Dodaj do ulubionych

nieco propagandy

04.02.13, 18:48
Przyszedł dzis umyślny z wymiarem podatku za rok 2013 (popatrzcie czy macie dobrze wyliczony, bo mi wychodzi, ze ja nie, ale to tak BTW).

Do podatku dołączono ulotkę propagandową, a wniej:
centrum komunikacyjne jako główne założenie budżetu - ciekawe, że dworzec będzie z biblioteką (nie wiem, może ja ślepa, ale nie wspomniano o finansowaniu z innych funduszy (detal)
- wewnętrzna obwodnica miasta
- budynek socjalny + budynek mieszkalny
- zmiana oblicza Jagiellońskiej
- zakończenie modernizacji odprowadzaia wód ściekowych
- wsparcie inwestora Galerii Legionowo (tu pytanie, wg informacji z innych stron jest to Celtic Property Developments - na ich stronie nei znalazłam informacji, a podobno ma byc basen i uwaga: SETKI miejsc pracy....)
- zakończenie tunelu w Al. Róż
- przeznaczenie 56 mln na oświatę - dzięki zmianie w systemie opłat za przedszkola sporo pozostało w kieszeniach rodziców - tu bym prosiła rodziców przedszkolaków o wyjaśnienie dlaczego zostało w ich kieszeniach i czy rzeczywiście był to gest ze strony miasta, czy ... inny powód (dziękuję)
- stworzenie dodatkowych miejsc w gminnych przedszkolach (dogęszczenie???? czy co??? - ale może rodzice przedszkolaków wiedzą coś więcej, bo ja ewidentnie nie jestem w temacie, zdaje się po prostu, że 6-latki idą do szkół i nei ma wyjścia, opuszczą gościnne progi przedszkoli i nei ma w tym jakoś zasługi prezydenta i UM)
- rok wyzwań jeśli chodzi o kumunikację kolejową i autobusową. Sami wiecie, że wszystkich to się zapewnie nei uda zadowolić, ale ... W pisemku jest zdanie "Warszawa zapowiedziała już likwidację "wspólnego biletu".

Do tego 2 akapity zachęcające do newslettera, sms-ów, facebooka.
No i o ograniczeniu wydatków na imprezy miejskie i promocję. Czy na premie dla urzędników również????

Jak wy odebraliście ten liścik?
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: nieco propagandy 04.02.13, 21:18
      madziulec napisała:
      > - zakończenie tunelu w Al. Róż

Ta inwestycja naprawdę zależy od miasta;) do ostatniego dnia nie wiedziała że firma upadła i umowa została rozwiązana...taką to stroną jest nasze miasto w tej sprawie...

Szczerze nie czytam ulotek... dołączanych jak tych z miasta jak i tych z orange, te-debile, itb.
      • madziulec Re: nieco propagandy 04.02.13, 21:32
        Przyznam, że ja też nie ;) Ale zaciekawiło mnie cóż to takiego mogło mi miasto dołączyc.
        Bo wiadomo, inne orange, plusy i t-mobile to zachęcają mnie do zakupu....
        • kka69 Re: nieco propagandy 04.02.13, 22:47
          Mnie zaciekawiła :
          "- wewnętrzna obwodnica miasta"
          to chyba chodzi o średnicówkę, czyli ulicę Warszawską- Zegrzyńską ?
          • 3goust Re: nieco propagandy 04.02.13, 22:57
            Nie to sześciu metrowa ulica biegnąca wzdłuż torów...od przejazdu kwiatowa do przejazdu piaskowa...
            Wiec taka z niej obwodnica....
            no chyba że podniesiona będzie na niej prędkość....
            • madziulec Re: nieco propagandy 05.02.13, 08:52
              Uważaj ;))) Ja podejrzewam, że niedługo na wszystkich ulicach w Legionowie zmniejszymy prędkość do 20 km/h. Stan nawierzchni jest fatalny...
              No, ale zima była ciężka, jak przeczytałam w jednej z gfazet
              • w.iwo Re: nieco propagandy 05.02.13, 12:21
                list tenże, to element programu profilaktyki zdrowotnej
                terapeutyczny, kojący i przygotowujący na następne kataklizmy ;]
                • guayazyl1 mnie ten umyślny... 05.02.13, 12:34
                  ... zaintrygował.
                  Do mnie przyłazi tylko listonosz.
                  Pozdrawiam.
                  • madziulec Re: mnie ten umyślny... 05.02.13, 12:54
                    Jak chcesz moge Ci zeskanowac list tenże, który otrzymałam przez UM-owego umyślnego. Fascynuje mnie ta postać, gdyz jest to jakby "listonosz" na etacie urzedu, pracujący a jakże w godzinach 8-16, roznoszacy właśnie informacje np. o podatku (w przypadku ludzi pracujących zawodowo statystyki dostania się do tychże są niemal pewnie zerowe, ale... z kolei sens trzymania postaci na etacie wysoki ;).
                    • guayazyl1 Re: mnie ten umyślny... 05.02.13, 13:12
                      madziulec napisała:
                      Fascynuje mnie ta postać, gdyz jest to jakby "listonosz" na etacie urzedu , pracujący a jakże w godzinach 8-16, roznoszacy właśnie informacje...
                      -----------------------
                      Prawda,
                      przypominam sobie, że do mnie taki "umyślny" też swego czasu zapukał z pismem z urzędu.
                      Nazwałbym go raczej posłańcem. Umyślny to określenie rzadko funkcjonujące. Stąd moje trzy grosze...
                  • ralphie Re: mnie ten umyślny... 05.02.13, 13:00
                    Gucio, ten od Mai (nie tej w "starych pawilonach"), zaraz by znalazł jakieś przysłowie na tą okoliczność, np. "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" ;) Zatem jak tylko otrzymam kwitek to kliknę "Lubię to!" ;)
                    Zmiana oblicza Jagiellońskiej - czy chodzi o te ronda w kierunku Przystanku? Podobno rondo jest skrzyżowaniem samorozładowującym się, a w Legionowie udało się już parokrotnie zakorkować dwa ronda jednocześnie :) na czas, gdy przejazd na Parkowej jest zamknięty w godzinach szczytu :) Oblicze Jagiellońskiej jest nawet wesołe, bo nowe łatodziury i obniżone studzienki, których ominięcie graniczy z cudem i zygzakiem, zygzakiem.. .i jest wesoło :) A może ścieżki rowerowe?
    • fiorente Re: nieco propagandy 05.02.13, 13:28
      Chwalipięty :) żeby się pochwalić inwestycjami, powiadomić o oszczędnościach wydali kasę na ulotki do mieszkańców - rzeczywiście oszczędność...
      • madziulec Re: nieco propagandy 05.02.13, 15:12
        Zauwaz ile inwestycji... nie swoich ;) Jakos zapomnieli o szwajcarskim programie..
        Celowo pytam rodziców o tych oszczędn0ościach przedszkolnych i opróznieniu miejsc, by przyjąć więcej dzieci...

Eh, propaganda ;)
        • prozent Re: nieco propagandy 05.02.13, 22:14
          Jak nie kijem to go pałą, zastanawiam się co musiałby zrobić Roman Smogorzewski by usłyszał tutaj dobre słowo?
          Zapomniał prezydent napisać o programie szwajcarskim choć o nim wiecie, ale warto go kopnąć. Jeśli tunelu nie kończą to wina prezydenta, a jak mówi, że zrobiony zostanie to czemu przyznaje się nie do swojej inwestycji.

A wszystko na ulotkach za pewnie 3-4 tysiące złotych. Rozrzutny jest strasznie.
          • madziulec Re: nieco propagandy 05.02.13, 22:25
            Słuchaj, jeśli PKP buduje tunel to ch7uba pisanie o nim w materiałach wyborczych kandydatów na radnych czy prezydenta jest sporym naduzyciem?
            Jeśli transport do warszawy ustalany jest przez ZTM i KM i ogólnie Legionowo jako miasto poza zapłaceniem wystawionej faktury nie ma nic do powiedzenia to równiez wpisywaniem ambitnych informacji typu "zapewnienie kursowania SKM / KM co 10 minut w godzinach szczytu do Warszawy i z Warszawy" jest również naduzyciem.

jeśli dalej idąc - sześciolatki ida z racji zmian wprowadzonych przez MEN do szkół to pisanie, że więcej dzieci dostanie się do przedszkoli, bo będzie więcej miejsc jest TANIM chwytem propagandowym, bo miejsc nie przybędzie, co więcej, będzie ich tyle samo. Jest to tylko przekłamanie rzeczywistości.
            Tak samo z tymi opłatami.

Dlaczego więc przekłamuje się rzeczywistość na korzyśc urzędu???
            Przyznam, że mi by się miło czytało ulotkę, która zawierałaby informację: budujemy dworzec dzięki dotacji z .... . Prawdopodobnie wreszcie powstanie galeria handlowa (o ile nei ubiegnie nas Białołęka), przy której mozliwe, że powstanie basen. Miało być kino. Teraz mam wrażenie, że rzucane sa ochłapy pospólstwu, by znów mozna było powiedzieć: no przecież wpłynęlismy na inwestora....

I tak wszystko wygląda.

A mieszkańcy.. Przejedźcie się Piłsudskiego czy jakąkolwiek ulicą. Może zawieszenia nie stracicie. Poczytajcie wątek o opalaniu węglem.
            "dobrze jest dobrze jest ale wcale nie jest źle" aż sie chce zaśpiewać.
            • mileg Re: nieco propagandy 06.02.13, 08:37
              Tia, Szwajcarzy spojrzeli na globus i wylosowali Legionowo do sypnięcia mu groszem.
              Podobnie z tunelem – gdyby nie starania miasta to by go nie było i tyle. Dzieci do przedszkoli może nie więcej się dostanie, ale na pewno będzie to łatwiejsze i to jest faktem, a nie kłamstwem.
              Jeżdżę głównie po Legionowie i Warszawie i nie dostrzegam by u nas był gorszy stan nawierzchni drogowej.
              A czy w na Białołęce powstanie wcześniej czy nieco później centrum handlowe to co to ma do rzeczy – dla mnie ważne by wreszcie powstała u nas galeria z kinem.
              Aha, całe szczęście, że pracuję w Warszawie to się dotlenię po pobycie w Legionowie ;)
              Ale niektórzy kłapią buźkami, jęczą i biadolą, bo taka ich natura. I nic tego nie zmieni. To jest pewne - bo chociaż lepiej zawsze może być w Legionowie ale nie z ich postrzeganiem otoczenia przez malkontentów.
              • madziulec Re: nieco propagandy 06.02.13, 09:48
                Co do dworca to uwazaj, bo jedyną częscia budowli, która moze sie okazac przydatna będzie być może parking. Reszta ... staje się wielka niewiadoma, ale jesli bedziesz robic zakupy - pewnie się utrzyma ;) Opowieści o muzeum kolejnictwa, bibliotece multimedialnej sprawiają, że zdaje się, iż nie ma konkretnego pomysłu na to miejsce.
                I ja nie piszę, że Szwajcarzy spojrzeli na globus. Swoja drogą jak juz bysmy tak analizowali aplikację (nie wykorzystanie, ale własnie aplikowanie) do środków UE to nie wiem, czy byłoby tak kolorowo.

Podejrzewam, że jeśli chodzi o tunel to tu w gre wchodzą pewne przepisy co do bezkolizyjnosci skrzyzowań kolej-samochody. Ale to jest do sprawdzenia ;) I wtedy być może równiez okaże się, że nie jest tak, że miasto cos ma do powiedzenia (podobnie jak nie może zainstalowac monitoringgu w przejściu podziemnym - jakie fajne kuriozum).

Temat przedszkoli: dzieci dostaje się więcej. Tak. Ale jaki w tym sukces UM legionowskiego??? Albo w tym, że rodzice płaca mniej? Czy jednak jest w tym "sukces" MEN??? Lub np. Trybunału Konstytucyjnego jeśli chodzi o opłaty (bo cos mi sie wydaje, że akurat opłaty az tam zawędrowały, ale nie jestem pewna).

Co do galerii - nie wiem czy będzie i kiedy. Inwestor nie wymienia na stronie swoich inwestycji Legionowa (jego nazwa zresztą jest notorycznie w wielu miejscach przekręcana). W przypadku poprzednich potencjalnych inwestorów (bo zdaje się, że galeria miała już stać w tym roku) wizualizacja na ich stronach była. Aha, przy dyskusjach wszelakich okazało się, że w Legionowie było kino i padło.
                Utrzymasz pewnie to kino swoim chodzeniem ze znajomymi ;) (z pobliskim CH Targówek, wciąż się rozbudowującym). Inwestor planujący wnętrze galerii wie co jest w okolicy, wie ile ludzi i obawiam się, że nie posługuje sie opiniami paru osób z internetu, że pójda do kina :)

Skacz z radości dalej. Pamiętaj, że jednak na nierównych chodnikach i dziurach w drodze możesz złamać nóżkę. To spore ryzyko. Nie zalecam ani malkontenctwa ani hurra-optymizmu. Za to zwykły realizm. Nic więcej. I nie pisanie bzdur.
              • metron1 Re: nieco propagandy 06.02.13, 15:18
                Jeżeli tunel powstaje dzięki staraniom miasta to dlaczego miasto nie starało się aby przejazd na Kwiatowej był bezkolizyjny
                To że gdzieś powstanie tunel, wiadukt czy inne bezkolizyjne przejście zależy od przepisów kolejowych i maksymalnej prędkości szlakowej. I tyle
                Budowa dworca molocha w którym może będzie Muzeum Kolejnictwa a może biblioteka to wróżenie z fusów
                Jakoś nie spotkałem przypadku aby samorządy chętnie przejmowały dworce od kolei, to są kukułcze jaja których kolej chętnie się pozbywa
                My idziemy jednak dalej, w obecnej sytuacji sami budujemy dworzec a jego utrzymanie bierzemy na swoje barki
                Jednocześnie miasto nawet nie próbuje wpłynąć na przewoźnika w celu optymalizacji rozkładu jazdy aby dopasować go do potrzeb mieszkańców
                Włodarze innych miast chociaż próbują walczyć o zmiany w rozkładzie zgłaszane przez ich mieszkańców
                U nas odpowiedź jest zawsze jedna i ta sama, miasto nie może interweniować, nie ma możliwości itp
                • madziulec Metron ;) 06.02.13, 15:57
                  Narzekasz i tyle ;) Jak możesz ;0
                  Monopol narzekania i przynudzania nalezy bowiem do mnie ;)
                  • telemann Re: Metron ;) 06.02.13, 16:23
                    Swoją drogą, czekam z niecierpliwością na rozwiązania dotyczące wspólnego biletu po 31 marca ?
                    • madziulec Re: Metron ;) 06.02.13, 17:00
                      W pisemku jest napisane, że "Warszawa zapowiedziała już likwidację 'wspólnego biletu'. Zrobię wszystko, aby nie wpłynęlo to zarówno na koszt, jak i komfort Państwa podrózy. Zmiany sa zawsze niepokojące, lecz jak pokazały minione lata - czas uruchamiania nowych połączeń, wprowadzania nowych rozwiązań komunikacyjnych - praktycznie z każdą niedogodnością możemy sobie poradzić".
                  • metron1 Re: Madziulec 06.02.13, 17:03
                    madziulec napisała:

> Narzekasz i tyle ;) Jak możesz ;0
                    > Monopol narzekania i przynudzania nalezy bowiem do mnie ;)

Madziulec widocznie wyrasta Ci konkurencja
                    A tak na serio,wkurza mnie propaganda sukcesu czego i ile się robi kiedy po 17 godzinach na nogach mam jeszcze zapieprzać na piechotę ze stacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka