Dodaj do ulubionych

Wstyd dla całego powiatu

14.04.11, 13:28
Odnoszę się do tego, co właśnie wyczytałam w Powiatowej:
artykuł o schronisku dla zwierząt
Kiedy czytam, że schronisko w Józefowie ma długi i nie ma za co płacić za leczenie zwierząt, to nasuwa mi się tylko jedno - WSTYD Panie Starosto, wstyd Panie Prezydencie Legionowa i wstydźcie się panowie burmistrzowie i wójtowie z powiatu legionowskiego.
Przez tyle lat nie potraficie sobie poradzić z problemem bezdomności zwierząt na naszym terenie, a praktycznie jedyne sensowne schronisko w okolicy, przynajmniej jeśli chodzi o traktowanie zwierząt - popada w długi, to chyba jest coś nie tak.
Na terenie kraju jest wiele przykładów jak można zorganizować znakomicie funkcjonujące schroniska samorządowe. U nas temat bezdomności zwierząt jest zamiatany pod dywan i udaje się, że go nie ma.

Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Wstyd dla całego powiatu 14.04.11, 15:03
      Aganiok, z czystej ciekawosci - gdzie funkcjonuja dobrze schroniska???
      • aganiok32 Re: Wstyd dla całego powiatu 14.04.11, 15:13
        ze znanych mi akurat schronisko w Lublinie i Kundelek w Rzeszowie. W przypadku Lublina - metamorfoza ze schroniska o bardzo złej reputacji.
        www.schronisko-zwierzaki.lublin.pl/
        Naprawdę jak się chce, można zrobić dużo. Ale oprócz ludzi dobrej woli i wolontariuszy potrzeba też dobrej woli ze strony lokalnych władz. To nie są miejsca, które mogą na siebie zarobić. Trzeba je wspomagać. Tymczasem gminy wola podpisać umowę z pseudohyclem, który wywiezie zwierzaka do pseudoschroniska, które jest tak naprawdę miejscem eutanazji lub wręcz kaźni dla zwierząt case- Krzyczki).
        • zdebeq Re: Wstyd dla całego powiatu 14.04.11, 15:35
          schronisko dla zwierząt mimo niby charytatywnego charakteru musi być prowadzone tak jak normalna działalność gospodarcza.
          bo tak naprawdę jest firmą. Dlatego też miasto czy gmina podpisuje umowę, najczęściej na drodze przetargu, z najtańszym ośrodkiem, który tę mokrą robotę załatwi.
          Schronisko w Józefowie nie jest miejskim schroniskiem tak jak jest to na przykład na Paluchu.
          po prostu mieści się na terenie powiatu.
          moja taka prywatna wycieczka:
          w Legionowie nie ma problemu bezdomności psów. jest jedynie problem wyrzucalności psów na bruk i braku odpowiedzialności. wystarczyłoby wprowadzić obowiązkowe znakowanie zwierząt (co oczywiście musiałoby być prawdopodobnie refundowane) i odpowiednia baza danych.
          • aganiok32 Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 10:28
            Jakkolwiek schronisko jest prowadzone, ktoś powinien taką działalność nadzorować. Tymczasem obecnie jest wolna amerykanka.
            Z ciekawości, gdzie w takim razie trafiają psy z Legionowa?
            • zdebeq Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 22:22
              psy z Legionowa trafiają do Chrcynna
        • madziulec Re: Wstyd dla całego powiatu 14.04.11, 15:39
          Dzieki Aganiok za naswietlenie problemu, ja po prostu nie znam tematu, a teraz wiem, ze nawet w przedszkolu dziecka pomagaja wlasnie zwierzakom ze schroniska.
    • narewa Re: Wstyd dla całego powiatu 14.04.11, 15:46
      W zeszłym roku w jednej z kolorowych gazet był artykuł o kłopotach finansowych schroniska.Podano też numer konta PGE,gdzie można wpłacac pieniądze na pokrycie długu za energię.Zrobiłam stałe zlecenie i co miesiąc niewielką kwotę tam przekazuję.Przynajmniej w ten sposób mogę pomóc.
      • w.iwo Re: Wstyd dla całego powiatu 14.04.11, 23:36
        problem załatwić może jedynie obowiązkowe chipowanie, baza danych i sterylizacja
        i odpowiedzialność właścicieli psów
        bezdomne psy nie biorą się z kosmosu, jak sama nazwa wskazuje, kiedyś miały dom...
        • aganiok32 Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 10:24
          Dokładnie tak jak piszesz. Od tego trzeba zacząć, aby za kilko lat problem bezdomności został zredukowany do minimum.
          Ale obecna sytuacja wygląda tak, jak wygląda. Schronisko nie ma pieniędzy na bieżące potrzeby, na karmę i leczenie psów. Tymczasem nie wiem jak w innych gminach powiatu, ale Serock życzy sobie 40 zł podatku od posiadania psa. Czy te środki, zamiast łatać dziury budżetowe gmin, nie powinny być przeznaczane właśnie na utrzymanie schronisk, czy też akcje chipowania/sterylizacji.
          • godgod Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 14:36
            Ciekawe, jaką Serock ma sciągalność tego podatku ? Chyba właśnie niska ściągalność była powodem zaniechania jego ściągania w Legionowie.
            A tak przy okazji - wyczytałem, że są weterynarze, którzy wszczepiają psom rozruszniki serca. Tylko 3 tys. Czyli jednak o zwierzęta dbamy :-)
            • w.iwo Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 20:19
              Chrcynno, liczba psów 150, psy przyjmowane tylko wg umowy z gminami (w tym z Legionowa)
              Józefów, liczba psów 500, psy przyjmowane wszystkie
            • zdebeq Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 22:27
              trybunał konstytucyjne orzekł, że podatek od posiadania psa jest niezgodny z prawem jako opłata obligatoryjna. może być obecnie jako opłata fakultatywna za posiadanie psa. (niby to samo ale jednak nie)
              • aganiok32 Re: Wstyd dla całego powiatu 15.04.11, 23:10
                ja nie miałabym nic przeciwko takowemu podatkowi, jeśli te pieniądze szłyby na utrzymanie schronisk. Szczególnie, że to właściciele psów są odpowiedzialni za ich zapełnianie.
                Chrcynno - no cóż, o tym miejscu wypowiadać się nie będę :/
                • ilegionowo brak ważnych informacji 16.04.11, 22:10
                  Hej,

Artykuł w Powiatowej jest trochę nierzetelny.

Dla mnie brakuje tam podstawowych informacji takich jak:
                  - jaki jest koszt utrzymania psa w schronisku
                  - ile pieniędzy schronisko dostaje (dostawało) od poszczególnych gmin
                  - jakie są inne źródła finansowania schroniska

Skoro Jabłonna daje 5 tyś na miesiąc to ja nie chciałbym tam przeczytać że miasto Legionowo przeznaczało co mniesiąc 30 tyś a powiat dodatkowe 50 tyś miesięcznie.
                  • w.iwo Re: brak ważnych informacji 17.04.11, 14:20
                    no cóż, nie ma czegoś takiego jak stały koszt utrzymania psa... jeden pies żyje w schronisku 4 lata, inny jeden dzień... jeden potrzebuje pomocy weterynarza, inny tylko szczepień...
                    poza tym schronisko w Józefowie nie ma podpisanej umowy z naszymi gminami, a jak ocenić darowizny od szkół i osób prywatnych? czym są karmione psy? ile wydaje się na szczepienia? sporo osób przyjeżdża do schroniska i przywozi worki z karmą, w jaki sposób to zliczyć? albo pomoc wolontariuszy? dlaczego schronisko nie ma podpisanych umów? czy to wina zarządzania, gmin, inspektoratów? pewne jest tylko to że dużą pomocą dla schroniska są wolontariusze i to właśnie oni zwrócili się z prośbą o wyjaśnienie plotek krążących o schronisku w Józefowie...

to trudny temat, można przyglądnąć się psom, wysłuchać różnych opinii, porozmawiać z weterynarzem, jednak problem oceny schroniska pozostaje otwarty...

ostatnio odwiedziłam Chrcynno... poruszona raportem o stanie zwierząt oraz ilości zagryzień, chciałam zobaczyć to na własne oczy... schronisko 150 psów, umowy z kilkoma gminami, każdy pies przyjmowany tylko po uprzednim telefonie z gminy... inne schronisko, inne problemy... ale tu łatwiej ocenić finansowe aspekty (ale pamiętaj że darowizny, działalność fundacji trudniej)
                    schroniska trudno ocenić, trzeba by pracować na miejscu... czym karmią psy, czy rzeczywiście szczepią? jedne biorą pieniądze za adopcję (wpisują ten przychód lub nie), inne nie pobierają opłat, jedne dokładnie dokumentują zabiegi, inne wpisują wszystkie szczepienia w jednym dniu... tu weterynarz ma stałe stawki, inny litościwie nie bierze nic... - stąd wpisanie konkretnej kwoty wiązałoby się z podpisaniem się pod liczbą, która nie miałaby nic wspólnego z rzeczywistością

oceną czy liczba psów zagryzionych, uśpionych, koszt szczepień, zabiegów, liczba adopcji jest prawdziwa zajmują się specjalne specjalne służby... gminy oceniają tylko liczby i również zależy im na niskich kosztach - stąd do schronisk trafia ułamek bezdomnych psów!
                    wystarczy zadzwonić do SM i zgłosić że na ulicy jest bezdomny pies, nikt nie chce przyjechać...

problem z bezdomnymi zwierzętami jest ogromny... z jednej strony ekonomia i pytanie o zasadność ponoszenia dużych kosztów, z drugiej moralny obowiązek by zwierzęta otoczyć opieką...
                    • mamazlegionowa Re: brak ważnych informacji 17.04.11, 15:57
                      czy dobrze rozumiem, że to Straży Miejskiej nalezy zgłaszać bezpańskie psy, ew chore i potrącone? czy ktoś jeszcze się tym zajmuje, bo schronisko "z rejonu" słynie z dużej śmiertelności :(
                      • w.iwo Re: brak ważnych informacji 17.04.11, 16:53
                        powinno się zgłaszać do SM

gminy mają podpisaną umowę na wyłapywanie psów z lekarzem weterynarii, który powinien zatroszczyć się również o zdrowie psa z wypadku, udzielić mu stosownej pomocy i przewieź do schroniska (kwoty za taką usługę są różne w zależności od gminy ok.400 zł)

za przyjecie do schroniska jest osobna kwota (też zależna od gminy ok.1250zł)

1. obecnie Legionowo ma podpisaną umowę ze schroniskiem w Chrcynnie dotyczącą przyjmowania i utrzymywania bezdomnych psów
                        2. schronisko w Józefowie przyjmuje podrzucone zwierzęta
                        3. przytulisko w Jabłonnie zajmuje się nielicznymi wyjątkowo pokrzywdzonymi zwierzakami
                        • mamazlegionowa Re: brak ważnych informacji 17.04.11, 17:58
                          Ad.3. Chodzi o fundację braci mniejszych?
                          • w.iwo Re: brak ważnych informacji 17.04.11, 19:44
                            tak
    • nie_lubie_wariatek Re: Wstyd dla całego powiatu 18.04.11, 14:32
      A może ktoś by się zajął tym, że dary które wolontariusze zbieraja na schronisko muszą być racjonowane i dawane bezpośrednio psom, bo inaczej wyparowują?
      Albo tym, że pewien właściciel sklepu zoo w Legionowie wkurzył się i przestał dawać darmową karmę po tym jak mu doniesiono, że firmowa karma którą podarował psiakom jest cichcem rozsprzedawana?
      Nie dziwne, że ludzie nie chca wspomagać tego schroniska skoro tam takie kwiatki sie dzieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka