Dodaj do ulubionych

Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE!

19.02.13, 11:38
Tu treść ze strony miasta:
www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-4293
Obserwuj wątek
    • kka69 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 13:01
      Ja jestem za przerwaniem tych chorych dopłat .
      Jeżeli ktoś chce korzystać z dojazdów do Wawy, to niech za nie sam sobie płaci, a nie obciąża się tym budżet całego miasta i płaca za to ( w podatkach ) mieszkańcy, którzy wcale z tego nie korzystają.
      • polokokt Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 13:44
        kka69 napisał:
        > Jeżeli ktoś chce korzystać z dojazdów do Wawy, to niech za nie sam sobie płaci,
        > a nie obciąża się tym budżet całego miasta i płaca za to ( w podatkach ) miesz
        > kańcy, którzy wcale z tego nie korzystają.

to akurat średni pomysł/przykład bo np masa osób nie korzysta ze żłobków/przedszkoli a jednak też jest to opłacane z tych samych podatków. Pewnie jeszcze takich dóbr jest wiecej, z których korzysta tylko część a idzie z podatków wszystkich.
        A juz kiedyś to pisałem. Nawet Ci co jeżdzą autem do Warszawy (czyli np ja) zyskują to, że jedzie trochę tych aut mniej. Przez to nie muszę z Legionowa wyjezdzac o 6:35 jak jeszcze kilka lat temu (oczywiście wpłynęło tez na to to, ze przybyło trochę strategicznych dróg), tylko spokojnie moge wyjechać obecnie 6:55 czy nawet o 7:00 (jechac prosto Modlinska, a nie przez Nieporęt) i też na 8 zdaze (= oszczednosc czasu i paliwa). Także posrednio, nawet ten w aucie zyskuje. Ja przynajmniej zauważyłem że zyskałem i chętnie dołożę ze swoich podatków, aby komunikacja publiczna była lepsza (może kiedyś skorzystam?).

Inna sprawa, że chyba po prostu w ZTM ktoś się zagalopował z kwotami w excelu. I może wszyscy zbiorowo muszą tupnąć nogą... :)
        • kka69 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 14:16
          Dopłato do żłobków też jestem przeciwny , tak samo jak wszystkim tego typu akcjom.
          Żłobki i przedszkola są niby OK, ale są tacy, których dzieci się nie "załapały" do tych luksusowych żłobków, muszą płacić ekstra za żłobki dla swoich dzieci, a z ich podatków są utrzymywane dzieci szczęściarzy, którzy mają "mocniejsze plecy".
          Podobnie jest i z komunikacją, która nie wiem czemu tez jest wybiórczo dofinansowywana, bo dlaczego ZTM dostaje dofinansowanie, a już TRANSLUD nie?
          A ja akurat wolałbym , żeby właśnie w TRANSLUDZIE były tańsze bilety, bo mi po prostu pasuje ta linia.
          Ale najzdrowiej dla gospodarki było by , gdyby nie było żadnych dopłat itp.
          Niech wszystko kosztuje tyle, ile naprawdę ma kosztować, a rynek wszystko zweryfikuje .
          • brunno34 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 14:26
            Dostrzegam jeszcze taką alternatywę:
            1) Włączenie Legionowa do I strefy, lub
            2) Zrezygnowanie z jakichkolwiek wpłat do ZTM. Wszystkie linie SKM kończyłyby jazdę w choszczówce, dokąd z Legionowa kursowałyby co 30 sekund w szczycie, i co 10 minut poza nim, dogodna autobusy
            • tomjani Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 20.02.13, 14:15
              brunno34 napisał:

> Dostrzegam jeszcze taką alternatywę:
              > 1) Włączenie Legionowa do I strefy,

Tylko zapytaj swoich ziomali Ruty i Krajnowa, ile taki "zaszczyt" kosztowałby Legionowo. Podpowiem że dużo więcej: bufet musiałby powetować sobie zmniejszone wpływy z tytułu dużo tańszych biletów kupowanych przez mieszkańców Legionowa.

> lub
              > 2) Zrezygnowanie z jakichkolwiek wpłat do ZTM. Wszystkie linie SKM kończyłyby jazdę
              > w choszczówce, dokąd z Legionowa kursowałyby co 30 sekund w szczycie, i co 10 minut
              > poza nim, dogodna autobusy

Może najpierw dokształć się z zakresu przepisów prwadzenia ruchu kolejowego. Tak niedasie: Choszczówka nie jest stacją lecz przystankiem osobowym, nie ma tam rozjazdów ani semaforów mogących zabezpieczyć manewr zmiany czoła, i choćby nawet ZTM chciały obsługiwać relatywnie nielicznych mieszkańców zabudowy jednorodzinnej w Choszczówce i Płudach, a nawet tylko korzystajacych z p.o. Warszawa Toruńska, to i tak musiałyby kończyć bieg na Pradze, kto wie czy nie z ostatnim postojem handlowym na ZOO w przypadku linii S-9. Będziesz w tej sytuacji proponował autobusy (nawet i darmowe, tak jak naiwnie kombinuje Pruszków) aż do Ronda Starzyńskiego? Na porozumienie z Kolejami Mazowieckimi z pominięciem ZTM też nie ma co liczyć: Bufet takiej zniewagi nie daruje, więc i KM nie pójdą na coś czego skutkiem byłaby kasacja wspólnego biletu w całej Warszawie. Pruszków właśnie się o tym przekonał:
              regio-media.pl/2013/02/14/darmowe-autobusy-zamiast-wspolnego-biletu/#comment-638
              A pomóc w tej sytuacji mogłoby jedynie referendum mieszkańców całej aglomeracji o odwołanie HGW z zajmowanego stolca.
          • telemann Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 14:29
            jak translud zakupi szynobusy to jestem za, parafrazując Clintona mówię "Tory, głupcze"!
          • tabaher-2 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 14:30
            Niestety rynek lubi rozwiązania tanie a nie słuszne. Gdyby rynek miał weryfikować dopłaty do wszystkiego to by zapewne zweryfikował też sens Twojego przyjścia na świat :-)

• hubert_sikorski Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 22:31
              tabaher-2 napisał:

> Niestety rynek lubi rozwiązania tanie a nie słuszne. Gdyby rynek miał weryfikow
              > ać dopłaty do wszystkiego to by zapewne zweryfikował też sens Twojego przyjścia
              > na świat :-)

Lubię to!
        • telemann Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 14:27
          Na sport też miasto wydaje, a nie wszyscy z tego korzystają. Moim zdaniem zapewnienie dobrej komunikacji z Warszawą, tj takiej, w której połączenie kolejowe odgrywa decydującą rolę, powinno być priorytetem władz miasta, albowiem to podstawowy czynnik rozwoju miasta. Zadaniem polityków, urzędników miejskich, władz ZTM itp. jest w tej sprawie osiągnięcie rozumnego kompromisu, tym bardziej iż (co jest tajemnicą Poliszynela) zdecydowana większość wyżej wskazanych decydentów związana jest z powszechnie znanym ugrupowaniem politycznym.
          Rekapitulując, jeżeli nie dojdzie do kompromisu (zachowanie w obecnej formie obowiązującego wspólnego biletu przy obecnej stawce za bilet miesięczny/kwartalny - ZTM powinno dążyć do jak największej sprzedaży tego produktu) Legionowo straci jeden, nie oszukujmy się, z niewielu swoich walorów.
      • iwo-k-ob Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 14:55
        kka69 napisał:
        Ja jestem za przerwaniem tych chorych dopłat . Jeżeli ktoś chce korzystać z dojazdów do Wawy, to niech za nie sam sobie płaci, a nie obciąża się tym budżet całego miasta i płaca za to ( w podatkach ) mieszkańcy, którzy wcale z tego nie korzystają.

Ciekawe jaki masz pomysł na zmniejszenie podatków i kto Ci je odda. Chyba że chcesz płacić i nic w zamian nie mieć - na 100% wszyscy w UM przyklasną. Ja nie jeżdżę samochodem i zainteresowana jestem co najwyżej chodnikami (taniej i ekologicznie), nie mam dzieci ani w przedszkolu ani w szkole i co najważniejsze jeżdżę do Warszawy Transludem ale i tak uważam że w interesie miasta jest walczyć o dobrą i tanią komunikację z Warszawy bo to rynek pracy dla naszych mieszkańców.
        • telemann Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 15:17
          tak, komunikacja kolejowa jest najszybsza i najwygodniejsza ze znanych nam środków transportu publicznego i takie rozwiązania jak wspólny bilet powinny być chronione. To, że tego typu rozwiązanie jest co jakiś czas zagrożone świadczy o braku wizji decydentów mający wpływ na życie aglomeracji warszawskiej.
        • kka69 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 20:12
          Oczywiście miasto powinno walczyć o dobrą komunikację, ale nie za wszelką cenę.
          Powinien być poziom odcięcia, a może należy szukać rozwiązań alternatywnych, typu Translud?
          Może właśnie za mniejszą kwotę niż dofinansowanie do ZTM, Translud czy inna firma zapewni połączenie z Warszawą?
          Już raz udała się odważna decyzja podjęta w Legionowie ( myślę o odbiorze śmieci) , może czas na następną?
    • 69witek Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 18:27
      Nikt nie ma dobrego rozwiązania
      Tu akurat w Pruszkowie

Chyba czeka nas jakiś zgniły kompromis
      • e.voytaszek Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 19.02.13, 19:07
        Zanosi się na porozumienie:
        www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=681&c=98&l=1
        Może nie trzeba będzie kupować od KM przez wysyłąnie sms biletów na te 5 km do Choszczówki
    • nielot_dodo Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 20.02.13, 06:03
      Najprostszym rozwiązaniem byłaby komunikacja na szczeblu powiatu. Stworzyć sieć autobusów do KM i bezpośrednia umowa z KM + jakaś linia do metra Młociny.
      Nawet większe zakłady pracy mają umowy z KM i to KM było inicjatorem.
      Ale:
      1) powiatowi mają we łbach bilet do Brukseli a nie do KM i bełkot o Janosikach
      2) mieszkańcy jak widzą "cerwoniaka" to mają zaleczone kompleksy metropolitalne i lepsze samopoczucie, jakby od rana nosili 200 zł w kieszeni.
      • benieck Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 20.02.13, 12:48
        kka69 napisał:

> Podobnie jest i z komunikacją, która nie wiem czemu tez jest wybiórczo dofinans
        > owywana, bo dlaczego ZTM dostaje dofinansowanie, a już TRANSLUD nie?

Bo ZTM jest organizatorem transportu w Warszawie i poza nią a Translud tylko przewoźnikiem i to w dodatku prywatnym, którego nie można sobie dofinansować od tak. To by dopiero było wybiórcze dofinansowanie. Bo dla czego nie Z-Busa czy innego Zenka.

> A ja akurat wolałbym , żeby właśnie w TRANSLUDZIE były tańsze bilety, bo mi po
        > prostu pasuje ta linia.
        > Ale najzdrowiej dla gospodarki było by , gdyby nie było żadnych dopłat itp.
        > Niech wszystko kosztuje tyle, ile naprawdę ma kosztować, a rynek wszystko zwery
        > fikuje .

"Bo mi pasuje" :] Ale innym może nie pasuje. Pewnie, najlepiej zrzucić finansowanie komunikacji na korzystających. Dobrze dla miasta ale nie dla mieszkańców. Jakby nie było dopłat to za miesięczny trzeba by zapłacić z 400zł.

brunno34 napisał:

> Dostrzegam jeszcze taką alternatywę:
        > 1) Włączenie Legionowa do I strefy,

Automatycznie dopłatę pomnóż przez 2.

> 2) Zrezygnowanie z jakichkolwiek wpłat do ZTM. Wszystkie linie SKM kończyłyby j
        > azdę w choszczówce, dokąd z Legionowa kursowałyby co 30 sekund w szczycie, i co
        > 10 minut poza nim, dogodna autobusy

Do Choszczówki autobusem przez Modlińską i przesiadka do pociągu? W takim razie czas przejazdu też przemnóż przez dwa w porównaniu do dzisiejszego. I kto na tym zyska? Na pewno nie pasażer.

kka69 napisał:

> Oczywiście miasto powinno walczyć o dobrą komunikację, ale nie za wszelką cenę.
        > Powinien być poziom odcięcia, a może należy szukać rozwiązań alternatywnych, ty
        > pu Translud?
        > Może właśnie za mniejszą kwotę niż dofinansowanie do ZTM, Translud czy inna fi
        > rma zapewni połączenie z Warszawą?

I kupować oddzielny bilet? Zastąpić niskopodłogowe przegubowce z klimatyzacją na wysokopokładowe autokary do których nie wsiądziesz z wózkiem o niepełnosprawnym nie wspominając?. Nie, dziękuję.

nielot_dodo napisał(a):

> Najprostszym rozwiązaniem byłaby komunikacja na szczeblu powiatu. Stworzyć sieć
        > autobusów do KM i bezpośrednia umowa z KM + jakaś linia do metra Młociny.
        > Nawet większe zakłady pracy mają umowy z KM i to KM było inicjatorem.

Organizacja komunikacji na dzień dzisiejszy wymaga współpracy międzygminnej oraz porozumienia na szczeblu powiatu. Dzięki temu można stworzyć o wiele bardziej efektywną komunikację na większym obszarze. Czy to poprzez skierowanie obowiązku organizacji komunikacji dla mieszkańców z gmin na powiat lub województwo albo stworzenie ustawy metropolitalnej pozwalającej na zwiększenie obszaru działania związków komunikacyjnych np. Zarządu Transportu Miejskiego lub pozwalającej na tworzenie związków metropolitalnych z określonym udziałem poszczególnych gmin.
        Problem organizacji komunikacji na własnym terenie przez gminy wymaga systemowych zmian na szczeblu rządowym. Niestety ustawy metropolitalnej ani widu ani słychu.
        • guayazyl1 czy dałoby się przeżyć... 20.02.13, 15:18
          ... bez KM?
          Kością niezgody są zdaje się rozliczenia między przewoźnikami. Z doniesień prasowych wynika, że albo ZTM (jako organizator komunikacji na terenie aglomeracji) jest zbyt skąpy albo Koleje Mazowieckie (jako jeden z przewoźników kolejowych honorujących "wspólny bilet") zbyt pazerne. Czy udział KM w Warszawskiej Karcie Miejskiej jest na tyle duży, że bez nich będzie problem?
          • tomjani Re: czy dałoby się przeżyć... 20.02.13, 15:26
            guayazyl1 napisał:

> Z doniesień prasowych wynika, że albo ZTM (jako organizator komunikacji na terenie
            > aglomeracji) jest zbyt skąpy albo Koleje Mazowieckie (jako jeden z przewoźników
            > kolejowych honorujących "wspólny bilet") zbyt pazerne.

KM żąda niższej stawki za pockm niż SKM. Jeszcze jakieś pytania?
            Natomiast powodów dla krórych ZTM jawnie już stawia na wielkopojemne i często kurusjące autobusy zamiast jak to dotychczas deklarował - na transport szynowy - poszukałbym sprawdziwszy najpierw jakie to jeszcze stanowisko piastuje zarządzający całością dyrektor tej instytucji.
            • metron1 Re: czy dałoby się przeżyć... 20.02.13, 21:30
              Czegoś tu nie rozumiem, skoro Koleje Mazowieckie mają niższą stawkę od SKM to dlaczego KM są najdroższym przewoźnikiem kolejowym w Polsce mimo 260 mln dotacji które to otrzymują KM ??
    • aallicja Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 20.02.13, 22:00
      ja się przerzucam na KM-kę, Skm i tak jeździ raz na godzinę (ja jeżdzę w kier. Gdańskiej)
      • e.voytaszek Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 21.02.13, 11:21
        na marginesie taka ciekawostka. O godz. 17.32 z Gdańskiej odjeżdża piętrowy skład do Ciechanowa. Często z niego korzystam, gdyż w 18 minut dociera do Legionowa. Pociąg ten zwykł stać na peronie już od 17.00, lecz wczoraj wjechał na peron o godz. 17.31 od strony Arkadii ...o dziwo już pełny ludzi. Głupio mi było spytać skąd się wzięli w środku, skoro pociąg odjeżdża z gdańskiej?
        • guayazyl1 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 21.02.13, 12:14
          e.voytaszek napisał:
          wczoraj wjechał na peron o godz. 17.31 od strony Arkadii ...o dziwo już pełny ludzi. Głupio mi było spytać skąd się wzięli w środku, skoro pociąg odjeżdża z gdańskiej?
          -----------------------
          o 17.32 odjeżdża z Gdańskiej zwykle KM902 do Działdowa (omijający Żerań, Płudy i Choszczówkę) o 17.39 KM904 z Zachodniej do Ciechanowa. Pierwszego pewno nie było, za to ten drugi przyjechał wcześniej.
          • kufaja123 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 21.02.13, 13:22
            Ten pociąg ok. 17.15 przyjeżdża z Działdowa. Ci, którzy o tej godzinie są już na peronie, mają okazję do niego wsiąść zanim odjedzie na kilkunastominutowy postój pod Arkadię (wiem, bo sam któregoś dnia byłem "the chosen one"). Reszta musi kwitnąć na peronie na Gdańskim (albo w przejściu, albo pójść hen do Kanady, czyli do poczekalni). Wcześniej faktycznie pociąg stał na Gdańskim aż do odjazdu, komuś to jednak najwyraźniej przeszkadzało. Niby drobiazg, ale irytujący (przeważnie z dzieckiem-przedszkolakiem docieram na peron jakąś minutę po odjeździe pociągu pod Arkadię...)
    • madziulec Czy rzeczywiście miasto mówi NIE? 21.02.13, 12:09
      Tak czytam kolejny raz notke sporządzona przez wydział marketingu na stronie miasta i ni diabła nie iwdze, by miasto mówiło "nie".

"Legionowo stara się znaleźć rozwiązanie, które byłoby korzystne dla mieszkańców, a nie nadwyrężało zbytnio miejskiego budżetu". Tyle w temacie;)
      A że ostatnio oszczedzamy na wszystkim: ulicach, szkołach, żlobkach, komunikacji.. tylko nie ma wypłatach w UM, to wybaczcie, ale wyjdzie jak zwykle.

Pozdrawiam.
      • mieszkanieczbloku Re: Czy rzeczywiście miasto mówi NIE? 21.02.13, 13:04
        madziulec napisała:

> Tak czytam kolejny raz notke sporządzona przez wydział marketingu na stronie mi
        > asta i ni diabła nie iwdze, by miasto mówiło "nie".

"....Dochody samorządu nie zwiększają się, chcąc utrzymać „wspólny bilet” na zasadach podyktowanych przez ZTM, miasto musiałoby np. zrezygnować z którejś z inwestycji. Biorąc pod uwagę to, że nie każdy z mieszkańców Legionowa korzysta ze „wspólnego biletu”, przesuwanie pieniędzy przeznaczonych na remonty dróg czy budowę mieszkań, nie wchodzi w grę....."
        • madziulec Re: Czy rzeczywiście miasto mówi NIE? 21.02.13, 14:22
          No ok ;)
          Ale jakos nei widze tych remontowanych dróg, a budowane mieszkania .. z tego co kojarze sa sprzedawane ;) No chyba, że dalej miasto będzie pełnić role cudownego developera sprzedającego mieszkania przy pomocy bezprocentowego kredytu
    • amelka1341 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 21.02.13, 20:31
      z profilu facebookowego Rzecznika prasowego Urzędu Miejskiego:

"Dzisiaj odbyło się spotkanie z ZTM. Wspólny bilet zostaje, ale trwają ustalenia co do zakresu jego obowiazywania. Więcej jutro na stronie www."
      • amelka1341 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 15:00
        No i jest już info - czyli generalnie z Legionowa Przystanku trzeba będzie kupować kartę ZTM + Bilet kolejowy PKP Legionowo Przystanek - Legionowo - jeśli dobrze zrozumiałam... (tak wiem że planują) Do Legionowa - będzie można normalnie na kartę dojechać, planują S3 do nas dop Przystanku przedłużyć (ciekawe co z zawracaniem ;)) i zlikowidować S9 w weekendy

A poniżej info:

Mieszkańcy Legionowa posługując się kartą miejską będą mogli nadal podróżować na trasie PKP Legionowo – Warszawa (pociągami Kolei Mazowieckich) bez zmienionych zasad. Chcąc zmniejszyć wysokość podwyżki dotacji dla ZTM-u rozważane jest jednak ograniczenie zasięgu „wspólnego biletu” tylko do stacji „Legionowo”. Natomiast dla pasażerów korzystających dotychczas ze stacji „Legionowo – Przystanek” miasto zapewniłoby większą liczbę kursów bezpłatnego autobusu dowozowego. Takie rozwiązania przyniosą zmniejszenie kosztów ponoszonych na rzecz ZTM o 700 tys. zł.

Dodatkowo, miasto stara się o wydłużenie trasy S3 do stacji „Legionowo Przystanek”. Jest to linia zapewniająca dojazd do głównych węzłów komunikacyjnych w Warszawie. By uniknąć horrendalnie wysokich dopłat do usług warszawskiego przewoźnika, rozważana jest również likwidacja weekendowych kursów S9 (przy zachowaniu linii S3) – z przeprowadzonych w mijającym tygodniu obserwacji wynika, że w soboty i niedziele pociągi tej linii jeżdżą niemalże puste. Gmina miejska Legionowo zwróciła się również do Starosty Powiatowego z prośbą o pomoc i zwiększenie dofinansowania „wspólnego biletu”. Z opłacanej przez miasto usługi korzystają przecież również mieszkańcy ościennych gmin. Takie rozwiązanie – współfinansowanie "wspólnego biletu" przez powiat – zostało zastosowane już w innych jednostkach samorządowych aglomeracji warszawskiej.

Zmiany w systemie komunikacyjnym są konieczne. Gdy dwa lata temu ruszał „wspólny bilet” miesięczna dopłata (20% kosztów funkcjonowania „biletu”) wynosiła 90 tys. zł/ miesiąc. Dzisiaj propozycja ZTM, to kwota rzędu 220 tys. zł miesięcznie (40%). „ –Sprawna komunikacja ze stolicą jest niezwykle ważna, jednak pieniądze podatników nie mogą zaspokajać potrzeb jedynie osób korzystających ze „wspólnego biletu”. Szanując pieniądze podatników, staramy się znaleźć „złoty środek”” – mówi Prezydent Roman Smogorzewski.

Zmiany w komunikacji w najbliższych latach będą nieuniknione. Po ukończeniu tunelu w Alei Róż oraz wybudowaniu dworca i „wewnętrznej obwodnicy miasta” w ramach Centrum Komunikacyjnego należy się spodziewać kolejnych modyfikacji.
        • metron1 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 16:21
          Przecież to jest paranoja. PLK nie wyrazi zgody na blokowanie torów szlakowych w Legionowie Przystanek i jazdę pod prąd do Legionowa przy tej częstotliwości pociągów na linii
          Druga sprawa likwidacja S9 w weekendy, na pewno wszyscy ci którzy muszą w święto dojechać do pracy będą zadowoleni
          W takim razie 731 powinno dojechać do pętli na Młocinach
          • kka69 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 17:30
            Ja kilka razy widziałem "obłożenie" składu S9 właśnie w weekend.
            Już dawno powinno być to zlikwidowane, bo są składy, w których podróżuje kilka osób.
            Jak to ma się opłacać?
            • metron1 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 19:03
              kka69 napisał:

> Ja kilka razy widziałem "obłożenie" składu S9 właśnie w weekend.
              > Już dawno powinno być to zlikwidowane, bo są składy, w których podróżuje kilka
              > osób.
              > Jak to ma się opłacać?

To samo mogę powiedzieć o każdym pociągu w weekend. W S3 są kursy nie tylko w weekend w których pasażerów można policzyć na palcach jednej ręki
              Jak ma się to opłacać ?
              Pewnie zlikwidować, najpierw kursy w weekend, potem ktoś wpadnie na pomysł likwidacji poza szczytem
              A potem ...obudzimy się z ręką w nocniku z kilkoma pociągami w szczycie
              Mieszkańcy zamiast się zjednoczyć i wymóc wspólnie poprawę komunikacji zaczynają polskie piekiełko
        • amelka1341 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 19:30
          A takie pytanie mam, chociaż wiem że to forum Legionowo - ale teraz wspólny bilet - czyli karta miejska działa do Chotomowa. Czy Chotomów też będzie musiał dojechać do Legionowa na podstawie biletu KM a od Legionowa dopiero karta? Czy tam zostanie wspólny bilet - tylko my z Przystanku będziemy musieli wykupić bielt KM. Wiem ze to chyba nie możliwe - bo kto mi udowodni że jadę do Chotomowa czy do Przystanku?
          • mieszkanieczbloku Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 19:50
            Wiem o co kamon...faktycznie jest to ciekawe...ale z tym trzeba poczekać na wynik rozmów Gminy Jabłonna z ZTM-em.
            • majk56 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 22:07
              Jak czytam te pomysły z likwidacją połączeń weekendowych S9 (czytaj na Piaski) to gotuje się we mnie. Dopiero co Piaski otrzymały nieco lepszą komunikację i już niektórzy odstawiają kombinacje co by tu schrzanić. Pewnie, że w dużej mierze te składy jeżdżą pustawe w weekendy ale podobno żyjemy w XXI w. i oprócz tego wiemy co to średniotygodniowe napełnienie pojazdu. Na myśl przychodzi mi dawny znajomy Wietnamczyk, który w końcu lat 70 uw. zachwycał się warszawską komunikacją, bo u niego w Hanoi jeździły ciężarówki które ruszały gdy się napełniły i kierowały się w stronę gdzie większość pasażerów chciała jechać – na co jeszcze nie wpadli nasi włodarze. Wydaje się, że są na dobrej drodze. Czy pasażerowie którzy muszą dojeżdżać do pracy w soboty, niedziele i święta powinni być traktowani po macoszemu bo jest ich niezbyt wielu? Przecież oni muszą dojeżdżać do pracy, a intensywność kursów SKM na Piaski i teraz nie jest imponująca.
              • metron1 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 22.02.13, 22:43
                Przecież kombinacje z komunikacją na Piaskach i Osiedlu Młodych trwają już od dawna. Najpierw zrobiono cyrk z 731 puszczając je rzadko i do tego okrężną trasą przez Osiedle Przylesie.
                Potem przyszła kolej na pociągi, każdy rozkład ułożony od czapy a ten ostatni to majstersztyk idiotyzmu . Czy ktoś normalny wpadłby na pomysł aby w okolicach 19 kiedy mnóstwo ludzi wraca po pracy zrobić 1,5h przerwy ????
                Teraz pomysł z likwidacją weekendowych kursów
                I tak, autobus nie pojedzie do metra bo mamy pociągi, nie pojedzie częściej bo mamy pociągi
                Komunikację mamy coraz lepszą
          • amelka1341 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 09:28
            Po kilku oburzonych postach na facebooku na profilu UM w Legionowie od mieszkańców Przystanku na temat pogarszającej się komunikacji u nas Rzecznik napisał:
            Proszę Państwa, w tekście jest napisane, że rozważane jest ograniczenie zasięgu „wspólnego biletu” tylko do stacji „Legionowo”, co oznacza, że żadne decyzje nie zostały jeszcze podjęte. Legionowo (i Jabłonna, która decyduje o stacji Chotomów) ma na to czas do końca lutego, teraz analizowane są różne możliwości, liczeni pasażerowie korzystający z każdej ze stacji. Przystanek nie zostanie bez komunikacji - jeżeli (podkreślam - jeżeli) "wspólny bilet" zostałby ograniczony, zrekompensowane to zostanie bezpłatnymi autobusami dowozowymi.

Tak więc odbędzie się liczenie pasażerów u nas i w Chotomowie.
          • 69witek Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 11:19
            amelka1341 napisała:

> A takie pytanie mam, chociaż wiem że to forum Legionowo - ale teraz wspólny bil
            > et - czyli karta miejska działa do Chotomowa. Czy Chotomów też będzie musiał do
            > jechać do Legionowa na podstawie biletu KM a od Legionowa dopiero karta? Czy ta
            > m zostanie wspólny bilet - tylko my z Przystanku będziemy musieli wykupić bielt
            > KM. Wiem ze to chyba nie możliwe - bo kto mi udowodni że jadę do Chotomowa czy
            > do Przystanku?

Nie wygląda to tak różowo jak w Legionowie:
            [i][W dalszym ciągu nie wiadomo jakie ostateczne stanowisko zajmie w sprawie wspólnego biletu Jabłonna. Przypomnijmy, że radni Jabłonny nie są skłonni do ustępstw na rzecz warszawskiego przewoźnika. Podczas ostatniej sesji, w czasie sondażowego głosowania opowiedzieli się przeciwko większym wydatkom na wspólny bilet./i]

źródło: [url=http://www.legio24.pl/legionowo-przystanek-i-chotomow-bez-wspolnego-biletu/Legio24[/url]
            • kka69 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 11:31
              Były by jaja, jak by autobusy ZTM omijały Jabłonnę obwodnicą i zatrzymywały się dopiero w Legionowie.
              Pewno czas podróży skrócił by się o jakieś 5 minut.
          • tomjani Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 12:23
            amelka1341 napisała:

> A takie pytanie mam, chociaż wiem że to forum Legionowo - ale teraz wspólny bil
            > et - czyli karta miejska działa do Chotomowa. Czy Chotomów też będzie musiał do
            > jechać do Legionowa na podstawie biletu KM a od Legionowa dopiero karta? Czy ta
            > m zostanie wspólny bilet - tylko my z Przystanku będziemy musieli wykupić bielt
            > KM. Wiem ze to chyba nie możliwe - bo kto mi udowodni że jadę do Chotomowa czy
            > do Przystanku?

Najpewniej ktoś szmatę puścił, mówiąc "Przystanek" miał na myśli "Piaski". Tam będą kończyly bieg pociągi SKM S-3 (na p.o. Przystanek nie byoby to możliwe), zaś w weekendy linia S-9 kursować nie będzie. Wspólny bilet w tej sytuacji będzie sięgał do Piasków (na 2 pary szynobusów KM rel. Warszawa - Tłuszcz) zaś na odcinku Legionowo-Chotomów zostanie zlikwidowany całkowicie. Na interwencję prezia Smogorzewskiego bym nie liczył: nie przeciwstawi się wszak Bufetowi, skoro to jego partyjni kolesie.
    • malgaka Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 03:13
      a było to tak niedawno:
      naszemiasto.blog.onet.pl/2011/09/09/legionowo-stawia-na-kolej/
      • polokokt Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 08:22
        i wszystko sie zgadza. W 2011 roku , napisali w ulotce ze zmiany co do polaczen kolejowych zauwazymy juz na jesieni a zakoncza sie w 2013 roku. Czyli wszystko sie zgadza. Mamy 2013 i zmierzamy ku końcowi :) Jakiś prorok chyba pisał tą ulotkę.
    • 69witek Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 20:20
      Widzę, ze rozwiązanie z darmowymi autobusami stają się coraz bardziej popularne

jak jest w Wołominie

Swoją drogą taniej jest zapłacić za darmowego dla pasażerow busa niż za autobus ZTM, gdzie płacimy za bilety
      • metron1 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 23.02.13, 20:42
        Zaczyna mścić brak zdecydowania kiedy była szansa na reformę komunikacji w Legionowie. Gdyby wcześniej zdecydowano się ograniczyć rolę autobusów w Legionowie postawić na kolej i utworzyć linie dowozowe tak jak to planowano to może teraz nie byłoby takich problemów
        A teraz mamy okrojone linie autobusowe i okrojone pociągi, oferta zaś pogarsza się z każdą zmianą rozkładu
        Autobusy jak i pociągi kursują za rzadko, nie uzupełniają się wzajemnie i mamy to co mamy
      • 3goust Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 24.02.13, 08:59
        > Swoją drogą taniej jest zapłacić za darmowego dla pasażerow busa niż za autobus
        > ZTM, gdzie płacimy za bilety

A ile Ty pensji pobrałeś w grudniu?
        ZTM dał swoim pracownikom w grudniu:
        -pensje
        -trzynastkę
        -premię świąteczną
        - oraz nagrodę noworoczną
        To musi kosztować;) i bilety tego nie pokryją.
        • metron1 Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 24.02.13, 22:20
          A skąd masz takie informacje,pytam dlatego że w spółkach które podlegają ZTM czyli autobusy,tramwaje,metro nie było żadnych premii świątecznych oraz nagród noworocznych.
          Wiesz dlaczego nie ma kasy,wychodzi nam 'zarobek' na Euro 2012
          • 3goust Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 25.02.13, 08:46
            Informacje te są z tz: wyjścia na miasto na "piwo" z jednym z pracowników ZTM. Wyjście to było w okresie poświątecznym/po-sylwestrowym gdzie raczej każdy jakoś tak bardziej szczypie się z budżetem. A kolega był w nadmiarze rozrzutny. I tak po kilku kolejkach rozmowa zeszła na jego rozrzutność. Nie wiem czy chciał dokopać firmie w której pracuje...czy nie, jednak spożyty alkohol i szybkość w jakim udzielał odpowiedzi kształtuje moje przekonanie, że jednak mówił prawdę. ZTM nagrodę noworoczną rozdał ze względu na dobry wynik finansowy spółki. Nie dzielił się z Tramwaje WARSZAWSKIE, METRO Sp. z.o.o czy MZA.
    • ts_d Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 24.02.13, 22:27
      Każdy na tym forum dba o swoje cztery litery... i hejterów tu nienaturalnie wielu...
      z tekstów zamieszczonych na stronie UM ewidentnie wynika, że miasta nie stać na tak wysokie dopłaty do kieszeni ZTM na wspólny bilet. Jeśli wyjdzie na to, że "bilet" będzie obowiązywał do stacji "legionowo", to raczej dojazd do tej stacji będzie zapewniony bezpłatnie- jak mówią/piszą... stąd wniosek, ze wiele się nie zmieni... bo ilość kursów pociągów też będzie niezmienna...
      Poza tym, duża część legionowian i tak ma daleko do którejkolwiek stacji i jeździ autobusami- czy to ZTM-u czy Transludem... spora część wcale nie jeździ do Warszawy... a bezpłatny dowóz na dworzec jest ukłonem w stronę korzystających z transportu szynowego. Co Wam nie pasuje? może przez pewien czas było zbyt wygodnie... łatwo jest się przyzwyczaić do dobrego...
      • metron1 Re: Rozkład jazdy 26.02.13, 08:59
        "Jeśli wyjdzie na to, że "bilet" będzie obowiązywał do stacji "legionowo", to raczej dojazd do tej stacji będzie zapewniony bezpłatnie- jak mówią/piszą... stąd wniosek, ze wiele się nie zmieni... bo ilość kursów pociągów też będzie niezmienna... "

Tu nie chodzi o ilość pociągów tylko o fakt że rozkłady jazdy układane są chyba drogą losowania. Przecież to nie jest normalne że tuż przed 9 rano pociągi do Legionowa Piaski a następnie do Wieliszewa dzieli 20 minut różnicy
        Potem czytamy w uzasadnieniu o likwidacji połączeń że pociągi jadą puste. Skąd wezmą się pasażerowie w tzw kontrpotoku w pociągach do Legionowa rano które kursują co 20 minut
        Za to kiedy ludzie wracają po pracy do domu mają pociągi SKM kursujące co 90 minut
        Dlaczego pociągi SKM S3 i S9 zamiast uzupełniać swoją ofertę odjeżdzają z Legionowa w odstępie kilku minut
        Pierwszy z brzegu przykład 17.03 i 17.08 potem 18.03 i 18.12
        Dlaczego po godz 18 pociągi SKM są dosłownie co pół godziny a rano kiedy ludzie chcą jechać do pracy są co godzinę
        Tu nie chodzi o ilość, jestem w stanie w czasie 10 minut ułożyć tai rozkład że przy niezmienionej liczbie kursów (obiegów) mało kto pojedzie pociągiem
        • benieck Re: Rozkład jazdy 26.02.13, 15:32
          Likwidacja S9 w DS jest raczej przesądzona jednak żadne wiążące decyzje jeszcze nie zapadły. Zamiast wspólnego biletu do Przystanku ma być rozbudowana darmowa dowozówka do Legionowa. Prawdopodobnie nie obejdzie się bez cięć w autobusach (w szczycie 723 i 731 łącznie na wspólnym odcinku co 10min., 731 pocięte w DŚ). Co do S3 są różne wersje (Wieliszew).

metron1 napisał:

> Przecież kombinacje z komunikacją na Piaskach i Osiedlu Młodych trwają już od d
          > awna. Najpierw zrobiono cyrk z 731 puszczając je rzadko i do tego okrężną trasą
          > przez Osiedle Przylesie.

To nie jest okrężna droga (czas przejazdu jest identyczny jak przez centrum Jabłonny).

metron1 napisał:

> A skąd masz takie informacje,pytam dlatego że w spółkach które podlegają ZTM

Spólki te nie podlegają ZTM.

metron1 napisał:
          czyli autobusy,tramwaje,metro nie było żadnych premii świątecznych oraz nagród no
          > worocznych.

Mylisz się.

metron1 napisał:

> Tu nie chodzi o ilość, jestem w stanie w czasie 10 minut ułożyć tai rozkład że
          > przy niezmienionej liczbie kursów (obiegów) mało kto pojedzie pociągiem

Brałeś pod uwagę rozkład pociągów dalekobieżnych, które tez muszą się mieścić na torach?
          • metron1 Re: Rozkład jazdy 26.02.13, 19:09
            "metron1 napisał:
            czyli autobusy,tramwaje,metro nie było żadnych premii świątecznych oraz nagród no
            > worocznych."

Mylisz się.

Skoro wiesz lepiej.....gratuluję
    • e-legionowo Było: Koszmarne podwyżki ZTM - propozycja na 2014 25.02.13, 15:51
      Czytając mazowiecką prasę można było znaleźć informacje że w przyszłym roku kończą się długo-terminowe umowy ZTM z przewoźnikami prywatnymi ITS Michalczewski i Mobilis. Dodatkowo ZTM nie chce z nimi podpisywać kolejnych długotermiowych umów bo zamierzają mocno ciąć funkcjonujące linie autobusowe. W tym przypadku obu przewoźnikom zostaje kilkadziesiąt niewykorzystanych autobusów.
      Wiadomo, że taniej nie będzie a bez planowania znów się nasi rajcy obudzą z ręką w nocniku. Więc moim zdaniem należy w tym roku ostro negocjować ceny a w tym czasie do 2014 zaplanować strategię komunikacyjną dla Legionowa i powiatu. W oparciu o Koleje Mazowieckie (tory) i ofertę przewoźnika prywatnego (drogi) z dowozem do Mostu Północnego i/lub Stacji Metra Młociny.
    • 69witek Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 26.02.13, 23:24
      Wygląda na to, że wspólny bilet pozostanie w całej aglomeracji.
      TVN
    • 69witek Jabłonna wypadła z gry, a właściwie Chotomów 28.02.13, 23:09
      ZTM na swojej stronie poinformował, że gm. Jabłonna nie jest zainteresowana dalszym finansowaniem wspólnego biletu.
      Co to oznacza dla Przystanku?
      ZTM
      • amelka1341 Re: Jabłonna wypadła z gry, a właściwie Chotomów 01.03.13, 07:51
        Jak napisała p. Rzecznik na swoim profilu na fb -przy okazji informacji o której piszesz - "a Legionowo dalej negocjuje zasięg oddziaływania karty".
        • polokokt Re: Jabłonna wypadła z gry, a właściwie Chotomów 01.03.13, 08:40
          Przy okazji, wypada 6 połączeń kolejowych do Modlina (głównie podobno w późnych porach wieczornych) na czas gdy Modlin nie funkcjonuje.
        • sibeliuss Re: Jabłonna wypadła z gry, a właściwie Chotomów 01.03.13, 11:07
          741 do 2, 2 do metra.
    • hubert_sikorski Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 01.03.13, 13:22
      A ile kosztuje gminę Wieliszew utrzymanie linii L9 i L10? Jak wygląda rozliczenie z utrzymania takiej linii, ile płaci ZTM a ile g. Wieliszew?
      • benieck Re: Koszmarne podwyżki ZTM miasto mówi NIE! 04.03.13, 14:16
        sibeliuss napisał:

> 741 do 2, 2 do metra.

Będzie darmowa dowozówka z Chotomowa do PKP Legionowo.

hubert_sikorski napisał:

> A ile kosztuje gminę Wieliszew utrzymanie linii L9 i L10? Jak wygląda rozliczen
        > ie z utrzymania takiej linii, ile płaci ZTM a ile g. Wieliszew?
        >

Gmina Wieliszew finansuje linie autobusowe w kwocie 1.874.457,07 zł oraz SKM w kwocie 494.484,00 zł rocznie. W przeliczeniu na mieszkańca, miesięcznie Gmina Wieliszew płaci najwięcej spośród wszystkich podwarszawskich gmin (21,73 zł). Wozokilometr kosztuje 4,29zł. Gmina płaci za zamówione wozokilometry autobusu 80%, ZTM 20%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka