26.01.05, 20:43
wiele lat temu [to jest 5] nasze miasto zmienilo herb, nie wiem czy wszyscy
pamietaja jak kiedys wygladal, za czyja sprawa tak sie stalo, dlaczego?

szczerze mowiac to co jest teraz, hmm dla mnie ..., wyglada jak herby rodowe
szlachcicow, wystylizowany na bardziej nowoczesny, a tamten herb, mial
znaczenie metaforyczne, nyl wyjatkowy, nie podobny do zadnego w polsce,
niestety na razie nie znalazlem jakies obrazku, ale mysle ze gdzies jest na
pewno ;).

herb zostal uchwalony przez rade miasta, czy to znaczy ze co kadencje mozna
zmieniac taka wazna rzecz jak herb naszego miasta?
a wy uwazacie, ze lepszy byl ten czy poprzedni herb?
Obserwuj wątek
    • pkownacki Re: herb 26.01.05, 21:29
      pamietam pamietam:)slynny murek i ELka
      a moze zrobmy rankning herbow z naszego powiatu??
    • e-legionowo Re: herb 27.01.05, 09:09
      roberttak napisał:

> wiele lat temu [to jest 5] nasze miasto zmienilo herb, nie wiem czy wszyscy
      > pamietaja jak kiedys wygladal, za czyja sprawa tak sie stalo, dlaczego?
      >
      > szczerze mowiac to co jest teraz, hmm dla mnie ..., wyglada jak herby rodowe
      > szlachcicow, wystylizowany na bardziej nowoczesny, a tamten herb, mial
      > znaczenie metaforyczne, nyl wyjatkowy, nie podobny do zadnego w polsce,
      > niestety na razie nie znalazlem jakies obrazku, ale mysle ze gdzies jest na
      > pewno ;).

nic prostszego jak google.pl
      legionowo herb
      zaznaczyc grafika

w efekcie pod jednym z linkow znajdujemy stronę:
      www.wiw.pl/geografia/miasta/termin.asp?et=m_00329
      > herb zostal uchwalony przez rade miasta, czy to znaczy ze co kadencje mozna
      > zmieniac taka wazna rzecz jak herb naszego miasta?
      > a wy uwazacie, ze lepszy byl ten czy poprzedni herb?

jak widac poprzedni herb byl taki trche prymitywny ale jednak to L sie jakos
      kojarzylo z Legionowem a aktualny herb jest taki bardzo "dorosly" ale bez
      przeczytania w ktoryms wydaniu lokalnej gazety co symbolizuje nigdy bym sie nie
      domyslil. A jak ktos jest zainteresowany zapoznaniem sie z tym co symbolizuje to
      internet jest wielki czyli:
      www.legionowo.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=39&lang=
      • spyder Re: herb 27.01.05, 09:34
        e-legionowo napisał:

> jak widac poprzedni herb byl taki trche prymitywny ale jednak to L sie jakos
        > kojarzylo z Legionowem a aktualny herb jest taki bardzo "dorosly" ale bez
        > przeczytania w ktoryms wydaniu lokalnej gazety co symbolizuje nigdy bym sie
        > nie domyslil.

Nie wiem czy mogę się wypowiadać w tym temacie, ponieważ dopiero od niedawna na
        stałe przebywam w Legionowie (od 10 miesięcy), ale moje związki z tym miastem
        sięgaja 1997 roku, więc spróbuję.

Tak jak to zauważył E-legionowo powyżej, poprzedni herb łatwo kojarzył się z
        Legionowem, ale był mocno uproszczony, natomiast obecny jest bardziej
        skomplikowany. Niestety, bez znajomości opisu symboliki w nim zawartej, nikt
        nie jest w stanie zrozumieć, co on przedstawia.

Moim skromnym zdaniem, po poznaniu symboliki obecnego herbu, ten obecny
        bardziej pasuje do Legionowa. Ale to jest tylko moje zdanie. Nie każdy musi się
        z nim zgadzać.

Odpowiadając na pytanie zawarte w poście Roberttaka, dotyczące uchwalania
        herbu, to moim zdaniem nie można go zmieniać od tak sobie. Taka rzecz
        reprezentuje miasto, a nie Radę tego miasta, więc trzeba mieć poważne powody,
        żeby go zmienić. Na marginesie dodam, że powinno być przygotowanych kilka
        propozycji herbu, a ostateczny kształt powinni wybierać mieszkańcy w referendum.

Pozdrawiam
        • kwitkows Re: herb 27.01.05, 10:03
          Przygotowania do zmiany herbu trwały chyba od poczatku lat 90-tych. Ogloszono nawet dwa czy trzy konkursy na herb. I chyba wybrano dobrze. Orzelek legionowy jest bardzo czytelny, a herb szlachecki jest tak samo nieczytelny jak w calej Polsce ;-) Poprzedni herb kojarzyl sie z Legionowem - jako blokowiskiem, te cegielki mialy nawiazywac chyba tylko do fabryki domow (szkoda ze cegly a nie wielka plyta). W dodatku byl niezgodny z zasadami heraldyki.
    • stary.prochazka przepraszam, że się wtrącę 27.01.05, 11:39
      podobna sytuacja miała miejsce w Pruszkowie, kilka lat temu zmieniono nam
      herb.Poprzedni herb był prosty i bezpretensjonalny:tarcza podzielona na dwa
      pola, czerwone i zielone a pośrodku czarny kontur koła zębatego
      (przemysł,obrabiarki)z dużą literą "P" wziętą ze stylistyki logo pruszkowskiego
      już nieistniejącego Porcelitu.
      Obecnie herbem Pruszkowa jest (jak to ktoś elegancko określił) "kocia morda
      przytrzaśnięta drzwiami". Oto fragment artykułu na jego temat:
      www.herby.org.pl/Archiwum.html
      "KOCIA HERALDYKA"
      Prezentujemy aktualny herb Pruszkowa, który "wygrał" konkurs. Dołączyliśmy
      opinię prezesa Polskiego Towarzystwa
      Heraldycznego, Stefana K. Kuczyńskiego, obecnie także przewodniczącego Komisji
      Heraldycznej przy MSWiA. Prezes stwierdza
      autorytatywnie, iż "projekt herbu jest zgodny z zasadami heraldyki", co jest
      niestety zwykłym oszustwem.
      Herb zawiera dwa podstawowe błędy i kilka pomniejszych. W heraldyce polskiej
      nie występowała tarcza typu "wazonik"
      (została ściągnięta z niemieckiej publikacji), a wśród zwierząt heraldycznych
      nigdy nie pojawiał się "kot ściśnięty
      drzwiami", ani też inne tego typu groteskowe wyobrażenia zwierząt (prosimy
      sprawdzić w herbarzach miast polskich). [...]
      Herb ten wywołał głośny skandal. Przez kilka miesięcy telefonowali do nas
      oburzeni mieszkańcy Pruszkowa prosząc o
      interwencję, dwukrotnie też przyjeżdżała delegacja radnych. Współorganizatorem
      imprezy było Polskie Towarzystwo
      Heraldyczne. Trzech jego członków (z prezesem Kuczyńskim na czele) zasiadło w
      jury, a czwarty uczestniczył w konkursie.
      Wygrał oczywiście ten czwarty.
      Pozdrawiam Legionowo

PS:oczywiście nie przyznaję się do nowego herbu miasta:)
      • roberttak Re: przepraszam, że się wtrącę 27.01.05, 15:18
        z linku ktory zapodal stary.prochazka cytuje:
        "..., natomiast rada, "żeby miasto raczej przyjęło samego orła" wręcz
        infantylna, bowiem jest on już godłem blisko 50 miast, a herb to także znak
        rozpoznawczy. Należy też pamiętać, iż w herbie najważniejsza jest koncepcja, a
        tego właśnie nie mogą w żaden sposób zrozumieć niedouczeni "specjaliści" z
        Komisji. Reszta, w tym i stylizacja, jest już sprawą drugorzędną (ostateczną
        stylizację robi się na końcu)."

pamietam jak przepieknie w przedszkolu uczylem sie o metaforyce naszego herbu,
        wcale to nie bylo zwiazane z blokowiskiem, a raczej budowa, rozwojem, i te nie
        wypelnione cegielki, potrzeba jeszcze wiele pracy, jest jeszcze wiele do
        zrobienia, zbudowania,.... rozwoj....
        • kwitkows Re: przepraszam, że się wtrącę 28.01.05, 10:02
          Nie rozumiem o co Ci chodzi. Przeciez nowy herb jak najbardziej ma dobra koncepcje, co zostalo podkreslone we fragmencie, ktory zacytowales. Natomiast nasz stary herb mial jedna podstawowa wade (jesli chodzi o heraldyke) - w herbach nie umieszcza sie liter. A sama metaforyka starego herbu, z tym rozwojem i budowa to troche chyba juz nie na miejscu. I pachnie PRLem.
          • guayazyl1 Re: przepraszam, że się wtrącę 28.01.05, 16:20

a mnie nigdy sie nie podobal ten stary herb Legionowa sprzed 2000 roku.
            wygladal jakby wyszedl z pracowni prymitywisty. a "elka", ktora w oryginale
            jest fantazyjnie powykrecana, w licznych kopiach wychodzila fatalnie.poza tym
            nie byl zgodny (co podkreslano) z zasadami heraldyki.
            tak wiec mamy piekny herb...uroda miasta pozostawia wiele do zyczenia.
            --
            zycie jest zbyt powazne by o nim powaznie mowic...
            • roberttak Re: przepraszam, że się wtrącę 28.01.05, 18:07
              z linku wynika ze podobnia jak w pruszkowie i 50 innych miastach herbem jest
              orzel - a herb powinien byc reklama, barwy mamy tez bardzo popularne, nic
              wyjatkowego

sorki ale nie bede mowil gdzie mam zasady heraldyki ;)

a tak nie na temat, miasto jak wiekszosc miast w polsce, ale i za granica,
              wiecie ze bedac na bialorusi (wiem z autopsji), czy w rosji, na ukrainie (z
              filmow) mozna isc na stacje i zorientowac sie ze jest identyczna jak nasza,
              taka sama kladka, takie same balustrady, oslony, mozna spotkac tyle fajnych
              podobnych akcentow, ale tez wiele wspanialych innych, zycie jest ql (hehe w
              zwiazku z wydaniem zbyt duzej ilosci kasy przezywam jakies rozne dziwne stany
              emocjonalne, stad te dziwne posty ;) )
              • kwitkows Re: przepraszam, że się wtrącę 29.01.05, 20:21
                W artykule bylo napisane, ze 50 miast ma SAMEGO orla w herbie i dlatego taka propozy Rady byla bez sensu. Jesli by policzyc miasta, ktore maja orla i cos jeszcze w herbie to by wyszlo duzo, duzo wiecej.
          • stary.prochazka Re: przepraszam, że się wtrącę 28.01.05, 18:48
            nowy herb może i ma dobrą koncepcję, ja się nie znam na heraldyce, ale nie ma
            nic wspólnego z Pruszkowem (co najwyżej z jego małą częścią).Miasto Pruszków
            jako takie powstało dzięki przemysłowi a nie dzięki rodowi Potulickich (jak
            zdaje sie twierdzić herb) który mial tutaj majątek(folwark).
            W zasadzie moge uznać nowy herb za silenie się na pretensje do tradycji
            historycznych, których Pruszków po prostu nie ma, bo powstal w II poł XIX
            wieku.Z tego powodu symbolem miasta powinno byc raczej jakieś logo a nie
            prawdziwy herb; obecny herb jest chyba raczej symbolem wsi Pruszków ktora
            należała do Potulickich/Grzymałów a pózniej dzieki kolei stała się ważnym
            ośrodkiem przemysłowym a następnie miastem(co zresztą zawdzieczamy Niemcom,
            którzy nadali nam prawa miejskie podczas okupacji w 1916).
            Ja, jako rodowity Pruszkowiak, nie akceptuję go i trzymam się starego herbu;może
            nie jest przepiękny ale ładniejszy od nowego.
            Pozdrawiam;)
            • roberttak Re: przepraszam, że się wtrącę 28.01.05, 19:23
              i bardzo serdecznie popieram :) , pefko walczcie o herb

a moze zaczniecie organizowac mase u siebie ;) :D
              • stary.prochazka Re: przepraszam, że się wtrącę 29.01.05, 18:27
                jak na razie masy krytycznej u nas nie ma ale mamy alleycaty i alleypiasty

alleypiast.kemot.9o.pl/
                odrodziło się Towarzystwo Cyklistów w Pruszkowie (zał. 1932)

www.tcp.org.pl
                A jak Bozia da, to już niedługo będziemy mieli jedyny w tej części Europy kryty
                tor kolarski, który się buduje obok basenu, mozna go zobaczyc na www.pruszkow.pl

Pozdrawiam
                • roberttak Re: przepraszam, że się wtrącę 29.01.05, 18:40
                  pruszków stolica polskiego kolarstwa ;)
                  to juz wiecie co powinniscie miec w herbie :D
            • kwitkows Re: przepraszam, że się wtrącę 29.01.05, 20:22
              Ale ja pisalem o herbie Legionowa ;-)
              • guayazyl1 ja tak ogolnie... 29.01.05, 21:50

czy ma ktos w pamieci jeden z odcinkow kultowego "Czterdziestolatka" w ktorym
                panstwo Karwowscy zeby dowartosciowac siebie i swoje M4 obstalowali u artysty
                portret przodka? wygladalo to karykaturalnie ale w tym czasie beznadziei,
                bylejakosci i szarzyzny kazdy byl steskniony kawalka normalnosci i skrawka
                koloru. jedni wzdychali wiec do pewexowskich wranglerow, inni do Rolling
                Stonesow z przemyconej plyty, jeszcze inni do pozolklych fotografii
                pamietajacych dobre czasy.
                do wojny setka miast mogla pieczetowac sie herbami. podejrzewam, ze teraz jest
                ich kilka razy wiecej bo ustawa o samorzadzie terytorialnym daje prawo do
                herbu, flagi i pieczeci nawet Kokluszowi Dolnemu i Parchatkom. po czterdziestu
                paru latach pospolitosci panstwa robotnikow i chlopow niektorzy szukaja na
                gwalt portretu szlacheckiego przodka...
                --
                zycie jest zbyt powazne by o nim powaznie mowic...
                • stary.prochazka Re: ja tak ogolnie... 30.01.05, 11:33
                  > czy ma ktos w pamieci jeden z odcinkow kultowego "Czterdziestolatka" w ktorym
                  > panstwo Karwowscy zeby dowartosciowac siebie i swoje M4 obstalowali u artysty
                  > portret przodka?

a czy oni nie kupili go na aukcji? Bo ja pamiętam odcinek z aukcją obrazów i
                  wydaje mi się że wtedy Karwowscy weszli w posiadanie portretu przodka.
                  Zgadzam się z ogólną myślą guayazyla:)
                  • kwitkows Re: ja tak ogolnie... 30.01.05, 11:50
                    Kupili go wczesniej czy tez dostali. Ale potem postanowili sprzedac na aukcji i ostatecznie na tej samej aukcji znowu go kupili ;-)
              • stary.prochazka Re: przepraszam, że się wtrącę 30.01.05, 11:29
                te posty tak się układają że czasem ciężko się połapać, do kogo są skierowane;
                ja np. musiałem się wczytać i zastanowić czy to do mnie i na wszelki wypadek
                odpisałem;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka