aklp 23.09.11, 09:49 Czy słuchając radia we własnym samochodzie muszę płacić abonament , ktoś wie jak to jest z tym abonamentem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aklp Re: Abonament radiowy 23.09.11, 19:24 nikt nie słucha rada w samochodzie , nie wierzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 23.09.11, 19:37 aklp napisał: Czy słuchając radia we własnym samochodzie muszę płacić abonament ...? ---------------------- płaci się raz. niezależnie od tego czy masz Pan radio w domu, samochodzie, na pontonie czy w motolotni. Odpowiedz Link Zgłoś
aklp Re: Abonament radiowy 23.09.11, 20:23 Nie kumam , to abonament jest przypisany do człowieka czy do adresu ????????????? Wynajmuje mieszkanie , to kto płaci za telewizor , ja czy właściciel mieszkania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 23.09.11, 20:36 aklp napisał: abonament jest przypisany do człowieka czy do adresu ??????????? ----------------------------- płaci posiadacz. chyba, że jest emerytem, rencistą lub bezrobotnym. wtedy mogą mu nagwizdać. masz Pan 75 lat? też Pan nie płacisz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aklp Re: Abonament radiowy 23.09.11, 20:58 To się nie dogadaliśmy , pytałem konkretnie a dostałem ogólnikową i tak prawdę mówiąc nie na temat odpowiedź . Napiszę jeszcze raz . Teoretycznie jest hotel robotniczy. Właściciel daje tylko lokal i łóżko . wprowadzam się , wstawiam swój mały telewizor , buduję w obcym mieście most i mieszkam w tym hotelu robotniczym 3 lata to kto płaci abonament ?? ja który mogę za chwilę wyprowadzić się czy właściciel który nawet nie ma świadomości że w pokoju hotelowym, mam mały telewizor. Dobrze, wyprowadziłem się to abonament idzie za człowiekiem czy zostaje przypisany do lokalu i Bogu ducha winnego właściciela który nawet nie miał świadomości że ja przez trzy lata w pokoju hotelowym miałem mały telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 23.09.11, 23:49 aklp napisał: To się nie dogadaliśmy , pytałem konkretnie a dostałem ogólnikową i tak prawdę mówiąc nie na temat odpowiedź . --------------------------------- Panie, raz Pan pytasz o samochod, innym razem o hotel. Płaci ten, kto odbiornik posiada. Jeśli w hotelu nie ma ani telewizora, ani odbiornika radiowego (co jest raczej trudne do wyobrażenia) to dlaczego hotel ma opłacać abonament? Płacisz więc Pan jako posiadacz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomski777 Re: Abonament radiowy 22.11.11, 13:46 Chcą żebyśmy płacili abonament z rachunkami za prąd finanse.wp.pl/kat,98674,title,Abonament-rtv-razem-z-rachunkiem-za-prad,wid,14005292,wiadomosc.html przecież jak ktoś nie ogląda TVP to po co ma płacić?!!??!! nie chcemy abonamentu bo tv nic nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Abonament 24.11.11, 08:34 fakt, odkąd zabójcze kartony wykonały brudną robotę ponoć jest ciężko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Abonament radiowy 24.11.11, 08:50 tomski777 napisał: > Chcą żebyśmy płacili abonament z rachunkami za prąd Nie podoba mi się to. To jest ewidentny HARACZ! A gdzie wolność wyboru, czy chcę oglądać, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Abonament 25.11.11, 12:24 w zasadzie każdy kanał powinien mieć osobny abonament... osobno Trwam, osobno TVP1, Romance, TVN24, Viva też ;P Odpowiedz Link Zgłoś
aniela.legionowo Re: Abonament radiowy 27.09.11, 19:14 Abonament przypisany jest do lokalu. Jeśli przyniosę do pracy prywatne radio to mimo że płacę abonament przypisany do mojego mieszkania muszę zapłacić dodatkowy abonament. www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=RTV&R=RejestracjaOdbiornikow Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 27.09.11, 22:31 aniela.legionowo napisała: Abonament przypisany jest do lokalu. ------------------------------ A co w przypadku gdy pod jednym adresem mieszka kilku najemców? Płaci ten co odbiornik posiada. Adres tu jest sprawą drugorzędną. aniela.legionowo napisała: Jeśli przyniosę do pracy prywatne radio to mimo że płacę abonament przypisany do mojego mieszkania muszę zapłacić dodatkowy abonament. ---------------------------- Tak, bo firmy płacą abonament za każdy odbiornik. Zapis legislacyjny wydaje się durnowaty ale gdyby nie on mogłoby dochodzić do nadużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pantoranaga Re: Abonament radiowy 03.10.11, 09:33 Podziwiam Was. Ja nie płacę i się nie martwię.Póki co mnie nie złapali.Nie mówcie nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 03.10.11, 21:22 Panie, nie każdy pytający w sklepie o sznurek leci zaraz się wieszać. Ale szacun za czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
pantoranaga Re: Abonament radiowy 04.10.11, 13:01 Oj tam ja sie tylko zadziwiłem że się ktoś przejmuje.Są jeszcze widać porządni ludzie.Szkoda tylko że nie w mediach za które sie drze haracz. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 05.10.11, 19:11 Ściągalność abonamentu rtv w Polsce jest na poziomie 40% i z każdym rokiem spada. Dzieje się tak nie dlatego, że ludzie nie chcą się dokładać do gwiazdorskich gaż panów redachtorów z publicznej tivi. Nie jest to rownież swoiste oprotestowanie chały, która wylewa się z telewizorów. Co tu kryć, ludzie się po prostu nie boją bo mechanizm poboru i egzekucja abonamentu są nieskuteczne. Stąd narracja "ja nie płacę i się nie martwię" to żadne "bohaterstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
pantoranaga Re: Abonament radiowy 07.10.11, 16:27 Przecież nikt tu nie mówi o "bohaterstwie". Ja nie płace i się martwię. Martwię się bo ktoś w literze prawa grozi mi martwym przepisem mającym wycyganić ode mnie coś za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 08.10.11, 09:52 Panie, ździebko wyżej nie martwisz się Pan, teraz znowu martwisz. Nadążyć trudno :) Wiadomo, że gdyby się dało niepłacić to większość nie płaciłaby żadnych zobowiązań i każdy znalazłby wytłumaczenie zbliżone do sensownego. Batogiem na wątpiących jest Ministerstwo Finansów i Urzędy Skarbowe. Akurat w tym przypadku mechanizm poboru jest wadliwy i zachęca do uchylania się choć same opłaty zgodne z naszym prawem. Ich niepłacenie jest więc łamaniem prawa. Azaliż to prawda? Nie chcesz Pan płacić Pańska sprawa. Spróbuj się Pan jednak postawić w innym przypadku. Dostaniesz Pan po kieszeni i tyle z bohaterstwa. Od tego mamy władzuchnę, która rozwieje dylematy wątpiących i zadba o interesy telewizji publicznej bo tam widzi swój interes. Tylko patrzeć jak mechanizm będzie sprawniejszy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pantoranaga Re: Abonament radiowy 12.10.11, 10:34 Ano trudno nadążyć.Nic nie poradzisz Panie. Reszta też racja.Ale co z tego? Chciałem tylko pocieszyc wszystkich ukradkiem słuchających radia w samochodach ,że jestem z nimi,chociaż mam samochód bez radia. --- Nadchodzi kres planety Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Abonament radiowy 12.10.11, 22:02 pantoranaga napisał: > Ano trudno nadążyć.Nic nie poradzisz Panie. > Reszta też racja.Ale co z tego? > Chciałem tylko pocieszyc wszystkich ukradkiem słuchających radia w samochodach > ,że jestem z nimi,chociaż mam samochód bez radia. > --- znam to; dziwię się jedynie, że służby policyjne nie interesują się respektowaniem prawa w tym zakresie; takich co nie mają radia w aucie jest niewielu; a w innych przypadkach wystarczyłoby zapowiedzieć swoją wizytę w celu weryfikacji uprawnień do posiadania radia; chociaż z drugiej strony może to nie efektywne - jechałem ostatnio ponad 230 km w jedną stronę i nie spotkałem ani jednego patrolu PP; teraz tylko fotoradary są batem na nieprzestrzegających przepisy? zwalniałem przed nimi :) ale radio mam i lubię słuchać :) --- /do wiadomości podsłuchujących sieć/ Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 12.10.11, 22:32 pantoranaga napisał: Chciałem tylko pocieszyc wszystkich ukradkiem słuchających radia w samochodach ,że jestem z nimi,chociaż mam samochód bez radia. -------------------------------- Aż mnie łzy wzruszenia pociekli po obu policzkach. Tak się przejąłem losem gnębionych szoferaków. Każdy kierowca wie kto go może zatrzymać i kto go może kontrolować. Na tej liście nie ma listonoszy. Pomyśleć, że są takie kraje, w których urzędnik zapyta: słuchasz pan radia publicznego? A gościu odpowie zgodnie z prawdą. I - o zgrozo -nikt tego nie sprawdzi. Jakaś egzotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
zdebeq Re: Abonament radiowy 23.10.11, 23:10 problem można rozwiązać w prosty sposób. z opłaty abonamentowej korzystają Państwowe rozgłośnie, więc trzeba zakodować sygnał i wprowadzić obowiązek opłaty abonamentowej i darmowe dekodery. tylko wtedy się okaże, że radio opłacane z abonamentu nikomu potrzebne nie jest. Skutkiem tego jest powstanie wniosku, że abonament radiowo-telewizyjny est jedynie kolejną formą podatku. równie dobrze można wprowadzić podatek twarzowy, podłogowo-ścienny, etc. Bo ja na swoim telewizorze gram tylko na plejaku i czemu mam płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Abonament radiowy 23.10.11, 23:44 a jak w komórce radio jest? to jak kontrola miałaby wyglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Abonament radiowy 24.10.11, 08:56 zdebeq napisał: > Bo ja na swoim telewizorze gram tylko na plejaku i czemu mam płacić. A Buzzujesz? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Abonament radiowy 26.10.11, 00:07 zdebeq napisał między innymi: Skutkiem tego jest powstanie wniosku, że abonament radiowo-telewizyjny jest jedynie kolejną formą podatku. równie dobrze można wprowadzić podatek twarzowy, podłogowo-ścienny, etc. ---------------------------- Jest dokładnie jak Pan piszesz. Jak każdy inny podatek, opłata za posiadanie odbiornika jest przymusowa i powszechna. A czy Pan słuchasz i oglądasz czy też nie, to Pański problem. Tak w nawiasie...przymusowo mi ściągają haracz na publiczną służbę zdrowia, chociaż z konowałem spotykam się incydentalnie i to tylko z tym, którego opłacam prywatnie. Uważam, że moje niemałe składki są marnotrawione bo publiczna służba zdrowia jest źle zarządzana, usługi są gorszej jakości, sprzęt jest przestarzały, lekarz nie dba o mnie. I co mam Panie zrobić? Się nie pochlastam. Odpowiedz Link Zgłoś