Dodaj do ulubionych

Biblioteka Powiatowa

26.07.13, 11:12
Otrzymałam prośbę by otworzyć nowy wątek o bibliotece. Burza wśród forumowiczów i czytelników wywołała ciekawą dyskusję wśród radnych powiatu. Starosta Jan Grabiec przedstawił propozycję utworzenia biblioteki powiatowej. Czy oznacza to NOWY ETAP dla kultury w Legionowie, życie pokaże...
Jest to jednak właściwy czas, by rozpocząć właściwą dyskusję, nie o likwidacji, ale o rozwoju bibliotek w naszym mieście i powiecie...

Wątek na temat likwidacji Filii nr 1

Tak dla biblioteki powiatowej
Propozycja starosty
Obserwuj wątek
    • 7gucio Re: Biblioteka Powiatowa 26.07.13, 17:11
      Prowadzenie dyskusji na temat rozwoju bibliotek na terenie miasta i powiatu jest jak najbardziej wskazane, ponieważ do tej pory dyrektorka biblioteki i wice prezydent samodzielnie bez konsultacji podejmowali szkodliwe dla czytelników decyzje.

Dyskusja jest wskazana tym bardziej przed zapowiadaną debatą na temat biblioteki.

Miasto przeszło do kontrnatarcia, proszę jakie wizje nowoczesnej mediateki zamieścili na stronie www.
    • madziulec Re: Biblioteka Powiatowa 26.07.13, 17:12
      Przepraszam za dociekliwość, ale KTO kieruje takie prośby do niezaleznego moderatora na niezaleznym portalu????
    • zchotomowa Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 26.07.13, 17:39
      A może lepiej zaczniemy od wymiany dyrektorki biblioteki w Legionowie?

Bo "ofensywa urzędu miasta" (3 zdania, litości, Tamaro wróć!) nie jest żadnym rozwiązaniem. I wczorajsze posiedzenie Rady Powiatu jasno to pokazało: mediateka na dworcu jest potrzebna, ale jest adresowana do innej grupy wiekowej a metodą na rozwój sieci bibliotecznej NIE JEST likwidacja punktu, w którym wypożyczane jest 60% (!) książek w całym mieście.

Sam przewodniczący Rady, Szymon Rosiak, potwierdził, że dla starszych ludzi, w tym aktywnych uczestników i twórców Uniwersytetu Trzeciego Wieku odległość z ul. Sowińskiego do dworca jest zbyt wielka; od samego początku zwracamy na to uwagę. O tym, jak będzie się zmieniała demografia Legionowa w najbliższych 20 latach już nie mam siły przypominać.

Brak wizji czy zrozumienia rozwoju/trwania biblioteki dyskwalifikuje likwidacyjne zapędy radnego Pachulskiego (Panie radny, to do mnie tak promiennie się Pan uśmiechał i nie było to nasze ostatnie spotkanie :-). Swoją drogą do dupy to szef promocji, co dąży do zamykania instytucji kultury, w dodatku finansowanych z kasy powiatu.

Druga czerwona kartka, z tych samych powodów, należy się dyrektor Danucie Masiak za jakże mizerną wiedzę o własnych placówkach. Na swaroga - jak można "być nieprzygotowanym" przez kolejnych 6 miesięcy, podpisując jednocześnie raporty do Biblioteki Wojewódzkiej? Dobrze, że mieszkańcy odrobili lekcję za Panią i Radni powiatu mieli dostęp do prawdziwych danych; Miła Pani, składając wniosek o zamknięcie filii na Sowińskiego próbuje Pani (bez krzty analizy) zamknąć obiekt, w którym wypożycza się 60% książek z całego Legionowa. Czy Pani może nam wyjaśnić, jak Pani doszła do tego wniosku?

Dlaczego jednak bez wsparcia Rady Powiatu się obędzie?

Bo w ślad za dyrektorką należałoby wymienić minimum zestaw Smogorzewski (prezydent) + Pachulski (dwojga chorągwi: i powiat, i rada miasta). I to, jak po raz pierwszy rzekł starosta Jan Grabiec, jest kwestia zrozumienia demokracji, jako odwiecznego ścierania się poglądów.

Obecna władza samorządowa w Legionowie i okolicy na takie konflikty nie cierpi (a przynajmniej tak jej się zdaje). Dlatego linia podziału/różnicy poglądów szybciorem i całkiem czytelnie przesunęła się miedzy samorząd a mieszkańców. Chwali się Janowi Grabcowi (tak, tak - ja to piszę :-), że pierwszy to zauważył i że dostrzega lepsze rozwiązanie niż likwidacja Filii przy ul. Sowińskiego.

Starosto, teraz chcemy zobaczyć następstwa tego przemyślenia. Wykonaj krótki telefon i zatrzymaj zamknięcie Filii do czasu podjęcia lepszej decyzji; pretekst wybierzcie dowolny. Zacznijcie rozmawiać z obywatelami.

pozdrawiam,

Marcin
      • polamonola27 Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 26.07.13, 18:47
        Chcialoby sie rzec, że tymczsowa linia demarkacyjna zostala ustalona.
      • diak2 Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 27.07.13, 00:09
        zchotomowa napisał(a):

> A może lepiej zaczniemy od wymiany dyrektorki biblioteki w Legionowie?
        >
        Swoją drogą to i śmieszne i straszne. Jedna osoba skonfliktuje wszystkich teraz miasto i powiat. Tajemnicą poliszynela jest że z instytucjami kultury współpraca zerowa bo po prostu się nie da. Już gdzieś czytałem, że w samej instytucji był czy jest jakiś konflikt personalny. No sorry, ale jakbym miał szefa który nic nie wie to szlak by mnie trafił. Tylko potrafi piep...yć jak naczelny pijarowiec kraju.
        Kiedyś to takich przywozili w teczkach to byli nie do ruszenia - a teraz jak to jest że jest niewydolna i nie do ruszenia. Dla mnie to proste jak drut dyrektor ma wiedzieć jak zrobić żeby byli odbiorcy jego usług zadowoleni i koniec kropka. Mało tego ma być ich adwokatem a jak nie to trudno znajdą się inni.
        Zdaje się, że niektórzy mając jakieś wykształcenie nie mają podstawowej wiedzy kto ich utrzymuje. No niestety takich inteligentów mamy w sferze budżetowej.
        Od dziś moim pracodawcą jest bank bo to u niego mam kasę i z jego bankomatu lecą te papierki których zawsze mogłoby by być więcej :-)
        Żenada, żenada, żenada.
        • zchotomowa Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 27.07.13, 00:17
          E, nie wydaje mi się, by jedna dyrektorka skonfliktowala wszystkich; to zwyczajnie jest nieodpowiednia osoba na takie stanowisko, to się zdarza. Smogorzewski (prezydent) powinien z tego wnioski wyciągnąć sam.

Teraz tylko trzeba przypilnowac, by nie stracić najważniejszej biblioteki w mieście z powodu jednej głupiej/nieprzemyslanej decyzji rady miasta. Trzeba temu towarzystwu na ręce patrzeć i publicznie zadawać pytania.

Ja jestem dobrej myśli, dyskusją na Radzie Powiatu (mogłem być tylko na czesci, ale dostałem nagranie) jestem naprawdę zbudowany, to całkiem inna jakość myślenia niż rada miasta.

Pozdrawiam,

Marcin
          • ka.cha411 Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 27.07.13, 11:24
            zchotomowa napisał(a):

> E, nie wydaje mi się, by jedna dyrektorka skonfliktowala wszystkich; to zwyczaj
            > nie jest nieodpowiednia osoba na takie stanowisko, to się zdarza. Smogorzewski
            > (prezydent) powinien z tego wnioski wyciągnąć sam.
            >
            Jednak "doceniłabym" umiejętności manipulacjno-psychologicznych tymi co wyżej skoro aż do takiego bałaganu doszło. 2000 tys. niezadowolonych petentów i pełna olewka - głupota, pycha czy buta. Aż tak dobrych pleców to nawet starościna nie ma na górze.
            >
            > Ja jestem dobrej myśli, dyskusją na Radzie Powiatu (mogłem być tylko na czesci,
            > ale dostałem nagranie) jestem naprawdę zbudowany, to całkiem inna jakość myśle
            > nia niż rada miasta.
            >
            Też jestem mile zdziwiona i zaskoczona odwrotem ku społeczeństwu. Znam relacje od osoby która tam była. Albo już widać wybory albo to ludzie na tyle mocno dają znaki że widzą, słyszą i mówią i to jakoś działa.

Mimo wszystko nie byłabym aż taka zachwycona pomysłem dzielenia na miejską i powiatową ale to może dlatego, że nie na tym się nie znam. Dzielenie dla mnie raczej zawsze osłabia a szczególnie ekonomicznie choć z pozoru się będzie wydawać że jak będzie konkurencja to więcej kasy i miasto i powiat wyłoży na bibliotekę czy w ogóle kulturę tyle że to i tak z naszej kasy.

Jakoś trzeba dotrzeć do sedna i obejrzeć szczegóły - najbardziej te ukrywane które są zawsze kluczem do rozwiązania problemów.
            Nie cierpię pewnych programów kulinarnych z zakręconą w roli głównej ale czasem podglądam jak funkcjonują ludzie w pracy gdzie są trudności i finansowe i organizacyjne. Coś mi mówi, że jakiś medyk od kontaktów międzyludzkich przydałby się.
            Z czego tak wnioskuję:
            Bibliotekarze codziennie mają kontakt z czytelnikami zatem również z pytaniami, uwagami i nastrojami społecznymi. To dlaczego dyrektor, który za każdym razem jest nieprzygotowana do rozmowy merytorycznej tylko PR obcykana na tip-top wyzywa czytelników do walki i występuje z wnioskiem zamiaru likwidacji takiej filii.
            Albo pracownicy nie potrafią rozmawiać z czytelnikami albo ..... - tu dużo możliwości.
            Wyraźnie dyrektorka nie chce rozmawiać merytorycznie na temat tylko o d... Maryni jak to pięknie, jak było i jak będzie.

Coś musi być tam nie tak i schowane pod dywan. Skoro nie działka dla Spółdzielni, miasto nie ma zamiaru oszczędzać na bibliotece a wręcz jeszcze ją rozwijać to już nic innego nie przychodzi mi do głowy jak wykorzystanie władzy do jakiś rozgrywek.
          • gelan Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 27.07.13, 22:59
            Oby to była prawda ale ja nie byłabym taką optymistką.
            Bywałam w tej instytucji i wiem jak było. Biblioteka miała grono "przyjaciół" ale z przyjaciółmi tak się nie postępuje. Ludzie się zgadali, zorientowali w tych gierkach i odeszli. Tak się nie traktuje ludzi bo nie będą chcieli współpracować. Stąd zapewne czytelnicy też wkurzeni - pewnie niejednokrotnie zostali potraktowani z góry i per noga ale uśmiech oficjalny pewnie był.
            A góra dostaje to co chce dostać czyli "jest wszystko w jak najlepszym porządku".
            Nie chodzę do tej siedziby prawie wcale, byłam raz w sobotę jak zaczęła się ta batalia i oczom nie wierzyłam jak marnie.
            Że z powiatu z daleka dojrzeli to więcej niż cud. Gwarantuję, że pod latarnią najciemniej.
            Trochę szkoda "bo wespół zespół" jak mawiali starsi panowie .... .
      • diak2 Re: Biblioteka Powiatowa - apogeum. 27.07.13, 00:43
        zchotomowa napisał(a):

> A może lepiej zaczniemy od wymiany dyrektorki biblioteki w Legionowie?
        >
        > Bo "ofensywa urzędu miasta" (3 zdania, litości, Tamaro wróć!) nie jest żadnym r
        > ozwiązaniem. I wczorajsze posiedzenie Rady Powiatu jasno to pokazało: mediateka
        > na dworcu jest potrzebna, ale jest adresowana do innej grupy wiekowej a metodą
        > na rozwój sieci bibliotecznej NIE JEST likwidacja punktu, w którym wypożyczane
        > jest 60% (!) książek w całym mieście.
        >
        > Sam przewodniczący Rady, Szymon Rosiak, potwierdził, że dla starszych ludzi, w
        > tym aktywnych uczestników i twórców Uniwersytetu Trzeciego Wieku odległość z ul
        > . Sowińskiego do dworca jest zbyt wielka; od samego początku zwracamy na to uwa
        > gę. O tym, jak będzie się zmieniała demografia Legionowa w najbliższych 20 lata
        > ch już nie mam siły przypominać.
        >
        No to macie co miasto na to
        www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci;kategoria-wszystkie;id-4768
        Alejuż ani słowa, że w tymże mieście Jarosław oprócz tego cacka jeszcze działają dwie filie a miasto jest nieco mniejsze od Legionowa bo ma około 40.000 mieszkańców. jak drut wychodzi że powinniśmy dążyć do tego co tam mają i jeszcze 3 filie.
        Tak manipuluje się opinią społeczną wycięte z kontekstu, po oczach bogactwem i zaraz będzie że Ciemnogród albo mocherowe berety znów coś chcą.
        Na rany boskie dostęp do książki to nie luksus. Może wystarczy trochę zmniejszyć swoje nagrody ??? Up.... przesadziłem.
        Trzeba przyznać podstawowe informacje to są i to ful wypas bo aż z 8 lat www.mbp.jaroslaw.pl/node/17 Katalog jakaś sowa - nie znam się na tym ale może mądra sowa.
        Jak coś porównujecie to dane i przykłady które da się porównać.
        Owszem są Mediateki i w dzielnicach Warszawy i w polskich miastach ale to są powiedzmy placówki )bo organizacyjnie to różnie - albo oddziały Bibliotek Głównych albo na zasadzie filii można powiedzieć o specjalnym profilu) które z pozostałymi tworzą całość czyli Bibliotekę gminy, miasta czy powiatu.
        Zatem należy porównać demografię miasta i placówki w Bibliotece tego miasta. Jasne, że jeśli miasto większe od naszego dwa razy to wszystko można podzielić przez dwa i to mamy jakiś standard krajowy który wypada zapewnić. Ludzie to jasne jak słońce a oni dają nam zdjęcia do pooglądania.

Każdy mierzy innych swoją miarą.
    • marakut Re: Biblioteka Powiatowa- "ucho" napisał 26.07.13, 21:14
      "ucho" napisał:
      "Janek we wtorek był na dywaniku u Donalda i dostał joby, bo była interwencja poselska w sprawie biblioteki i donos na zespół szkół. W dodatku posłów z innej niż PO opcji. Obieca teraz wszystko. Trzeba było czekać do wyborów i wypunktować, teraz będzie chodził w chwale, że sam na to wpadł".
      I może to w jakimś stopniu wyjaśniać, szybką i zaskakującą reakcję starosty.
      gazetapowiatowa.pl/artykuly/Zaskakuj%C4%85ca-propozycja-starosty-w-sprawie-biblioteki,2885.html
      • czytacz9 Re: Biblioteka Powiatowa- "ucho" napisał 26.07.13, 23:19
        Gdyby czekać do wyborów to po filii nr 1 nie byłoby śladu. Dyrektorka, wiceprezydent oraz przewodniczący komisji kultury dawno by pozamiatali.
        A swoją drogą niech mi ktoś wytłumaczy - czytelnicy bronią filii przed dyrektorką? To jakaś paranoja.
        • zchotomowa Re: Biblioteka Powiatowa- "ucho" napisał 26.07.13, 23:23
          Mamy już wyższy stopień paranoi:

Mieszkańcy za pomocą rady powiatu i skarg do Premiera bronią biblioteki przed dyrektorką oraz pożal się Boże szefem promocji i kultury powiatu. Obie osoby opłacane sa z pieniędzy podatnika, a wiec z kieszeni lokalnych mieszkańców, w tym naszych.

Panie Pachulski, czuje Pan ten zapaszek? To smród wstydu Pana dogania.

Marcin
          • 2-kasia123 Re: Biblioteka Powiatowa- "ucho" napisał 27.07.13, 17:22
            To nie paranoja ale legionowska rzeczywistość
            Władza Legionowa lekceważy mieszkańców, ewidentnym tego przykładem jest próba likwidacji filii bibliotecznej oraz ostatni konflikt z mieszkańcami bloku na Piłsudskiego, mimo obietnic nie wstrzymano prac.
            Powiem szczerze, że rada powiatu mnie mile zaskoczyła. Patrząc na radnych miasta i radnych powiatu to Ci drudzy biją pierwszych na głowę. W powiecie nie głosują bezmyślnie i coś mają do powiedzenia. W radzie miasta niestety żenada.
    • numer170 Re: Biblioteka Powiatowa 30.07.13, 20:43
      Nie wiem czy to nie jest przypadkiem porywanie się z motyką na słońce. Przy dochodach powiatu i obowiązkowym "Janosikowym" chyba jest to mało realne.
      Oczywiście pozbycie się zwierzchników, którzy chcą doprowadzić do zamknięcia filii na Sowińskiego (dyrektorka, prezydent) jest plusem, ale czy to wystarczy?
      Szkoda że radni miejscy nie potrafią zawalczyć o czytelników filii nr 1.
      Tak naprawdę to komu ta placówka przeszkadza?
      • modernlook Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój? 30.07.13, 21:13
        Marcin "zchotomowa" opublikował w wątku "Napad na bank w Legionowie" list otwarty, w którym między innymi stwierdził: " Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój, mimo że bibliotekarki uczyły i Was, i pewnie Waszych Rodziców".
        Co WY na to, bo ja czytam komentarze w tym wątku o bibliotece i jakoś smrodu nie czuję i gnoju też nie widzę?
        forum.gazeta.pl/forum/w,93,145939414,146128024,Re_Napad_na_bank_w_Legionowie_reset_.html
        • zchotomowa Re: Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój? 30.07.13, 21:15
          modernlook napisał(a):

> Marcin "zchotomowa" opublikował w wątku "Napad na bank w Legionowie"

//ciach//

Wyrywając z kontekstu tylko potwierdzasz moje obserwacje. Spróbuj się odnieść w rozwiniętej formie, będzie wtedy sens rozmawiać i zamieść to proszę w odpowiednim wątku.

pozdrawiam,

Marcin
          • modernlook Re: Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój? 30.07.13, 21:27
            Koleś przestań manipulować, bo podałem link do całej twojej wypowiedzi i niech każdy sam się odniesie do tego, co ty wypisujesz i jaką masz opinię o mieszkańcach Legionowa - ja to już zrobiłem.
            I nie odpowiadaj mi już nigdy więcej i pamiętaj o tym.

zchotomowa napisał(a):

> modernlook napisał(a):
            >
            > > Marcin "zchotomowa" opublikował w wątku "Napad na bank w Legionowie"
            >
            > //ciach//
            >
            > Wyrywając z kontekstu tylko potwierdzasz moje obserwacje. Spróbuj się odnieść w
            > rozwiniętej formie, będzie wtedy sens rozmawiać i zamieść to proszę w odpowied
            > nim wątku.
            >
            > pozdrawiam,
            >
            > Marcin
          • zdebeq Re: Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój? 30.07.13, 21:27
            Chyba chodzi o poprzedni wątek o bibliotece.
            Poza tym nie jestem jakimś lokalnym vetem, jestem swiatowym:D
            • zchotomowa Re: Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój? 30.07.13, 21:31
              zdebeq napisał:

> Poza tym nie jestem jakimś lokalnym vetem, jestem swiatowym:D

:))

nie ulega frekwencji.

pozdrawiam,

Marcin
            • modernlook Re: Z wątku dot. biblioteki też zrobił się gnój? 30.07.13, 21:45
              Myślałem, że jesteś bystrzejszy i może dlatego tak jakoś w parze chodzisz z tym "zchotomowa".

zdebeq napisał:

> Chyba chodzi o poprzedni wątek o bibliotece.
              > Poza tym nie jestem jakimś lokalnym vetem, jestem swiatowym:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka