Dodaj do ulubionych

Likwidacja Filii nr 1

• marek_ka_lwo Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 12:24
      My tu gadu gadu o utrudnianiu dostępu do książek, a biblioteka robi konkurs w którym można wygrać dostęp do prawdziwej książnicy
      konkurs
      • martha161 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 21:05
        Wprowadzenie w życie ustawy Boniego, która ma umożliwić "łączenie bibliotek szkolnych i publicznych" sprawi de facto likwidację bibliotek szkolnych.
        • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 21:22
          a to nawet zabawne,

Rada Miasta na moje zdanie, że zostali zmanipuowani, nie mogla w to uwierzyć i oczywiście wielkie zdziwienie. Obowiązującą linią rozumowania stało się: "przyłączymy blibliotekę publiczną do szkolnej" a tu ZONK - szkolne też są do wystrzału. Czyli Rada nie zrozumiała, co tak naprawdę przegłosowała, prawdaż?

polecam to: www.facebook.com/stoplikwidacjibibliotek

i proste pytanie do przemyślenia: nawet jeśli uda się połączyć bibliotekę publiczną ze szkolną (bezsens, inne zasoby, inne dni i godziny otwarcia), to kto z Was rodziców, pozwoli na wchodzenie obcych dorosłych na teren szkoły? Bo ja na 100% na to nie pozwolę, nie ma fizycznie takiej możliwości. Która ze szkół w Legionowie ma możliwość rozseparowania ruchu na "uliczny" i "szkolny" wewnątrz budynku? Żadna.

Państwo Radni, czytacie w końcu ten wątek. Zastanówcie się, bo to nie chodzi już o Filię nr 1, ale o to, w jaki sposób podejmujecie decyzje brzemienne dla tysięcy mieszkańców Legionowa. Moim skromnym zdaniem zajmujecie się tym skandalicznie słabo, zapominając o swojej służebnej wobec mieszkańców roli.

Pomijam już, że cywilnej odwagi do zachowania biblioteki, jako instytucji kultury, nie staje ani poligrafowi (WSTYD, mówię to jako wykształcony poligraf z wąską specjalizacją, w czwartym pokoleniu poligrafów warszawskich, WSTYD Panie Klejment, żeby drukarz zabijał drukowaną książkę; kaszty by nie starczyło, żeby złożyć, jakim wstydem się Pan okrywasz), ani polonistka (no tu to ręce opadają, ja nie potrafię tego skomentować).

Marcin
          • psychomaszyna Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 22:18
            Znowu mnóstwo emocji i wreszcie jeden konkret.

Trochę od końca. Poligrafowie muszą się przyzwyczaić, że e-booki istnieją i będą się rozwijać. Można się bawić w luddyzm 21 wieku, ale postępu się nie powstrzyma. Jak wreszcie UE zrówna stawki VAT na książki drukowane i elektroniczne, to sądzę, że wydawnictwa elektroniczne będą jeszcze bardziej powszechne.

Teraz konkretnie. Zgadzam się i absolutnie podzielam obawy o bezpieczeństwo dzieci, w momencie, gdyby biblioteki szkolne miałyby zmienić się w file bibliotek publicznych. Dlatego wymaga to przemyślenia, odpowiedniego zorganizowania i nawet inwestycji. Docelowy układ takiej modelowej biblioteki powinien przypominać układ w szkole nr 3 - oddzielne wejście dla dorosłych i osób z zewnątrz, aby się nie poruszały po terenie szkoły. Ale nie mówię, że nie da się zrobić. Choć nie w każdej szkole będzie sens robienia filii biblioteki publicznej, co nie powinno zmniejszać dostępu dzieci w szkole do książek.

Ale przecież wiadomo, że nie o to przede wszystkim chodzi. Każdy wie, że gminy wydają kupę kasy na nauczycieli. Tym razem intencją jest, aby bibliotekarze szkolni nie byli nauczycielami. I, aby uzyskać z tego tytułu oszczędności dla gmin.

Dopóki nie wykrystalizuje się ostateczny projekt założeń ustawy sytuacja na pewno nie dojrzeje do podejmowania definitywnych decyzji co do układu bibliotek w Legionowie. Ale rozumiem władze miasta, które poszukują jak najmniej uciążliwych oszczędności, bo sytuacja budżetowa miasta się skomplikowała (zresztą tak, jak w całym kraju).

Każde oszczędności będą budziły opór, kwestia tylko, aby wybierać rozsądnie i najmniej boleśnie. Moim zdaniem likwidacja filli nr 1 jest rozsądna, natomiast oszczędności na SKM do Legionowa Przystanek znacznie mniej. Ale to już kwestia monopolu ZTM i inna bajka.
            • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 22:51
              Psychomaszyna napisał:
              Ale przecież wiadomo, że nie o to przede wszystkim chodzi. Każdy wie, że gminy
              > wydają kupę kasy na nauczycieli. Tym razem intencją jest, aby bibliotekarze szk
              > olni nie byli nauczycielami. I, aby uzyskać z tego tytułu oszczędności dla gmin

Czyli uważasz, że jest wszystko w porządku bo nie ma na czym to można zaoszczędzić na bibliotekarzach. OK masz prawo ale jeśli mnie pamięć nie myli to ustawy Boniego jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy będzie.
              Ponadto umieszczenie bibliotek publicznych w szkołach poza sprawą pierwszorzędną jak bezpieczeństwo dzieci, wiąże się z odpowiednim lokalem. Podawanie za przykład szkoły 3 chyba jest nietrafione, gdyż tam tylko marzą aby biblioteka wyniosła się jak najszybciej. Tak jest w większości szkół (jeśli nie we wszystkich). Tym bardziej że nasi włodarze zdecydowali o powstaniu gimnazjum przy każdej podstawówce. Czyli potrzeba większej liczby klas aby zaspokoić obie szkoły. Dochodzi do tego obowiązek wprowadzony u nas zerówka w szkole nie w przedszkolu.
              Pytam się czy te szkoły są z gumy? Co jeszcze mogą pomieścić w swych budynkach?
              Dalej:
              Każde oszczędności będą budziły opór, kwestia tylko, aby wybierać rozsądnie i n
              > ajmniej boleśnie. Moim zdaniem likwidacja filli nr 1 jest rozsądna, natomiast o
              > szczędności na SKM do Legionowa Przystanek znacznie mniej.

Tylko że prezydent wypiera się tych oszczedności, czyli co kłamie?
              Oczywiście trzeba wybierać rozsąnie ale przykro mi, że Ty nie wiesz o czym dyskutyjesz. Być może dla Ciebie książka jest rzeczą zbędną, ale wiesz mi dla wielu osób, zarówno młodszych jak i starszych jest to ważna sprawa. Nie możesz tego lekceważyć.
              Tak dla własnej ciekawości powinieneś zapoznać się z dwoma placówkami bibliotecznymi - na Broniewskiego i na Sowińskiego. Zobaczył byś różnicę. Wówczas mógłbyś się mądrzyć a tak to przepraszam ale nie jesteś partnerem do dialogu.
              Ja uważam, że w nawet skromnym budżecie miasta powinny być środki i na dopłaty do SKM i na utrzymanie bardzo prężnej placówki aż do obiecanego nowego lokalu.
              Mam nadzieję że obierzesz to jako argumenty nie emocje.
              Nawiasem mówiąc emocje odgrywają ogromną rolę w życiu człowieka.
              • w.iwo Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 09:20
                1. biblioteka szkolna spełnia zupełnie inną rolę niż publiczna
                według mnie zabieranie dzieciom nauczyciela-bibliotekarza to strata dla uczniów
                względy ekonomiczne? trzeba rozważyć gdzie pensja bibliotekarza, gdzie zwiększenie godzin pracy biblioteki, przystosowanie szkół i księgozbiorów - oszczędności ? jakie? - wg mnie jest to dobra furtka tylko dla ubogich gmin, które nie dysponują odpowiednimi lokalami... nikt nie przedstawił nawet ogólnej analizy, jakie są koszty utrzymania filii, a jakie przystosowanie szkoły do nowej roli

2. czy już nie szkoły nie mają problemów lokalowych? jak na sesji zauważył radny Żuchowski brak konkretów, które szkoły miałby by spełniać rolę filii... a ich lokalizacje powodują że niekoniecznie mogą spełniać rolę filii na peryferiach

3. trochę liczb jak rósł księgozbiór :
                rok 1994 - 72 698 woluminów,
                rok 1995 - 76 398 woluminów,
                rok 1969 - 79 585 woluminów,
                rok 1997 - 84 517 woluminów,
                rok 1998 - 90 525 woluminów,
                rok 2012 - 94 354 woluminów.

4. wszystkie obietnice, które nie są zawarte w uchwale czy choćby w uzasadnieniu są jedynie obietnicami
                • bibi-zibi Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 09:26
                  Dlatego nie ma konkretów. Bo ktoś będzie później rozliczał. Lepiej planujemy, myślimy i sprawa załatwiona.
            • bibi-zibi Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 09:23
              psychomaszyna napisał:

> Docelowy układ takiej modelowej biblioteki powinien przypominać
              > układ w szkole nr 3 - oddzielne wejście dla dorosłych i osób z zewnątrz, aby si
              > ę nie poruszały po terenie szkoły.
              Sorry ale muszę cię zmartwić absolutnie zły model. Wejście do szkoły podstawowej jest wspólne z wejściem do biblioteki. Chodzi mi o ten hol. Dopiero później na górze jest wejście do szkoły oddzielnie i do biblioteki oddzielnie. A co najlepsze nad schodami wisi tabliczka "Bezpieczna szkoła" :))))))) Jak wisi to znaczy jest.

> Ale przecież wiadomo, że nie o to przede wszystkim chodzi. Każdy wie, że gminy
              > wydają kupę kasy na nauczycieli. Tym razem intencją jest, aby bibliotekarze szk
              > olni nie byli nauczycielami. I, aby uzyskać z tego tytułu oszczędności dla gmin
              Tu nie będę się wypowiadał bo mało znam temat ale z informacji protestujących wynika, że jednak są to trochę inne zadania i wymagania. No nie wiem czy dyrektor szkoły odważyłby się wprowadzić do biblioteki klasę na zastępstwo i zostawić z bibliotekarzem który nie jest bibliotekarzem- nauczycielem. Znów co z odpowiedzialnością.
              >
              Ale rozumiem władze miasta, które poszukują jak najmniej uciążliwych oszczędności, bo sytuacja budżetowa miasta się skomplikowała (zresztą tak, jak w całym kraju).
              Co masz na myśli "się skomplikowała" - samosiejka? Czy po prostu niech ponoszą winę naszych działań. Obejrzyj się do tyłu i tu już od razu można rzucić tego Mecenasa Wiedzy - za własne.
              >
              > Każde oszczędności będą budziły opór, kwestia tylko, aby wybierać rozsądnie i najmniej boleśnie.
              Jasne że wybierać trzeba. Tylko dlaczego już teraz zamyka się a ma być to nowe za dwa lata! Czy to rozsądne i najmniej bolesne według ciebie?
              • bibi-zibi Re: za utrzymaniem łatwego dostępu do wiedzy 05.03.13, 10:10
                A to argument koronny żeby jednak biblioteki utrzymać.
                legionowo.pomagam.pl/oswiadczenie-majatkowe-radny-miroslaw-pachulski/
            • aallicja Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 19:17
              >>>Docelowy układ takiej modelowej biblioteki powinien przypominać układ w szkole nr 3 - oddzielne wejście dla dorosłych i osób z zewnątrz, aby się nie poruszały po terenie szkoły.

Jak możesz wypowiadać się w jakikolwiek sposób na temat miejsca, w którym jak widać NIGDY nie byłeś? Paranoja.
              • psychomaszyna Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 19:38
                Byłem. Nie raz.
                • w.iwo Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 20:46
                  Psycho uświadom mnie, może się mylę, a wtedy z chęcią przyznam się do błędu

jaki jest sens zamykania filii, która ma najlepsze wyniki w Legionowie jeśli chodzi o ilość wypożyczeń ?
                  • w.iwo Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 20:49
                    to chyba POWIATOWA biblioteka?
                    mylę się?
                    Chotomów leży w naszym powiecie?
                    • psychomaszyna Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 21:16
                      Dziwne. I jest to filla najbliżej Jabłonny i Chotomowa? I jest to krytyczna kwestia dla mieszkańców ulicy Kisielewskiego w Chotomowie, czy księgozbiór będzie w Legionowie w filli nr 1 na ul. Sowińskiego, czy w szkole nr 3. Zdumiewające na pierwszy rzut oka.
                      No chyba, że są jakieś inne powody (o których nie muszę wiedzieć, ale wystarczy deklaracja, że są) i związki Pana Marcina z tą sprawą.

Jakoś Wieliszew, Nieporęt nie robi z tej sprawy rabanu, mimo, że biblioteka powiatowa.

A swoją drogą ciekawe ilu ma czytelników spoza Legionowa w wieku powyżej 25 - 26 lat (czyli po ukończeniu studiów, bo na studiach potrafi się szukać książek w różnych, dziwnych bibliotekach). Jakby zestawić z ogółem czytelników w tej grupie wiekowej, to wyszłoby na ile jest ona powiatowa.
                      • w.iwo Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 21:38
                        czy moglibyście na siebie przestać warczeć, bo wątek robi się po prostu nudny...
                        tokujecie jak dwa koguty, panowie do rzeczy

Psycho, odpowiedz proszę na moje pytanie
                      • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 21:43
                        psychomaszyna napisał:
                        > Dziwne. I jest to filla najbliżej Jabłonny i Chotomowa? I jest to krytyczna kwe
                        > stia dla mieszkańców ulicy Kisielewskiego w Chotomowie, czy księgozbiór będzie
                        > w Legionowie w filli nr 1 na ul. Sowińskiego, czy w szkole nr 3. Zdumiewające n
                        > a pierwszy rzut oka.
                        > No chyba, że są jakieś inne powody (o których nie muszę wiedzieć, ale wystarczy
                        > deklaracja, że są) i związki Pana Marcina z tą sprawą.

zabawne,

użytkownik o takim rozumieniu sprawy (jak wyżej) jest moderatorem i jednocześnie usiłuje komentować rzeczywistość, której nie zwyczajnie nie rozumie a różnice zdań przekształca w konflikty personalne; żywe odbicie rady miasta.
                        Zdaje się też jesteśmy tuż-tuż do spiskowej teorii zainteresowania mieszkańców losem biblioteki - z pewnością czynimy to z niskich, najniższych pobudek, ale też chętnie poczekamy na rozwój wątku :) to moja ostatnie reakcja na wnioski tegoż autora.

Marcin
                  • psychomaszyna Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 21:05
                    A nie ma przypadkiem najlepszego księgozbioru? Przeniesiesz książki, ludzi pójdą tam, gdzie one będą, o ile będzie to znośnie niedaleko, a nadal w centrum miasta.

Tak samo jako jak z dobrym krawcem. Ludzie idą, tam gdzie ma zakład, a nie dlatego, że blisko.

Jaka jest wartość dodana tej filli ? Imprezy, konkursy? Jeżeli czegoś nie wiem, to poproszę o uświadomienie.
                    • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 22:43
                      Właśnie ta wypowiedź świadczy o niewielkiej wiedzy na omawiany temat.
                      Filia na Sowińskiego ma najlepszy księgozbiór, który po zamknięciu filii będzie zapakowany w kartony, czyli czytelnik nie będzie mógł z niego korzystać.
                      Jeśli znasz placowkę na Broniewskiego to sam powinieneś wywnioskować, że tam nie ma jak zmieścić choć części księgozbioru z Sowińskiego. Chyba że zlikwiduje się kącik malucha i regały postawi na środku korytarza.
                      Porównanie biblioteki do krawca pokazuje Twój lekceważący stosunek do tej tematyki.
                      Moim zdaniem dobry krawiec rzadziej jest mi potrzebny niż biblioteka.
                  • zchotomowa Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 21:08
                    w.iwo napisała:
                    > Psycho uświadom mnie, może się mylę, a wtedy z chęcią przyznam się do błędu
                    > jaki jest sens zamykania filii, która ma najlepsze wyniki w Legionowie jeśli ch
                    > odzi o ilość wypożyczeń ?

ooo... nie będę spał w oczekiwanie na tę logiczną ekwilibrystykę :)
                    (złośliwość zamierzona)

:) Marcin
          • bibi-zibi Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 09:05
            Zobacz na czym polega ten konkurs w tej legionowskiej bibliotece:
            Jak będą wyłaniani zwycięzcy - możesz wejść i wyjść a nawet posadzić dziecko żeby miało zabawę a ty spokój. Inteligentny ten konkurs nie ma co.
            To tak jak w podstawówce konkurs na najlepszego czytelnika po ilości wypożyczonych książek (czyta nie czyta byle nosił do domu i z powrotem) - czytelnictwo wzrasta biblioteka ma osiągnięcia ot co PR robi ludziom z mózgu. A ile argumentów, statystyk, liczb - zawsze cholery dostaję jak widzę taką akcję. Projekt jest wykonany jakaś premia przydałaby się za za radosną twórczość. Tak się produkuje efektywność pracy w instytucji budżetowej - musi być szał.
            To jest pic na wodę fotomotaż - dużo szumu medialnego a ludzie ciemni to się kręci.

Sprzedali im nowoczesność na łańcuchu to teraz fundują nagrody. Uważam, że takie książki są ok ale na zasadzie czytelni. Jaki procent mieszkańców ma internet w komórce? Tam gdzie nie masz zasięgu albo zrywa nie poczytasz.
            A biblioteka jak będzie liczyć wypożyczenia? - jak w konkursie? No i masz czytelnictwo wzrośnie w Legionowie właśnie dlatego że wprowadzono książkę on-line! Może pracownicy będą mieli w obowiązkach wchodzić kilka razy dziennie. Dyrektorzy takich instytucji to raczej bez umiejętności menadżerskich a i kasy mało żeby kupić dobry sprzęt i programy więc biorą co tanie i świeci się. Robią do tego PR i jest sukces. Ty będąc szefem biblioteki publicznej (cała kasa od UM) to zatrudnisz specjalistę PR. Zobacz ile plakatów tam się wywiesza i to coraz większe - drukarnie sobie otworzyli czy co. K..... nie długo to przed biblioteką będą stały ich bilbordy. Burzysz się, że drukarz zabija książkę drukowaną - a może plakaty woli drukować (nie wiem strzelam może trzeba byłoby jakoś sprawdzić gdzie te plakaty drukują i ile wydają rocznie na reklamę i promocję).

A zobacz tu jaki mieli pomysł:
            www.rmf24.pl/kultura/news-wypozyczanie-ksiazek-bez-wychodzenia-z-domu-ruszyla-pierwsza,nId,434850
            Jak się wczytasz to właściwie konkurencja dla chomika.
            To przecież nie jest wypożyczanie tylko rozdawnictwo.
            Myślę, że w Polskich bibliotekach mają niezły burdel.

Zresztą te akcje z tą nowoczesnością w/g mnie to lipa i wszystko w powijakach jeszcze. Na oślep szczególnie w Polsce. Myślę, że to jeszcze będzie się dopiero klarować. Pewno jakaś kasa unijna jeszcze wchodzi w grę to po trupach będą wprowadzać żeby ją mieli. Ten szum i zachwyt to propaganda sukcesu jakich mało.

Jak dla mnie to tu są ciekawe propozycje i mądry sposób podejścia do sprawy:
            www.libranova.eu/pl/wydarzenia/files/ebook_w_bibliotece_tak_to_juz_mozliwe.html
            tyle że w stanach - biedny kraj może sobie tylko testować po malutku - 12 czytników. Bo jak robiłby sobie eksperymenty na podatnikach to .................... tu wklej co uważasz.
            tyle że to już dyskusja na inny temat. Kiedyś tym się trochę interesowałem.

Ta nowoczesność jak dla mnie to temat dmuchany, żeby odwrócić uwagę o co chodzi tak na prawdę. No ni cholery przeciętny człowiek nie wie o co im chodzi - czy idzie ku lepszemu czy gorszemu. Ja nie wiem a ty wiesz. Różne rzeczy chodzą po głowie.
            A ty się czepiasz polonistki - w urzędniczym ubranku głupieje do reszty jak kasy brakuje bo mogą zabierać. Nawet argumenty są właściwie sprzeczne z tym co mówią że nie ze względów ekonomicznych a w uzasadnieniu ze względów racjonalnych i ekonomicznych.

Jeszcze jedno na filmie widać dokładnie te panie wypożyczają ręcznie na kartkach papierowych !!!!!!!!!!!!! Rozumiesz coś z tego, wejdź do katalogów tej biblioteki (miejska i powiatowa w nazwie)
            83.14.190.147/cgi-bin/makwww.exe
            i np. najbliżej i uwaga gminna!
            katalog.jablonna.e-bp.eu/
            Halo, Pani dyrektor tu ziemia! tu ziemia!
            • formetoyou Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 09:39
              Faktycznie porównanie katalogów bibliotek w Jabłonnie i Legionowie wypada bardzo niekorzystnie dla legionowskiej biblioteki, zawartość także...
        • bibi-zibi Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 10:06
          martha161 napisała:

> Wprowadzenie w życie ustawy Boniego, która ma umożliwić "łączenie bibliotek szk
          > olnych i publicznych" sprawi de facto likwidację bibliotek szkolnych.

Na mój nos Legionowie te posunięcia likwidowania filii właśnie łączy się z ekonomiczną sytuacją miasta i walą po najsłabszych.
          Łaczy się z projektem Boniego bo tu też widzą furtkę do zmniejszenia kosztów wynikających ze zlikwidowaniem w szkolnictwie stanowisk bibliotekarek- nauczycieli i zabranie im przywilejów - zrównanie z tymi co są w publicznych. Rząd nie może ugryżć tej Karty Nauczyciela.
          www.facebook.com/pages/Ministerstwo-Administracji-i-Cyfryzacji/182038191908977?ref=ts&fref=ts
          tu masz z kolei odpowiedź ze strony bibliotekarzy szkolnych
          www.facebook.com/pages/BOS-Biblioteka-Otwarta-Stowarzyszenie/158945234210846
          Bibliotekarstwo jest dość hermetyczne bo ma swoją specyfikę niezrozumiałą i nieporównywalną do innych obszarów życia społecznego. Jak choć troczę nie poznasz nic z tego nie zrozumiesz.
          No bo co to znaczy bibliotekarz- nauczyciel a bibliotekarz w bibliotece publicznej? Jakie zadania ma szkolna a jakie publiczna? Ot, pytania.

Na profilu Fb BOSu można sobie też poczytać np.
          www.krytykapolityczna.pl/artykuly/czytaj-dalej/20130127/przeciwdzialajmy-wielkiej-katastrofie-kulturalnej
          publica.pl/teksty/plany-dla-kultury
          a ogólnie to cyrk na kółkach z tym projektem Boniego.
          Przy okazji biblioteki publiczne dostaną po łbie.
          www.saskakepa.waw.pl/news/362/Nie-zamykajmy-biblioteki.
          Samorządowcy są kreatywni w szukaniu oszczędności nie tylko u nas w Legionowie.
          Nie chcą mówić że to przyczyny ekonomiczne bo przecież tak niedawno mówili że my to wyspa Europy którą potop kryzysu nie dotyczy. Porównaj:
          Polska - www.naszakasa.org.pl/gmina/polska/
          Legionowo - www.naszakasa.org.pl/gmina/legionowo/#2011,1

Samorządy nie chcą utrzymywać to co im nie przynosi zysków tylko koszty i taki plan im jest na rękę. Więcej będą mieli na siebie 13, 14 , 15 i nie wiem na co jeszcze. Wyleją dziecko z kąpielą bo przecież widać kto tam siedzi!!! a poza tym światły i myślący naród to zagrożenie. takiego wroga zlikwidować nie można bo podatki płaci to trzeba go tylko otumanić.
          www.facebook.com/events/284194011677343/291072680989476/?ref=notif¬if_t=plan_mall_activity
          Takie jest moje zdanie w tym temacie.
      • 2-kasia123 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 21:50
        Super, właśnie o to chodzi aby odwracać kota ogonem.
        Dyrektor biblioteki zamyka placówki z książkami ale za to są IBUKi. Kto nie docenia wspaniałomyślności dyrektora to tym gorzej dla niego.
        Nie ważni czytelnicy ale PR i samozadowolenie dyrektorki.
        Tak trzymać, pozamykać palcówki, zostawić 2 osoby do wydawania PIN-w do IBUKów i problem z głowy. Po co książki, kurz, ludzie do obsługi. Tylko kłopot.
    • kar.mis44 Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 21:51
      A mnie do łez rozbawił radny Pachulski ze swoimi "wnikliwymi wypowiedziami" w 2 minucie i 42 sek. nagrania o tym jakie to perspektywy będą mieli mieszkańców Legionowa.
      "Wracając z pracy czy jadąc do pracy będą mogli zakupić w centrum komunikacyjnym nie tylko bułkę i wędlinę a także wypożyczyć książkę." O dzięki za łaskę że będę mogła!
      Rozumiem, że już zaczął nawiązywać kontakty z firmą Translud żeby zmienili trasę swoich przejazdów. Najpierw wycieczka do centrum komunikacyjnego po bułkę, wędlinę i książkę a dopiero potem do Wa-wy do roboty zarobić na podatki zeby oni m.in. głosić takie oto brednie. Panie Pachulski mam nadzieję że jest pan sobie jakimś cudem Boskim wyobrazić, że nie wszyscy jeżdżą pociągami do pracy i nie wszyscy mają samochody. Wiem, że dla pana to trudne do zrozumienia więc dlatego odwołuję się do wiary.
      Biorą oni coś czy co?
      • nielot_dodo Re: Likwidacja Filii nr 1 04.03.13, 22:00
        "Wracając z pracy czy jadąc do pracy będą mogli zakupić w centrum komunikacyjnym nie tylko bułkę i wędlinę a także wypożyczyć książkę."

A nawet poczytać w dworcowej czytelni!!! bachor w tym czasie pohasa na placu zabaw pośrodku peronu albo między.

Już niedługo a będą Noble w dziedzinie kretynizmu.
    • modernlook Stanowisko radnych PIS w sprawie likwidacji Filii 05.03.13, 10:28
      Radni Klubu Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Legionowo przeciwni likwidacji kolejnej filii biblioteki:
      pislegionowo.pl/?p=1419
      Tu też można zajmować stanowisko;
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,142926209,142926209,Ranking_ocen_polityka_radnego.html
    • 1dagmara333 Re: do komisji kultury 05.03.13, 11:39
      Jak może przewodniczącym komisji Oświaty i Kultury człowiek, który nie ma ani kultury ani wiedzy (patrz oświadczenie majątkowe). Radni powinni mieć obowiązek znać instytucje o ktorych losach decydują. Nie tak jak teraz zamykają nie wiedząc co i dlaczego. Zupełna indolencja radnych.
      Przykro to pisać ale brakiem kultury wykazał się też przewodniczący rady ba sesji. Nie może być tak, że główny przedstawiciel rady miasta zamyka mieszkańcom usta, nie daje się wypowiedzieć.
      Komu służy ta rada? Jak dla mnie na pewno nie mieszkańcom.
      • zchotomowa Re: do komisji kultury 05.03.13, 12:00
        ja mogę tylko powtórzyć:

Państwo Radni upadli na głowę. Reprezentują w tym konkretnym przypadku krótkowzroczne interesy Prezydenta Miasta. Jak bowiem inaczej nazwać sytuację, w której uzasadnieniem zamknięcia biblioteki jest nowa siedziba, której nie ma i nie wiadomo kiedy będzie? Albo biblioteki szkolne, które oprócz licznych niezgodności, są też niechciane w szkołach.

Drodzy Radni, czas spojrzeć na siebie i powiedzieć jasno: zostaliście zmanipulowani. Waszymi rękoma jest przeprowadzany plan likwidacji kolejnej filii biblioteki w imię niesprecyzowanych oszczędności (w uzasadnieniu brak jest jakiegokolwiek mierzalnego argumentu dot. oszczędności).

Bezrefleksyjnie głosujecie za wnioskiem pozbawionym najmniejszego choćby sensownego uzasadnienia (wstyd!), bez obecności wnioskodawcy (znaczące), pomijacie głos mieszkańców (żałosne) i, niestety, wykazujecie się absolutną niewiedzą co do procesów makro toczących wokoło bibliotek (vide: Ustawa Boniego). Podejmujecie poważną decyzję bez świadomości konsekwencji i jednocześnie unikacie głosowania imiennego, odsuwając swoją odpowiedzialność za decyzję dotyczące setek mieszkańców. Tylko dlatego, że wniosek podpisał Prezydent?

Zasadne jest wobec tego publiczne pytanie: kogo reprezentujecie pobierając dietę Radnego Miasta? I co zamknięcie jako następne, szkoły?

Marcin
        • psychomaszyna Re: do komisji kultury 05.03.13, 17:47
          Mistrzostwo swiata. Apelowanie do radnych, aby podjęli korzystną decyzję i równoczesne ich obrażanie.

Ja osobiście myślę, że to nie jest najlepsza droga do osiągnięcia celu.

To tak, jakby zwyzywać i grozić konsekwencjami policjantowi, który zatrzymał kierowcę za przekroczenie prędkości, a jednocześnie oczekiwać, że się skończy tylko na ustnym pouczeniu.
          • marakut Re: do komisji kultury 05.03.13, 18:03
            Psychomaszyna: sądząc po postach i wynikach głosowania w rankingu nikt tu nie obraża radnych, to lud wyraża swoją opinię, a głos ludu to głos Boga - a przynajmniej tak powinno być.
            Reszta tu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,93,142926209,142926209,Ranking_ocen_polityka_radnego.html
            • ka.cha411 Re: do komisji kultury 06.03.13, 09:41
              Bardzo proszę jako lekturę zdanie trzeba sobie wyrobić samemu ten:
              wiesczyglobalnawioska.pl/baza-wiedzy/alfabetyzacja-wtorna-albo-terror-gutenberga/
              albo inny, mam nadzieję że nie zostanie wpis skasowany tak jak wątek zchotomowa.
              Cenzurze dziękujemy. Czy na forum zobaczę napis: wpis kontrolowany! wpis kontrolowany! bo raczej do tego zmierzamy. Jest wolność słowa człowieku!

A z tym co nie jest dozwolone jest zakazane - to rozumiem jakiś twój lapsus myślowy. Owszem tak jest ale dotyczy URZĘDÓW I URZĘDNIKÓW !!!!!!!!!!!
      • marek_ka_lwo sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 05.03.13, 20:43
        Problem w tym, że jedyna osoba, która chciała zabrać głos na sesji Legionowa, nawet nie jest mieszkańcem Legionowa... i tu należałoby zadać pytanie - dlaczego mieszkańca CHotomowa tak bulwersuje zamknięcie filii legionowskiej biblioteki??? W Chotomowie nie ma ciekawszych spraw? Może likwidacja wspólnego biletu w imię niewielkich oszczędności?

1dagmara333 napisał(a):

> .
        > Przykro to pisać ale brakiem kultury wykazał się też przewodniczący rady ba ses
        > ji. Nie może być tak, że główny przedstawiciel rady miasta zamyka mieszkańcom u
        > sta, nie daje się wypowiedzieć.
        > Komu służy ta rada? Jak dla mnie na pewno nie mieszkańcom.
        • zchotomowa Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 05.03.13, 21:06
          marek_ka_lwo napisał(a):
          > Problem w tym, że jedyna osoba, która chciała zabrać głos na sesji Legionowa, n
          > awet nie jest mieszkańcem Legionowa... i tu należałoby zadać pytanie - dlaczego
          > mieszkańca CHotomowa tak bulwersuje zamknięcie filii legionowskiej biblioteki?
          > ?? W Chotomowie nie ma ciekawszych spraw? Może likwidacja wspólnego biletu w im
          > ię niewielkich oszczędności?

powyższy "problem" w zderzeniu z rzeczywistością:

a) to NIE JEST biblioteka miejska, a powiatowa (polecam dowiedzieć się u źródła. Z polskiego na nasze oznacza to, że nawet takie wsiury jak ja, są uprawnione do korzystania oraz interesowania się jej losem). Nie bardzo wiem, czemu ta uwaga ma służyć, ale jedziemy dalej,

b) Sprawa biblioteki to jedynie przyczynek do obserwacji, jak zarządzany jest Powiat oraz Miasto Legionowo. I jeśli jest to przeciwko mieszkańcom, to mamy prawo się bronić. Gdybym szukał problemu, raczej skupiłbym się na przyczynie, dla której mieszkańcy miasta Legionowo nie reagują na naruszanie ich praw, bo jakoś oprócz mnie nie zabrał nikt, nawet ci, co jak czytam, mają już gotowe genialne acz nierealne rozwiązania (vide: organizacja bibliotek szkolnych, promowane przez jednego z modów),

c) W Chotomowie są równie ważne sprawy i gdybyś odrobił pracę domową, odkryłbyś, że także je ogarniam, ze skromnymi sukcesami. Jak widzisz, to nie kwestia jednej biblioteki angażuje mój czas, ale szerzej - sposób, w jaki pozwalamy sobą manewrować przez wybieralnych urzędników. Jeśli Tobie obecna praktyka nie przeszkadza - Twoja sprawa, masz do tego prawo. Ja zachowuję swoje prawo do działania.

d) odwróćmy role - jeśli kwestia wspólnego biletu w Gminie Jabłonna, Tobie, mieszkańcowi spoza terenu Gminy, przeszkadza, to to akurat nam nie przeszkadza, żebyś włączył się do działania, zapraszamy.

a fructibus eorum cognoscetis eos

Marcin
        • 1dagmara333 Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 05.03.13, 21:33
          I tu się mylisz, dwe inne miszkanki Legionowa chciały zabrać głos ale pan przewodniczący nie udzielił zgody. Jak widać nie znasz tematu, skupiłeś się na przekazie z LTV, która jako opłacana przez urząd miasta pokazuje to co jest im wygodne.
          Ale Ty wiesz lepiej
        • ka.cha411 Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 07:02
          marek_ka_lwo napisał(a):

> Problem w tym, że jedyna osoba, która chciała zabrać głos na sesji Legionowa, n
          > awet nie jest mieszkańcem Legionowa... i tu należałoby zadać pytanie - dlaczego
          > mieszkańca CHotomowa tak bulwersuje zamknięcie filii legionowskiej biblioteki?

Po pierwsze mam wrażenie że marek_ka_lwo jest mocno nie doinformowany albo opiera się na zmontowanym felietonie LTV i stąd opowiada głupstwa. Poza tym jakich argumentów użyjesz żeby mnie przekonać iż osoba nie będąca mieszkańcem Legionowo nie może lub nie powinna w tej sprawie się wypowiadać. Czy wszyscy którzy są u władzy w Legionowie mieszkają w tym mieście? A może jeszcze jeden wymóg - wszyscy powinni się tu urodzić. Twoje rozumowanie jest absurdalne.
          • marek_ka_lwo Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 07:51
            Uważam, że prawo do krytykowania legionowskich radnych powinni mieć tylko ci, którzy ich wybrali i będą wybierali ponownie w przyszłym roku. A to, że Biblioteka ma w nazwie "powiatowa" nie zmienia faktu, że działa bardzo lokalnie i ogromną większość kasy dostaje od miasta. Problem jest lokalny i nie powinien zajmować osób spoza gminy, których nie dotyczy. A o moje doinformowanie proszę się nie martwić

ka.cha411 napisał(a):

Poza tym jakich
            > argumentów użyjesz żeby mnie przekonać iż osoba nie będąca mieszkańcem Legionow
            > o nie może lub nie powinna w tej sprawie się wypowiadać. Czy wszyscy którzy są
            > u władzy w Legionowie mieszkają w tym mieście? A może jeszcze jeden wymóg - wsz
            > yscy powinni się tu urodzić. Twoje rozumowanie jest absurdalne.
            • ka.cha411 Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 08:45
              marek_ka_lwo napisał(a):

> Uważam, że prawo do krytykowania legionowskich radnych powinni mieć tylko ci, k
              > tórzy ich wybrali i będą wybierali ponownie w przyszłym roku. A to, że Bibliote
              > ka ma w nazwie "powiatowa" nie zmienia faktu, że działa bardzo lokalnie i ogrom
              > ną większość kasy dostaje od miasta.

Tu się zgadzam że tylko w nazwie ma "powiatowa" a skoro dostaje jakąkolwiek kasę od powiatu to powinna jednak dla gminnych coś robić. Masz przykłady? Jeśli nie odpowiada to może może niech wróci tylko do miejskiej. Wiesz, niektórym kasa jest potrzebna a niektórym prestiż a za to też zaciąga się jakieś zobowiązania. Jak tu jest nie wiem ale skoro tak się umówiła to jej sprawa. Tak chciała i nie ma co na ten temat gadać.

Problem jest lokalny i nie powinien zajmow
              > ać osób spoza gminy, których nie dotyczy.

Moje zdanie jest jednak inne bo zakładasz że nie powinni zajmować się nim inni poza mieszkańcami. Otóż nie, bo tu zasady społeczne obowiązują. Jak u sąsiadów dzieje się bardzo źle i ty to widzisz nie zaproponujesz pomocy? Tym bardziej że oni chętnie z niej korzystają. To się nazywa dulszczyzna. I chwała Marcinowi za to że dojrzał taką potrzebę pomocy tym bardziej że póki co tylko jedna osoba widzi w tym problem - ty.
              • mieszkanieczbloku Świeża krew a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 08:53
                Osobiście uważam że mieszkaniec chomontowa ;) fajnie rozruszał nasze forum...W końcu się troszku cale to towarzystwo bujnęło. hehehee ...Co do treści postów cóż...troszkę moim zdanie dziecinne i pełne młodzieńczej wiary w nieomylność. Ale za to mam kupę rozrywki. Pozdro - Dzieciaku!!! Krótko chyba tu mieszkasz...a i Legionowa nie znasz za bardzo...ale intencje dobre...i prawe...z tym wykonaniem (przedstawieniem racji) to raczej... Ja osobiście, do końca, się nie zgadzam...hahahaa
                • zchotomowa Re: Świeża krew a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 10:50
                  mieszkanieczbloku napisała:
                  > Osobiście uważam że mieszkaniec chomontowa ;) fajnie rozruszał nasze forum...W
                  > końcu się troszku cale to towarzystwo bujnęło. hehehee ...Co do treści postów c
                  > óż...troszkę moim zdanie dziecinne i pełne młodzieńczej wiary w nieomylność. Al
                  > e za to mam kupę rozrywki. Pozdro - Dzieciaku!!! Krótko chyba tu mieszkasz...a
                  > i Legionowa nie znasz za bardzo...ale intencje dobre...i prawe...z tym w
                  > ykonaniem (przedstawieniem racji) to raczej... Ja osobiście, do końca, się nie
                  > zgadzam...hahahaa

hahaha, hehehe,

do rzeczy: wskaż proszę, na podstawie czego wyciągasz powyższe wnioski? Bo gdyby usunąć z powyższego przymiotniki i onomatopeje, to żadna z opinii nie ma oparcia w faktach, ergo: błądzisz.

Marcin
                  • mieszkanieczbloku Re: Świeża krew a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 13:25
                    To nie miało być nic do rzeczy...Prosta odpowiedź...chciałem Ci udzielić trochę wsparcia Dzieciaku... ;) fajne zamieszanie robisz...i bardzo dobrze.... :D :)
            • zchotomowa Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 10:45
              marek_ka_lwo napisał(a):
              > Uważam, że prawo do krytykowania legionowskich radnych powinni mieć tylko ci, k
              > tórzy ich wybrali i będą wybierali ponownie w przyszłym roku.

Nie.

Jeśli decyzja podejmowana przez radnych miasta dotyczy publicznej instytucji kultury o zasięgu ponadgminnym (a tak jest w tym przypadku), to prawo do krytyki ma każdy. Prawo do własnych osądów i krytyki gwarantuje nam zarówno Konstytucja (art. 31), jak i Europejska Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności (art.10). Tyle w temacie uprawnień do krytyki poczynań radnych miasta Legionowo.

Co ma do tego prawo wybierania w przyszłym roku - nie pojmuję. Kwestionowanie praw do krytyki nie ma też związku z przedmiotem dyskusji.

pozdrawiam,

Marcin
        • nielot_dodo Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 06.03.13, 22:29
          Młodzież z Chotomowa uczy się w Konopnickiej i to jest najbliższa i najlepsza biblioteka z której korzystają nie dla kaprysu tylko jako pomoc naukowa. Moja córka bardzo sobie chwali kontakt i kompetencje pań z biblioteki.
          Utrzymanie szkół ponadgimnazjalnych to zadanie własne powiatu. Można dyskutować czy powiat się dokłada do utrzymania czy rodzice chotomowskiej młodzieży mają się dokładać. Można też hodować tumanów na chwałę starosty lub wykupić karnety do biblioteki w Opocznie na ten przykład.
          • ka.cha411 Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 07.03.13, 00:48
            Tu jest Statut biblioteki i jak byk:
            & 4 Siedzibą Biblioteki jest miasto Legionowo, a terenem działań Powiat Legionowski w województwie mazowieckim.
            bibliotekalegionowo.pl/bip/pliki/statut.pdf
            a w celach i zadaniach:
            & 6 Biblioteka służy zaspakajaniu i rozwijaniu potrzeb czytelniczych, oświatowych, kulturalnych i informacyjnych Powiatu Legionowskiego, upowszechnianiu wiedzy i kultury.

Ktoś ma jeszcze wątpliwości co do występowania Marcina w obronie filii ???

nielot_dodo napisał(a):

> Młodzież z Chotomowa uczy się w Konopnickiej i to jest najbliższa i najlepsza b
            > iblioteka z której korzystają nie dla kaprysu tylko jako pomoc naukowa. Moja có
            > rka bardzo sobie chwali kontakt i kompetencje pań z biblioteki.
            > Utrzymanie szkół ponadgimnazjalnych to zadanie własne powiatu. Można dyskutować
            > czy powiat się dokłada do utrzymania czy rodzice chotomowskiej młodzieży mają
            > się dokładać. Można też hodować tumanów na chwałę starosty lub wykupić karnety
            > do biblioteki w Opocznie na ten przykład.
            • psychomaszyna Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 07.03.13, 04:06
              Nic sie z tego nie da wywiesc. Co innego cele, a co innego sposob i srodki. Srodki moga byc dowolnie ksztaltowane (w ramach "wyzszych" przepisow).
              Nie da sie z tego zrobic takiej wykladni. Ta teza sie nie broni.
              • nielot_dodo Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 07.03.13, 07:30
                Ale z każdej bździny można wywieść zasługi starostwa, od latarni na przystanku w Białobrzegach po Autostrada del Sole w Italii.
                Biblioteka ma być w Centrum Komunikacyjnym a całość księgozbiorów będą stanowiły "Przemyślenia" i "Encykliki" Giovanni Primo Nieomylnego, który nie ma kadencji lecz "pontyfikat", pierdzi w stołek razem z kanarkiem, jeden łapie Janosika a drugi szuka skradzionego mostu.
                • w.iwo Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 07.03.13, 08:28
                  Psychomaszyno, forum nie jest od załatwiania spraw, ale od dyskusji, dzielenia się wiedzą czy też emocjami...
                  w sprawie demokracji jesteś idealistą... gdyby mechanizmy o których mówisz działały, dyskutowalibyśmy o tym czy krawężniki mają być jasnozielone czy ciemnozielone, bo innych problemów nie mielibyśmy ;)
          • 1fahrenheit451 Re: sprawa legionowa a mieszkaniec chotomowa 07.03.13, 13:21
            Masz na myśli publiczną czy szkolną - może skorzystam - z publicznej póki jeszcze jest, albo z licealnej w przyszłości jak połączą:)
    • lobryka Re: Likwidacja Filii nr 1 05.03.13, 16:58
      Ja się na tym nie znam
    • metron1 Biblioteka i dworzec 05.03.13, 19:32
      Cytat z posta toiowo

Wydaje mi się że jedynym powodem potencjalnej likwidacji wszystkich fili i przeniesienie biblioteki na dworzec w Legionowie jest chęć udowodnienia potrzeby budowania takiego obiektu, pokazanie że po olbrzymim obiekcie nie hula wiatr a obiekt pełni ważną rolę społeczną
      • wiki-li Re: Biblioteka i dworzec 06.03.13, 07:47
        Nie trudno zauważyć ludzką miłość (z małymi wyjątkami jakimi są problemy i długi) do tego, co imponuje swoimi rozmiarami bo to daje złudne wrażenie, że czegoś jest więcej. Chęć posiadania, czy przewyższenia innych. Wielkość nie czyni nas bardziej szczęśliwymi i zadowolonymi Tylko dla niektórych może być powodem do dumy ale często tylko na chwilę. Z wielu kompleksów można się wyleczyć ale jak widać z kompleksu mniejszości chyba nie. Pcha on w gonitwę ku wielkości i maksymalizmowi. Szkoda, że na drodze do "wielkości" zapominamy, że co małe może być piękne, pożyteczne i oryginalne. Może warto się zatrzymać w tym galopie do "wielkości" i zreflektować się, że po trupach do celi, to nie najlepszą metoda kompensacji kompleksów tak własnych jak i miasta.
        Taką myśl polecam Radnym, bo niestety prezydentom już nic nie pomoże, tak dla dobra i spokoju ich sumienia i uczciwości wobec swoich wyborców.
        W sumie (choć to smutne) cieszę się, że w Legionowie nie ma już właściwie terenów pod budowę, ostatni grunt który byłby znakomitą lokalizacją dla siedziby Biblioteki (bo mogłaby wraz z sąsiadującym muzeum stanowić wspaniałą całość) został podstępnie wyrwany miastu (czyt. mieszkańcom).
        Nie daj Boże, jeśli takowy byłby to może prezydent wpadłby na pomysł wybudować np. choć trochę większy Pałac Kultury i Nauki albo choć trochę większą rzeźbę Jezusa od tej w Świebodzinie. Własne kompleksy powinno się leczyć na kozetce i na własny koszt bo jak widać mieszkańcy wolą swoją bibliotekę niż choćby ogromnych rozmiarów gruszki na wierzbie. Trochę opamiętania.

metron1 napisał:

> Cytat z posta toiowo
        >
        > Wydaje mi się że jedynym powodem potencjalnej likwidacji wszystkich fili i prze
        > niesienie biblioteki na dworzec w Legionowie jest chęć udowodnienia potrzeby bu
        > dowania takiego obiektu, pokazanie że po olbrzymim obiekcie nie hula wiatr a ob
        > iekt pełni ważną rolę społeczną
    • 7gucio Re: Likwidacja Filii nr 1 06.03.13, 16:55
      Pan Prezydent w swoich odpowiedziach t o jak zdarta błyta bez przerwy to samo odpowiada:

"Filia nr 1 znajduje się w tak bliskiej odległości od siedziby głównej Biblioteki, że utrzymywanie obydwu placówek jest niewytłumaczalne ekonomicznie. Wszyscy czytelnicy będą mogli korzystać z Biblioteki Głównej przy ul. Broniewskiego, do której zostanie przeniesiony księgozbiór Filii."

A chcę zauważyć, że to biblioteka na Sowińskiego byłą pierwsza. Nie ekonomiczne jest utrzymywanie tych placówek, a ekonomiczne są ciągłe remonty i zmiany na Broniewskiego? Jak ma się do ekonomi zamknięcie i pakowanie książek, czyli budynek będzie zajęty ale nie będą mogli z tego korzystać czytelnicy.

I perełka - księgozbiór zostanie przeniesiony, gdzie do diabła?

Argumenty dyrektorki i prezydentów są tak durne, że aż trudno je komentować.

Czy ktoś wie o co, albo o kogo tu naprawdę chodzi?
      • psychomaszyna Re: Likwidacja Filii nr 1 07.03.13, 04:25
        Im wiecej negatywnych epitetow na forum padnie, tym mniejsza szansa, ze cokolwiek zalatwicie. Emocje sa wrogiem w sytuacjach, gdzie trzeba kierowac sie umyslem. W tej dyskusji powinny padac argumenty prawne, ekonomiczne i oparte na przyjetych procedurach demokratycznych np. konsultacjach spolecznych.
        Przy tym trzeba pamietsc, ze sa ustawy, Kpa i zawsze mozna sie skarzyc na opieszalosc organu, a ponadto jest droga odwolawcza i skarzenia ronych decyzji oraz uchwal.
      • formetoyou Re: Likwidacja Filii nr 1 08.03.13, 10:03
        Odpowiedź Pana Prezydenta jest na dziś. Biblioteka jest na Broniewskiego, filia na Sowińskiego. Blisko rzeczywiście ale... siedziba biblioteki głównej jest TYMCZASOWA w szkole. Ostatnio podany termin do opuszczenia czerwiec 2014.
        Jeśli stała siedziba biblioteki znajdzie się na dworcu to ta niewielka dziś odległość stanie się znacznie większa.
        Może to jednak jest jakiś argument na utrzymanie filii na Sowińskiego. Wygląda na to, że już za półtora roku może być to jedyna filia w centrum Legionowa. Dworzec wszak w centrum się nie znajduje.
    • kropkola Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 17:52
      Opinia Komisji dotycząca projektu uchwały w sprawie zamiaru likwidacji Filii Nr 1 – Wypożyczalni dla Dorosłych i Młodzieży Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Legionowie.
      www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudCgxOTY1Myk=
      • w.iwo Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 20:06
        no cóż, byłam na tej komisji obecna od początku do końca i śmiem twierdzić, że protokół jest niekompletny, stronniczy i nie zawiera wielu istotnych i krytycznych wypowiedzi oraz załącznika - listu...
        • zchotomowa Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 20:18
          No to chyba mamy dość poważny zarzut, bo jeśli protokół posiedzenia komisji lub rady miasta nie odpowiada przebiegowi obrad, to mówimy o przestępstwie przeciwko dokumentom. A to już jest powazny zarzut z Kodeksu Karnego.

Ciekawie sie robi.

Marcin
          • hugonita Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 20:32
            Czytając ten protokół mnie zaskoczyła zupełnie inna rzecz, która to dwójka radnych zagłosowała przeciwko stypendiom dla dzieciaków?

w linku uchwała
            www.bip.legionowo.pl/file.php?attachment=13566
            Skoro w.iwo tam była niech nam powie, bo przecież widziała jak kto głosował.
            Dziwne też że żadna z lokalnych gazet się nawet nie zająknęła o tym, a pisały o tej komisji.

Naprawdę bardzo jestem ciekaw, kto nie chce dawać stypendiów dla utalentowanych dzieciaków? Niech ich rodzice się dowiedzą.
            • 2-kasia123 Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 20:46
              Jak widać mamy takich radnych w Komisji Oświaty, Kultury i Sportu. Już ktoś napisał, że u niektórych zero kultury a o wiedzy to nawet nie ma co wspominać.
          • psychomaszyna Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 21:10
            Po pierwsze - nalezy odroznic protokol od stenogramu.
            Po drugie - nalezy powolujac sie na swoja obecnosc i ewentualne dysponowanie nagraniem wniesc pisemnie o sprostowanie protokolu. Nalezy sie przyzwyczaic, ze fakty na styku petent - administracja tworza przede wszystkim pisma. Pisemnie mozna przeciez nawet wnosic o rozpatrzenie sprawy zgloszonej przez obywatela przez rade.
            Po trzecie warto poczytac wiecej na sieci lub zadac pytanie na jakims forum prawniczym, jak prawnicy sie na to zapatruja, czy to juz przestepstwo. Moim zdaniem wniosek jest zbyt pochopny.
            Po czwarte - jesli ktos chce cos zalatwic, to spokoj i umiar naprawde pomaga. Zamiast robic halas w pojedynke lub kilka osob warto udowodnic i przekonac, ze sprawa jest istotna dla wiekszej grupy osob np. poprzez petycje z lista podpisow kilkuset osob. Jest to mechanizm znany i ogolnie przyjety w polskim porzadku demokratycznym.

P.S. Moze ktos dysponuje nagraniem audio tego fragmentu posiedzenia rady, czy komisji i moze go wrzucic na siec. Wnoszac z relacji LTV argumentacja pana Marcina do radnych byla zle skonstruowana i nastawiona na ostre wytkniecie komus bledu. To wbrew psychologii. Tak nie przekonuje sie nikogo do swoich racji, bo nawet jesli ktos tkwi w bledzie, to z przekory i zlosci na takie wytykanie uprze sie przy swoim zdaniu.
            • ka.cha411 Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 06.03.13, 23:59
              psychomaszyna napisał:

> Po pierwsze - nalezy odroznic protokol od stenogramu.
              To jest jasne.

> Nalezy sie przyzwyczaic, ze fakty na styku petent - administracja tworza przede wszystkim pisma. Pisemnie mozna przeciez nawet wnosic o rozpatrzenie sprawy zgloszonej przez obywatela przez rade.
              o kochany, papier jest cierpliwy i Rada też a na końcu - wniosek, skarga czy licho wie jak to nazwiesz jest bezzasadna. daj spokój.

> np. poprzez petycje z lista podpisow kilkuset osob. Jest to mechanizm znany i ogolnie przyjety w polskim porzadku demokratycznym.
              Czy demokratycznym - z nazwy tak ale ......

> P.S. Moze ktos dysponuje nagraniem audio tego fragmentu posiedzenia rady, czy komisji i moze go wrzucic na siec.
              I tu bingo. Też bym chciała posłuchać nawet całe posiedzenie.

> Tak nie przekonuje sie nikogo do swoich racji, bo nawet jesli ktos tkwi w bledzie, to z przekory i zlosci na takie wytykanie uprze sie przy swoim zdaniu.
              Przekorne to może być dziecko a nie Radny który reprezentuje wyborców i otrzymuje za to niemałe pieniądze właśnie z ich podatków. A na złość to niech sobie odmrożą uszy.
              Czy w tym państwie jeszcze długo osoby na tzw. państwowym garnuszku nie pojmą, że jak przychodzi do nich petent to tak naprawdę przychodzi pracodawca. Czy to takie trudne, że Roman im nie płaci pensji bo on ma tego samego pracodawcę co oni.

Ale pomysł z nagraniem jest taki, że mogę tym razem przymknąć oko na resztę.
              Genialne, bo jak ludzie muszą do pracy jechać żeby haracz odprowadzić na "skromne dietki naszych przedstawicieli" to może powinno się takie relacje puszczać "Nasze miasto, nasze sprawy" i "Nic o nas bez nas".
              • ka.cha411 Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 07.03.13, 00:00
                Boże uchroń mnie od takiej głębi :)
                gazetapowiatowa.pl/przystanek/G%C5%82%C4%99bia-radnych,2325.html
                • zchotomowa no to zbadamy tę głębię. 07.03.13, 00:26
                  Chotomów, 6 marca 2013

Do Biura Rady Miasta i Informacji Publicznej
                  Urząd Miasta Legionowo
                  ul. marsz. Józefa Piłsudskiego 41
                  05-120 Legionowo

WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE - uzupełnienie

Na podstawie Ustawy o Dostępie do informacji publicznej z dnia 6.09.2001 (Dz. U. z 2001 nr 112 poz. 1198 z późniejszymi zmianami) niniejszym składam wniosek o wydanie mi, w terminie 14 dni od daty wpływu niniejszego wniosku, informacji publicznej w zakresie całości oryginalnego nagrania audio sesji Rady Miasta Legionowo, jaka odbyła się w dniu 27 lutego 2013 w budynku Urzędu Miasta.

Dane te poproszę o zgranie na płytę CD w formacie dźwięku tożsamym z oryginalnym i wysłanie jej do mnie listem poleconym na adres podany poniżej. Wskazuję, że wnioskowane nagranie zawiera informacje o działalności organu samorządu i posiada walor informacji publicznej. W przypadku ewentualnych kosztów wynikających z realizacji powyższego wniosku uprzejmie proszę o szczegółowy kosztorys przygotowania i przekazania wnioskowanej informacji przez Biuro Rady Miasta oraz wskazanie rachunku bankowego do dokonania wpłaty.

W przypadku gdyby objętość nagrania nie zmieściła się na jednej płycie, uprzejmie proszę o nagranie zapisu audio sesji na nośniku DVD lub o umożliwienie odbioru osobistego na własnym nośniku.
                  • ka.cha411 Re: no to zbadamy tę głębię. 07.03.13, 01:01
                    A czy można wystąpić o nagranie z posiedzenia Komisji by można byłoby zobaczyć czy od 20 do 27 choć na krok pogłębili wiedzę czy zostali zdyscyplinowani.

W wyniku głosowania – 4 głosy za, 3 głosy przeciw, 6 głosów wstrzymujących – Komisja pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały.
                    Przy nieobecności 3 osób.

Przy czym w Komisji Oświaty, Kultury i Sportu jest 2 radnych z PiS, 3 z Nasze Miasto nasze Sprawy (ale pewno biblioteka nie! lub nie wiem!), 6 - Porozumienie Samorządowe i 5 PO.
                  • psychomaszyna Re: no to zbadamy tę głębię. 07.03.13, 04:13
                    Rozumiem, ze pisemnie albo za posrednictwem elektronicznej skrzynki podawczej. A nie przez forum.

Adresuje sie zawsze na organ, czyli prezydenta, wojta.
        • gosidkawka Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 16.03.13, 20:21
          A jest gdzieś nagranie z tej Komisji lub jej istotne fragmenty?
          "Nie stajemy się oświeceni wyobrażając sobie światło, lecz czyniąc ciemność świadomą" Carl Gustav Jung
      • formetoyou Re: Protokół z Komisji Oświaty, Kultury i Sportu 08.03.13, 10:18
        Odnośnie dwóch fragmentów z protokołu:
        1. Dyskusyjny Klub Książki przy Bibliotece to fikcja. Nie odbyło się żadne spotkanie. Ten przy MOK działa, spotkania odbywają się regularnie raz w miesiącu.
        2. Dyrektor Danuta Masiak poinformowała, że chce rozwijać dotychczasową ofertę Biblioteki, która skierowana jest zarówno dla dzieci i młodzieży, jak również dla seniorów. Prowadzone są warsztaty komputerowe dla seniorów. Ponadto kontynuowane są spotkania w ramach Rodzinnych Sobót w Bibliotece oraz spotkania autorskie." - czyli jestem w pomijanej grupie wiekowej dla której biblioteka nie ma oferty... na dziecko za stara na seniora za młoda.
    • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 07.03.13, 09:18
      Właściwie to bez proszenia ze strony mieszkańców powinna być możliwość odsłuchania "rzeczowej, merytorycznej " dyskusji na omawiane tematy.
      Bo chyba tego oczekujemy od radnych, przede wszystkim wiedzy o sprawach ważnych dla mieszkańców.
      Szkoda, że tylko jednostki w radzie to potrafią zrozumieć, reszta to tło.
    • modernlook Władza dla pieniaczy i osób z zaburzoną psychiką 07.03.13, 10:01
      Prezydent Bronisław Komorowski zaproponował samorządowcom, by częściej angażowali mieszkańców w kluczowe decyzje. Ale projekt spotkał się z totalną krytyką przedstawicieli lokalnych władz:
      www.portalsamorzadowy.pl/prawo-i-finanse/wladza-dla-pieniaczy-i-osob-z-zaburzona-psychika,45752.html
      Tu na temat bibliotek:
      www.portalsamorzadowy.pl/edukacja/szumilas-biblioteka-szkolna-tylko-z-nauczycielem,45733.html
      A tu można oceniać legionowskich samorządowców:
      Raz na dobę można darmo głosować na prezydenta i radnych.
      Wystarczy kliknąć nazwisko i głosować w skali od 1 do 10 na wszystkich na liście.
      Może zauważą i wezmą pod uwagę głos ludu?
      ocenpolityka.pl/mazowieckie/legionowski/legionowo-miejska
      • marakut Re: Władza dla pieniaczy i osób z zaburzoną psych 07.03.13, 15:46
        Artykuł z Wyborczej: Samorządowcy o swoich mieszkańcach: Nie będziemy się dzielić władzą z ''pieniaczami''.
        Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,13517341,Komorowski_chce__ale_samorzadowcy_nie_chca_dac_mieszkancom.html#ixzz2MrhZc2CY
        • syl-pie78 Re: Władza dla pieniaczy i osób z zaburzoną psych 08.03.13, 23:11
          Kto wie skąd ten tekst:
          "...... Wydarzenia ostatnich dni głeboko poruszyły naszą załoge. Domagamy się bezwzględnego wyciągnięcia konsekwencji w stosunku do winnych - wszelkiego rodzaju wichrzycieli i warchołów prowokujących awantury ......"

Już niedługo go usłyszymy? czy nie pozwolimy sobie na to?
          • zchotomowa Re: Władza dla pieniaczy i osób z zaburzoną psych 08.03.13, 23:30
            lepszy jest dalszy ciąg:

"Za grupkami młodych wichrzycieli politycznych kryją się inspiracje płynące od starych graczy - Zambrowskiego, Staszewskiego i im podobnych. Za grupami młodych wichrzycieli kryją się ludzie pokroju Słonimskiego, Kisielewskiego, Jasienicy - wytrawnych politykierów od lat uprawiających opozycję polityczną. Za tymi grupami młodzieży kryją się ich nauczyciele, tacy jak Kołakowski, Brus, Bałman, Baczko, Zakrzewska - źli nauczyciele, wychowawcy. W istocie rzeczy, doradcy, ideowi przywódcy Michnika, Kuronia i Modzelewskiego."

pozdrawiam na wątku z kalamburami :)

A dla młodszych, co kiedyś go odkryją dla siebie: ZAWSZE "Bauman"

Marcin
            (który miał wielką przyjemność jadać z Kołakowskim leniwe w "Czytelniku", bo jeść kluski przy jednym stole z Kołakowskim i Holoubkiem, to był wtedy dla mnie szok i zaszczyt)
    • bibliofil232 Re: Likwidacja Filii nr 1 07.03.13, 15:12
      Nic dziwnego, że samorządy się sprzeciwiają. Jeszcze by ludzie patrzyli władzy na ręce, musieliby liczyć się z mieszkańcami.

A teraz jak to w przypadku biblioteki, nikt się z czytelnikami nie liczy. Wszystkowiedzący v-ce prezydent ma nas w nosie. Większość radnych zapomniało kogo ma reprezentować.

Dzięki Bogu to do najbliższych wyborów niedaleko. Ludzie będą pamiętać takie lekceważenie . A my czytelnicy (jeśli nie uda nam się wybronić filii na Sowińskiego, będziemy przypominać kandydatom na radnych ich zachowanie.

Na co mi radny, który nie myśli o mieszkańcach tylko o sobie i boi się sprzeciwić prezydentowi?

Mili państwo proszę sobie odpowiedzieć na to pytanie.
    • martha161 Re: Likwidacja Filii nr 1 07.03.13, 20:02
      Warto to też przeczytać

bibliotekawszkole.pl/konsultacje_podsumowanie.pdf
      • numer170 Re: Likwidacja Filii nr 1 08.03.13, 09:31
        Bardzo ciekawa lektura, polecam naszym radnym. Niech zobaczą i sami się przekonają o koszałkach opałkach, które plecie pan Z....
        A druga sprawa to po przeczytaniu artykułu w To i owo, stwierdzam że wreszcie wiem o co chodzi dytektorce.
        To poprostu strach jej d.. ściska, że zawiedzie swojego prezydenta i jak dostanie "piękny, nowoczesny " lokal to nie da rady sobie z tym projektem.
    • kar.mis44 Re: kto najbardziej zawiódł !!! 08.03.13, 09:26
      www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/strefa-mieszkanca-rada-miasta
      tak było
      okręg nr 4 - Osiedle Sobieskiego, Osiedle Jagiellońska
      w radzie zasiadają:
      Leszek Smuniewski (PS),
      Borkowska Agnieszka (PS)
      Koryś Zdzisław (PiS)
      Małgorzata Luzak (NMNS)
      Agata Zaklika (PO).

żal, że nauczyciel !!!

A tu to już oddzielny temat
      okręg 1 Ludwisin, Przystanek, III Parcela, Osiedle Młodych
      Mirosław Pachulski (PO),
      Bogucka Marta (PO)
      Lewandowski Paweł (NMNS)
      Konrad Michalski (PiS),
      Marcin Smogorzewski (PS),
      Kazimierz Szulc (PS)

mieszkańcy dawnego okręgu 1 delikatnie rzec ujmując wybrali chyba "najlepszą ekipę" do pilnowania swoich interesów. jest jednak wyjątek i nie wolno o tym zapominać.
    • zchotomowa 8 marca, życzenia dla Bibliotekarek. 08.03.13, 16:01
      tinyurl.com/8marca-dla-Bibliotekarek
      pozdrawiam,

Marcin
    • maturzystka134 Re: Likwidacja Filii nr 1 08.03.13, 18:28
      Z mojego punktu widzenia to mnie nie powinno interesować kto zarządza biblioteką i jakie ma z tym problemy. Ja chcę mieć dostęp do dobrej, wartościowej książki. Traktowanie mnie przez dyrektorkę i prezydenta jak kogoś komu można wmówić wszystkie bzdury jest niedopuszczalne. A właśnie jako bzdury odbieram te wszystkie argumenty- blisko do głownej (tam nie ma takiego księgozbioru), za ileś lat będzie piękna mediateka (wybudujcie to wtedy pogadamy), itd same bzdety.

Widać brak rzeczowych argumentów i dlatego to spotyka się z takim oporem czytelników.

Panie prezydencie -ci co czytają książki ciemnym ludem nie są.

Pan podpisując się pod tą uchwałą bierze na siebie odpowiedzialność jednocześnie zdejmując ją z dyrektorki.
      • patk28 Re: Likwidacja Filii nr 1 09.03.13, 08:56
        Mnie jednak interesuje bo od tego jednak zależy jaka będzie mapa sieci bibliotecznej w Legionowie. Popatrzcie na Muzeum, aż serce rośnie dwa budynki w mieście i jak piękna lokalizacja! i filia na Piaskach. Cud malina! Dyrektor nie ma co gadać napracował się i ma efekt. Ale trzeba działać, szukać, pukać a to jest rola menażera każdej firmy czy państwowej czy prywatnej.
        Najbardziej mi żal, że radni zostali wpuszczeni w maliny z tą działką przy muzeum. Razem z biblioteką tworzyło by bardzo fajny kompleks kulturalny.
        Dlatego za chole.... już nie uwierzę póki nie zobaczę i będzie pewne. Chociaż moim zdaniem stacja PKP to idiotyczne miejsce dla biblioteki.
        Już moim zdaniem finalnie nieźle byłoby: budowa nieopodal Urzędu Skarbowego (był taki pomysł w swoim czasie) i przeniesienie tych dwóch bibliotek do jednego budynku (a nie jakieś likwidacje!). Ale na Piaskach poszukanie miejsca na Filię bo oni mieliby daleko.
        Jakieś możliwości znalazłby się tylko obstrukcję osób odpowiedzialnych trzeba wyleczyć.
        Swego czasu Osiedle Sobieskiego prosiło o filię i dawali lokal ale miasto nie chciało.
        Dlatego z mojego widzenia ważne jest kto zarządza biblioteką a w szczególności ważne jest jak to robi.

maturzystka134 napisał(a):

> Z mojego punktu widzenia to mnie nie powinno interesować kto zarządza biblioteką i jakie ma z tym problemy.
        • 2-kasia123 Re: Likwidacja Filii nr 1 09.03.13, 15:41
          Z jednej strony rozumiem maturzystkę, którą nie interesuje kto zarządza biblioteką. Dyrektor bierze kasę więc jeśli nie umie to nalezy go zwolnić. W tym momencie odpowiedzialność spada na prezydenta, który toleruje bylejakość.
          Z drugiej strony to od dobrego zarządzania jest zależna dostępność ( w tym przypadku ) książek dla mnie odbiorcy, użytkownika czy też jak kto woli czytelnika.

Na temat radnych to szkoda słów, nie pierwszy i nie ostatni raz prezydent ich wsadza na minę a oni i tak głosują jak chce władza. To jest ciekawe zjawisko z punktu widzenia mieszkańca
    • morwika Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 16:44
      Linki do nagrań:
      www.youtube.com/watch?v=IaYiZY2pS98
      www.youtube.com/watch?v=YolsxJYwwI8
      • w.iwo Re: biblioteka 09.03.13, 20:12
        1. wizualizacji nie ma, bowiem do tej pory na dworcu miało znaleźć się muzeum kolejnictwa
        2. 1442 czytelników mniej na przestrzeni ostatniego roku miała główna siedziba biblioteki a nie Filia nr 1, której ilość czytelników wciąż rośnie
        3. zakup woluminów w 2012 roku to: główna 2469, Filia nr 1 mniej bo 986
        4. obietnice dbania o księgozbiór... ale... dlaczego tylko w 2012 roku ubyło 5499 woluminów w bibliotece głównej? co się z nimi stało? makulatura czy akcja charytatywna połączona z zagraniczną wycieczką radnych?

to liczby... jak z nimi dyskutować?

oburza mnie w tym wszystkim jedno: brak nazywania rzeczy po imieniu...
        - nikt nie mówi wprost że 4 pracownice zostaną zwolnione, tylko że środki finansowe zostaną przesunięte
        - mówią że absolutnie nie oszczędzają, tylko że "nazwijmy to oszczędności" zostaną w bibliotece
        - brak szacunku dla mieszkańców i radnych: brak analiz w jaki sposób są wykorzystywane środki w bibliotece i planów wykorzystania budynku na Sowińskiego 15

jedyne co jest pewne to zapewnienia o racjonalnym podejściu do tematu i chęć likwidacji Filii nr 1
        • marakut Wycieczki radnych 09.03.13, 20:46
          w.iwo, o te wycieczki chodzi?
          Z ukraińskiego na polski można przetłumaczyć przez tłumacza google.
          www.prokovel.com/kovel-2882.html
          www.kovelrada.gov.ua/news-899.html
          www.prokovel.com/kovel-2802.html
          w.iwo napisała:
          > 4. obietnice dbania o księgozbiór... ale... dlaczego tylko w 2012 roku ubyło 54
          > 99 woluminów w bibliotece głównej? co się z nimi stało? makulatura czy akcja ch
          > arytatywna połączona z zagraniczną wycieczką radnych?
        • 7gucio Re: biblioteka 09.03.13, 21:08
          Prezydentowi Z... to nos niedługo będzie sięgał kolan.
          Strach przed stawieniem czoła czytelnikom tej filii ma zarówno dyrektor jak i wspomniany pan Z.
          Gdyby chciał znałby prawdziwe dane na temat czytelnictwa i nie gadał głupot. Wystrczy sięgnąć do źródeł Gazety Powiatowej.
          A tak wygaduje bzdury tylko się ośmieszając. poprostu żenada panie Z.
      • rodk.urot Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 21:48
        No, Pinokio popisał się kołowaniem.

A co do "proroczej książki" to kalendarz na 2013 rok.
        Mam nadzieję, że przemiany przyjdą - w mieszkańcach.
        Dość arogancji i buty Klejmenta, Brańskiego i Smogorzewskiego.
        Prosty człowiek może nas reprezentować ale nie prostak!
        • czytacz9 Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 22:02
          Takie bzdury ten pan v-ce wygaduje, że aż przykro słuchać. A tzw. dziennikarz tylko przytakuje. Książki w bibliotece już od dawna można sprawdzić w internecie. widac, że ten co to mówił nie korzysta z biblioteki. Nie raz również rezerwowałem ksiażki w Filii na Sowińskiego. Jak nie było książki na półce to miałem odpowiedź na mojego maile, że książka znajduje się u czytelnika, jeśli była dostępna to informację, że można odebrać.
          Taką niewiedzę osoby która chce decydować o naszych filiach uważam za niedopuszczalną. Źle to świadczy o tym panu, mówi co mu slina przyniesie na język, nie dbając o to czy to co mówi jest prawdą. Kłamstwo, kłamstwo jeszcze raz kłamstwo.
          Niestety radni kupują wszystko bez sprawdzenia. Przykre.
        • zchotomowa Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 22:11
          Muszę Wam powiedzieć, że nie macie szczęścia.

Biorąc poprawkę, że jestem wsiór spoza miasta Legionowo (co tak chętnie podłapują niektórzy przedstawiciele lokalnych mediów), to jednak mogę sobie pozwolić na taką oto obserwację: zawsze zdawało mi się, że słabość rady w mojej gminie wywodzi się wprost w wiejskiego charakteru miejscowości oraz niedużej liczby mieszkańców (raptem 15 tyś), głównie rdzennych. Zdawało mi się, że tak być musi w małych wsiach.

Myliłem się.

Oto w 50-tysięcznym mieście, graniczącym ze stolicą 40-milionowego Państwa, radnych macie dokładnie tak samo interesownych, jak w tej mojej biednej wsi - słabowitych, niesamodzielnych a w chwilach zwątpienia - zaganianych do kierdla przez różnej maści "kierowników".
          Owszem, rodzynki są, jak i u mnie, lecz jak w tanim cieście - niestety nieliczne. Te rodzynki, bo warto wspomnieć, przyzwoitość mają wpisaną w DNA, bo albo mają kontakt z kulturą, albo robią rzeczy publicznie BARDZO ważne i rozumieją, że historia nie kończy się z końcem kadencji (vide: Strażak). I za to im chwała, głosowania, etc.
          Reszta radnych to wyłącznie fasada. Fasada, czy jak zauważyła jedna z gazet "maszynka do głosowania", dla jednoosobowego zarządzania tkanką miejską i tysiącami mieszkańców. A przecież, na zdrowy rozum, to chyba Prezydent winien zauważyć, że jest jedynie chwilowym administratorem a nie udzielnym władcą, co to schedę spuści na syna. Skoro o udzielności - majaki o niekończącej się propagandzie, gdzie po wielokroć powtarzane frazesy mają szansę wbić się ciemnemu ludowi jako prawda objawiona - takież myślenie udzieliło się także drugiemu organowi samorządu - Starostwu Powiatowemu (odpuszczę dziś ten wątek).

I ta sobie żyjecie między Panem, Wójtem a Plebanem, podobnie jak ja. Tylko gdzie jest Wasz protest? Bo chyba nie godzicie się, że biblioteki się zamykają, komunikacja przestaje kursować, podmiana dowodów w sprawie karnej przez Policję nie robi na nikim wrażenia a część lokalnych mediów umizguje się (tak, ładny zwrot :) do tej, pożałuj ich Boże, władzy. (A wszak jestem wsiór i nie znam wszystkich problemów miasta).

Więc czy wciąż tak będziecie milczeć i czekać w bezczynności? Wtedy każda staruszka, co naklei anonimową kartkę, że się nie zgadza, urasta do symbolu.

Co się w Wami stało?

Marcin
          • marek_ka_lwo Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 22:32
            A ja uważam, że mamy szczęście. Zapewne nowi mieszkańcy tak nie uważają, ale ja tu mieszkam ponad 20 lat i widzę ile się zmieniło. Kilka lat temu z mojego osiedla żeby dojechać do stolicy trzeba było z buta do centrum iść albo jechać prywatnym busem a po Wawie dopłacać za dodatkowe bilety. Teraz mam autobus i pociągi na jednym bilecie. O tym, jak zmienił się rynek, centrum, czy np. przedszkola i szkoły nie wspominam, bo to chyba oczywiste. Jako mieszkańca interesuje mnie, że pod blokiem mam chodniki, utwardzone ulice, kanalizę i centralne, mam gdzie zaparkować i do sklepu niedaleko. Jest czysto, w urzędzie nie stoję w kolejkach, dziecko mam w przedszkolu, drugie w szkole, w weekendy mogę wyskoczyć z nimi na mecz czy jakieś przedstawienie. Nie interesuje mnie czy likwidują jakąś tam filię biblioteki bo jak chcę książkę to idę do księgarni albo do jakiejkolwiek filii po wcześniejszym zadzwonieniu czy akurat to mają. Nie interesuje mnie czy radni słuchają prezydenta czy prezydent radnych, bo moje potrzeby związane z miejscem zamieszkania są zaspokojone. Zamieniając mieszkanie szukałem w konkretnej okolicy, gdzie jest drożej, ale dojazd pewny i wygody wokół. Nowi mieszkańcy, którzy wprowadzają się gdzieś na os. Młodych za połowę tego co płaci się w centrum a potem narzekają że daleko, że drogi nie takie, że nie ma czym dojechać chyba wiedzieli na co się decydują? Najbardziej drażni mnie marudzenie dla marudzenia. I nie jestem ciemnym ludem, głosuję świadomie i na radnego, który aktywnie działa dla mojego osiedla i na prezydenta, który mi te wygody zapewnił. Bo pamiętam jego poprzednika, który NIC nie zrobił...
            • te-rz Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 23:21
              marek_ka_lwo napisał(a):

O tym, jak zmienił się ...................... bo to chyba oczywiste.
              Szkoda że nie zauważyłeś jak ty się zmieniłeś.

Nie interesuje mnie czy likwidują jakąś tam filię biblioteki ...................
              Mnie nie zainteresowałoby gdyby zlikwidowali ratusz.

Nie interesuje mnie czy radni słuchają prezydenta czy prezydent radnych, bo moje potrzeby związane z miejscem zamieszkania są zaspokojone.
              O zapewne nie wątpię nawet zdecydowanie za bardzo.

I nie jestem ciemnym ludem, głosuję świadomie i na radnego, który aktywnie działa dla mojego osiedla i na prezydenta, który mi te wygody zapewnił.
              Łubu du-bu, łubu du-bu niech żyje nam prezes klubu. Niech żyje nam.

Choć to rok Tuwima a nie Brzechwy to z dedykacją:
              janbrzechwa.w.interia.pl/stobajek/samochwala.html
              • w.iwo Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 23:34
                Mileg... czy mógłbyś łaskawie wytłumaczyć co masz na myśli włączając w swoją wypowiedź moje dzieci:

"Nie wiem czy ktoś straci pracę, ale pewnie tak skoro Iwona walczy na forum jak się tylko da, by nikt z pracowników filii nr 1 nie utracił posady. Jeśli dlatego, że założycielka wątku i jej dzieci zdobywały właśnie tam najróżniejsze nagrody to by oznaczało, że zachowuje/cie się jak klasyczni politycy, aż do obrzydzenia włącznie"
            • metron1 Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 23:40
              marek_ka_lwo napisał(a):

> A ja uważam, że mamy szczęście. Zapewne nowi mieszkańcy tak nie uważają, ale ja
              > tu mieszkam ponad 20 lat i widzę ile się zmieniło. Kilka lat temu z mojego osi
              > edla żeby dojechać do stolicy trzeba było z buta do centrum iść albo jechać pry
              > watnym busem a po Wawie dopłacać za dodatkowe bilety. Teraz mam autobus i pocią
              > gi na jednym bilecie. O tym, jak zmienił się rynek, centrum, czy np. przedszkol
              > a i szkoły nie wspominam, bo to chyba oczywiste. Jako mieszkańca interesuje mni
              > e, że pod blokiem mam chodniki, utwardzone ulice, kanalizę i centralne, mam gdz
              > ie zaparkować i do sklepu niedaleko. Jest czysto, w urzędzie nie stoję w kolejk
              > ach, dziecko mam w przedszkolu, drugie w szkole, w weekendy mogę wyskoczyć z ni
              > mi na mecz czy jakieś przedstawienie. Nie interesuje mnie czy likwidują jakąś t
              > am filię biblioteki bo jak chcę książkę to idę do księgarni albo do jakiejkolwi
              > ek filii po wcześniejszym zadzwonieniu czy akurat to mają. Nie interesuje mnie
              > czy radni słuchają prezydenta czy prezydent radnych, bo moje potrzeby związane
              > z miejscem zamieszkania są zaspokojone. Zamieniając mieszkanie szukałem w konkr
              > etnej okolicy, gdzie jest drożej, ale dojazd pewny i wygody wokół. Nowi mieszka
              > ńcy, którzy wprowadzają się gdzieś na os. Młodych za połowę tego co płaci się w
              > centrum a potem narzekają że daleko, że drogi nie takie, że nie ma czym dojech
              > ać chyba wiedzieli na co się decydują? Najbardziej drażni mnie marudzenie dla m
              > arudzenia. I nie jestem ciemnym ludem, głosuję świadomie i na radnego, który ak
              > tywnie działa dla mojego osiedla i na prezydenta, który mi te wygody zapewnił.
              > Bo pamiętam jego poprzednika, który NIC nie zrobił...

Niech żyje WAZELINA
              Cokolwiek by się nie działo, najbzdurniejsza nawet decyzja budzi twój podziw
              Nie widzisz żadnych problemów
              Jakie to szczere
          • mileg Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 23:21
            Nie rozpędzajcie się ponad miarę w swych ocenach, co robicie od kilku dni, bowiem może to być niesmaczne.
            Panie z Chotomowa - no jesteś tym jak się sam nazwałeś, bo mieszkasz tam gdzie mieszkasz i już, choć mentalnie mógłbyś być gdzie indziej - ale to już twój wybór.
            Chociaż jednak nie do końca, bowiem zapewne twoi bliżsi i dalsi sąsiedzi będą korzystać ze wspólnego biletu SKM-KM mimo, że sam jesteś za odstąpieniem Jabłonny za takim rozwiązaniem - a my z miasta będziemy, puki co, za to płacić.
            Co do biblioteki miejskiej-powiatowej to jest i będzie funkcjonować nadal – choć za chwilę w nowym miejscu. Nie wiem czy ktoś straci pracę, ale pewnie tak skoro Iwona walczy na forum jak się tylko da, by nikt z pracowników filii nr 1 nie utracił posady. Jeśli dlatego, że założycielka wątku i jej dzieci zdobywały właśnie tam najróżniejsze nagrody to by oznaczało, że zachowuje/cie się jak klasyczni politycy, aż do obrzydzenia włącznie.
            A mnie akurat nowa zapowiadana lokalizacja biblioteki w planowanym dworcu jak najbardziej odpowiada i nie dlatego, że koszty dla miasta będą niższe, choć to też jest nie bez znaczenia, ale dlatego, że zamiast 5 km będę pokonywał dystans ponad dwukrotnie mniejszy.
            MP
            PS
            Ja od kilkunastu miesięcy nie wdaję się w dyskusję z nikim na tym forum bowiem - bowiem albo moje posty niespodziewanie znikały albo rozmówcy wypierali się tego co wypowiedzieli i tłumaczyli, że czarne jest białe albo odwrotnie. Dlatego zamieszczam czasami tu swoje postrzeganie świata bez udziału pokrętnych wypowiedzi - i tyle.
            Tak czy inaczej - pozdrawiam serdecznie wszystkich pozytywnie zakręconych :)
            • zchotomowa Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 09.03.13, 23:35
              mileg napisał:

> Nie rozpędzajcie się ponad miarę w swych ocenach, co robicie od kilku dni, bowi
              > em może to być niesmaczne.
              > Panie z Chotomowa - no jesteś tym jak się sam nazwałeś, bo mieszkasz tam gdzie
              > mieszkasz i już, choć mentalnie mógłbyś być gdzie indziej - ale to już twój
              > wybór.
              > Chociaż jednak nie do końca, bowiem zapewne twoi bliżsi i dalsi sąsiedzi będą
              > korzystać ze wspólnego biletu SKM-KM mimo, że sam jesteś za odstąpieniem Jabł
              > onny za takim rozwiązaniem - a my z miasta będziemy, puki co, za to płacić.

aż spojrzałem co piję, ale to zwykły kefir :)

Czy ja się wypowiadam o SKM? Nie, bo jeżdżę może raz w miesiącu i niewiele o tym wiem ponad to, że ładnie i szybko. Wg mnie wspólny bilet jest fajnym, wygodnym (i pewnie tańszym) rozwiązaniem. W politykę się nie mieszam, można to sprawdzić z łatwością i takich ambicji nie mam (ten zwrot "polityka" coś się ostatnio do mnie przysunął dziwnie). Na rozliczeniach z ZTM się nie znam, więc moje oceny byłyby z ... z brudnego palucha by były.

pozdrawiam,

Marcin
            • numer170 Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 10.03.13, 10:30
              mileg napisał:

> Co do biblioteki miejskiej-powiatowej to jest i będzie funkcjonować nadal &
              > #8211; choć za chwilę w nowym miejscu. Nie wiem czy ktoś straci pracę, ale pewn
              > ie tak skoro Iwona walczy na forum jak się tylko da, by nikt z pracowników fi
              > lii nr 1 nie utracił posady. Jeśli dlatego, że założycielka wątku i jej dzie
              > ci zdobywały właśnie tam najróżniejsze nagrody to by oznaczało, że zachowuje/c
              > ie się jak klasyczni politycy, aż do obrzydzenia włącznie.

Jakbyś znał temat to byś bzdur nie pisał. Nagrody jeśli były to w bibliotece Głownej nie w Filii nr 1. Na Sowińskiego ludzie przychodzą poksiążkę a nie po nagrody, to własnie dostępność tej książki jest nagrodą.

> A mnie akurat nowa zapowiadana lokalizacja biblioteki w planowanym dworcu jak n
              > ajbardziej odpowiada i nie dlatego, że koszty dla miasta będą niższe, choć to t
              > eż jest nie bez znaczenia, ale dlatego, że zamiast 5 km będę pokonywał dystans
              > ponad dwukrotnie mniejszy.

Ty będziesz miał połowę bliżej a co z ludźmi mieszkającymi koło targu, Ciebie to już nie obchodzi. Inni się nie liczą.
              Kto Ci powiedział, że koszty miasta będą niższe. Gdzies słyszałem że mówione było najpierw 1000m , ostatnio 2000 m kw. Pytam sie kto to utrzyma, za czyje pieniądze PKP na pewno nie, szwajcarzy tez nie będą dopłacać.
              I koszty miasta będą bardzo duże. Chyba że wynajmą połowę, jak nie więcej tego metrażu, bibliotece zostawią z 500-700 m kw. I niech się cieszą.
              W ratuszu też miało być więcej i co, jest mła klitka.
              Pozdrawiam wszystkich wazeliniarzy na forum. I tych co nie wiedzą dalej niż koniec własnego nosa.
              >
              • w.iwo Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 10.03.13, 13:16
                chyba się nie doczekam odpowiedzi...
                widzisz Mileg, poległeś w swoich sugestiach... doszukuje się logiki w Twojej wypowiedzi i nie mogę jej znaleźć… a wciąganie dzieci jako argument w dyskusji jest obrzydliwe

do pracowników Filii nr 1 nic nie mam, poza szacunkiem za dobrze wykonywana pracę… konkursy fotograficzne i literackie są organizowane co roku w głównej bibliotece, a jury wybiera prace zapakowane w anonimowe koperty, opisane godłami... wytłumacz mi więc co ma wyróżnienie czy nagroda za wiersz do likwidacji filii?
                po pierwsze przez kilka lat jako wolontariuszka pomagałam w głównej bibliotece, w czasie warsztatów, bali, zajęć z dziećmi, w czasie tworzenia kalendarzy, w kole fotograficznym i innych działaniach... przygotowywałam dekoracje i pomagałam w wystawach... było fantastycznie, powstało wiele ciekawych projektów... od dłuższego czasu obserwowałam ograniczanie powierzchni biblioteki i co za tym idzie możliwości jej rozwoju oraz to że coraz rzadziej w bibliotece pojawiali się przedstawiciele władzy…

1. według mnie likwidacja tej filii wobec jej wyników jest nieporozumieniem
                2. nie zgadzam się na likwidację bibliotek szkolnych i zrobienie zamiast tego punktów bibliotecznych, bowiem oznacza to zmianę roli biblioteki w szkole
                3. jestem za utworzeniem dużej nowoczesnej biblioteki, która przyciągnie nowych czytelników, dla których tradycyjne filie nie są wystarczająco atrakcyjne
                4. jestem za utrzymaniem tradycji bibliotekarstwa oraz równolegle za zapewnieniem miejsca dla kultury, dla warsztatów dla dzieci, młodzieży i dorosłych w Legionowie… bo obecnie jest w naszym mieście z tą ofertą po prostu źle…
                5. tak, według mnie utrata pracy, której poświęciło się większość życia wzbudza moje współczucie

przez kilka lat wraz z całą rodziną intensywnie korzystałam z bibliotek, uczestniczyłam w wydarzeniach tam organizowanych i o zgrozo, mam karty w dwóch filiach :) dlaczego to wszystko miało by mnie eliminować jako osobę która broni bibliotek i żąda znalezienia innych rozwiązań ?
            • arek.k282 Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 10.03.13, 14:52
              Niesmaczne to jest to co ty piszesz. Politykę uprawiasz na codzień i z nią wchodzisz również na forum. Ja uważam że wolno Ci bo zawsze polityk w życiu codziennym będzie miał schemat myślenie polityka, lekarz - lekarza itd. Sprzeczność interesów między politykami a mieszkańcami jest oczywista tyle że zależność jednostronna. Czyżbyś o tym nie wiedział. No to za 1,5 roku na pewno pamięć wróci.

mileg napisał:

> Nie rozpędzajcie się ponad miarę w swych ocenach, co robicie od kilku dni, bowi
              > em może to być niesmaczne.
              • zchotomowa Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 10.03.13, 15:41
                arek.k282 napisał(a):

> Niesmaczne to jest to co ty piszesz. Politykę uprawiasz na codzień i z nią wcho
                > dzisz również na forum. Ja uważam że wolno Ci bo zawsze polityk w życiu codzien
                > nym będzie miał schemat myślenie polityka, lekarz - lekarza itd. Sprzeczność in
                > teresów między politykami a mieszkańcami jest oczywista tyle że zależność jedno
                > stronna. Czyżbyś o tym nie wiedział. No to za 1,5 roku na pewno pamięć wróci.

Prosto i celnie między oczy. Aż korci mnie zapytać, kim jest mileg.

pozdrawiam,

Marcin
                • arek.k282 Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 10.03.13, 16:21
                  zchotomowa napisał(a):

Aż korci mnie zapytać, kim jest mileg.
                  >
                  Ja obstawiam, nie X, nie Y ale Z. Wcale mnie by nie zdziwiło że sam te nagrody wręczał.
            • czesiek29 Re: Nowe nagrania LTV na temat biblioteki 12.03.13, 22:17
              mileg napisał:

> Tak czy inaczej - pozdrawiam serdecznie wszystkich pozytywnie zakręconych :)

no to pozdrów takiego jednego mocno zakręconego ale czy pozytywnie to posłuchaj
              www.youtube.com/watch?v=IaYiZY2pS98
      • goraca_ziuta Nie ma strachu. 10.03.13, 06:57
        Likwidują bibloteke, a nie bibliotekę.
        • 2-kasia123 Re: Nie ma strachu. 10.03.13, 18:25
          Czyżbyś wsłuchała się w słowa 2-go w mięcie. On tak pięknie przemawia, toż to przecież były "redaktor" w LTV. Ani sensu ani wymowy. Ale za to wysokie mniemanie o sobie.

Mileg też mnie zaintrygował.
          • w.iwo Re: Nie ma strachu. 10.03.13, 18:35
            kochani, nie idźcie tą drogą... proszę... te ataki personalne są bez sensu
            nasz prezydent z pewnością nie raz podpadł choćby nauczycielom, ale oceniajcie go uczciwie, krytykować można konkretne działania, a nie osobę
            oceniajmy tak, jakbyśmy sami chcieli być oceniani

do której ze szkół można w przyszłości wprowadzić punkt biblioteczny dostępny dla mieszkańców?
            • goraca_ziuta Re: Nie ma strachu. 10.03.13, 19:39
              Personalne? Dałabym głowę, że to niekompetencja.
              Osoba publiczna "na stanowisku" powinna poprawnie posługiwać się językiem ojczystym. Jeśli nie jest w stanie zrobić nawet tego to oznacza, że ma braki w elementarnej wiedzy (zakres szkoły podstawowej).
              Niech uczniowie wypracowania piszą slangiem skoro od prezydentów nie wymagamy poprawnej polszczyzny.

• werona539 Re: A co z biblioteką publiczną w szkole nr 3 10.03.13, 22:06
      Siedzi na grzbiecie tyle lat szkole jak huba a miała być krótko. Dokąd tu będzie ta biblioteka. Znów we wrześniu będzie problem z ciasnotą w szkole. Nie można jej stąd zabrać i przenieść choćby na Sowińskiego.
    • ka.cha411 Re: Likwidacja Filii nr 1 11.03.13, 11:52
      Brawo! wreszcie możemy usłyszeć co mówią Radni i nie tylko
      www.gazetapowiatowa.pl/artykuly/Plan-likwidacji-uchwalony,2338.html
    • at-az Re: Radna Małgorzata Luzak liderem! 11.03.13, 20:05
      Co wy na to:
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,142926209,143109662,Radna_Luzak_eksplozja_glosowania.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,142926209,143113318,Re_Radna_Luzak_eksplozja_glosowania.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,142926209,143115182,Re_Radna_Luzak_eksplozja_glosowania.html
      • bibliofil232 Re: Radna Małgorzata Luzak liderem! 12.03.13, 09:01
        Musi być jakieś wytłumaczenie- jakaś awaria, przepięcie. W każdym innym przypadku to jest bardzo podejrzane i nieuczciwe.
        A może to czytelnicy biblioteki liczą na jej łaskawe oko i sprzeciw z sprawie likwidacji filii na Sowińskiego?
        Nie za dużo odbiegam od realiów tego świata.
        A teraz poważnie, mili państwo prezydent i dyrektorka (uważam że jest tylko narzędziem niezbyt udolnym jak widać) liczą na przetrzymanie czytelnikow. Na razie odpuszczą temat i za parę miesięcy jak wygasną emocje spróbują zrobić swoje.
        Niestety jak radni nie zrozumieją tych podchodów i nie sprzeciwią się to znów bezsens wygra.
        • patk28 Re: Radna Małgorzata Luzak liderem! 12.03.13, 09:17
          bibliofil232 napisał(a):

> A teraz poważnie, mili państwo prezydent i dyrektorka (uważam że jest tylko nar
          > zędziem niezbyt udolnym jak widać) liczą na przetrzymanie czytelnikow. Na razie
          > odpuszczą temat i za parę miesięcy jak wygasną emocje spróbują zrobić swoje.
          > Niestety jak radni nie zrozumieją tych podchodów i nie sprzeciwią się to znów b
          > ezsens wygra.

No mogę przyjąć, że dyrektorka jest narzędziem prezydenta a prezydent czyim jest narzędziem?
          Radni to wiadomo czyim są narzędziem (od lat i w każdej sprawie w tym mieście).
          Zgadzam się całkowicie, że jak tego nie zrozumieją (bo pewno wiedzą tylko wypierają ze świadomości - no bo jak wykształceni, uczciwi a weszli w takie układy) to znów bezsens wygra.
      • cyber13 Re: Radna Małgorzata Luzak liderem! 12.03.13, 09:52
        To było socjologicznie ciekawe!
        A tak wyglądały dane (wcześniejszych nie mam a wyjściowe miejsce było znacznie, znacznie niższe):
        z godziny16:45:02. 3,99 (142) - 6 miejsce w mieście
        z godziny16:55:02. 4,11 (145) - 6 miejsce w mieście
        z godziny17:00:02. 4,19 (147) - 3 miejsce w mieście
        z godziny17:15:01. 4,23 (151) - 2 miejsce w mieście
        z godziny17:35:02. - wskakuje do listy 30 najlepszych 4,38 (155) - 2 miejsce w mieście, 16 wśród radnych
        z godziny17:50:02. - zmiana lidera w mieście 4,43 (158) - 1 miejsce w mieście
        z godziny18:00:02. - Zezoń 6 miejsce, Luzak - 8. 4,44 (160) - 1 miejsce w mieście
        z godziny18:10:01. - Zezoń 6 miejsce, Luzak - 8. 4,55 (165) - 1 miejsce w mieście
        z godziny18:45:02. - Zezoń 7 miejsce, Luzak - 8. 4,60 (173) - 1 miejsce w mieście
        z godziny19:00:02. - Zezoń 7 miejsce, Luzak - 8. 4,59 (176) - 1 miejsce w mieście
        z godziny19:05:02. - Luzak 7 miejsce, Zezoń 8. 4,65 (178) - 1 miejsce w mieście
        z godziny22:25:01. - Zezoń 6 miejsce, Luzak - 7. 4,72 (213) - 1 miejsce w mieście
        • numer170 Re: Radna Małgorzata Luzak liderem! 12.03.13, 10:18
          Jest to rzeczywiście ciekawe ale zostawmy to socjologom, etykom i samych radnych. W zasadzie ich moralności, uczciwości itd.
          Jest to jednak odchodzenie od głównego tematu. Nie możemy zapominać o podstawowej sprawie czyli o braku zgody czytelników na zamknięcie naszej filii. Odbędzie się to ze szkoda dla czytelników. Na Broniewskiego to ten księgozbiór się nie zmieści a ile dostanie biblioteka wna dworcu to nikt nie wie. Nadal tylko obiecanki cacanki.
          Dobre pytanie o te narzędzia, kto jest czyim narzędziem?
      • 1fahrenheit451 Re: Radna Małgorzata Luzak liderem! 19.03.13, 14:53
        Radna obdzwoniła "przyjaciół i znajomych królika" z prośbą o wsparcie w rankingu. Jak widać pomogło. To miło, że takich czasach ludziska mają jeszcze przyjaciół gotowych nieść pomoc
    • sylwestra321 Re: Likwidacja Filii nr 1 12.03.13, 17:47
      Im dłużej poruszany jest ten temat, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że zarówno prezydenci, jak i rada miasta oderwani są od społeczności. Nie przyjmują argumentów mieszkańców bo oni wiedzą najlepiej.

A na temat biblioteki to już wszystkie rozumy pozjadali.

Dyrektorka, która na sesji plecie trzy po trzy (warto zapoznać się z tą wypowiedzią), PZ który opowiada bajki, jak to wspaniale jest na Osiedlu Młodych . Jak to zaspokajane są potrzeby mieszkańców poprzez punkt biblioteczny oraz rozszerzające usługi OPS-u. Pytam się gdzie Ci zadowoleni mieszkańcy (chyba radni) gdzie ta wspaniała działalność świetlicy? Co na to wykiwana przez miasto rada osiedla? Uszy po sobie, bo można się komuś narazić w mieście czy spółdzielni?

Ci wszechwiedzący nadal nam chcą układać życie.

Ja wiem, że nie powinno się obrażać ludzi, ale szlag mnie trafia na takie bezmózgowie. A jest to częste zjawisko w naszym mieście, najgorzej że ta choroba dotyka tych co są u władzy.
      • czesiek29 Re: Likwidacja Filii nr 1 12.03.13, 22:09
        sylwestra321 napisała:

> Im dłużej poruszany jest ten temat, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu ż
        > e zarówno prezydenci, jak i rada miasta oderwani są od społeczności.

Mylisz się, jak najbardziej wiedzą dobrze co chcą osiągnąć dla siebie i dlatego w oszustwie, kombinacjach i manipulacji komuna w stosunku do nich to małe miki. "Wyczyny komuny" nigdy nie sięgną w stosunku do "wyczynów PO" nawet do pięt.
        Radni to "maszynka do głosowania" tylko trzeba zarządzić 10 minutową przerwę jak coś w niej za szwankuje - dyscyplinka i działa.
        A co do tego społeczeństwa a kiedy byli z nim złączeni??? ................. dlatego nie są od niego oderwani!!! Oni zawsze stali po drugiej stronie tylko słowa były takie jakie były - to czysta manipulacja na określony cel.
        • 69witek Re: Likwidacja Filii nr 1 12.03.13, 23:55
          czesiek29 napisał(a)
          > . "Wyczyny komuny" nigdy nie sięgną w stosunku do "wyczynów PO" nawet do pięt.

Na szczęście jest PiS który nas i to miasto uratuje...

Nie tylko ręce opadają.
          • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 13.03.13, 08:47
            Wiesz co ja mam w głębokim poważaniu PO, PiS, itd reszta tych wspaniałych partii. Uważam że polityka powinna być w sejmie a tu na płaszczyźnie samorządu nie powinno być partyjnych podziałów. W moim mieście chcę aby władza się ze mną liczyła, aby decyzje były podejmowane z myślą o mieszkańcach a nie z powodów politycznych. Czy naprawdę mam zbyt duże wymagania?
            Po Twoich wpisach widać, że jesteś tzw Romusiowy więc oszczedź mi komunałów, propagandy politycznej. Mam tego po dziurki w nosie.
    • syl-pie78 Re: Likwidacja Filii nr 1 13.03.13, 07:37
      W TiO www.toiowo.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=3032:biblioteka-straci-filie&catid=770:nr-10 Zdrożny mówi że biblioteka musi mieć odpowiednią kadrę w siedzibie głównej i dlatego ta propozycja likwidacji kolejnej filii. Czy to ma znaczyć że dlatego mają zamiar zlikwidować nam bibliotekę bo chcą wywalić pracowników na bruk? Co to znaczy odpowiednia kadra. Czy ktoś wie co się stało z pracownikiem biblioteki na Osiedli Młodych - czy jeszcze pracuje?
      • czytacz9 Re: Likwidacja Filii nr 1 13.03.13, 08:57
        Więc zwolnienie doświadczonej kadry jest planem prezydenta? A pracownice obecne biblioteki nie mają odpowiedniego wykształcenia?
        Jeżeli rzeczywiście władze miasta maja plany, aby wyrzucić bibliotekarki na bruk, to gratuluję.
        Nasi prezydenci, dyrektorzy i inni na szczytach zapominają, że to jest praca i przydentam, dyrektorem się bywa ale człowiekiem trzeba być zawsze.
        Cytując: Biblioteka musi mieć odpowiednią kadrę, która będzie zgromadzona w siedzibie głównej. Stąd też propozycje likwidacji kolejnej filii – mówił Piotr Z.
        A co do obecnej kadry ma pan prezydent? Jakie ma zastrzeżenia do ich fachowości?
        Panie prezydencie pan jako prezydent od oświaty, kultury wykazuje się pan wyjątkowym brakiem kultury!
        Skrót Piotr Z. to nie mój wymysł, przy pełnym nazwisku nie idzie. A tak wygląda jak podejrzany Piotr Z. - śmieszne
      • 2-kasia123 Re: Likwidacja Filii nr 1 13.03.13, 09:20
        Zadałeś dobre pytanie. Z tego co wiem ta pani została zwolniona. Ale czy to obchodzi radnych, że przez ich decyzje ktoś znajduje się na bruku? W dzisiejszych czasach ze znalezieniem pracy mają problem młodzi ludzie a co ci którzy są po 50. To jest w ramach programu 50+, ktorym tak się szczycą politycy.
        Niech mnie ktoś poprawi w naszym mieście ostatnio były jakieś spotkania z tym związane. Gdzieś czytałam na ten temat. Może do nich powinna ta pani się udać, niech ją zatrudnią.
        Coś mi świta, że w tym programie uczestniczyła również dyrektorka biblioteki - czyżby to był jej sposób na zapobiegnięcie wylkuczeniom ludzi po 50.
        Za takie działanie powinna dostać odznaczenie od naszych władz.
        Radnym to oczywiście nie przeszkadza!!!
        W ramach programu 50+ szykują kolejne osoby do odstrzału! Brawo, tak trzymać!
        • syl-pie78 Re: Likwidacja Filii nr 1 13.03.13, 20:49
          W 4:13min reportażu www.youtube.com/watch?v=K6sQYayj-g8
          mimo takiego dictum radni nie czuli się zmanipulowania (a byli zobowiązani dyscypliną partyjną oprócz Porozumienia Samorządowego). Czy dyscyplina to dictum czy wolna wola poszczególnych radnych? No czeskie kino.
    • karen-o Re: Czyżby powtórka z rozrywki? 13.03.13, 21:25
      Powtórka z rozrywki, z rozrywki powtórka
      słuchają jej biura, słuchają podwórka.
      A czas sobie płynie banalnym tik-tak...
      rozrywka z powtórki?
      O tak!
      www.gazetapowiatowa.pl/artykuly/Wiem,-%C5%BCe-utraci%C5%82em-zaufanie-,721.html
      • 7gucio Re: Czyżby powtórka z rozrywki? 13.03.13, 21:58
        W komentarzu można tylko zacytować słowa piosenki:
        Co by tu jeszcze spieprzyć panowie, co by tu jeszcze?

Pan Z. rozkłada oświatę, biblioteki, za co się teraz weźmie?

Kto powstrzyma tego szkodnika?
    • karen-o Re: zmanipulowani czy manipulanci? 13.03.13, 22:36
      Władze miasta Legionowo zmanipulowani wizją Boniego czy manipulanci radnych
      www.stoplikwidacjibibliotek.pl/files/Prezentacja.pdf
      • hatir Re: zmanipulowani czy manipulanci? 15.03.13, 08:28
        Warci siebie nawzajem.
    • zchotomowa uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 14.03.13, 01:28
      sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/485946_469680649764263_928909412_n.jpg
      Jakieś wnioski?

Bo moje zawierają się w pytaniu: Czy "dyscyplina" radnych miejskich z PO, wraz z ich "proprezydenckim" trybunem, co to cyt.: "chwali sobie współpracę z prezydentem" przy ochoczym zamykaniu biblioteki jest oby przypadkowa? (spuściwszy litościwie zasłonę na fakt, że wychwalający Prezydenta radny jest bratem Prezydenta).

Czy też może, szansa przejścia na "wyższy level" w obrębie tego samego ugrupowania politycznego (PO), jest wystarczającym powodem do poświęcenia biblioteki, tak by być w zgodzie z przyjętą strategią na poziomie zarządu partii? Bo skoro partia chce niszczyć biblioteki, to Legionowo będzie awangardą, tak? :)

I jeśli tak jest, to wtedy bezczynność lokalnego posła, też z tej samej partii, zaczyna być smutną a logiczną konsekwencją; w końcu listy wyborcze muszą zacząć kiedyś powstawać, nie? Więc kto się wychyli w obronie biblioteki? Nikt. Dlaczego? Bo każdy z nich liczy na swój przyszły stołek w nowym rozdaniu. Radni więc nadal nie widzą manipulacji i chwalą Prezydenta. A dlaczego? Cóż, głosująca większość też jest z Platformy Obywatelskiej, prawda?

Jaja się zaczną, jak całe to towarzystwo odkryje, że w odjeżdżającym pociągu do Brukseli nie ma aż tak wielu wolnych miejsc a podnoszące się głosy mieszkańców zostaną jednak zauważone. Bo też zaczniemy się pojawiać na tych "wiecach" i będziemy pytać.

Jak mówią bardziej złośliwi ode mnie (i lepiej znający drugie dno lokalnego samorządu), najbliższe wybory to dla top managementu w mieście i powiecie życiowe być albo nie być wcale. Stąd te starania by zabłyszczeć zgodnie z oczekiwaniem "góry"?

ciekawe.

Marcin
      • nielot_dodo Re: uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 14.03.13, 06:21
        "I jeśli tak jest, to wtedy bezczynność lokalnego posła, też z tej samej partii, zaczyna być smutną a logiczną konsekwencją; w końcu listy wyborcze muszą zacząć kiedyś powstawać, nie? Więc kto się wychyli w obronie biblioteki? Nikt. "

Nieprawda, zgodnie z Art. 20 Ustawy o Wykonywaniu Mandatu Posła i Senatora z dnia 9 maja 1996 r. Artur złożył interwencję poselską u p. Prezydenta.
        • zchotomowa Re: uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 14.03.13, 07:58
          No tak, brak precyzji w mojej wypowiedzi, wszak posłów z naszego terenu mamy paru. Miałem na myśli bezczynność Posła Durki.

Pozdrawiam sprzed Urzędu Miasta :-)

Marcin
          • kar.mis44 Re: uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 14.03.13, 20:51
            zchotomowa napisał(a):

> No tak, brak precyzji w mojej wypowiedzi, wszak posłów z naszego terenu mamy pa
            > ru. Miałem na myśli bezczynność Posła Durki.
            >
            Precyzja była przez wskazanie tego samego ugrupowania. Tym bardziej jest to dziwne bo cała rodzina mocno związana z kulturą. Dlaczego jest cisza?

Dlaczego nie było rozmów z czytelnikami i dlaczego kiedy mleko się wylało też nikt z kierownictwa nie próbuje wyjaśniać nam (korzystających z usług biblioteki) dlaczego tak nas potraktowano? Nie wykazuje żadnej inicjatywy spotkania z czytelnikami?
            • zchotomowa Re: uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 14.03.13, 20:59
              a może byśmy...

... wybrali się na następną sesję rady miasta, z książkami? Bo chyba nikt z tego obradującego towarzystwa nie zdaje sobie sprawy ile naprawdę nas jest?

pozdrawiam,

Marcin
              • formetoyou Re: uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 14.03.13, 21:20
                zchotomowa napisał(a):

> a może byśmy...
                >
                > ... wybrali się na następną sesję rady miasta, z książkami? Bo chyba nikt z teg
                > o obradującego towarzystwa nie zdaje sobie sprawy ile naprawdę nas jest?
                >
                > pozdrawiam,
                >
                > Marcin

jeśli będę mogła z przyjemnością się przyłączę, trochę manifestacyjnie ale zawsze jakiś pomysł integrujący i może uda się stworzyć jakąś skuteczną formę nacisku?
      • hatir Re: uwaga, tym razem będzie jednak o polityce :) 15.03.13, 08:47
        zchotomowa napisał(a):

> sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/485946_469680649764263_928909412_n.jpg
        > Jakieś wnioski?
        >
        www.polityka.pl/kraj/analizy/1536403,1,gdzie-jest-mozg-polskiego-panstwa.read
        gdzie jest mózg Rady Miasta Legionowo?
    • modernlook Protokół z sesji - likwidacja biblioteki 14.03.13, 12:13
      Protokół nr XXIX/13 z sesji Rady Miasta Legionowo w dniu 27 lutego 2013 r.
      www.bip.legionowo.pl/#Z2V0Q29udGVudCgxOTY2NCk=
      7. 25 lutego 2013 r. wpłynął wniosek od pracodawcy radnego Marcina Smogorzewskiego.

Radny Mirosław Pachulski wyraził opinię, że czasem „trzeba wiele zmienić, żeby nic się nie
      zmieniło”. Zwrócił uwagę na szansę stworzenia centrum kulturalnego.

I inne ciekawostki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka