sibeliuss 23.02.10, 08:37 Czy włodarze gminy nie powinni spróbować zawalczyć o wydłużenie linii 736 spod starostwa do Wieliszewa? Czy PKS NDM jest aż tak cudownym przewoźnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
keechaczu Re: 736 23.02.10, 18:49 WItaj, obawiam się, że 736 jednak nie może przejść bo w skali korzyści są to zbyt duże koszty dla budżetu gminy. Ale jeśli okaże się, że pociągi z Wieliszewa PKP odjadą to wtedy ma zostać wdrożony system tzw dowozów poprzecznych autobusami do stacji. A wszystko jak dobrze pojdzie w ramach wspolnego biletu. Gminy (gdyż jest możliwość by stacja Wieliszew obsługiwała więcej gmin) ogłoszą wraz z ZTM przetarg na takie dowozy do tej stacji i ... jaka w tym korzyść w porównaniu do linii 736? Koszt. Za jeden kilometr takiego czerwoniaka gmina musiala by placic okolo 2 razy a nawet i 2,5 raza wiecej niż za autobusy prywatnego przewoznika, ktory wygra przetarg. Bilety jednorazowe dostaje przewoznik a bilety okresowe ZTM od dobowego wzwyż będą honorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: 736 25.02.10, 09:29 Jakiś czas temu w pytaniach i odpowiedziach do wójta gminy, pojawiło się pytanie o autobusy ZTM w gminie. Wójt w odpowiedzi podał wówczas kwotę, jaka miałaby być odprowadzana z gminy do kasy ZTM za jedną linię. Przeliczyłem sobie kwotę orientacyjną, jaką gmina miałaby zapłacić, gdyby wynajęła pana Kazia z własnym autobusem. Wyszło, że ZTM żąda kwoty z kosmosu, zupełnie nie wiedzić skąd wynikającą. Zastanawia mnie jedynie, dlaczego do tej pory gmina nie ogłosiła takiego przetargu. Problemy komunikacyjne zgłaszane sią przez mieszkańców od dłuższego czasu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mihui Re: 736 25.02.10, 13:17 Myślę, że przetargu nie ma dlatego gdyż chodzi właśnie by biletem w takich autobusach byly bilety ZTM a nie bilety pana Kazia. Stąd chyba ta zwłoka i oczekiwanie na rozwoj sytuacji z tą SKMką. Odpowiedz Link Zgłoś