madzia69 25.10.05, 19:05 pamiec zmarlych na cmentarzu legionowskim uczcimy hot dogiem i wata cukrowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-legionowo Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:09 madzia69 napisała: > pamiec zmarlych na cmentarzu legionowskim uczcimy hot dogiem i wata cukrowa? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:12 no w zeszlym roku przed brama glowna w oczy szczypal dym przypaloej parowy, na twarz spadaly szczatki waty cukrowej bo strasznie wialo, a krajobraz sklepienia upiekszaly roznokolorowe baloniki foliowe... bleeeeeeeeeeeeeeee... koszmar z ulicy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:24 madzia69 napisała: > no w zeszlym roku przed brama glowna w oczy szczypal dym przypaloej parowy, > na twarz spadaly szczatki waty cukrowej bo strasznie wialo, > a krajobraz sklepienia upiekszaly roznokolorowe baloniki foliowe... > bleeeeeeeeeeeeeeee... > koszmar z ulicy... ;) ja zawsze od tylu podjezdzam, blizej, mniej tloku i brak tej "wsi" Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:29 apeluje do miejscowych o pozostawienie aut pod blokami.. Leniuchy ...dajmy sznse zaparkowania przyjezdzajacym z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:39 madzia69 napisała: > apeluje do miejscowych o pozostawienie aut pod blokami.. > Leniuchy > ...dajmy sznse zaparkowania przyjezdzajacym z daleka no coz ja sie zalicze do leniuchow, nadal jestem na rekonwalescencji :( Odpowiedz Link Zgłoś
martyna.j Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:13 Pewnie tak... jeśli miasto udostępnia bezpłatny transport na cmentarz, to musi to sobie odbić wyrażając zgodę na watę, hot-dogi, gofry, itp. pobierając za to opłatę :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:30 dokad ten swiat zmierza? ;( wszystko mozna juz kupic... Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:40 temat cmentarzy ciekawy jak kupię jakieś kwiatyto Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 25.10.05, 19:45 mysle ze ciekawy, dla sprzedawcy kwiatyto - bylby bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 19:47 listopadowe popoludnie rzadko bywa upalne. raczej na odwrot...chlodne, wietrzne i deszczowe. rozumiem zziebnietych ludzi, ktorzy czesto po dlugiej podrozy chca zjesc cokolwiek chocby w towarzystwie cmentarnej bramy.nie ma w tym nic nadzwyczajnego. baloniki? to juz lekkie przegiecie. ogladalem niedawno w internecie oferty firm, ktore proponuja opieke nad grobem. oprocz porzadkowania i zapalania zniczy pracownik firmy moze wykonac modlitwe. to dopiero komercja. -- zycie jest zbyt powazne by o nim powaznie mowic... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 19:53 glod... ...ale prazona kukurydza nad grobem matki...? ide oddac sie refleksji, a tu mnie dochodza zapachy... i juz o niczym innym nie mysle tylko o tym z czego ta parowka... albo ze obwarzanek twardy... albo ze mi sie do nowego futra z uzywanej odziezy przykleil kawal rozowej waty cukrowej... Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 20:13 upraszczasz...co poniektory to i w swiatyni...przy zapachu kadzidel mysli tylko o grochowce. -- zycie jest zbyt powazne by o nim powaznie mowic... Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 20:38 wiem, ja wlasnie o takich ludziach slabej woli mowie... min. o sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 20:41 po co tak kusic... nie lepiej stragan z rozancem postawic, kilku nawracajacych - obiecujacych i cala redakcje pisma katolickiego... wtedy byloby swieto Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 23:33 madzia69 napisała: > po co tak kusic... > nie lepiej stragan z rozancem postawic, kilku nawracajacych - obiecujacych i > cala redakcje pisma katolickiego... > wtedy byloby swieto widac ze masz bardzo slaba wole, ja nie jestem wzorem katolika ale chyba w Swieto Zmarlych raczej chodzi o oddanie czci zmarlym, niektory z nich byli nam jeszcze nie tak dawno bardzo bliscy. i zadne zapachy, i inne rzeczy odwracajace uwage nie maja w tym momencie zadnego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: ganic parowkozercow?.. 01.11.05, 14:37 musimy się przyzwyczaić bo to są dni ludzi zaraDNYCH CZYLI KRADŃĄCYCH TE LADNE KWIATKI Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: ganic parowkozercow?.. 28.10.05, 23:38 masz racje, madzia69 chyba nie miala "aszczytu" bywac na cemntarzu polnocnym w Wawie jeszcze przed otwarciem bocznej i tylnej bramy. "spacerek" kilkaset metrow przez prawie puste przestrzenie, odmowienie modlitwy na 2-3 grobach i powrot znow kilkaset metrow nastawionym na malo przyjemny listopadowy wiatr spokojnie tlumaczy chec zjedzenia czegos na goraco lub wypicia herbaty po wyjsciu z cmentarza, dla czesci ludzi czeka potem jazda autobusami przez cala Wawe a czasem i odlegly kraniec Polski i jak madzia insynuuje ludzie predzej jedza przed odwidzenim cmentarza lub p wyjsciu, nie widzialem nigdy zeby ktos bral np. hotdoga na teren cmenatrza, ktos taki musilby byc wyzuty z jakichkolwiek uczuc Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 01.11.05, 13:22 W tym roku było niestety tradycyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 02.11.05, 12:52 e tam... zaskoczyla mnie szeroka paleta barw waty cukrowej, w tym roku wate mozna bylo idealnie dobrac do futra... a i z nowosci byly gofry i rurki z bita smietana :) a i te zapalniczki do zniczy.. widzieliscie... one mialy taka "dewocjonalna" forme... w sumie nie bylo zle... i ta piekna pogoda... Odpowiedz Link Zgłoś
aretah Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 02.11.05, 13:56 Mam załowac, ze 1 listopada nie było mnie w Legionowie? Chyba nie... Nie noszę futra, więc wata nijak by mi nie pasowała, hot dog też nie jest moim ulubionym jedzeniem, a tam gdzie byłam, było jakoś normalnie... i nawet do zniczy dodawali pudełko zapałek a nie zapalniczkę... Tylko w tym roku nastrój zupełnie nie ten... ale to przez życie :( Odpowiedz Link Zgłoś
gapajestem Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 02.11.05, 21:55 A nijak się to ma oburzenie Wasze (drodzy forumowicze) do tego co pokazała Miejscowa, chodzi mi o fotoreportaż z ostatniej strony na którym pokazali biesiadujących na cmentarzu w Legionowie Romów (wódka, kiełbasa itd.) Oczywiście to inna tradycja, inna kultura, ale jak widać można i tak Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Czy w tym roku tradycyjnie... 02.11.05, 22:29 O tempora! o mores! Odpowiedz Link Zgłoś