Dodaj do ulubionych

Monitoring w Legionowie

31.03.14, 14:51
Czy sprzet i obsluga monitoringu na terenie Legionowa ma pomagac mieszkancom naszego miasta? BO chyba tak nie jest. Znajomemu na moich oczach uderzono w samochod. Sprawca uciekl z miejsca kolizji a ja nie zdazylem zapamietac numerow z tablicy rejestracyjnej. Zdarzenie mialo miejsce pod kamera monitoringu. Powiadomilem znajomego o zdarzeniu a ten udal sie na komende w celu zgloszenia zdarzenia i poprosil o pomoc w znalezieni sprawcy. Tam powiedziano mu ze sprzet akurat w tym miejscu nie dzialal. Ale gdy kilka dni wczesniej kolega wracajac z sklepu otworzyl piwo i sporzywal je rozmawiajac ze mna, tez w tym miejscu w kilka minut pojawila sie Straz Miejska. I powiedziano nam ze na monitoringu widac ze pijemy piwo i bedzie kara. To jest pomoc, dla kogo???
Obserwuj wątek
    • prawdziwy_jankiel Re: Monitoring w Legionowie 31.03.14, 16:36
      lossleg napisał(a):

> Czy sprzet i obsluga monitoringu na terenie Legionowa ma pomagac mieszkancom na
      > szego miasta? BO chyba tak nie jest. Znajomemu na moich oczach uderzono w samoc
      > hod. Sprawca uciekl z miejsca kolizji a ja nie zdazylem zapamietac numerow z ta
      > blicy rejestracyjnej. Zdarzenie mialo miejsce pod kamera monitoringu. Powiadomi
      > lem znajomego o zdarzeniu a ten udal sie na komende w celu zgloszenia zdarzeni
      > a i poprosil o pomoc w znalezieni sprawcy. Tam powiedziano mu ze sprzet akurat
      > w tym miejscu nie dzialal. Ale gdy kilka dni wczesniej kolega wracajac z sklepu
      > otworzyl piwo i sporzywal je rozmawiajac ze mna, tez w tym miejscu w kilka min
      > ut pojawila sie Straz Miejska. I powiedziano nam ze na monitoringu widac ze pij
      > emy piwo i bedzie kara. To jest pomoc, dla kogo???

Z tego co słyszałem to sprzęt jest na tyle wysokiej jakości że operator monitoringu mógł nawet rozpoznać markę piwa jakie było spożywane, ale tylko w momencie kiedy obserwuje bezpośrednio bo kiedy trzeba coś odtworzyć lub nagrać na zewnętrzny nośnik to podobno strasznie traci na jakości, do takiego stopnia że właśnie tablica rejestracyjna staje się niemożliwa do odczytania. Ja nie byłem nie widziałem ale info mam od znajomego który również miał potrzebę skorzystania z monitoringu miejskiego kupionego za grube (również jego) pieniądze no i niestety okazało się że odtworzenie jest niemożliwe. Swoją drogą ciekawe dlaczego nie udało się zidentyfikować sprawców zniszczenia elewacji żłobka i bloków na Dietricha i 3-go maja.
      • dagrod2007 Re: Monitoring w Legionowie 01.04.14, 08:27
        Nie udało się ponieważ kamera monitoringu nie 'widzi ' tak daleko rosnące drzewa utrudniały widoczność jeśli chodzi o Ditricha1 1 . Dzięki petycji mieszkańców bloków 33,34,35 w tym roku stanie kamera monitoringu na tyłach bloku 34 ul 3-go Maja 27, w zasięgu będzie budynek Żłobka Miejskiego . Jest też wniosek Partycypacyjny Prezydenta Miasta w sprawie placyku zabaw przy bloku 35 mam nadzieję że uda się połączyć siły Zarządu SMLW i URZĘDU MIASTA w celu odnowienia i uruchomienia placyku zabaw dla dzieci, trwa opracowywanie dokumentacji to jednak jeszcze potrwa ze względu na konieczne procedury .
      • e-legionowo Re: Monitoring w Legionowie 01.04.14, 12:40
        Wykorzystywany sprzęt umożliwia zarówno oglądanie jak i zapisywania w jakości o której wspominasz czyli bardzo wysokiej.
        W przypadku kamer szybkoobrotowych czyli stosowanych przez monitoring miejski m.in. u nas w mieście pojawia się problem że kamera nie patrzy cały czas w jedno miejsce a realizuje nagranie w/g ściśle określonej trasy zdefiniowanej przez obsługę i wykonuje się to "automagicznie". Jeśli obsługa monitoringu nie wychwyciła momentu kolizji tych samochodów i nie przełączyła kamery w tryb manualny w celu zatrzymania jej w miejscu i ewentualnym przybliżeniu tablic + osoby prowadzącej to są bardzo małe szanse na wykonanie materiału dowodowego.
        A co do kwestii nagrywania na pendrive lub innym nośniku to zapis na rejestratorze monitoringu można kopiować 1:1 i tu się pojawia w jakiej rozdzielczości/jakości zapisywane są nagrania z kamer na rejestrator. Bo oglądanie "live" może być w najwyższej rozdzielczości ale sam zapis może być wykonywany w niższej zdefiniowanej przez obsługę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka