toiowo.eu 05.02.09, 14:39 5 lutego w tvp2 o 23.00 w programie "Warto rozmawiać" Jana Pospieszalskiego tematem będą spółdzielnie mieszkaniowe jednym z uczestników dyskusji będzie prezes SML-W Szymon Rosiak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
higro Re: Dziś wieczorem SML-W w TVP2 06.02.09, 10:44 Widziałam... I utwierdziłam się w swoim postanowieniu totalnego bojkotu telewizji publicznej. Dziennikarstwo powinno być obiektywne. A tymczasem, aż mi się zrobiło żal przedstawicieli spółdzielni - było ich dwóch przeciwko całej gromadzie rozżalonych i sfrustrowanych (z różnych powodów) gości. A w dodatku pan Pospieszalski ewidentnie sprzyjał tylko jednej stronie. Pan Rynek, czy pani Staroń mogli wypowiadać się do woli i kończyć swoje myśli, podczas gdy panu Rosiakowi nie pozwolono nawet dokończyć zdania... Jak dla mnie żenada, nagonka i farsa medialna. Mnóstwo oskarżeń, totalne obrzucanie błotem spółdzielczości mieszkaniowej, która została przedstawiona jako zło wcielone, które trzeba zniszczyć. Przy okazji dostało się Prokuraturze, która podobno siedzi u spółdzielczych prezesów w kieszeni! Ech... Powtarzając za szanownym prowadzącym: w jakim my kraju żyjemy... Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Apokalipsa! 06.02.09, 10:55 Lucyfery lokatory i ich ofiary prezesi spoldzielni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: Apokalipsa! 06.02.09, 10:59 foamclene napisała: > Lucyfery lokatory > i ich ofiary prezesi spoldzielni ;) Może odniesiesz się jakoś bardziej merytorycznie, żebym mogła odpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Dziś wieczorem SML-W w TVP2 06.02.09, 11:51 oglądałem i pomijam strone merytoryczną, bo spółdzielcem nie jestem, więc ciężko mi się odnieść do zarzutów, ale generalnie program był beznadziejny, bo miałem wrażenie, ze prowadzący przerywał w pół zdania i tak na prawde po obejrzeniu programu to nie wiem dalej o co chodzi? Każdy powiedział, pokrzyczał, ucieli mu w połowie i tyle... Ale z tego co już ten program kilka razy oglądałem to zawsze tam tak wszystkim ucinają w połowie. Chyba prowadzący chce do głosu dopuścić zbyt dużo osób i efekt taki, że jak ktoś chce powiedziec cos sensownego, odpowiednio naswietlajac temat, to mu sie przerywa w 1/3 wypowiedzi, mowiac ze zaraz do tego wrocimy a nie wracamy.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Dziś wieczorem SML-W w TVP2 06.02.09, 14:23 A ja bym proponował oddzielić sprawę jak prowadzony był program przez redaktora Pospieszalskiego od tego jakim sprawom był poświęcony. Mimo licznych dziennikarskich usterek, to wyglądało to znacznie lepiej od programów spółdzielczej LTV, bo mogły się wypowiedzieć dwie strony, a nie tylko jedna: władze spółdzielni. Widać, że problem jednak jest, bo na ostatnie spotkanie w Ratuszu pofatygowało się przecież aż 600 osób (podobno rozdano 2,5 tys. ulotek), gdy zazwyczaj na wszystkich zebraniach spółdzielczych nie przychodziło więcej niż 200 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: Dziś wieczorem SML-W w TVP2 06.02.09, 14:52 Jesteśmy zgodni przynajmniej co do jednego: jakiś problem z pewnością jest! Chociaż moim zdaniem tak wiele osób przybyło do Ratusza, bo sądziło, że będzie to spotkanie dotyczące głównie podwyżek czynszów, a okazało się, że problem, który interesował większość został totalnie zmarginalizowany. Przypuszczam, że większość (tak jak i mnie) cała reszta tematów wcale nie interesowała. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 14:11 Każdy może obejrzeć w Internecie i sam sobie wyrobi zdanie preview.tinyurl.com/bwcdd3 Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 15:03 Widziałem ten "szoł" i muszę powiedzieć, że poza typowym stylem prowadzenia przez p. Pospieszalskiego, to nawet przy racji po stronie przeciwników spółdzielni, to spór medialnie wygrał prezes Rosiak i ten drugi gościu. Nie pluli się, nie krzyczeli, umieli się po polsku i spokojnie wypowiedzieć. Ich oponentów zjadła trema. Nie wierzę, że nie ma w ich otoczeniu kogoś, kto spokojnie, merytorycznie, bez podniecania się wypunktowałby Rosiaka. A tak szansa została zmarnowana (tym bardziej, że 'grali u siebie', bo prowadzący był żenująco stronniczy, a jego podsumowanie żałosne, bo równie dobrze mógł je wygłosić zamiast programu i puścić innego, np. jakieś reklamy). Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 15:18 Pan Rynek wypowiadał się całkiem merytorycznie i składnie, a prezes Rosiak nie odniósł się do jego zarzutów. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 17:13 Czytaj ze zrozumieniem - napisałem, że Rosiak wygrał medialnie. To stary wyga i wie, kiedy przemilczeć, kiedy się uśmiechnąć itp. Jeśli po drugiej stronie ma człowieka, który nawet ma rację, argumenty, ale nie potrafi tego w chłodny sposób przerobić na sukces, to sorry. Z całego chaosu wypowiedzi p.Rynka zapamiętałem tylko tą o ulotkach i że go nie wybrali, a chciał. O wiele lepsze wrażenie zrobił na mnie b. prezes spółdzielni z Warszawy (chociaż też się trochę denerwował i jąkał). Prawie wszystko co powiedział można było odnieść do SMLW i takimi zarzutami zaatakować Rosiaka, wtedy by się spocił przy odpowiedzi. To były konkrety. Dodać trzeba było jeszcze pytanie o deweloperkę, o poziom podwyżek (Rosiak tak zręcznie wplótł to w wypowiedź, że wyszło, że on tych podwyżek nie chciał, bo to była konieczność, ale walczy o obniżki, bo tak dba o członków itp), o sposób wyłaniania firm podwykonawczych (prywatne firmy robią już chyba wszystko za spółdzielnię), o dogęszczanie. Punkt po punkcie, powołując się na konkretne przykłady, liczby itp. Popieram tych ludzi, ale dla mnie, to oni tą debatę przegrali (w najlepszym wypadku zremisowali), bo nie potrafili ostudzić emocji, było ich za dużo i zabrakło im profesjonalizmu. Szkoda, ale może następnym razem Rosiak ich nie doceni, a oni wyciągną wnioski i go zaskoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 17:26 Do niektórych trafia chłodna argumentacja, a do niektórych rozpalone emocje. Wygrał medialnie w Twoim przekonaniu, a jak jest naprawdę - trzeba byłoby spytać szerszej publiki. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 22:19 ta autentycznosc "przegramnych" nie jest bez znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 22:16 zgadzam sie z przedmowca wystapienie pana Sławomira udane Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 22:41 foamclene napisała: > zgadzam sie > z przedmowca wystapienie pana Sławomira udane --- nie mam nic wspólnego z tą spółdzielnią, ale odebrałem wystąpienie P. Sławomira jako oszczercze - choćby ze względu na wygłoszenie zarzutu popełnienia trzech przestępstw przez zarząd, co nie zostało potwierdzone sądownie. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 06.02.09, 23:01 no co jak co, ale sady mamy niezawodne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teborsuk Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 07.02.09, 19:33 foamclene napisała: > no co jak co, ale sady mamy niezawodne ;) --- to prawda; tyle tylko, że nie na temat; Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Każdy może obejrzeć w Internecie - link 08.02.09, 05:15 Szkoda, że w najnowszej odsłonie To i Owo w Internecie nie ma zacytowanych zarzutów wobec władz SML-W podnoszonych przez pana Łabędę, które ukazały w papierowym wydaniu tygodnika. Myślę, że wówczas osoby stojące po przeciwnej stronie niż władze spółdzielni nie byłyby oceniane jako działające chaotycznie. Oglądałem ostatnią relację w LTV ze spotkania spółdzielców w Ratuszu, organizowanego przez p. Rynka. Nie jest to popis obiektywności i moim zdaniem program Pospieszalskiego pod tym względem był znacznie bliższy ideału. Odpowiedz Link Zgłoś
pawbrzez Re: w Internecie "Warto rozmawiać" - wideo 07.02.09, 02:02 Warto rozmawiać - Uwłaszczenie mieszkań spółdzielczych, 05.02.2009 www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/warto-rozmawiac/wideo/uwlaszczenie-mieszkan-spoldzielczych-05022009 Mieszkanie Twoje czy prezesa?, 15.01.2009 www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/warto-rozmawiac/wideo/mieszkanie-twoje-czy-prezesa-15012009 Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Ankieta :) 08.02.09, 20:51 znalazlam dzis w skrzynce zabawna ankiete o ktorej wypelnienie prosi spoldzielnia :) trzy propozycje dotyczace FR... co jenda to lepsza ;) dostaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamazlegionowa Re: Ankieta :) 08.02.09, 23:06 najbardziej wzruszyło mnie uzasadnienie drastycznych podwyżek: -ambitnymi planami - bardzo dobry stan polskiej gospodarki w 2008 (jakoś nie przypominam sobie 30% podwyżki wynagrodzenia ;) a zwłaszcza takich podwyżek rent i emerytur...) ale użalając sie nad losem emerytów i rencistów i wobec wszechogarniający kryzys SMLW proponuje teraz 3 opcje (dotyczy bloków 13,14,15,16,23,25,28,30,36,37,38,39) OPCJA nr 1 0,88zł/m2 minimum najpotrzebniejsze remonty... (aby mury nie runęły) 1,85 + 0,70 cały zakres remontów + docieplenie wg harmonogramu 1,20+0,45 ograniczenie do niezbędnego zakresu rzeczowego remontów wraz z przesunięciem częsci prac dociepleniowych w 2010 roku i 11.02 zebranie dla mieszkanców wymienionych bloków o godz 18.00 Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: Ankieta :) 09.02.09, 13:07 mamazlegionowa napisała: > najbardziej wzruszyło mnie uzasadnienie drastycznych podwyżek: > -ambitnymi planami > - bardzo dobry stan polskiej gospodarki w 2008 (jakoś nie przypominam sobie 30% > podwyżki wynagrodzenia ;) a zwłaszcza takich podwyżek rent i emerytur...) Z tego co pamiętam poprzednia podwyżka FR była w 2001 (albo nawet w 2000 r.). Jeżeli przyjąć, że był to 2001 rok, to od tego czasu do 2008 roku najniższa emerytura wzrosła o 20%. W tym czasie legionowskie PWK podniosło opłatę za wodę i ścieki z 3,58 zł/m3 na 6,31 zł/m3 - czyli o ponad 75% Energia elektryczna - mam tylko dane dotyczące opłaty stałej - z 3,51 zł/m-c wzrosła do 12,22 zł/m-c - co daje wzrost o ponad 300%. Mogłam popełnić błędy w obliczeniach, za co przepraszam. Nie jestem niestety matematycznym orłem. Jeżeli chodzi o mnie to jestem zadowolona z tego, że mogę wyrazić swoje zdanie, choćby za pomocą ankiety, o tym, ile chcę płacić na FR. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Ankieta :) 10.02.09, 14:51 wydaje mi sie ze to nie wysokosc FR jest problemem tylko to w jaki sposob pieniadze ktore placilismy przez 30 lata zostaly "rozgospodarowane" dlaczego poza malowaniem scian klatek schodowych za te grube miliony w moim bloku nie przeprowadza sie zadnych remontow informuja nas tylko w gablocie, ze jak bedizemy sadzic z duze kupy to kanalizacja nie da rady i zeby rozwaznie podchodzic do tego co nia spuszczamy... nie wspomne o instalacjach elektrycznych zagrazajacych bezpieczenstwu, odpadajacych kawalach plyt betponowych od strony balkonow winadach na slowo honoru w ktorych naprawa dziur podlogowych sprowadza sie do przybicia na nie nowej wykladziny o oknach, ktore powinny byc czescia elewacji i podlegac wymianie z FR na ktory lozylam przez 30 lat poza malowaniem i wymiana peknietych szyb na blachy od 30 lat zaden remont w moim boku nie byl przeprowadzony gdzie sa te pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
mamazlegionowa Re: Ankieta :) 10.02.09, 19:49 foamclene, czy mieszkamy w tym samym bloku?? mnie dziwi kolejnośc i zakres remontów. Dlaczego jedna bloki (np wszystkie z Norwida) sa ocieplone, inne sa ocieplone i mają wymienione wszystkie instalacje a inne w tym mój blok był tylko malowany w środku :( Chyba w moim bloku żaden działacz smlw nie mieszka ;( Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Ankieta :) 10.02.09, 21:42 o mysle, ze takich "blizniaczych" :) blokow jest sporo w glebi osiedla ktorych z glownych ulic juz ich nie widac :) Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: znów SML-W w TVP 12.02.09, 14:46 wyczytałam na stronie To i Owo,że znów TVP pokaże naszą SMLW.W środę,16 lutego,19,05 w TVP 3.Obejrzymy to. Odpowiedz Link Zgłoś
toiowo.eu Re: znów SML-W w TVP 12.02.09, 15:20 Dokładnie: "Program „Teraz Mazowsze” zostanie wyemitowany na antenie TVP3, w środę 18 lutego o godz. 19.05. Cały artykuł: toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1659&Itemid=269 Odpowiedz Link Zgłoś
mamazlegionowa Re: znów SML-W w TVP 12.02.09, 19:34 za tym artykułem... "Ludzie wypomnieli prezesowi, że nie mieszka w spółdzielni. - Jestem spółdzielcą, tylko mieszkam w domu – odpowiedział prezes. - Spółdzielnia zbudowała panu dom? – pytała prowadząca program. - Spółdzielnia zbudowała wiele domów dla takich osób, które chciały zamienić mieszkania na domy – tłumaczył prezes." czy ja dobrze rozumiem że prezes Rosiak mieszka w domu, który wybudowała mu SMLW?????? Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: znów SML-W w TVP 12.02.09, 21:14 to te domy na Listopadowej,ale kto je budował,nie wiem..Pewnie za to sąsiedztwo jest wybrane. Odpowiedz Link Zgłoś
higro Re: znów SML-W w TVP 13.02.09, 07:53 Ze strony SML-W: "osiedle Listopadowa – 38 trzypoziomowych domów jednorodzinnych. Domy są szeregowe lub bliźniacze. Każdy składa się z trzech części: piwnicy, parteru oraz piętra. Dodatkowo w budynku znajduje się garaż, który pomieści dwa samochody osobowe. Łącznie z piwnicami, domy mają powierzchnię od 230 do 300 m2. osiedle Grzybowa – 33 budynki jednorodzinne w zabudowie szeregowej w Legionowie; każdy z budynków ma powierzchnię około 75 metrów kwadratowych oraz miejsce na samochód pod wiatą" Poza tym są jeszcze domki na osiedlu Przylesie w Jabłonnie, za blokami budowanymi przez Spółdzielnię. Chyba też około trzydziestu. Czyli razem ponad setka domów. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: znów SML-W w TVP 13.02.09, 09:07 Może nie na temat, ale jak powstawały domy na Listopadowej, to można było je kupić bez żadnych problemów. Owszem, te najlepsze były już zajęte, ale nie było tak, że mieszkania tam zdobywała jakaś klika lub inna grupa trzymająca władzę. Sam się interesowałem, to wiem (ale na szczęście znalazłem inne miejsce). Prezydent Legionowa, z tego co wiem, też nie mieszka w Legionowie. Podobnych przypadków można znaleźć na pęczki w całym kraju. Jak ktoś się dorobi, to ucieka z bloków, gdzie pieprz rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga90 Znów SML-W w TVP - dzis w TVP3! 18.02.09, 13:53 Dzisiaj w środę 18 lutego o godz. 19.05 w programie „Teraz Mazowsze” na antenie TVP3 zostanie wyemitowany dalszy ciąg dyskusji spółdzielców z Legionowa z prezesem ich spółdzielni. Dyskusja rozpoczęła się w programie "Warto rozmawiać" J. Pośpieszalskiego i może być bardzo ciekawa, bo przecież nic sie chyba w społdzielni nie zmieniło! Gorącą konfrontację zorganizowali w poniedziałek 9 lutego br. w Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko-Własnościowej w Legionowie autorzy programu „Teraz Mazowsze”. Podczas kręcenia materiału prezes Szymon Rosiak musiał wysłuchać co mieszkańcy sądzą o jego kilkunastoletnich rządach w spółdzielni. Główne zarzuty: drastycznie podniesione czynsze, zaniedbanie remontów, brak informacji o działaniach spółdzielni, zmanipulowane wybory. Mieszkańców ciekawiło też, ile prezes zarabia i kto zbudował dom, w którym mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Czegos nie rozumiem? 18.02.09, 19:40 w cznszu mam wyszczegolnione oplaty: min: eksploatacja podstawowa ok 100zl fundusz remontowy/remonty bierzace ok 100zl nastepnie docieplenia budynkow ok 40 zl a babon z rady nadzorczej w programie "teraz mazowsze" z dnia dzisiejszego straszy nas ze jak nie zgodziny sie na oplate za docieplenie/podwyzke to zadne prace remnotowe nie beda wykonywane no chyba, ze "po wybuchu gazu", "i niech sie bloki/legionowo rozsypie" ??? napisalabym brzydkie slowo, ale mnie wytna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jaga90 Re: Czegos nie rozumiem? 18.02.09, 23:17 Przecież to bardzo proste - babaon z rady nie może mówić inaczej niż chce prezes Rosiak! Ja natomiast nie rozumiem, dlaczego na osiedlu Jagiellońska przez tyle lat nie robiono dociepleń i osobę ponoszącą za to odpowiedzialność powinno się wywalić ze spółdzielni! Bo teraz na skutek tych wieloletnich zaniedbań ludzie będą bulić za ogrzewanie jak za zboże. tez nie zrozumialem wypowiedzi jednego ze spóldzielców dlaczego prezes Rosiak kilka lat temu stanowczo sprzeciwiał się dociepleniom i jaki miał w tym interes. Może ktoś wie coś więcej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: Czegos nie rozumiem? 19.02.09, 12:18 ups... ja w swojej naiwnosci mysllam, ze babon z rady nadzorczej reprezentuje nasze interesy mowa byla takze o dwoch zaprzepaszczonych szansach na uzyskanie "dofianansowania" (najpierw od rzadu, a teraz z unii) gdyby nie te ZANIEBANIA obowiazkow ludzi za to odpowiedizlanych prawdopodobnie teraz nie byloby sparwy jakim cudem tak nieudolni ludzie nadal pelnia swoje funcje? Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: Czegos nie rozumiem? 19.02.09, 13:01 oni są bardzo udolni,ale dla siebie. A we wczorajszej audycji baaaaaardzo podobało mi się wystąpienie mężczyzny w sprawie wyciętych drzew.Widocznie nie tylko mnie ta sprawa leży na sercu. Odpowiedz Link Zgłoś