Dodaj do ulubionych

Kiedy bedzie basen w Legionowie ???????

14.09.09, 17:18
na tak duze miasto jak legionowo jest tylko basen w szkole nr 6 na
dodatek wjazd tylko na pol godziny i tylko albo na 21 albo na 20
Na dodatek nie ma jak plywac bo jest tyle ludzi.
Panie Smogorzewski kiedy bedzie obiecany przez Pana basen????
Obserwuj wątek
    • kowalndm Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 14.09.09, 17:29
      Za kilka miesięcy skończą budowę nowoczesnego basenu w Nowym Dworze.
      Nie jest tak daleko, no i przy samej stacji, więc z Legionowa dojazd
      w 15 minut;)
    • psychomaszyna Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 14.09.09, 20:05
      Litości, jedno po drugim. Najpierw hala sportowa, potem basen. Nie od razu
      Kraków zbudowano. Wpływy z podatków mniejsze, miasto zadłużone (chociaż
      prezydent w tej sprawie popełnił błąd).
      A poza tym kończy się chyba budowa nowego basenu w CSP...
    • oz_patryk Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 14.09.09, 22:08
      Przydał by się oj przydał, taki żeby były na nim zajęcia dla małych dzieci. na
      tle sportów wodnych kulejemy. pociągiem nad zalew nie dojedziemy, bo nie chciało
      się pomyśle że w okresie wakacyjnym może to byc popularna linia. do Nieporętu
      pociąg jedzie chyba dwa razy dziennie, niby blisko, ale z rowerem jest łatwiej
      wejść do pociągu niż autobusu prywaciarza. niby do Wieliszewa blisko ale na
      południowym brzegu od Dębego do Zegrza ani jednej działającej przystani, a na
      północną nie wiadomo jak autobusy jeżdżą.

co nam po hali sportowej, dla 5 ligowej drużyny piłkarskiej? nasze siatkarki
      chyba lepiej się nie prezentują. mam nadzieje że jednak to coś poprawi.
      • pleg Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 14.09.09, 22:40
        Wygląda na to, że niepotrzebnie miasto buduję tę halę,
        co prawda siatkarki mają grac w nowym sezonie w pierwszej lidze
        i wraca też piłka ręczna (II liga)
        hm
        jak byłby budowany basen, to pewnie ktoś by napisał, że nie mamy fajnej hali, by
        z dziećmi pokopać lub porzucać piłkę, ale może się czepiam
        • psychomaszyna Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 15.09.09, 05:58
          Ja kiedyś postulowałem inną kolejność inwestycji włączając w to nowy Ratusz i
          dworzec kolejowy, ale się stało jak się stało i nie ma co płakać nad rozlanym
          mlekiem.
          Prezydent będzie mógł sobie wyznaczyć cele na następną kadencję w postaci basenu
          i dworca, a jak widzę, jest szansa, aby je zrealizować.
          Może niedługo otworzą ten basen w CSP?
          • mike56 Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 15.09.09, 09:23
            W ratuszu, hali sportowej czy hali dworca równie dobrze nie da się
            popływać.
            Remont basenu w CSP trwający od czerwca 2008 roku ma być w wreszcie
            zakończony z końcem października. Jeśli znowu nie będzie poślizgu to
            będzie można z niego korzystać od listopada br (info z dnia
            dzisiejszego).
            Dla zainteresowanych podaję nr telefonu pod którym można uzyskać
            informacje (recepcja hotelu/internatu, która zajmuje się też
            sprzedażą karnetów na basen):
            0 22 605-48-88
            • madziulec Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 15.09.09, 10:16
              A jak tak sobie mysle, szanowni maruderzy, ile z was chadza na ten basen regularnie.

My, w miare regularnie staramy sie jezdzic do Jachranki, bo Misiek potrafi
              plywac i chodzi o to, by trenowal. Jednak wyjscie dla 2 osob doroslych + dziecka
              na okolo 2 godziny to wydatek okolo 100 PLN... (dokladnie nei pamietam ale ponad
              20 PLN za godzine).
              Myslalam, ze moze bardziej oplaca pojechac sie na Warszawianke w Warszawie, ale
              okazuje sie, ze jest drozej.

I tak sobei mysle... Jasne, juz to widze. Iles dzieci nie dojada, iles rodzicow
              nie ma na wyprawki podstawowe do szkoly, a tu maja na basen, po ponad 20 PLN za
              godzin1 raz co najmniej w tygodniu...

Tja...
              • w.iwo Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 15.09.09, 11:08
                gwoli ścisłości cennik
                regularnie 66 zł od poniedziałku do piątku

------------------------------------------------------
                • madziulec Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 15.09.09, 11:59
                  Nie ja placilam, ale wiem, ze kolejny raz nie placilismy 66 PLN, tylko cos kolo
                  100 PLN, czyli ...
                  Ale to nie jest wazne.
                  Dzieki, ze wiem, ze istnieje cos takiego jak bilet rodzinny ;) Widze, ze czas
                  postarac sie o drugie dziecko ;0
                  • postrach_szefowej Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 15.09.09, 12:37
                    Wystarczy jedno, żeby skorzystać z bitelu rodzinnego w Jachrance.
              • oz_patryk Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 16.09.09, 19:58
                jak coś to w Wa-wie można popływa z maluchem w muszelce i w polonezie, troszkę
                dalej ale chyba najlepszy basen w "okolicy" czyli Wesolandia w wesołej... ale to
                raczej na weekendowe wypady a nie regularne pływanie
    • senoj Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 16.09.09, 18:38
      My jeździmy na Inflancką, jak ktoś jedzie popływać to jest ok.
      Gorzej z innymi atrakcjami - koszt (2 dorosłe + 2 dzieci) ok 50
      (1,5h). Mojemu alergikowi nic nie jest.
      Wg mnie miasto pownno wybudować szkołę i postawić na edukację.
      Starać się likiwdować zmiany w szkołach, a problem sal
      gimnastycznych się sam rozwiąże.
      s.
      • bronka777 Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 17.09.09, 00:26
        byłoby więcej kasy na wszystko, gdyby przyjezdni rozliczali się z podatków w
        Legionowie; no ale to temat na inny wątek. Ja polecam basen przy Potockiej
        niedaleko stacji Marymont
        • mike56 Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 17.09.09, 08:09

bronka777 napisała:
          byłoby więcej kasy na wszystko, gdyby przyjezdni rozliczali się z
          podatków w Legionowie;
          --
          to zły pomysł - mam nadzieję; w takim przypadku znaczna część
          naszych podatków zasilałaby Warszawę;
          /do wiadomości podsłuchujących sieć/
          • laa123 A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 16:30
            Jak się komuś coś przykrego przytrafi np. w legionowie (np. na basenie) to
            najbliższy ostry dyżur w szpitalu bielańskim. proponuję test rano o godz.
            7.00. Zdrowia wszystkim życzę.
            • zaq1975 Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 18:01
              o ile przyjmą a nie odprawią gdzieś indziej :)
            • madziulec Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 20:30
              Znow zaczynamy ten sam temat.
              A ludzie nie maja pojecia jak widac, ze szpitale cierpia na brak pracownikow
              takich jak lekarze i pelegniarki.

Ok, budujemy szpital.
              Bedziesz tam [pracowac? Obstawisz wszystkie etaty???
              • zaq1975 Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 20:40
                Policjantów też brakuje - nie kupujmy radiowozów. Dziwne podejście tym bardziej
                że całkiem niedawno pewna prywatna firma wybudowała , wyposażyła i zatrudniła w
                szpitalu w Wilanowie skąd oni wzięli tych lekarzy i pielęgniarki?? A nie płacą
                tam jakoś inaczej niż w innych prywatnych szpitalach. Szpital nie jest
                pierwszym na liście mieszkańca miasta bez kina, basenu, hali sportowej,
                wystarczającej liczby miejsc w żłobku itd dopuki nie złapie go zawalik czy też
                udar a wtedy brudno ? nowy dwór? a może szpital
                • madziulec Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 20:59
                  Twierdzisz, ze lepiej nie placa???
                  Wiesz od 5 lat (z gorka lekka) lecze sie prywatnie wlasnie w tej firmie, lecze
                  tam dziecko i kiedys rozmawialam z pediatra mojego dziecka.
                  Otoz mylisz sie, placa lepiej. Na tyle, by lekarzom oplacalo sie zakladac wlasna
                  dzialalnosc, rzucac prace w panstwowym szpitalu (co wlasnie akurat tenze
                  pediatra zrobil) i tylko leczyc w tejze prywatnej lecznicy.

Oczywiscie mozna tez .. przeczytac, ze sa lekarze rekordzisci, majacy w
                  panstwowej sluzbie zdrowia 20 dyzurow miesiecznie. Ale nie wiem, czy ktokolwiek
                  chcialby by taki lekarz go operowal.
                  • benieck Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 21:47
                    Aby lekarz zatrudnił się w nowym szpitalu należy mu zapewnić lepsze warunki m.in
                    płacowe niż są w innych. Taka sytuacja panuje w szpitalu Zachodnim w Grodzisku
                    maz. Tam cały czas starają się zatrzymać u siebie specjalistów i nie jest łatwo.
                    Lekarz musi mieć powód aby pracować w podwarszawskiej miejscowości. I o to
                    dyrekcja musi się cały czas starać co tanie nie jest. Jeżeli nie będzie dobrych
                    specjalistów, szpital również nie będzie dobry. Grodziskiemu szpitalowi się
                    udaje skoro jest jednym z najlepszych na Mazowszu. Czy to udało by się w
                    Legionowie?
                  • zaq1975 Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 22:01
                    to jałowa dyskusja o płacach. Na prawdę to chodzi o to by było się gdzie leczyć
                    w naszym powiecie. Rozumiem że samorządu nie stać na szpital ale mogli by
                    dogadać się z jakąś firmą prywatną przecież to już się dzieje w przypadku
                    kliniki Mediq dr Peca świetnie udało mu się dogadać z miastem w sprawie ziemi
                    nawet zlikwidowali przedszkole by pójść mu na rękę więc niech działają
                    • madziulec Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 22:15
                      Klinika Mediq (nie oceniajac jej merytorycznie) funkcjonuje dzieci roznym
                      pacjentom abonamentowym (tak, tak, cale Vision, LiM, Medicover i inne to tylko
                      Mediq z tego co wiem), prywatnym operacjom okulistycznym (tu klinika jest znana
                      nawet poza granicami kraju, wiec przyjezdzaja i obcokrajowcy, bo taniej), a
                      dodatkowo "dorabia" NFZ-em.

Nie wiem, czy chcialabym miec piekny szpital pod bokiem, gdzie za porod zmuszona
                      bylabym zaplacic 12.000 PLN, a tyle wlasnie kosztuje porod w pieknym szpitalu, o
                      ktorym wspomniales.
                      Wiec dyskusja nie jest jalowa.
                      Szpital prywatny, pieknie.
                      Poczytaj jakie sa ceny. A potem sie zastanow czy CIEBIE bedzie na to stac.
                      • pleg Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 22:51
                        personel to jedno, a wyposażenie
                        szpital to nie parę łóżek i uchwyt na kroplówkę
                        teraz porządny rtg kosztuje kilkaset tysięcy złotych, a to trzeba jeszcze
                        wszystko utrzymać
                        i czy uważasz, że taki szpital bez dobrego personelu i bez super sprzętu miałby
                        pacjentów
                        nawet zawałowców woziliby by dalej do warszawy, bo mieliby większe szanse na
                        przeżycie
                        a pozostali - ci na których szpitale zarabiają - czyli drobne operacje, zabiegi
                        jednego dnia itd.
                        co byście wybrali szpital ze specjalistami i z renomą, czy powiatową placówkę?
                        bo jest blisko
                        każdy szpital dobrze zarządzany oprócz SOR-u (oddział ratunkowy) posiada też
                        oddziały na których zarabia na kontraktach z NFZ
                        inaczej to studnia bez dna
                        • zaq1975 Re: A może bardziej przydałby się szpital? 17.09.09, 23:32
                          więc dlaczego ludzie wybierają nasze Apteki, markety , kościoły, szkoły ponadgimnazjalne, stacje benzynowe, przychodnie lekarskie, chodzą do Legionowskich lasów na grzyby, upijają się w naszych barach, itd po co ludzie wybierają te nędzne podróbki Warszawskich doskonałości. Wybudujmy ludziom szpital i zobaczymy co wybiorą !! chyba że wiecie lepiej a miałem nadzieje że te czasy już mineły
                          • madziulec Re: A może bardziej przydałby się szpital? 18.09.09, 00:04
                            Dlaczego?

Powiem Ci ;)
                            Majac chore dziecko nie bede jak ostatnia kretynka jezdzic do Warszawy po to
                            tylko, by wykupic recepte. Co wiecej, jakis czas temu moja ulubiona apteka stala
                            sie apteka pracujaca non-stop, a wiec spelnia moje wszelkie marzenia, co do
                            takiej placowki.
                            Co do stacji benzynowej.. Hmm.. Czesto wybieram Auchan. Benzyna tansza o dobre
                            parenascie groszy, a ze czesto jestem w tamtych okolicach, wiec jednak mi sie
                            oplaca.

Upijac si enie upijam, ale powrot taksowka w nocy (upity czlowiek nie moze
                            wracac samochodem, a MZA uruchomilo co prawda nocny, ale tez jezdzi nie przez
                            cale Legionowo) robi cala impreze kompletnie nieoplacalna ;)

Przychodnie lekarskie... Hm. Moge powiedziec o sobie. Raczej nei korzystam, mam
                            rejon, z ktorego z koniecznosci korzystam,a le.. nie mam karty, moje dziecko
                            rowniez nie, karte szczepien dziecka mam w domu. Korzystam od urodzenia
                            prywatnie (ujete w tym watku tylko wczesniej). Jesli czlowiek jest chory nie
                            bedzi ejechal 20 km dalej, chociaz... do dobrego lekarza sie jezdzi ;)

Do kosciola nie chodze, ale wiem, ze sa ludzie, ktorzy jezdza na starowke na msze.

A szpital buduj ;) Nie krepuj sie ;)
                            • zaciszanna Re: A może bardziej przydałby się szpital? 18.09.09, 10:45
                              A ja korzystam ze wszystkiego co jest w Legionowie.
                              I cieszę się, że to co jest, jest na miejscu, bo jeździć do Warszawy po wszystko
                              to bym chyba nie wytrzymała.
                              I tak. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko szpitala i basenu.
                              W samym Legionowie mieszka 50.000 osób.
                              Do tego ludzie zamieszkujący powiat.
                              Będzie ze 100.000? Pewnie tak. Niech tylko połowa korzysta - to mało?
                              Szpital jest potrzebny - a jak ktoś uważa, że nie potrzebuje, to niech sobie
                              jeździ do Warszawy - wolny wybór przecież.

To jest jak z tym starym powiedzeniem - wystarczy tylko chcieć - wtedy można
                              wszystko. Pewnie, że na to potrzebne są kolosalne pieniądze.
                              Ale skoro są na ten przykład księża, którzy potrafią wykombinować forsę na to,
                              żeby wybudować gdzieś tam w Polsce potężny kościół, ba nawet Bazylikę... To
                              pewnie da się też wybudować szpitalik dla Legionowa - wykazując odrobinę inwencji.
                              Dotacje unijne? Dotacje od Państwa?
                              Nie znam się, ale z tego co wiem to SGGW jest w posiadaniu projektów takich
                              budynków szpitalnych, dosyć sensownych z resztą - pierwszy krok łatwy do wykonania.
                              Ziemi mam wrażenie gminie też nie brakuje? No owszem sam sprzęt to pieniądze
                              niewyobrażalne - w organizowaniu oddziału dziecięcego może by pomogła jakaś
                              fundacja tym się zajmująca?
                              Wszystko się da tylko trzeba chcieć, a głosy malkontentów należy zwyczajnie
                              zlać, bo niczego nie ułatwiają.
                              Na pewno wszystko uprościłam do granic absurdu, ale uważam, że wszystko można
                              tylko potrzebna jest dobra wola i pomyślunek.
                              Bo bez niej to nadal cała ludzkość by spalonym kawałkiem drewna z ogniska w
                              jaskiniach na ścianach polowanie na mamuty rysowała...
                              • psychomaszyna Po basenie - szpital 18.09.09, 21:09
                                Wiem, że to ambitne zadanie, ale jednak Legionowu od lat należy się szpital.
                                Od
                                czasu kiedy Jabłonna zdradziła w latach osiemdziesiątych, kiedy przehandlowano
                                teren pod szpital
                                legionowianie wciąż wspominają o szpitalu.

Ministerstwo Obrony Narodowej co i raz wspomina o planach likwidacji 1 Dywizji.
                                Smutne to, ale czasem nic się nie poradzi. Władze miasta i powiatu powinny
                                walczyć o ten teren, aby móc tam zlokalizować szpital. Nie jest nam potrzebna
                                rozbudowa Centrum Szkolenia Policji, bo policja dobrze sobie radzi w Szczytnie,
                                niepotrzebne jakieś trzeciorzędne i mało znaczące jednostki wojskowe. Potrzebny
                                jest szpital. Zwłaszcza, że wiem, że ostatnio albo weszło, albo miało zaraz
                                wejść prawo, które pozwalało wojewodom bezpłatnie przekazywać tereny powojskowe
                                samorządom.

Co niektórzy zaraz odpowiedzą, że nas nie stać, że nie ma lekarzy, że nie warto.
                                Odpowiem, że ten co nie ma wizji, nie ma marzeń jest u startu przegrany.
                                Szpitale są potrzebne i nie prawda, że się ich nie buduje. Na Ursynowie obok
                                Centrum Onkologii ma powstać Szpital Południowy. Do szpitala w Wołominie
                                przenoszą się całe zespoły lekarzy z Warszawy, a szpital ten cieszy się niezłą
                                renomą. Szpital może przecież funkcjonować w partnerstwie publiczno-prywatnym.
                                Możliwości jest na prawdę dużo.

Do dyspozycji są środki unijne. Mamy własnych posłów. Niech się więc wykażą
                                czymś więcej niż inicjatywą wstawienia fortepianu do Sejmu.
                                Uda się. Trzeba tylko chcieć i mieć cierpliwość.
                                • pleg Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 09:58
                                  wyszło na to że jestem przeciwnikiem budowy szpitala, zdecydowanie uważam, że
                                  taka placówka jest potrzebna

ale ja pisałem jedynie o realiach więc dodam jeszcze
                                  że organizowanie szpitali to zadanie władz samorządowych - powiat lub marszałek
                                  województwa
                                  w Warszawie część szpitali jest miejskich ponieważ to jednocześnie samorząd
                                  powiatowy

do zadań samorządu należy budowa i ewentualnie wyposażenie oraz założenie ZOZ-u,
                                  który ten szpital poprowadzi
                                  dalej ten ZOZ musi sobie radzić sam - takie są realia

natomiast widzę również się nie zostałem zrozumiany co do wyboru szpitala - moja
                                  żona szpital na poród wybierała, nie jechała do najbliższego, na zabieg z
                                  dzieckiem w szpitalu też jechaliśmy do wybranego (lekarza) bo mu ufaliśmy i miał
                                  renomę dobrego specjalisty
                                  oczywiście zupełnie inaczej jest w momencie zagrożenia życia, ale wtedy do
                                  dyspozytor karetki wybiera (z rozdzielnika) szpital do którego się jedzie :(
                                • oz_patryk Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 10:50
                                  problem jest tylko taki że my wybieramy władze, a władze w "naszym" imieniu
                                  robią, temat szpitala powraca często, a "nasze" władze wybudować go nie chcą.
                                  inna sprawa żę Legionowo jest na tyle zaniedbanym miastem żę nie wiadomo w co
                                  ręce wsadzić, marna komunikacja, marne drogi, brak ośrodków sportowuych takich
                                  jak baseny i hale sportowe, boiska, brak deptaków, parków i innych miejsc w
                                  których można w ciszy posiedzieć na świeżym powietrzu, brak asfaltu, wodociągów
                                  i kanalizacji. Co prawda obecne władze w porównaniu do poprzednich coś robią,
                                  ale wydaje mi się że częśc imprez plenewrowych można było by zamieni na
                                  inwestycje, nawet gdyby to miało byc 100 metrów chodnika, lub nowy trawnik
                                • madziulec Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 11:15
                                  Psychomaszyna...
                                  Wszystko pieknie, ale chyba nadal masz glowe pelna marzen.
                                  Wiec dla Ciebie:
                                  zum.org.pl/prawe-el1/385-plusy-i-minusy-prywatyzacji-szpitali.html
                                  Jesli chcesz wrzuce na strone wiecej tego typu artykulow, nie napisanych przeze
                                  mnie, a przez dziennikarzy (wiem, dla Ciebie dziennikarze nie piszacy dla
                                  tutejszych gazetek sa niewiarygodni).
                                  Popatrz na kwoty:
                                  "Tylko w Szpitalu Bródnowskim przez ostatnie sześć lat na remonty i sprzęt
                                  samorząd dał 79 mln zł"

Oczywiscie mozesz dalej zarzucac mi i wielu innym (chociaz tylko chyba mi to
                                  zarzucasz) skostnialosc. Ja widze plusy i minusy budowania rzeczy, ktore sa
                                  naprawde potrzebne i budowanie rzeczy zbednych.
                                  Ucezpiles sie likwidacji jakiejs dywizji, ktora pewnie zacznie sie
                                  likwidowacarazie ani widu ani slychu.

Milego budowania szpitala.
                                  Jesli cos powstanie - to najblizszy kolejny prywatny ;) Zdaje sie, ze gdzies na
                                  Zaciszu z tego co pamietam
                                  • psychomaszyna Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 15:28
                                    Szpital Bródnowski to szpital wojewódzki. Szpital w Legionowie byłby szpitalem
                                    powiatowym, co oznacza, że nie musi mieć tyle oddziałów i tyle łóżek co ten na
                                    Bródnie. Inna skala - inne koszty.
                                    • madziulec Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 17:44
                                      Jasne. I pewnie wybor jakie oddzialy bylyby w tym szpitalu.
                                      Atem kolejne posty na forum: dlaczego jest np. porodowka (wbrew pozorom
                                      cholernie dochodowa i bardzo malo problematyczna), a dlaczego nei ma kardiologii.

NIGDY nie zadowoli sie wszystkich.

Sa tacy, ktorzy beda mowic: chce patologie ciazy (jak np. jeden z piszacych,
                                      ktory opisywal, ze z zona musial jechac do szpitala na ktg i czekac), albo chce
                                      ortopedie (bo akurat zlamali noge. Inni powiedza, ze chca interne. A inni, ze w
                                      rezultacie to szpital jednego dnia im wystarczy, po potrzebuja zoperowac zylaki
                                      odbytu ;)

Pozdrawiam Cie. Widac, ze malo masz do czyneinia ze sluzba zdrowia.
                                      • psychomaszyna Szpital potrzebny od zaraz 19.09.09, 19:35
                                        Ostatnio mam wiele. I wiele przemyśleń na ten temat. A utwierdziły mnie one w
                                        przekonaniu, że dopóki nie ma w Legionowie szpitala to nie ma mowy o powiecie
                                        pełną gębą.

Dla mnie jakoś naturalne jest to, że w szpitalu powiatowym nie ma tyle oddziałów
                                        i tak zaawansowanych, jak w szpitalu wojewódzkim, czy klinicznym. Ale spójrzmy
                                        na przykład na ludzi, którzy muszą często jeździć na dializy (na szczęście mnie,
                                        ani nikogo z mojej rodziny to nie dotyczy) - czy stacja dializ w legionowskim
                                        szpitalu nie ułatwiłaby im życia? Przecież nie od razu trzeba robić w Legionowie
                                        transplantacje narządów.

Albo oddział położniczy? W tej chwili dziewczyny rodzić muszą jeździć do
                                        Warszawy lub Nowego Dworu Mazowieckiego. A jeśli jakaś musi jeździć codziennie
                                        na KTG? Tylko do Mediqa.

Czy chociażby oddział ratunkowy? Wystarczy ostatnio było sobie poczytać w To i
                                        Owo, jak to szpital na Bródnie i w Nowym Dworze Mazowieckim
                                        wymawiają
                                        się
                                        , aby nie przyjeżdżały tam karetki z Legionowa.

Nie przekonuje Cię to do szpitala w Legionowie? Bo mnie tak.
                                        • madziulec Re: Szpital potrzebny od zaraz 19.09.09, 20:52
                                          No pyszota. Teraz stacja dializ:
                                          specjalnie szukalam:
                                          www.nsik.com.pl/archiwum/80/a25.html , "budowa budynku i
                                          urządzenie stacji dializ kosztowało 4 mln zł."

Co do poloznictwa. Powiem Ci tak.. Ty nie rodziles, ale sa szpitale
                                          gdzie sie CHCE rodzic, a sa takie, gdzie za zadne pieniadze nie chce
                                          sie rodzic. Szpital np. w Wolominie oferuje wspaniala rzecz: porod w
                                          wodzie i dlatego wala tam drzwiami i oknami. Proste.

A co do SOR.. otwarto go w szpitalu wolskim ostatnio. Wiec tu dane
                                          beda super swieze:
                                          www.rynekzdrowia.pl/Inwestycje/Warszawa-Szpital-Wolski-inwestuje-i-modernizuje-za-wlasne-i-miejskie-
                                          pieniadze,9346,3,drukuj.html :
                                          "Łączny koszt inwestycji wynosi 13,6 mln zł. Koszty przebudowy
                                          pomieszczeń (prac projektowych, robót budowlano-montażowych i
                                          nadzoru budowlanego) oraz zakupu sprzętu zamontowanego podczas prac
                                          budowlanych wyniosły ponad 8,6 mln zł.
                                          7,8 mln złotych wyłożyło m. st. Warszawa, a ponad 800 tys. zł.
                                          szpital ze środków własnych.

Na zakup pozostałej aparatury i sprzętu medycznego Szpital Wolski
                                          również otrzymał dotację m. st. Warszawy w wysokości 5,04 mln
                                          przyznanej decyzją Rady Miasta w lipcu 2009 r. na zakupy
                                          inwestycyjne.

Obecnie trwają postępowania przetargowe, dotyczące pozostałych
                                          zakupów, których zakończenie przewidywane jest na październik br.
                                          Wówczas też nastąpi ostateczne przekształcenie jednostki w SOR. Do
                                          tego czasu będzie ona działać jako Izba Przyjęć o rozszerzonym
                                          profilu, realizująca procedury SOR."

Jako ciekawostka tez moze to:
                                          bibula.theproject.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=130&Itemid=64

Czy to tak trudno sprawdzic w Twoim ulubionym google jakie wymagania
                                          musi spełnic SOR??
                                          ( www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0687.htm i
                                          www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0365.htm ). Poczytaj, to nie
                                          tylko karetka.
                                          Nie wspominam juz o ladowisku dl ahelikoptera, nie zapomnij, ze w
                                          Warszawie wcale tak wiele szpitali takie ladowisko ma.
                                          • psychomaszyna Kasa 19.09.09, 21:16
                                            Faktem jest, że gmina Legionowo ma teraz sporo zobowiązań, związanych z wypłatą
                                            odszkodowań za drogi - mówiło się o sumie dochodzącej do 100 mln zł.
                                            Faktem jest, że hala sportowa i ratusz kosztowały każde po około 30 mln zł, a
                                            sama hala jest budowana jest w trakcie kryzysu, kiedy wpływy podatkowe są mniejsze.

Właśnie te sumy, które podałaś przekonują mnie, że Legionowo, a tym bardziej
                                            powiat i gminy okoliczne stać na szpital. Tylko to oczywiście wymaga rozsądku i
                                            cierpliwości, bo nie wszystko od razu.
                                            W jednym roku stację dializ, w drugim położnictwo, w trzecim szpitalny oddział
                                            ratunkowy.

Poza tym jest partnerstwo publiczno-prywatne. Nie na wszystko gmina i powiat
                                            musi dać samo pieniądze.

A jeżeli tak się nic nie opłaca, to czemu w Wieliszewie ma się otworzyć szpital
                                            onkologiczny (mam nadzieję, że mam dobre informacje)?
                                            • madziulec Re: Kasa 19.09.09, 22:13
                                              Wyobraz sobie tylko taka sytuacje:

Ty jako czlowiek. Jestem winien mi 100 PLN, po czym swojemu sasiadowi rowniez
                                              100 PLN.
                                              Do tego kupujesz sobie bilet miesieczy za 30 PLN (nie wiem czy taki jest, podaje
                                              tylko cene z czapki).

Nie oznacza to, ze jestes w posiadaniu 230 pln. Oznacza to tylko, ze masz wobec
                                              ludzi zobowiazania w wysokosci 200 PLN, czyli z tego 200 musisz skads
                                              wykombinowac, moze wlasnym nawet kosztem, tego ze nie kupisz biletu za 60 pln na
                                              wszystkie linie?

Pokazuje Ci to, bys zrozumial tez dzialanie finansow.

A partnerstwo publiczno-prywatne z tego co obserwowalam stosowane jest w
                                              przypadku przeksztalcen, czyli jesli szpital juz istnieje.
                                              • psychomaszyna Re: Kasa 19.09.09, 22:38
                                                Ale jak to się przekłada na finanse gminy Legionowo i powiatu legionowskiego?
                                                • madziulec Re: Kasa 19.09.09, 23:13
                                                  Z pustego i Salomon nie naleje.
                                                  Ale rozumiem, ze jesli ja mam w tej chwili 80 tys. kredytu do splaty
                                                  to moge sie uznac za cholernie bogata osobe... ;) idac oczywiscie
                                                  Twoim tokiem myslenia ;)

Pyszne. Chyba zaraz przedstawie to mojemu glownemu ksiegowemu ;) To
                                                  dosc nowatorskie podejscie
                                                  • psychomaszyna Re: Kasa 20.09.09, 00:25
                                                    Zadłużenie się spłaci. Po to są ruchy ze sprzedażą PEC, najprawdopodobniej dla
                                                    Vatefalla właśnie za około 100 mln zł, czyli tyle ile mniej więcej wynosi
                                                    wspomniane zadłużenie. Wtedy Legionowo wyjdzie na prawie na zero i będzie miało
                                                    minimalne zadłużenie. W takiej sytuacji przykłady z prywatnym zadłużeniem nie
                                                    będą dobrą analogią. Nie zapominajmy też o możliwości pozyskania funduszy unijnych.

Zauważ, że halę sportową się buduje mimo właśnie tego zadłużenia i mimo spadku
                                                    wpływów z podatków. Dalej się mówi o przeprowadzeniu w tym roku szeregu
                                                    inwestycji w oświacie.

Myślę, że Legionowo spokojnie stać na ekstensywną rozbudowę infrastruktury
                                                    opieki zdrowotnej np. taką stację dializ za kilka mln do ulokowania w starej
                                                    przychodni na górce. Krok po kroku może być lepiej, trzeba tylko woli
                                                    politycznej i większego zaangażowania radnych.
                                                  • pleg Re: Kasa 20.09.09, 11:16
                                                    ratusz jak czytałem to jest już nawet spłacony i teraz na wynajmach tylko
                                                    zarabia, natomiast szpital to inwestycja dla powiatu, a nie gminy, a w
                                                    starostwie budżet jest trochę mniejszy

a tak z innej beczki
                                                    był ktoś ostatnio (najlepiej jako gość u chorego, bo zdrowia wszystkim życzę) w
                                                    szpitalu w NDM, żeby zobaczyć warunki, sprzęt itp na których mamy się wzorować
                                                    (szpital powiatowy)

ja tam się cieszę, że mam do wyboru szpitale w Warszawie
                                                  • madziulec Re: Kasa 20.09.09, 14:43
                                                    Daleko szukac?

forum.gazeta.pl/forum/w,588,85117942,,Nowy_Dwor_Mazowiecki_opinie_zamierzam_tu_rodzic.html?v=2&wv.x=2
                                                  • madziulec Re: Kasa 20.09.09, 14:38
                                                    Wiesz co?
                                                    Te fundusze unijne.. Piekna sprawa.
                                                    Prawda?

Narazie jednak wiadomo co bedzie do 2013 roku, potem wielka czarna
                                                    dziura, czyli nic nie wiadomo.
                                                    Jesli teraz piszesz wnioski, w ogole planujesz, to tak, by sie
                                                    zmiescic z wszystkim do 2015, bo tak to jest zalozone.
                                                    Narazie po prostu nie wiadomo.

Oczywiscie mozna zakladac, ze nadal bedzie pieknie, ale juz z
                                                    wlasnych doswaidczen moge Ci powiedziec, ze dotacje dla
                                                    mazowieckiego w bodajze 2011 beda znacznie mniejsze zgodnei z mapa
                                                    pomocy regionalnej (przy czym niektore dzialania POIG juz maja
                                                    mniejsze dofinansowanie), niektore programy w ogole nie startuja (PR
                                                    WM - tu wystarczy popatrzec, co bylo, a czego nie ma).

Przy okazji - przyjrzyj sie jaka skutecznosc w pisaniu wnioskow ma
                                                    ogolnei szeroko powiedziane nasze starostwo czy powiat w porownaniu
                                                    z innymi.

Aha.
                                                    Pozwolisz, ze nie skomentuje zdania "zadluzenie sie splaci". Jest
                                                    dla mnie tak infantylne, ze .. brak mi slow.
                                                  • psychomaszyna Re: Kasa 23.09.09, 05:09
                                                    Zadłużenie musi być spłacone lub refinansowane np. w postaci obligacji
                                                    komunalnych. Pisałem o prawdopodobnej sprzedaży PEC za sumę około 100 mln zł.
                                                    Czy znasz inną możliwość według przepisów prawa, jak nie spłacić zadłużenia?
                                                    Napisałem też, że nie tylko fundusze unijne wchodzi w grę, lecz również
                                                    partnerstwo publiczno-prywatne.
                                                  • madziulec Re: Kasa 23.09.09, 10:54
                                                    Podaj JEDEN KONKRETNY przyklad, gdzie takie obligacje komunalne zostaly wyemitowane.
                                                    Konkretny przyklad gminy, miasta lub powiatu. Konkretne oprocentowanie, ilosc
                                                    obligacji wyemitowanych, szczegoly emisji.

Partnerstwo publiczno-prywatne, pisalam Ci juz. Wchodzilo w gre w przypadku
                                                    szpitali, ktore juz istnieja. Zdaje sie, ze czytalam o jakichs tego typu
                                                    przedsiewzieciach na Slasku. Poszukam szczegolow.
                                  • bronka777 Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 15:39
                                    Madziulec wspomniała o Bródnowskim, /niestety mój mąż leżał tam na szczęście
                                    tylko kilka dni/ wspomniałaś, ze na remonty poszło tyle kasy - rozbawiłam się
                                    strasznie tym co tam zobaczyłam, wyobraźcie sobie, że wyremontowali pięknie
                                    korytarz, a w salach wciąż lata 70-te, koce w oknach, materace zapadają się,
                                    opisu toalet wam oszczędzę - kto tym zarządza, planuje. Kilka tygodni po
                                    operacji dostaliśmy fakturę za wykonany zabieg, kilka tysiecy. Administrarcja
                                    doszła do wniosku, ze skoro męża przywiozła karetka prywatnej kliniki to pewnie
                                    nie ma ubezpieczenia. Oczywiscie, ze ma, a prywatną karetką jechał tylko
                                    dlatego, że pogotowie legionowskie nas olało. Taniej jest przecież wystawić
                                    fakturę, wysłać ją poleconym, niż zapytać chorego o to, jak jeszcze jest w
                                    szpitalu prawda.
                                    Wracając do Legionowa, choć z natury jestem optymistką, to nie wierzę w to by
                                    jeszcze za mego żywota powstał w naszym pięknym mieście szpital
                                    • madziulec Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 17:48
                                      Nie bede Ci opisywac, co z kolei dzieje sie w CZD. Nie bede Ci opisywac, jak
                                      mozesz lezec na ziemi na oddziale dzieciecym i patrzec jak na parapetach lezy
                                      snieg....

Podobnie nie opisze Ci warunkow w IMiDz, gdzie nie bylo nawet lazienki dla
                                      rodzicow, bo byla dla dzieci. A czas moglas spedzac na zydelku.

Przy okazji moge poopowiadac Ci o patologiach ciazy: na Inflanckiej, Karowej czy
                                      wlasnie IMiDz. Karowa i IMiDz po remoncie, a nikt nie pomyslal o lazienkach, czy
                                      chocby toaletach w pokojach...

Co do szpitala brodnowskiego.. Podalam Ci tylko oficjalne informacje. Niestety.
                                      Pieniadze rozplywaja sie.
                                      Taka jest prawda.
                                      • zaq1975 Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 21:59
                                        Czyli nowy, przemyślany szpital powiatowy z udogodnieniami dla pacjentów i
                                        rodziny z mądrą kadrą zarządzającą przydałby się w pobliżu? Wydaje się że
                                        wystarczyłoby skorzystać z dobrych pomysłów i doświadczeń np. Wołomińskich by
                                        nawet madziulec zechciała się w nim leczyć czego jej nie życzę.
                                        • madziulec Re: Po basenie - szpital 19.09.09, 22:16
                                          Szpital w Wolominie postawil na porodowke.
                                          Z tego co wiem pozostale oddzialy nie sa takie, ze wala tam drzwiami i oknami
                                          pacjenci z calego wojewodztwa.
                                          Natomiast na porodowke - bardzo duzo chetnych, z bardzo potem pozytywnymi
                                          opiniami (w tym moja kolezanka, wiec opinie mam z pierwszej reki, a nie ze jedna
                                          pani drugiej pani).

Taki Mediq np tez (choc prywatny) wykonuje inne operacje i ostatnio dowiedzialam
                                          sie, ze moglam tu spokojnie zoperowac 3 migdal u dziecka.
                                          Ale Mediq slynny jest z operacji ocznych. Tyle w temacie.
                                          I ma niezlych okulistow. Czy laryngologow???
                                          • psychomaszyna Re: Po basenie - szpital 23.09.09, 05:03
                                            I tu się mylisz. W Wołominie jest jeden z lepszych z okolicy zespołów chirurgów,
                                            zwłaszcza od tarczycy. Więc nie tylko oddział położniczy.
                            • zaq1975 Re: A może bardziej przydałby się szpital? 18.09.09, 18:06
                              mnie nie stać prywatnie dlatego chodzę do rejonowego Z dzieckiem i pisząc
                              szczerze bardzo mi ten doktor odpowiada mam tam kartę i wszystko inne ale jak
                              komu wygodnie to niech się do warszawy tłucze z chorym dzieckiem ;)a szpital ?
                              moją siłą jest mój głos więc ludzie którzy chcą szpital zbudować pewnie go
                              dostaną i może się uda
    • zaq1975 Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 22.09.09, 19:22
      Gadamy , gadamy i nic z tego nie wynika! Pytanie jest takie: czy szpital przydał
      by się w naszym powiecie? Jeżeli uważacie tak jak ja że bardzo to pozostaje nam
      znaleźć ludzi którzy chcą to zrobić i oddać na nich głos. Jak na razie to wiemy
      tylko że powiatu nie stać, gminy nie stać a w ogóle to bardziej przydał by się
      lunapark. Ciekawe czy Starostwo nie powinno raczej martwić się o zdrowie
      mieszkańców niż o swoją nową siedzibę. Tak Starostwo biedne ale sprawa dotyczy
      mieszkańców poszczególnych gmin,pod patronatem Pana Starosty mógłby powstać
      związek gmin który wybudował by szpital. Czy ludzi w naszym powiecie nie stać na
      szpital? Czy podatki przez nich płacone na to nie wystarczą?
      • pleg Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 22.09.09, 23:44
        tak myślałem, że to bicie piany i o wybory chodzi (dziwię się tylko, że tak
        wcześnie bo kampania dopiero za rok)

ja radzę najpierw zapytać się tych co szpital obiecywali w poprzednich wyborach
        co zrobili, aby go pobudować?

tylko proszę o konkretne przykłady, a nie że ja słyszałem, wydaje mi się itp?
        • zaq1975 Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 23.09.09, 17:05
          oczywiście że o wybory chodzi drogi kolego. Tylko wtedy można coś zmienić po
          wyborach jest już za późno. Odpowiadając na Twoje pytanie ja nie pamiętam kto
          obiecywał i mam to w nosie nie myślałem poprzednio o szpitalu a teraz nasza
          służba zdrowia leży mi bardziej na sercu po złych doświadczeniach . Do sedna
          Szpital z mojego punktu widzenia jest bardziej potrzebny mieszkańcom powiatu niż
          lunapark, zoo czy wypasiony basen.
          • zaciszanna Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 24.09.09, 08:09
            Basen jest potrzebny tak samo jak szpital.
            Tylko z innego punktu widzenia.
            Chodzi o rozwój fizyczny dzieci i młodzieży, ruch i rekreację dla dorosłych,
            porządne miejsce do rehabilitacji (wiele osób z różnymi schorzeniami potrzebuje
            właśnie ćwiczeń w wodzie). Na obecny basen nie zawsze można się dostać, jest
            mały itp. Wszyscy znają argumenty.

Szpital jest potrzebny z oczywistych względów, i uważam, że wybór oddziałów nie
            jest trudny. Interna, chirurgia, położniczy, MOŻE ratunkowy - nie przeczę
            przydałby się.
            To są oddziały tzw. szybkiej pomocy, do innych mam wrażenie, że karetki mogą
            dowozić dalej tak jak w tej chwili dowożą.
            A gdy będzie potrzebna pomoc na cito, to te oddziały spełnią te warunki.
            • mileg Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 24.09.09, 08:59
              zaciszanna napisała:
              Szpital jest potrzebny z oczywistych względów, i uważam, że wybór
              oddziałów nie jest trudny. Interna, chirurgia, położniczy, MOŻE
              ratunkowy - nie przeczę przydałby się.
              To są oddziały tzw. szybkiej pomocy, do innych mam wrażenie, że
              karetki mogą dowozić dalej tak jak w tej chwili dowożą.
              ------
              Od niedawna, zgodnie z decyzją bodajże wicewojewody warszawskiego,
              karetki wożą mieszkańców naszego powiatu do szpitala w NDM. Jakoś
              nie bardzo mi się to podoba.
      • laa123 Re: Kiedy bedzie basen w Legionowie ??????? 24.09.09, 16:28
        lunapark czy lupanar?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka