zchotomowa
03.02.13, 22:20
witam,
Ostatnia dyskusja, czy palenie węglem w małych piecach szkodzi, czy nie miała różne wnioski i wszystkie jednakowo uprawnione, bo chyba żadne z nas fachowcem od tzw "PM10" nie jest. Zdaniem Prezydenta Smogorzewskiwgo (nomen omen) smogu nie ma, ale wiadomo - on nie ma pieniędzy w kasie, więc co ma mówić? Fachowiec z niego od pyłów - taki sam jak i my - żaden. Więc poszukałem:
Tak wyglądają pomiary (przy okazji dowiedziałem się, że w dziedzinie monitoringu zapylenia Polska radzi sobie wyjątkowo dobrze): www.klimatbezsadzy.pl/monitoring-powietrza
Niech Was nie zmylą uśmiechięte buźki, one odnoszą się do ostatniej godziny (przypomnę: ostatnie 3 dni jest +3 do +6'C), więc wszyscy zmniejszyliśmy ogrzewanie.
Przegląd tego, jak jest naprawdę jest tu: www.klimatbezsadzy.pl/?q=node/5
Czyli jak ktoś gada, że smogu nie ma, to wg mnie oznacza, że albo nie wie i zmyśla na poczekaniu, albo że nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Zapylenie ponad normy jest faktem.
Ponieważ wcale nie jest różowo, a przyczyny są zidentyfikowane, to tak wygląda komunikat Mazowieckiego WIOŚ z 4 grudnia 2012: wios.warszawa.pl/portal/pl/9/740/KOMUNIKAT_MAZOWIECKIEGO_WOJEWODZKIEGO_INSPEKTORA_OCHRONY_SRODOWISKA__z_dnia_4_gr.html
Wersja szybka i łatwo przyswajalna opisu sytuacji jest tu: www.klimatbezsadzy.pl/?q=node/5 - czyli 25% dni w roku mamy przekroczone normy zapylenia PM10 i PM2,5 + i całego innego syfu w powietrzu.
Wersja skompilkowana, pokazująca przekrój ze wszystkich badań: wios.warszawa.pl/portal/pl/17/633/Roczna_Ocena_Jakosci_Powietrza_w_wojewodztwie_mazowieckim_Raport_za_rok_2011.html
Legionowo zostało wtym raporcie przypisane do kategori "C", czyli "wymagające podjęcia działań" (str. 31 + mapa 11), dla jasności powiem, że skala jest jest od "A" do "C", gdzie "C" jest najgorszym wynikiem.
i na koniec: na stronie 34 i 35 tegoż raportu możecie sobie porównać i wyciągnąć wnioski sami. Mnie rzucają się w oczy dwie sprawy:
1. Zapylenie PM10 i PM2,5 w Legionowie to isteniejący, poważny problem. Naprawdę oddychamy powietrzem, które przekracza normy i to sporo a wmawia się nam, że problemu nie ma,
2. Zapylenie to JEST WYŻSZE niż w centrum Warszawy (a dokładniej - tylko w jednym miejscu w Warszawie pomiar zanieczyszczenia powietrza jest wyższy, niż w Legionowie, w całej reszcie pomiarów powietrze w Legionowie wypada gorzej).
no, może nie każda wiedza cieszy, ale lepiej jednak wiedzieć.
pozdrawiam,
Marcin