Dodaj do ulubionych

Promocja książki w Muzeum Historycznym

04.06.13, 14:31
Muzeum Historyczne w Legionowie i Oficyna Wydawnicza „Ajaks” serdecznie zapraszają na prezentację książki: Niemiecki obóz kwarantannowy w Zegrzu 1918 r. autorstwa dr. Jacka Szczepańskiego.
Spotkanie odbędzie się 9 czerwca 2013 r. (niedziela) o godz. 15.30
w sali konferencyjnej Muzeum Historycznego w Legionowie przy ul. Mickiewicza 23.
Wstęp wolny.
Obserwuj wątek
    • kropkola Re: Promocja książki w Muzeum Historycznym 08.06.13, 17:36
      Kiedyś w szkole podstawowej uczyli mnie, że skrót od "doktora" dr pisze się bez kropki.
      pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%B3t
      A co oznacza dra w zdaniu "Promocja książki dra Jacka Szczepańskiego Niemiecki obóz kwarantannowy w Zegrzu 1918 r" w zaproszeniu na stronie Muzeum?
      www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/index.php?option=com_content&view=article&id=73:aktualnosci&catid=11:articles&Itemid=193
      Będę wdzięczny za odpowiedź.

karniziul napisała:

> Muzeum Historyczne w Legionowie i Oficyna Wydawnicza „Ajaks” se
      > rdecznie zapraszają na prezentację książki: Niemiecki obóz kwarantannowy w Z
      > egrzu 1918 r.
      autorstwa dr. Jacka Szczepańskiego.
      > Spotkanie odbędzie się 9 czerwca 2013 r. (niedziela) o godz. 15.30
      w sal
      > i konferencyjnej Muzeum Historycznego w Legionowie przy ul. Mickiewicza 23.

>
      > Wstęp wolny.
      • dartiki Re: Promocja książki w Muzeum Historycznym 08.06.13, 18:49
        Według mnie dobrze napisali, chociaż też nie jestem za biegły w tej materii i lepiej to sprawdź.
        Skrót od "doktor" jest dr (bez kropki) ale już skrót od "doktora" może być dra (też bez kropki) i dalej dra (bez kropki) można skrócić do dr. (z kropką).
        Z tego wynika, że dra (bez kropki)=dr. (z kropką)=doktora (w pełnym brzmieniu)
        Kapujesz?

kropkola napisał(a):

> Kiedyś w szkole podstawowej uczyli mnie, że skrót od "doktora" dr pisze
        > się bez kropki.
        > pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%B3t
        > A co oznacza dra w zdaniu "Promocja książki dra Jacka Szczepański
        > ego Niemiecki obóz kwarantannowy w Zegrzu 1918 r" w zaproszeniu na stronie Muze
        > um?
        > www.muzeum.legionowo.pl/muzeum/index.php?option=com_content&view=article&id=73:aktualnosci&catid=11:articles&Itemid=193
        > Będę wdzięczny za odpowiedź.
      • misiek1974 Re: Promocja książki w Muzeum Historycznym 09.06.13, 20:31
        Bo za komuny ktoś kto posiadł ten tytuł dzięki temu, że był w parti skrót pisało się z kropką a osoba, która zdobyła go wytrwałą pracą pisało się bez :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka