Dodaj do ulubionych

Ordery/ odznaczenia

15.06.11, 11:55
Ostatnio na Święcie Gminy kilka osób zostało wyróżnionych orderami czy tam odznaczeniami jakimiś. Gdzie mogę się dowiedzieć - kto i za co konkretnie? Jest jakaś ogólnodostępna lista?
Obserwuj wątek
    • pawelkownacki Re: Ordery/ odznaczenia 15.06.11, 21:37
      Odznaczeni zostali...
      Wojciech Derejski - Stowarzyszenie etyka i Prawo Krzyż Kawalerski Odrodzenia Polski
      Brązowy Krzyż Zasługi
      Helena Liwska - Stowarzyszenie Emerytów i Rencistów z Góry
      Mariola Pisarek - Stowarzyszenie Bartłomiej z Janówka
      Alicja Kowalska - ze Skrzeszewa
      Elżbieta Ziemak - Koło Seniora z Łajsk
      Justyna NIegierysz Stowarzyszenie Aktywni dla Łajsk
      Izabela Kownacka - Stowarzyszenie eMka
      Andrzej Szczodrowski za akcję powodziową 2010 i 2011
      Dariusz Skrzydlewski Stowarzyszenie Wspierania Kultury i Folkloru Polskiego
      o odznaczenie wytypowanie byli jeszcze Waldemar Kownacki za akcję powodziową i Krzysztof Klimaszewski ze Stowarzyszenia Bonawentura ale okazało się, iż z racji otrzymania wcześniej podobnych odznaczeń nie otrzymali ich drugi raz.
      Odznaczenia były oczywiście osobowe, ale każda z osób reprezentuje organizacje i grupę osób stąd odznaczenie np dla Pani Elżbiety Ziemak jest wyróżnieniem dla całej społeczności Koła Seniora.
      pozdrawiam
      • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 15.06.11, 22:40
        się pytam - ZA CO?
        ale może to pozostać pytaniem retorycznym.
        • pawelkownacki Re: Ordery/ odznaczenia 15.06.11, 23:13
          Odznaczenia za działalność na rzecz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. Czy w przypadku jakiejś osoby masz wątpliwości odnośnie zasadności przyznania odznaczenia??
          • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 16.06.11, 05:50
            oczywiście, że tak. ale zadam pytanie dodatkowe - czy odznaczenie dostawała osoba jako osoba, czy jako stowarzyszenie?
          • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 16.06.11, 13:11
            "Odznaczenia były oczywiście osobowe, ale każda z osób reprezentuje organizacje i grupę osób"

no kretynka ze mnie jak nic. bo wciąż nie rozumiem - niby osobowe, ale jednak jako reprezentant organizacji/grupy osób

a jeśli osobowe - to widocznie za jakieś zasługi. ZA JAKIE ja się pytam...
            • ralphie Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 08:35
              hellish.monster napisała:

> a jeśli osobowe - to widocznie za jakieś zasługi. ZA JAKIE ja się pytam...

Ustawa o orderach i odznaczeniach
              Art.16 Krzyż Zasługi
              1. Ustanowiony przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ustawą z dnia 23 czerwca 1923 r. Krzyż Zasługi jest nagrodą dla osób, które położyły zasługi dla Państwa lub obywateli spełniając czyny przekraczające zakres ich zwykłych obowiązków, a przynoszące znaczną korzyść Państwu lub obywatelom.
              2. Krzyż Zasługi dzieli się na trzy stopnie:
              I stopień - Złoty Krzyż Zasługi,
              II stopień - Srebrny Krzyż Zasługi,
              III stopień - Brązowy Krzyż Zasługi.
              3. Krzyż Zasługi może być nadany także za:
              1) (uchylony),
              2) ofiarną działalność publiczną,
              3) ofiarne niesienie pomocy oraz działalność charytatywną.

A resztę można sobie dośpiewać ;) Nie stresowałbym się zbytnio. Tyle teorii, a praktyka jest taka, że Prezydent nadaje odznaczenie na podstawie wniosku, a wniosek to kawałek papieru, na którym zapisuje się informacje w zgodzie z własnym sumieniem. Skoro ktoś wniosek napisał, a ktoś przykazał go napisać to znaczy, że w ich mniemaniu ktoś na to odznaczenie zasługiwał.
              W latach PRL odznaczenia były płatne, czyli posiadacz otrzymywał miesięcznie dodatek za posiadanie. Aktualnie jest to zniesione i odznaczenia mają wymiar czysto symboliczny. W latach PRLu rozdawano bez opamiętania teraz we wniosku należy wpisać na prawdę coś chwytliwego.
              Z własnego podwórka dodam, że na X złożonych wniosków spory % potrafią odrzucić, a poprzedni Prezydent był w tym mistrzem :D

Co do powtórnego nadania to ustawa mówi:
              4. Krzyż Zasługi tego samego stopnia może być nadany tej samej osobie dwukrotnie.
              5. Przed nadaniem Krzyża Zasługi wyższego stopnia powinny upłynąć co najmniej 3 lata; odstępstwo od tej zasady jest dopuszczalne wyjątkowo.

Ktoś w gminie nie dopatrzył?
              • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 08:42
                no to żeś mnie tu chłopaku mądrościami zarzucił, muszę to przeanalizować.
                fragmencik z sumieniem mi się najbardziej spodobał :>
              • pawelkownacki Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 22:54
                Wnioski wypełniane były przez pracowników gminy ale na podstawie danych od osób wytypowanych do odznaczenia to apropos ... ewentualnego niedopatrzenia przez moich pracowników.
                Zasługi Pani Alicji Kowalskiej dla rozwoju społeczeństwa obywatelskiego to zasługi nijak nie związane z prywatną działalnością Pani Ali. Myślę, iż wystarczy zapytać w miejscowości Skrzeszew o jej działalność na rzecz szkoły, kościoła, mediów, samorządu...
                Powiem szczerze, iż dyskusja na temat kto i dlaczego jest odrobinę nie na miejscu - ja akurat nie widzę w zestawieniu odznaczonych, osób które przysporzyłyby Panu Prezydentowi wstydu. Zaproszenie jest oczywiście akutalne... ale uważam, że EOT.
                • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 18.06.11, 09:05
                  eot sreot

nie na miejscu, bo co? bo się zapytać ośmieliłam? chyba se żartujesz.
                  jak mi Ralphie odpisze ws. terminu, to się zjawimy, wnioski pooglądamy i wtedy pogadamy. albo i nie.
      • ralphie Re: Ordery/ odznaczenia 16.06.11, 12:30
        pawelkownacki napisał:

> Alicja Kowalska - ze Skrzeszewa

Przyznam, że powyższy wpis na tle pozostałych wygląda tajemniczo. Czym wyróżnił się Skrzeszew? A czym Pani Ala - czy jest to odznaczenie spóźnione, zaległe? ;)
        • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 16.06.11, 13:13
          "Odznaczenia były oczywiście osobowe, ale każda z osób reprezentuje organizacje i grupę osób"

wg mojego pokrętnego rozumowania, to dostała Pani Ala jako Pani Ala (odznaczenie osobowe), ale jako reprezentantka Skrzeszewa dostała odznaczenie za Skrzeszew. a za co? who knows...? ;)
          • pawelkownacki Re: Ordery/ odznaczenia 16.06.11, 16:56
            Pani Moniko proszę nas odwiedzić. Pokażemy wnioski złożone do Prezydenta wraz z zasługami. Myślę, iż zapytanie o zasługi choćby dla Pani Alicji Kowalskiej w Skrzeszewie wystarczy byście i Ralphie i Pani Moniko otrzymali argumenty o zasługach tej osoby a jeśli jeszcze kogoś kandydatura budzi wasze wątpliwości to zapraszam do spojrzenia we wnioski.
            • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 16.06.11, 17:14
              no i czego mi tu monikuje?!?
            • ralphie Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 07:57
              Pawle, moich nie budzi, choć przyznaj, że wpis "ze Skrzeszewa" wyglądał inaczej w otoczeniu pozostałych :) Poza tym w dobie teorii spiskowych, gdy ktoś połączy fakt, że "ze Skrzeszewa", że Pani Ala jest właścicielką sklepu, może sobie wysnuć własną (i pewnie błędną mam nadzieję) teorię, że Pani Ala sponsoruje pracowników gminy, a fakt może być taki, że wspomaga finansowo akcje pomocowe gminy. Brzmi podobnie a jest czym innym. Wiesz jak jest.
              • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 08:38
                Łeeeeeeeee, Ralphie - szkoda, że nie budzi. Myślałam, że się wybierzemy do gminy i pooglądamy te wnioski ;)

Panie Wójcie - a kto występował z tymi wnioskami do Prezydenta?
                • ralphie Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 09:15
                  Nie budzi mojej, bo to jedyna osoba z imienia i nazwiska jaką potrafię skojarzyć z osobą materialną ;) Znaczy się z "znam osobiście z widzenia", z działalności jakby mniej ;) A pooglądać wnioski zawsze można ot choćby z ciekawości i spotkania z Wójtem? ;)

• hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 17.06.11, 11:19
                    Ralphie, pozwoliłam sobie wysłać do Ciebie krótką wiadomość.
      • krzkli Re: Ordery/ odznaczenia 17.08.11, 16:05
        Ciekawa ta cała dyskusja, dobrze że już wcześniej miał odznaczenie acz inne niż przekazano w inormacji do Gminy i nie otrzymałem na Święcie Gminy (wymieniony z nazwiska i imienia), bo zapewne też byłbym poddany osądowi społecznemu, a za co a po co itd. Każdy społecznik wykonuje swoje zadania nie po to aby nadać rozgłos a po to aby były efekty jego pracy. Jak widać żeby nie być osądzanym trzeba również dbać o rozgłos bo inaczej to za każdym razem będą podobne dyskusje do tych na tym forum.
        • ugly_bad Re: Ordery/ odznaczenia 25.08.11, 13:07
          czyli społeczeństwo ma zamknąć mordę i przyjmować wszystko tak jak jest. bez prawa do dyskusji. ot, Kaczyński byłby przeszczęśliwy, gdyby wszyscy byli tacy - ubezwłasnowolnieni, bez własnego zdania. a może nawet i nie tylko Kaczyński
    • ralphie Re: Ordery/ odznaczenia 20.06.11, 08:02
      Pawle, spokojnie. Zarzuty nie padły, bo może ich nie ma. Padło pytanie o to kto za co, odpowiedzi nie było.... tylko tradycyjnie polskie boksowanie zostało. ;)
      Pytanie było bo były wątpliwości. Moje rozwiałeś i tym większe dla Pani Ali owacje, że się ze swoją działalnością nie obnosi, skoro sąsiedzi nie wiedzą.
      Prezydenta RP bym nie mieszał do odznaczeń. On na prawdę nie wie, kto jest kim, jego ludzie tylko weryfikują zasługi na zgodność z ustawą i na tym jego rola się kończy. Praktycznie odznaczenia przyznawane są lokalnie, więc tu bym w to sumienie uderzył i jeśli nikt nie ma wyrzutów to tak jak pisałeś EOT.
    • hellish.monster Re: Ordery/ odznaczenia 20.06.11, 10:03
      Hmmmm... myślę, że jeszcze oprócz imienia i nazwiska powinieneś również podać tutaj mój adres i rozmiar stanika... :/ To, że Ty wiesz kim jestem nie znaczy, że zaraz całe forum GW musi znać moje dane osobowe...

Chcesz porozmawiać o szacunku? A może o lojalności...?
      Koniec tematu wniosków. Wpadnę do UG.
    • ralphie Wpis tymczasowo usunięty 20.06.11, 11:20
      Ustawa o ochronie danych osobowych. Bez zgody osoby zainteresowanej dane te nie mogą być upublicznione.
      Pozostała treść odpowiedzi:

pawelkownacki napisał:

> Myślę Pani hellish.monster (zmienione przez moderatora :) ),
      > iż w tym miejscu mi też się należy odrobina szacunku.
      > Jeśli ja proszę o konkretne zarzuty to nie otrzymuje odpowiedzi i sianie wąt
      > pliwości dla samego siania - nie służy dobrze nagrodzonym a oni również zasługu
      > ją na szacunek.
      > A skoro odznaczenia przyznał Prezydent RP to chyba powinniśmy uznać, iż nie otr
      > zymuje tych odznaczeń każdy. To pracownicy Kancelarii Prezydenta weryfikują wni
      > oski, więc może niech się Pani skontaktuje z Kancelarią "jakich" to ludzi wskaz
      > ano do odznaczenia z Wieliszewa.
      • pawelkownacki Re: Wpis tymczasowo usunięty 20.06.11, 17:01
        Ale przynajmniej wie Pan już Panie Moderatorze z czego wynikają wątpliwości Pani Moniki.
        • hellish.monster Re: Wpis tymczasowo usunięty 20.06.11, 21:12
          śmiać mi się już tylko chce z zaistniałej sytuacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka