Dodaj do ulubionych

przeglad prasy - klasztor w Legionowie

02.11.05, 16:29
W Legionowie najprawdopodobniej powstanie klasztor siostr Urszulanek - Rada
miasta wyrazila zgode na bezprzetargowe przekazanie gruntu w uzytkwoanie.
Wg radnych SLD - gmina straci na tym kilka tysiecy zlotych miesiecznie... a
budowa klasztoru ma ruszyc w polowie 2006 r.
A jak Panstwo sie do tego ustosunkuja??
Obserwuj wątek
    • zuzka323 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 18:51
      do pięciu kościołów brakuje nam jeszcze tylko klasztoru....bo zapewne nie ma
      ważniejszych wydatków w mieście:((
    • kwitkows Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 18:55
      W TiO ostatnio czytalem, ze radni mimo wszsytko byli przeciwni. Ale widac raptem im sie odmienilo:
      toiowo.tio.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=90&Itemid=1
      Niby szczytny cel, ale szczerze to nasz szanowny prezydent chyba faktycznie przesadza z tym rozdawnictwem nie swojego majatku. Ciekawe czy tam tez postawi tabliczke, iz przekazano za darmo z polecenia prezydenta (tak jak przy wszystkich remontach sie szyci, ze to z jegio polecenia).
      • e-legionowo Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 20:52
        bylo kiedys takie humorystyczne powiedzenie srednich lotow...
        ksieza na ksiezyc:))
        • psychomaszyna Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 23:16
          A bylo tez takie: "ruskie czolgi do Wolgi"

O ile pamietam - bylo to graffiti w przejsciu podziemym pod Rotunda na poczatku
          lat 90...
      • madzia69 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 21:00
        szczytny cel?
        szczytny cel to bezdomni, samotne matki z dziecmi, sieroty, inwalidzi wojenni,
        nieuleczalnie chorzy... wyeksmitowane na brukwielodzietne rodziny...glodujacy
        emeryci, a nie fanatyczki!!!

ale Ci to tylko kopa w dupe dostana...
        • clakier Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 07:52
          z tego co napisali w prasie przy tym klasztorze ma być dom samotnej matki..
          • aretah Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 09:21
            A nie lepiej odwrotnie? Najpierw dom samotnej matki, a potem klasztor? Co
            pilniejsze?
        • psychomaszyna Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 19:42
          Może najpierw warto się dowiedzieć o co chodzi, zanim się wygłasza jakieś
          bardzo krytyczne poglądy? (w kontekście artykułu z "Miejscowej")
    • polokokt Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 21:06
      moim zdaniem zbedna darowizna. Kosciol jest tak bogata instytucja ze spokojnie
      stac go na kupienie sobie jakis gruntow. troche razi mnie takie traktowanie
      kosciola i tym podobnych instytucji gdy praktycznie kazdy ksiadz ma samochod,
      kazdy biskup szofera z kierowca a bank Watykanu (do ktorego przeciez kosciol
      kazdego kraju wplaca jakas skladke) ma jakies ogromne obroty.. (kiedys czytalem
      na ile je sie szacuje, bo sam Watykan nie ujawnia tej kwoty).

Poza tym ostatnio wyasfaltowano ulice Obroncow Lwowa od ul. Strużańskiej do
      kosciola w krzakach (na wysokosci osiedla piaski) gdy juz do tego kosciola
      można było dojechać utwardzoną i wyremontowaną ulicą Długą. Przy wyasfaltowanym
      odcinku stoi może 5 domów. Więc nie wiem co za sens był w tym żeby tą uliće
      wyasfaltować. A ul. Wąska po drugiej stronie strużańskiej przy której znajduje
      sie nowe osiedle domków jednorodzinnych, do tego kilkanascie starych domków
      które stały już tam wcześniej pozostała nietknięta, ba... nawet została
      wykreślona po raz kolejny (to już chyba 4 raz) z planu inwestycyjnego na
      następny rok.
      A co mnie jeszcze ostatnio zaciekawiło (i już napisałem o tym do prezydenta
      miasta) że co to za firmy w tym naszym mieście wygrywają przetargi na remont
      ulic, ze od tygodnia Rejmonta i Batorego rozwalone i wyfrezowane. Pod
      wiaduktem też rozkopane i nie wiadomo kiedy się skończy, Jagiellońska też
      rozkopana i nie widać nic żeby posuwało sie do przodu. Najpierw ułożyli na
      Batorego krawężniki i kostkę do odpływania wody do studzienek, po czym
      wyfrezowali i zniszczyli użożoną wcześniej kostkę i krawężniki... :) A na
      takiej Wsi pod Pułtuskiem co się zwie Winnica położyli w dwa dni droge równą
      jak stolnica o nośnoście takiej że załadowany TIR może po niej jeździć.
      Generalnie nie jestem w stanie sobie wytłumaczyc czemu te remonty w tym mieście
      tyle trwają?
      • madzia69 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 21:10
        nie boj,
        ktos na pewno wziął "nagrode" za te przetargi ;)
        • pkownacki Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 21:24
          ostatnio poruszana tu byla kwestia "nagrod" i chyba lepiej jednak bez dowodow
          nikogo o branie "nagrod" nie oskarzac
          • kwitkows Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 08:19
            Lepiej napisac: "moglbym powiedziec, ze ktos dostal nagrode, ale tego nie zrobie" ;-)
      • e-legionowo Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 05.11.05, 01:42
        polokokt napisał:

> moim zdaniem zbedna darowizna. Kosciol jest tak bogata instytucja ze spokojnie
        > stac go na kupienie sobie jakis gruntow. troche razi mnie takie traktowanie
        > kosciola i tym podobnych instytucji gdy praktycznie kazdy ksiadz ma samochod,
        > kazdy biskup szofera z kierowca a bank Watykanu (do ktorego przeciez kosciol
        > kazdego kraju wplaca jakas skladke) ma jakies ogromne obroty.. (kiedys czytalem
        >
        > na ile je sie szacuje, bo sam Watykan nie ujawnia tej kwoty).
        no tak trafilo na biednych i to powolywanie sie na testament Papieza, jakie to
        plytkie i populistyczne

> Generalnie nie jestem w stanie sobie wytłumaczyc czemu te remonty w tym mieście
        >
        > tyle trwają?
        zeby bylo widac ze sa prowadzone prace, gdyby zrobili szybko moze nikt by nie
        zauwazyl :P
    • psychomaszyna Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 02.11.05, 23:18
      A ile tego gruntu przekazano?
    • w.iwo jak to jest z klasztorem 03.11.05, 09:50
      Po Zgromadzeniu Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu i Zgromadzeniu Sióstr
      Wspomożycielek Dusz Czyśćcowych w Legionowie rozpocznie swoją misję Zgromadzenie
      Sióstr Urszulanek Niepokalanej Maryi Panny. Rada miasta na ostatniej sesji
      wyraziła zgodę prezydentowi na przekazanie w użytkowanie wieczyste w trybie
      bezprzetargowym 6 tys. m2 gruntu pod budowę klasztoru. Radni nie byli jednak w
      tej sprawie jednomyślni.

Klasztor ma zostać zbudowany przy ul. Grottgera w Legionowie. Ma tutaj działać
      pogotowie opiekuńcze dla samotnych matek, przedszkole na blisko 100 dzieci, a
      także żłobek. – Ta działalność jest w naszym mieście bardzo potrzebna – mówi
      Roman Smogorzewski – w tym roku mieliśmy na przykład duży problem, aby zapewnić
      wszystkim chętnym miejsca w przedszkolach. Podobnie było z jedynym w powiecie
      żłobkiem. Te argumenty nie do końca przekonały czwórkę radnych z SLD i
      Przyjaznego Miasta. – Nikt z nas nie ma wątpliwości, że to wszystko jest w
      Legionowie bardzo potrzebne – odpowiada Sławomir Matusiak, wiceprzewodniczący
      Rady Miejskiej – ale nie możemy się zgodzić na zaproponowane przez prezydenta
      warunki finansowe. A te wyglądają tak.

Za ustanowienie użytkowania wieczystego zgromadzenie będzie musiało zapłacić 15%
      wartości nieruchomości, a więc ok. 100 tys. zł. Miesięczna opłata za korzystanie
      z gminnej działki wyniesie już tylko 0,3%, czyli niecałe 1 800 zł. To
      przynajmniej 10 razy mniej niż na legionowskim rynku nieruchomości kosztuje
      wynajęcie lokalu pod działalność gospodarczą. – Nie rozumiem do końca takiej
      hojności prezydenta – ocenia Matusiak – tym bardziej że przedszkole i żłobek nie
      będą przecież bezpłatne. Zakładając jeszcze miejskie dotacje na ten cel, a
      jestem przekonany, że takie podania zaczną wpływać do urzędu, gmina będzie
      tracić ta tym interesie kilka tysięcy złotych miesięcznie. I oby tylko tyle.
      Innego zdania jest prezydent. – Ten temat nie powinien być rozstrzygany
      ideologicznie tylko merytorycznie. Legionowo zyskuje w ten sposób ważnego
      partnera. Niektórych rzeczy nie da się przeliczyć na pieniądze. Powiem tylko, że
      gdybyśmy chcieli sami prowadzić kolejne przedszkole czy żłobek kosztowałoby to
      gminę dużo więcej niż powierzenie, przyznam na korzystnych warunkach, tych zadań
      urszulankom. Budowa klasztoru prawdopodobnie ruszy w połowie 2006 roku. Kiedy
      siostry rozpoczną misyjną działalność, na razie nie wiadomo. Władze miasta
      oczekują, że będzie to pod koniec 2007 r.
      • w.iwo Re: jak to jest z klasztorem 03.11.05, 09:51
        oczywiście jest to tekst z Gazety Miejscowej :o)
      • juros1 Re: jak to jest z klasztorem 03.11.05, 17:22
        to wyjaśnia wiele spraw ale myślę że ten kościól powinien być zbudowany a
        mial bć te pola w stronę Jablonny mialy jakiś plan---piszę metodą na
        skroty bo tylko na razie mogę
    • aganiok32 nie mam nic przeciwko 03.11.05, 10:17
      myślę, że będzie to z korzyścią dla miasta.
      • margo99 Re: nie mam nic przeciwko 04.11.05, 10:28
        aganiok32 napisała:

> myślę, że będzie to z korzyścią dla miasta.

też tak uważam
    • juros1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 11:48
      wiem że już nie jeden grunt byl oddany za 1 zł jak zwykle ktoś coś wziął
      ale ? mial być budowany kościol w okolicy parkowej tu gdzie lasek może tu
      będzie klasztor
      • guayazyl1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 17:07

dysponowanie publicznym dobrem zawsze budzilo emocje i watpliwosci.
        nie wiem czy o te dzialke staral sie jeszcze ktos oprocz urszulanek. mam tez
        watpliwosci czy rozdanie ziemi biednym zmieniloby ich polozenie.pewne za to
        jest, ze wdzieczne siostry beda sie zarliwie modlic za zdrowie mieszkancow
        Legionowa. co w blizszej czy dalszej przyszlosci wszystkim sie oplaci.
        :)
        --
        sygnaturka chwilowo nieczynna
        • juros1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 03.11.05, 17:24
          to dobro zawsze jest wokól kościola --ale cmentarze---0tam są nasi
        • aganiok32 myślę, że nie tylko modlić 04.11.05, 11:14
          siostry Urszulanki znane sa z działalności społecznej, prowadzą szkoły, żłobki
          etc.
          • zuzka323 Re: myślę, że nie tylko modlić 04.11.05, 13:39
            Aguś mamy wystarczająco duzo Kościołów w Legionowie. Może któryś przygarnie
            siostry do siebie. Może dość już rozdawnictwa. Naprawde są ważniejsze wydatki w
            mieście.
            • aganiok32 pewnie tak, nie wnikam w rozdawnictwo 04.11.05, 13:45
              po prostu nie mam nic przeciwko klasztorowi
              • madzia69 Re: pewnie tak, nie wnikam w rozdawnictwo 04.11.05, 16:07
                no tak...
                i jeszcze pojdzie nam aganiok do klasztoru :)
                • madzia69 Re: pewnie tak, nie wnikam w rozdawnictwo 04.11.05, 16:10
                  w sumie... to gdyby celibat zniesli to moze i ja bym sie skusila
                  :)
                • aganiok32 chyba mi to nie grozi ;-)) 04.11.05, 16:19
          • madzia69 Re: myślę, że nie tylko modlić 04.11.05, 16:06
            no tak ale wszytsko odplatnie?
            • malarz11 Re: :( 04.11.05, 18:43
              Najlepsze są słomiane interesy z Państwem. Urszulanki zrobiły niezły deal. No w
              końcu jesteśmy państwem wyznaniowym, prawda? Władza zawsze będzie lizać tyłek
              czarnym. Bo o to tylko chodzi. Za rok wybory i trzeba pozyskac elektorat, w
              Legionowie, wiadomo, prawicowy. Moim marzeniem jest żyć w państwie świeckim typu
              Francja, gdzie Kościół nie ma nic do powiedzenia.
              • aganiok32 zawsze możesz zamieszakć we Francji 04.11.05, 20:02
                a ja jestem zadowolona, że Polska trzyma się tradycji, z których duża część
                Europy dawno zrezygnowała.
                • malarz11 Re: zawsze możesz zamieszakć we Francji 04.11.05, 21:52
                  Ale szanowna Pani bredzi. To taka tradycja działanie na niekorzyść podatników,
                  tak? Niech założą klasztor ale nie kosztem mieszkańców. Świeckość Państwa jest w
                  dzisiejszym świecie wyznacznikiem normalności w danym kraju, to takie
                  uproszczenie ale tak już jest. Nie jest Pani za nowoczesnym państwem w którym
                  istnieje 100% rozdielenie Kościoła od instytucji Państwa a politycy nie robią
                  dobrze klerowi kosztem podatników?
                  • berecik7 Re: zawsze możesz zamieszakć we Francji 04.11.05, 23:54
                    To ja dodam coś od siebie. Nie wiem, czy wiecie, ile tkosztuje metr ziemi na
                    warszawskich Kabatach. Jakiś czas temu zakon Niepokalanek dostał oczywiście w
                    darowiźnie ziemię od władz dzielnicy, bo miał założyc przedszkole dla dzieci z
                    biednych rodzin. Cha, cha. Problem w tym, że na Kabatach biednych rodzin nie
                    ma ...Uczęszczają tu dzieci okolicznych snobów i różnych oficjeli. Fakt, że
                    czesne nie jest duże jak na prywatne przedszkole, ale jednak interes kręcą...
                    • polokokt Re: zawsze możesz zamieszakć we Francji 05.11.05, 01:13
                      dokladnie jestem tego samego zdania. Grunt dostaly za darmo czy za jakies
                      smieszne pieniadze (niech nawet metr dzialki kosztuje 40$ za metr, a w tym
                      rejonie na pewno sporo wiecej to daje niezla wartosc..) a przedszkole tak jak i
                      panstwowe bedzie odplatne, wiec gdzie tu interes dla miasta? A o ile wiem to
                      jesli chodzi o godziny pracy to w tym przedszkolu przy petli 723 tez sie nie
                      przepracowuja i jak tylko moga to sobie robia wolne a i godziny pracy bodajze 8-
                      16 nie sa jakies rewelacyjne.
                      Pozdrawiam
                  • aganiok32 to, że mam inne poglądy niż Ty nie oznacza, że 05.11.05, 20:23
                    możesz pisać, że bredzę...wiesz wogóle co oznacza to słowo?
                    Oddzielenie kościoła od państwa jest wg Ciebie wyznacznikiem nowoczesności
                    państwa? Porównaj więc Kubę i USA...
                    Nie jestem fanatyczką kościelną, ale historia Polski pokazuje, że KOściół
                    zawsze był ostoją polskości i myślę, że miał ogromny wkład w utrzymanie
                    tożsamości narodowej.
                    Zresztą nie roozumiem o co ta cała dyskusja, dziś przeczytałam, że siostry
                    dostały teren w użytkowanie wieczyste, będą więc za niego płacić kwotę od
                    wartości nieruchomości, stawka roczna na pewno jest niemała.
                    Ma powstać żlobek i przedszkole dla 100 dzieci i dom samotnej matki - jeśli tak
                    będzie to chwała im za to.
                    • e-legionowo Re: to, że mam inne poglądy niż Ty nie oznacza, ż 05.11.05, 21:20
                      aganiok32 napisała:

> możesz pisać, że bredzę...wiesz wogóle co oznacza to słowo?
                      > Oddzielenie kościoła od państwa jest wg Ciebie wyznacznikiem nowoczesności
                      > państwa? Porównaj więc Kubę i USA...
                      > Nie jestem fanatyczką kościelną, ale historia Polski pokazuje, że KOściół
                      > zawsze był ostoją polskości i myślę, że miał ogromny wkład w utrzymanie
                      > tożsamości narodowej.
                      czesciowo sie z toba zgodze ale nie do konca, bo ksieza powinni byc inni niz
                      Jankowski i Rydzyk, i traci wlasnie na tym kosciol i prawdziwi ksieza, ktory
                      robia to co powinni sluza Bogu i wspieraja wiernych, ksieza nie sa w zaden
                      sposob rozliczani z darowizn, datkow, nie placa wiekszosci podatkow, wiec jaka
                      to rownosc obywateli naszego kraju, nie sa tez wymagane wzgledem nich takie
                      zezwolenia jak wzgledem firm, dotyczy to m.in. radia i telewizji, i jak w
                      przypadku radia ma-ryja wolalbym zeby takie pasmo dac kolejnej nudnej w jakims
                      stopniu komercyjnej stacji niz jemu, skad saczy sie jad nienawisci do innych
                      ludzi, ktorzy maja chodz troche odmienne poglady

> Zresztą nie roozumiem o co ta cała dyskusja, dziś przeczytałam, że siostry
                      > dostały teren w użytkowanie wieczyste, będą więc za niego płacić kwotę od
                      > wartości nieruchomości, stawka roczna na pewno jest niemała.
                      > Ma powstać żlobek i przedszkole dla 100 dzieci i dom samotnej matki - jeśli tak
                      >
                      > będzie to chwała im za to.
                      ok, ale to kwota jest smiesznie niska, pytania podstawowe czy jesli bedzie
                      otwarte zlobek/przedszkole beda takie same stawki jak w innych przedszkolach,
                      jesli tak to nie jest to charytatywna dzialalnosc a normalna komercja, siostry
                      dostana dofinansowanie za prowadzenie przedszkola i zlobka, do tego maja dach
                      nad glowa, utrzymanie i wyzywienie, wiec to nie jest komercja? , ale ja
                      prowadzac wlasna firme place podatki, ubezpieczenie i tez zarabiam na wlasny
                      dach nad glowa, utrzymanie i wyzywienie, co przy aktulanych czasach nie przynosi
                      kokosow to jest komercja

i glupie tlumaczenie prezydenta ze mieli problem z wolnymi miejscami w
                      przedszkolach i zlobku, przeciez to polityka wzgledem edukacji w naszym miescie
                      do tego doprowadzila, wiec niech likwiduja nastepne przedszkola, tereny
                      sprzedadza jak ten pod klinke PECa, niech zlikwiduja kolejna podstawowke tak jak
                      sp3 i oddadza ja kolejnemu zakonowi lub zeby zeby wybudowal kolejny kosciol a
                      oni nie beda mieli problemow z obciazeniami generaowanymi przez edukacje, to
                      jest dopiero chore
        • e-legionowo Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 05.11.05, 01:45
          guayazyl1 napisał:

>
          > dysponowanie publicznym dobrem zawsze budzilo emocje i watpliwosci.
          > nie wiem czy o te dzialke staral sie jeszcze ktos oprocz urszulanek. mam tez
          > watpliwosci czy rozdanie ziemi biednym zmieniloby ich polozenie.pewne za to
          > jest, ze wdzieczne siostry beda sie zarliwie modlic za zdrowie mieszkancow
          > Legionowa. co w blizszej czy dalszej przyszlosci wszystkim sie oplaci.
          > :)
          > --

a jaka konkurencja, juz przeciez sa zakonnice w legionowie i prowadza
          przedszkole, niepubliczne ... sprobujcie kiedys oddac tam dziecko, heheh zycze
          powodzenia, jak takie samo ma byc podejscie w nowym zakonie to na drzewo
          • berecik7 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 05.11.05, 12:37
            Te na Kabatach też się nie przepracowują. Uczęszcza tam dziecko mojej
            szwagierki, mają czynne tylko do 15, całe wakacje nie pracują, więc i tak musi
            miec dodatkowo niańkę, więc koszt opieki automatycznie wzrasta.
            • guayazyl1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 05.11.05, 17:53

he...he...cztery skromne siostrzyczki a ile namieszaly...

gwoli scislosci pkownacki nie pytal jaki model panstwa...swiecki czy
              wyznaniowy...ktos sobie zyczy tylko czy jest korzystna dla miasta budowa
              klasztoru.

byly glosy, ze miasto potrzebuje w pierwszej kolejnosci innych inwestycji. jak
              sie doczytalem to klasztor nie bedzie budowany kosztem czegos lub zamiast
              czegos.

w dalszym ciagu jestem ciekaw czy to naprawde tak atrakcyjny kawalek gruntu.
              moze te straty z tytulu oplat dzierzawnych ,ktore skrzetnie wyliczyli SLD-owscy
              radni sa tylko iluzoryczne. cos jest tyle warte ile ktos moze zaplacic. jesli
              chetnych na nabycie by nie bylo to ziemia moglaby dziczec do Dnia Sadu
              Ostatecznego.

polityka wyznaniowa panstwa jest taka a nie inna. nie interesuje ja czy kazdy z
              osobna lubi niedziele spedzac na mszy czy w pubie. ja z nia nie dyskutuje bo od
              tego som mondre glowy i autorytety. ale chyba dobrze, ze razem z klasztorem
              powstanie zlobek. przedszkole i cos tam jeszcze...

he...no i taki drobiazg , ktory moze byc zupelnie dla sprawy nieistotny.
              architektura sakralna czasem ladnie sie prezentuje na tle blokowisk :)
              --
              • e-legionowo Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 05.11.05, 20:58
                >
                > w dalszym ciagu jestem ciekaw czy to naprawde tak atrakcyjny kawalek gruntu.
                > moze te straty z tytulu oplat dzierzawnych ,ktore skrzetnie wyliczyli SLD-owscy
                >
                > radni sa tylko iluzoryczne. cos jest tyle warte ile ktos moze zaplacic. jesli
                > chetnych na nabycie by nie bylo to ziemia moglaby dziczec do Dnia Sadu
                > Ostatecznego.
                tylko ze nikt tego terenu nie wystawial do oficjalnej sprzedazy w drodze
                przetargowej, skoro znalezli sie chetni do kupienia srednio atrakcyjnych dzialek
                przed szkola podstawowa nr1 gdzie z dwoch stron sa ulice, z tylu parkan szkoly
                i budynek to taka lokalizacja gdzie ma powstac klasztor jest bajka w porownaniu
                do tej z okolic sp1

> polityka wyznaniowa panstwa jest taka a nie inna. nie interesuje ja czy kazdy z
                > osobna lubi niedziele spedzac na mszy czy w pubie. ja z nia nie dyskutuje bo od
                >
                > tego som mondre glowy i autorytety. ale chyba dobrze, ze razem z klasztorem
                > powstanie zlobek. przedszkole i cos tam jeszcze...
                dobrze?? to czemu likwidowane sa przedszkola miejskie, jakies 5 lat temu jedne,
                gdyby ktos nie dal ciala z niedopelnieniem formalnosci nastepne w tym roku by
                poszlo pod noz, i zapewne pojdzie w przyszlym roku, a wolnymi miejscami nie jest
                tak rozowo, wiec ewidentnie zrzuca sie obowiazki na przedszkola
                niepubliczne/prywatne i funduje sie siostrzyczkom dzierzawe na 99 lat bo zrobia
                przedszkole i zlobek, ktorych zadania spokojnie moglyby spelniac miejskie placowki

> he...no i taki drobiazg , ktory moze byc zupelnie dla sprawy nieistotny.
                > architektura sakralna czasem ladnie sie prezentuje na tle blokowisk :)
                wybacz ale w miejscu gdzie ma stanac klasztor nie ma blokowiska, a obok 100m
                dalej jest juz kosciol, ktory byl zbudowany bo trzeba bylo pokazac "komuchom" ze
                nie maja nic do gadania, i postalo takie cos, odpychajace i z zewnatrz i z
                wewnatrz, sto razy lepszy jest garnizonowy lub ten przy targu.
                • aganiok32 jak nie chcecie Urszulanek w Legionowie to 05.11.05, 21:14
                  może zaprosimy je do nas...pogadam z burmistrzem ;)
    • busse Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 06.11.05, 18:09
      Chcę zwrócić uwagę dyskutantom na jeden fakt historyczne tego
      terenu.Kilkanaście lat temu kościół był właścicielem działki w tym rejonie .Na
      prośbę Proboszcza i za zgodą rady dokonano zamiany działek.Tu od głównego
      wejścia teren parkingu był własnością gminy i zostałon przekazany kościołowi na
      potrzeby kościoła.Miasto otrzymało w zamian teren e rejonie ul. Grodgiera.
      Nie jestem przeciwny powstaniu klasztoru ,ale biorąc pod uwagię
      powyższe /zamiana/przekazanie w takim trybie budzi moje zdumienie.
      Rozumię Prezydenta ,wybory za rok i trzeba zabiegać o poparcie,a elektorat
      kościelny jak pokazały ostatnie wybory do Sejmu i prezydenckie,to elektorat
      może nie najwyższych lotów intelektualnych ale wierny i posłuszny.
      A propo ul Orląt to zakrawa na kpinę odpowiedz Prezydenta na miejskiej
      stronie,ze ul wybudowana na prośbę mieszkańców tej ulicy,natomiast oświadczył
      ze ul Wąska nie znajdzie się w budżecie na rok 2006.. z powodu braku środków.
      Miasto nie ma również środków na kupno działki od osoby prywatnej na której w
      planie zagospodarowania przestrzennego ma być zbudowany zbiornik retencyjny wód
      deszczowych.Takiego oto mamy gospodarza małego Romka.
      • guayazyl1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 07.11.05, 16:47
        busse napisał miedzy innymi:
        ...a elektorat kościelny jak pokazały ostatnie wybory do Sejmu i
        prezydenckie,to elektorat może nie najwyższych lotów intelektualnych...
        -----------------------------------------------------------------------
        a jak Pan wyliczyl wysokosc tego lotu?
        pytam z ciekawosci. nie bralem udzialu w wyborach i nie wiem czy byly
        prowadzone tak szczegolowe badania wsrod wyborcow. moze wyrazil sie Pan
        niezrecznie ale wychodzi na to , ze w s z y s c y pelnoletni i majacy prawa
        wyborcze przyznajacy sie do praktykujacych katolikow sa ociezali umyslowo.
        --
        • busse Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 09.11.05, 20:15
          Wypowiedz moja o elektoracie kościelnym jest poparta obserwacjami zachowań
          ludzkich i poparta badaniami socjologów.Nie oceniam ludzi wierzących ,
          praktykujących katolików w kategoriach poziomu intelektu. Mam wielki szacunek
          dla kazdego obywatela naszej społeczności i dla tych wierzących i tych o
          odmiennych poglądach na sprawę wiary. Sam jestem praktykującym katolikiem.
          Oceniam negatywnie polityków,którzy wciągają kościół do rozgrywek politycznych
          a tym samym ta grupa wiernych ,która poddaje się sugestii kościoła w kwestii
          spraw świeckich zaliczana jest do osób pozbawionych świadomego, wolnego
          myślenia .Należy odróżniać co Boskie ,a co świeckie.Z całym szacunkiem dla
          naszego duchowieństwa i uznania wielkich i nieocenionych zasług NASZEGO PAPIEŻA
          ,zadaję sobie pytanie dlaczego nie rozwiązano problemu Rydzyka?,osoby co do
          której nie używam tytułu ks.ponieważ nie uważam tej osoby za jednostkę ,która
          głosi słowo boże,a wręcz przeciwnie wypacza naszą wiarę.Powinien być usunięty z
          życia kościelnego .To co wyprawia w pełni spełnia kryteria SEKTY I TAK POWINIEN
          BYĆ OCENIANY PRZEZ KOŚCIÓŁ I WŁADZE ŚWIECKIE.Dramatem tej sytuacji jest to ,że
          rządy lewicowe bały się dotykać gorącego tematu nadużyć Rydzyka/pieniądze na
          stocznie/bojąc się oskarżeń prwaicy.Obecna ekipa rządząca PiS oparła swoją
          kampanię na Rydzyku z dużym skutkiem ,poznała jego siłę ,więc nie rozliczy jego
          ciemnych interesów .
          • psychomaszyna Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 10.11.05, 00:27
            No nie.... Moderator potrzebny tu od zaraz!!!
            • e-legionowo Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 10.11.05, 08:35
              psychomaszyna napisał:

> No nie.... Moderator potrzebny tu od zaraz!!!
              >
              hmm.... ?? moderator jest ale jako nie doszukalem sie czego za co powinienem ten
              post skasowac, zawsze mozesz sie zwrocic do admina forum GW moze on sie dopatrzy
              tego co ty zobaczyles
            • aganiok32 zły dzień? ;-) 10.11.05, 09:07

• guayazyl1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 10.11.05, 16:29
            busse napisał miedzy innymi:

Wypowiedz moja o elektoracie kościelnym jest poparta obserwacjami zachowań
            ludzkich i poparta badaniami socjologów.
            ---------------------------------------------------------------------------
            nie chce byc natarczywy i dalej drazyc tego tematu bo sprawa jest bardzo
            delikatna i wywoluje emocje. wlasciwie nie odpowiedzial Pan na moje pytanie
            natomiast podniosl nastepna kwestie o.Rydzyka. watek ten ani z moim pytaniem
            ani z budowa klasztoru w Legionowie nie ma jednak zadnego zwiazku.
            --
            Lubię mówić o niczym, to jedyna rzecz na której trochę się znam.
            • juros1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 10.11.05, 17:06
              Sprawy delikatne , zobaczcie jak Lepper się nawrócił i w sejmie chwalił
              o.Rydzyka i telewizję Trwam-jak ludzie się"zmieniają" -cóż blisko klasztoru
              będą inne barwy-w Legionowie.
            • busse Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 10.11.05, 18:04
              Podanie przykładu Rydzyka jest między innymi odpowiedzią na poziom
              intelektualny pewnej części kościelnego elektoratu.Wystarczy posłuchać Radia
              Maryja i wypowiedzi radiosłuchaczy .
              • juros1 Re: przeglad prasy - klasztor w Legionowie 10.11.05, 20:32
                busse napisał:

> Podanie przykładu Rydzyka jest między innymi odpowiedzią na poziom
                > intelektualny pewnej części kościelnego elektoratu.Wystarczy posłuchać Radia
                > Maryja i wypowiedzi radiosłuchaczy .
                Tak zgoda -kościół daleki jest od sekt ajednak popiera swoją bo nie może sobie
                z nia poradzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka