Dodaj do ulubionych

trasa Via Baltica

12.06.08, 12:23
viabaltica.scottwilson.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=10
jeden z najbardziej prawdopodobnych wariantów przebiegu trasy...
Obserwuj wątek
    • asyrius Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 12:31
      to oczywiście prowokacja , bo wątek nie ma nic wspólnego z Leginowem
      i podobnie jak wątek Psychomaszyny o tramwaju wodnym z Gminy
      Nieporęt zniknie , mam nadzieję .
      • psychomaszyna Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 12:45
        1. Via Balltica w jednym z wariantów będzie przechodziła przez Powiat
        Legionowski, a dokładnie przez Gminę Nieporęt w korytarzu Trasy Olszynki
        Grochowskiej
        2. Temat TRasy Olszynki Grochowskiej był intensywnie poruszany przez mieszkańców
        Gminy Nieporęt i Gminy Wieliszew na spotkaniu władzami samorządowymi i posłami
        3. Dyskusja na ten temat toczy się również na Forum Nieporętu
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16805&w=79605167
        • asyrius Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 12:51
          acha , to znaczy że rozszerzamy regulamin forum na cały powiat ,
          super , mnie to cieszy bo nie jestem z Legionowa , szkoda tylko że w
          widocznym miejscu nie ma regulaminu forum Legionowo , a może jest
          tylko nie widzę :) , nie było by wtedy moich dwóch skasowanych
          wątków i całej tej niepotrzebnej dyskusji .
          • w.iwo Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 13:47
            temat mnie interesuje, gdyż trasa mogłaby zostać obwodnicą Legionowa i odciążyć
            nas z tirów... termin konsultacji tylko do jutra, więc jeśli ktoś ma uwagi, to
            ma jeszcze szansę dziś na korespondencje w tym temacie...
    • ikkonis Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 15:17
      ale ten wariant via baltica przelatywał by tóż przy Osiedlu Młodych
      i Trzeciej Parceli= nieznośny hałas, spaliny itd. Via Baltica to nie
      skala lokalnej obwodnicy - to kiludziesięciometrowy pasaż
      transeuropejski dla tirów z Litwy, Łotwy, Estoni... Odciąłby
      mieszkańców północnozachodniego Legionowa - Trzeciej Parceli,
      Osiedla Młodych, Łajsk itd od pięknego lasu - jedynego dostępnego
      terenu rekreacyjnego. Jestem więc zdecydowaną przeciwniczką tego
      wariantu Via Baltica
      • polokokt Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 15:35
        nie wiem czy patrzysz na ta sama mapke co ja, podana w pierwszym watku, ale tam
        ja widze trase wychodzaca z warszawy na Wyszkow kilkanascie kilometrow od
        Legionowa... Choc pewnie byl i wariant taki jak podajesz.

Pozdrawiam
      • psychomaszyna Re: trasa Via Baltica 12.06.08, 16:09
        1. Pomyliło się Ci z Trasą Mostową. Via Baltica w wariancie 43 miałaby iść przez
        Pułtusk, obwodnicą Serocka, Zegrze i skręcać przez gminę Nieporęt do Warszawy.
        2. A poza tym jestem za tym, aby Trasę Mostową z Łomianek, mostem przez Wisłę w
        Jabłonnie, Chotomów i Wieliszew zbudowano jak najszybciej.
    • ralphie Dlaczego? 25.06.08, 08:08
      W "jakiejś" gazecie na "jakimś" spotkaniu Starosta Powiwiatu naszego
      wypowiedział się, iż jest za tym, aby trasa VB przebiegała przez nasz powiat...
      ni w ząb nie rozumiem... po co? Jakie korzyści powiat ma z tras? GDDKiA płaci za
      to jakieś myto? Pomijając fakt, że każda trasa szybkiego ruchu staje się
      obwodnicą to co powiat zyskałby z tego? Chociaż w przypadku naszego powiatu,
      biorąc pod uwagę, że Via Baltica ma być szybkim połączeniem (wg wszelkich
      danych) stolicy z czymś tam, to po co nam ona?
      • psychomaszyna Re: Dlaczego? 25.06.08, 08:45
        Proszę bardzo, juz podaję - chociażby perspektywy jakichś inwestycji. Przecież
        wszystkie fabrki pod Wrocławiem są lokalizowane przy autostradzie A4.
        • polokokt Re: Dlaczego? 25.06.08, 09:30
          no tak, ale czy my chcemy fabryki? Bo ja raczej jestem za czyms mniej
          uciazliwym. Bo nalezy pamieta ze w pewnym stopniu nie mamy wplywu jaiego rodzaju
          fabryka powstanie przy takiej drodze. A i sama Via Baltica bedzie generowala
          wieksza ilosc zanieczyszczen czy halasu.
          No wiec zeby sie nie okazalo juz po fakcie ze minusow jest wiecej niz plusow.
          • ralphie Re: Dlaczego? 25.06.08, 09:45
            polokokt napisał:

> wieksza ilosc zanieczyszczen czy halasu.

Właśnie... i jak stanowisko Starosty ma się do zapisu w "Programie Ochrony
            Środowiska":

"Trzecim, aktualnie największym zagrożeniem środowiska w powiecie, a szczególnie
            w Legionowie jest wzrost ruchu samochodowego, a co za tym idzie zanieczyszczenie
            powietrza przez substancje zawarte w spalinach."

Rozumiem, że program podpisywał inny Starosta, rozumiem, że liczy na inwestycje,
            nowe miejsca pracy, świetlista przyszłość, atrakcyjność powiatu (pod względem
            szybkiej weekendowej ucieczki ze stolicy na mazurskie tereny zielone)... Do tej
            pory powiat cieszy się atrakcyjnością turystyczną, czy aby tego nie stracimy?
            • psychomaszyna Re: Dlaczego? 25.06.08, 10:00
              1. Ralphie, otóż spaliny i zanieczyszczenia powietrza jakoś tak się mają, że my
              sobie tu możemy jeździć rowerami i bryczkami, na koniach, a jak inni będą
              jeździć samochodami, to i tak to do nas przywieje.
              2. Ja rozumiem, że każdy chce mieć czysto i spokojnie koło domu, ale tak jakoś
              jest, że ludziska są wygodni i nie chce im się przestać korzystać z samochodów.
              Więc może zbudować, 2 - 3 trasy, aby jeździli głównie tamtędy, a na reszcie dróg
              był w miarę spokój i wygoda.
              3. Poza tym TY jesteś szczęściarz, bo nie musisz się pchać samochodem w korkach
              do Warszawy...
              • ralphie Re: Dlaczego? 25.06.08, 10:10
                1. OK ale przywieje w mniejszym stężeniu. Weź głeboki oddech stojąc przy
                ruchliwej trasie i powtórz to 1km od niej ;)
                2. Zgadza się ale w powiecie naszym planowane jest kilka tras: TOG, Mostowa i
                coś tam jeszcze. Te trasy rozumiem, bo dadzą nam swobodny dojazd do stolicy (pod
                warunkiem, że z lokalnych przepchasz się przez korki na trasę ;) ). Via Baltica
                ma inne przeznaczenie... boję się, że tą trasą będzie "pruć" wszystko co teraz
                "zaiwania" białostocką...
                3. patrz pkt. 2 ;) dodam, że jadąc w kierunku przeciwnym widzę najczęściej
                rejestracje z mazowieckiego (WPU, WM, WML) jadące w kierunku stolicy.
                • psychomaszyna Re: Dlaczego? 25.06.08, 10:20
                  1. Dlatego ja chcę Via Baltica, tylko dlatego, żeby przyciągnąć tu inwestorów,
                  którzy stworzą miejsca pracy.
                  2. Jeżeli nie dałoby to żadnych inwestorów, to Via Baltica nie chcę. Za TIR-ami
                  nie tęsknię. Widzę, jaki to koszmar w Serocku.
                  • madziulec Re: Dlaczego? 25.06.08, 11:23
                    Via Baltica to pewnie bedzie jesli juz sciagniecie firm logistycznych.
                    A.. za tym co idzie.. paru ludzi, ktorzy obsluza coraz bardziej zinformatyzowane
                    magazyny, ktore juz nei polegaja na zatrudnieaniu panow nosidelkowych, noszacych
                    towary na wlasncyh plecach, ale takich, ktorzy wciasna pare guziczkow i towar
                    sam zaczyna po kodach kreskowych od nastarszego (najdluzej lezakujacego)
                    wyjezdzac z magazynu.
                    Nie wierzysz ze takie cos jest stosowane? Jest. W magazynach firm AGD ;))) i to
                    w Polsce ;)

I prawde mowiac tam nie pracuje wiele osob. Ot 3-4.
                    a magazyn olbrzymi.
        • madziulec Re: Dlaczego? 25.06.08, 09:35
          Ja Ci cos powiem drogi Psychomaszyno.

Do takich "super fabryk" we Wrocku dojezdza dokaldnie JEDEN autobus miejski,
          oplacany z reguly wlasnie przez zgrupowania firm. Autobus ma tak ulozony plan,
          by jechac na pierwsza, druga czy trzecia zmiane i odpowiednio odbierac ludzi.

Innego dojazdu nei ma.
          Moj kolega pracuje w LG. Autobus juz nie pamietam jaki nuemr zabiera ludzi spod
          Philipsa bodajze, potem zawija pod to ich LG i jedzie do stolicy Dolnego
          Slaska.. okolo 40 minut.

Tego u nas tez chcesz?
          Ciekawe, ciekawe....
          • psychomaszyna Re: Dlaczego? 25.06.08, 10:15
            Ale proszę Szanownej:
            1. Nie chodzi mi, aby ściągnąć fabryki Koreańczyków, w których warunki pracy i
            płacy są podobno więcej niż podłe.
            2. W swojej karierze miałem traumatyczny okres, kiedy do pracy z Legionowa
            musiałem dojeżdżać w okolice Puławskiej, za Ursynów. Dlatego marzę o tym, aby
            pracować w firmie, gdzie dojazd zabierze mi maksymalnie 30 minut, bez stania w
            korkach. Cokolwiek by wymyślono, to zawsze w Warszawie będą gdzieś korki,
            dlatego wolałbym pracować w naszym powiecie.
            3. Kiedy czytam, że do Wrocławia, Łodzi, czy Krakowa znowu ściągnęli jakiegoś
            inwestora, który otworzył jakieś centrum obsługowe dużej firmy komputerowej, czy
            banku, to żółć mnie zalewa. Gdyby kilka takich firm "osiadło" czy w naszym
            powiecie (ideał!!!), czy chociażby na Tarchominie, czy Białołęce, to o ile
            łatwiej byłoby dojechać do pracy. To dla ludzi z wyższym wykształceniem.
            4. O ile mam doświadczenia, to obecnie budowane fabryki są raczej mało uciążliwe
            dla środowiska. I nawet, gdyby zagościła w naszym powiecie jakaś nowa fabryka
            sprzętu AGD (lub jakakolwiek), to ludzie ze średnim wykształceniem znaleźliby
            też pracę.
            5. To wszystko wynika z tego, sam doświadczyłem ile czasu marnujemy w dojazdach.
            Gdyby zamiast 3 - 4 godzin w dojazdach, spędzać w aucie, czy w autobusie godzinę
            - półtorej, to o ile więcej czasu było dla siebie, dzieci, rodziny!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka