Dodaj do ulubionych

ZTM likwiduje 723 i 731

06.05.10, 23:16
Wczoraj w wyborczej napisali że ZTM chce zlikwidować linie 723 i 731.
Poniżej link to artykułu (nasza sprawa poruszona jest w ostatnim akapicie)
link
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: ZTM likwiduje 723 i 731 06.05.10, 23:28
      Podejrzewałem że tak będzie, genialność tego rozwiązania wyjdzie podczas
      pierwszej awarii na kolei kiedy to mieszkańcy Legionowa utkną na stacjach i w
      pociągach
      • madziulec Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:00
        No to gratulacje ;)

Pociagi w ogole bylyby gorzet zatkane niz warszawskie metro, a najbardziej
        poszukiwana osoba bylby dopychac (tak jak w japonskim metrze).

Super sprawa.
        Zastanawiam sie kto sie powinien solidnie walnac w glowke????
        • metron1 Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:07
          Już teraz pociągi na S9 są nieźle zapełnione, już sobie wyobrażam pasażerów z
          kilku autobusów w jednej jednostce S9
          • pleg Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 07:24
            w ciągu dnia i w weekendy to S9 jeździ pusta, więc raczej obawiam się, że część
            kursów wypadnie bo są nie potrzebne
        • harp Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:09
          niech najpierw ruszy skm z prawdziwego zdarzenia i z nowym taborem, bo jak
          przyjdzie zima to obecne pociągi rozlecą się.
          • benieck Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:15
            Czy zlikwiduje to się jeszcze okaże. Nie ma żadnych decyzji w tej sprawie. Na
            pewno nowe dowozówki będą. Jedna linia przez Jabłonnę na Modlińską też musi
            zostać 736 zresztą też.
            • jaceeek Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 09:47
              Nie chce mi się wierzyć w likwidację tych linii. Na pewno nie w
              najbliższej przyszłości. Wiem za to, że planowana jest reorganizacja
              obecnych linii; skupienie się na dowiezieniu jak największej liczby
              mieszkańców do pociągu. Pewna jest zmiana trasy linii 736. Z
              Sobieskiego będzie skręcać przy targu w Piłsudskiego i jechać prosto
              do stacji kolejowej, a potem pod wiaduktem w kierunku starej trasy
              (przy okazji zaliczając kolejny przejazd kolejowy, dzięki czemu
              ludzie jadący z Bukowca prawdopodobnie często gęsto nie będą zdążać
              na pociąg). Jak dla mnie obecna tymczasowo zmieniona trasa 731
              mogłaby zostać na stałe. Punktualność tego autobusu natychmiast się
              poprawiła.
              • madziulec Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 09:59
                Jak mieszkanka Bukowca jestem za tym, by byl jakis dojazd na stacje..
                Czy 736?
                Nie wiem. Nie iwem, czy warto, by tak duze autobusy krecily sie po
                tych uliczkach. Po prostu.

Mozliwe, ze warto, by za to jakies malutkie busiki wozily ludzi, bo
                widze ze rano ludzi eleca do stacji (to w koncu najszybsze
                polaczenie z Warszawa), a jednak rano szkoda kazdej minuty.

Problem, ze sa tez ludzie, ktorzy beda nadal musieli:
                - odwiezc dziecko do przedszkola / zlobka
                - odwiezc dziecko do szkoly
                i wtedy tak czy inaczej pomysl autobusu dowozowego sie wali;(

Ale to moje zdanie.
                Problem, ze na Bukowcu mieszkaja rzeczywiscie z reguly mlodzi,
                dzieciaci ludzie...
                • l.ruta Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 10:35
                  to sa "wolne wnioski" redaktora, NIE MA PLANOW LIKWIDACJI ZADNEJ LINII Z
                  LEGIONOWA, decyzja o tym nalezy do Prezydenta miasta, bo to on za to placi,SKM
                  musi zaczac jezdzic zgodnie z pierwotnymi planami -a to bedzie mozliwe
                  najwczesniej od wrzesnia, a raczej bardziej prawdopodobne ze dopiero od nowego
                  rozkladu /polowa grudnia 2010/.Oczywiscie zapelnienie linii autobusowych
                  obserwujemy, jezeli tylko pasazerowie "zaglosuja" nogami i gremialnie przesiada
                  sie do pociagow wtedy WSPOLNIE z wladzami Legionowa i Jablonny bedziemy sie
                  zastanawiac nad przyszloscia i przebiegiem tych linii.Prawdopodobne jest
                  zmniejszenie czestotliwosci poza godzinami szczytu.Jeszcze raz- LIKWIDACJA LINII
                  723 I 731 NIE JEST PLANOWANA. Prawda jest ze wspolnie z wladzami Powiatu i
                  wszystkich gmin z terenu powiatu planujemy utworzenie linii dowozowych do kolei,
                  ale nie zamiast obecnych linii tylko jako ich uzupelnienie
                  Leszek Ruta
                  • telemann Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 11:54
                    Ponadto, należy wziąć pod uwagę fakt, iż w zimie pociągi SKM (nie najnowsze
                    przecież) będą się notorycznie psuły.
                    Rozumiem, że do końca 2010 roku, kończy się jeden z etapów remontu Dworca
                    Gdańskiego i kolejny etap nie będzie kolidował z planowanym zwiększeniem
                    połączeń linii S-9?
                    • kowalndm Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 17:04
                      Remont Gdańskiego skończy się w październiku chyba... Kolejnego
                      etapu w najbliższej przyszłości nie będzie.
                  • red.j.osa Re: ZTM likwiduje 723 i 731 08.05.10, 20:24
                    > to sa "wolne wnioski" redaktora, NIE MA PLANOW LIKWIDACJI ZADNEJ LINII Z LEGIONOWA

Chwali się, że dyrektor ZTM zagląda na forum "Gazety" i jest tu aktywny, ale ów
                    redaktor (pewnie z tych upierdliwych, jak to się Pan wyraził w materiale o
                    "didżeju" Leszku Rucie:-) też czasem śledzi komentarze w internecie. I kiedy
                    natykam się na stwierdzenie, że coś, co napisałem, to są moje "wolne wnioski",
                    skoro tak nie jest, muszę stanowczo zaprotestować. Oto fragment maila, który
                    dostałem dzień przed publikacją tekstu z biura prasowego ZTM wysłanego zresztą
                    na Pańską prośbę: "Docelowo 2 „dowozówki” w Legionowie mają przejąć zadania
                    linii 723 i 731 zastąpić je w realizacji lokalnych połączeń wewnątrz miasta".
                    Słowo zastąpić uważam tu za kluczowe. To oczywiste, że kiedy w końcu linia S-9
                    ruszy pełną parą, niepotrzebne stanie się utrzymywanie tylu linii autobusowych
                    do Warszawy co teraz. Może Pan tu zwodzić swoich ziomków, że nie będzie żadnej
                    likwidacji i zwalać winę na dziennikarza, że coś przekręcił, ale prawda jest
                    taka, że władz Legionowa nie stać na utrzymywanie i kolei, i autobusów w
                    obecnych ilościach + dodatkowych linii dowozowych do dworców kolejowych. Może do
                    wyborów ten stan jeszcze się utrzyma, ale potem już nie. Zresztą po co? A nawet
                    jeśli nie będzie żadnej likwidacji, to z pewnością przewietrzenie rozkładów
                    obecnych 700-ek i 800-ek. Rzecz zupełnie zrozumiała.
                    Komunikacja podmiejska bardzo dobrze się rozwija, jeszcze nigdy nie była w takim
                    rozkwicie. To naprawdę świetna strategia, także dla Warszawy. Choć wiele osób w
                    stolicy sądzi - niesłusznie, że odbywa się to naszym kosztem.
                    pozdr.
                    J. Osowski
                    • l.ruta Re: ZTM likwiduje 723 i 731 09.05.10, 09:16
                      red.j.osa napisał:

> > to sa "wolne wnioski" redaktora, NIE MA PLANOW LIKWIDACJI ZADNEJ
                      LINII Z
                      > LEGIONOWA
                      >
                      > Chwali się, że dyrektor ZTM zagląda na forum "Gazety" i jest tu
                      aktywny, ale ów
                      > redaktor (pewnie z tych upierdliwych, jak to się Pan wyraził w
                      materiale o
                      > "didżeju" Leszku Rucie:-) też czasem śledzi komentarze w
                      internecie. I kiedy
                      > natykam się na stwierdzenie, że coś, co napisałem, to są
                      moje "wolne wnioski",
                      > skoro tak nie jest, muszę stanowczo zaprotestować. Oto fragment
                      maila, który
                      > dostałem dzień przed publikacją tekstu z biura prasowego ZTM
                      wysłanego zresztą
                      > na Pańską prośbę: "Docelowo 2 „dowozówki” w Legionowie mają przejąć
                      > zadania
                      > linii 723 i 731 zastąpić je w realizacji lokalnych połączeń
                      wewnątrz miasta".
                      > Słowo zastąpić uważam tu za kluczowe.

a ja uwazam ze slowo "docelowo' za kluczowe- czyli w dluzszej
                      perspektywie,dalej Panski wywod jest sluszny.Z Panskiego tekstu,a
                      bardziej z info na forum wynikalo,ze nastapi to szybko, np. po
                      wakacjach i temu sie sprzeciwilem. Pozdrawiam Leszek Ruta
    • hubert_sikorski Re: ZTM likwiduje 723 i 731 08.05.10, 18:33
      "W gminie Nieporęt najszybciej powstanie linia z Rembelszczyzny przez Wolę
      Aleksandra do stacji kolejowej w Legionowie. ZTM liczy też na uruchomienie
      podobnych dowozówek z Serocka, Dębego i Wieliszewa. Dwie lokalne linie w obrębie
      Legionowa przejęłyby funkcję obecnych 723 i 731, które docierają przez Jabłonnę
      do Żerania. ZTM woli, by podwoziły mieszkańców do pociągów."

Jak to wypali, to należy się medal z czekolady:) Koncepcja bardzo dobra, żeby
      tylko SKM zdołała przewieść tylu ludzi.
    • nasze-legionowo zastępstwo 08.05.10, 21:53
      Wydaje się że chodzi o modyfikację połączeń. ZTM stawia na S9 w
      komunikacji Warszawa-Legionowo i chce wprowadzić linie dowożące do
      stacji. Tak czy inaczej zmierza ku lepszemu, a format linii którymi
      jedziesz w korku 40 min na Żerań to anachronizm. S9 śmigasz 25 min. na
      Gdański.
      • madziulec Re: zastępstwo 08.05.10, 22:27
        Super i wspaniale.

Ja BARDZO popieram SKM i KM nawet tak jak jezdza obecnie, ale by przejac jeszcze
        pasazerow linii autobusowych (az dwoch!! i do tego jeszcze Rembelszczyzny,
        Nieporetu i moze jeszcze inny okolicznych miejscowosci) to nasze szeroko pojete
        koleje dojazdowe powinny w godzinach szczytu odjezdzac co 5 minut.

Obecne dlugosci pociagow juz w okolicach godziny 7-8 powoduja, ze pociagi sa
        naprawde zaladowane, a powroten podobnie pomiedzy godzinami 15-17. (nie wiem jak
        wczesniejsze i nie wiem jak pozniejsze odpowiednio).

Idea sama w sobie jest swietnie i jak dla mnie calkiem z sensem, bo tak naprawd
        enasze okoliczne drogi nie sa zakorkowane, wiec pewnie ZTM-owie bardziej oplacac
        sie bedzie dowozic ludzi po okolicy. Problem, ze kazdemu bedzie pasowac na inna
        godzine. A jak to rozwiazac logistycznie? To bedzi edopiero zadanie naszego
        DJ-ja, ktory napewno podejdzie do tematu ze spiewem na ustach ;)
      • metron1 Re: zastępstwo 08.05.10, 22:27
        Pod warunkiem że nie będzie zimy, awarii pociągów, urządzeń sterowania ruchem
        kolejowym, samobójców,
        Gwarantuję że pasażerowie szybko zmienią zdanie kiedy utkną w unieruchomionym
        pociągu lub będą czekać w nieskończoność na pociąg
        • jaceeek Re: zastępstwo 09.05.10, 00:06
          I teraz się zdarza, że jakiś autobus nie przyjechał, bo rozkraczył się
          po środku trasy albo utknął na Modlińskiej. W każdym rozwiązaniu tkwi
          jakiś szkopuł, trzeba znaleźć te najmniej problemowe.
          • madziulec Re: zastępstwo 09.05.10, 08:47
            Z drugiej strony "postojujaca" za kazdym razem KM-ka na wysokosci osiedla Nowy
            Bukowiec w roznym wymiarze czasu (ostatnio jakies 20 minut, co pozwolilo parze
            zapalic papieroska, wczesniej otworzywszy drzwi) tez nie powoduje, ze ludzie
            przyzwyczajaja sie do niezawodnosci pociagow.
            Bo jest to do kitu.
            • jaceeek Re: zastępstwo 09.05.10, 23:29
              Naprawdę nie zauważyłaś jeszcze, dlaczego pociągi tam stają? :)
              stworzono sobie pośrednią stację dla mieszkańców Nowego Bukowca. Sam
              ostatnio byłem świadkiem, jak pociąg zatrzymał się, jakiś pan z
              walizeczką wyskoczył (plomby nad drzwiami nie stanowią żadnego
              zabezpieczenia), a pociąg chwilę później ruszył. KM chcą Ci dogodzić,
              a Ty doszukujesz się dziury w całym :)
              • madziulec Re: zastępstwo 10.05.10, 06:46
                Pewnie nie zauwazyles (coz, nie kazdy jest jakso super szybko kojarzacy), ze nie
                jestem "panem z teczka" ;)

I z roznych powodow nie pasuje mi wysiadanie w drodze powrotnej w okolicy
                osiedla, ale rozumiem, ze usilowales byc:
                - zabawny
                - zlosliwy,
                coz nie kazemu wychodzi ;)
                • jaceeek Re: zastępstwo 10.05.10, 07:56
                  Nie miałem zamiaru być uszczypliwy. Tobie to wyszło, ale przymknę
                  oko i założę, że wstałaś lewą nogą i po prostu musiałaś komuś z rana
                  dogryźć, mimo że nie było powodu.
                  Gdybyś przeczytała uważanie mój wpis, wpadłabyś na żeńską odmianę
                  czasownika "zauważać". Pan z teczką był po prostu przykładem.
                  Następnym razem pod swoimi postami będą wspominać o użyciu sarkazmu,
                  ironii, ukrytego dowcipu lub innej formy, skoro na forum są problemy
                  z ich odczytaniem.
                  Miłego dnia ;-)
                  • madziulec Re: zastępstwo 10.05.10, 09:02
                    Zawsze wstaje lewa ;) Cholibka, tak stoi moje lozko i nie da sie
                    inaczej ustawic, po prostu spie po tej stronie lozka no i .. nie da
                    sie zamienic ;)

Nie przejmuj sie, jesli Ty nie umiesz o 7 cos, prawie 8 odczytac
                    humoru, to jest mi przykro. Poniedzialek, wiec nie wiele mozna sie
                    spodziewac. Jutro bedzie lepiej ;P
          • hubert_sikorski Re: zastępstwo 09.05.10, 11:14
            Z tą różnica że jeden unieruchomiony na trasie autobus nie ma wpływu na
            pozostałe kilkadziesiąt autobusów. W przypadku pociągów, jeden zepsuty pociąg
            lub awaria trakcji powoduje zablokowanie trasy, stoją wszystkie pociągi (w
            najlepszym wypadku mamy spore opóźnienia). Pomimo tego uważam że należy stawiać
            na kolej.
            • metron1 Re: zastępstwo 09.05.10, 22:45
              hubert_sikorski napisał:

> Z tą różnica że jeden unieruchomiony na trasie autobus nie ma wpływu na
              > pozostałe kilkadziesiąt autobusów. W przypadku pociągów, jeden zepsuty pociąg
              > lub awaria trakcji powoduje zablokowanie trasy, stoją wszystkie pociągi (w
              > najlepszym wypadku mamy spore opóźnienia). Pomimo tego uważam że należy stawiać
              > na kolej.
              >

Chciałem napisać dokładnie to samo, mieszkałem kiedyś w miejscowości w której w
              zasadzie jedynym środkiem transportu była kolej. Nie byłem z tego faktu za
              bardzo szczęśliwy. I tak kilka razy zdarzyło się że pociąg kursujący co 60 minut
              nie przyjechał, opóźnienia 20-40 minut były normą, kilka razy spóźniłem się do
              pracy po KILKA godzin bo utkwiłem w unieruchomionym pociągu
              Nie jestem przeciwnikiem pociągu, wręcz przeciwnie, pociągiem jestem o wiele
              szybciej ale dopóki nie poprawi się zarządzanie ruchem i informacja dla
              pasażerów szczególnie podczas awarii to pasażerowie na własnej skórze odczują
              uroki kolei
              Punktualność autobusu na tym tle wygląda o niebo lepiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka