domelu 06.12.05, 02:01 dla zainteresowanych tematem, relacja ze spotkania w UM nt. sciezek i stojakow rowerowych w naszym miescie: forum.legionowo.org/viewtopic.php?t=38 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 06.12.05, 16:22 bylem w konstancinie i ogladalem te stojaki, niezly niewypal, raczej nie przypniesz roweru tak by byl bezpieczny, gdyz glownie daje sie przypiac tylko kolo, A NIE RAME sa moze i estetyczne ale GRATULUJE PIENIEDZY WYRZUCONYCH W BLOTO GDYZ SA MALO PRAKTYCZNE -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 06.12.05, 17:10 zacytuje post z powyzszej strony: "Ciut za nie przeplacili, (jesli dobrze pamietam ~260 PLN netto/szt.), zasugerowalismy o wiele tansze, i prostrze: www.bractworowerowe.ats.pl/stojaki_03.html (~125 PLN netto/szt.)" to jasne, ze nic nie przebije w fukcjonalnosci sprawdzonych "U", dlatego je zasugerowalismy zamiast tych, ktore kupilo miasto (cale szczescie, jest ich 'tylko' 15) Odpowiedz Link Zgłoś
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 06.12.05, 18:56 no to szkoda ze ponad 4000 zl poszly na niefunkcjonalne stojaki, szkoda ze nie skonsultowali tego wczesniej, ja proponuje zeby ogordzic nimi urzad miasta :] a na serio, czy jest jakis termin do ktorego przyjmowane sa konsultacje w sprawie miejsc w ktorych moga byc ustawione ? -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
miim133 Re: Sciezki i stojaki rowerowe 06.12.05, 20:05 i tak wiadomo ze nikt ze stojakow nie korzysta..jezeli juz to babcie ktorym i tak nikt roweru nie ukradnie..przeciez stojak nie jest po to zeby ktos nie ukradl z niego roweru tylko jest po to zeby utrzymac rower w pionie..nie jeden stojak podczas trzymania krzywi kola ;D wiec nie wiem w jakim celu spekulacje o bezpieczenstwie roweru ktory jest w stojaku..zaden rowerzystak ktory szanuje swoj rower (bo kosztowal wiecej niz 300zl) nie zostawi roweru w czyms takim..wiec wydaje mi sie ze te 15 stojakow to i tak za duzo..ale jesli taka dekoracja jest komus niezbedna. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 06.12.05, 23:16 dokladnie, jak mam rower za 2 tys PLN to nawet przez glowe mi mysl nie przeleci zeby go zostawic przypietego do takiego czegos... Na tej samej zasadzie mozna przypiac do latarni ktora stoi co 25 metrow, a jakos nikt nie przypina poza starymi dziadkami na Wigry3 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miim133 Re: Sciezki i stojaki rowerowe 07.12.05, 12:26 nie ma to jak sie nie pochwalic co Polokokcie ;D wszyscy maja rowery za 2000 i sie tym nie chwala..ale Ty musiales a ja bym nawet samej tylnej przezutki nie przyczepil do stojaka bo jest warta ponad 400zl ;D pozrdo Roberttaku..musisz na kolosy jezdzic rowerem..ale wez ze soba jeden ze stojakow z Legionowa :D Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 07.12.05, 14:34 zdziwie Cie i to mocno :) nie mam roweru za 2 tys PLN :) ba, nawet nie wiem czy jest wart 1 tys PLN, ale spelnia moje oczekiwania co do jazdy i w ogole, wiec nie zamierzam kupic innego :) Ale pomijac ten fakt i tak nie przypialbym go do stojaka na ulicy :) Zazwyczaj wchodze do sklepu z rowerem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 07.12.05, 14:35 wiec reasumujac mialem na mysli to, ze poprostu nikt o zdrowych zmyslach nie zostawi w miare dobrego roweru przypietego na ulicy, chocby nie wiem jakie stojaki zamontowano. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 07.12.05, 18:06 czyli infrastrukture mamy rozwijac dopiero jak przestana krasc? po co budowac rowne drogi jak i tak 3/4 samochodow to rupiecie ? a rower sie przypina do stojaka jak ma sie zlom, robi sie to na chwile lub ma sie zapiecie wartosci roweru polokokta <lol> -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 07.12.05, 18:42 > czyli infrastrukture mamy rozwijac dopiero jak przestana krasc? jesli wczesniej takiego stojaka nie polamna albo ukradna to w sumie mozna juz teraz > po co budowac rowne drogi jak i tak 3/4 samochodow to rupiecie ? ale nawet po tych nierownych drogach ktos bedzie jednak jezdzil, a z tych stojakow mam pewne watpliwosci czy ktos bedzie korzystal. Wystarczy zrobic prosta ankiete, nawet tu na forum. "Czy zostawilbys swoj rower w takim stojaku przy stacji PKP, ZUS, US czy pod blekitnym centrum powiedzmy na godzine?" Bo co do sciezek rowerowych watpliwosci nie mam. Pomimo ze na razie maja powstac jakies kawalki bez jakiejs spojnej calosci to jednak warto to rozwijac bo jednak w lato popoludniami i w weekendy widac mnustwo rowerzystow. A co do stojakow to juz nie wiem, poprostu mam mieszane uczucia. A kupic cos w imie jakiejs idei zeby bylo i zeby mozna bylo powiedziec ze My tez cos mamy... No nic to, na razie pierwsze zakupy, po rozmieszczeniu zobaczymy jak sie sprawdza i czy nastepne sa potrzebne czy tez na razie wystarczy tyle ile bedzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 08.12.05, 16:30 hmm na tych co kupili (jesli to sa te same co link do nich byl) to ja nie zostawie, chyba ze bede siedzial na lawce obok -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
miim133 Re: Sciezki i stojaki rowerowe 08.12.05, 17:34 nie ma watpliwosci ze stojaki powinny byc (jak by nie bylo tez byscie marudzili) nie wazne czy korystacie z nich czy nie, ale znajdzie sie ktos kto skorzysta i bedzie zadowolony. nikt wam nie karze jezdzic na rowerze za ponad 300zl.. ja mam taki rower i napewno go nie zostawie bo mam do niego wielki sentyment i nie pogodzil bym sie z jego utrata.. pozdrower Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 08.12.05, 17:54 do tej pory nie bylo i ja nie marudzilem :) wiec jakby nie bylo przez nastepne 5 lat to tez bym sie nie zmartwil. Poprostu uwazam ze trzebaby najpierw rozwazyc jaki procent rowerzystow z legionowa w ogole skorzysta z czegos takiego jesli bedzie taka mozliwosc. Bo jesli sie okaze ze np 95,7% osob posiadajacych rower w legionowie w ogole nie skorzysta z tego to pytanie czy nie ma bardziej pilnych rzeczy z ktorych korzystaloby wiecej osob niz te stojaki. Poprostu obserwujac legionowo to tu raczej maly odsetek ludzi uzywa roweru jako cidziennego srodka przemieszczania. Wiekszosc (tak mi sie wydaje) uzywa roweru jako srodka do rekreacji a co za tym idzie ich potrzeba takich stojakow jest zadna , bo zazwyczaj jada gdzies poza miasto, a po miescie nawet jesli jada to tylko przejazdem. Zreszta, to wystarczy rozejrzec sie po swoich znajomych. Iu z nich uzywa roweru do zalatwiania codziennych spraw na miescie? Bo ja jak latam myslami to poza moja babcia to nikt do tego celu nie uzywa roweru. I wlasnie o to mi chodzi, czy poprostu to nie jest wydatek na zasadzie "my tez bedziemy mieli" ale jaki procent osob bedzie z tego korzystalo to juz nikt nie wie. Bo ja bym chetnie takie badanie/wynik ankiety poznal i wtedy jesli sie okaze ze nawet nich to bedzie 25% osob posiadajacych rower raz w tygodniu bedzie korzystalo z takiego stojaka to wtedy wydatek uwazam za rozsadny ale jesli bedzie to na zasadzie wizytowki architektonicznej, ze bedzie sie czym pochwalic, albo zaspokoi to ambicje osob tworzacych trzon legionowskiego swiata rowerowego (w sumie jak na 60 tys miasto to niewile osob, a dalej idac , ilu z nich zostawi swoj rower w tym stojaku) to ... jakos do mnie to nie przemawia. Zreszta... z wlasnych obserwacji, przy ilu sklepach rowerowych w Legionowie sa stojaki na rowery? A przeciez do tych sklepow przyjezdza sie glownie na rowerze.... :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 08.12.05, 21:43 bo chodniki nie naleza do sklepow tylko do miasta ??? jako pierwsze miejsce gdzie ustawic stojaki wyznaczam: przed sklepami rowerowymi na sienkiewicza. -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
margo99 Re: Sciezki i stojaki rowerowe 09.12.05, 10:46 roberttak napisał: > jako pierwsze miejsce gdzie ustawic stojaki wyznaczam: > przed sklepami rowerowymi na sienkiewicza. > -- > JeżU > www.masalegionowo.prv.pl popieram Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 16.12.05, 04:32 polokokt napisał: > do tej pory nie bylo i ja nie marudzilem :) wiec jakby nie bylo przez nastepne > 5 lat to tez bym sie nie zmartwil. Poprostu uwazam ze trzebaby najpierw > rozwazyc jaki procent rowerzystow z legionowa w ogole skorzysta z czegos > takiego jesli bedzie taka mozliwosc. Bo jesli sie okaze ze np 95,7% osob > posiadajacych rower w legionowie w ogole nie skorzysta z tego to pytanie czy > nie ma bardziej pilnych rzeczy z ktorych korzystaloby wiecej osob niz te > stojaki. Poprostu obserwujac legionowo to tu raczej maly odsetek ludzi uzywa > roweru jako cidziennego srodka przemieszczania. M.in. z powodu braku mozliwosci 'wzglednie' bezpiecznego zostawienia roweru przed UM, ecetera Kierowca, ktory nie ma gdzie zaparkowac, rowniez sie nie zatrzyma w danym punkcie > Wiekszosc (tak mi sie wydaje) > uzywa roweru jako srodka do rekreacji a co za tym idzie ich potrzeba takich > stojakow jest zadna , bo zazwyczaj jada gdzies poza miasto, a po miescie nawet > > jesli jada to tylko przejazdem. Zreszta, to wystarczy rozejrzec sie po swoich > znajomych. Iu z nich uzywa roweru do zalatwiania codziennych spraw na miescie? Legionowo jest na tyle male, ze rower nadaje sie do tego idealnie; dobre stojaki z pewnoscia zacheca > Bo ja jak latam myslami to poza moja babcia to nikt do tego celu nie uzywa > roweru. I wlasnie o to mi chodzi, czy poprostu to nie jest wydatek na > zasadzie "my tez bedziemy mieli" ale jaki procent osob bedzie z tego korzystalo > > to juz nikt nie wie. Bo ja bym chetnie takie badanie/wynik ankiety poznal i > wtedy jesli sie okaze ze nawet nich to bedzie 25% osob posiadajacych rower raz > w tygodniu bedzie korzystalo z takiego stojaka to wtedy wydatek uwazam za > rozsadny ale jesli bedzie to na zasadzie wizytowki architektonicznej, ze bedzie > > sie czym pochwalic, albo zaspokoi to ambicje osob tworzacych trzon > legionowskiego swiata rowerowego (w sumie jak na 60 tys miasto to niewile osob, Dobre stojaki rowerowe nie maja byc ozdoba/wizytowka architektoniczna, tylko praktycznym przedmiotem (nie rozumiem pesymizmu, czy widok takich stojakow szokuje/zlosci ludzie w takim dajmy na to.. Krakowie, Gdansku? czy tam nie sa one uzywane?) > a dalej idac , ilu z nich zostawi swoj rower w tym stojaku) to ... jakos do > mnie to nie przemawia. > > Zreszta... z wlasnych obserwacji, przy ilu sklepach rowerowych w Legionowie sa > stojaki na rowery? A przeciez do tych sklepow przyjezdza sie glownie na > rowerze.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 16.12.05, 04:24 polokokt napisał: > > czyli infrastrukture mamy rozwijac dopiero jak przestana krasc? > > jesli wczesniej takiego stojaka nie polamna albo ukradna to w sumie mozna juz > teraz > > > po co budowac rowne drogi jak i tak 3/4 samochodow to rupiecie ? > > ale nawet po tych nierownych drogach ktos bedzie jednak jezdzil, a z tych > stojakow mam pewne watpliwosci czy ktos bedzie korzystal. Wystarczy zrobic > prosta ankiete, nawet tu na forum. "Czy zostawilbys swoj rower w takim stojaku > przy stacji PKP, ZUS, US czy pod blekitnym centrum powiedzmy na godzine?" Wsrod pytanych, wiekszosc opowiada sie za; nie dyskutujemy w tym watku, czy maja byc porzadne stojaki, tylko 'gdzie' > Bo co do sciezek rowerowych watpliwosci nie mam. Pomimo ze na razie maja > powstac jakies kawalki bez jakiejs spojnej calosci to jednak warto to rozwijac > bo jednak w lato popoludniami i w weekendy widac mnustwo rowerzystow. A co do > stojakow to juz nie wiem, poprostu mam mieszane uczucia. A kupic cos w imie > jakiejs idei zeby bylo i zeby mozna bylo powiedziec ze My tez cos mamy... No > nic to, na razie pierwsze zakupy, po rozmieszczeniu zobaczymy jak sie sprawdza > i czy nastepne sa potrzebne czy tez na razie wystarczy tyle ile bedzie. Sam zauwazyles, ze jest mnostwo rowerzystow - kierowcy maja parkingi, rowerzysci stojaki Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 16.12.05, 04:12 polokokt napisał: > wiec reasumujac mialem na mysli to, ze poprostu nikt o zdrowych zmyslach nie > zostawi w miare dobrego roweru przypietego na ulicy, chocby nie wiem jakie > stojaki zamontowano. > Pozdrawiam Daleko nie odbiegajac, ZUS - lepsze sa obecne stojaki, czy takie, ktore umozliwiaja przypiecie ramy (przykladow jest wiecej, nie zawsze jest mozliwosc upilnowania roweru)? Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 16.12.05, 04:03 roberttak napisał: > no to szkoda ze ponad 4000 zl poszly na niefunkcjonalne stojaki, szkoda ze nie > skonsultowali tego wczesniej, ja proponuje zeby ogordzic nimi urzad miasta :] Z tego co wiem, to wygladalo niestety na zasadzie ,,wyszukania producentow stojakow w wyszukiwarce''.. wyslalem maila do Wydzialu Gospodarki Komunalnej z namiarami na ,,troche'' lepsze, i tansze swojaki > a na serio, czy jest jakis termin do ktorego przyjmowane sa konsultacje w > sprawie miejsc w ktorych moga byc ustawione ? Nie ma, jak zbiore wystarczajaca ilosc opinii, bedzie mozna sie nimi podzielic wydzialem Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 16.12.05, 12:12 Zdjecia z budowy sciezki na Polnej - galeria.legionowo.org/thumbnails.php?album=5 Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 19.12.05, 16:20 dostalem z wydzialu komunalnego link do stojakow, ktore zakupili - 42.pl/u/fdF Odpowiedz Link Zgłoś
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 19.12.05, 18:13 te wygladaja na "troche" bardziej funkcjonalne niz "konstancinskie", moze nie bedzie "az" tak "zle" -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
velogustlik Re: Sciezki i stojaki rowerowe 21.12.05, 12:41 No to przeczytałem wszystko i oprócz Sienkiewicza żaden inny adres nie padł. Adresy miejsca miejsca i jeszcze raz miejsca najlepiej wpisać tu: forum.legionowo.org/viewtopic.php?t=36 Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 21.12.05, 15:12 a co tu podawac, wiadomo, na poczatek wszystkie obiekty uzytecznosci publicznej, czyli UM, UP, ZUSY srusy itd nie wiem tylko czy miasto moze im tak stawiac stojaki. Na pewno w centrum miasta (okolice zoltych pawilonow, rynku, skrzyzowanie jagiellonska/pilsudskiego) tez nie zaszkodzi. Wszelkiego rodzaju poczty jesli nie ma takowych stojakow albo inych barierek do ktorych nie mozna sie dobrze przypiac. Moze szkoly tez bylyby zainteresowane chociaz jednym stojakiem na ich terenie(jesli takich nie ma)? OS. Piaski to chyba okolice pawilnu handlowego i poczty, ewentualnie okraglak przy SP8. Na pewno postawilbym tez w okolicy targowiska miejskiego, przy tej zamknietej piekarni i przy SAMie po drugiej stronie ulicy. Ewentualnie gdzies z drugiej strony targowiska. Co do sklepow rowerowych to bardziej bym tu powiedzial ze to powinno byc w interesie wlacicieli tych sklepow aby takie stojaki przed sklepem byly, bo klienci na rowerach to pewnie 90% klienteli. Tak jak do supermarketu jezdzi sie samochodem i sa duze parkingi, tak tu powinny byc stojaki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 21.12.05, 19:51 polokokt napisał: > a co tu podawac, koszt zakupu stojakow zostal/zostanie w czesci pokryty przez reklamodawcow, ale reszte wylozyl UM, wiec konsultacje spoleczne sa jak najbardziej na miejscu (hint: publicznie pieniadze) > wiadomo, na poczatek wszystkie obiekty uzytecznosci > publicznej, czyli UM, UP, ZUSY srusy itd nie wiem tylko czy miasto moze im tak > stawiac stojaki. Na pewno w centrum miasta (okolice zoltych pawilonow, rynku, > skrzyzowanie jagiellonska/pilsudskiego) tez nie zaszkodzi. Wszelkiego rodzaju > poczty jesli nie ma takowych stojakow albo inych barierek do ktorych nie mozna > sie dobrze przypiac. > Moze szkoly tez bylyby zainteresowane chociaz jednym > stojakiem na ich terenie(jesli takich nie ma)? Na terenie szkol nie oplaca sie stawiac tego typu stojakow, tylko wieksze; do szkoly numer 8 na piaskach, przyjezdza bardzo duzo uczniow na rowerach, nawet piec takich stojakow nie wiele by zmienilo www.zm.org.pl/?a=stojaki-konstancin-2&img=3 - takie bylyby bardziej na miejscu > OS. Piaski to chyba okolice > pawilnu handlowego i poczty, ewentualnie okraglak przy SP8. Na pewno > postawilbym tez w okolicy targowiska miejskiego, przy tej zamknietej piekarni i > przy SAMie po drugiej stronie ulicy. Ewentualnie gdzies z drugiej strony > targowiska. > Co do sklepow rowerowych to bardziej bym tu powiedzial ze to powinno byc w > interesie wlacicieli tych sklepow aby takie stojaki przed sklepem byly, bo > klienci na rowerach to pewnie 90% klienteli. Tak jak do supermarketu jezdzi > sie samochodem i sa duze parkingi, tak tu powinny byc stojaki. co do sklepow rowerowych, to sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Sciezki i stojaki rowerowe 22.12.05, 00:01 domelu napisał: > > a co tu podawac, > > koszt zakupu stojakow zostal/zostanie w czesci pokryty przez reklamodawcow, ale > reszte wylozyl UM, wiec konsultacje spoleczne sa jak najbardziej na miejscu (h > int: publicznie pieniadze) jasne, jasne, zgadzam sie, bardziej mialem na mysli to ze jakby dla mnie przynajmniej oczywiste jest to ze stojaki powinny stanac tam gdzie jest duzy przeplyw ludzi, a wiec wszystko to co wymienilem wczesniej. jedyne miejsce gdzie mysle ze takie cos nie zda egzaminu a teraz przychodzi mi do glowy to stacja PKP Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roberttak Re: Sciezki i stojaki rowerowe 22.12.05, 15:27 tam przy targowisku za plotem starej piekarni to genialny pomysl, z czasem moglo by tam byc wiecej stojakow a w dni targowe np parking strzezony, poza tym: zus, us, um, um2, up, rynek, atena, co do sklepow, to one moze by i postawily stojaki, ale moglyby sie pojawic zaraz protesty ze wtedy chodnik nie spelnia norm szerokosci, a po drugie chodnik nie jest wlasnoscia sklepow wiec same nie moga postawic tam legalnie wmurowanych stojakow, -- JeżU www.masalegionowo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
domelu Re: Sciezki i stojaki rowerowe 07.01.06, 10:37 sklepy, i 'centra uslugowe' typu atena - oni musza sami, z wlasnych srodkow zakupic stojaki (rozmawialem z osoba odpowiedzialna za budynek ateny, i jest zainteresowana postawieniem blizej nie okreslonej liczby dobrych stojakow) Odpowiedz Link Zgłoś
miim133 Re: Sciezki i stojaki rowerowe 19.01.06, 14:42 czy widzieliscie jak teraz wyglada stojak na rowery ktory jest postawiony bardzo blisko wspomnianej wyzej "ateny" znajduje sie przy nowym gmachu "pzu" widzialem w jak dziwaczny sposob kobioeta probowala przy nim zostawic rower w koncu postawila go od drugiej strony poniewaz caly jest zasypany sniegiem..ps;czy nikt nie wpadl na pomysl ze sa "hardcorowe" babcie i nie tylko ktore korzystaja z komunikacji rowerowej nie tylko latem? pozdRower Odpowiedz Link Zgłoś