legjonowo 10.01.08, 17:02 Komendant Gawkowski polował na dziki na ulicy. Sprawą zajęła się prokuratura i policja, chociaż niezbyt gorliwie. Co wy na to? Więcej: toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1155&Itemid=242 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 10.01.08, 17:18 Według mnie nie ma o co kruszyć kopii. Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: Safari Gawkowskiego 10.01.08, 21:58 Sprawa czysta tylko ludzie we wszyskim widzą przestępstwo i rozrabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 10:06 wedlug mnie sprawe trzeba zbadac, zgodnie z przepisami i jeśli coś było nie tak to powinny zostać wyciągnięte konsekwencje. A co do samego komendanta to już chyba nie pierwszy raz gdy zrobił coś zanim pomyślał. Jakiś czas temu chyba sam jak szeryf, sledził kolesia idącego po ulicy z plastikowym karabinem i który wszedł do banku i gdyby to była prawdziwa broń to nie wiadomo jakby to się skończyło. Tylko wtedy była to sprawa innej wagi, bo podjął działania nie do końca zgodne z przepisami (wszak powinna to być jakaś akcja grupy policjantów/strażaków a nie działanie w pojedynkę) i jakoś się rozeszło po kościach. Generalnie facet jest od wszystkiego :) od strącania betonu z wiaduktu, który grozi zawaleniem, odstrzału dzików w okolicznych lasach i od obezwładniania terorystów :) Człowiek orkiestra Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 10:17 wieś to wieś, żywemu nie przepuści :( najlepiej wytłuc wszystko co się rusza i na drzewo nie ucieka. Mam nadzieję, że dadzą mu nauczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 10:30 Ważniejsi są ludzie niż zwierzęta, choć wszystkie istnienia należy szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 11:06 w ten sposób w jednej wypowiedzi zawarłeś dwie sprzeczne informacje wskaż mi zagrożenie jakie stwarzał jeden mały dzik? Pan komendant miał ochotę po prostu zapolować, a ze najwyraźniej czuje się bezbronny... Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 11:20 1. To nie był mały warchlak, tylko średni dzik o wadze 45 kg. Nie chciałbym go spotkać na ulicy mego miasta. 2. W tym roku pojawiały się sygnały, że dziki włóczyły się po ulicach w tamtej części. Kilka miesięcy temu w legionowskiej telewizji LTV pojawiła się relacja, że jakiejś nocy dziki zapuściły się aż na targowisko miejskie. Tam gdzie pojawiają się sprzeczne interesy ludzi i dzikich zwierząt w siedliskach ludzkich, a odstraszanie nie daje skutków, potrzebny jest odstrzał takiej zwierzyny. 3. Kiełbasa z dzika jest bardzo smaczna i nie dziwię się komendantowi, że strzelił tego dzika. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 11:31 cytat z forum To i Owo "Taki jest urok mieszkania przy lesie, ja tam mieszkam od urodzenia, a rodzice od lat 50-tych. Moja babcia też dokarmiała i pomagała zwierzętom, tak samo wychowała swoją córkę a moja matkę, i tak samo mnie wychowano, i również tak samo ja wychowam swoje dzieci. Te dziki to jest już któreś z kolei pokolenie które przychodziło po pomoc...i nie tylko dziki ale również i sarny czy np. łoś, który przyszedł w upalne lato, któremu mama wystawiła wiadro z wodą. Teraz sie dowiaduje ze robiłem to wbrew zakazom (prawu też?). Niestety, ale charakteru nie da sie zmienić zakazami...robiłem to, robię i będę robił. " Biedny zwierzak przyszedł po pomoc a ten dziad go zastrzelił ;(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 11:50 Miejscem dokarmiania dzikiej zwierzyny są paśniki w lesie. Karmienie w innych miejscach to głupota i nieodpowiedzialność. Nie popierajmy głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 11:54 latanie ze strzelbą po zamieszkałym osiedlu to głupota, którą Ty z kolei popierasz która głupota jest większą głupotą???? Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 12:49 Jeżeli ktoś ma pozwolenie na broń i jest odpowiedzialny, to może chodzić z bronią. Policja też chodzi z bronią. Ale nie zbaczajmy z głównego tematu dyskusji, zatem zakończmy ten wątek uboczny. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 12:12 a tak mi się przypomniało, odnośnie dzików w mieście. Otóż nie dalej jak jakies 3-4 tygodnie temu, stojąc na przejeździe kolejowym na Bukowcu, nagle w świetle reflektorów samochodowych po wzdłuż torów kolejowych przeszła cała rodzina dzików (jeden lub dwa duże (dokładnie nie pamietam) i ze 3 małe) od strony lasu w stronę wiaduktu. Fsktem jest, że lepiej chyba się nie natknąć na taką rodzinkę wracajac z pociągu, nie wiadomo jak mamuśka zareaguje widząc intruza na drodze swojej rodziny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 12:23 jasne, lepiej wcześniej wytłuc i mamusię i warchlaczki ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 12:47 1. Tylko proszę bez przegięć. Nie można być zaślepionym i stawiać wyżej zwierząt niż ludzi. 2. Zgodnie z Wikipedią pl.wikipedia.org/wiki/Dzik "Dzik jest agresywnym zwierzęciem i w niektórych sytuacjach odważnie szarżuje na wroga. Lochy z potomstwem są szczególnie niebezpieczne." Zatem jeżeli nie byłoby innych metod, aby odstraszyć lochę z warchlakami z okolic siedzib ludzkich i nie byłby to okres ochronny, to należałoby odstrzelić takiego dzika. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: Safari Gawkowskiego 13.01.08, 11:43 pewnie. Wszytko wytłuc, bo w końcu ludzie ważniejsi. Wykarczowac lasy, wytłuc zwierzynę i zbudować nowe, wspaniałe osiedla. Człowiek, to brzmi dumnie? IMHO myślenie dzik = kiełbasa jest prymitywne i świadczy o braku uczuć wyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 13.01.08, 18:10 1. Poproszę o jakieś rzeczowe argumenty, bo o emocjach nie da się dyskutować. 2. Każdemu świnia kojarzy się jak chce. Mi się kojarzy z kiełbasą i nie widzę w tym nic prymitywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: Safari Gawkowskiego 14.01.08, 13:16 rzeczowe argumenty, że czlowiek to nie brzmi dumnie? idź do schroniska i posłuchaj historii. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 14.01.08, 20:39 Zawsze człowiek będzie najważniejszy. A historie to przede wszystkim z hospicjów, domów opieki społecznej, czy domów dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 14.01.08, 23:22 wszelkie nieszczęścia tego świata wywodzą się właśnie z tego, że człowiek sam sobie wyznaczył miejsce najważniejszej istoty. Współczucie z powodu bólu i cierpienia nie można ograniczać tylko do ludzi, Zwierzęta, zapewniam Ciebie - odczuwają ból identycznie jak my. I to zarówno cierpienie fizyczne jak psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Safari Gawkowskiego 15.01.08, 08:15 Przypomina mi się kwestia z filmu "Epoka lodowcowa" kiedy to Maniek wyraził pogardę dla zwierząt zabijajacych dla przyjemności... takie samo odczucie mam w stosunku do "myśliwych". Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Safari Gawkowskiego 15.01.08, 09:33 Trudno, aby człowiek jako istota najbardziej posunięta w rozwoju ewolucyjnym, stawiał się na dole. Pisałem już wcześniej, że człowiek powinien postępować z szacunkiem wobec wszystkich istot, ale przede wszystkim wobec innych ludzi. Przy podejściu zaprezentowanym przez Ciebie wszyscy ludzie powinni się wyrzec jedzenia mięsa, bo z jego pozyskaniem nieodłącznie wiąże się ból i cierpienie zwierząt. Ciekawe ile osób, które podzielają Twoje podejście, tak zrobiło? Odpowiedz Link Zgłoś
onlyyou72 Re: Safari Gawkowskiego 11.01.08, 18:24 Jest pewne, że sprawa zostanie oddalona ze względu na niską szkodliwość czynu, lub nie wykrycia znamion przestępstwa. Swoją drogą to nie pierwsze safari tego pana, w wakacje polował na dziki przy ulicy Suwalnej, na łąkach za cmentarzem. Jak i w tym wypadku, nie zostały zachowane żadne środki bezpieczeństwa. Wiem, bo chodziłem tam w tym czasie z psem. W zagajniku słychać było tylko krzyki i strzały. Zero jakiegokolwiek zabezpieczenia i informacji o odstrzale. Odpowiedz Link Zgłoś
teba18 Re: Safari Gawkowskiego 13.01.08, 17:29 Uważam, że facet powinien ponieść surowe konsekwencje. On był za blisko zabudowań. Na skraju lasu małe dzieci mogły się bawić w berka- była ciemno, facet widzi ruch i strzela- tragedia gotowa. Oglądasz TV, słyszysz huk, krzyk, wybiegasz a Twoje dziecko leży na śniegu... Mieszkańcy powiedzieli, że to było ledwie 20 metrów od zabudowań!!! Ktoś napisał, że to człowiek odpowiedzialny skoro ma pozwolenie na broń- ludzie kupują też amstafy, biją i je i szczują, a potem się dziwią że pies pogryzł- W Polsce przepisy dotyczące psów są oburzające i niestety dla mnie psy ras takich jak amstaf to też broń. W naszym kraju dostać pozwolenie na broń to nie jest zbyt duży problem. No i popieram wypowiedź Aganiok- zabić wszystkie dziki bo wychodzą na ulice, zabić sarny choć zbyt niebezpieczne nie są, lisy też należy wybić choć spotkanie takowego w lesie to rzadkość, zabić duże psy bo kto wie czy nie będą chciały polizać, małe też wybić bo robią hałas, niektórych emerytów też można wybić. Kurde ten facet stworzył niesamowite niebezpieczeństwo dla LUDZI!!! Ten dzik to taki szczegół w całej sprawie, oni nie oskarżają go o zabicie zwierzaka, ale o to że nie przestrzegał przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
kris.72 Re: Safari Gawkowskiego 14.01.08, 19:23 A co Wy macie do amstafów ? Ja sam jestem włścicelem takiego psa i powiem tak "nie ma głupich psów są tylko głupi właścicele" Mój był wychowywany z kotem i obaj jakoś żyją. Zgadzam się że to broń ale można je ułżyć na pokojowo nastawione stworzenia . Ze strony mojego psa jedyne śmiertelne zagrożenie to zalizanie na śmierć . Pozdrawiam Forumowiczów . Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Safari Gawkowskiego 14.01.08, 23:23 ja też nie mam nic przeciwko amstaffom, ale tylko w odpowiednich rękach. A niestety wielka ich liczba trafiła do ludzi nieodpowiedzialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
teba18 Re: Safari Gawkowskiego 14.01.08, 21:14 Do amstafów nie mam nic. Ludzka głupota za to mnie dobija- w wielu kwestiach. To był tylko przykład ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Safari Gawkowskiego 01.02.08, 02:44 a czas leci... kiełbasa z dzika pewnie już strawiona... papiery leniwie wędrują z biurka na biurko... samo życie... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Safari Gawkowskiego 01.02.08, 08:17 a widziałem nawet jakiś mały reportaż w TVP3, chyba w Kurierze Mazowieckim. Ale faktycznie, sprawa pewnie rozejdzie sę po kościach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Dzika niegdy dość 01.02.08, 09:25 Nie tylko kiełbasa z dzika Polecam schabowe z dzika www.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=855&_RowID=1359&_CheckSum=-1115786181 Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: dzik dzikowi równy nie jest... 01.02.08, 11:33 ta... bardzo obiektywnie przedstawione... dzik by się uśmiał... reportaż... hehe no jak w ten sposób w politycznej śmietance się miesza, to my nawet kożucha tak naprawdę nie widzimy... przygnębiające... Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: dzik dzikowi równy nie jest... 01.02.08, 12:37 Pewnie lepiej by zrobił gdyby polowł na kaczki ,a tak to tylko dzik- nie ma przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
legjonowo Re: Safari Gawkowskiego 01.02.08, 14:50 Dziś ok. 16:40 w radiu TOK FM będzie rozmowa o dzikach i o Gawkowskim Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Dziś wieczorem w Faktach TVN 08.02.08, 19:34 Dziś wieczorem w Faktach TVN była relacja ze Szczawna Zdroju Wczoraj, pod wieczór, w parku zdrojowym, gdzie w ciągu dnia bawi się sporo dzieci, pojawił się dzik. Efekt? Jeden cywil z poharatanymi nogami plus strażnik gminny, który chciał przepędzić dzika i walnął go pałką. Pałka pękła, a strażnik również w szpitalu. Podobno dziki pojawiają się w tym parku od czasu do czasu. Ciekawe, co czują rodzice dzieciaków z którymi chodzą na plac zabaw do tego parku? A Legionowie przecież 6, czy nawet 7 dzików, pojawiło się ostatnio w lasku przy Wardenckiego. Chwała Gawkowskiemu, że chciał zrobić porządek z tymi dzikami. Czy potrzeba, aby ktoś został ranny, aby "obrońcy" dzików zrozumieli, że się mylą? Może w tym razie nie będzie tak, że "Mądry Polak po szkodzie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Dziś wieczorem w Faktach TVN 08.02.08, 20:11 przecież to skraj lasu... nie wszystko jest czarno-białe, ale na pewno w przypadku funkcjonariusza chciałoby się, by zachowane były podstawowe zasady bezpieczeństwa... tragedie zawsze się będą zdarzać, głównie z braku wiedzy... mnie zdziwił fakt, iż w reportażu podane były szczątkowe informacje o sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Dziś wieczorem w Faktach TVN 09.02.08, 09:33 Do nas do osiedla podobno podchodza dziki noca. Z teog co rozmawialam z innymi ludzmi, nie mieszkajacymi na osiedlu to tak naprawde nei wiadomo kto sie bardziej boi: dzik czy czlowiek. I podobno niesprowokowany dzik nie zaatakuje Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: Dziś wieczorem w Faktach TVN 09.02.08, 18:12 w reportazu byla porada by przed dzikiem uciekać dookola drzewa zrobie próbe kto na ochotnika-proszę na Priv. Myśl że pan komendant nie odmówi! Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Relacja TVN - link 09.02.08, 07:31 www.tvn24.pl/28377,1538204,0,1,fakty_wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Dziś wieczorem w Faktach TVN 09.02.08, 19:31 Głupota ludzka nie zna granic, idiota wyskoczył na dzika z pałką to nie dziwne, że zwierzę się rozjuszyło i zaatakowało. Ludzie niszczą przyrodę, nie obcują ze zwierzętami, nie potrafią przewidzieć ich zachowań. Myślą, że skoro pojawił się dzik, to będzie ich od razu atakować. A prawda jest taka, że nie ma bardziej agresywnego stworzenia od człowieka. Dajcie dzikom żyć w spokoju. Również są potrzebne. Bo inaczej to nasze prawnuki będą oglądać je tylko na obrazkach. Nie sztuka wytłuc wszystko co się rusza wokół siebie. :( Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Dziś wieczorem w Faktach TVN 10.02.08, 20:52 1. Prośba o obejrzenie relacji w TVN24 2. Strażnik użył pałki w samoobronie, ale nieskutecznie 3. W tym przypadku dzik poranił 2 facetów, więc taki niewinny nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
juros1 Re: Dziś wieczorem w Faktach TVN 10.02.08, 22:06 dzik jest niewinny?? przecież od tego jest sąd>>pewnie prokurator powinien się wypowiedzieć-myślę że koło łowieckie zblizone do do kól muyśliwskich ma zdanie wyrobione i odrebne-HAHA Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Safari Gawkowskiego 10.02.08, 22:29 a ja wczoraj natknąłem się na stadko dzików w lesie, jadąc od strony Marek, tuż przed ulicą Generała Roi. Na szczescie szły sobie poboczem, bo kontakt bezposredni mógłby być niezbyt miły. kiedyś koledze gdzies kolo nieporetu rozpedzony dzik nie tyle wpadl pod samochod tylko uderzyl w rozpedzony samochod w bok (w drzwi pasazera). Co mnie zdumialo, auto na prawde bylo niezle zmasakrowane a drzwi nawet nie nadawaly sie do "wyklepania" tylko do wymiany. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Zasłyszana historia w temacie dzików :) 07.05.08, 14:38 Moja mama opowiedziała mi historię usłyszaną w pociągu, którą opowiadała sympatyczna mieszkanka Chotomowa. Zauważyła że niedaleko jej domu i działki locha się ... okociła? :) no urodziła małe dziki. Pierwsze co zrobiła to zadzwoniła do Nadleśnictwa, ale oni kazali jej zadzwonić do Straży Miejskiej - dopiero po odłożeniu słuchawki uprzytomniła sobie że przecież w Chotomowie nie ma Straży Miejskiej. To zadzowniła do legionowskiej Straży Miejskiej. Powiedzieli jej, że to normalne jak się mieszka ... na leśnych terenach (tutaj padło takie specyficzne określenie własnie leśnych terenów).Czyżby po sprawie Safari komendanta byli ostrożniejsi? :) Odpowiedz Link Zgłoś