Dodaj do ulubionych

Centrum Komunikacyjne

20.07.12, 15:17
Powtarzam za szczekaczka miejska legionowo.pl:
"Centrum Komunikacyjne będzie miejscem przesiadkowym dla zmierzających w kierunku portów lotniczych w Modlinie i Warszawie mieszkańców północnego Mazowsza oraz dla dojeżdżających do pracy w Stolicy."

CZy ktoś może mi wytłumaczyć skąd będą się przesiadac ci pasażerowie???
Bo ja blondynka jestem.
Obserwuj wątek
    • grandpress Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 15:19
      z samochodów i autobusów
      • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 15:28
        Czy wyobrażasz sobie, by ktos o zdrowych zmysłach jadący np. z Krakowa do Modlina zostawiał samochód w Legionowie i przesiadal się do pociągu zmierzającym do aeroportu?
        • ralphie Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 15:42
          Kraków jest na południu ;) Może chodziło Ci o Gdańsk? Z Gdańska, zostawiają auto w Legionowie i stąd jadą do Modlina. ;)
          A teraz poważnie. W komunikacie było o północnym Mazowszu, a z tych okolic przecież hordy autobusów pędzą na dworzec w Legionowie przeciskając się wąską ul. Piłsudskiego, ewentualnie zjeżdżając z wiaduktu zawracają przy Sobieskiego i potem pod wiadukt i już są na dworcu. Z tym, że większość z tych jadących z północy wybiera przejazd przez Nieporęt, czy się mylę? No ale jak powstanie wewnętrzna obwodnica to będzie tak szeroka, że nikomu nie zawadzi stado autobusów. ;)
          Dobrze będzie, trochę optymizmu, piątek jest! ;)))))))
          • brunno34 Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 15:57
            Nie można było inaczej projektu przeforsować, musi być funkcja dworca i tyle, bo inaczej nie byłoby dofinansowania inwestycji. Ale dla nas to na pewno pozytywna perspektywa, choćby to że na dworcu kupimy ciepłe drożdżówki do pracy, czy napijemy się kawy, latem kupimy lody a i zapewne będzie kiosk z dużym wyborem prasy (inmedio czy ruch). Coś jak na gdańskim, jak mniemam
            • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 16:07
              To po co wtedy te wszystkie sklepy na Gdańskim? (mowie juz o przejściu na perony "legionowskie")
              Będą albo tu albo tu niepotrzebne.
              Swoją drogą jak ma potem jakies Immedio zainwestowac to czy będzie wolało pobliska galerie (czynną dłużej) czy dworzec, gdzie ruch szybki i jednak falami... Hmm...
              • polokokt Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 17:03
                ale na Gdański dojezdza jeszcze troche osób z innych miejscowosci niz Legionoo (Działdowo, Tłuszcz...) i raczej te osoby nie będą wyskakiwały po bułkę w Legionowie. Takze i tu i tu sie utrzymaja.
                na pewno fajnie ze bedzie dworzec. Do tej pory wszyscy narzekali ostatnimi latami na ten baraczek i totalny brak czegokolwiek innego.
                • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 17:44
                  Oczywiście, że 3 lata temu to i ja sama narzekałam.
                  Dziś jednek należałabym do idiotów.
                  Pisałam to zresztą.
                  Dlaczego?? Walczyliśmy (pisze my, ale ogólnie myślę jako Legionowo) o to, by pociagi jeździły co 10 minut.
                  Mniej więcej co tyle są rano i to jakby jest najważniejsze. Wyobraź sobie więc, że przychodzisz na peron, okazuje się, że .. pociąg nie przyjedzie czy też sie spóźni. Ok. Czy masz tyle czasu, by iść na dworzec i tam się grzać a potem iśc na inny peron? Nie. Realnie nei masz czasu. Masz czas by przejśc na inny peron (równie oczywiście beznadziejnei zbudowany byś tam zmarzł wywiany przez wiatr, ale to insza inszość).

Poza tym... Rano idziesz na 7:15 (godzina wymyślona oczywiście) na pociąg. Ilez osób będzie specjalnie wczezśniej wstawać, by nadrbić 10 min. i iść DODATKOWO do budynku dworca, mając po drodze kiosk z gazetami, by kupić gazetę? Tlumy czy pojedyncze osoby?
                  Gdzieś nasze władze podkreślały, że od 20 lat nikt dworca nie wybudował. To albo my tacy idioci albo oni tacy mądrzy...

Wsparcie dla Misia - chłopca z Zespołem Aspergera
                  Jedyna strona dla rodziców dzieci z wadami układu moczowego
                  Chcesz wiedzieć więcej o autyzmie?
                  Kandydatka do Sejmu może poda wodę?
    • hubert_sikorski Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 19:42
      Co będzie na pierwszym i drugim piętrze dworca?
      • metron1 Re: Centrum Komunikacyjne 20.07.12, 22:46
        Też zadaje sobie to pytanie, przyznaję nie znam odpowiedzi. Dla mnie jest to przerost formy nad treścią i nie do końca przemyślany pomysł
        Zasadnicze pytanie, dlaczego dworzec buduje miasto Legionowo a nie kolej. Wszędzie gdzie tylko czytam kolej pozbywa się swoich dworców zrzucając koszt ich utrzymania na samorządy a tutaj miasto robi prezent kolei
        • dagrod2007 Re: Centrum Komunikacyjne 21.07.12, 08:05
          Bo to miasto dostało dotację a nie kolej . A co do reszty to się zgadzam już na konsultacjach w listopadzie ub roku powiedziano że budowla dworca powstanie a co będzie na wyższych kondygnacjach może muzeum kolejnictwa . Było to do rozpatrzenia w innym terminie . Jak umotywowano powstanie dworca że będzie to wizytówka miasta powiatowego . Koszty utrzymania jak zapewniał prezydent gotowe jest przejąć miasto (ano zobaczymy ) Mnie zastanawia jak to będzie wyglądało za kilka lat
          • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 21.07.12, 12:23
            Proszę Cię...
            Poczytaj o Muzeum Kolejnictwa i o kasie, której nie ma i o kłopotach finansowych tegoż muzeum. Muzeum jest totalnie rozproszone, w Warszawie to jeszcz czasem jakś zbłąkana duszyczka się trafi, jakaś szkolna wycieczka...
            DO Legionowa... no może szkoły z Legionowa i mieszkańcy. Ale ileż można?

Fajnie, że prezydent zapewnia, że miasto przejmie koszty utrzymania. Milej byloby gdyby może za tę kase przestał jęczeć, że dofinansowanie do autobusów i pociągów kosztuje, dofinansował więcej żlobków (mamy az jeden...) i przedszkioli, rozbudowę i budowę nowych szkół.
            Eh, duzo by mówić. Ja akurat jestem z opcji nie upierającej się przy szpitalu i mam na to rózne ekonomiczne argumenty.
            • hugonita Re: Centrum Komunikacyjne 21.07.12, 13:28
              Fajnie, że prezydent zapewnia, że miasto przejmie koszty utrzymania.

A gdzie ten nasz prezydent tak obiecywał, że przejmie koszty utrzymania Muzeum, bo nie zauważyłem?

muzeum jest marszałka i pewnie tak zostanie
              poniżej potwierdzenie z pytań do prezydenta:

Pytanie:
              Szanowny Panie Prezydencie Z przerażeniem przeczytałem informację o tym że do Legionowa może zostać przeniesione Muzeum Kolejnictwa. Obecny status muzeum to zakurzone eksponaty w gablotach oraz rozpadające się wraki na zewnątrz, odwiedzających praktycznie nie ma nawet wtedy kiedy nie płaci się za wstęp Pomysł przeniesienia poddaje pod rozwagę, samo utrzymanie muzeum generuje olbrzymie koszty którym nasze miasto może nie sprostać Bardzo proszę o wyjaśnienie czy zostanie przeprowadzona dogłębna analiza kosztów takiego przeniesienia
              (Dariusz , 05-04-2012)
              Odpowiedź:
              Panie Dariuszu, Muzeum Kolejnictwa prowadzi samorząd wojewódzki (Urząd Marszałkowski), więc Legionowo nie pokrywałoby kosztów jego przenosin i późniejszego funkcjonowania. Pozdrawiam
              • metron1 Re: Centrum Komunikacyjne 21.07.12, 14:18
                Po pierwsze Muzeum Kolejnictwa zdecydowanie odcina się od pomysłu przeniesienia Muzeum do Legionowa
                PO drugie koszt utrzymania samego Dworca będzie olbrzymi, przy braku pomysłu jego finansowania robi się kolejny twór do którego będzie trzeba dopłacać
                Dzisiaj zastanawiałem się nie mogąc skręcić w stronę przejazdu na Piaskach jak będzie wyglądać ruch po wybudowaniu drogi łączącej przejazd na Parkowej z tym na Kwiatowej
                Cały ruch zostanie skierowany na wąskie uliczki po których już teraz jeździ się źle
                • dagrod2007 Re: Centrum Komunikacyjne 21.07.12, 18:59
                  Do hugonita pisząc o utrzymaniu miałem na myśli outrzymanie dworca a nie muzeum i to pytanie zadawałem na konsultacjach listopad ub roku ratusz miejski . Jest to w poscie wielki parking wielka ściema urzędu . Bardzo w podtrekscie interesowało mnie czy do czystości naprzyklad na nowym dworcu będą musieli dokładać mieszkańcy Legionowa . Dworzec częśćiowo będzie pewnie zarabiał na siebie przez srodki uzyskane z wynajmu np sklepiki na poziomie 0 . No jak to wszystko będzie ostatecznie zobaczymy
    • psychomaszyna Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 08:12
      Skąd z północnego Mazowsza? Z Wieliszewa, z Zegrza, z Serocka, z Pułtuska itd. Optymalne byłoby przedłużenie peronu (tego dłuższego) od strony Legionowo Piaski, zrobienie na wiadukcie zatoki przystankowej i zejścia schodami wprost na peron.

Legionowo to naprawdę nie jest pępek świata...
      • metron1 Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 08:59
        Ale czy do tego aby w Legionowie do pociągu przesiedli się dojeżdzający z Wieliszewa czy Zegrza potrzebny jest dworzec moloch ???
        Przecież ci ludzie będą czekać kilka minut
        A to że od razu nie zrobiono zejścia bezpośrednio z wiaduktu to wielki błąd który czkawką bdzie odbijał się latami
        No ale wtedy gdyby takie zejście powstało umożliwiając szybką bezpośrednią przesiadkę z wiaduktu na peron także mieszkańcom np Zegrza to całe to centrum komunikacyjne w Legionowie za bardzo nie miałoby sensu
        • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 11:14
          Ja sie zastanawiam czy w ogole robiono takei badania marketingowe ilu rzeczywiscie mieszkancow takiego Zegrza jezdzi do Legionowa i tu przesiada sie do pociagu.
          A z Wieliszewa? W koncu iles pociagow jezdzi z tego co wiem bezposrednio stamtad (wiem, nei wszystkie, nie zawsze pasuja itp).

W funduszach unijnych niestety jest tak, ze grunt to napisac i na papierze udowodnic, ze cos ma sens...
        • psychomaszyna Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 22:11
          No sorki, jakie dworzec moloch? Ja sobie nie wyobrażam sprzedaży biletów w jakiejś budce. Myślę, że dworzec to jakiś krok w kierunku, aby zatrzymywało się w Legionowie więcej pociągów dalekobieżnych.
          Czy dworzec przyda się ludziom z Zegrza? Czemu nie, chociaż im najbardziej przydałby się szynobus do Zegrza Południowego.
          • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 22:51
            No i tu kolejne pytanie:
            - ile biletów jest FAKTYCZNIE sprzedawanych na dworcu w Legionowie?
            - czy rzeczywiście byłoby ich sprzedawanych więcej gdyby w Legionowie stawało więcej pociągów dalekobieżnych (zapomnijmy o IC, bo wtedy nie byłyby to IC...)

Co do Zegrza:
            - jakie jest połączenie Zegrze - Legionowo i czy lepsze jest Zegrze - Legionowo czy od razu Zegrze - Warszawa? (nie wiem, nie jeżdzę, stąd pytanie).
            • ralphie Re: Centrum Komunikacyjne 23.07.12, 11:08
              madziulec napisała:

> Co do Zegrza:
              > - jakie jest połączenie Zegrze - Legionowo i czy lepsze jest Zegrze - Legionowo
              > czy od razu Zegrze - Warszawa? (nie wiem, nie jeżdzę, stąd pytanie).

No jak to jakie? Jest kilka, z tego co pamiętam to:
              - PPKS Ostrołęka - z reguły przez Nieporęt,
              - PPKS Warszawa - chyba częściej przez Legionowo,
              - PPKS Mrągowo - w zależności od widzimisię kierowcy i wolnych miejsc zatrzyma się w Zegrzu,
              - ZTM 735 - przez Nieporęt,
              - PKP - tylko towarowe (to dla fanów amerykańskich filmów i podróży za jeden uśmiech) do Fermaty, bo w tej zniknęły tory i trakcja na całej linii :)
              - była kiedyś linia L-9 albo L-10 z Wieliszewa do Legionowa przez Uroczysko Zegrze (Uroczysko to to miejsce w okolicy przepompowni ścieków :))) )

Zapomnijmy o pociągach z Zegrza do Legionowa. Przed wyborami ten temat odżywa i zaraz po nich umiera. Torów praktycznie nie ma. Są jakieś do Tłuszcza.
              O ilości dogodnych połączeń z północnego Mazowsza do Legionowa świadczą chyba najlepiej korki zaczynające się często już w Michałowie i zapytania na CB o przejezdność Legionowa vs. przejezdność Nieporętu od ronda w Zegrzu.
              Ale by nie tracić optymizmu - szczodra unia da kasę to się zrobi i do Zegrza... ;)

• hubert_sikorski Re: Centrum Komunikacyjne 23.07.12, 12:39
              madziulec napisała:
              > Ja sie zastanawiam czy w ogole robiono takei badania marketingowe ilu rzeczywis
              > cie mieszkancow takiego Zegrza jezdzi do Legionowa i tu przesiada sie do pociagu.

madziulec napisała:
              > Co do Zegrza:
              > - jakie jest połączenie Zegrze - Legionowo i czy lepsze jest Zegrze - Legionowo
              > czy od razu Zegrze - Warszawa? (nie wiem, nie jeżdzę, stąd pytanie).

Mówisz o Zegrzu, czy o Zegrzu Południowym? Zegrze leży w Gminie Serock, Zegrze Południowe w Gminie Nieporęt. Każda z tych gmin ma swoją koncepcje komunikacji. Nieporęt stawia na autobusy ZTM, mieszkańcy Zegrza Południowego mają linie 735 która jedzie ulicą Piechocińską. Nieporęt wystawił niewielkiego busa L8 do stacji Legionowo, ale chyba nie jest oblegany. Gmina Serock ma właściwie tylko komunikację prywatną. Właściwie tylko Wieliszew stawia na SKM.

> A z Wieliszewa? W koncu iles pociagow jezdzi z tego co wiem bezposrednio stamta
              > d (wiem, nei wszystkie, nie zawsze pasuja itp).

To tak jak gdybyś stacje w Legionowie nazwała Grudzie i powiedziała że Grudzie mają super połączenie z warszawą:] Stacja Wieliszew jest w Michałowie Reginowie, a do Wieliszewa to masz około 3 km przez las.
          • metron1 Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 23:49
            To do tego aby sprzedać kilka biletów potrzeba przynajmniej dwu-trzy piętrowego gmaszyska ???? bo tak widać na wizualizacjach
            Naprawdę niektórych ogarnia megalomania, miałem na myśli nie żadną budkę a jakiś zgrabny budyneczek nawiązujący do historii Legionowa, nie trzeba budować piętrowego tworu z którym nie będzie wiadomo co robić, czy znajdą się chętni na wynajem, czy może dworzec będzie niewykorzystany
            Prezydent chwali się że Legionowo będzie pierwszym miastem w którym po 20 latach powstanie nowy dworzec, fakty są niestety takie że kolej masowo pozbywa się dworców w mniejszych miejscowościach bo nie ma kasy na ich utrzymanie, wciska te dworce samorządom niemal za darmo aby tylko pozbyć się kłopotu, tam gdzie się to nie uda zamknięte zdewastowane i zdemolowane dworce straszą ludzi
            Czy myślisz że w Legionowie stanie się cud i dworzec zarobi na siebie ????
            • misiek1974 Re: Centrum Komunikacyjne 23.07.12, 11:46
              metron1 napisał:

> Czy myślisz że w Legionowie stanie się cud i dworzec zarobi na siebie ????

Spokojnie zarobi na siebie. Pewnie na terenie dworca powstanie kolejna Biedronka.
              • polokokt Re: Centrum Komunikacyjne 23.07.12, 12:13
                tez mysle ze zarobi. tym bardziej ze dworzec stanie w ciągu komunikacyjnym pomiedzy os Piaski (ile tysiecy mieszkancow?) a centrum miasta. W Błękitnym tez niby ruchu wielkiego nie ma, a jednak jakos te sklpeiki sie utrzymuja.
      • madziulec Re: Centrum Komunikacyjne 22.07.12, 11:11
        psychomaszyna napisał:

> Skąd z północnego Mazowsza? Z Wieliszewa, z Zegrza, z Serocka, z Pułtuska itd.
        > Optymalne byłoby przedłużenie peronu (tego dłuższego) od strony Legionowo Piask
        > i, zrobienie na wiadukcie zatoki przystankowej i zejścia schodami wprost na per
        > on.
        >
        > Legionowo to naprawdę nie jest pępek świata...
        Oj, Psycho ;) Znow podajesz moj pomysl jako swoj ;)))
        Widze, ze powinnam zalozyc jakis watek, gdzie powinnam wpisywac "ZLOTE MYSLI", by potem latwo udowodnic, ze jakis pomysl byl akurat rzeczywiscie moj.

Swoja droga przypomne, ze mnie wtedy udowodniono, ze zrobienie przystanku na wiadukcie jest niemozliwe, a przedluzenie peronu rowniez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka