Dodaj do ulubionych

Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkania

12.05.10, 15:28
w Legionowie i wiekszość mieszkań trafia sie własnie z tego osiedla.Jak się
tam mieszka? jak wyglada kwestia bezpieczenstwa? Są włamania? jakies nocne
awantury itp? Nie mieszkałam nigdy w tak wysokich blokach i trochę nie wiem
czego sie spodziewać...moze są jakies miejsca na tym osiedlu ktorych powinnam
unikac i nie kupowac tam mieszkania? Bede wdzieczna za opinie.
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 12.05.10, 19:41
      Omijaj wieżowce na Norwida, z tyłu kościoła, pełno młodzieży tam po klatkach
      hasa. Wieżowce Legionowskie mają cieknę ściany;) Sąsiedzi będą Ci zwracać jak
      głośno słuchasz muzyki [również w dzień]. Nawet nie trzeba głośno słuchać...
      znajomy mieszkał w 43 bloku i sąsiad uskarżał się że głośno słychać TV, mimo
      normalnego poziomu. Można posłuchać rozmowy sąsiadów, jak i oni wasze. Bloki
      wieżowce to tylko piętra od 1 - 5. NA parterze głośno bo mnóstwo ludzi łazi,
      duży blok, a na górze to dźwig działa, a jako maszyna cicho nie chodzi, wiec 2
      piętra z samej góry odpadają
    • zaq1975 Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 12.05.10, 19:56
      a ja w niskich blokach mieszkałem i słyszałem często nocą uprawiających sex sąsiadów - nie pozostawaliśmy im dłużni :-), brak windy, przesiadujący na klatkach młodzi mężczyźni szczególnie zimą, brak miejsca do parkowania samochodu, parkingi strzeżone przepełnione, drogi i chodniki w fatalnym stanie, kradzieże w piwnicach rzadziej okradane mieszkania, place zabaw dla dzieci fatalne (z wyjątkiem miejskich), częste zalanie na skutek zaniedbań inwestycyjnych, SMLW oferuje fatalną obsługę na każdym poziomie i koszty czynszu i opłat z kosmosu. Teraz już mieszkam (na szczęście) już nie w zasobach SMLW na osiedlu JAgielońska więc jestem szczęśliwy. a jeszcze przyszło mi do głowy jak wiele jest ofert sprzedaży czy to nie dziwne że wszyscy chcą się wynieść z osiedla Jagielońska
      • bronka777 Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 12.05.10, 22:40
        no to ja mieszkam chyba na innym osiedlu Jagiellonska:-)
        A tak serio, nie twierdzę, że jest różowo ale nie przesadzajmy,
        mieszkam wysoko i winda wcale nie hałasuje, za to piękny widok z
        okna jest-coś niespotykanego na nowych osiedlach; sąsiadów aż tak
        bardzo nie słychać, napewno nie bardziej niż w nowych blokach.
        Blokersi odnoszę wrażenie wyrośli a nowi jeszcze nie dorosli:-) to
        co mnie wkurza to niekiedy pojawiają się robale. O włamaniach w
        mojej klatce nigdy nie słyszałam.
        Jeśli coś konkretnego sobie wybierzesz to wpadnij w to miejsce o
        różnych porach dnia i nocy też, to jedyny sensowny sposób
        • juliaminge Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 13.05.10, 08:03
          Ja mieszkam na Sowińskiego i nie mogę narzekać. Wokoło dużo zieleni,na bieżąco
          jest sprzątane, blisko szkoły, przedszkola, sklepy, autobusy, no i jak dla mnie
          najważniejsze mam 3 kroki do przychodni która jest czynna całą dobę a mając
          dzieci to jest dobre. Co do sąsiadów ciężko się wypowiedzieć bo w każdym bloku
          jest inaczej.
          Mieliśmy w planach zmienić mieszkanie na większe i szukaliśmy właśnie na tym
          osiedlu. Koleżanka niedawno przeprowadziła się na Osiedle Młodych i juz żałuje.
        • e-legionowo Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 13.05.10, 09:45
          Uprzedziłaś mnie z komentarzem :)
          Również wysokie piętro, bardziej przeszkadzają "dawcy" na motorach szalejący po
          Piłsudskiego niż winda 5 metrów obok ;)
          Włamanie do piwnicy odpukać jedyny raz z 8 lat temu, jedno włamanie mieszkania u
          sąsiadki na przestrzeni 10 lat.
          W okresie letnim uciążliwa bywa młodzież okupująca plac zabaw wieczorami i
          imprezująca tam, ale po 1-2 wizycie patrolu grzecznie opuszczają to miejsce.
          Robale (mrówki faraonki) ostatni raz zawitały z 10 lat temu, dlatego że nowy
          sąsiad potraktował swoje mieszkanie jakimś wynalazkiem i się przeprowadziły do
          nas na krótki czas :)

A duża ilość ofert sprzedaży wynika także z dużej ilości mieszkań w blokach
          SMLW. Trzeba brać pod uwagę naturalną migrację między miastami (np. zarobkową) a
          także do miejscowości pod legionowskich w związku z odrolnianiem kolejnych
          terenów w atrakcyjnych lokalizacjach.
          • zaq1975 Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 13.05.10, 10:11
            a pytanie mam do wszystkich zachwyconych osiedlem Jagielońska:-) a ile
            musieliście dopłacić za ciepło w tym roku?? i dlaczego rozliczenie które powinno
            być dokonane na początku roku pojawiło się dopiero w kwietniu? ale przecież to
            małe szczegóły które nie mogą przesłonić tego że jest fantastycznie :-) . A co
            do widoku to bardzo ładny szczególnie gdy się mieszka przy Warszawskiej w
            którymś wieżowców piękna panorama Warszawy
            • bronka777 do zaq 13.05.10, 14:12
              Dopłata ok 75pln ale przez wiele ostatnich lat były nadpłaty nawet
              do 200-300pln, więc po tej mroźnej zimie jakoś mnie to szczególnie
              nie zdziwiło, że było odwrotnie.
              A co do widoku to serio, ktokolwiek nas odwiedza wyłazi odrazu na
              balkon i nie chce wrócić, uważam, że las i panorama stolicy to fajny
              obrazek, te słupy wysokiego napięcia mogliby trochę przesunąć ale
              można się przyzwyczaić:-)
              • zaq1975 Re: do zaq 13.05.10, 15:59
                brak chęci powrotu z balkonu już miałem skomentować moim wężowym językiem pełnym
                jadu ale to na pewno przez widok. Ogólna konkluzja wygląda tak wszyscy zachęcają
                do przeprowadzki na Os Jagielońska i ja do tego zachęcam :-) ale nie do bloków
                zarządzanych przez SMLW a i omijajcie adres Piłsudskiego 35 i 37 tam panuje
                zamordyzm.
                • na_pustyni Re: do zaq 13.05.10, 20:08
                  Jagiellońska
            • metron1 Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 13.05.10, 21:50
              Twoje posty to krucjata przeciwko spółdzielni, moim zdaniem nie jest wcale tak
              źle. Wiele razy słyszałem opinie ludzie którzy po raz pierwszy przyjechali do
              Legionowa i bardzo podobała im się zadbana zieleń na osiedlu
              Nie wiem, chyba mówimy o innym osiedlu bo moi rodzice mieszkają na Sowińskiego w
              ocieplonym bloku,z wymienioną stolarką okienną i drzwiową, z odmalowanymi
              klatkami. Fakt na tej klatce mieszkają od lat normalni ludzie którzy bezmyślnie
              nie dewastują wszystkiego co wpadnie w ich łapy.
              A jak wygląda ;zarządzanie; przez spółdzielnie miałem okazję przekonać się gdy
              wynajmowałem mieszkanie pod Warszawą. Blok w którym od 15 lat nie było żadnego
              remontu, obdrapane ściany, brudne, podziurawione, okna na klatkach zabite na
              głucho gwożdziami, totalny syf dookoła, praktycznie zero zieleni na osiedlu i
              betonowa pustynia z porozwalanymi chodnikami i ulicami zalewanymi po każdym
              deszczu, place zabaw z resztkami zabawek
              A i na końcu czynsze wyższe niż w Legionowie
              • e-legionowo Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 13.05.10, 22:37
                Też uważam, że ocena zaq1975 jest "nieco" przejaskrawiona, nigdy jeszcze się nie
                trafiło żeby wszystkim dookoła dogodzić. Zawsze są plusy i minusy, wg. mojego
                rachunku wychodzi więcej plusów mimo, że też mam pewne wątpliwości co do
                funkcjonowania prezesa spółdzielni, a zwłaszcza telewizji spółdzielczej.
                • metron1 Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 13.05.10, 23:09
                  Oczywiscie że nie ma najmniejszych szans aby dogodzić wszystkim. Zapomniałem
                  jeszcze dodać o wysokości dopłaty do ogrzewania, rodzice za 56 metrowe
                  mieszkanie dostali 125 zł dopłaty, uważam że nie jest to wygórowana kwota bo
                  zima dała się we znaki, co roku rodzicom zwracano nadpłatę
                  • 3goust Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 14.05.10, 07:12
                    No wiec wiecie, nie popadajcie z jednej skrajności w drugą.

Bloki na osiedlu jagiellońska, powstawały głównie w momencie rozkwitu PRL-u,
                    gdzie liczyła się ilość, nie jakość. Ściany działowe, jak i nośne nie mają
                    elementów dźwiękochłonnych. Ludzie kładą sami takie materiały...ale to z kolei
                    wiąże się ze zmniejszeniem metrażu. Widok za okna, jest nawet fajny. W blokach w
                    których wykonano modernizacje rur, okien oraz dźwigów, są nawet znośne. Jedyny
                    problem, firma serwisująca dźwigi jest z Bytomia. Wiec zanim dojadą parę dni
                    pójdzie po schodach. Wymienione okna + ocieplenie gwarantuje to w zimy mroźne,
                    25 ;30 w mieszkaniu.

Co do zimy: w tym roku było więcej śniegu, lecz mrozy były tylko na poziomie -10
                    -15 a już się zastanawiam co by było gdyby ta zima miała -30
              • zaq1975 Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 14.05.10, 09:10
                masz racje to krucjata przeciwko spółdzielni ale proszę zaprzecz czy sobie nie
                zasłużyli? to że miasto remontuje ulice, chodniki, buduje place zabaw i
                skwery/parki to nie zasługa spółdzielni. 10 lat mieszkałem w zasobach SMLW i
                przez ten czas nie doczekałem się remontu ani nawet malowania ścian na klatce.
                wymieniono drzwi wejściowe wtedy w większości niskich bloków mimo że pamiętam ze
                w tym samym czasie Prezes mówił w TV że pieniądze z funduszu remontowego się
                wyczerpały. Panie które sprzątały większość energii poświęcały na grabienie
                liści i pielenie kwiatów a klatka jak na początku miesiąca była brudna tak i pod
                koniec pozostawała nie sprzątnięta. Interwencje nie pomagały wie sprzątałem sam
                . inną sprawa pozostaje problem braku więzi mieszkańców z mieniem które jest ich
                własnością ale SMLW nie wiele robi by zmienić ten stan. Przecież gdyby ludzie
                poczuli się właścicielami to poszli by na walne zgromadzenie i może odwołali
                Prezesa. Kiedyś już pisałem gdzieś ale szanuje i w pewnym sensie podziwiam
                Prezesa SMLW to świetny wynik utrzymać się tak długo na tym stanowisku.
    • mamazlegionowa Re: Opinie o osiedlu jagiellońska.Szukam mieszkan 16.05.10, 17:32
      Mieszkałam przez 30 lat na os. Jagiellońska, w okolicach szkoły nr 6
      (z basenem)

Minusy:
      - szkoła obok, więc palące dzieciaki na klatce i pod klatką i
      balkonami
      - ostatnio miało miejsce pobicie sąsiada, który zwrócił uwagępalącym
      nastolatkom. mieli pecha bo syn tego pana jest policjantem. Od tej
      chwili podobno spokojniej
      - wiezowiec i jego konsekwencje a więc zimny "długi" pokój przy
      szybie windowym i zsypie + odpowiednie wrażenia akustyczne
      - zakładany domofon byl od razu niszczony
      - wiek bloków, niektóre skończyły juz 30 lat

Plusy:
      - przestrzeń - jak szukalismy teraz mieszkania powiedziałam, że
      tylko jagiellońska. na osiedlu Sobieskiego blok na bloku ;)
      Ostatecznie mieszkamy na obrzeżach os. Sobieskiego
      - spokojne sąsiedztwa- ale to chyba jak się trafi ;)
      - wszędzie blisko (sklepy, autobus, przychodnia, górka na sanki ;) i
      targ, no i basen)
      - wspaniała zieleń i otoczenie

Chętnie bym zamieszkała poza zasobami SMLW ale póki co nie stac mnie
      na to ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka