Dodaj do ulubionych

Abonament radiowy

23.09.11, 09:49
Czy słuchając radia we własnym samochodzie muszę płacić abonament , ktoś wie jak to jest z tym abonamentem ?
Obserwuj wątek
    • aklp Re: Abonament radiowy 23.09.11, 19:24
      nikt nie słucha rada w samochodzie , nie wierzę :)
    • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 23.09.11, 19:37
      aklp napisał:
      Czy słuchając radia we własnym samochodzie muszę płacić abonament ...?
      ----------------------
      płaci się raz.
      niezależnie od tego czy masz Pan radio w domu, samochodzie, na pontonie czy w motolotni.
      • aklp Re: Abonament radiowy 23.09.11, 20:23
        Nie kumam , to abonament jest przypisany do człowieka czy do adresu ?????????????
        Wynajmuje mieszkanie , to kto płaci za telewizor , ja czy właściciel mieszkania ???
        • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 23.09.11, 20:36
          aklp napisał:
          abonament jest przypisany do człowieka czy do adresu ???????????
          -----------------------------
          płaci posiadacz.
          chyba, że jest emerytem, rencistą lub bezrobotnym. wtedy mogą mu nagwizdać.
          masz Pan 75 lat?
          też Pan nie płacisz.
          :)
          • aklp Re: Abonament radiowy 23.09.11, 20:58
            To się nie dogadaliśmy , pytałem konkretnie a dostałem ogólnikową i tak prawdę mówiąc nie na temat odpowiedź . Napiszę jeszcze raz . Teoretycznie jest hotel robotniczy. Właściciel daje tylko lokal i łóżko . wprowadzam się , wstawiam swój mały telewizor , buduję w obcym mieście most i mieszkam w tym hotelu robotniczym 3 lata to kto płaci abonament ?? ja który mogę za chwilę wyprowadzić się czy właściciel który nawet nie ma świadomości że w pokoju hotelowym, mam mały telewizor. Dobrze, wyprowadziłem się to abonament idzie za człowiekiem czy zostaje przypisany do lokalu i Bogu ducha winnego właściciela który nawet nie miał świadomości że ja przez trzy lata w pokoju hotelowym miałem mały telewizor.
            • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 23.09.11, 23:49
              aklp napisał:
              To się nie dogadaliśmy , pytałem konkretnie a dostałem ogólnikową i tak prawdę mówiąc nie na temat odpowiedź .
              ---------------------------------
              Panie,
              raz Pan pytasz o samochod, innym razem o hotel. Płaci ten, kto odbiornik posiada.
              Jeśli w hotelu nie ma ani telewizora, ani odbiornika radiowego (co jest raczej trudne do wyobrażenia) to dlaczego hotel ma opłacać abonament? Płacisz więc Pan jako posiadacz.
            • tomski777 Re: Abonament radiowy 22.11.11, 13:46
              Chcą żebyśmy płacili abonament z rachunkami za prąd finanse.wp.pl/kat,98674,title,Abonament-rtv-razem-z-rachunkiem-za-prad,wid,14005292,wiadomosc.html przecież jak ktoś nie ogląda TVP to po co ma płacić?!!??!! nie chcemy abonamentu bo tv nic nie ma!
              • w.iwo Re: Abonament 24.11.11, 08:34
                fakt, odkąd zabójcze kartony wykonały brudną robotę
                ponoć jest ciężko ;)
              • ralphie Re: Abonament radiowy 24.11.11, 08:50
                tomski777 napisał:

> Chcą żebyśmy płacili abonament z rachunkami za prąd

Nie podoba mi się to. To jest ewidentny HARACZ! A gdzie wolność wyboru, czy chcę oglądać, czy nie?
                • w.iwo Re: Abonament 25.11.11, 12:24
                  w zasadzie każdy kanał powinien mieć osobny abonament...
                  osobno Trwam, osobno TVP1, Romance, TVN24, Viva też ;P
    • aniela.legionowo Re: Abonament radiowy 27.09.11, 19:14
      Abonament przypisany jest do lokalu. Jeśli przyniosę do pracy prywatne radio to mimo że płacę abonament przypisany do mojego mieszkania muszę zapłacić dodatkowy abonament.

www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=RTV&R=RejestracjaOdbiornikow
      • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 27.09.11, 22:31
        aniela.legionowo napisała:
        Abonament przypisany jest do lokalu.
        ------------------------------
        A co w przypadku gdy pod jednym adresem mieszka kilku najemców?
        Płaci ten co odbiornik posiada. Adres tu jest sprawą drugorzędną.

aniela.legionowo napisała:
        Jeśli przyniosę do pracy prywatne radio to mimo że płacę abonament przypisany do mojego mieszkania muszę zapłacić dodatkowy abonament.
        ----------------------------
        Tak, bo firmy płacą abonament za każdy odbiornik.
        Zapis legislacyjny wydaje się durnowaty ale gdyby nie on mogłoby dochodzić do nadużyć.
        • pantoranaga Re: Abonament radiowy 03.10.11, 09:33
          Podziwiam Was.
          Ja nie płacę i się nie martwię.Póki co mnie nie złapali.Nie mówcie nikomu.
          • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 03.10.11, 21:22
            Panie,
            nie każdy pytający w sklepie o sznurek leci zaraz się wieszać.
            Ale szacun za czujność.
            • pantoranaga Re: Abonament radiowy 04.10.11, 13:01
              Oj tam ja sie tylko zadziwiłem że się ktoś przejmuje.Są jeszcze widać porządni ludzie.Szkoda tylko że nie w mediach za które sie drze haracz.
              • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 05.10.11, 19:11
                Ściągalność abonamentu rtv w Polsce jest na poziomie 40% i z każdym rokiem spada. Dzieje się tak nie dlatego, że ludzie nie chcą się dokładać do gwiazdorskich gaż panów redachtorów z publicznej tivi. Nie jest to rownież swoiste oprotestowanie chały, która wylewa się z telewizorów.
                Co tu kryć, ludzie się po prostu nie boją bo mechanizm poboru i egzekucja abonamentu są nieskuteczne. Stąd narracja "ja nie płacę i się nie martwię" to żadne "bohaterstwo".
                • pantoranaga Re: Abonament radiowy 07.10.11, 16:27
                  Przecież nikt tu nie mówi o "bohaterstwie". Ja nie płace i się martwię. Martwię się bo ktoś w literze prawa grozi mi martwym przepisem mającym wycyganić ode mnie coś za nic.
                  • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 08.10.11, 09:52
                    Panie,
                    ździebko wyżej nie martwisz się Pan, teraz znowu martwisz. Nadążyć trudno :)

Wiadomo, że gdyby się dało niepłacić to większość nie płaciłaby żadnych zobowiązań i każdy znalazłby wytłumaczenie zbliżone do sensownego. Batogiem na wątpiących jest Ministerstwo Finansów i Urzędy Skarbowe. Akurat w tym przypadku mechanizm poboru jest wadliwy i zachęca do uchylania się choć same opłaty zgodne z naszym prawem. Ich niepłacenie jest więc łamaniem prawa. Azaliż to prawda?
                    Nie chcesz Pan płacić Pańska sprawa. Spróbuj się Pan jednak postawić w innym przypadku. Dostaniesz Pan po kieszeni i tyle z bohaterstwa.
                    Od tego mamy władzuchnę, która rozwieje dylematy wątpiących i zadba o interesy telewizji publicznej bo tam widzi swój interes. Tylko patrzeć jak mechanizm będzie sprawniejszy.
                    Pozdrawiam.
                    • pantoranaga Re: Abonament radiowy 12.10.11, 10:34
                      Ano trudno nadążyć.Nic nie poradzisz Panie.
                      Reszta też racja.Ale co z tego?
                      Chciałem tylko pocieszyc wszystkich ukradkiem słuchających radia w samochodach ,że jestem z nimi,chociaż mam samochód bez radia.
                      ---
                      Nadchodzi kres planety
                      • mike56 Re: Abonament radiowy 12.10.11, 22:02
                        pantoranaga napisał:

> Ano trudno nadążyć.Nic nie poradzisz Panie.
                        > Reszta też racja.Ale co z tego?
                        > Chciałem tylko pocieszyc wszystkich ukradkiem słuchających radia w samochodach
                        > ,że jestem z nimi,chociaż mam samochód bez radia.
                        > ---
                        znam to; dziwię się jedynie, że służby policyjne nie interesują się respektowaniem prawa w tym zakresie; takich co nie mają radia w aucie jest niewielu; a w innych przypadkach wystarczyłoby zapowiedzieć swoją wizytę w celu weryfikacji uprawnień do posiadania radia; chociaż z drugiej strony może to nie efektywne - jechałem ostatnio ponad 230 km w jedną stronę i nie spotkałem ani jednego patrolu PP; teraz tylko fotoradary są batem na nieprzestrzegających przepisy? zwalniałem przed nimi :) ale radio mam i lubię słuchać :)
                        ---
                        /do wiadomości podsłuchujących sieć/
                      • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 12.10.11, 22:32
                        pantoranaga napisał:
                        Chciałem tylko pocieszyc wszystkich ukradkiem słuchających radia w samochodach ,że jestem z nimi,chociaż mam samochód bez radia.
                        --------------------------------
                        Aż mnie łzy wzruszenia pociekli po obu policzkach. Tak się przejąłem losem gnębionych szoferaków.
                        Każdy kierowca wie kto go może zatrzymać i kto go może kontrolować. Na tej liście nie ma listonoszy.

Pomyśleć, że są takie kraje, w których urzędnik zapyta: słuchasz pan radia publicznego? A gościu odpowie zgodnie z prawdą. I - o zgrozo -nikt tego nie sprawdzi. Jakaś egzotyka.
                        • zdebeq Re: Abonament radiowy 23.10.11, 23:10
                          problem można rozwiązać w prosty sposób.
                          z opłaty abonamentowej korzystają Państwowe rozgłośnie, więc trzeba zakodować sygnał i wprowadzić obowiązek opłaty abonamentowej i darmowe dekodery. tylko wtedy się okaże, że radio opłacane z abonamentu nikomu potrzebne nie jest.
                          Skutkiem tego jest powstanie wniosku, że abonament radiowo-telewizyjny est jedynie kolejną formą podatku. równie dobrze można wprowadzić podatek twarzowy, podłogowo-ścienny, etc.
                          Bo ja na swoim telewizorze gram tylko na plejaku i czemu mam płacić.
                          • w.iwo Re: Abonament radiowy 23.10.11, 23:44
                            a jak w komórce radio jest?
                            to jak kontrola miałaby wyglądać?
                          • ralphie Re: Abonament radiowy 24.10.11, 08:56
                            zdebeq napisał:

> Bo ja na swoim telewizorze gram tylko na plejaku i czemu mam płacić.

A Buzzujesz? ;)
                          • guayazyl1 Re: Abonament radiowy 26.10.11, 00:07
                            zdebeq napisał między innymi:
                            Skutkiem tego jest powstanie wniosku, że abonament radiowo-telewizyjny jest jedynie kolejną formą podatku. równie dobrze można wprowadzić podatek twarzowy, podłogowo-ścienny, etc.
                            ----------------------------
                            Jest dokładnie jak Pan piszesz.
                            Jak każdy inny podatek, opłata za posiadanie odbiornika jest przymusowa i powszechna.
                            A czy Pan słuchasz i oglądasz czy też nie, to Pański problem.
                            Tak w nawiasie...przymusowo mi ściągają haracz na publiczną służbę zdrowia, chociaż z konowałem spotykam się incydentalnie i to tylko z tym, którego opłacam prywatnie. Uważam, że moje niemałe składki są marnotrawione bo publiczna służba zdrowia jest źle zarządzana, usługi są gorszej jakości, sprzęt jest przestarzały, lekarz nie dba o mnie. I co mam Panie zrobić? Się nie pochlastam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka