Dodaj do ulubionych

6-latki do szkół

05.12.08, 18:13
Mam pytanie do rodziców, którzy w następnych latach będą wysyłać pociechy do podstawówek. Jako, że przez pierwsze 3 lata będziemy mieli wybór, czy zostawić w przedszkolu, czy "wysłać w świat", to jak to wygląda w Legionowie. Są zainteresowani wcześniejszym posłaniem dzieci do szkół w naszym mieście? Czy ludzie tą reformę "zignorują"?
Obserwuj wątek
    • kasiaole63 Re: 6-latki do szkół 11.12.08, 22:39
      chyba rodzice trochę panikują,moje 6 letnie dziecko 3 lata temu poszło do
      legionowskiej jedynki i wszystko było ok; osobny pawilon dla młodszego
      pionu,jest bezpiecznie,zerówka przystosowana do małych dzieci; jedyny mankament-
      zerówki chodzą na dwie zmiany,bo mało sal
      • godgod Re: 6-latki do szkół 11.12.08, 23:09
        A może ktoś wie, jak to wygląda w SP nr 2 ?
        • w.iwo Re: 6-latki do szkół 12.12.08, 12:01
          dla mnie to pomyłka... i nie dlatego, że dzieci są jeszcze za małe, ale z powodu
          braków w naszych szkołach...
          maluchy powinny być oddzielone od starszych klas, powinny chodzić do szkoły w
          określonych godzinach, powinny mieć klasy, toalety, wyposażenie dostosowane do
          wieku i oczywiście inny program...
          to niezmiernie ważny wiek dla dziecka, które pierwszy kontakt ze szkołą powinien
          mieć łagodny i bezstresowy...
          nagle znika mama i pojawia się ktoś obcy, nowe zasady, które mówią o siedzeniu w
          ławce i przerażający korytarz szkolny, przez który galopują wielkoludy ;o)

nasze szkoły nie radzą sobie z obecnym stanem uczniów, praca na dwie zmiany,
          brak godzin dyrektorskich i dodatkowych funduszy na edukację, kłopoty lokalowe -
          a tu jeszcze maluchy...

praktycznie nie ma pomocy ze strony logopedy... nasza poradnia legionowska(nie
          słyszałam jeszcze zachwytów od rodziców) zajmuje się przede wszystkim
          diagnozowaniem i rodzice są zdani jedynie na siebie i prywatne korepetycje...
          na podstawowe rzeczy brak pieniędzy, rewolucję należałoby zacząć od podstaw, a
          nie wysyłać dzieci...
          wszyscy boją się wejścia bonu edukacyjnego i przewidują ograniczenie
          dotychczasowych budżetów...
          idea piękna, a rzeczywistość przygnębiająca...
          • toiowo.eu Re: 6-latki do szkół 12.12.08, 13:48
            w.iwo napisała:

> dla mnie to pomyłka... i nie dlatego, że dzieci są jeszcze za małe, ale z
            powodu braków w naszych szkołach...

święta racja
            Pozostałe argumenty przeciw posłaniu sześciolatków do szkół znajdziecie na stronie
            www.ratujmaluchy.pl
            tam też zbieramy podpisy pod protestem przeciw reformie
            Tomasz Elbanowski
            tsk na prawdę wolny wybór jest mocno niepewny tak jak wszystkie pozostałe
            elementy reformy
            w Warszawie (i nie tylko tam) samorząd likwiduje wszystkie zerówki przedszkolne
            już od września
            a reforma zakłada, że już w 2010 WSZYSTKIE pięciolatki będą miały obowiązek
            nauki (przedszkolny). Czy wszystkie przedszkola pomieszczą 5cio latki bez
            wyrzucania 6cio latków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka