w.iwo 06.06.11, 22:10 Przetarg jawny i otwarty dla każdego - oświadczenie UM Legionowo przedziwna informacja w aktualnościach legionowskich, ktoś wie o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
godgod Re: dziwne aktualności 06.06.11, 22:23 Prawdopodobnie chodzi o to, że to, czemu zaprzecza UM jest w dużej części prawdą. Nie od dziś wiadomo, że przetargi, które są ustawione, ukazują się w takiej formie, żeby niewiele osób się nimi interesowało. Zamiast kawa na ławę, to w treści, albo zagmatwany opis, odnośnik do jakiegoś pokoju, numer telefonu, czy jakoś tak. Albo w formie ogłoszenia na kartce wywieszonego gdzieś na tablicy ogłoszeń, o której wie nieliczna grupa zainteresowanych. Oczywiście mogę nie mieć racji, ale oświadczenie UM brzmi jak tłumaczenia się Rywina. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: dziwne aktualności 06.06.11, 22:47 Identyczny proceder występuje przy licytacjach komorniczych, ogłoszenia są tak kamuflowane aby dotarły do jak najmniejszej grupy ludzi. Oczywiście nie piszę konkretnie o Legionowie ale masowym procederze Odpowiedz Link Zgłoś
pomagam-w-legionowie Re: dziwne aktualności 07.06.11, 01:12 Droga Pani, wygląda na to, że ratuszowe towarzystwo bardzo przeżyło lekturę tekstu pt.: Skok na przedszkole, który został zamieszczony w serwisie Legionowo.Pomagam.PL By lepiej zrozumieć (bez) sens ratuszowego oświadczenia najlepiej zapoznać się z tekstami Skok na przedszkole oraz art. z Gazety Powiatowej pt.: "Lifting oświaty". Łatwiej będzie wtedy zrozumieć dlaczego przetarg jest taki, a nie inny... Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: dziwne aktualności 07.06.11, 10:12 coś niecoś o liftingu wiem ;)) zastanawiało mnie tylko w odniesieniu do jakiego blogu i dlaczego taka informacja pojawiła się w aktualnościach... zmiany na stronie internetowej spowodowały chyba likwidację zakładki gorące tematy Odpowiedz Link Zgłoś
pomagam-w-legionowie Re: dziwne aktualności 07.06.11, 11:50 Usunęli gorący temat ze strony, ale ponieważ współpracują z "fachurami" to gorący temat cały czas jest dostępny :) Gorący temat. Ale dzięki temu, że ratusz łudzi się, że ta cześć ich strony nie funkcjonuje to oświadczenie w sprawie mojego tekstu trafiło na czołówkę... cóż za nobilitacja :) Przy okazji tematyki strony UML to ja dwukrotnie poruszałem ten temat: - raz opisując rozbieżności gotowego "dzieła" z wymaganiami określonymi w umowie - drugi raz opisując brak elementarnych zasad dot. zabezpieczania strony (dotyczyło to pytań do Smogorzewskiego, ale wyłączony, choć działający gorący temat to ta sama bajka). Generalnie strona www.legionowo.pl jest totalnie spartolona (częste pady witryny, "niby" zabezpieczenia, zmieniająca się kolorystyka w zależności od pór roku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabryel_przesmiewca Re: dziwne aktualności 07.06.11, 18:50 oooj tam, oj tam w serwisie... Toż to blogasek jest... :D Odpowiedz Link Zgłoś
hurapesymista Re: dziwne aktualności 07.06.11, 22:37 Mi to jest Pani Rzecznik szczerze żal. Musi pisać takie dyrdymały i świecić oczami za kogoś. Pewnie grosza z tego "przedszkolengo dilu" nie miała. A w zanadrzu ma sprawę de facto likwidacji klas integracyjnych, przenosiny targu i rodzynek - prywatytzacja PEC. Ciężki kawałek chleba... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: dziwne aktualności 07.06.11, 22:56 Prawde mówiąc to jest tak: nikt chyba jej pistoletu do łba nie przystawił i nie powiedział: pisz kobieto te dyrdymały. Każdy ma wolną wole i owszem, może rynek pracy nie jest taki, że rzecznicy prasowi czy osoby z takim wykształceniem są super poszukiwani, ale kurcez.. no jakąs godnośc własną trzeba mieć a nie się tak zeszmacać.... Każdy jednak wybiera wedle własnego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: dziwne aktualności 09.06.11, 08:53 Rzecznik to chyba nie jest od tworzenia informacji tylko od ich przekazywania tłuszczy w sposób zjadliwy:D jakkolwiek ten artykuł nie jest napisany to ja tam nie widzę, żeby się ktoś zeszmacał. ja w ogóle nie rozumiem takiego bełkotu. jeżeli UM został pomówiony o ustawienie przetargu, to niech idzie do sądu, a nie pierdoły w internecie będzie wypisywał. albo niech z ambony paluchem pogrożą:D Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: dziwne aktualności 09.06.11, 18:59 zdebeq napisał: ...jakkolwiek ten artykuł nie jest napisany to ja tam nie widzę, żeby się ktoś zeszmacał. ------------------------------ Mr Zdeb, a tak w ogóle to porządna kobitka pod żadnym pozorem nie ma prawa być rzecznikiem prasowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
pleg Re: dziwne aktualności 07.06.11, 23:09 dużo ciekawszy jest ten news ankieta o targu czy to oznacza, że sprawa jest przesądzona czy to oznacza, że się wycofują z pomysłu ? Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: dziwne aktualności 08.06.11, 08:50 Ankieta dt. targu jest nierzetelna, czemu? jedno mieszkanie opłatę śmieciową umieszczają cztery osoby a ankieta jest tylko jedna na mieszkanie. Skoro w podatkach uznają czterech mieszkańców to i w ankietach tak powinno być. Przeciwnikami targu najczęściej są osoby będące świerzakami, czyli widzieli gdzie się wprowadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: dziwne aktualności 09.06.11, 18:53 3goust napisał: Ankieta dt. targu jest nierzetelna, czemu? jedno mieszkanie opłatę śmieciową umieszczają cztery osoby a ankieta jest tylko jedna na mieszkanie. Skoro w podatkach uznają czterech mieszkańców to i w ankietach tak powinno być. ------------------------------- Panie, ankieta to nie referendum. To tylko dobrowolna informacja i nawet jak wypełnisz ją Pan w piętnastu egzemplarzach to i tak nie ma żadnej mocy sprawczej. Ja oczywiście jestem przeciw bazarowi w takiej formie jak dziś. Targowisko powstawało w zupełnie innej rzeczywistości, kiedy były spore braki na rynku i kiedy była konieczność ucywilizowania dzikiego handlu. Dziś pietruszkę można kupić w każdym sklepie oprócz drogerii , a ceny bazarowe nie odbiegają od tych sklepowych. Paręnaście lat temu w tym miejscu był mały bazarek. Dzisiejszy moloch generuje chaos komunikacyjny, hałas, bałagan i jest sporym utrudnieniem dla okolicznych mieszkańców. Ponieważ miasto nie robi nic żeby mieszkającym w sąsiedztwie targowiska zrekompensować niewygody jestem przeciw. Chyba, że wróci on w swojej formie do osiedlowego bazarku jaki niegdyś widzieliśmy obok starego Anatu. Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: dziwne aktualności 09.06.11, 21:04 Pan panie słucha teraz: Mieszka pan na wsi czy w mieście? -To i gwar miasta jest większy. Może Pan panie należy do tych co przeprowadzają się na wieś i pianie kogutów i muczenie krów przeszkadza? Może jak taki gość w telewizji ostatnio poskarżył się że zamieszkując nad jeziorem żaby bu rechoczą czy kumają. Hałas jaki hałas? co jakiś czas słychać tego z megafonu, kiedyś głośników było więcej. Dajesz radę słyszeć jak się targują babcie o pietruszkę za 90 groszy? Podejrzewam że większy gwar generuje "Fabryka" z drącymi się jej gośćmi. Utrudnienia mieszkańców wynoszą się z braku miejsc parkingowych, Tu nie wiem kogo wina by dwa tory dla rowerów zrobić zamiast jeden zaorać i kostkę położyć. Bez przesady blisko bloku ale koło parkingu, na szczycie bloku 43 [koło kamery] nikomu by nie przeszkadzał parking nikt by go w oknach nie miał a pomógł by lekko rozładować ciasnotę na uliczce. A i na koniec Pan panie musi mi powiedzieć który market na zimę kartofli do piwnicy mi przywiezie pod sam blok i pomoże je wnieść? Który sklep daje rabaty przy większym zamówieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: dziwne aktualności 10.06.11, 16:37 3goust napisał: Może Pan panie należy do tych co przeprowadzają się na wieś i pianie kogutów i muczenie krów przeszkadza? Może jak taki gość w telewizji ostatnio poskarżył się że zamieszkując nad jeziorem żaby bu rechoczą czy kumają. -------------------------- Panie, o tych sprawach pytaj Pan ludzi na forum zoologicznym. Kurortu otwockiego z Legionowa zrobić się nie da. Nie da się zamknąć hałaśliwych ulic, nie da się przenieść stacji kolejowej gdzieś w pole ale bez bazaru da się wyżyć i gdyby nie był on problemem dla sporej grupy mieszkańców to żaden radny dupy by sobie tą sprawą nie zajmował. Przy likwidacji miejskich bazarów zawsze podnoszony był ten sam temat. Ze strony kupców padało: gdzie ja tera kupie tanie chińskie majtki? Ze strony handlowców zaś: gdzie ja tera znajde robote? Kraść pójdę? Szpetne bazary w większości polikwidowano, miasta zyskały na urodzie i funkcjonalności, a kupcy i handlowcy zbiorowego samobójstwa nie popełnili. Tak samo będzie w Legionowie, jeśli nie teraz to później. Tylko dlaczego później jak można teraz? 3goust napisał: A i na koniec Pan panie musi mi powiedzieć który market na zimę kartofli do piwnicy mi przywiezie pod sam blok i pomoże je wnieść? ------------------------------ Panie, mnie dwa kilo kartofli wystarczy, a jak zbraknie to mam w sklepie do wyboru i koloru. Zdaję sobie jednak sprawę, że są i tacy co bez czterech worów kartofli i beczki kapusty w piwnicy nie wyobrażają sobie życia. Czasy się jednak zmieniają. Obecnie z rzadka buduje się domy podpiwniczone pora więc zmienić przyzwyczajenia :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: dziwne aktualności 11.06.11, 13:12 targ przy Sobieskiego nie powstał sam z siebie a został przeniesiony z centrum Legionowa z ul. Słowackiego między Jagiellońska a ZUSem na ówczesne obrzeża miasta :) targ mięsny miał dodatkowy epizod w miejscu obecnie nieczynnego parkingu przy ul. Reymonta (niedaleko starych żółtych pawilonów) a potem został przeniesiony niedaleko obecnego MAXIMa czyli znów na ówczesne obrzeża miasta. Wtedy też były awantury i narzekanie na "duże" odległości od centrum na Sobieskiego, każdy kto tam mieszka dłuższy czas wie o czym piszę. I dziwne targowisko ani ogólne ani mięsne nie upadło, ludzie się przyzwyczaili do nowej lokalizacji i bardzo się rozrosło co widać w każdy dzień targowy. Patrząc na to co się tam dzieje to najwyższa pora znów podjąć decyzję o przeniesieniu targowiska i pokazać że od siedzenia na stołku jaja nie zanikają :)) Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: dziwne aktualności 11.06.11, 22:19 Nawet centrum Legionowa to tylko wyludniona dzielnica. Park [solidaruchów] Ratusz Atena i to także zabudowany ostatnio a dalej puste pole, ZUs znów pole marchewek. Jaka różnica była między wcześniejszym przeniesieniem a dzisiejszym? Otóż pierwsza była w czasach gdy istniało osiedle Batory, były też już grubasy na 3 maja, przenoszenia dokonano w miejsce gdzie zaczęła się budowa z wielkiej płyty. Obrzeża? może, ale nie zapominajmy że targ jest po środku dwóch osiedli które stanowią teraz ponad trzy piąte [3/5] całego legionowa. Miasto teraz chce przenieść na obrzeża poważnie, czemu? są to tereny przemysłowe [była fabryka domów] Z punktu widzenia globalnego przenosiny oddalają targ od stolicy, zwróćcie uwagę że pierwsze przenosiny przybliżyły targ do stolicy a wiec można było przypuszczać że tereny szybką się zaludnią. DLa mnie mogą przenieść targ na te magazyny ale są warunki: -Autobus co około 2 minuty -suwalna prędkość podniesiona minimum do 120 km/h [oczywiście blaszak na złom co tam stoi] - Pamiętajmy że teoretycznie 3/5 legionowa by tam miało jechać.... więcej aut będzie niż na targu przy obecnej lokalizacji. Gdzie dojeżdża 2/5 legionowa + Chotomów i Jabłonna ale ich nie liczę bo oni są jednostką stałą którą trzeba uwzględnić także w dojazdach do nowej lokalizacji. Prawdą jest że dzisiaj każdy rozejdzie się po hypciach i super i tyle kupcy widzieli klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
gabryel_przesmiewca Re: dziwne aktualności 16.06.11, 09:07 Lol - autobus co 2 minuty? Nawet metro tak nie jeździ! :P A sorry jeździ - w NYC - ale Legionowu to chyba do NYC jeszcze odrobinkę brakuje co? :P "-suwalna prędkość podniesiona minimum do 120 km/h [oczywiście blaszak na złom c > o tam stoi] " I koniecznie karetka na miejscu 24h, w końcu co siem bendziem rozdrabniać nie? Ntb - mam nadzieję że to był żart, choć na tle reszty posta to tak nie wygląda. A kupcy jęczą, tyłka zawracają, a ludzie i tak na targ będą jeździć. Znam przykłady 3 co najmniej miast w promieniu 70 km od Legio gdzie tak się stało i nikomu włos z głowy nie spadł. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: dziwne aktualności 11.06.11, 21:40 Byłem dziś na targu, po raz kolejny będę twierdził że to miejsce nie nadaje się do handlowania. Zrobienie chociażby niewielkich zakupów zaczyna się od mozolnego przeciskania się przez tłumy ludzi i włażenia na plecy To miejsce jest za małe na taki handel, problem z zaparkowaniem w poblizu powoduje że dużą torbę z zakupami muszę taszczyć spory kawał Ten handel trzeba ucywilizować a nie utrwalać dzikie wzorce Odpowiedz Link Zgłoś
ola.rog Re: dziwne aktualności 09.06.11, 15:10 Dlaczego mam dziwne wrażenie, że sprawa targu jest już przesądzona i targ zostanie przeniesiony..... Odpowiedz Link Zgłoś
marceli_proust XXI wiek, a akiete w żebach w dzień wolny nosić? 15.06.11, 15:49 A nie można było dla pracujacych od rana do nocy zrobić ankiety na stronie UM? Seriws miejski tylko po to żeby się w niego jak sroka w gnat? Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 XXI wiek a ankieta itede... 15.06.11, 20:40 marceli_proust napisała: A nie można było dla pracujacych od rana do nocy zrobić ankiety na stronie UM? ------------------------- Pewnie, że można było. Uchwała Rady Miasta o konsultacjach z mieszkańcami zobowiązuje samorząd do wykorzystania prasy lokalnej, tablic informacyjnych i strony internetowej UM. Ankieta kolportowana jest tradycyjnie ale przekonuje się mieszkańców, że Legionowo to miasto nowoczesne baaa...dizajnerskie nawet :) Odpowiedz Link Zgłoś
slifka1 Re: XXI wiek a ankieta itede... 15.06.11, 23:43 może gdyby to urząd robił ankietę, byłaby i na stronie, ale że to ankieta radnych - pewnie przeoczyli tę drobną możliwość... Ankieta trafiła tylko do wybranych budynków z ich okręgów wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: XXI wiek a ankieta itede... 16.06.11, 23:30 slifka1 napisała: może gdyby to urząd robił ankietę, byłaby i na stronie, ale że to ankieta radnych - pewnie przeoczyli tę drobną możliwość... ------------------------------ Sądzisz, że to tylko prywatna...ups...obywatelska inicjatywa dwójki radnych? No ale jeden z tych radnych jest szefem - było nie było - Komisji Rozwoju Miasta. A od tej właśnie komisji zależeć mają losy miejskiego targowiska. Ankietę - choć nie firmuje jej logo UM - można było składać w Biurze Rady Miasta. Robili więc to na własną rękę czy de facto robił to Urząd? Rzecznik Ratusza zapowiadał w sprawie bazaru zorganizowanie "szerokich konsultacji społecznych". Gdyby skończyło sie tylko na tej ankiecie to taka robotę można o kant tyłka potłuc. Odpowiedz Link Zgłoś