Dodaj do ulubionych

Ciekawostka o Pomniku Legionisty

30.01.09, 21:15
LTV podała, że planowany do ustawienia przez władze miasta Pomnik Legionisty
będzie kosztował 200 tys. zł. Autorem pomnika ma być ten sam artysta, co
stworzył żabę-pokrakę...

Na co innego, pożyteczniejszego, w naszym mieście wydalibyście te pieniądze?
Obserwuj wątek
    • dziadek_pl Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 31.01.09, 03:17
      ja bym tą kasę przepił , pół litra to 30zł , litr 60 zł , 10 litrów
      600zł 100 litrów 6 tysięcy . 200 tysięcy zł to ...... cytuję scenę z
      filmu " rok picia "
      • godgod Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 31.01.09, 10:51
        Za 200 tys (na pewno plus coś tam jeszcze) można wybudować jakiś schludny baraczek zamiast naszej "stacji" PKP. Znając życie posłuży następne 20 lat.
        • oz_patryk Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 31.01.09, 13:43
          a to mało wydatków jest?

tak jak przedmówca napisał porządna stacja PKP by się przydała

ja bym wydał na straż miejską która powinna być widoczna a nie jest. kupił bym
          im ciepłe ciuszki i rowerki żeby mogli wreszcie patrolowa miasto i działać
          prewencyjnie.

Przy tragu wybudował bym parking.

a resztę bym przekazał na inwestycje żeby np. na takim wiadukcie prace trwały na
          3 zmiany dzięki czemu taka inwestycja poruszała by się w mgnieniu oka.
          • adamus120 Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 31.01.09, 14:41
            Dodaj jeszcze ze dwa zera 200000 zł to może by coś ta kwota znaczyła.
            Po drugie stację powinno wybudować PKP a wiadukt buduje GDDKiA więc nie wiem
            czemu miasto by się miało dokładać.
            Parking bym wybudował ale zamiast targowiska :)
            • oz_patryk Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 01.02.09, 13:12
              szkoda tylko że miasto nie potrafiło tego wynegocjować, a obiecywało
              przynajmniej co do poczekalni na dworcu.

no ale "dotacje" do straży miejskiej której nie widać na mieście i np. parking
              przy targu i np. stacjach kolejowych nadal podtrzymuje
            • godgod Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 01.02.09, 20:06
              20 mln za poczekalnie? Nie wiem, czy to przemyślałeś...
              Wiadomo, że miasto nie jest deweloperem, ale te pieniądze można by przeznaczyć na dogadanie się z PKP i zabudowanie działki przy poczekalni jakimś budynkiem usługowo-handlowo-parkingowym, którego częścią byłaby poczekalnia (coś jak W-wa Wileńska) - jakieś plany, przekształcenia itp.

A propos targowiska, kiedyś poszła plotka, że tam miała być druga nitka jezdni. Ale to było dawno, dawno...

adamus120 napisał:

> Dodaj jeszcze ze dwa zera 200000 zł to może by coś ta kwota znaczyła.
              > Po drugie stację powinno wybudować PKP a wiadukt buduje GDDKiA więc nie wiem
              > czemu miasto by się miało dokładać.
              > Parking bym wybudował ale zamiast targowiska :)
              • adamus120 Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 01.02.09, 21:57
                Oczywiście że przemyślałem. Za 200 tys to się dziś mieszkania nie kupi a Wy
                chcecie partycypować w budowie wiaduktu, dworca pkp, budować parking i
                dofinansować straż miejską. Koszt samego wiaduktu to ponad 85 mln zł. Koszt
                modernizacji stacji kolejowych: Legionowo, Nowy Dwór Maz. i Modlin wyniesie 82
                mln euro.
                Co do poczekalni to kiedyś były planu jej urządzenia w starym ratuszu ale jakoś
                ucichło.
                • oz_patryk Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 02.02.09, 08:40
                  może i masz trochę racji ale stacja kolejowa to jest kompleks na który składa
                  się m.in. poczekalnia, a cena którą podałeś, nie wiem czy dobrze rozumiem, jest
                  za 3 stacje.
                  tak jak godgod zaproponował rozwiązanie w stylu Warszawy - Wileńskiej, w
                  przypadku gdyby znalazło się inwestora lub inwestorów którzy by współfinansowali
                  budynek usługowo-handlowo z parkingiem i poczekalnią to wydatek był by już
                  niższy. tylko musi się chcieć, a nie najpierw ktoś z urzędu miasta podpisuje
                  plan zagospodarowania przestrzennego że pomiędzy meteorologami a amfiteatrem
                  jest teren m.in. pod inwestycje handlowe a potem prezio Smogorzewski robi dobrą
                  minę do złej gry i mydli oczy protestującym emerytom z osiedla Piaski obiecując
                  że zrobi wszystko żeby nie powstał tam Kaufland, pomimo że "jego" człowiek
                  podpisywał plan zagospodarowania :]

p.s. poczekalnia w starym ratuszu... chyba wymyśliła to ta sama osoba która
                  kiedyś wymyśliła slamsy w prawie w centrum legionowa, pomiędzy pogotowiem a
                  McDonaldem, gdzie są najdroższe działki, na szczęście są już tam bloki.
                  • adamus120 Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 02.02.09, 17:17
                    Odbiegając od tematu podziału 200 tys to faktycznie legionowska stacja PKP
                    raczej chluby miastu nie przynosi. Ja bym urządził w niej "muzeum prowizorki" :)
                    www.plk.warszawa.pl/inwestycje/modernizacja-magistrali-kolejowej-warszawa-gdynia.html
                    - ciekawy link na temat modernizacji szlaku Warszawa-Gdynia.

Pomysł z poczekalnią w ratuszu może by i miał sens jeżeli byłaby tam
                    jednocześnie kasa biletowa oraz dodatkowo byłby spełniony warunek (nie do
                    spełnienia) punktualności pociągów. W dzisiejszych warunkach dosyć nerwowe było
                    by oczekiwanie na pociąg - przyjedzie za wcześniej i pozostaje gonitwa na peron :)
                  • rzecznik_um Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 04.02.09, 12:35
                    Na ostatniej sesji Rada Miasta wyraziła zgodę prezydentowi na wydzierżawienie od
                    PKP terenu na okres 20 lat, gdzie Miasto planuje budowę obiektu usługowego z
                    funkcją poczekalni. Wyjaśniam również, że plan zagospodarowania przestrzennego,
                    na podstawie którego Kaufland może wybudować na Piaskach supermarket, uchwalony
                    został w październiku 2001 r., a Roman Smogorzewski jest prezydentem od 2002
                    roku, nie uczestniczył więc w jego przygotowaniu. Jeśli dokonalibyśmy zmiany
                    przeznaczenia terenu, jego właściciel może odwołać się do sądu lub zażądać
                    odszkodowania.
                    • oz_patryk Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 04.02.09, 18:55
                      dziękuje za informacje bardzo dobrą informację dot. stacji.
                      Dziękuje również za informacje kiedy został podpisany plan zagospodarowania dot.
                      wspomnianej działki i przepraszam za niewiedzę. Wątpię jednak że kaufland od 8
                      lat posiadał tą działkę i dopiero teraz wziął się za budowę. Ciekawe w jaki
                      sposoby na inwestora wpłynęły władze aby ten przy budowie zrobił np. bariery
                      dźwiękoszczelne które tłumiły by np. rozładunek towarów z tirów w godzinach
                      nocnych. z tego co wiem nie raz straż miejska przyjeżdżała pod Globi w okresie
                      świątecznym gdy tam pracowano na 3 zmiany i przyjmowano dosyć głośno towar.
                      Kaufland nie wiem jak teraz ale do niedawna pracownicy działu przyjęcia towaru
                      pracowali od 4 w nocy. Globi gdy się budowało miało "zakontraktowane"
                      (współ)finansowanie budowy ronda przy nim. Co ma "zakontraktowane" Kaulfand?
    • dziadek_pl Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 02.02.09, 19:03
      Ciekawe pomysły ale 200 tysięcy to bardzo małe pieniądze. Niedługo
      ulica Sobieskiego , Krakowska i planowany tunel będą ulicami
      przelotowymi na Łajski. Wydaje mi się że 200 tysięcy to w sam raz na
      zrobienie sygnalizacji świetlnej koło bazaru na wysokości „ Samu „
      lub trochę dalej na rogu Sobieskiego i Parkowej.
    • psychomaszyna Przegląd prasy na temat pomnika 22.02.09 22.02.09, 18:08
      Jedna po drugiej sypią się negatywne recenzje i opinie na temat propozycji
      pomnika. Opinia publiczna chyba jednak skłania się ku zdaniu, że wykonaniu
      pomysłu jest niedobre.
      Polska The Times - tinyurl.com/c2soag
      To i Owo - tinyurl.com/ae8wgc
      • psychomaszyna TVN Warszawa 24.02.09, 23:39
        Nawet w TVN Warszawa konia pokazali
        tinyurl.com/ca49qv
      • narewa Re: Przegląd prasy na temat pomnika 22.02.09 25.02.09, 11:57
        no właśnie.wszyscy krytukują,a prezydent chyba tego nie
        słyszy.Przecież rzecznik UM czytuje nasze forum,mógłby więc
        przekazać negatywne opinie ludu.
        Ciekawe,co to za 103 osoby zapytano?Przypuszczam,ze tylko
        pracowników magistratu.
        • psychomaszyna Prezydent pewnie sam czyta 25.02.09, 13:12
          Myślę, że Prezydent Smogorzewski sam czyta forum, a także wsłuchuje się w
          sygnały płynące ze środków masowego przekazu i nie musimy prosić Pani Rzecznik o
          przekazywanie sygnałów z naszych dyskusji.

Kwestia tylko jak Prezydent wybrnie z tej sytuacji.

Kiedyś pisałem o tym, że w Muzeum Historycznym jest gipsowa (makieta)
          przedwojennego pomnika Piłsudskiego (był chyba z jakiegoś kamienia), który stał
          przed wojną w legionowskich koszarach. Pomnik jest o wiele oszczędniejszy i
          mniej ekstrawagancki w formie niż Pomnik Legionisty.
          Nadal uważam, że postawienie jego kopii byłoby znacznie lepszym pomysłem niż
          nowy, ekstrawagancki pomnik.

A tu jego zdjęcie - tinyurl.com/awxkl9
          • psychomaszyna Link do zdjęcia pomnika Piłsudskiego 25.02.09, 13:13
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,658431,1,0,880.html
        • rzecznik_um Re: Przegląd prasy na temat pomnika 22.02.09 25.02.09, 15:15
          Przepytaliśmy 103 osoby w centrum handlowym Maxim.
    • jorge_76 Re: Ciekawostka o Pomniku Legionisty 25.02.09, 13:13
      Usypać duuuuuużą górkę w Legionowie do zjeżdżania na sankach,
      zakupić taśmociąg który byłby uruchamiany sezonowo w zimę.
      Gwarantuje że dzieci z rodzicami przyjeźdżaliby z całego powiatu.
      Udostępnić sezonowo barek z ciepłymi przekąskami, mamy już pracę dla
      2 osób.

Pomnik też jest potrzebny, jednak forma zupełnie nie taka.Miałem
      nadzieje raczej na coś takiego:
      www.polishartworld.com/artists.php?lang=pl&aId=19&awId=216&aSO=1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka