57ff_161x

nr 49/2012 Polityka - spis treści (link)
                • mirekms Re: jutro w kiosku "Polityka," 4 grudnia, 2012, C 04.12.12, 20:58

Stanisław Tym (link)
                  • mirekms Re: jutro w kiosku "Polityka," 4 grudnia, 2012, C 04.12.12, 21:00
                    Andrzej Mleczko

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/cf/33/cf331c56-d225-4656-a34b-f1bd80183fc9_665x665
                    • mirekms Re: jutro w kiosku "Polityka," 4 grudnia, 2012, C 04.12.12, 21:01

Jan Koza

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/9d/9b/9d9b7df9-53ab-4a70-9765-880f40d8f501_665x665
                      • 1agfa Re: jutro w kiosku "Polityka," 4 grudnia, 2012, C 04.12.12, 23:50
                        Dziekuję Mirku za linki, i za przypomnienie o "Polityce". Dobranoc.

Ratusz w Kolonii big_grin (a to niespodzianka!) big_grin !!
                        • witekjs Re: jutro w kiosku "Polityka," 4 grudnia, 2012, C 05.12.12, 11:40
                          Drogi Mirku !
                          Również dziękuję Ci, za regularne umożliwianie nam poczytania wielu pozycji Polityki i zapoznanie się z tym co nas czeka w każda środę.
                          Od dziesiątków lat lubię czytać Politykę.

Pozdrawiam serdecznie. Witek }:-})=
    • hardy1 Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 08:10
      Dzień dobry zerowo smile Znaczy temperatura powietrza nie może się zdecydować - w górę czy w dół. Trwa w takim stanie zawieszenia.

Zima jednak minie. Gorzej z niektórymi ludźmi...jak w w jednym z "jasieńków" wink :
      Kasia wróciła ze szkoły z uwagą nauczyciela w dzienniczku: "państwa córka jest nieznośną gadułą. Nie daje nikomu z kolegów dojść do głosu".
      Nazajutrz Kasia przyniosła dzienniczek z adnotacją ojca: "To pestka. Gdyby pan posłuchał jej matkę..."

suspicious
      • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 11:39
        ahoj

czy kol.Kichonor widzi,i słyszy? święta idą

Browar Żywiec (link)

PS.
        lewa strona,pobaw się myszą
        • witekjs Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 11:51
          Dziękuję za interesujący link.
          Od wielu lat pijam białe wino, ale nie wykluczone, że dzięki Tobie wypiję dzisiaj piwo. smile

Witek }:-})=
          • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 12:57
            Witku

sprawa ma się tak,dzioba nie moczę od kliku lat

kol.Kichonor moczy,i dlatego są pomiędzy nami rozbieżności
            w/w nie uznaje niemoczących,trudno, a żyje się dalej

i ja w ramach rozbieżności już
            nie chwalę rysunków naszego Kolegi,a kreskę ma dobrą

lubiłem sobie wypić,nie powiem,lubiłem
            Jasia Wędrowniczka + mały łyk niegazowanej wody

barbarzyńcy do whisky dodają colę czy jeszcze jakieś inne świństwo

jak pamiętam, butelka 0,7 na dwie twarze
            sprawiała egzystencjalne problemy

wtedy trzeba było nadpić z drugiej,i już było bosko
            • hardy1 Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 18:08
              Byłeś w lepszej sytuacji niż ja, Mirku. Z powodu wewnętrznej "blokady", omijały mnie problemy egzystencjalne. Za to spotykały problemy egzystencyjne... wink :
              hardy.bloog.pl/id,5031240,title,8Bylem-starszym-Zaopatrzeniowiec-cz4,index.html
              • kicho_nor Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 19:00
                W obliczu konformizmu dekadencji, chyleniu się wartości
                i przejawów hedonizmu zarówno na Loży jak i Podwórku.
                należałoby w dzień protestów, dołączyć do protestów i wnieść protest.
                Sam protest ma w sobie moc protestu i nie ma potrzeby szafować hasłami.
                Wystarczy transparent: NIE ZGADZAMY SIĘ a takie hasło spełnia idee protestu.
                Zjednoczeni pod takim hasłem wykażemy że nie jesteśmy bezideowym forumem
                • hardy1 Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 20:26
                  Wiek mija od okresu dekadencji. Skończył się Wielką Wojną.
                  Nasz skończyć się ma końcem kalendarza Majów.
                  Po 21 grudnia zastanowię się, jaki przeżyję kolejny koniec.
                  Na szczęście każdy koniec rozpoczyna się początkiem. Będe więc miał trochę czasu do kolejnego końca.
                • mirekms Re: 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 20:37

libertyn
      • mirekms jutro św.Mikołaja, 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 21:18

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT6sLNqG_ZmYCqnXjmlkN5QRdfNE6DH1jOaY1CG9WmiOxJYR4AN

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/315721_430174740383345_571439900_n.jpg
        • hardy1 Re: jutro św.Mikołaja, 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 21:53
          Kochana.

W sumie to żadna różnica. Jesteś okrągła i masz szczupłą sumkę. Po co zamieniać? Średnia wychodzi ta sama, a ileż mniej kłopotów. Nie masz egzystencjalnych problemów, na co wydawać pieniądze. Akurat starcza na egzystencję. Przyjaciół też dzięki temu masz prawdziwych, a nie łasych na pieniądze.
          Jak widzisz, w ubiegłym roku nie pomyliłem się, tylko zrobiłem tobie dobrze. Co zaś jest dobre, lepiej nie poprawiać aby nie zepsuć.

Twój Mikołaj
            • hardy1 Re: jutro św.Mikołaja, 4 grudnia, 2012, CWP 05.12.12, 23:44
              ...to musisz do Gwiazdora, a nie Mikołaja, Karen big_grin
    • mirekms 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 07:19

ahoj

uroczy dzień,w domu pachnie lasem iglastym
      ptaszki latają,i już narobiły na kubek z kawą

radyjko gra,a w skarpecie od świętego Mikołaja

znalazłem karnet do fitness studio na II kwartał
      i malutkie pudełko,400 gram,wiśni w czekoladzie

św.Mikołaj ma coś ze mnie,złośliwa małpa jak ja
      stąd ten karnet
      na fitness studio już dwa podejścia robiłem,i nic

Mirosław
      • hardy1 Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 07:51
        Dzień dobry czwartkowo smile

Karnet do studia fitness na drugi kwartał, Mirku? Sprawdź, czy w ramach promocji został przedłużony aż do IV kwartału. Wtedy masz jeszcze trzy tygodnie na wykorzystanie wink
        Najlepiej zaś nie czekaj na jakieś tam studia, sam się za siebie zabierz. Służę doświadczeniem.

Jeszcze nie ma ferii szkolnych, czas przedegzaminacyjny bardzo gorący się zaczął...więc i jasieniek jest jak najbardziej na miejscu:
        Kazio wrócił do domu z egzaminu rozpromieniony.
        -Jak ci poszło, synku?
        -Świetnie, tato! Tak świetnie, że nauczyciele postanowili mnie jeszcze raz posłuchać w większym gronie!

wink
        • mirekms 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 08:08
          Hardy

nie widziałeś,nie słyszałeś naszej koleżanki Sorlelliny?
          Hardy,jak masz namiary do Sorelliny,użyj wołacza,koniecznie

cdn.
          • mirekms Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 08:12
            https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/c0.0.403.403/p403x403/549689_237873689675875_1219729620_n.jpg

i co nowego w episkopacie? i Biblia (link)

przyjemnej zabawy
            • sza.aliczek Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 08:44
              Dzień dobry : ))))
              Prawda, że świat wyładniał : ) Lekki mróz, lekki śnieg. I słońce! : )))
              • k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 08:48
                Cześć Szaliczku smile

Jak zwykle, u Ciebie słońce. I gdzie ta sprawiedliwość? uncertain
                • sza.aliczek Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 08:56
                  Karen, ja mieszkam po prostu w dobrym kawałku Polski : ))))
                  Nie ma to jak środek! : D

https://images.photo.bikestats.eu/zdjecie,600,83405,zimowa-greiserowka.jpg

• k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 11:47
                    Dobrze Szaliczku, że wkleiłaś tę fotkę, dzięki temu nie zapomnę jak to jest mieć słoneczną, niesprawiedliwie dzieloną, pogodę suspicious wink
                    • 1agfa Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 15:13
                      Dzień dobry Wszystkim, Panie kwiat i Panowie smile
                      W moim mieście też pokazało się na niebie "to coś", nieomal juz zapomniane, lśniące i promieniejące, grzejące (słowo daję) nadstawioną twarz. Chociaż porządnie chłodno i pojedyncze płatki śniegowe się trafiają, to nade wszystko liczy się ten widok i optymistyczny wpływ, słaby bo słaby - ale jednak - widok Słońca, proszę Państwa big_grin
                      • 1agfa Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 15:29
                        Na "mikołajkowe odwiedziny" działkowe piękny dzisiejszy dzień, czas kiedy Słonce świeciło wykorzystałem, świeże jedzonko ptakom i kotom działkowym zawiozłem, resztę co było do zabrania - zabrałem (chyba, żeby coś się gdzieś przytaiło, zapomniane). Pozostawiony został nie ścięty bezcenny tymianek!, ciągle jeszcze zielony (a jakże naczej on pachnie, intensywniej - na wpół dziki, niż ten z doniczek sklepowych, a nawet parapetowych hodowli domowych; o suszonym z torebek wcale zgoła nie wspominając). Zanim śnieg spadnie, mamy nadzieję jeszcze zdążyć ściąć. To misterne zajęcie, trzeba nożyczkami drobne krzewinki ścinać, a potem powoli suszyć. Normalnie dawno juz to było zrobione...dziwnie długa tegoroczna jesień i okoliczności przeciwne (tzw.obiektywne trudności wink).
                        Jeszcze czas smile
                        • k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 22:39
                          Agfo smile Tymianek, czyli popularna macierzanka. Używam jako przyprawy do mielonego mięsa ale najczęściej do pizzy smile

Tak wygląda kwitnąca macierzanka, jak ktoś nie widział:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Thymus_vulgaris0.jpg/200px-Thymus_vulgaris0.jpg
                    • sza.aliczek Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 20:16
                      : )
                      Az takiego śniegu nie ma. I dobrze! smile
                      Leciutkie poprószenie jest całkowicie satysfakcjonującesmile

Ale... skoro Barbórka po lodzie, to Święta po wodzie.
                      No trudno. : )
                      • mirekms Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 20:21
                        https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/549695_468060269902729_773800483_n.jpg
            • k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 08:46
              Dzień dobry Hardy, Mirku i WKN smile

Sorellino! Sorellinoooo...gdzie jesteś? smile)))

Pada śnieg i dobrze bo zrobiło się jaśniej.
              Wiśnie w czekoladzie...mmm, bardzo lubię i zaraz sprawdzę co dla mnie przyniósł Mikołaj.

Słodkiego dnia smile
              • hardy1 Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 09:05
                Dzień dobry, Karen i Szaliczko smile

Sprawiedliwość nastała, do mnie też słońcem zawitała big_grin Na zmianę mamy słońce, raz u jednych, raz u drugich smile

PS/. Test poddany przez Mirka nie poszedł mi zbyt dobrze. Powiedziałbym , słabo. Powiedziałbym, bardzo słabo. Nawet przy napletkach się pomyliłem, nawet Goliata nie zabił Dawid, jak mniemałem.
                Na szczęście to dla mnie bez znaczenia. Interesują mnie całkiem inne, współczesne oraz przyszłościowe sprawy, i w takim teście powinienem wypaść lepiej smile Starożytność i dzieje Ziemi mnie interesują, ale w formie wiedzy, nie mitów.
                Maturę na szczęście też zdawałem z wiedzy, a nie z wiary...
                Mam nadzieję, że dożyję czasu, kiedy jako turysta (nawet najstarszy, żywą reklamą linii turystycznej będąc) polecę na Marsa big_grin Dożyję czasu, kiedy potwierdzi się istnienie życia w Kosmosie...smile
                --
                hardy.bloog.pl/
                Hardy
                • sorel.lina Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 10:57
                  Hohoho Hooooo! smile
                  Zatonęłam w wirze przedświątecznych przygotowań i mikołajowych zakupów!
                  Święta spędzę tym razem nie w Krakowie, a w Bedford, więc prezenty koniecznie "bardzo polskie" mają być, a to nie takie proste, bo w polskich sklepach "prezentów" ile dusza zapragnie, ale... prawie wszystkie
                  niepolskiej proweniencji... sad
                  W dodatku angielska część rodziny koniecznie chce mieć polskie Christmas Eve, więc...
                  no, muszę prawdziwe polskie grzybki suszone, kapustę kiszoną, buraki na barszczyk, ogórki kiszone do tej Anglii wieźć (tam tego nie uświadczysz!). A! I oczywiście najważniejsze: OPŁATEK! I płytę z polskimi kolędami, które tam uwielbiają. No, sami widzicie, ile "muszę", ale
                  cóż na to poradzę, że Anglicy tak pokochali polską tradycję? smile
                  Buziaki, Podwórkowicze!
                  • k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 11:45
                    Dzień dobry Sorellino smile
                    Dobrze, że choć na chwilę wystawiłaś peryskop z tej przedświątecznej łodzi podwodnej wink

Nie dziwię się, że Anglicy polubili polskie Christmas Eve...ja też lubię tylko takie big_grin
                    Ale jak Ty chcesz to wszystko zapakować i to w dodatku do samolotu, jak się domyślam?

Buziaki smile
                  • 1agfa Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 15:46
                    Dzień dobry, Sorellino smile
                    To Twoje:
                    sorel.lina napisała:

> Hohoho Hooooo! smile

od razu Święta przypomniało, Świętami (w wyobraźni) zapachniało, żywicznie i grzybowo smile
                    I spotkaniami...smile
                    Nadźwigasz się, ale jaka satysfakcja i frajda dla Twoich Anglików.
                    Piszesz, że nie uświadczy w Anglii polskich światecznych specjałów; a czytałem, że funkcjonują tam polskie sklepy z polską żywnością, od czasu kiedy tak wielu Polaków do GB zawędrowało.
                    Z drugiej strony przywiezione osobiście przez Ciebie z Polski, wybrane starannie, to na pewno co innego - lepsze!
                    A my ciągle nie wiemy: jechać za granicę, czy nie jechać? A jesli już, to dokąd, do kogo? Osiołkowi zaproszeń wiele w żłoby dano...suspicious
                    Z tych rozterek najpewniej...w domu zostaniemy big_grin
                    Pozdrawiam
                    • mirekms Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 20:11

dużo ciekawych tekstów mam do przeczytania
                      na Podwórko/Loża

Hardy,ciekawie i z pasją piszesz,nic dodać czy odjąć

zresztą wszyscy ciekawie piszą,ale tekst o faszyzmie
                      kol.Hardego utkwił mi w głowie szczególnie

pozdrawiam Koleżeństwo serdecznie

spokojnej nocy

Mirosław
                      • hardy1 Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 21:44
                        ...a jak można pisać, kiedy człowiek czyta, że ktoś w Polsce jeszcze jest zwolennikiem faszyzmu? Po wszystkich okropieństwach wojny? W Polsce?!

Dobranoc Mirku.
            • mirekms Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 20:25
              mirekms napisał:

> i co nowego w episkopacie? i Biblia
              >
              (link)
              >
              > przyjemnej zabawy

------------------------------------------------

skasowali
              • k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 20:57
                Dobry wieczór smile
                Jak co roku Agencja Reuters prezentuje najlepsze zdjęcia. Proszę obejrzyjcie, są niesamowite smile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,12975978,100_NAJLEPSZYCH_ZDJEC_ROKU_2012_AGENCJI_REUTERS__ludzie.html#BoxSlotII3img
                • hardy1 Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 21:42
                  Śmieszne, straszne, tragiczne, niepowtarzalne, humorystyczne, nastrojowe.
                  Pełen przekrój życia, uwieczniony na fotografiach.

Byle nie takich, o jakich od wczoraj mówią w tivi - w metrze nowojorskim ktoś zepchnął człowieka na tory. Ten nie mógł się sam wydostać, nikt ze stojących na peronie mu nie pomógł. Nadjechał pociąg i zmiażdżył tego nieszczęśnika. Fotograf wolał zrobić zdjęcia tej tragedii, zamiast uratować człowieka. Sprzedał zdjęcia do tabloidu i jeszcze nie uważał, że zrobił coś nieludzkiego. Straszne, antyludzkie.
                  • k.karen Re: 6 grudnia, 2012, CWP 06.12.12, 22:47
                    Tak, te fotografie są niezwykłe. Niektóre wstrząsające.

A na temat tego "fotografa", o którym mówią w tivi, to trudno mi komentować,
                    to jakieś zwyrodnienie.
                • 1agfa Re: 6 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 21:27
                  Tutaj dalszy ciąg, nastepna pięćdziesiątka zdjęć. "Nie załapały sie do pierwszej setki, ale..." wink
                  Też ciekawe i zajmujące. Gwoli rozrywki i (czasem ) zamyślenia się nad...wklejam.
                  (przy okazji dziękując Karen za umieszczenie poprzedniej, niezwykłej "setki najlepszych" smile)

deser.pl/deser/51,111858,12999537.html#BoxSlotIIMT
                  • hardy1 Re: 6 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 22:51
                    Jeszcze pięćdziesiątka? Zrobię sobie w takim razie przerwę i oglądnę smile
    • hardy1 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 07:42
      Dobry wiecz...ups! Dzień dobry big_grin (dobrze, że zerknąłem na zegar, która jest godzina wink)

Przerzucam poranne wiadomości i...trafiłem na coś absurdalnego. Pewnie na kaczkę dziennikarską. Piszą, że miasto Salzburg zakupiło w Poznaniu 26 nowiutkich trolejbusów "Solaris". Piszą, że już po ulicach tego miasta jeździ 20 takich trolejbusów i...chcą po tych 26 kupić jeszcze kilkanaście.
      Na pewno to kaczka dziennikarska. Bo jak to? Na pewno to Salzburg sprzedaje do Poznania. Inaczej byłoby niezgodne z naturalnym porządkiem rzeczy w Europie - to Zachód nam sprzedaje nowoczesne i ekologiczne wyroby, a nie my na Zachód. No bo kto to widział, no...smile :
      www.tvn24.pl/austriacy-kupuja-trolejbusy-w-poznaniu,292973,s.html

Nie zapomniałem o "jasieńku":
      -Tato, nawet nie wiesz, jak mój pan wychowawca ci zazdrości!
      -Tak? A czego, Jasiu?
      -Że jesteś moim ojcem. Ciągle powtarza - gdybym to ja był twoim ojcem...
      suspicious
      • k.karen Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 08:33
        Dzień dobry, Hardy smile
        Coś takiego! No kto by pomyślał! big_grin
        Ale czytając dalej wiadomości, pod tym linkiem, znalazłam inną ciekawostkę,
        która rozbawiła mnie do łez po przeczytaniu zdania - "lampki na pedały" big_grin

www.tvn24.pl/rowerowa-choinka-nikt-inny-takiej-nie-ma,293095,s.html
        Ale wkleję fotkę tego unikatu na skalę światową i krzyknę - brawo za oryginalny pomysł! big_grin

https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/2ba8698b79439589fdd2b0f7218d8b07/d4f52dfc-3fdd-11e2-b747-0025b511226e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=2000&dstw=640&dsth=2000
        Źródło: tvn24/Katarzyna Rachańska
        • mirekms Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 12:00

dzień dobry, Karen i Hardy

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/c28.0.403.403/p403x403/198111_4522070483824_1752072668_n.jpg
          rysunek- Raczkowski

piątek,7 grudnia 2012 (link)
        • hardy1 Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 16:03
          Świetna ekologiczna choinka, Karen big_grin Bardzo mi się podoba...i przy okazji można się rozgrzać, pedałując na rowerze z generatorem prądu smile))

Mirku, przedłużenie terminu ważności to nie wiadomość. Wiadomością będzie dopiero skrócenie terminu ważności...
          • 1agfa Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 17:36
            Dobry wieczór Wszystkim , Wszystkich pozdrawiam smile

Moi drodzy - duże podziękowanie za wklejone rozmaite linki, do których czytania/słuchania właśnie przystępuję. Choć już góry widzę, że mogą one, a przynajmniej niektóre z tych linków, przywołać najczarniejsze myśli i uczucia. Także zwątpienia w zdrowe zmysły i rozsądek, a raczej jego brak u niektórych ludzi - nienawistników. Bo dobrej woli wobec bliźnich tam nie uświadczy ...
            Zatem - do czytania.
            • 1agfa Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 17:59
              PS. Oczywiście mam na myśil linki nie z tego wątku CWP, które sa zabawne i sympatycznie witające, lecz z innych wątków o dużej wadze, istotne i trudne współczesne tematy poruszające wink

1agfa napisał:
              > Moi drodzy - duże podziękowanie za wklejone rozmaite linki, do których czytania
              > /słuchania właśnie przystępuję. Choć już góry widzę, że mogą one, a przynajmnie
              > j niektóre z tych linków, przywołać najczarniejsze myśli i uczucia. Także zwątp
              > ienia w zdrowe zmysły i rozsądek, a raczej jego brak u niektórych ludzi - niena
              > wistników. Bo dobrej woli wobec bliźnich tam nie uświadczy ...
              > Zatem - do czytania.
              • hardy1 Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 20:10
                Cześć wieczornie Agfo smile
                Jest tych "czarnych wątków", a jest. Jednak więcej jest takich wątków niż ludzi o takich poglądach. Wkurzamy się. Wkurzajmy się jednak tak, aby nam świata nie przesłoniło. Jeszcze są sędzio...ups! normalne ludziska w narodzie smile
                • witekjs Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 21:24
                  hardy1 napisał:

> Cześć wieczornie Agfo smile
                  > Jest tych "czarnych wątków", a jest. Jednak więcej jest takich wątków niż ludzi
                  > o takich poglądach. Wkurzamy się. Wkurzajmy się jednak tak, aby nam świata nie
                  > przesłoniło. Jeszcze są sędzio...ups! normalne ludziska w narodzie smile

Dobry Wieczór.
                  Spotkało mnie dzisiaj, w czasie powrotu z pracy coś niezwykle przyjemnego.
                  Zostałem zatrzymany przez policję, bo nie dostrzegłem znaku zakazu zawracania !!
                  Nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło.
                  Było mi wstyd.
                  Przeprosiłem starszego sierżanta i nie miałem najmniejszych wątpliwości, że dopuściłem się wykroczenia.
                  Okazało się, że oprócz kilku puntów, należy mi się wysoki mandat.
                  Sprawdzono dokumenty i po dłuższej rozmowie bez wahania przyznałem, że doszło do tego przez kompromitujące gapiostwo kierowcy, wracającego jak najprędzej do domu z pracy.
                  Wyobraźcie sobie, że sierżant powiedział, że spisze dane i tym razem ograniczy się, tylko do upomnienia !!
                  Bardzo mu podziękowałem, pożegnaliśmy się i pojechałem do domu.

Jeszcze są normalne, niezwykłe ludziska w narodzie smile

Pozdrawiam. Witek }:-})=
                  • sorel.lina Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 21:40
                    > Jeszcze są normalne, niezwykłe ludziska w narodzie smile

No pewnie, Witku! smile
                    I nic tak normalnych ludzi nie rozbraja, jak zwyczajne przyznanie się do winy, bez wydziwiania w stylu: " nie zauważyłem", "a w ogóle nic się nikomu nie stało, więc, o co chodzi";
                    albo butnych pogróżek w rodzaju: "pan nie wie, kim ja jestem".
                    Witku, Ty też jesteś normalnym człowiekiem. I tyle.
                    Pozdrawiam serdecznie. smile

• hardy1 Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 22:30
                      Miałem kilka lat temu i ja podobne zdarzenie , Witku smile
                      Pojechałem na kilka dni do innego miasta, w środku Polski.. Na drugi dzień dostałem telefonicznie wiadomość, że ktoś w rodzinie nagle zachorował. Wsiadłem natychmiast w samochód i ruszyłem w drogę powrotną. Wiadomo, z jaką prędkością wtedy się jedzie. Była to sobota, puste szosy i sucho. Na prostych odcinkach przyspieszałem mimowolnie...
                      Przekroczyłem prędkość o 20 km/h, kiedy zostałem zatrzymany przez drogówkę. Bez żadnych pretensji zgodziłem się na mandat. Nie szukałem wymówek, że nie widziałem ograniczenia do 70 i takie tam. Tylko poprosiłem, aby nie trwało zbyt długo, z powodu jak wyżej.
                      Policjant drogówki spojrzał na mnie, oddał dokumenty i pozwolił jechać. Bez mandatu. Przeprosiłem, podziękowałem i pojechałem już nigdzie nie przekraczając dozwolonej prędkości. Mimo że aż mnie gnało aby przycisnąć, aby być jak najszybciej w domu...
                    • 1agfa Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 22:49
                      Sorellino smile, to wspomniane przez Ciebie "pan nie wie, kim ja jestem!!" istnieje prawdopodobnie od bardzo dawnych czasów, bo zawsze istnieli, istnieją i istnieć będą nadęte bubki. Taki okrzyk jednych wystraszy, na drugich podziała niczym płachta na byka smile

(Wyobraź sobie pędzące powozy na wąskiej drodze, na której się dwa powozy nie zmieszczą; sprzeczka, popędzanie stangreta, na koniec ze chcącego wyprzedzić powozu, z niewielkiego okna wychyla się (czerwone od furii) oblicze jegomościa, wołającego: "pan nie wie, kim ja jestem!!" big_grin

Takie wołanie zawsze niezmiernie mnie bawi! smile
                      • 1agfa Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 22:57
                        Juz teraz życzyć Wam będę moi drodzy dobrej i spokojnej nocy Wszystkim
                        A w załączeniu dawka ładnej, spokojnej muzyki, w sam raz na sen w towarzystwie ptaków wink filmik ze zdjęć uzbieranych przez ptako-lubkę, na zwyczajnym balkonie!

Dobrej nocy smile
                        • hardy1 Re: 7 grudnia, 2012, CWP 08.12.12, 00:15
                          ...i ja już wszystkim Wam mówię - dobranoc smile
                  • 1agfa Re: 7 grudnia, 2012, CWP 07.12.12, 22:35
                    Dobry wieczór, Witku smile
                    Opisane przez Ciebie zdarzenie jest doprawdy budujące, krzepiące i dodające ducha.
                    Tak, są normalni ludzie w narodzie, podejrzewam, że wcale liczni.
                    Mało tego, podejrzewam z dziwnym uporem, że jest ich sporo więcej, niżby sie nam na co dzień zdawało smile
                    Media rozdmuchują zachowania własnie tych...nie najciekawszych big_grin
                    Ale też i Twoje zachowanie spowodowało, że ów starszy sierżant łagodnie i z wyrozumiałością Cię potraktował: jak piszesz, to pierwsze zdarzenie w Twojej "w karierze kierowcy" .
                    Wydaje mi się, że lepszy skutek odniosło takie pouczenie i upomnienie (w Twoim przypadku), niz jakakolwiek inna kara. Można powiedzieć: trafił Ci do przekonania. Bo między wierszami czyta się skruchę i obietnicę poprawy smile
                    Spiesz się powoli i szerokiej drogi w przyszłości!

Bardzo pocieszajace , pozdrowienia smile
    • mirekms 8 grudnia, 2012, CWP 08.12.12, 10:25

witam bardzo serdecznie kol.Mirka i Koleżeństwo

dzień dobry

Mirosław

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/261549_128014833946385_8385210_n.jpg
      rysunek - Tomasz Wiater
      • mirekms Re: 8 grudnia, 2012, CWP 08.12.12, 10:30

nie,to nie pomyłka z pozdrowieniem

w poniedziałek mam ważną rozmowę

to jak gra w szachy z samym sobą

przewidywałem pytanie mojego
        poniedziałkowego rozmówcy,i
        szukałem najlepszej odpowiedzi
      • hardy1 Re: 8 grudnia, 2012, CWP 08.12.12, 11:06
        Dzień dobry Mirku i WKN smile
        Mirku, rozumiem, że będziesz musiał w poniedziałek próbować utrzymać dwa wróble w ręku...
        Tak sobotnie, dla zainteresowanych mała zagadka - jaki samolot (współczesny) potrzebuje przy lądowaniu pomocy samochodu, który jedzie przed nim po pasie startowym i nakierowuje wink
        Ciekawe, prawda? Tez do dzisiaj rana nie wiedziałem big_grin
        • sorel.lina Re: 8 grudnia, 2012, CWP 08.12.12, 11:45
          No i mam za oknem śliczne białe koronki skrzące się w słońcu! smile
          Taka "koronkowa" zima zawsze, nieodmiennie, wprawia mnie w zachwyt...

Dużo radości, kochani! Świat naprawdę potrafi być piękny. smile
        • hardy1 Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 09:13
          Teraz zauważyłem, że nikt nie odpowiedział na moją wczorajszo-poranną zagadkę.

Odpowiem więc "za wszystkich" - to amerykański stratosferyczny samolot szpiegowski U2. Jest typem samolotu do dzisiaj spełniającym swoje zadania.
          Pierwszy raz wzbił się w powietrze jeszcze w 1958 roku. Znany z afery pilota Powella (zestrzelony nad ZSRR 1 maja 1960 roku, co było powodem odwołania spotkania Chruszczowa z Kennedym) oraz wykryciem w październiku 1962 radzieckich rakiet na Kubie (co rozpoczęło kryzys kubański. Mało brakowało, a byśmy dzisiaj nie pisali ze sobą...).
    • k.karen Re: 8 grudnia, 2012, CWP 08.12.12, 21:27
      Dobry wieczór, Kochani smile
      A dzień był piękny. Trochę słońca ale biało i "koronkowo", jak napisała Sorellina smile

Agfo, cudny ten clip z ptakami i jak pięknie dobrana muzyka, gdzie Ty to znalazłeś? Dziękuję smile
      Obejrzałam te pozostałe 50 zdjęć i jedno bardzo mnie oburzyło, chodzi o martwego kota Orville, z którego barbarzyńcy zrobili sobie zabawkę...tfu! sad

Jedno też mnie zaskoczyło, nie wiedziałam że kanclerz Merkel ma taką dużą głowę, śmiesznie to wygląda w porównaniu z głową prezydenta Jemenu big_grin

Wszystkim miłego wieczoru smile
      • hardy1 Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 08:49
        ...wczoraj wieczorem była awaria na forum GW? Nie otwierała się strona.
        ...i tym akcentem zamykamy ten CWP. Czas rozpocząć nowy smile
      • mirekms Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 10:34

Angela Merkel
        na grudniowym kongresie CDU uzyskała 97,9% głosów

Amerykański magazyn "Forbes",umieścił Merkel w rankingu
        najbardziej wpływowych osób na świecie na drugim miejscu

Merkel jest dobra w polityce międzynarodowej,
        i nadal utrzymuję koncepcję w polityce europejskiej
        Paryż - Berlin - Warszawa

a sprawy wewnętrzne Niemiec, to już inna bajka

• 1agfa Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 14:00
        Karen smile cieszę się niezmiernie, że Ci sie podobał "ptasi" klip, ale to przecież autorce należy sie największe uznanie! Ja tylko "odkryłem" tę perełkę, bo za perełkę ją uznałem. Słuchałem i oglądałem kilkakrotnie i chyba zapiszę sobie jako ulubioną. Na tyle mi się spodobało to nagranie (a bardzo spodobało), że ów clip przyniosłem na Podwórko, bo jak zwykle chciałem się podzielić tym, co uważam za ładne smile
        Dodatkowa przyjemność: że nie sam tylko podziwiałem, lecz również Ty.
      • 1agfa Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 14:15
        Dlatego, droga Karen, przy wklejonym przeze mnie linku z dodatkowymi pięćdziesięcioma zdjęciami Reutera, napisałem:

(...) Gwoli rozrywki i (czasem ) zamyślenia się nad...

Mając na myśli bezmyślność, bezmyślne okrucieństwo, również głupotę. Brak wyczucia co wypada, a czego nie wypada, co uchodzi lub nie uchodzi - w tzw. ramach dobrego smaku.
        Oczywiście, wychwyciłaś to smile

Karen napisała:

> Obejrzałam te pozostałe 50 zdjęć i jedno bardzo mnie oburzyło, chodzi o martweg
        > o kota Orville, z którego barbarzyńcy zrobili sobie zabawkę...tfu! sad
      • mirekms Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 14:43
        k.karen napisała:

Jedno też mnie zaskoczyło, nie wiedziałam że kanclerz Merkel ma taką dużą głowę
        śmiesznie to wygląda w porównaniu z głową prezydenta Jemenu

----------------------------------------------------------(m.podkreślenia)-------------------

Agfo i Karen

mój wpis o wyniku wyborczym na kongresie CDU Angeli
        powstał po zobaczeniu fotki,o której wspomniała kol.Karen

Agfo

a jak koty?

moje ptaki dzisiaj szalały,kochane i mądre
        i co najważniejsze,lubią muzykę,a radyjko gra

kiedyś słuchałem Radia RMF FM Classic
        przestałe,i przerzuciłem się na Klassik Radio (D),ta sama formuła radia

red.Piotr Semka reklamował się jako niepokorny publicysta
        ptaki i ja nie lubimy Semki

a może już red.Semka nie gada w Classic RMF FM ? kto wie? niech da znać

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSa-ByHfOfm0tV7vheunBdRzNS3Joykakl1XengFSS-BCbAkbjuYA

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRJ5bPnJ-aGVfh3zH8YXXATRn1yCU0YO0tFctIceOyU6qzTIiyb
        • 1agfa Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 15:32
          Cześć, Mirku smile
          Imponujący jest wynik wyborczy kanclerz Merkel - w tym przypadku dużą głowę można rozumieć nie tylko w ficznym znaczeniu tego słowa. Przekłada się to, jak sądzę, na ten wynik.

Ponieważ wszystko na świecie jest względne i zależy od tego jak się patrzy i z czym porównuje, można tez uznać, że prezydent Jemenu ma małą głowę, co z kolei nie świadczy o niczym, wziąwszy pod uwagę bogactwa naturalne i strategiczne położenie tego kraju.
          Ubóstwo przyrody, brak wody...inne trudne sprawy (mówi się w porzekadle: głowa mała!!) wink
          Zauważyłem ogólnie, że ludzie żyjący/pochodzący z krajów w wodę i roślinność ubogich, są drobniejsi.
          Wyrównuje się to po kilku pokoleniach egzystowania w innych, zamożniejszych i obficiej przez naturę obdarzonych krajach.
        • 1agfa Re: 8 grudnia, 2012, CWP 09.12.12, 16:09
          Koty są zadbane, Mirku, zaopatrzone w karmę i solidny, ciepły dach nad głową (pamietasz opis Dzieła?, zaglądam do nich (sąsiadka też zagląda). Mimo wszystko myślę o nich z niejaką troską: mróz!
          Pociesza nas to, że przetrwały, wszystkie i w zdrowiu, całą ubiegłoroczną zimę, przeciez nielekką, bo trafiały się mrozy w okolicach 30 st.C.
          Miło że pytasz.

Cieszę się - jako ptakolub - że też polubiłes swoje zeberki, ptaszki nadzwyczaj mądre i bystre, o czym swego czasu wspominał Kosmita.
          Sądzę, że są takimi, jakimi są czyli inteligentne i lubiące muzykę, która jest harmonią - dlatego nie lubią pewnych redaktorów, takich jak m.in. wspomniany przez Ciebie red.Semka.
          Nie jesteście, Ty i Twoje zeberki osamotnieni! big_grin
          Zauważam u siebie pewną nerwowość przejawiającą się w nagłym przełączaniu stacji tivi (pilot cierpi), na widok i dźwięk głosu pewnych osób.
          Pewnie w przyszłym wcieleniu bedę zeberką umykającą na widok takich "niepokornych" jak red. Semka et consortes (nie pojmuję, na czym ma polegać jego niepokorność, w obecnych warunkach wolności słów, nawet najgłupszych?)
          Synonimy dla niepokorności to również:m.in. rozwydrzenie i narowistość .
          Narowistość kojarzy mi się z końmi, wspaniałymi rumakami; o takie talenty red Semki etc. nie podejrzewam (hm...nie będę mówić o tuszy, zdrowia mu serdecznie życzę wink)
          Pozostaje rozwydrzenie...i tak chyba tę "niepokorność" trzeba rozumieć...suspicious

Radio Classic bardzo dobre, słucham w samochodzie, nie miałem nieprzyjemności jak dotąd trafić na...ale może miałem szczęście?
          Pozdrawiam, Mirku

Mirek napisał:
          > a jak koty?
          >
          > moje ptaki dzisiaj szalały,kochane i mądre
          > i co najważniejsze,lubią muzykę,a radyjko gra
          >
          > kiedyś słuchałem Radia RMF FM Classic
          > przestałe,i przerzuciłem się na Klassik Radio (D),ta sama formuła radia
          >
          > red.Piotr Semka reklamował się jako niepokorny publicysta
          > ptaki i ja nie lubimy Semki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka