jarnuzo 17.07.13, 15:09 biznes.interia.pl/wiadomosci/news/wizz-air-nie-wraca-do-modlina,1936541 Pociągi będą miej zatłoczone Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 15:52 O ile tychże pociągów nie zlikwidują.... Odpowiedz Link Zgłoś
hugonita Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 15:56 madziulec napisała: > O ile tychże pociągów nie zlikwidują.... dokładnie to samo chciałem napisać, jeżeli lotnisko nie ruszy to KM może zmiejszyć ilość połączeń przez Legionowo - to raz a już napewno nie uruchomi nocnych kursów, które zatrzymywały się w Legionowie ;( - to dwa, zatem tytuł posta jest mocno nietrafiony Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 16:30 dziś posunęli Leszka Rutę z ZTM, więc może się okazać, że nowa fala ludzi + brak powodu utrzymywania S3 w takiej ilości zaraz będzie miało wpływ negatywny. O tym, że będzie to miało wpływ na sens budowy dworca już boje się myśleć. Marszałek zaraz ciachnie Koleje Mazowieckie (bo kasa pusta a do Modlina nie będzie po co jeździć) i mamy, jako lokalsi, problem. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
cornellia Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 16:43 bo ten sens jest dla mnie wątpliwy od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
aga990 Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 23:53 Pewnie, dalej powinny nas straszyć baraki Odpowiedz Link Zgłoś
pomagam-w-legionowie Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 00:52 A czy te baraki powodowały, że ludzie z pociągów nie korzystali? Co ma buda do tego, czy koś pojedzie czy nie pociągiem? Jak nie estetyczna to zrównać z ziemią? Myślisz, że w betonowym czymś jakość obsługi się poprawi? Że dla kasjerki kawa przestanie być ważniejsza od sprzedaży biletu. Do zakupy biletów ZTM tym co kupowali buda nie była potrzebna. Do zakupów biletów KM wystarczy biletomat, który spółka już na złość miastu postawiła. Kupienie biletu gdzieś dalej - kasa twierdzi, że pociągu nie ma, i nie może biletu sprzedać... Na słoneczny nie może sprzedać, bo nie wie jak rower traktować. Do obsługi biletowej już dawno legionowianom służyły głównie biletomaty i inne punkty (ZTM), konduktor (KM), internet, kasy na Gdańskiej, Centralnej (dla innych przewoźników). Co do poczekalni... większość ludzi na peronie pojawia się tuz przed (albo zbiorkomem, albo na nogach, rowerze, albo autem). Dworzec nie zmieni zachowań ludzi. Śnieg, burza, wiatr nie spowoduje, że ludzi pojawia się 10 minut wcześniej, by podoceniać od wewnątrz pomnik Smogorzewskiego. Poczekalnia ma szanse tylko przy opóźnieniach, ale znając życie i tak każdy będzie wolał filować jak najbliżej, więc cofnie się co najwyżej do przejścia, albo wręcz nie ruszy się z peronu. Życie w innych miejscach pokazuje, że tak postępują ludzie, poczekalnie dworcowe stoją praktycznie puste... Nie betonowa hala, nie wiadomo do czego służąca (muzeum widmo, zlikwidowana biblioteka, czy co tam miało jeszcze być), a odpowiedni takt pociągów, pochylnie a nie te pi.....e i zasrane windy. A i toalet publicznych, by ludziska wysypujący się z SKM i czekających na autobusy nie kombinowali po krzakach. Być może więcej zadaszenia na peronach (skoro i tak ludzie tam będą stać, to niech przynajmniej nie mokną) A tak kasa pójdzie na pusta budę, w której nawet kas nie będzie :) Zabraknie ich na pociągi... Takie legionowski Modlin - tam port lotniczy bez samolotów, tu dworzec bez pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 08:55 Spójrzmy na to nieco z innej strony. Za 6mln będziemy mieć infrastrukturę wartą 37mln. Poczekalnia - najwyżej przerobią ją na Błękitne Centrum II. Parking, zawsze się przyda o ile nie będzie się ograniczać do niego dostępu. W ramach zadania ma być jeszcze droga Polna-Piaskowa, troszkę polepszy komunikację dwóch części Legionowa. No i to by było na tyle pomijając aspekty marketingowe kampanii przedwyborczej. Z Modlinem nijak nie mogę dopatrzeć się związku poza utrzymaniem linii Okęcie-Modlin. Co do ruchu nad głowami to jakoś się ścieżek nie trzymali, wejście na prostą nad Topoliną, Poddębem, Zegrzem, dolot nad Legionowem i mocno upierdliwe to nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
syl-pie78 Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 09:06 ralphie napisał: > Spójrzmy na to nieco z innej strony. Za 6mln będziemy mieć infrastrukturę wartą > 37mln. Spójrz na to z innej strony 31 mln zł piechotą nie chodzi ale zastanów się jakie będą tego koszty utrzymania. Chciałbyś dostać pałac którego nie możesz ani zbyć ani wykorzystać w celach komercyjnych. Ja nie bo bym z torbami poszła. To jest pozorne bogactwo. Nie uwierzę nigdy w filantropię również te granty z EU tak działają - nie ma nic za darmo bo zwyczajnie bo wszystko kosztuje nawet powietrze w kurortach. Co do pominięcia flagowej budowy wyborczej to jednak nie powinieneś tego pomijać bo powiedz po co taki wielki dworzec ??? Taka kubatura no chyba, że przerobią na szpital albo bezdomni tam zamieszkają - wtedy jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 12:41 syl-pie78 napisał(a): > Chciałbyś dostać pałac którego nie możesz ani zbyć ani wykorzystać w celach komercyjnych. Ja nie bo bym z torbami poszła. Obowiązek utrzymania celu projektu nie trwa w nieskończoność. Niestety nie mogę znaleźć jaki okres jest wpisany w umowie z Legionowem. Po tym okresie hulaj dusza i do budynku centrum przeniesione zostanie starostwo, a na parking wielopoziomowy miejskie targowisko, które może zarabiać na utrzymanie miesięcznie do 100 tys. zł przy obecnej opłacie targowej :) Nie wierzysz w filantropię? Ja jakoś też, więc co zamiast starostwa? Oddział Banku Szwajcarskiego? Jakoś będą musieli ściągać wierzytelności z kredytów we frankach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 12:51 Normalnie jest 5 lat na utrzymanie projektu. Ale to przy projektach unijnych. Nie wiem jak jest przy projektach z innych programów. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 13:06 W unijnych tak. Na stronach funduszy szwajcarskich nie znalazłem informacji. Wzory umów w tym miejscu są wykropkowane, czyżby parametr do negocjacji? Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 09:01 Kasa jest do dupy, bo jak wstawić coś lepszego niż drukarka igłowa do zardzewiałego blaszaka? Życia mało znasz, bo byś może zauważył że oprócz Legionowa dojeżdżającego do Warszawy jest także NDM czy Nasielsk dojeżdżający do Legionowa. KMki jeżdżą raz na godzinę, ludzie gdzieś się muszą podziać. Wątpię, żeby poczekalnia świeciła pustkami, zwłaszcza jeśli będą tam jakieś punkty gastronomiczne. Widziałeś rano kolejki do piekarni na Gdańskim? Część ludzi może zechce kupić pieczywo u nas zamiast tracić czas w Warszawie. Mam wrażenie, że ogromna ilość nowych Legionowian ma swoje korzenie na terenach wiejskich. Im szpitala nie potrzeba, bo przecież można dojechać, po co dworzec skoro wystarczy kawałek blachy falistej i gęste krzaki itd., ważne żeby szerokie parkingi były wszędzie, bo przecież trzeba dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 09:22 Piszesz o kolejkach na Gdańskim. Owszem. Parę razy widziałam próby u nas: kawa, kanapki. Nie widze kontynuacji. Zakładając, że musze się COFAĆ (specjalnie napisałąm duzymi literami byś to przeczytał) na dworzec, by kupic pieczywo czy cokolwiek (np. słodką bułkę do pracy) to wybacz, ale dla mnei jest to czynność bez sensu. Na Gdańskim schodze z peronu i mam ciąg sklepów PO DRODZE. Ergonomia sie kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 14:42 Oh, zapomniałem że w Legionowie buduje się tylko dla biednego madziulca z Bukowca, a za torami to są dzikie chaszcze, dla niepoznaki poprzetykane atrapami budynków. Ja tam będę miał PO DRODZE. Inteligencja się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 20:12 Zobaczymy. Przy wejściu do tunelu sprzedawano już kawę. Upadło. Sprzedawano kanapki. Upadło. A Ty chcesz sam utrzymać duuuuzy budynek dworca. A nie. Przepraszam. Z jeszcze jednym forumowiczem. Ten to chciał prysznice ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 17:20 nieźle, podoba mi się tekst "najdroższe lotnisko aeroklubowe" :) A poza tym, zgadzam się, że jak na lotnisku będą pustki, to i Legionowo ucierpi komunikacyjnie. Tym bardziej, że kasa Mazowsza pusta a biznesy widać nie idą... Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 18:49 Ale z wypowiedzi wynika że trwają rozmowy z innymi przewoźnikami. Przecież spokojnie mogą latać inni tani przewoźnicy, jak choćby Ryanair, Norwegian, Easyjet, Germanwings czy Skyeurope. Wszystkie one latają z Polski, i myślę że kilka z nich spokojnie da się skusić na ofertę Modlina. Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 18:52 ps. Sprostuję, Skyeurope zbankrutowały w 2009, ale można liczyć np. na Airberlin (obsługuje 39 krajów w tym 3 lotniska w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
lparszewski Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 20:12 Nie wierze, ze wizzair nie wroci. Ta deklaracja to typowa zagrywka negocjacyjna. Jak tylko ils zacznie dzialac wroca bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
kka69 Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 20:31 Większy ruch na lotnisku w Modlinie to: Większe korki na Modlińskiej, większy hałas od samolotów nad Legionowem więcej spalin w mieście. Ja widzę tylko negatywne aspekty. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 20:36 A jak doszedłes do "wiecej spalin w mieście"? Wg raportow WIOS najbardziej truje nas (na terenie Legionowa i okolic) niska emisja, a więc kominy domów opłacanych węglem i "ekobrykietami" a nie rury wydechowe. Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 17.07.13, 22:30 zchotomowa napisał(a): > dziś posunęli Leszka Rutę z ZTM, więc może się okazać, że nowa fala ludzi + bra > k powodu utrzymywania S3 w takiej ilości zaraz będzie miało wpływ negatywny. O > tym, że będzie to miało wpływ na sens budowy dworca już boje się myśleć. Akurat SKM i ZTM nie są w żaden sposób powiązane z Modlinem. > Marszałek zaraz ciachnie Koleje Mazowieckie (bo kasa pusta a do Modlina nie będ > zie po co jeździć) i mamy, jako lokalsi, problem. Poszło unijne dofinansowanie na tabor obsługujący połączenie międzylotniskowe więc Koleje Mazowieckie zlikwidować linii KML nie mogą. Ewentualnie może nastąpić pocięcie rozkładu ale póki są sloty na sieci na te pociągi to do końca obowiązywania rocznego kolejowego rozkładu jazdy o te połączenie możemy być spokojni. kka69 napisał: > Większy ruch na lotnisku w Modlinie to: > Większe korki na Modlińskiej, Główny dojazd do lotniska z Warszawy biegnie po drugiej stronie Wisły. > większy hałas od samolotów nad Legionowem Nie latały i nie będą latać nad miastem. Ścieżka podejeścia jest zupełnie inna. > więcej spalin w mieście. Nic z tych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 09:17 No i nie do końca jest to prawda z ta ścieżka podejścia. Nie wiem jaka jest ale którego ś pięknego dnia nad moim osiedlem (Nowy Bukowiec) samoloty latały aż miło... Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 09:24 po kolei: a) SKM jest powiązana z Modlinem, otwieramy rozklad ZTM i patrzymy gdzie to niby zasuwa linia S3, dziękuję, b) ścieżka podejścia faktycznie jest na północy zachód od Legionowa, lecz polecam uwadze jak faktycznie podchodzą samoloty po minięciu radiolatarni Okęcie (OKC: DVOR/DME) i po namiarze na Modlin (MOL: DVOR/DME). Scieżka sobie, praktyka sobie, tym bardziej że w lewoskręcie na Modlin pas jest dobrze widoczny optycznie. W większości przypadków jestem w stanie odczytać logo na burcie samolotu. O general aviation już nie wspominam, bo poważnie myślę o kupieniu rakietnicy na debili, co nie czytają własnego wysokościomierza. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
plunio7 Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 14:45 S3 jest powiązane z Lotniskiem Chopina, nie z Modlinem. Może warto sobie przypomnieć, kiedy puszczono S3 do Legionowa - nie wraz z lotniskiem jak KML, tylko po oddaniu łącznika do lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
benieck Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 15:27 zchotomowa napisał(a): > po kolei: > > a) SKM jest powiązana z Modlinem, otwieramy rozklad ZTM i patrzymy gdzie to nib > y zasuwa linia S3, dziękuję, To teraz otwórz i zobacz gdzie S3 zasuwa bo na pewno nie do Modlina: www.ztm.waw.pl/download.php?z=948&i=321&l=1&m=1 Dziękuję :) madziulec napisała: > No i nie do końca jest to prawda z ta ścieżka podejścia. > Nie wiem jaka jest ale którego ś pięknego dnia nad moim osiedlem (Nowy Bukowiec > ) samoloty latały aż miło... Do Modlina czy Warszawy? Bo w czasie remontu jednego z pasów na lotnisku Chopina faktycznie nad Legionowem latały. Odpowiedz Link Zgłoś
polamonola27 benieck jak zwykle ma rację 18.07.13, 16:20 nie sposób nie zgodzić się z argumentacją. Zastanawia mnie skąd pozostałe osoby wypowiadające się w tym wątku mają tak szczegółową wiedzę na temat transportu drogowego, kolejowego i lotnictwa cywilnego. Wypowiadacie się w autorytarny sposób. Sami kontrolerzy ruchu lotniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: benieck jak zwykle ma rację 18.07.13, 16:28 polamonola27 napisał(a): :) może zainteresuj się, co "pozostałe osoby" robią zawodowo albo hobby, bo takie sianie wątpliwości chyba z czegoś wynika. Podpowiem: z niewiedzy, byłabyś zdziwiona, ilu wybitnych speców różnych profesji jest tutaj. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
polamonola27 Re: benieck jak zwykle ma rację 18.07.13, 16:40 zchotomowa napisał(a): > polamonola27 napisał(a): > > :) może zainteresuj się, co "pozostałe osoby" robią zawodowo albo hobby, bo tak > ie sianie wątpliwości chyba z czegoś wynika. Podpowiem: z niewiedzy, byłabyś zd > ziwiona, ilu wybitnych speców różnych profesji jest tutaj. > > pozdrawiam, > > Marcin Z przyjemnością pozwolę się zaskoczyć. Opowiedz o sobie. Czekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: benieck jak zwykle ma rację 18.07.13, 17:38 :-) Mnie, starego wróbla, na takie plewy brać... #smuteczek. Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
polamonola27 Re: benieck jak zwykle ma rację 18.07.13, 18:22 Wymijajaca odpowiedz. Cos ukrywasz. Brak osiągnięć? Odpowiedz Link Zgłoś
arek.k282 Re: benieck jak zwykle ma rację 18.07.13, 19:18 polamonola27 napisał(a): To jest żałosne. Załóż nowy wątek o osiągnięciach wszelakich i może na początek opowiesz o swoich. Może znajdą się tacy którzy też się naprężą. Życzę wielu rozmówców. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanieczbloku Re: benieck jak zwykle ma rację 19.07.13, 08:30 A nie możesz sobie "wyguglać" informacji o Marcinie... hehehehe W internecie jest tego pełno. hahahaa Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 20:13 Benieck przyznam, że nei wiem. Było to za czasów gdy Modlin działał. Stąd przyjmuję, że były to samoloty lecące do MOdlina (nie sprawdzalam na flightradar) Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 19:57 Na te małe niewiele poradzisz. Nad terenami wiejskimi minimalny pułap mają 100m. Tereny miejskie zabudowane to jest 300m. Pół biedy jak przelatuje ale gdy pojawia się akrobata amator to już nie wygląda dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pomagam-w-legionowie Re: Dobra wiadomość dla Legionowa 18.07.13, 03:18 Litości - więcej spalin w mieście... Jaki idiota z Warszawy do Modlina jedzie przez miasto. To samo dotyczy Podlasia i Mazur. Większy ruch samochodowy w mieście w związku z Modlinem robili tylko taryfiarze, którzy łapali podróżnych wysypujących się z "lotniskowej" S3, która kończyła bieg w Legionowie. Co do korków na Modlińskiej - większość Warszawy i przyjezdnych spoza stolicy, trafiało do Modlina przez Łomianki. Owszem na początku (zanim poustawiali tablice kierunkowe na modlińskie lotnisko) więcej ludzi wybierało Modlińską (nawet wtedy to nie była większość). Hałas... samoloty latają sobie po niebie po takich specjalnych niebostradach. Tak się składa, że to co leci np. do Moskwy delektuje się z góry widokiem Legionowa. Niektóre z tych lotów potrafią pozostawić ślad dźwiękowy. Loty transatlantyckie z/na Okęcie prowadzone są korytarzem Waw, NDM, Płońsk, Grudziądz. W czasie powrotów w zależności od kierunku wiatru te loty przechodzą nad Legionowem. Również trasy krążenia w zależności od pogody (kierunków wiatru) zahaczają o Legionowo i okolice. Modlin oczywiście wzmógł efekty dźwiękowe nad miastem... ale jak poszperasz na tym forum to sprawdzisz, że jeszcze zanim ruszył Modlin w mieście były już osoby, które słyszały startujące i lądujące tam samoloty :) Odpowiedz Link Zgłoś
zaskus Modlin: Decyzja Wizz Air to gra negocjacyjna 18.07.13, 20:42 Przynajmniej tak tu piszą: www.rynekinfrastruktury.pl/artykul/55/1/modlin-decyzja-wizz-air-to-gra-negocjacyjna.html Odpowiedz Link Zgłoś
zchotomowa Re: Modlin: Decyzja Wizz Air to gra negocjacyjna 18.07.13, 20:51 mnie się też tak zdaje - jest prawdę mówi Edyta Mikołajczak, że Wizz oszczędziłby 20 mln zł, to albo a) Okęciu dało im te same warunki albo b) pograją tak 2 miesiące i wrócą do Modlina. Powrót linii lotniczych do Modlina to zawsze zastrzyk pieniędzy dla lokalnych przedsiębiorców oraz podatki, ja tam jestem "za". My skorzystamy, bo nie będą nam obcinać S3 i KM, same plusy. pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś