Dodaj do ulubionych

Kiedyś był prom

29.05.05, 00:24
Kiedys koło szkoły był prom na Małołękę. Dziś można przejść tylko kładką. Czy
połączenie brzegów w centrum Nieporętu byłoby przydatne?
Obserwuj wątek
    • pam_pa_ram_pam Re: Kiedyś był prom 30.05.05, 12:09
      Wpłynęłoby to na rozwój budownictwa po drugiej stronie Kanału.
      Ale musiałby to być most, nie prom. Ten stary prom to służył do przewozu bydła
      na paszę (gospodarstwa były po jednej stronie, a pastwiska po drugiej). Dziś
      chyba już nikt po stronie zachodniej bydląt nie hoduje...
    • alabamaboy Re: Kiedyś był prom 30.05.05, 22:07
      Witam,

jasne żeby się przydało, nawet bardzo , ile krócej by było jechac np.
      samochodem z ul. Zwycięstwa to "centrum" Nieporętu, no ale most chyba w tym
      miejscu to sprawa nierealna.
    • ewelina10 Re: Kiedyś był prom 31.05.05, 20:07
      patrząc na realne warunki w naszym kraju nie sądzę, aby w tym miejscu
      niezbędna była jakaś "przeprawa" przez kanałek królewski. nie ma tam takich
      możliwości.

dosyć blisko jak na jazdę samochodem, bo niecały kilometr od tego miejsca, w
      Nieporęcie jest przecież skrzyżowanie dróg prowadzących na Zegrze i
      Białobrzegi. bardziej właściwą inicjatywą byłaby jego przebudowa, wytyczenie
      bezpiecznego przejścia dla pieszych, które znajduje się tam w bardzo
      nieodpowiednim miejscu i ryzykownym dla pieszego oraz poprowadzenie dalszego
      ciągu ścieżki rowerowej, przerwanej wcześniej.
      • chaladia Re: Kiedyś był prom 04.06.05, 00:06
        Generalnie środek cięzkości Gminy Nieporęt przesuwa się systematycznie na
        południe. Centrum z zabytkowym kościołem, sklepem gminnym, Urzędem Gminy,
        pocztą, strażą pożarną i ośrodkiem zdrowia oddala się odrowijającej się
        zabudowy. Powiedziałbym, że obecnie centrum to Głogi, a zwłaszcza knajpki tamże
        i sklep "Anka", czynny "zawsze". Tam się najwięcej buduje, choć ostatnio tempo
        wykańczania domów na "Głogach" nieco osłabło. I tam jest most na drugą stronę
        Kanału Żerańsdkiego. Gdyby zbudowano następny most na osi kościoła - to
        służyłby chyba tylko listonoszowi z poczty do dowożenia listów do Izabelina...

Grabina też się systematycznie rozbudowuje, powoli dojdzie do 1000
        mieszkańców... tylko sklepu coś zbudować nie można, bo działka pod sklep jest
        na terenie Warszawy, a Kaczyńśki jak może, to przeszkadza.
        • alabamaboy Re: Kiedyś był prom 07.06.05, 00:38
          Centrum to centrum jest jedno

Uważam że "stary Nieporęt" ma dużo bardzie specyficzny i sympatyczny klimat -
          szczególnie kościół i Plac Wolności oraz latarnie wzdłuż Jana Kaziemierza.
          Głogi kojarzą mi się z napływem nowobogackiej masy ludzi na podwarszawskie
          tereny - takie odnoszę wrażenie
          • pam_pa_ram_pam Centrum się rusza... 07.06.05, 14:44
            Najlepszym przykładem jest Warszawa - teraz Centrum powoli przenosim się na
            Zachód, na oś Jana Pawała Marchlewskiego, a nawet Towarowej/Okopowej. Okolice
            PKiN-u powoli stają się "dziurką w ciastku".

Co do Nieporętu, który z ciekawościa obserwuję (mieszka na terenie Gminy moja
            rodzina) to centrum administracyjne istotnie pozostaje w okolicach Placu
            Wolności, bo Urząd, Kościół, Poczta i Remiza, nawet Ośrodek Zdrowia i
            przedszkole... ale ludnościowo to centrum przeniosło się na Głogi. Dlatego tez
            Anka jest świetnie zaopatrzonym sklepem, czynnym od rana do nocy, a Sklep
            Gminny przy Urzędzie przedstawia żałosny widok.

Nie zgadzam się, że Głogi są siedliskiem "nowobogackich". To jest osiedle
            drobnego biznesu i usług. Co to za "nowobogaccy"? Dlatego też ci ludzie, stale
            przebywając na miejscu stworzyli dostateczny popyt, by mógł rozwinąć się
            handel, catering i co tam jeszcze. A taka np. Grabina, zamieszkała przez
            niewątpliwie zamożnych ludzi zatrudniających się w Warszawie nie potrafi
            utrzymać nawet małego sklepiku...
            • caniggia4 Re: Centrum się rusza... 09.06.05, 13:43
              Drogi kolega, Centrum Nieporętu zawsze było i jest na Placu Wolności, tzn.
              stary Nieporęt. A co do Głogów, to pragnę przypomnieć że przed kilkoma laty
              mieszkańcy tego osiedla błagali by włączono ich do granic Nieporętu,( słynne
              już przesuwanie znaku Nieporęt, przed osiedle od strony Warszawy, wcześniej
              stał przed Lipami.)A co do sklepu Anna, to ja bym nie określił go jako
              świetnie zaopoatrzonego,( pomijam czystość ? i ceny?). A to że jest otwarty od
              świtu do nocy w świątek , piątek i niedzielę uważam za zgrozę, i brak szacunku
              dla świąt, i nie mówię tu o świętach kościelnych, gdyż nawet w dniu 3 maja
              Swięto Narodowe ów sklep był otwarty, a jego właściel skąd innąd radny powiatu,
              wieczorem udawał patriotę na placu Wolności w Nieporęcie. Ach co za kraj.
              • pam_pa_ram_pam Re: Centrum się rusza... 10.06.05, 15:47
                Może i centrum Nieporętu było kiedyś na Pl. Wolności. Czy jest tam dziś, to już
                wątpię. Choćby z powodu gęstości zaludnienia i poziomu oferowanych tam usług.
                Co do "Anki" to uważam, że choć to napewno nie jest "Carrefour", to również
                napewno nie ma porównania ze sklepem gminnym za Urzędem Gminy, gdzie strach
                wchodzić, a co dopiero kupować cokolwiek...
              • ewelina10 Re: Centrum się rusza... 10.06.05, 17:47
                Osobiście nie uważam, aby otwarty handel w dni świąteczne był czymś szkodliwym.
                Jestem za swobodną możliwością wyboru dokonywaną przez samych klientów.

Sklep Anna tworzy centrum handlowo-usługowe otwarte non stop. Dla mnie
                największym jego plusem, poza dobrym zaopatrzeniem, jest usytuowany przy nim
                duży parking na kilkanaście samochodów. Stoi przy trasie przelotowej Warszawa –
                Zalew więc nic dziwnego, że największy wzrost w handlu odbywa się w weekend
                dzięki przyjeżdżającym tutaj działkowiczom z Warszawy.

Na osiedlu Głogi i w okolicach wciąż przybywają nowe domy. Wybudowano kościół,
                który na wsi stanowi miejsce spotkań dla okolicznej społeczności.
                Po otwarciu gimnazjum, w którym obecnie trwają prace wykończeniowe - to tutaj
                będzie skoncentrowane życie mieszkańców Gminy Nieporęt.
                • chaladia Re: Centrum się rusza... 10.06.05, 19:53
                  Dodajmy do tego trzy knajpki, w tym "Waldka", który poziomem kuchni mógłby
                  konkurować z najlepszymi w Warszawie.
                  • capacity Re: Centrum się rusza... 10.06.05, 21:21
                    Zapytam, bo nie mogę skojarzyć gdzie i co to jest "Waldek"?
                    • chaladia Re: Centrum się rusza... 10.06.05, 23:32
                      "Obiady Domowe" na Husarii.
                      Najlepsze pierogi w Warszawie i okolicy, do tego po złotówce sztuka.
                      Podobnie dobre naleśniki. I na tym nie koniec...
                      • chaladia Re: Centrum się rusza... 13.06.05, 22:58
                        www.obiady.com/loader.html
        • ethlin Re: Kiedyś był prom 02.07.05, 22:39
          Ja równiez pierwsze słyszę aby środek ciężkości Nieporętu rzekomo miał sie
          gdziekolwiek przenosić. Centrum kazdego miasteczka czy wsi jest tam gdzie
          znajdują się:
          a) urząd gminy
          b) kościół
          c) cmentarz
          d) poczta
          e) ośrodek zdrowia

Grabina to po prostu sypialnia dla Warszawy i nie ma nic do zaoferowania poza
          zielenią.
          Zalew do Grabiny czy do Głogów raczej sie nie zbliży a to główna atrakcja gminy
          Nieporęt.
          O jakich knajpkach piszesz Chaladia? Jedyną knajpą kojarzoną z Nieporętem jest
          w tej chwili Klepisko, ciekawa jestem kto słyszał o tych Twoich pierogach czy o
          obiadach domowych bo ja jak mieszkam tu 25 lat to znam je tylko z szyldów i
          Twoich opowieści.
          Wracajac jednak do sedna sprawy - mnie również nie wydaje się by droga nad
          Kanałem była koło szkoły niezbędna, a prom rzeczywiście służył głównie do
          przewozu bydła.
          • agnessi44 Re: Kiedyś był prom 24.11.05, 20:17
            JA rownież zdecydowanie się zgadzam że Centrum Nieporętu raczej nie zmieni
            swojej lokalizacji!!! A czy ktoś z Was płynął kiedyś tym promem?? To była
            zabawa, pamiętam to z dzieciństwa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka