ilegionowo 06.05.10, 23:16 Wczoraj w wyborczej napisali że ZTM chce zlikwidować linie 723 i 731. Poniżej link to artykułu (nasza sprawa poruszona jest w ostatnim akapicie) link Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metron1 Re: ZTM likwiduje 723 i 731 06.05.10, 23:28 Podejrzewałem że tak będzie, genialność tego rozwiązania wyjdzie podczas pierwszej awarii na kolei kiedy to mieszkańcy Legionowa utkną na stacjach i w pociągach Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:00 No to gratulacje ;) Pociagi w ogole bylyby gorzet zatkane niz warszawskie metro, a najbardziej poszukiwana osoba bylby dopychac (tak jak w japonskim metrze). Super sprawa. Zastanawiam sie kto sie powinien solidnie walnac w glowke???? Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:07 Już teraz pociągi na S9 są nieźle zapełnione, już sobie wyobrażam pasażerów z kilku autobusów w jednej jednostce S9 Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 07:24 w ciągu dnia i w weekendy to S9 jeździ pusta, więc raczej obawiam się, że część kursów wypadnie bo są nie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
harp Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:09 niech najpierw ruszy skm z prawdziwego zdarzenia i z nowym taborem, bo jak przyjdzie zima to obecne pociągi rozlecą się. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 00:15 Czy zlikwiduje to się jeszcze okaże. Nie ma żadnych decyzji w tej sprawie. Na pewno nowe dowozówki będą. Jedna linia przez Jabłonnę na Modlińską też musi zostać 736 zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 09:47 Nie chce mi się wierzyć w likwidację tych linii. Na pewno nie w najbliższej przyszłości. Wiem za to, że planowana jest reorganizacja obecnych linii; skupienie się na dowiezieniu jak największej liczby mieszkańców do pociągu. Pewna jest zmiana trasy linii 736. Z Sobieskiego będzie skręcać przy targu w Piłsudskiego i jechać prosto do stacji kolejowej, a potem pod wiaduktem w kierunku starej trasy (przy okazji zaliczając kolejny przejazd kolejowy, dzięki czemu ludzie jadący z Bukowca prawdopodobnie często gęsto nie będą zdążać na pociąg). Jak dla mnie obecna tymczasowo zmieniona trasa 731 mogłaby zostać na stałe. Punktualność tego autobusu natychmiast się poprawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 09:59 Jak mieszkanka Bukowca jestem za tym, by byl jakis dojazd na stacje.. Czy 736? Nie wiem. Nie iwem, czy warto, by tak duze autobusy krecily sie po tych uliczkach. Po prostu. Mozliwe, ze warto, by za to jakies malutkie busiki wozily ludzi, bo widze ze rano ludzi eleca do stacji (to w koncu najszybsze polaczenie z Warszawa), a jednak rano szkoda kazdej minuty. Problem, ze sa tez ludzie, ktorzy beda nadal musieli: - odwiezc dziecko do przedszkola / zlobka - odwiezc dziecko do szkoly i wtedy tak czy inaczej pomysl autobusu dowozowego sie wali;( Ale to moje zdanie. Problem, ze na Bukowcu mieszkaja rzeczywiscie z reguly mlodzi, dzieciaci ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 10:35 to sa "wolne wnioski" redaktora, NIE MA PLANOW LIKWIDACJI ZADNEJ LINII Z LEGIONOWA, decyzja o tym nalezy do Prezydenta miasta, bo to on za to placi,SKM musi zaczac jezdzic zgodnie z pierwotnymi planami -a to bedzie mozliwe najwczesniej od wrzesnia, a raczej bardziej prawdopodobne ze dopiero od nowego rozkladu /polowa grudnia 2010/.Oczywiscie zapelnienie linii autobusowych obserwujemy, jezeli tylko pasazerowie "zaglosuja" nogami i gremialnie przesiada sie do pociagow wtedy WSPOLNIE z wladzami Legionowa i Jablonny bedziemy sie zastanawiac nad przyszloscia i przebiegiem tych linii.Prawdopodobne jest zmniejszenie czestotliwosci poza godzinami szczytu.Jeszcze raz- LIKWIDACJA LINII 723 I 731 NIE JEST PLANOWANA. Prawda jest ze wspolnie z wladzami Powiatu i wszystkich gmin z terenu powiatu planujemy utworzenie linii dowozowych do kolei, ale nie zamiast obecnych linii tylko jako ich uzupelnienie Leszek Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 11:54 Ponadto, należy wziąć pod uwagę fakt, iż w zimie pociągi SKM (nie najnowsze przecież) będą się notorycznie psuły. Rozumiem, że do końca 2010 roku, kończy się jeden z etapów remontu Dworca Gdańskiego i kolejny etap nie będzie kolidował z planowanym zwiększeniem połączeń linii S-9? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalndm Re: ZTM likwiduje 723 i 731 07.05.10, 17:04 Remont Gdańskiego skończy się w październiku chyba... Kolejnego etapu w najbliższej przyszłości nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
red.j.osa Re: ZTM likwiduje 723 i 731 08.05.10, 20:24 > to sa "wolne wnioski" redaktora, NIE MA PLANOW LIKWIDACJI ZADNEJ LINII Z LEGIONOWA Chwali się, że dyrektor ZTM zagląda na forum "Gazety" i jest tu aktywny, ale ów redaktor (pewnie z tych upierdliwych, jak to się Pan wyraził w materiale o "didżeju" Leszku Rucie:-) też czasem śledzi komentarze w internecie. I kiedy natykam się na stwierdzenie, że coś, co napisałem, to są moje "wolne wnioski", skoro tak nie jest, muszę stanowczo zaprotestować. Oto fragment maila, który dostałem dzień przed publikacją tekstu z biura prasowego ZTM wysłanego zresztą na Pańską prośbę: "Docelowo 2 „dowozówki” w Legionowie mają przejąć zadania linii 723 i 731 zastąpić je w realizacji lokalnych połączeń wewnątrz miasta". Słowo zastąpić uważam tu za kluczowe. To oczywiste, że kiedy w końcu linia S-9 ruszy pełną parą, niepotrzebne stanie się utrzymywanie tylu linii autobusowych do Warszawy co teraz. Może Pan tu zwodzić swoich ziomków, że nie będzie żadnej likwidacji i zwalać winę na dziennikarza, że coś przekręcił, ale prawda jest taka, że władz Legionowa nie stać na utrzymywanie i kolei, i autobusów w obecnych ilościach + dodatkowych linii dowozowych do dworców kolejowych. Może do wyborów ten stan jeszcze się utrzyma, ale potem już nie. Zresztą po co? A nawet jeśli nie będzie żadnej likwidacji, to z pewnością przewietrzenie rozkładów obecnych 700-ek i 800-ek. Rzecz zupełnie zrozumiała. Komunikacja podmiejska bardzo dobrze się rozwija, jeszcze nigdy nie była w takim rozkwicie. To naprawdę świetna strategia, także dla Warszawy. Choć wiele osób w stolicy sądzi - niesłusznie, że odbywa się to naszym kosztem. pozdr. J. Osowski Odpowiedz Link Zgłoś
l.ruta Re: ZTM likwiduje 723 i 731 09.05.10, 09:16 red.j.osa napisał: > > to sa "wolne wnioski" redaktora, NIE MA PLANOW LIKWIDACJI ZADNEJ LINII Z > LEGIONOWA > > Chwali się, że dyrektor ZTM zagląda na forum "Gazety" i jest tu aktywny, ale ów > redaktor (pewnie z tych upierdliwych, jak to się Pan wyraził w materiale o > "didżeju" Leszku Rucie:-) też czasem śledzi komentarze w internecie. I kiedy > natykam się na stwierdzenie, że coś, co napisałem, to są moje "wolne wnioski", > skoro tak nie jest, muszę stanowczo zaprotestować. Oto fragment maila, który > dostałem dzień przed publikacją tekstu z biura prasowego ZTM wysłanego zresztą > na Pańską prośbę: "Docelowo 2 „dowozówki” w Legionowie mają przejąć > zadania > linii 723 i 731 zastąpić je w realizacji lokalnych połączeń wewnątrz miasta". > Słowo zastąpić uważam tu za kluczowe. a ja uwazam ze slowo "docelowo' za kluczowe- czyli w dluzszej perspektywie,dalej Panski wywod jest sluszny.Z Panskiego tekstu,a bardziej z info na forum wynikalo,ze nastapi to szybko, np. po wakacjach i temu sie sprzeciwilem. Pozdrawiam Leszek Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Re: ZTM likwiduje 723 i 731 08.05.10, 18:33 "W gminie Nieporęt najszybciej powstanie linia z Rembelszczyzny przez Wolę Aleksandra do stacji kolejowej w Legionowie. ZTM liczy też na uruchomienie podobnych dowozówek z Serocka, Dębego i Wieliszewa. Dwie lokalne linie w obrębie Legionowa przejęłyby funkcję obecnych 723 i 731, które docierają przez Jabłonnę do Żerania. ZTM woli, by podwoziły mieszkańców do pociągów." Jak to wypali, to należy się medal z czekolady:) Koncepcja bardzo dobra, żeby tylko SKM zdołała przewieść tylu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nasze-legionowo zastępstwo 08.05.10, 21:53 Wydaje się że chodzi o modyfikację połączeń. ZTM stawia na S9 w komunikacji Warszawa-Legionowo i chce wprowadzić linie dowożące do stacji. Tak czy inaczej zmierza ku lepszemu, a format linii którymi jedziesz w korku 40 min na Żerań to anachronizm. S9 śmigasz 25 min. na Gdański. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zastępstwo 08.05.10, 22:27 Super i wspaniale. Ja BARDZO popieram SKM i KM nawet tak jak jezdza obecnie, ale by przejac jeszcze pasazerow linii autobusowych (az dwoch!! i do tego jeszcze Rembelszczyzny, Nieporetu i moze jeszcze inny okolicznych miejscowosci) to nasze szeroko pojete koleje dojazdowe powinny w godzinach szczytu odjezdzac co 5 minut. Obecne dlugosci pociagow juz w okolicach godziny 7-8 powoduja, ze pociagi sa naprawde zaladowane, a powroten podobnie pomiedzy godzinami 15-17. (nie wiem jak wczesniejsze i nie wiem jak pozniejsze odpowiednio). Idea sama w sobie jest swietnie i jak dla mnie calkiem z sensem, bo tak naprawd enasze okoliczne drogi nie sa zakorkowane, wiec pewnie ZTM-owie bardziej oplacac sie bedzie dowozic ludzi po okolicy. Problem, ze kazdemu bedzie pasowac na inna godzine. A jak to rozwiazac logistycznie? To bedzi edopiero zadanie naszego DJ-ja, ktory napewno podejdzie do tematu ze spiewem na ustach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: zastępstwo 08.05.10, 22:27 Pod warunkiem że nie będzie zimy, awarii pociągów, urządzeń sterowania ruchem kolejowym, samobójców, Gwarantuję że pasażerowie szybko zmienią zdanie kiedy utkną w unieruchomionym pociągu lub będą czekać w nieskończoność na pociąg Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: zastępstwo 09.05.10, 00:06 I teraz się zdarza, że jakiś autobus nie przyjechał, bo rozkraczył się po środku trasy albo utknął na Modlińskiej. W każdym rozwiązaniu tkwi jakiś szkopuł, trzeba znaleźć te najmniej problemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zastępstwo 09.05.10, 08:47 Z drugiej strony "postojujaca" za kazdym razem KM-ka na wysokosci osiedla Nowy Bukowiec w roznym wymiarze czasu (ostatnio jakies 20 minut, co pozwolilo parze zapalic papieroska, wczesniej otworzywszy drzwi) tez nie powoduje, ze ludzie przyzwyczajaja sie do niezawodnosci pociagow. Bo jest to do kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: zastępstwo 09.05.10, 23:29 Naprawdę nie zauważyłaś jeszcze, dlaczego pociągi tam stają? :) stworzono sobie pośrednią stację dla mieszkańców Nowego Bukowca. Sam ostatnio byłem świadkiem, jak pociąg zatrzymał się, jakiś pan z walizeczką wyskoczył (plomby nad drzwiami nie stanowią żadnego zabezpieczenia), a pociąg chwilę później ruszył. KM chcą Ci dogodzić, a Ty doszukujesz się dziury w całym :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zastępstwo 10.05.10, 06:46 Pewnie nie zauwazyles (coz, nie kazdy jest jakso super szybko kojarzacy), ze nie jestem "panem z teczka" ;) I z roznych powodow nie pasuje mi wysiadanie w drodze powrotnej w okolicy osiedla, ale rozumiem, ze usilowales byc: - zabawny - zlosliwy, coz nie kazemu wychodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: zastępstwo 10.05.10, 07:56 Nie miałem zamiaru być uszczypliwy. Tobie to wyszło, ale przymknę oko i założę, że wstałaś lewą nogą i po prostu musiałaś komuś z rana dogryźć, mimo że nie było powodu. Gdybyś przeczytała uważanie mój wpis, wpadłabyś na żeńską odmianę czasownika "zauważać". Pan z teczką był po prostu przykładem. Następnym razem pod swoimi postami będą wspominać o użyciu sarkazmu, ironii, ukrytego dowcipu lub innej formy, skoro na forum są problemy z ich odczytaniem. Miłego dnia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: zastępstwo 10.05.10, 09:02 Zawsze wstaje lewa ;) Cholibka, tak stoi moje lozko i nie da sie inaczej ustawic, po prostu spie po tej stronie lozka no i .. nie da sie zamienic ;) Nie przejmuj sie, jesli Ty nie umiesz o 7 cos, prawie 8 odczytac humoru, to jest mi przykro. Poniedzialek, wiec nie wiele mozna sie spodziewac. Jutro bedzie lepiej ;P Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_sikorski Re: zastępstwo 09.05.10, 11:14 Z tą różnica że jeden unieruchomiony na trasie autobus nie ma wpływu na pozostałe kilkadziesiąt autobusów. W przypadku pociągów, jeden zepsuty pociąg lub awaria trakcji powoduje zablokowanie trasy, stoją wszystkie pociągi (w najlepszym wypadku mamy spore opóźnienia). Pomimo tego uważam że należy stawiać na kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: zastępstwo 09.05.10, 22:45 hubert_sikorski napisał: > Z tą różnica że jeden unieruchomiony na trasie autobus nie ma wpływu na > pozostałe kilkadziesiąt autobusów. W przypadku pociągów, jeden zepsuty pociąg > lub awaria trakcji powoduje zablokowanie trasy, stoją wszystkie pociągi (w > najlepszym wypadku mamy spore opóźnienia). Pomimo tego uważam że należy stawiać > na kolej. > Chciałem napisać dokładnie to samo, mieszkałem kiedyś w miejscowości w której w zasadzie jedynym środkiem transportu była kolej. Nie byłem z tego faktu za bardzo szczęśliwy. I tak kilka razy zdarzyło się że pociąg kursujący co 60 minut nie przyjechał, opóźnienia 20-40 minut były normą, kilka razy spóźniłem się do pracy po KILKA godzin bo utkwiłem w unieruchomionym pociągu Nie jestem przeciwnikiem pociągu, wręcz przeciwnie, pociągiem jestem o wiele szybciej ale dopóki nie poprawi się zarządzanie ruchem i informacja dla pasażerów szczególnie podczas awarii to pasażerowie na własnej skórze odczują uroki kolei Punktualność autobusu na tym tle wygląda o niebo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś