Dodaj do ulubionych

galeria legionowo

03.03.13, 23:55
I mamy marzec, prace na budowie galerii nie ruszają...ktoś wie co się stało?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: galeria legionowo 04.03.13, 07:07
      A kiedy _tym razem_ miały ruszyć????
    • polokokt Re: galeria legionowo 04.03.13, 12:38
      jakies 2-3 tygodnie temu po calym terenie chodzila ekipa i robili pomiary wlasnie pod galerie. takze wolno bo wolno ale cos tam sie dzieje. moze tej wiosny zaczna...
      • 3goust Re: galeria legionowo 04.03.13, 15:54
        To nie galeria a deweloer właściciel budynków pokoszarowych wyznaczał teren pod domki. W piątek byłem tam na rekonesansie, nasilenie punktów geodezyjnych jest w okolicy Strużyńskiej w przy dawnych koszarach. Jeden już zburzony drugi rozbierany jest.... może udało by się zachować choć jeden;/ ten najlepiej zachowany?
        • polokokt Re: galeria legionowo 04.03.13, 19:51
          zdecydowanie chodzilo o galerie. raz ze pomuary odbywaly sie na odcinku Waskiej miedzy Sloneczna a Wrzosowa (wiec gdzie to jeszcze do starych budynkow koszarowych). a dwa, ze sami wykonujacy pomiary mowili ze mierza pod galerie...
    • 3goust Re: galeria legionowo 04.03.13, 15:45
      A mi szkoda koszarów na Strużyńskiej...za szpitalem wojskowym, jeden już zastał rozebrany i budują w tym miejscu jakiś blok też z cegły pełnej ale i żelbetu... nie tak ładne jak budynki po koszarach;/ czy nie są to zabytki? Czy nie można ocalić ich? czemu prasa nic nie pisze że zabytki przy stużańskiej znikają?
      • ralphie Re: galeria legionowo 04.03.13, 15:51
        3goust napisał:

>Czy nie można ocalić ich? czemu prasa nic nie pisze że zabytki przy stużańskiej znikają?

Pisali dość dawno... m.in. www.forty.waw.pl/content/view/781/1/
        W lokalnych mediach też było.
        • 3goust Re: galeria legionowo 04.03.13, 16:02
          ale tam były przypuszczenia a teraz dzieje się to naprawdę. Ekipy burzą a gdy byłem by zrobić zdjęcie podjechał patrol policji i kazał mi opuścić teren prywatny. Po kogo stronie są oni? Ginie dziś historia legionowa a służby pomagają developerowi
          • ralphie Re: galeria legionowo 05.03.13, 08:16
            Tak ale już wtedy można było się domyśleć, jakie będzie działanie dewelopera. Teraz już pewnie jest za późno skoro wjechały buldożery, konserwator uznał, że nie da się już odratować, wykreślił z zabytków i sprawa jest "czysta". Służby wykonują tylko swoje zadania, a ginąca historia Legionowa to już kogo innego zasługa...
          • prawdziwy_jankiel Re: galeria legionowo 05.03.13, 20:01
            Od zawsze po stronie tego co wykłada kasę.
      • madziulec Re: galeria legionowo 04.03.13, 16:33
        No wiecie. Wszyscy bronicie TERAZ starych koszarów.
        Ja ostatnio zaś rozmawiałam z osobą, która obok tam mieszka i z sąsiedztwa bynajmniej zadowolona nie jest.
        Na terenie koszarów bowiem od wieków mieszkaja bezdomni i to wcale nei jest fajnei miec takich za płotem. Oczywiście zaraz się odezwie mnóstwo obrońców i tak dalej, że empatia. Jasne.. Ale jakos mało sympatycznie wracać gdy ciemno do domu.
        • 3goust Re: galeria legionowo 04.03.13, 16:39
          Oczywiście, że zgodzę się że nie fajnie jest mieszkać przy ruinach. To nie problem że są ruiny a że nie mogą sobie ich zagospodarować. Równie dobrze mogły by być tam sklepy, lub mieszkania i bezdomni by tam nie zamieszkiwali... a jeśli właściciel wybrał zostawiamy odłogiem i po cichaczu burzymy...niema tablicy rozbiórkowej a samochody pełne cegły wyjeżdżają i rozbiórka w najlepsze trwa to nie jest fer. Jak by zagospodarował te budynki bezdomnych by nie było.
          • madziulec Re: galeria legionowo 04.03.13, 16:45
            JAK zagospodarować???? Doprowadzić wodę, kanalizację??? ZBudować stropy, dachy?????

Nie wiem co jest taniej. I to patrze tak normalnie. Wszystko fajnie, ale jakbys policzył wszystko to by wyszło, że jednak taniej zrównac z ziemia i wybudowac takie samo tylko nowsze, bo tam sie nei da, bo ... juz sie nei da naprawic, bo ściany nei sa całe, nei wiadomo w jakim stanie fundamenty itp

Więc prosto pisac o sklepach i tak dalej, ale to pitolenie 3 po 3
            • kwitkows Re: galeria legionowo 04.03.13, 21:15
              Gdy obecny właściciel koszar je kupił to miały jeszcze dachy. Niestety dziwnym trafem dachy zniknęły i rozpoczął się proces degradacji budynków. Tak jest przecież najłatwiej - jak budynek "sam" się doprowadzi do ruiny to można go rozebrać bo się już nie opłaca remontować.
              • madziulec Re: galeria legionowo 04.03.13, 22:45
                Niewiele znam się na budowlance, ale pamietam jak mój bardzo dobry znajomy liczył wytrzymałośc stropów i takich tam.

Dla pewnie większości z was to czarna magia i o czyms takim nei słyszeli, stad możecie pisac takie kocopoły o remontowaniu ruin, co jest kompletnie nieopłacalne z ekonomicznego punktu widzenia.
                Dziwne, że wszyscy tu mieszkacie i tyle lat nic kompletnie nie robiliście, a teraz jak jest ruina i ktos to rozwala raptem zaczyna wam to wadzić
                • 3goust Re: galeria legionowo 05.03.13, 08:11
                  Madziul wejdź na ten teren i popatrz jakie belki były na stropie... doskonale zachowane i dość grube, a zawaliły się bo ktoś piłą je podciosał na środku rozpiętości, a inne po prostu wyciął ze ściany jednostronnie. Uwierz i zapytaj tego znajomego, czy jak porozwalasz belki betonowe w nowym domu czy strop się nie zawali?
                  • madziulec Re: galeria legionowo 05.03.13, 09:39
                    Nie mam zwyczaj u wchodzic na takie chaszcze. Nie ciągnie mnie jakoś.
                    Kiedys pamietam, że organizowano tam paintball (to było mniej więcej w okresie, gdy się sprowadziłam do Legionowa).

Widzisz, pisanie, że developer, że ktos.. Piłą ludzie wycinają, bo czasem jest przydatne do palenia w piecu...
                • ralphie Re: galeria legionowo 05.03.13, 08:28
                  Madziulec, chwalić, że masz takich znajomych ale tu zupełnie nie chodzi, że bałaganią przy rozbiórce, a o to, że "miastu" też było na rączkę by zrobił to ktoś inny. Zapewne powstanie tam teraz osiedle, z którego będzie szła kasa z podatków bez kiwnięcia palcem. Gdyby miasto przejęło, musiało by pod okiem konserwatora wyremontować i łożyć kasę, a tak w białych rękawiczkach pozbyli się problemu od czasu do czasu puszczając zapytanko do konserwatora. Prezydent co jakiś czas dostawał pytanie co z tym kompleksem, rozkładając ręce, że nic nie może zrobić. Nie mógł, bo nie chciał?
                  • hugonita Re: galeria legionowo 05.03.13, 08:58
                    ralphie napisał:
                    . Gdyby miasto przejęło, musiało by pod okiem konserwato
                    > ra wyremontować i łożyć kasę, a tak w białych rękawiczkach pozbyli się problemu
                    > od czasu do czasu puszczając zapytanko do konserwatora. Prezydent co jakiś cza
                    > s dostawał pytanie co z tym kompleksem, rozkładając ręce, że nic nie może zrobi
                    > ć. Nie mógł, bo nie chciał?

Pogrzebałem trochę i widać, że się źle oceniasz intencje miasta:
                    W ubiegłym roku poinformowaliśmy, że choć gmina rozpoczęła starania o przejęcie obiektu , Wojskowa Agencja Mieszkaniowa wolała teren sprzedać prywatnemu deweloperowi
                    źródło
                    zresztą to kolejna po Kauflandzie historia, że WAM, czy inne wojskowe agencje mają w nosie potrzeby społeczne i chcą jedynie drogo sprzedać działki

obawiam się, obserwując to co się dzieje nie tylko w naszym mieście, że tak samo będzie z terenem po dywizji
                    • ralphie Re: galeria legionowo 05.03.13, 09:15
                      Zgadzam się ale intencje, a działania nie zawsze idą w parze. Dla WAM (a nie czasem AMW?) korzystniejsze będzie sprzedać, niż oddać. Niestety podzielam Twoje obawy o tereny po jednostce.
            • 3zamek Re: galeria legionowo 05.03.13, 11:16
              > Nie wiem co jest taniej. I to patrze tak normalnie. Wszystko fajnie, ale jakbys
              > policzył wszystko to by wyszło, że jednak taniej zrównac z ziemia i wybudowac
              > takie samo tylko nowsze, bo tam sie nei da, bo ... juz sie nei da naprawic, bo
              > ściany nei sa całe, nei wiadomo w jakim stanie fundamenty itp

Do tej pory tylko czytałem ale po takich wypocinach....

Czytasz czasem co piszesz? To były zabytki. Wg Twojego toku rozumowania można podziękować Hitlerowcom za zburzenie Warszawy - przecież można było zbudować nowe takie samo tylko lepsze, może spróbujmy zburzyć i odbudować Wawel? grzyba pewnie miejscami mają, wstawi się fajną nową plastikową stolarkę....
              Na towar eksportowy się nadajesz do Aten, Rzymu, Wenecji (nowe można wyżej zbudować to by tak nie zalewało)... aaa i w Chinach taka ściana jest i porasta trochę... można to zmodernizować tzn. zburzyć i nową wylewkę z betonu się machnie nie?

Masakra....

• madziulec Re: galeria legionowo 05.03.13, 15:23
                Wiesz co? Zabytki jak sa zruinowane to przestają być zabytkami. Stają sie kupa gruzów i koniec. O zabytki trzeba dbac, bo przestają być atrakcyjne.
                W odpowiednim momencie gdyby o to zadbać może by cos wyszło fajnego.

Ale tu podobnie jak z Gazowną Warszawską i kilkoma fajnymi miejscami. NIszczeją i kicha. Zostaje kupa gruzów.
                A jak masz jakieś wątpliwości to poczytaj sobie o pałacach pięknych na Dolnym Śląsku. Były większym zabytkiem niż to.

BTW. Mur Chiński się tez sypie. (bucketlista.blogspot.com/2012/10/przejsc-wzduz-caego-muru-chinskiego.html). Poszukasz sam o reszcie Twoich wspaniałych zabytków?
                • nielot_dodo Re: galeria legionowo 07.03.13, 22:16
                  Madziulec, ja się znam ;-) i jam ci to uczynił `99 - `00
                  www.polskaniezwykla.pl/web/place/gallery,1,2396.html
                  a zacząłem od wywiezienia 3 Avii zużytych strzykawek, tam była kompletna ruina z zawalonymi stropami.
                  Ok. 65% starych belek na stropach zostało, resztę wymieniłem, technologia stropów bet. kotwionych do belek drewnianych rodem z Bolonii. Podbite fundament z obniżeniem poziomu piwnicy.
                  Ta śliczna brama była "podbetonowana" niżej w poziomie i niemal przypadkiem ją odkryłem w pierwotnej formie i jakoś tam odtworzyliśmy.

Wiem, inna lokalizacja, znalazł się inwestor, ale wierz mi że wszystko można jak się chce.
                  Ostatnio poprawiałem Zachętę po Hitlerze ;-) ale jakoś udało się poskładać do kupy i nawet szklana winda z boku stanęła.
                  • madziulec Re: galeria legionowo 08.03.13, 11:14
                    Ja nie twierdze, że się nie da.
                    Bynajmniej.

Problem w tym, że tu nei ma komu się chciec. Od 2002 roku słysze, że ten teren niszczeje, że nikt nic nie robi.
                    Mija własnie 11 lat. I nadal słysze to samo.

Dziwisz się, że patrze na to z przymrużeniem oka i się smieje niektórym w twarz???
            • prawdziwy_jankiel Re: galeria legionowo 05.03.13, 20:06
              madziulec napisała:

> JAK zagospodarować???? Doprowadzić wodę, kanalizację??? ZBudować stropy, dachy?
              > ????
              >
              > Nie wiem co jest taniej. I to patrze tak normalnie. Wszystko fajnie, ale jakbys
              > policzył wszystko to by wyszło, że jednak taniej zrównac z ziemia i wybudowac
              > takie samo tylko nowsze, bo tam sie nei da, bo ... juz sie nei da naprawic, bo
              > ściany nei sa całe, nei wiadomo w jakim stanie fundamenty itp
              >
              > Więc prosto pisac o sklepach i tak dalej, ale to pitolenie 3 po 3

Przeczytaj czasami przed wysłaniem bo oczopląsu można dostać od tego chińskiego dialektu.
          • 3goust Re: galeria legionowo 21.04.13, 21:06
            del
      • kwitkows Re: galeria legionowo 21.04.13, 17:33
        Jest artykuł na ten temat:
        toiowo.eu/index.php/819-2013/nr-16/3083-osiem-pieter-przy-struzanskiej
        • plunio7 Re: galeria legionowo 21.04.13, 20:26
          Nie, to nie jest na ten temat :)

Galeria ma być w okolicach torów i wiaduktu, tamto jest o ternie przy Strużańskiej, gdzie stoją niszczone, zabytkowe budynki.
          • 3goust Re: galeria legionowo 21.04.13, 21:07
            odpowiedz zgodnie z drzewkiem jest do mojej wypowiedzi gdzie wspominam o koszarach.

• plunio7 Re: galeria legionowo 21.04.13, 21:48
              Racja, przepraszam. Dosyć oddalone od siebie są te dwie wypowiedzi, nie zauważyłem.
    • marakut Do społeczeństwa obywatelskiego 05.03.13, 20:18
      Swoją opinię dotyczącą spraw zależnych od decyzji samorządowców, możecie przedstawić też tu, biorąc udział w głosowaniu - ważne tylko głosować z własnymi poglądami i sumieniem:
      forum.gazeta.pl/forum/w,93,142926209,142926209,Ranking_ocen_polityka_radnego.html
      • e.voytaszek Re: Do społeczeństwa obywatelskiego 07.03.13, 19:58
        A co do samej galerii, mam wątpliwość czy zdążą z otwarciem do tegorocznej jesieni, bo dźwigów nadal nie widać a już marzec. Jak zaczną w kwietniu, to spokojnie do listopada potrwają prace, jak nie dłużej :-(
        • mieszkanieczbloku Re: Do społeczeństwa obywatelskiego 08.03.13, 10:42
          e.voytaszek napisał:

> A co do samej galerii, mam wątpliwość czy zdążą z otwarciem do tegorocznej jesi
          > eni, bo dźwigów nadal nie widać a już marzec. Jak zaczną w kwietniu, to spokojn
          > ie do listopada potrwają prace, jak nie dłużej :-(
          • brunno34 Re: Do społeczeństwa obywatelskiego 21.04.13, 21:11
            Link nieskuteczny. Przenosi na stronę DTZ ale nie ma tam (już) Legionowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka