jaceeek 15.05.12, 10:51 To już oficjalne info prosto ze strony ztm: ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=702&c=100&l=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polokokt Re: S3 do Legionowa Piaski 15.05.12, 10:55 super, w koncu sensowne i regularne polaczenie Legionowa z centrum Warszawy, lotniskiem i wszystkim co po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Rozkład jazdy 16.05.12, 11:43 Sitkol podaje już planowany rozkład jazdy linii S3 i S9 na czerwiec : rozklad.sitkol.pl/bin/query.exe/pn Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Rozkład jazdy 22.05.12, 23:53 www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,1-czerwca-pociagi-polacza-lotnisko-z-centrum,45758.html#!prettyPhoto Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 26.05.12, 00:28 Na stronie ZTM jest już rozkład S3, nie wiem jak to skomentować. Do Legionowa Piaski pojadą 3 słownie TRZY pociągi S3, reszta kończy bieg w Legionowie Na S9 także bez rewelacji, 40 minutowe przerwy w szczycie przewozowym po 16, ponad godzinne przerwy rano Czyli bez zmian na lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
hugonita Re: S3 do Legionowa Piaski 26.05.12, 09:25 Natomiast wszystkie S9 będą teraz jeździć z Piasków ! To zmiana, która była potrzebna (jasno wynika to z nowego rozkładu) rozkład S9 od 1.06 i jeszcze jedna dobra wiadomość: Po otwarciu portu lotniczego w Modlinie - co zaplanowano na połowę lipca - przewoźnik przedłuży trasę, żeby jednym pociągiem można było dojechać na oba warszawskie lotniska. co oznacza kolejne połączenia z centrum Warszawy i dalej źródło Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 26.05.12, 16:28 Tylko że wydłużenie wszystkich pociągów do Legionowa Piaski realnie spowodowało ich zmniejszenie. Zobacz sobie np rozkład rano Masz pociąg 4.56 i 5.55, nie ma pociągów które jechały dodatkowo z Legionowa, po południu jest dokładnie to samo. Jedyna nadzieja że będą pociągi KM na które trzeba będzie dojeżdzać do stacji w Legionowie lub iść na piechotę, to takie ułatwienie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
drops_ Re: S3 do Legionowa Piaski 29.05.12, 14:54 Czy ktoś rozumie czym różni się S3C od S3S? Poza różnymi rozkładami, oraz tym, że niektóre składy jadą o jeden przystanek dalej (na Piaski) to nie wiem, czy to się różni i po co takie rozróżnienie wprowadzono? Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: S3 do Legionowa Piaski 29.05.12, 15:44 Róznią się trasą: S3C - jak wskazuje literka C jedzie przez Centralną i następna stacja to Wschodnia/Zachodnia , a S3S jedzie przez Śródmiescie i przez inne stacje na lini średnicowej Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: S3 do Legionowa Piaski 26.05.12, 16:46 Dziś koło 14 kiedy przejeżdżałem koło stacji pociąg przyjechał pusty do na tą stację. Nie sądze, aby dało się to utrzymać w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 10:17 psychomaszyna napisał: > Dziś koło 14 kiedy przejeżdżałem koło stacji pociąg przyjechał pusty do na tą s > tację. Nie sądze, aby dało się to utrzymać w weekendy Identyczna sytuacja dzieje się w pociągach które kończą bieg w Legionowie. A jakoś nie domagam się likwidowania pociągów w których do Legionowa przyjechało 4-5 pasażerów Nasza linia jest specyficzna, w godzinach szczytu generuje olbrzymie potoki pasażerów, poza szczytem wozi powietrze, tak jest w pociągach jak i w prywatnych autobusach Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 20:17 metron1 napisał: > psychomaszyna napisał: > > > Dziś koło 14 kiedy przejeżdżałem koło stacji pociąg przyjechał pusty do n > a tą s > > tację. Nie sądze, aby dało się to utrzymać w weekendy > > Identyczna sytuacja dzieje się w pociągach które kończą bieg w Legionowie. A ja > koś nie domagam się likwidowania pociągów w których do Legionowa przyjechało 4- > 5 pasażerów > Nasza linia jest specyficzna, w godzinach szczytu generuje olbrzymie potoki pas > ażerów, poza szczytem wozi powietrze, tak jest w pociągach jak i w prywatnych a > utobusach Za to autobusami ZTM ludzie jeżdżą cały czas. W weekend tym bardziej kiedy nie ma dowozówki do SKM a na drogach korków. Po prostu lepiej się opłaca bo ich trasy przebiegają przez centra największych osiedli. Wysiadając w Legionowie w weekend około 16 w stronę Jagiellońskiej i Sobieskiego praktycznie nikt nie idzie. Mam wrażenie, że z SKM korzystają przede wszystkim Piaski, centrum i dojeżdżający L-8 i L-9. O tej samej porze wsiadając do autobusu na Modlińskiej ciężko znaleźć miejsce siedzące i taka frekwencja utrzymuje się do ulicy Sowińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 22:54 Faktycznie tak jest, niezależnie od pory dnia każdy niemal autobus wiezie komplet pasażerów lub jedzie nabity Ludzie chętnie pojechaliby pociągiem....gdyby mieli do tego pociągu normalny dojazd. Pociąg wybrałem dlatego że do pracy jadę niecałą godzinę zamiast do dwóch godzin autobusem z trzema przesiadkami. Niestety rozkład jest tak ułożony że rano z Legionowa Piaski nie ma pociągów, nie ma czym dojechać do stacji, to wszystko odstrasza potencjalnych pasażerów Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: S3 do Legionowa Piaski 26.05.12, 19:56 Jeśli ktoś nie może się połapać w trzech oddzielnych rozkładach (KM, S3, S9), w wyszukiwarce pkp www.rozklad-pkp.pl został już wgrany nowy rozkład. Odnośnie nowego rozkładu - oczywiście zero zgrania z autobusem 731. Gdy pisałem w tej sprawie do ztmu, odesłano mnie do miasta. Miasto broni się, że 3/4 mieszkańców zdecydowało w ankiecie, aby nie tworzyć linii dowozowej (a tak naprawdę objazdowej po całym mieście) i zostawić stary układ komunikacyjny. Dwa poranne pociągu, na których odjazd/przyjazd czekam 15 minut, reszta po 25 minut, jeszcze jeden o 7.49, na który będzie ciężko zdążyć. Jeśli komuś nie przeszkadza podjeżdżanie do przystanku Cynkowa, dobrą opcją jest chodzenie na L-wo Przystanek (8 minut). Spokojnie zdąży się na trzy pociągi o szóstej (łącznie z tym na Wschodni). Podjeżdżanie na stację Legionowo, aby wsiąść w S3 też nie będzie tragiczne. Kwestia dojścia spod Biedronki w 5-6 minut i siedzenia w pociągu kolejnych 10. I tak wychodzi szybciej niż jazda do Centrum W-wy autobusami. Po tej przydługiej analizie może ktoś zobaczy, że nie będzie tragedii, choć do ideału jak zwykle sporo brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: S3 do Legionowa Piaski 26.05.12, 22:52 Żeby zmienić rozkład jazdy 731 trzeba ruszyć też 723. Z racji tego, że rozkłady SKM i KM zmieniają się co miesiąc również rozkłady 723 i 731 musiałyby się zmieniać tak często. Linia 731 nie jest linią uzupełniającą, dowożącą do SKM tylko podstawową łączącą Legionowo z Warszawą i węzłem przesiadkowym Żerań FSO. Dowozówka typu L-X czy darmobus z os. Młodych a także z Chotomowa powinna być jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 10:35 I powstałaby kolejna linia dowozowa kursująca nieregularnie i tylko w części miasta. Moim zdaniem najlepszym wyjsciem byłoby utworzenie regularnej linii kursującej po całym mieście, przy okazji można by pozostawić jeden autobus do skomunikowania z Modlińską Dowozówka małymi busikami z nierespektowanym rozkładem jazdy nie jest chyba za dobrym pomysłem ???? Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 20:19 metron1 napisał: > I powstałaby kolejna linia dowozowa kursująca nieregularnie i tylko w części mi > asta. Moim zdaniem najlepszym wyjsciem byłoby utworzenie regularnej linii kursu > jącej po całym mieście, przy okazji można by pozostawić jeden autobus do skomun > ikowania z Modlińską > Dowozówka małymi busikami z nierespektowanym rozkładem jazdy nie jest chyba za > dobrym pomysłem ???? To powinna być eLka kontrolowana przez ZTM z porządnymi, miejskimi autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 22:56 Na jedno z pytań do Prezydenta dostałem odpowiedź, że tak właśnie miało być. Nowa linia L-X miała być ZTMowska, z normalnymi autobusami (nie autokary), z konkretnym elastycznym rozkładem dostosowywanym do pociągów. Ale mieszkańcy przestraszyli się perspektywy przesiadania się na jednym przystanku z autobusu w autobus. Strasznym było wysiąść z L-X pod Globi, wsiąść w 723/731 i nie daj Boże nie mieć miejsca siedzącego. A teraz większość mieszkańców musi się zmagać z utrudnionym dostępem do pociągu. Bo jak obrzeża miasta miały kiepsko, a centrum dobrze, tak dalej jest. Można było tę sytuację zmienić jednym posunięciem, ale akurat wtedy miastu zachciało się konsultacji. Nie wspominając o pisowskich ulotkach w skrzynkach ze sloganem pt. "NIE dla likwidacji 731". Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 29.05.12, 21:18 Owszem ZTM chciał wprowadzić linie dowozową na terenie Legionowa ale jestem prawie pewien że nie było to po myśli naszych włodarzy. Pewnie poszło o kasę, taką linię nasze miasto musiałoby finansować w 100% Pojawiła się za to kampania reklamowa której przesłaniem było albo chcesz aby komunikacja pozostała bez zmian lub do wyboru masz kota w worku bo przez cały okres kampanii nie zadano sobie trudu aby naświetlić zalety linii dowozowej Ludzie wybrali więc to co znali, do czego byli przyzwyczajeni. Niestety teraz mamy co mamy Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: S3 do Legionowa Piaski 28.05.12, 23:00 No właśnie tak powinna wyglądać normalna linia dowozowa która zapewnia dowóz do stacji kolejowej zapewniając jednocześnie idealny sposób na to aby zrobić sobie zakupy i wrócić do domu Wtedy skończyłby się problem zapchanych parkingów i zatłoczonych ulic bo ludzie nie musieliby wyciągać swoich samochodów aby dojechać na stację czy zrobić zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
ftw_2dor Re: S3 do Legionowa Piaski 29.05.12, 17:54 Rozkład dla tych, których interesuje tylko S3 www.ztm.waw.pl/download.php?z=625&i=321&l=1&m=1 Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: S3 do Legionowa Piaski 30.05.12, 22:23 Aż sie prosi aby kolejnia linia, S7 przez Gdańską dojeżdżała na Okęcie, będzie ok 8 minut krócej, a po remoncie torowiska od koła do woli o 16 minut krócej, czyli nie w 58 minut, ale w 42 minuty z legionowa na okęcie.... Ale to pewnie dopiero za rok, dwa... Odpowiedz Link Zgłoś
poldek49 Re: S3 do Legionowa Piaski 01.06.12, 13:05 Szanse na bezpośrednie pociągi z Legionowa przez Warszawę Gdańską na Okęcie są raczej niewielkie, wymagałoby to poważnej przebudowy stacji Warszawa Zachodnia (usunięcie kolizji z liniami do Łowicza i Grodziska). Miejmy nadzieję, że modernizacja odcinka z Gdańskiej do dawnej Woli nie ograniczą się do budowy urządzeń sterowania ruchem - konieczna jest odbudowa nawierzchni, aby pociągi mogły jeździć 60 - 80 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Nowy rozkład.... 03.06.12, 22:17 Jak Wasze wrażenia po wprowadzeniu nowego rozkładu i nowej linii. Ja z czystym sumieniem mogę powiedzieć że Legionowa Piaski na S9 mam ...przechlapane delikatnie mówiąc, brak pociągów rano, nawet nie pasują przesiadki z 731 jak było wcześniej, w popołudniowym szczycie pociągi co godzinę, totalny absurd, po południu i wieczorem to samo W skrócie rozkład jest tak ułożony że albo brakuje mi 10-15 minut do pociągu albo na następny czekam prawie godzinę Odpowiedz Link Zgłoś
fiorente Re: Nowy rozkład.... 05.06.12, 09:34 Mi również pociągi obecnie nie pasują. Wprowadzili S3 kosztem połączeń S9 ale nie pomyśleli, że wiele osób potrzebuje dojechać na Gdański. Powrotne pociągi S9 co około godzinę. Miało być lepiej, a wg mnie wyszła lipa... Odpowiedz Link Zgłoś
cornellia Re: Nowy rozkład.... 05.06.12, 11:10 Nie ma tak zeby wszystkim dogodzic, mnie akurat ten rozklad i S3 bardzo pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 05.06.12, 13:18 Rano jest dokładnie to samo, pociągi są co godzinę, po południu także co godzinę, do tego w godzinach popołudniowego szczytu potrafi jechać krótszy pociąg Naprawdę sama rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: Nowy rozkład.... 06.06.12, 10:42 ale jak połączy się KM9, S9, S3S i S3C to wychodzi całkiem dobre połączenie... między Gdańską a Centrum jest metro więc nie ma problemu aby podjechać. Moim zdaniem jest całkiem OK. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Nowy rozkład.... 06.06.12, 13:07 Pewnie, że statystycznie jest całkiem OK. Między 6 a 8 mamy łącznie 11 pociągów, czyli średnio co 11 minut. Jak zwykle problem tkwi w szczegółach. Nie wszyscy Legionowianie mieszkają blisko stacji głównej; powiedziałbym nawet, że zdecydowana większość mieszka dalej niż kilometr od niej. Mieszkańcy starej części Piasków są w bardzo dobrej sytuacji; największe osiedla (Husarska itp.) dojeżdżają bezpłatną dowozówką, do której funkcjonowania od nowego roku (zmiana przewoźnika) jest masa zastrzeżeń; mieszkańcy z Lwowskiej i III parceli mogą się przejść na L-wo Przystanek; os. Młodych i część III parceli jest uzależnione od 731, które nie jest linią dowozową (na przystanek L-wo Piaski dojeżdża minutę przed lub minutę po odjeździe pociągu). Sporą część miasta pominąłem, bo każdy ma jakiś problem z dotarciem do pociągu. Ja mam możliwość dostosowania godzin pracy do rozkładu pociągów w taki sposób, aby nie kwitnąć na stacji 25 minut. Zapewne jestem wyjątkiem i nie każdy może tak robić. Ponawiam temat uruchomienia linii dowozowej, która częściowo zastąpiłaby obecny układ komunikacyjny i zapewniła elastyczny rozkład jazdy dopasowany do pociągów. Ludzie boją się nieznanego i łatwo przyzwyczajają do obecnego stanu rzeczy. Władza jest po to, aby czasem na siłę narzucić pewne rozwiązania, które w dłuższej perspektywie wszystkim ułatwią życia. Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: Nowy rozkład.... 06.06.12, 14:23 oczywiście masz rację, ale to nie jest kwestia częstotliwości kursowania kolei a organizacja dowozu pasażerów do stacji. Trudno aby taką częstotliwość utrzymać choćby z Piasek. Nie wspominając już o tym, że nie da się objąć torami całego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 06.06.12, 19:53 saabb napisał: > ale jak połączy się KM9, S9, S3S i S3C to wychodzi całkiem dobre połączenie... > między Gdańską a Centrum jest metro więc nie ma problemu aby podjechać. Moim zd > aniem jest całkiem OK. Właśnie że z tego nie wychodzi dobre połączenie a wręcz do dupy. Pierwszy z brzegu przykład, aby dostać się przed 7 do pracy w Warszawie dzisiaj wstałem 4.20 bo z Legionowa Piaski pierwszy pociąg mam 4.53, następny dopiero za godzinę. Oczywiście że przecież nie muszę jechać pociągiem bezpośrednio z Legionowa Piaski, do tej pory jeździłem 731 i szedłem kawałek od Biedronki, od nowego rozkładu nie mam nawet i tej możliwości bo autobus odjeżdża z mojego przystanku równo z pociągiem, następny pociąg Kolei Mazowieckich mam równo za 30 minut ale z tego pociągu w najlepszej opcji jestem niemal na styk Oczywiście mam też pociąg na lotnisko ale jedzie na Centralny, po przejściu podziemiami czasowo jestem tak samo jakbym jechał późniejszym pociągiem Tak niestety wyglądają realia komunikacyjne, w popołudniowym szczycie przewozowym pociągi które jadą co godzinę to kpina z pasażerów Jak pisali przedmówcy, mści się brak normalnej, często kursującej linii dowozowej, bez niej poprawę komunikacji odczują jedynie ci którzy mieszkają blisko stacji w Legionowie, reszta ma gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 06.06.12, 20:07 Czyli sniadanie w pracy, kladziesz sie spac w ubraniu, bo sie nie oplaca rozbierac.. i tak dalej. Dobrze Ci zrobili ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: Nowy rozkład.... 06.06.12, 22:25 Jesteście bandą malkontentów i tyle. Jednemu będzie lepiej, innemu będzie gorzej. Ja potrzebuję pociągu na Wschodni i jestem z tego powodu zadowolony, olbrzymia liczba ludzi cieszy się z pociągu na Służewiec. Ale zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo 15 minut to tragedia narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 00:09 Oczywiście, przecież najważniejszy jesteś TY, reszta której nie pasuje pociąg co godzinę powinna zamknąć ryje bo Panu i Władcy akurat pasuje takie połączenie a skoro pasuje jemu to musi pasować wszystkim Jak zwykle polskie piekiełko Odpowiedz Link Zgłoś
telemann Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 07:16 biorąc pod uwagę położenie stacji Legionowo Piaski czy stacji Wieliszew trudno spodziewać się tam większej częstotliwości kursowania pociągów. Nie pozostaje nic innego jak dojeżdżać do stacji Legionowo. Jedno jest pewne, porównując ostatnie lata, dojazd kolejowy do Warszawy poprawił się. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 13:26 Przecież to Ty marudzisz, że nie masz jak dojechać bo wcześniej było lepiej. Tobie się pogorszyło a setkom innych polepszyło. Zamiast się cieszyć, że nareszcie mamy połączenie na Wschodni i Centralną, czego nie było od kilkunastu lat, to oczywiście musisz marudzić... Ja do stacji idę 15-20 minut szybkim marszem, nie mam żadnej dowozówki, ale to Tobie jest za trudno zrobić to samo. Jak chcesz mieć lepszą komunikację to się wyprowadź do Warszawy, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 13:31 I to jest własnie obrzydliwy egoizm, który tak lubimy prezentować. Zamiast powiedzieć, że to jednak do kitu, bo gość wstaje w nocy po to by dojechać i jego dojazd prawie kojarzy sie z filmem "Co mi zrobisz jak .." to się pisze "jak sie nei podoba to się wyprowadź". Te 20 minut spacerem (szybkim) do stacji jest fajne latem, wiosną i jesienią, gdy jest ładna pogoda. Gdy pada, jest -30 przestaje to być super śmieszne. A juz o 5 rano to w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 17:02 Nie rozumiesz prostej kwestii, tobie się poprawiło owszem ale kosztem MOICH dojazdów. Gdybym chciał się zachować równie bezdusznie jak ty napisałbym że pociąg na Śródmiescie lub Centralny jest mi całkowicie zbędny bo lepszą przesiadkę mam na Gdańskim Odpowiedz Link Zgłoś
jaceeek Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 13:26 @kwitkows Nie zauważyłeś, że wszyscy po kolei zwracają uwagę na to, co można by jeszcze poprawić? Nie piszemy, że to jest porażka, tylko czego jeszcze brakuje. To, że teraz jest dobrze, nie oznacza, że nie może być lepiej. Chyba mamy prawo wskazywać kierunki zmian? Komunikacja jest dla pasażerów, nie na odwrót. Nie kwestionujemy układu pociągów, bo każdy rozumie ograniczenia przepustowości na torach. Osobiście bardzo odpowiada mi pociąg na Centralny/Śródmieście, tylko mam ograniczone możliwości korzystania z niego właśnie ze względu na dojazd do stacji głównej w Legionowie. Chętnie bym z niej korzystał, tylko oczekiwanie do pół godziny na peronie przy porannym pośpiechu nie należy do moich ulubionych zajęć. Rozumiem rachunek ekonomiczny, że nie każdy pociąg opłaca się puścić na Piaski, dlatego nie narzekam na to. Mówiąc, że jesteśmy bandą malkontentów, sprowadzasz dyskusję na niższy, niemerytoryczny poziom, a nam sugerujesz, abyśmy siedzieli cicho i nie proponowali zmian, które umożliwią korzystaniu z komunikacji szerszej grupie osób. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 13:32 No przeciez on korzysta. To co chcesz? Po nas choćby potop no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rajski_mieszkaniec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 13:43 Jeszcze zaledwie kilka lat wstecz jeździły u nas tylko pociągi KM, do których naprawdę ciężko było się dostać. W dodatku karta miejska obowiązywała od stacja w Choszczówce. Teraz mamy pociągi KM, dwie SKM-ki i jest źle. Ludzie, chyba każdy wiedział, gdzie kupuje mieszkanie/dom i wiedział, że nagle tam tory się nie pojawią? Przez Piaski i Wieliszew długie lata nie jeździły pociągi, a teraz jak są to i tak jest źle. Pamiętam jeszcze czasy, gdy jeździło, a raczej stało się w korkach przez całą Jabłonnę jak nie było obwodnicy. Przyznaję wtedy trzeba było wyjeżdżać o 5 rano, żeby być pewnym , że na 8 do pracy dojadę. Raz się było przed samą 8, raz o 7. Obecnie do stacji chodzę na piechotę 15 minut i jaki to jest problem? Zima czy deszcz to nie jest problem tylko ludzie się robią wygodniccy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 15:57 No i co z tego, że się z Tobą w pełni zgadzam. Zaraz zostaniesz zrugany, że nie można porównywać jak było dawniej i zaraz dostaniesz przykład jak to źle było 200 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 17:10 Owszem ale było to 100 lat temu, po oddaniu obwodnicy Jabłonny Legionowo miało 4 linie autobusowe z kursującym w szczycie co 15 minut 731 Po uruchomieniu pociągów usłyszeliśmy że Legionowo stawia na pociągi, i tak zlikwidowano 801,731 jeżdzi cały czas co 30 minut zahaczając o Przylesie Teraz okazuje się że jest mniej pociągów jak i autobusów Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 17:20 Nie no ;) Super podoba mi się ta argumentacja. Równie dobrze powinnam pisac, że właściwie to po co te autobusy, skoro kiedyś ludzie chodzili do Warszawy z buta. A co ja pisze! Butów nie mieli. No. Jak widac niektórzy sa wrogiem tego, co nastepuje, wrogiem postępu, wrogiem ulepszeń. Bo przeciez keidyś było super i powinnismy się cieszyć jak nam skapnie skrawek z pańskiego stołu Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 19:59 tylko chyba chodzi o to, ze ktos tu twierdzi ze postepu brak a wrecz cofamy sie wstecz, bo wczesniej mial lepiej. a niech ktos mi przypomni ile czasu jechal pociag na Gdanski lat temu 4? czy w tym czasie byly regularne polaczenia z os. piaski? chciec mozemy wszystko, tylko prosze od razu przyswoich propozycjach pisac ktory pociag zabrac i przesunac na inna godzine albo wskazac skad na ten pociag wiecej wziac pienoadze, bo nie zapominajmy ze miasto placi. chciec wiecej pociagow pewnie bez problemu mozna tylko pewnie wtedy trzeba zaplacic ne x mln a xx mln. moim zdaniem tak jak teraz jest skomunikowane legionowo to ja nie pamietam zeby bylo. 1h przez cala wawe az do okecia? rewelacja. 28 na gdanski. prosze pamietac ze crny mieszkan z dala od centrum z czegos wynikaja. wlasnie miedzy innymi z tego ze do pociagu nie mamy 200 metrow tylko 2000 metrow. Dzialki w serocku ez z jakiegos powodu sa tansze od tych na Bialolece. ale kazdy ma wolny wybor i chyba swiadomie sie decyduje na pewnw niedogodnosci. nie ma co sie oszukiwac. serock jeszcze dlugo nie bedzie tak skomunikowany jak legionowo a legionowo nie predko bedzie mialo metro i 100 linii autobusowych. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 20:36 Dlaczego zakładasz, że wszyscy tu sie wypowiadający to od razu musza pamietac, co bylo 4 latat temu? A jesli wczoraj przeprowadzili sie do Legionowa to co? Stanowia jakas gorsza galaz obywateli, ich gorsza odmiane, ktorzy nie moga porownac poprzedniego rozkladu z terazniejszym??? No widac tak. Bo jesli sie pojawia jakis sygnal, ze cos nie funkcjonuje to zaraz sa wypowiedzi "a drzewiej..". Nosz w cholere. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 22:30 ale przeciez nie bylo przymusu kupowania mieszkania w legionowie. jest tyle innych miejsc pewne lepiej skomunikowanych. tym bardziej ze jak szukamy mieszkania to raczej nie po drugiej strone warszawy, zeby potem dojezdzac 2 h i narzekac ze sie dojazd wydluzyl o 15 min. akurat bardziej bym podejzewal o narzekanie osoby mieszkajace tu od dawna o dosyc krotkiej pamieci. mowie. zgadzam se ze mozna to zrobic 100 razy lepiej tylko prosze od razu wskazywac komu zabrac pociag albo skad wziac kase na wieksze doplaty. bo tak to gadka o niczym. jak wiemy legionowo raczej teraz nie narzeka na nadmiar gotowki a raczej musi zaczac splacac zaciagniete dlugi... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 23:07 Dzięki temu, że znaleźli się tacy, co tu chcieli zamieszkac i kupili mieszkanie to jednak to miasto się rozrasta i między innymi dzięki temu są te eskaemki i autobusy. Gdyby takich ludzi nie było, nie powstałoby więcej osiedli a rdzenni mieszkańcy Legionowa pozostaliby na etapie 1 czy 2 autobusów ZTM i kopcących pekaesów. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Nowy rozkład.... 08.06.12, 09:00 widze ze nie zrozumiałaś co mialem na mysli albo zrozumialas i wypaczylas tę myśl. w takim razie dziekuje tym wszystkim ktorzy postawili rozwoj Legionowa nad wlasna wygoda i sa gotowi codziennie spedzac w podrozy 4-5h zamiast 1h. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 08.06.12, 09:46 Jako ciekawostka: forum.gazeta.pl/forum/w,93,59909181,59909181,Trzy_nowe_miasta_w_powiecie_.html I powiem Ci, że ciekawa jestem ile ludzi z rdzennych mieszkańców dała noge, będac super zadowolonym z tych świetnych warunków jakie oferuje miasto... Bo na osiedlu, gdzie mieszkam to 99% przybyłych z różnych miast Polski (podobno 400 mieszkań) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 08.06.12, 08:13 Ja nie muszę pamiętać co było 4 lata temu bo doskonale pamiętam że zaledwie miesiąc temu miałem o wiele lepszy rozkład pociągów I nie domagam się dołożenia dodatkowych pociągów, wystarczy mi to co było zaledwie miesiąc temu i racjonalne zarządzanie tym co jest Naprawdę trzeba być hipokrytą ciesząc się uruchomienia nowej linii na lotnisko jednocześnie pisać o tym skąd wziąć pieniądze na utrzymanie dotychczasowej linii, do tego krytykować mieszkańców którzy mają czelność być niezadowoleni. Jestem ciekaw czy z równą zajadłością będziecie atakować mieszkańców którzy mają czelność być niezadowolonymi z istniejących linii dowozowych, przecież takie linie też kosztują a mieszkańcy mogą iść piechotą na stacje I na koniec życzę przynajmniej niektórym aby po 16-17 godzinach na nogach z uśmiechem na ustach dymali jeszcze 20-30 minut na piechotę ze stacji Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Nowy rozkład.... 08.06.12, 08:42 > Ja nie muszę pamiętać co było 4 lata temu bo doskonale pamiętam że zaledwie mie > siąc temu miałem o wiele lepszy rozkład pociągów JA > I nie domagam się dołożenia dodatkowych pociągów, wystarczy mi to co było zale > dwie miesiąc temu i racjonalne zarządzanie tym co jest MI > Jestem ciekaw czy z równą zajadłością będziecie atakować mieszkańców Ktoś kogoś atakuje? Wydaje mi się że tylko dyskutujemy? Patrzac przez pryzmat powyzszego, faktycznie przyznaję rację. Pociągi nie odjeżdzają co 5 minut u mnie spod domu w odpowiadającym MI kierunku, linni dowozowej to w ogóle tu nie widziałem, jak już to muszę dymać z kapcia. Takze faktycznie jest do d.... Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 08.06.12, 22:11 Nie musisz wysilać się na złośliwości, poziom postu dopasowałem do ogólnego poziomu dyskusji ?? w której niemal każdy próbuje mi udowodnić że jego potrzeby są ważniejsze A te argumenty o tym że jeżeli nie podoba mi się spieprzona komunikacja to mam się wyprowadzić to dyskusja ???? Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Nowy rozkład.... 08.06.12, 22:24 I jeszcze jedno sam tytuł S3 do Legionowa Piaski kiedy do tego Legionowa Piaski jadą DWA pociągi S3 Odpowiedz Link Zgłoś
rajski_mieszkaniec Re: Nowy rozkład.... 09.06.12, 08:09 Nigdy nikomu się nie dogodzi... Uważam, że przy dobrych chęciach można spokojnie dojechać do Warszawy. Trzeba się jednak trochę wysilić. Siedząc 8 godz w pracy czy naprawdę nie chce wam się trochę przejść ? Ten rozkład nie jest już na zawsze, jak się zmieni to może się okazać, że "malkontenci" zamienią się rolami... Mi również nie zawsze podobała się zmiana rozkładu, ale trochę wysiłku i zawsze można spokojnie dojechać. A jak nie pasuje rozkład ani KM, ani S3, ani S9 to może warto pojeździć autobusami ? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 09.06.12, 09:18 Dojezdzalam do pracy na 8. Konczylam o 16. Na 8 to albo sie spoznialam albo bylam 15 minut za wczesnia. Z powrotem bylo tak, ze zeby zdazyc do 17, aby odebrac dziecko to musialam wychodzic dzien w dzien 15 minut wczesniej. Bo nastepnyy pociag byl za pozno. Na spacery i "przechodzenie sie" mam czas w sobote czy niedziele. Nie za bardzo za to w dni powszednie, gdy sie spiesze, bo a to szkola zamknieta jeszcze a to juz. Jak ktos sie nie spieszy to nie ma sprawy. Staram sie uzmyslowic komus, ze jednak spacerek do stacji o 5 rano wyglada nieco inaczej niz ten sam spacerek o 7:30 czy nawet 7. Odpowiedz Link Zgłoś
saabb Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 08:56 No bez przesady... czy się dojedzie do Centrum czy do Gdańskiej to przy takich odległościach jak z Legionowa nie ma już znaczenia. Trzeba sobie wcześniej wszystko zaplanować i spokojnie się jedzie. Mankamentem oczywiście jest dostanie się do stacji Legionowo... i tu brakuje odpowiedniej linii dowozowej i to nie tylko z Legionowa a z okolic też. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 10:24 Nie no jasne. Malkontent. Kurcze jak bym codziennie wstawała przed 5 rano to też stałabym się malkontentem. Wy też. I to moge się załozyć. I gdybyscie przez debilny układ pociągów mogli w teorii pospać pół godziny dłużej to też dołączylibyście do bandy malkontentów. Bo wstawanie o 7 rano to juz pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 13:34 madziulec napisała: > I gdybyscie przez debilny układ pociągów mogl > i w teorii pospać pół godziny dłużej to też dołączylibyście do bandy malkontent A to nie można się położyć spać pół godziny wcześniej? Pracowałem kiedyś od 7:00 na Okęciu, pociąg miałem 5:10 i dało się. Oczywiście trzeba było wcześniej chodzić spać ale za to o 15:00 byłem wolny. Co z tego, że teraz pracuję od 8:30 skoro w domu jestem o 19:00. Coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy rozkład.... 07.06.12, 17:18 Ano sam widzisz. I co? Uważasz, że ten powrót jest cacy? Tak z ręką na sercu? Odpowiedz Link Zgłoś
brunno34 Re: Nowy rozkład.... 18.06.12, 21:28 Jeżdżę do pracy KM o 7.58 na zachodni i na wschodnim jest opcja na przesiadkę na SKM z godz. 6.50 z Legionowa. A docelowo ma być o 7.07 bezpośredni KM z Modlina na Okęcie. Połączenie to "wyskakiwało" po wstawieniu daty lipcowej do wyszukiwarki KM, ostatnio od 2 dni nie pokazuje się, ale na pewno będzie, bo inaczej byłaby ch...nia Odpowiedz Link Zgłoś