Dodaj do ulubionych

SMLW a śmieci

29.12.07, 13:14
Dostaliśmy właśnie podwyżkę opłaty za wywóz nieczystości stałych , wzrasta ona
z 4,80 na 7,50zł / osobę. Może do jasnej ciasnej, przy okazji Nasza Kochana
Spółdzielnia zainteresuje się złodziejami podrzucającymi Nam swoje śmieci!!!
Kamerka z oświetleniem i nagraniem, nagranie przekazywane do Policji?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: SMLW a śmieci 29.12.07, 17:48
      nie zebym byl za podwyzkami, ale w domku jednorodzinnym standardowo
      wychodzi jeden pojemnik smieci na osobe na miesiac. A taki pojemnik
      kosztuje od 12 PLN w górę(w zaleznosci od firmy). A nie sądzę aby
      osoba w blokach produkowała o połowę mniej śmieci niż osoba w domku
      jednorodzinnym.

Pozdrawiam
      • kwitkows Re: SMLW a śmieci 29.12.07, 20:41
        A obsługa? Śmieciarka przyjeżdża za jednym razem do 40 mieszkań w naszym bloku, a nie do 40 domków Polokokta ;-)

A tak na serio to (przynajmniej u nas) firmy bił się o obsługę osiedla oferując ultra niskie ceny. Na granicy opłacalności.
        • polokokt Re: SMLW a śmieci 30.12.07, 10:52
          z tego co wiem, to właśnie to jest powodem podniesienia cen miedzy
          innymi:

www.tinyurl.pl?gWK61ygJ
          z tego też powodu nie można wprowadzić w Legionowie ogólnego systemu
          zbiórki smieci, gdyż firmy ktore wywozily smieci nie wiedza o ile
          bedzie ta podwyzka (być może dzisiaj już wiedzą) i jaka cene
          zadeklarowac w przetargu. No ale to takie zasłyszane info, ciekaw
          jestem czy tak jest w rzeczywistosci.

Pozdrawiam
          Pozdrawiam.

• godgod Re: SMLW a śmieci 30.12.07, 19:47
            To prawda. Ja też słyszałem, że miasto nie wprowadza opłat, bo wszyscy czekają na podwyżki. A tak przy okazji, to nie uważam, żeby śmieci były super drogie. Ja płacę 20 zł (jak na razie) za 2 kosze 110 litrów miesięcznie. Po podwyżkach spodziewam się ok 30-35. Spokojnie się wyrabiam (4 osoby). Dodatkowo co 2 tygodnie sprzątam lasek naprzeciwko (bo eleganccy panowie i panie chodzący na spacery z pieskami co i raz zostawiają,to pudełko po papierosach, to skórkę od banana, albo inną ciekawostkę). Oczywiście plastiki, szkło i papiery jadą do pojemników, bo inaczej nie wyrobiłbym się. Myślę, że "podrzucacze" to osoby, które i tak nie płacą.

Czekam niecierpliwie na przymus płacenia przez wszystkich. I to nie na zasadzie umowy, tylko np. w podatku, gdzie nie będzie możliwości ominięcia nakazu. Może wtedy wreszcie uspokoi się sytuacja w lasach, bo jak na razie to tragedia.

A swoją drogą kilka razy już spierałem się z osobami uważającymi, że kosze do recyklinu są spółdzielcze i że niby podrzucam. A to bzdura, bo płaci za to miasto (a więc i ja), a kosze są między blokami, bo tam po prostu jest najbliżej do ludzi.
            Druga sprawa, to ilość osób z bloków wrzucających posegregowane śmieci. Odsetek jest żenująco niski w porównaniu z domkami, bo tam ludziom to się opłaca, a dla blokowiczów, to tylko kłopot (zaznaczam, że nie mówię o wszystkich).

pozdrawiam
            GG
            • cornellia Re: SMLW a śmieci 13.01.08, 13:16
              jaka firma za 10 zl oproznia 110l pojemnik? Bede wdzieczna za odpowiedz
              • godgod Re: SMLW a śmieci 13.01.08, 20:26
                ZUK Stasi Las. Wybiera u mnie w każdy 2 i 4 czwartek miesiąca. A w związku z tym, że co 2 tygodnie, a nie co miesiąc, to dali jeszcze pojemnik (wtedy był nowy !). Teraz mieli kolportować do skrzynek informacje o podwyżkach, ale na razie cisza...
                POZDRAWIAM

• cornellia Re: SMLW a śmieci 16.01.08, 13:15
                  Firma troche zmienila zasady. O ile nowa cena tez atrakcyjna o tyle pojemnik to
                  juz tylko w przypadku oprozniania kazdego tygodnia. A zeby uzbierac 120l smieci
                  przez 7 dni musialabym sasiadom podbierac. Ale dziekuje, przynajmniej wiem ze
                  mozna taniej.
                  • godgod Re: SMLW a śmieci 16.01.08, 17:49
                    Ja też byłem w szoku, bo wcześniej już kupiłem sobie pojemnik, a tutaj taka niespodzianka! Może ktoś wie, na ile teraz podnieśli (tzn. ZUK), bo do mnie podwyżka nie dotarła?
                    GG
                    • cornellia Re: SMLW a śmieci 16.01.08, 20:44
                      W tej firmie bedzie 18zl za oproznienie pojemnika 120l. W mojej 20 zl ale musze
                      jeszcze odstawiac segregowane smieci min 120 l raz w miesiacu za 9 zl. Czyli ty
                      zaplacisz 36zl miesiecznie a ja 49:-( No ale chyba nie warto mi kupowac
                      pojemnika, w koncu maja cos zrobic z tym oczyszczaniem miasta i nie wiadomo kto
                      jak kiedy i gdzie bedzie mial wrzucac. Musze to przemyslec.
                      • godgod Re: SMLW a śmieci 16.01.08, 21:52
                        Dzięki. Jeśli to się potwierdzi, to nie jest tak źle. Jak na razie zapłaciłem za styczeń po staremu.
                        GG
          • kwitkows Re: SMLW a śmieci 30.12.07, 22:50
            W pisemku ze spółdzielni napisali właśnie o tej 500% podwyżce i o stałym spadku ilości mieszkańców spółdzielni (oficjalnej ilości pewnie ;-)
    • storczyk130 Re: SMLW a śmieci 30.12.07, 10:06
      Też niejednokrotnie widziałam samochody podjeżdzające do śmietnika i
      osoby z nich wyrzucające śmieci do niego. I wkurza mnie to :-/
      zwłaszcza jeśli ma być podwyższka za wywóz śmieci.
    • woloszki Re: SMLW a śmieci 14.01.08, 14:43
      są miejsca gdzie płaci się więcej:(
      • roberttak Re: SMLW a śmieci 17.01.08, 22:27
        jak widzicie kogos podjezdzajacego ze smieciami dzwoncie na policje, ostatnio
        mialem takie podejrzenie i policja byla po niecalej minucie, widzialem ze troche
        czasu zajmowali sie tymi osobami ale co tam zdzialali to nie wiem,

zreszta te osoby podrzucajace smieci sa zalosne, widza ze ktos idzie to siedza w
        tych samochodach i sie chowaja, albo odjezdzaja kawalek by po chwili wrocic,
        bogacze pobudowali domki a na smieciach oszczedzaja, takie moje zdanie, jak
        zobacze nie popuszcze :] kamery nie potrzebne, zeznania wystarcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka