guayazyl1
11.11.11, 20:48
Zgodnie z protokołem "flagę na maszcie pionowym wywiesza się wyłącznie w dzień, pozostawienie flagi na maszcie pionowym po zmroku wymaga pełnego oświetlenia masztu".
Przepis oczywiście nie mówi ile żarówek ma flagę oświetlać ani jakiej mocy mają być te żarówki. Z dwóch reflektorów oświetlających maszty przed legionowskim Ratuszem działa tylko jeden. Czyli naszą flagę narodową oświetla się na pół gwizdka. Nie sądzę, że magistrat oszczędza na żarówkach bo drzewa przed gmachem są jednak bogato iluminowane. Po prostu ktoś czegoś nie dopatrzył, ktoś nie zadbał i wyszła jak zwykle siermięga.
peesik: w święta państwowe umieszczanie flagi na prywatnych budynkach i posesjach nie jest zdaje się jeszcze obowiązkowe toteż na wielu domach (szczególnie tych wypasionych) flagi nie widziałem. Troszkę zaskoczył mnie widok na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Mrugacza. Szkoła językowa umajona była flagami Niemiec i Wielkiej Brytanii, a zabrakło miejsca dla naszej flagi narodowej. Dziś mogło to irytować. Ale...może jestem przewrażliwiony. Czy coś Państwo na to?