Dodaj do ulubionych

Wybieg dla psów

07.09.14, 10:28
www.gazetaprawna.pl/artykuly/820195,wybiegi-dla-psow-coraz-popularniejsze-ale-nadal-budza-kontrowersje.html
takie oto sobie czytam
Czy działka na rogu Piłsudskiego i Warszawskiej nadawałaby się? Póki co bloczyska się tam nie postawi bo druty wysokiego napięcia (ale to pewnie się da przestawić)
Obserwuj wątek
    • bynio7 Re: Wybieg dla psów 07.09.14, 14:57
      Jestem za zorganizowaniem takiego miejsca jak wybieg dla psów. Ale w tej mentalności społecznej nie nastąpi to chyba szybko.
    • prawdziwy_jankiel Re: Wybieg dla psów 07.09.14, 15:05
      zdebeq napisał:

> www.gazetaprawna.pl/artykuly/820195,wybiegi-dla-psow-coraz-popularniejsze-ale-nadal-budza-kontrowersje.html
      > takie oto sobie czytam
      > Czy działka na rogu Piłsudskiego i Warszawskiej nadawałaby się? Póki co bloczys
      > ka się tam nie postawi bo druty wysokiego napięcia (ale to pewnie się da przest
      > awić)

Na pewno chodzi o skrzyżowanie Sobieskiego/Warszawska tam gdzie jest willa Kazinek bo skrzyżowania Piłsudskiego/Warszawska po prostu nie ma :)
      • psychomaszyna Re: Wybieg dla psów 07.09.14, 17:19
        Z przesłuchów, to działka na rogu Sobieskiego i Warszawskiej jest planowana pod innego typu wykorzystanie - coś związanego z działalnością starostwa. Poza tym ile minimum powierzchni mają takie wybiegi?
        Legionowo cierpi na deficyt terenów, poza tym jak napisano w przywołanym artykule prasowym wiele osób protestuje, gdy ma coś podobnego koło domu obawiając się zapachów, odgłosów szczekania itp.
        Trudno będzie znaleźć taki teren w Legionowie, aby nie budził on społecznych kontrowersji.
        • zdebeq Re: Wybieg dla psów 07.09.14, 23:05
          oczywiście, że chodziło mi o skrzyżowanie SObieskiego/ Warszawskiej. Jakiś głupi byłem.

psychomaszyna napisał:
          wiele osób protestuje, gdy ma coś podobnego koło domu obawiając się zapachów, odgłosów szczekania itp.
          szkoda, że to tylko taki na siłę szukany argument. Ci ludzie po prostu nie lubią psów i mają do tego prawo. Ale zorganizowanie takiego miejsca byłoby rozwiązaniem problemu.
          Jako niepodważalny ekspert w tej dziedzinie ( :D) postawię jeszcze jedno stwierdzenie. Niestety jeszcze jako społeczeństwo nie dorośliśmy do posiadania psów. Nie sprzątamy po nich, nie dbamy o nie, nie potrafimy ich wychować i zadbać o ich bezpieczeństwo.
          • mieszkanieczbloku Re: Wybieg dla psów 08.09.14, 09:29
            Jestem jak najbardziej za ..tym wybiegiem dla piesków. Przynajmniej nie srały by do windy, tylko grzecznie pospacerowały na Sobieskiego, żeby zrobić kupę. ;)
            • zdebeq Re: Wybieg dla psów 08.09.14, 10:13
              Jeżeli to jest głos przeciętnego mieszkańca miasta, to ja nie chcę już tego parku dla psów.
              to nie wina psa że jest gó... w windzie tylko jego właściciela
              • mieszkanieczbloku Re: Wybieg dla psów 08.09.14, 18:31
                No no pewnie że wina właściciela, bo jakby pobiegł z 10 piętra w te i nazad z pieskiem... to gówienko było by na schodach a nie w windzie. ;) A jak mi się wydaje piesek jak człek może mieć rozwolnienie a tym się rożni od człowieka że wstrzymania nie ma takiego samego.
                • zdebeq Re: Wybieg dla psów 08.09.14, 23:55
                  jak pies ma sranie, to albo jest chory, albo źle żywiony. Jak jest chory to się idzie do weteryniarza (to taki jak doktór tyle że od psów), a jak jest źle żywiony, to się trzeba dowiedzieć jak żywić dobrze.
                  • kka69 Re: Wybieg dla psów 09.09.14, 18:53
                    Wracając do tematu, to plac, o którym mowa jest chyba własnością prywatną.
                    A jeżeli już gdzieś miał by powstać jakiś powszechnie dostępny teren zielony na terenie miasta , to wolał bym , żeby to był park dla ludzi , a nie sralnia dla psów.
                    • zdebeq Re: Wybieg dla psów 09.09.14, 21:30
                      A dla ludzi, to palarnia, sralnia, szczalnia, pijalnia?
                      • nstemi Re: Wybieg dla psów 15.09.14, 21:17
                        Pomysł może i niegłupi, miejscówka też raczej nie przeszkadzałaby okolicznym mieszkańcom (bo rozumiem, że chodzi Ci o te chaszcze na rogu Sobieskiego i Warszawskiej).
                        Ale czy to się da zrobić? Oczami wyobraźni już widzę teren, zawalony psimi odchodami (no bo przecież kto by tam sprzątał), gryzącymi się psami (bo kto by tam szkolił psa) i awanturującymi się właścicielami :-). Chirurdzy weterynaryjni nie nadążą z łataniem ran, gdy wpadnie tam parę "doskonale ułożonych" psów.
                        Chociaż i tak ostatnio mam wrażenie, ze agresja psów przy agresji ludzi to pikuś jest...
                        • zdebeq Re: Wybieg dla psów 15.09.14, 23:08
                          miejsca dla ludzi z psami są organizowane w wielu miastach. W Gdyni jest plaża dla psów, która się okazała być czystsza niż te dla ludzi. Coraz większa ilość ludzi ma zwierzęta świadomie. I jako, że to moja dziedzina, to uważam, że ten odsetek rośnie bardzo szybko.
                          • ralphie Re: Wybieg dla psów 16.09.14, 08:00
                            zdebeq napisał:

> I jako, że to moja dziedzina, to uważam, że ten
                            > odsetek rośnie bardzo szybko.

I zwierząt w schroniskach też ale to inna bajka... Ciekaw, jak taki wybieg jest zorganizowany znalazłem jakieś przykłady. Super sprawa z podziałem obszaru na predyspozycje i potrzeby zwierzaków. Są też toalety, i właśnie, jako człowiek z dziedziny (jak jesteś w trakcie śniadania to dokończ ;) ): czy zwierze jest w stanie pojąć, że tam teraz znaczymy teren? (Zachowanie terytorialne). Spotkałem się też z zachowaniem, gdzie pies wytarzał się w .... by podobno "wtopić się w otoczenie". Często też obserwuję, jak to pies wyprowadza właściciela na spacer i ciąga go po okolicy w poszukiwaniu miejsca.
                            • zdebeq Re: Wybieg dla psów 16.09.14, 10:42
                              liczba zwierząt w schroniskach rośnie, bo nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt spowodowała, że stało się to dobrą możliwością na zrobienie biznesu. Bezdomność psów jest połączeniem gó...anego prawa, nieudolności samorządów, pychy i zarozumiałości organizacji nieużytku publicznego, impotencji lekarzy weterynarii i braku wiedzy właścicieli zwierząt.

wszystkie wątpliwości co do zachowań psów wynikają ze zdolności do zapanowania na czworonogiem. "zaznaczanie terenu" znacznie ogranicza się u zwierząt kastrowanych. A zgodnie z prawem w Polsce zwierzęta niehodowlane (czyli nie rodowodowe itp) nie mogą być rozmnażane, czyli powinny być wykastrowane. Takie odruchy także są kontrolowane jeśli zwierzę jest wychowane, a nie puszczone samopas. Jeżeli traktujemy spacer z psem jako wyjście do kibla, to trzeba się zastanowić czy na pewno jesteśmy temu psu potrzebni i on nam.
                          • nstemi Re: Wybieg dla psów 16.09.14, 21:30
                            To bardzo pocieszające, co piszesz. Tylko się cieszyć, że coraz więcej ludzi ma zwierzaki świadomie i ze zrozumieniem.
                            Plaża dla zwierzaków? To brzmi super. Dobrze wiedzieć.
                            Pozdrawiam
                            • zdebeq Re: Wybieg dla psów 24.01.15, 23:47
                              podbijam temat. dla fejsbukowiczów link:
                              www.facebook.com/wybiegdlapsow
                              • i.blotny Re: Wybieg dla psów 25.01.15, 14:14
                                Ktoś wrzucił tam mapkę z zakreślonymi obszarami pod taki wybieg - park JP2 nie nadaje się, bo bawi się tam mnóstwo dzieci. Działka na rogu Sobieskiego i Krasińskiego ma iść pod sklep zdaje się. Natomiast sensowny wydaje się pomysł zaadaptowania którejś części targowiska - przez większość tygodnia plac jest pusty i chyba niewiele trzeba, by dostosować go pod wybieg, który na soboty mógłby być placem targowym?
                                • trombonosek Re: Wybieg dla psów 25.01.15, 15:14
                                  I ludzie będą robić zakupy brodząc po kostki w psim gó...e ? Większość z posiadaczy psów nie jest w stanie sprzątnąć odchodów swojego "pupila" . Zasrane jest wszystko : trawniki, chodniki a nawet podmurówki ogrodzeń na wysokości ok. 30 cm. Ludzie odwracają się i odchodzą gdy ich pies się załatwia. Najfajniejsze jest to, jak sprzątając po swoim psie zastanawiam się, czy zebrałem właściwą kupkę. Spacer z psem staje się męczącym unikaniem wdepnięcia w gó...... Moim skromnym zdaniem dopóki wszyscy nie nauczymy się kultury i szacunku dla innych, taki wybieg będzie miał więcej przeciwników niż zwolenników.
                                  • i.blotny Re: Wybieg dla psów 25.01.15, 16:17
                                    Zakładam wzajemną symbiozę - właściciel czworonogów będą pilnować sprzątnięcia kartonów i foliowych torb coby ich zwierzaki krzywdy sobie nie zrobiły, a handlowcy będą bacznie liczyć i zgłaszać każdy niesprzątnięty zwierzęcy odchód.
                                    Bo jeśli dobrze rozumiem, ideą jest możliwość nieskrępowanej zabawy z psem na powietrzu, a nie stworzenie kuwety bez zobowiązań?
                                    • zdebeq Re: Wybieg dla psów 25.01.15, 16:59
                                      wybieg dla psów z założenia jest dla psów. musi być odpowiednio skonstuowany. Musi mieć odpowiednie podwójne furtki jako śluzy. Jakieś gadżety w środku tez by się przydały. Nie da się 3x w tygodniu demontować ogrodzenia. To chyba nienajlepszy pomysł. Kwestia sprzątania po psach to temat oddzielny i właściwie wybiegu dla psów nie dotyczy. Nie widzę sensu go poruszać. Użytkownicy pilnują się wzajemnie wszędzie wg tych samych zasad. Zasady reakcji tłumu po prostu
                                  • zdebeq Re: Wybieg dla psów 25.01.15, 17:02
                                    trombonosek napisał:

Moim skromny
                                    > m zdaniem dopóki wszyscy nie nauczymy się kultury i szacunku dla innych, taki w
                                    > ybieg będzie miał więcej przeciwników niż zwolenników.

nie widzę przeciwwskazań, żeby naród jednocześnie się uczył kultury i już ukulturalniony korzystał z tego typu udogodnień
    • zdebeq Re: Wybieg dla psów 05.05.15, 23:48
      dla tych co korzystają z fejsa, polecam:
      www.facebook.com/Legwet/videos/966952603329146/
      • prawdziwy_jankiel Re: Wybieg dla psów 21.05.15, 12:03
        gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo-wybieg-dla-psow-przy-sobieskiego-sonda/
        • zdebeq Re: Wybieg dla psów 21.05.15, 21:40
          dzisiaj było posiedzenie komisji ds rozwoju czy jakoś tak.
          zobaczymy. Postaram się temat monitorować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka