Dodaj do ulubionych

Wyrzucanie śmieci do lasu

15.03.13, 13:57
Za gazeta.pl: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13548243,Stare_opony__gruz__elektronika____Co_Polak_wyrzuca.html#MT

W Legionowie a konkretniej na terenie gminy Jabłonna w lesie przylegającym do ulic Mieszka I, Parkowej, Prymasowskiej dzieje się dokładnie to samo. Syf, brud, fury śmieci różnej maści. Na polach pomiędzy lasem a drogą do Chotomowa też. Teraz wszystko ładnie śniegiem przykryte ale jak przyjdzie odwilż, śnieg stopnieje ukażą się naszym oczom góry syfu.
Obserwuj wątek
    • tabaher-2 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 15.03.13, 15:48
      To w sumie chyba dobrze nawet a przynajmniej sprawiedliwie.
      Póki co nie ma dobrej metody na utylizację dużej części śmieci które trzeba składować.
      Nie rozumiem dlaczego całe miasto ma oglądać TV w swoich plazmach, zielone drzewka za oknem a nieliczne jednostki którym miasto w pobliżu zafundowało składowisko ma cierpieć z powodu smrodu i pięknych górek na widnokręgu. Zresztą te składowiska rosną i nie wiadomo jeszcze jaką bombą się okażą po przekroczeniu pewnych rozmiarów albo okresu "leżenia".

Syf w lasach sprawia że mamy temat na tapecie i pamiętamy że nie jest to jedynie efekt kultury części społeczeństwa ale GŁÓWNIE konsumpcyjnego stylu życia nas samych. To powinno zmusić do zastanowienia ile rzeczy kupujemy mimo iż nie są nam potrzebne do niczego. Bo z tego też powstaną śmieci tylko że będą leżały na wysypisku a nie w lesie. Ale czy to jakaś różnica ? Śmieć to śmieć, zwłaszcza taki nie do odzysku. Cywilizowane kraje (takie które stać) mają temat dobrze rozwiązany. Społeczeństwo składuje i sortuje odpady, nie wyrzuca do lasu i ma piękny lasek pod domem a śmieci płyną sobie w kontenerach do Afryki. Prawda że miło :-)

Niestety tak to już jest w czasach kiedy jedynym wskaźnikiem rozwoju jest wzrost produkcji a jedynym sposobem utrzymania wzrostu produkcji jest ... piwo jak ktos zna wlasciwa odpwiedz :-)
    • kka69 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 15.03.13, 16:01
      A te śmieci to są "świeże " , czy stare, sprzed wprowadzenia centralnego systemu odbioru śmieci?
    • marek_ka_lwo Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 15.03.13, 16:52
      "> W Legionowie a konkretniej na terenie gminy Jabłonna " - to w końcu w Legionowie czy w Jabłonnie? Bo Jabłonna nie jest częścią Legionowa i systemu odbioru śmieci jeszcze nie ma
      • 3goust Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 15.03.13, 17:54
        Las jest Legionowski, a zarządza Nadleśnictwo Jabłonna... ciężko powiedzieć kogo ten las jest. Może Legionowo niech wypowie wojnę gminie Jabłonna i przejmie tereny Jabłonny wtedy sprawa się wyjaśni.
        • kka69 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 15.03.13, 19:32
          Faktycznie, te śmieci to mogą goście ze Stolicy przywozić, albo z innych wiosek.
          Bo nie sądzę, że jak ktoś ma opłacony odbiór śmieci w Legionowie, że robi takie rzeczy.
          • kwitkows Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 15.03.13, 23:44
            Miasto nie odbiera gruzu i śmieci budowlanych. A wywóz tego kosztuje odpowiednio więcej.
    • kopczyniak Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 21.03.13, 13:10
      Ja trochę tego zjawiska nie rozumiem. Mieszkam w Legionowie, od paru lat obowiązuje już system zbierania śmieci przez miasto - odbierają śmieci niezależnie od wytworzonej ilości, a sytuacja wcale nie jest lepsza, w pobliskim lesie ciągle widze coraz to nowe śmieci - a to lodówka stara, a to butelki po piwie. Ponadto nie ma dnia aby niektórzy sąsiedzi wieczorkiem jak się ściemni nie wrzucili trochę śmieci do pieca - efekt zadymiona cała okolica. Wnioski: Dla mnie to jest niepojete, chyba ludzie tak lubią !
      • kka69 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 21.03.13, 13:29
        Butelki po piwie to mogą leżeć w lesie od kilkudziesięciu lat, do puki nikt ich stamtąd nie zabierze, a na to się nie zanosi , bo pewno są bez kaucji .
        Jest u nas w narodzie taka tradycja, butelki się wyrzuca tam, gdzie się skończyło z nich pić , nie ma tradycji zabierania bezwartościowego szkła do domu, bo po co?
        Znam osobiście takie miejsce, gdzie stosy butelek zielonych i tych z gwintem, leżą od niepamiętnych czasów, takie dobre miejsce do libacji .
        Można spróbować zgłosić problem do straży Miejskiej, może wpłynie na właściciela terenu żeby to posprzątał?
        A może Prezydent by zarządził jakąś "Czerwoną Niedzielę", co byśmy to posprzątali?
        Bo bez wsparcia w ciężki sprzęt, to tego nie da się zrobić samemu, tak jak np. pozbierać gówna po obcych psach pod oknem swojego mieszkania.
        • metron1 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 21.03.13, 23:05
          Zapewniam że żadne sprzątanie kompletnie nie rozwiąże problemu. Cały problem tkwi w mentalności polaków. Pod koniec lata wysprzątano teren przy przystanku Legionowo Piaski i za szkołą
          Obecnie w tym miejscu nie ma nawet śladu po sprzątaniu, jest to miejsce libacji, butelki po piwie w całości jak i te potłuczone, puszki po piwie, małpki po gorzale leżą całymi stertami i codziennie dochodzą nowe
          Niedawno odwiedzili mnie znajomi, pierwsze na co zwrócili uwagę to niesamowita ilość leżących wszędzie małpek po gorzale i butelek po piwie
          Jest mi po prostu wstyd, w miarę możliwości zbieram ten syf porzucony przy ulicy ale ile o cholery można zbierać puszki, butelki,opakowania po fajach
          • ralphie Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 08:34
            metron1 napisał:

> Zapewniam że żadne sprzątanie kompletnie nie rozwiąże problemu. Cały problem > tkwi w mentalności polaków.

Mocno też w działaniach władz. Jaka jest różnica dla mnie wywieźć starą lodówkę do lasu lub do punktu zbiórki? Żadna. Ale muszę wiedzieć, czy i gdzie są takie punkty. Taką informację znalazłem tylko na stronie Legionowa i Nieporętu i częściowo Jabłonny.
            A gdyby taką informację nasi włodarze dostarczyli razem z informacją o podatku zamiast ulotek propagandowych? ;)
            • marek_ka_lwo Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 08:36
              Starej lodówki nie trzeba wywozić - zabiorą ją ludzie ze sklepu, którzy dostarczą nową.

ralphie napisał: .
              >
              > Mocno też w działaniach władz. Jaka jest różnica dla mnie wywieźć starą lodówkę
              > do lasu lub do punktu zbiórki?
              • kopczyniak Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 11:32
                Należy też podkreślić, że zabranie starego sprzętu AGD, to nie łaska tylko obowiązek sprzedawcy (oczywiście o ile klient chce się starego sprzętu pozbyć). Tak samo np. w naszej firmie w ramach planu zagospodarowania odpadami musimy takie odpady od klientów przyjmować: min. przepracowany olej, akumulatory, opony oraz wiele innych i składać sprawozdania do wojewody, starostwa i ochrony środowiska. Ponadto żaden sprzedawca nie może za odbiór starego złomu pobierać dodatkowej opłaty ! No ale u ludzi to jeszcze jest chyba inaczej, kiedyś spotkałem się u babci mojego znajomego z takim stanowiskiem przy wymianie pralki. Przywieźliśmy jej nową pralkę i w sklepie powiedziałem sprzedawcy że zaraz przywieziemy starą. Podłączyłem nową pralkę, chciałem zabrać starą, a babcia do mnie "a ile za nią dadzą" - ja mówię że nic, bo to stary złom i jest możliwość go oddać. Bardzo zbulwersowana powiedziała że nie odda za darmo, a że nie miała miejsca w mieszkaniu to wystawiliśmy na korytarz koło drzwi. No i oczywiście pralka stała i stała.... aż wreszcie poprosiła sąsiada aby ją zabrał, ciekawe tylko gdzie ;/
                • ralphie Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 12:25
                  Wszystko się zgadza ale np. na allegro można zakupić sprzęt "z drugiej ręki" używany nie ze sklepu. Poza tym nie spotkałem się w lesie ze sprzętem marek obecnych aktualnie na rynku, raczej Mińsk, Frania, itp. :) czyli raczej te wysłużone w rodzinach, które w hipermarketach sprzętu raczej nie kupują.
                  Są też i inne sprzęty. Jakiś czas temu zakupiliśmy dziecku zestaw audio, bo stary już nie grał. Kupiliśmy w sklepie i przywieźliśmy sami. Ze starym coś trzeba było zrobić, najprościej byłoby zanieść do piwnicy (ale to kończy się tylko zagraceniem), wyrzucić do śmietnika ale zdaje się, że już nie wolno (?) albo przy drodze. Ze strony Legionowa znaleźliśmy punkt przy starym "Bistypie" i tam sprzęt wylądował... a mógł w lesie, gdybym takich informacji nie znalazł w zasadzie przypadkowo przypominając sobie, że co jakiś czas sami wywożą. ;)
                  • segowia0 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 25.03.13, 06:40
                    Ralphie mogłeś stary sprzęt audio oddać przy zakupie nowego w sklepie. Po m.in. ponosimy przy zakupie sprzętu elektronicznego opłatę recyklingową, niektóre nie robią nawet kłopotu gdybyś przywiózł ten sprzęt trochę po zakupie nówki.
        • 3goust Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 11:55
          kka69 napisał:
          > Butelki po piwie to mogą leżeć w lesie od kilkudziesięciu lat, do puki nikt ich
          > stamtąd nie zabierze, a na to się nie zanosi , bo pewno są bez kaucji .

A gdzie można oddać kaucyjne butelki? bo ich trochę mam tak z lekka licząc pod 80 podchodź
          • kka69 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 17:25
            W Kauflandzie w Jabłonnie jest automat do butelek, zaraz przy wejściu do sklepu.
            Drukuje on kartkę, z którą idziesz na zakupy i "realizujesz" ją przy kasie .
            • mieszkanieczbloku Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 18:49
              kka69 napisał:

> W Kauflandzie w Jabłonnie jest automat do butelek, zaraz przy wejściu do sklepu
              > .
              > Drukuje on kartkę, z którą idziesz na zakupy i "realizujesz" ją przy kasie .
              ......................................
              Tylko jeden myk ... przyjmuje tylko butelki z Kauflandu oraz muszą mieć czytelne etykiety z kodem kreskowym!
              • kka69 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 20:29
                akurat w tym sklepie automat przyjmuje wszystkie butelki, których kształt jest identyczny z tymi co są w sprzedaży w sklepie .
                Etykietka nie ma znaczenia, sprawdziłem.
                Etykietki z czytelnym kodem muszą być w auchanie.
                • mieszkanieczbloku Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 21:50
                  ka69 napisał:

> akurat w tym sklepie automat przyjmuje wszystkie butelki, których kształt jest
                  > identyczny z tymi co są w sprzedaży w sklepie .
                  > Etykietka nie ma znaczenia, sprawdziłem.
                  > Etykietki z czytelnym kodem muszą być w auchanie
                  ..........
                  Według założeń tego sklepu ...powinny być to butelki z kaucji Kauflandu.... w innym wypadku jest to oszustwo...Uważam takie postępowanie za wysoce nieetyczne!!!
                  • 3goust Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.03.13, 22:27
                    mieszkanieczbloku napisała:
                    > Według założeń tego sklepu ...powinny być to butelki z kaucji Kauflandu.... w i
                    > nnym wypadku jest to oszustwo...Uważam takie postępowanie za wysoce nieetyczne!
                    > !!

Kaucja nie trafia do sklepu tylko do koncernu browarniczego. Czasem bardzo zależy właścicielowi na dodatkowych butelkach by nie płacić kaucji dodatkowej dostawcy. Gdy dostarczane jest 400 butelek a sklep oddaje 200 butelek musi zapłacić ponownie kaucje za te 200 brakujących butelek. Oczywiście nie płaci ze swoich, klienci wcześniej mu zapłacili tą kaucje którą przekaże. Nie wiem jednak jak to jest gdy bierze 400 butelek a oddaje 410 pustych?
                    • mieszkanieczbloku Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 25.03.13, 09:06
                      Kaufland na każdej butelce zarabia 5 gr ...więc skup jak najbardziej jest dochodowy :D
                  • kka69 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 24.03.13, 21:21
                    Temat ten nie zawierał w podmiocie tematu zagadnień etyki, którą tu poruszyłeś.
                    Ale , jak mamy być Ą i Ę , to co jest bardziej etyczne:
                    wrzucić pustą butelkę nie do tego automatu , czy do lasu?
                    • metron1 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 25.03.13, 09:03
                      Jest jeszcze jeden problem. Aby nie śmiecić na niektórych ulicach w Legionowie trzeba zaopatrzyć się w torbę do zbierania śmieci.
                      Idąc z dzieckiem na spacer muszę ciągnąc ze sobą śmieci bo nie ma koszy
                      Dziecku na spacerze zechce się pić czy loda a ja wszystkie te lepiące papierki targam ze sobą. Szczególnie po drugiej stronie torów uświadczenie kosza to prawdziwa loteria, jeszcze tam gdzie jadą autobusy kosze są na przystankach, dalej jest już pustynia
    • smbmario Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.11.13, 09:01
      ktos kto wyrzuca smieci do lasu jest dla mnie zerem.
    • marek_ka_lwo Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.11.13, 12:15
      Tak się zastanawiam. W całym kraju działa system odbioru śmieci. To po co wyrzucać do lasu? Po co palić?
      • metron1 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.11.13, 14:05
        Bo debil pozostanie debilem i nic nie zmieni jego debilnego podejścia. Parę dni temu zauważyłem w lasku blisko mojego domu nową partię śmieci. Były to plastikowe odpady które bez problemu zostałyby zabrane
        Musiał te śmieci wywalić DEBIL
        • tabaher-2 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.11.13, 16:05
          > Bo debil pozostanie debilem i nic nie zmieni jego debilnego podejścia. Parę dni
          > temu zauważyłem w lasku blisko mojego domu nową partię śmieci. Były to plastik
          > owe odpady które bez problemu zostałyby zabrane
          > Musiał te śmieci wywalić DEBIL

Nie debil tylko człowiek zmuszony przez życie. Kazali mu sortować to posortował ale że nie dostał kontenera na plastik to co miał zrobić ?

• zdebeq Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.11.13, 17:58
            > Nie debil tylko człowiek zmuszony przez życie. Kazali mu sortować to posortował
            > ale że nie dostał kontenera na plastik to co miał zrobić ?
            zjeść
          • metron1 Re: Wyrzucanie śmieci do lasu 22.11.13, 18:04
            Jakiego kontenera????. Wystarczyło te śmieci włożyć do plastikowego worka i wystawić za furtkę.
            Z takimi argumentami to daleko nie zajdziemy bo włożenie kilku plastikowych skorup przekracza możliwości intelektualne takiego osobnika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka