Dodaj do ulubionych

Słówko w sprawie flagi...

11.11.11, 20:48
Zgodnie z protokołem "flagę na maszcie pionowym wywiesza się wyłącznie w dzień, pozostawienie flagi na maszcie pionowym po zmroku wymaga pełnego oświetlenia masztu".
Przepis oczywiście nie mówi ile żarówek ma flagę oświetlać ani jakiej mocy mają być te żarówki. Z dwóch reflektorów oświetlających maszty przed legionowskim Ratuszem działa tylko jeden. Czyli naszą flagę narodową oświetla się na pół gwizdka. Nie sądzę, że magistrat oszczędza na żarówkach bo drzewa przed gmachem są jednak bogato iluminowane. Po prostu ktoś czegoś nie dopatrzył, ktoś nie zadbał i wyszła jak zwykle siermięga.

peesik: w święta państwowe umieszczanie flagi na prywatnych budynkach i posesjach nie jest zdaje się jeszcze obowiązkowe toteż na wielu domach (szczególnie tych wypasionych) flagi nie widziałem. Troszkę zaskoczył mnie widok na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Mrugacza. Szkoła językowa umajona była flagami Niemiec i Wielkiej Brytanii, a zabrakło miejsca dla naszej flagi narodowej. Dziś mogło to irytować. Ale...może jestem przewrażliwiony. Czy coś Państwo na to?
Obserwuj wątek
    • dagrod2007 Re: Słówko w sprawie flagi... 11.11.11, 21:19
      Dzisiaj widziałem wielu " bandziorów" z polską flagą i co nasze Państwo na to ? Właśnie cały świat dowiedział się o Polsce prawdy . Nie trzeba nam kolejnych zaborców oraz rozbiorów sami się powybijamy
      • hubert_sikorski Re: Słówko w sprawie flagi... 11.11.11, 21:31
        Media przemilczały pewien fakt że na marsz przyszło 20-30 tyś ludzi. Marsz poszedł w kierunku metra Politechnika (odwrotnym niż zakładano), na placu zostało około 700 ludzi których interesowała bijatyka z policją. Cała trasa marszu nie była obstawiona przez policję, co widać na nagraniu i nie dochodziło do żadnych starć ani zadym.
    • rafwes Re: Słówko w sprawie flagi... 11.11.11, 21:44
      3goust na to co piszesz jest paragraf, czego to ludzie nie wypisują jak myślą że są anonimowi :(
    • dagrod2007 Re: Słówko w sprawie flagi... 11.11.11, 21:46
      Wielu " zbyt wielu" gineło za Polskę tylko czy za taką jaka jest teraz?????????? . Kraj ludzi bezrobotnych bieda po wsiach dzieci w domach dziecka . A ci co gineli wielokrotnie ratowali sztandary jednostek marzyli i wierzyli w lepszy Wolny kraj szanujmy ich pamięć .
    • mike56 [...] 11.11.11, 21:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dagrod2007 Re: Słówko w sprawie flagi... 11.11.11, 21:57
        miki popieram twoją wypowiedż .
        • 3goust Re: Słówko w sprawie flagi... 11.11.11, 23:01
          I to jest piękne, zakłady karne pełne od ludzi którzy zawinią lekko [np: obrażą flagę czy godło], a złodziei którzy sięgają po mienie cudze, krzywdzą dzieci czy morduje drugą osobę wychodzą po 48 godzinach, i tylko potem słychać w mediach "dobrze znany policji po wypuszczeniu znów ..."
          Może moje poglądy są różne od waszych ale według mnie to co Polską było w czasach II Rzeczypospolitej może się tylko wstydzić za to w jakim kierunku poszła III rzeczypospolita.
          I naprawdę dla mnie osobiście III rzeczpospolita nie zasługuje na flagę i godło którą odziedziczyła.

Powiedzcie co polska teraz robi dobrego?
          Tyle obrońców złego?
          Najechaliśmy Afganistan, Irak - Hitler najechał Polskę, flaga ze swastyką już jest zakazana może za "X" lat zakażą naszą przez dokonania naszej władzy?
          • rafwes Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 07:29
            3goust poproś moderatorów o skasowanie swoich wpisów bo naprawdę możesz mieć kłopoty.
            W Ameryce nie ma prawnej ochrony flagi , u nas jest , powaga , dobrze radzę .
            • 3goust Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 07:33
              ze względu na to że nie zrozumieliście pierwszego mojego postu poprosiłem o skasowanie, bo jeśli ktoś nie zrozumiał zawile by tłumaczyć, a nie zamierzałem was obrażać;)
    • bardzonormalny [...] 12.11.11, 08:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • guayazyl1 Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 13:59
        Odnoszenie się z pogardą do znaków i symboli narodowych to zwykłe zdziczenie. Do czego może prowadzić zdziczenie widać było na wczorajszych obrazkach ze "świętowania" w Warszawie. Ten okrojony wątek też o czymś świadczy.
        • bardzonormalny Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 15:37
          Dlaczego mój post został skasowany? Gdzie złamałem regulamin? Gdy ktoś nazywa Polską flagę gównem to chyba nie jest normalny, prawda? To, że nazwałem taką osobę ułomną to jest złamanie regulaminu? Widzę, że @3goust ma niezłe chody na tym forum. Po za tym niezła cenzura. Żałosne.
          • w.iwo Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 17:38
            wybacz ale jeśli tak jesteś zbulwersowany postawą kolegi, to nie powinieneś/naś cytować dosłownie jego słów...

jeśli wycinam wypowiedź 3goust, nie widzę sensu pozostawiania na forum identycznych przecież cytatów na temat flagi... to nie znajomości tylko logika szanowny Panie/Pani
            pozdrawiam

• bardzonormalny Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 18:00
              Logika mówi co innego. Zacytowałem po to, żeby było wiadomo do którego postu się odnoszę. Prawda, że logiczne? Po za tym mój nick chyba jasno określa płeć, prawda?
            • mike56 Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 23:33
              a mój post to też g...o jak moja/nasza flaga? dlaczego mój post został wydeletowany?
              • w.iwo Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 00:50
                Art. 137. § 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

cytat z kodeksu karnego
          • dagrod2007 Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 17:54
            Zapewne cenzura to wywali ale napiszę co myślę dziś dzień po wydarzeniach w WARSZAWIE . 210 osób zatrzymanych to bandziory należy im się po 15lat bezwzględnego pozbawienia wolności niezależnie od narodowości ( na terenie Polski dopuścili się przestępstwa obywatele niemiec ) . Jeśli była by taka możliwość dodatkowo bezwzględnie przymusowo prace np przy naprawach wałów przeciwpowodziowych na terenie kraju ( po to by społeczenstwo przez 15 lat nie musiało utrzymywać skazanych ) . Jeśli tak rozpierała ich energia mieli by okazję konstruktywnie się wykazać . 15 lat za niszczenie mienia atak na funkcjonariuszy narażanie życia innych mieszkańców miasta i osób które przyjechały spokojnie uczestniczyć w święcie niszczenie wozów transmisyjnych oraz spowodowanie zagrożenia dla obsługi . Czy to wystarczające by skazać bandziorów . __________ co wy internauci o tym myślicie wypowiedzcie się .
            • plunio7 Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 20:47
              W telewizji kłamią. Nagrali parę scenek i w kółko je puszczają. Mają czym zapchać czołówki, lemingi się emocjonują a premier może głosić swoje mądrości.

Powlepiać mandaty, zmienić prawo na tyle, by zabraniało organizacji zgromadzeń obok siebie i surowo karać naruszających ten przepis. Nie byłoby policji, nie byłoby prowokujących dziennikarzyny, to i kibole nie mieliby się z kim bić i co demolować. A policji nie byłoby, gdyby lewacy nie wydumaliby sobie bzdurnej blokady faszystów. Prowodyrów Kolorowej Niepodległej też ukarać za podżeganie do przestępstw. Nic na pokaz, bo to tylko spowoduje większą niechęć do policji i osłabienie odczucia bezpieczeństwa. Trzeba zwalczać przyczyny, nie objawy.
              • hubert_sikorski Re: Słówko w sprawie flagi... 12.11.11, 22:01
                Policja nie potrafi radzić sobie w takich sytuacjach, trochę tak jak podczas feralnych juwenaliów w 2004 roku. Kiedy policja atakuje osoby prowokujące zamieszki potrafią szybko uciec, normalne osoby zostają z przodu i to one są atakowane przez policje. Tak też się stało wczoraj, ponad 95% osób które robiły zamieszki na placu konstytucji uciekło, a policja w większości zatrzymała zwykłe osoby (żeby mieć czym się pochwalić w mediach), jeszcze przed godziną 24 byli zwalniani. Co smutne, wielu policjantów jest na tym samym poziomie co chuligani, nie mogąc ich pobić zaczęli bić zwykłych ludzi którzy nie mieli drogi ucieczki.

www.youtube.com/watch?v=O74moYsQ79U
              • guayazyl1 Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 11:29
                plunio7 napisał:
                Powlepiać mandaty, zmienić prawo na tyle, by zabraniało organizacji zgromadzeń obok siebie i surowo karać naruszających ten przepis.
                --------------------
                Za niedługo zwykły człowiek będzie się bał iść na jakąkolwiek imprezę tak jak dziś boi się iść na mecz piłki nożnej. To smutne zjawisko, że Święto Niepodległości zamiast być świętem dla mieszkańców stało się miejscem konfrontacji rozmaitych organizacji, miejscem zbiórki zakapturzonej swołoczy, którą rajcuje każda możliwość mordobicia.
                Czy trzeba zmieniać istniejące prawo? Nie. Wystarczy je przestrzegać. W ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych są stosowne zapisy.

peesik: na szczęście Warszawa to nie cała Polska.
                peesik2: może jednak wróćmy do pierwszego postu :)
              • zdebeq Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 12:49
                plunio7 napisał:

> W telewizji kłamią. Nagrali parę scenek i w kółko je puszczają. Mają czym zapch
                > ać czołówki, lemingi się emocjonują a premier może głosić swoje mądrości.

A czy szanowny Pan był w miejscu zdarzenia, że ma szerszy pogląd?

> nie byłoby prowokujących dziennikarzyny, to i kibole nie mieliby się z kim bić i co demolować.

też się zgadzam..proponuję także obowiązkowo wprowadzić taką oto odzież: pl.wikipedia.org/wiki/Mundurek_Mao
                i zakazać prawa do własności. Nie będzie wtedy kradzieży, rozbojów itp. I oczywiście wykastrować wszystkich, którzy nie spełniają norm rasy. Nie będzie też gwałtów.

> gdyby lewacy nie wydumaliby sobie bzdurnej blokady faszystów. Prowodyrów Kolorowej Niepodległej też ukarać za podżeganie do przestępstw. Trzeba zwalczać przyczyny, nie objawy.

W zeszłym roku przypadkiem będąc na spacerze zorientowałem się, że jest jakaś demonstracja. Nie miałem nawet pojęcia, że mamy 11 listopada. Zdarzyło się tak, że przechodziłem obok jednych i drugich zgromadzonych. I oprócz chuliganów, którzy szukali zaczepki, to obydwie formacje znacznie się różniły. Legalny marsz MW i ONR wyglądał jak przemarsz wojsk, a z ich strony słyszałem hasła antysemickie i rasistowskie. Druga strona szła z hasłami, że Warszawa nie życzy sobie takich demonstracji.

poszedłem na pierogi..
                więc teksty o tym, że bęcki dostali przypadkowi ludzie, to bzdura..
                • plunio7 Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 15:17
                  Tak, byłem tam i szedłem. Nie było żadnych haseł rasistowskich, ani antysemickich, a jedyne, któremu można zarzucić jakąś fobiczność to było "chłopak i dziewczyna - normalna rodzina".

Przedziwnym trafem rozróby zaczęły się w miejscu, gdzie stały wozy mediów wszelakich. Przed wszystkim śmigłowiec polsatu już był gotowy do transmisji, ba, nawet ktoś z wysięgnikiem przyjechał i kamerował.

> więc teksty o tym, że bęcki dostali przypadkowi ludzie, to bzdura..

Szanownego Pana tam nie było, więc zarzucanie bzdury jest bzdurne. Policja ustawiła się na całej długości placu Konstytucji, gdy bijący się wymieszali z normalnymi ludźmi w jednym rogu. Teraz wydaje mi się, że policja popełniła błąd - zamiast spychać i kiboli, i normalnych z placu, powinna sama się wycofać z placu, ciągnąc za sobą dzicz. Zgromadzeni na placu wtedy by nie ucierpieli.

• zdebeq Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 20:26
                    plunio7 napisał:
                    > gdy bijący się wymieszali z normalnymi ludźmi w jednym rogu.

i TO JEST WŁAŚNIE BZDURA. bo jeżeli ktoś po kilkukrotnym w ciągu kilkudziecięciu minut nawoływaniu policji do rozejścia się pozostał na miejscu, to powinien się spodziewać, że rykoszetem może dostać.
                    Bo NORMALNI ludzie w takiej sytuacji powinni się rozejść a nie czekać na to aż dostaną pałą.
                    Mimo, iż mnie nie było tam, to miałem relacje z pierwszej ręki NORMALNEGO człowieka, którego przekleństwem w tym dniu stało się mieszkanie przy Placu Konstytucji.

To, że Policja była tak dobrze przygotowana świadczy jedynie o tym, że byli wcześniej poinformowani o planach jakie mają zebrani ludzie. A jeżeli mi Pan powie, że to telewizja sprowokowała ataki, bez względu z której strony, to powiem, że mi się na obiad do Szwejka w kominiarce nie zdarza chodzić.

Mierzi mnie jedynie, że organizatorem jednego z marszów jest organizacja, której nazwę po wpisaniu w google wyskakuje taka grafika:
                    img51.imageshack.us/img51/2862/onr550.jpg
                    I mi się to ani z Bożym Narodzeniem nie kojarzy, ani z polskim Świętem Niepodległości.
                    • zdebeq Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 20:28
                      I właśnie dla mnie to jest przyczyna..
                • hubert_sikorski Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 18:01
                  zdebeq napisał:
                  > W zeszłym roku przypadkiem będąc na spacerze zorientowałem się, że jest jakaś d
                  > emonstracja. Nie miałem nawet pojęcia, że mamy 11 listopada. Zdarzyło się tak,
                  > że przechodziłem obok jednych i drugich zgromadzonych. I oprócz chuliganów, któ
                  > rzy szukali zaczepki, to obydwie formacje znacznie się różniły. Legalny marsz M
                  > W i ONR wyglądał jak przemarsz wojsk, a z ich strony słyszałem hasła antysemick
                  > ie i rasistowskie. Druga strona szła z hasłami, że Warszawa nie życzy sobie tak
                  > ich demonstracji.

Sama gazeta wyborcza przyznała ze w ubiegłym roku W zeszłym roku antysemickich i rasistowskich okrzyków nie było Powiedz, jakie hasła uznałeś za antysemickie czy rasistowskie?

Tutaj widać jak wyglądała kolorowa niepodległa, dlaczego zasłaniają twarze?
                  • misiek1974 Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 18:30
                    hubert_sikorski napisał:

>
                    > Tutaj widać jak wyglądała kolor
                    > owa niepodległa
                    , dlaczego zasłaniają twarze?
                    >
                    Właśnie czemu tam ludzie na pokojowej manifestacji zasłaniają twarze ????
                    Pewnie to była ochrona lub bojówki Szczuki.
    • zdebeq Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 14:27
      A oto wrażenia z dzisiejszej mojej wizyty. Debatujemy czy flaga ma być dostatecznie oświetlona. Tymczasem 13.11 jest już biało-czerwoną szmatą do butów. Bardziej eksponowane były wkręty, po które poszedłem.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,130640308,130640308.html
      • dagrod2007 Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 14:49
        Mieszkam 200 metrów od RATUSZA byłem wieczorem na spacerze i fakycznie maszt oświetla 1 halogen a powinny 2 . Widocznie coś się zepsuło i obsługa tego nie zauważyła . Generalnie to jakoś te flagi widać a co do zdjęć z OBI w jabłonnie to wcale mnie to nie dziwi co widzę . Stałej załogi jest tam mało a reszta to pracownicy rotacyjni ( pewnie kwestia niskich pensji ).
        • pantoranaga Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 22:35
          Ekscytujecie się oświetleniem flagi a nikt nie zauważył że 11 listopada ta powieszona pionowo przed Urzędem wisiała do góry nogami.
          • guayazyl1 Re: Słówko w sprawie flagi... 13.11.11, 22:56
            Jak spojrzysz Pan na nią z górnego tarasu magistratu to dalej wisi do gory nogami. Co tylko zgadza się z twierdzeniem, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)
    • ralphie Re: Słówko w sprawie flagi... 14.11.11, 10:45
      komentarz zbyteczny... Youtube - szacunek dla flagi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka