Dodaj do ulubionych

idzie wiosna

24.03.13, 21:14
można to potraktować jako pewnego rodzaju autoreklamę, ale co tam.
Chciałem poinformować, że dzisiaj na spacerze z psem widziałem łażące po śniegu kleszcze. Mamy też pierwsze przypadki babesziozy.
Proszę zabezpieczcie swoje zwierzęta.
Obserwuj wątek
    • ms.79 Re: idzie wiosna 25.03.13, 09:49
      idzie, idzie :) właśnie zagląda mi przez okno
      tzn. wiosna, nie kleszcze....
    • ralphie Re: idzie wiosna 25.03.13, 11:15
      zdebeq napisał:

> Proszę zabezpieczcie swoje zwierzęta.

Zdebqu, podpowiedz, jak skutecznie zabezpieczyć szwędokota i na jaki czas to działa? Z góry dzięki...
      • zdebeq Re: idzie wiosna 25.03.13, 20:23
        szwędokota można w dwójnasób: albo preparatem wykraplanym na skórę, albo obrożą.
        Preparat wykraplany wyjdzie drożej, obroża taniej. Z tym, że szwędokot bez kontroli może się o obroże zaczepić i powiesić na płocie czy gałęzi. więc jeśli kot się szwęda to preparat wykraplany na skórę jest lepszym rozwiązaniem. Skuteczność stosunkowo duża. A jak kot się szwęda z jakimiś blokersami czy innymi kamienicznymi kotami, to można i taki preparat, coby nie załapał świerzbowca.
        z kotami jest mniejszy problem bo raczej nie łapią babesziozy, ale inne choroby są zagrożeniem chociażby borelioza, której nie jest mało
        a poza tym od około 2 lat obserwujemy inwazje Dirofilaria sp. Nicieni, które są przenoszone przez komary. Niektóre preparaty przeciwkleszczowe działają też odstraszająco na komary
        • ralphie Re: idzie wiosna 26.03.13, 11:28
          Czyli jednak kropelki... Stosuję je co prawda co roku ale na tą moją działają dość krótko, bo po 2-3 tyg. przychodzi z pasażerem. A właśnie, czy można gdzieś zakupić takie specjalne szczypczyki do wyciągania kleszczy? Szukałem po aptekach ale dziwnie na mnie patrzyli ;)
    • kopczyniak Re: idzie wiosna 28.03.13, 01:00
      To da się zauważyć kleszcza ? jeszcze nie widziałem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka