Dodaj do ulubionych

Kolej na kolej

18.12.06, 08:22
A więc mamy nowego (mam nadzieję zaprzyjaźnionego) szefa ZTM, któremu
serdecznie gratuluję powołania na nowe stanowisko!

Ponieważ sam nie korzystam (choć kto wie co się kiedyś zdarzy) to mam kilka
pytań, na które ktoś może zna odpowiedź:

- Jak wyglądają (i czy w ogóle wyglądają) negocjacje gminy Legionowo z ZTM na
temat partycypacji Legionowa w kosztach rozszerzenia strefy "jednego biletu",
gdzie za okazaniem karty miejskiej możbaby podrożować do Legionowa Przystanek
i Legionowa Piaski?

- Jak wygląda temat przywrócenia stałej komunikacji kolejowej do Zegrza i do
Nieporętu? Jakieś szynobusy? Podobno Mazowsze kiepsko wykorzystuje swoje
szynobusy...

- Jak wygląda sprawa zmian w infrastrukturze komunikacyjnej Legionowa w
ramach przebudowy linii kolejowej Warszawa - Gdynia? Podobno przebudowa na
odcinku Warszawa - Modlin ma się rozpocząc dosyć szybko ze wględu na
nabierające rozpędu przygotowania do uruchomienia lotniska w Modlinie?
Ja słyszałem o dwóch przejazdach przez tory (chyba w formie estakad)? Co z
nowym dworcem kolejowym?

- Czy pociągi do lotniska w Modlinie będą zatrzymywały się w Legionowie?

- Czy są jakieś plany na "Park & Ride" w Legionowie?
Obserwuj wątek
    • ralph123 Re: Kolej na kolej 18.12.06, 08:53
      nie odpowiem Ci na żadne z pytań, natomiast ochłodze Twój zapał co do lotniska w
      Modlinie. Bywam tam od czasu do czasu służbowo i jedyne zmiany jakie zauważyłem
      od mniej więcej dwóch lat to powiększenie "przestrzeni biórowej" - z trzech do
      pięciu
      baraczków. Więcej zmian nie zaobserwowałem. Więc raczej nie wróży to rychłego
      otwarcia.
      • ralph123 Re: Kolej na kolej 18.12.06, 08:54
        ralph123 napisał:

> nie odpowiem Ci na żadne z pytań, natomiast ochłodze Twój zapał co do lotniska
        > w
        > Modlinie. Bywam tam od czasu do czasu służbowo i jedyne zmiany jakie zauważyłem
        > od mniej więcej dwóch lat to powiększenie "przestrzeni biurowej" - z trzech do
        > pięciu
        > baraczków. Więcej zmian nie zaobserwowałem. Więc raczej nie wróży to rychłego
        > otwarcia.
      • ralph123 Re: Kolej na kolej 18.12.06, 08:55
    • tomasz.elbanowski Re: Kolej na kolej 18.12.06, 09:23
      ToiOwo, 14.12
      Fragment rozmowy Z LESZKIEM RUTĄ, nowym dyrektorem Zarządu Transportu Miejskiego
      w Warszawie i współzałożycielem Społecznej Rady Pasażerów Powiatu
      Legionowskiego, byłym dyrektorem PKP Przewozy Regionalne
      ToiOwo: Czy fakt, że nowym dyrektorem ZTM zostaje legionowianin zmieni coś na
      plus w komunikacji Warszawy z Legionowem.
      Leszek Ruta: Na pewno będzie mi trudno podejmować decyzje dotyczące miasta, w
      którym mieszkam. Będę pod ostrzałem dziennikarzy. Pozostanę członkiem SRP, ale
      wnioski prezydenta Legionowa w sprawach komunikacji będą musiały być szczególnie
      dobrze uzasadnione.
      Dopłaty do autobusów pozostaną na tym samym poziomie. Będziemy się za to starali
      jak najszybciej stworzyć Związek Komunikacyjny Aglomeracji Warszawskiej. Jeszcze
      przed świętami zarówno ja, jak prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz
      spotkamy sie z włodarzami podwarszawskich gmin. Chcemy żeby powstał wspólny
      bilet aglomeracyjny na pociągi i autobusy podmiejskie.
      TiO: Co mógłby pan doradzić władzom miasta i powiatu legionowskiego w sprawach
      komunikacji?
      LR: Żeby jak najszybciej zrealizowali obietnice wyborcze. Stworzyli system
      Park&Ride, zbudowali parkingi przy stacji, żeby jak najwięcej osób przesiadło
      się z samochodów na transport zbiorowy. Dobrym pomysłem byłoby utworzenie
      połączenia osiedli ze stacją kolejową, dzięki zmianie trasy autobusu
      podmiejskiego. Będziemy się starali żeby takie połączenia obejmował jeden bilet.
      • psychomaszyna Re: Kolej na kolej 18.12.06, 11:19
        Może to nieco stronnicze, ale rzuca się w oczy:

"wnioski będą musiały..."
        "będziemy się starali..."
        "Chcemy, żeby..."
        "Żeby jak najszybciej zrealizowali..."
        "Żeby (w domyśle - przyp. aut) stworzyli..."
        "Dobrym pomysłem byłoby..."
        "Będziemy się starali..."

Smutne to... (Może to wina, że na forum jest fragment wywiadu - całości
        przynaję nie czytałem).

Tak to może odpowiadać publicysta, analityk transportu, a nie ktoś na
        stanowisku wykonawczym i to jeszcze kierowniczym!
        Od takiej osoby oczekuje się harmonogramu! Jeżeli nie ma jeszcze konkretnych
        projektów i ich harmonogramów (wybaczcie, to lekkie zboczenie zawodowe), to
        powinien istnieć harmonogram ich tworzenia, ewaluacji, przygotowywania budżetu.

Od pana Leszka spodziewałem się chociaż informacji, że toczą się rozmowy z
        Urzędem Miasta w sprawie rozszerzenia strefy "jednego biletu", gdzie z kartą
        miejską można byłoby podróżwać do Warszawy.
        • polokokt Re: Kolej na kolej 18.12.06, 14:34
          to ja odpowiem, z tego co odpowiada Prezydenty Legionowa na stronach Legionowa.
          Od dlugiego czasu rozmowy takie sie toczą, tylko występuje konflikt interesów,
          bo Warszawa (nie wiem dokladnie ktora instytucja) chce aby miasto Legionowo
          doplacalo 100% kosztow rozszerzenia takiej strefy w nasza strone, a Legionowo
          (Prezydent) przeciw takiemu podzialowi (a wlasciwie zrzuceniu kosztow na jedna
          strone) protestuje (niewatpliwie ma troche racji, bo rozszerzenie takiej strefy
          przyniosloby nowych klientow do komunikacji miejskiej warszawy. Więc dopuki sie
          nie dogadaja to niestety nie rozszerza.
          Jedyne co mnie interesuje w tej kwestii to jaka dokladnie jest to kwota o ktora
          toczy sie spor i czy rzeczywiscie Legionowa na to nie stac, skoro ponad polowa
          mieszkancow (jak mniemam) dojezdza codziennie do warszawy. Choć tak jak wyżej
          napisałem, zgadzam się z prezydentem, że Legionowo 100% różnicy kosztów dopłacać
          nie powinno. Raz, że pojawią się nowi klienci w PKP/MZK a dwa, że ludzie
          dojeżdżający do warszawy pracują dla firm zarejestrowanych w warszawie, a które
          to firmy odprowadzają podatek do kasy miasta (jak się domyślam).
          Także jak zwykle chodzi o kasę...
          Pozdrawiam
          • l.ruta Re: Kolej na kolej 18.12.06, 22:05
            Coz sprawa nie jest taka prosta ze wzgledow formalno-prawnych.Dopoki nie
            powstanie Zwiazek Komunikacyjny Aglomeracji Warszawskiej,czyli jednostka prawna
            organizujaca,finansujaca,zarzadzajaca transportem zbiorowym w Aglomeracji
            Warszawskiej dopoty temat bedzie trudny do rozwiazania.Prawo zabrania
            samorzadowi Warszawy /nawet w najlepiej pojetym interesie tejze Wawy/
            dofinasowywac mieszkancow miejscowosci podwarszawskich.Dzis doplata samorzadow
            to tylko 20-30% ogolnych kosztow,40% z biletow,reszte doplaca
            Warszawa.Oczywiscie rozmowy trwaja, na razie pomiedzy ZTM a Kolejami
            Mazowieckimi na temat wspolnego biletu aglomeracyjnego,pojawil sie nowy znaczacy
            gracz-samorzad wojewodzki,pojawila sie szansa na rychle zalatwienie
            sprawy.Poniewaz to wszystko musi zatwierdzic formalnie Rada Warszawy moje
            odpowiedzi-wypowiedzi musza byc okragle.Wierze ze sprawa wspolnego biletu
            zostanie rozwiazana w I kwartale przyszlego roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka