Dodaj do ulubionych

Pompa ciepła

31.08.10, 11:17
Witam,

czy ktoś z Was korzysta może z tej formy ogrzewania? Jak to się
sprawdza tutaj w Legionowie i okolicach?

możecie coś doradzic / odradzić?

a może jakieś rekomendacje lub wskazówki co do wykonawców z regionu?

dziękuję bardzo
Obserwuj wątek
    • zaq1975 Re: Pompa ciepła 06.09.10, 22:28
      ja słyszałem że to strasznie drogie i zwraca się po 30 latach czy więc warto?? może się mylę??
      • aganiok32 Re: Pompa ciepła 07.09.10, 10:54
        ja słyszałam, że zwraca się po wielu latach kiedy przychodzi czas, aby wymienić ją na nowy egzemplarz ;)
    • ecodom Re: Pompa ciepła 07.09.10, 13:43
      pompa ciepła zwraca się nawet po kilku latach w zależności od systemu grzewczego z jakim współpracuje, niedopasowana pompa to niekiedy te same koszty ogrzewania, dobrze dopasowana pompa do systemu grzewczego to zwrot kosztów max po 10 latach.
      więcej informacji pod tel 660 515 463, ekodom@inbox.com
      • ralphie Re: Pompa ciepła 07.09.10, 15:52
        A jak jest w kwestii solarów do c.w.u. i c.o. ?
        Jak obliczyć (mniej więcej) instalację (m2 paneli,pojemność zbiornika z wymiennikami) znając ilość osób i powierzchnię (ewentualnie kubaturę) ?
        Generalnie odnoszę wrażenie, że dofinansowania wynikają z ekologii, a nie ekonomii.
        • ecodom Re: Pompa ciepła 07.09.10, 22:10
          osobiście posiadamy kolektory od 12 lat, trzy płaskie kolektory "Polskiej Ekologii", zbiornik 400l z dwoma wężownicami,
          w momencie kiedy przestaję grzać w CO to i wyłączam automatycznie CW na gaz, słońca nie zawsze starcza, ale jak jest chłodniejsza woda wszyscy krócej i szybciej się myją,
          im większy zbiornik tym ekonomiczniejsze grzanie słońcem, większa ilość ogrzewa się do mniejszej temperatury, mniejsze straty przez izolację (mniejsza delta T), wody starcza ma dłuższy czas, mniejsze ryzyko przegrzania zbiornika,
          w tym roku zamontowałem kilka zestawów po 30 rur, zbiornik 300l z dwoma wężownicami, rodzina 5-osobowa, w tegoroczne upały trzeba było upuszczać gorącą wodę do baseniku dla dzieci.
          solary do CO to tylko wymysł chorych naukowców i cwaniaków od marketingu, słońce zawsze najwięcej grzeje wtedy kiedy potrzebujemy chłodu, żeby jako tako zagrzało w CO trzeba sporo kolektorów, zrobiłem kiedyś obliczenia, uwzględniłem średnie roczne nasłonecznienie i uzysk dzienny: żeby ogrzać dom o powierzchni 140 mkw w październiku trzeba tyle kolektorów, że latem zbiornik 400 zagrzeje się do 90 st.C w godzinę, a co potem?
          wspomaganie CO musi być połączone z systemem grzania basenu, wtedy nie będzie problemów z przegrzaniem wspomagania CO,
          posiadanie kolektora to zawsze niebezpieczeństwo przegrzania wody w czasie wyjazdu na urlop, trzeba zatrudnić na ten czas parę młodych studentów do zastępstwa w codziennej kąpieli, albo grzać łazienkę, tak właśnie zrobiłem u siebie, kaloryfer w łazience mam zawsze ciepły, podłoga nie jest zimna. ten system działa już kilka lat, niezawodnie...
          chętnie udzielam wszelkich informacji.
          660 515 463 ekodom@inbox.com
    • qbek_11 Re: Pompa ciepła 23.09.16, 14:52
      Cześć,
      czy ktoś posiada pompę ciepła i może podzielić się wrażeniami?

Stoję przed wyborem
      pompa ciepła
      ekogroszek
      gaz ziemny za minimum 2 lata

dzięki za opinie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka