Dodaj do ulubionych

świadectwo energetyczne

20.02.09, 19:10
Witam,
Czy ma ktoś może doświadczenia ze świadectwem, czy certyfikatem energetycznym? Czy jest w Legionowie ktoś, kto zrobi mi ten ,jakże niezbędny, dla prywatnego domku dokument ? A może już znacie ceny ta tą tytaniczną pracę (gotowe programy znalazłem na sieci - za darmochę, tylko za możliwość wydruku trzeba coś tam dopłacić) ?

Pytam poważnie...
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: świadectwo energetyczne 20.02.09, 19:22
      No samemu to mozna sobie wydrukowac i powiescic w kiblu ;)

www.eswiadectwa.pl/artykuly/34-audyt-i-swiadectwa-energetyczne-budynkow/78-kto-moe-wystawi-wiadectwo-energetyczne-budynku.html
      • godgod Re: świadectwo energetyczne 20.02.09, 21:19
        Samemu, czy zrobionemu przed specjalistę, to i tak tam jest jego miejsce. Niestety jest to potrzebne, żeby zakończyć budowę.
        Może ktoś jeszcze 'ma jakąś wiedzę' (jak to mówią nasi politycy)?
        • mamazlegionowa Re: świadectwo energetyczne 20.02.09, 21:29
          chyba czas iśc na kurs, skoro jest popyt :)
          • madziulec Re: świadectwo energetyczne 20.02.09, 22:49
            Świadectwo energetyczne budynku, zgodnie z ustawą z dnia 19 września 2007r. o
            zmianie ustawy - Prawo Budowlane, może sporządzać osoba która:

* posiada pełną zdolność do czynności prawnych;
            * ukończyła co najmniej studia magisterskie, w rozumieniu przepisów o
            szkolnictwie wyższym;
            * nie była karana za przestępstwo przeciwko mieniu, wiarygodności
            dokumentów, obrotowi gospodarczemu, obrotowi pieniędzmi i papierami
            wartościowymi lub za przestępstwo skarbowe;
            * posiada uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności
            architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej lub instalacyjnej albo...
            * odbyła szkolenie i złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin przed ministrem
            właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej

Banalne 1790 zl do tego i juz ;)))

Co za problem.
            • roxy361 Re: świadectwo energetyczne 20.02.09, 23:43
              o ile dobrze pamietam, w ostatnim To i Owo, ogłasza się pan z taką
              usługą.
              • roberto501 Re: świadectwo energetyczne 22.02.09, 14:03
                Z tego co ja wiem to przy odbiorze domu jeżeli nie jest na sprzedaż nie trzeba
                robić żadnego świadectwa. A tak naprawdę to nikt nie wiem jak ma wyglądać taki
                wzór świadectwa (protokołu).
                A jeżeli chodzi o kury to i tak jest paranoja do egzaminu końcowego możne
                przystąpić tylko mgr, inż już nie. A żeby śmieszniej było może być to magister
                po polonistyce. A wiec życzę powodzenia jeżeli taki osoby mogą to robić. Ale to
                tylko jest Polska. Ustawa weszła w życie.
                • w.iwo Re: świadectwo energetyczne 22.02.09, 17:14
                  wpadnij na forum muratora, tam będziesz miał bieżące wieści w grupach
                  budowlanych, zerknij też na forum tematyczne gazety, pozdrawiam
                • godgod Re: świadectwo energetyczne 22.02.09, 18:00
                  Też tak myślałem, ale okazało się, że przy odbiorze musi być. Musi być też przy sprzedaży, ale nikt nie przewidział kar za brak i każdy ma to w poważaniu. A przy odbiorze jak nie ma, to nie ma odbioru.

roberto501 napisał:

> Z tego co ja wiem to przy odbiorze domu jeżeli nie jest na sprzedaż nie trzeba
                  > robić żadnego świadectwa. A tak naprawdę to nikt nie wiem jak ma wyglądać taki
                  > wzór świadectwa (protokołu).
                  > A jeżeli chodzi o kury to i tak jest paranoja do egzaminu końcowego możne
                  > przystąpić tylko mgr, inż już nie. A żeby śmieszniej było może być to magister
                  > po polonistyce. A wiec życzę powodzenia jeżeli taki osoby mogą to robić. Ale to
                  > tylko jest Polska. Ustawa weszła w życie.
                  • ralphie Re: świadectwo energetyczne 23.02.09, 09:48
                    Pierwsze słyszę o takim świadectwie. Jedyne co z "elektryczności" starostwo
                    chciało zobaczyć to oświadczenie wykonawcy elektryka o zgodności wykonania z
                    blah blah blah oraz kopię zaświadczenia, ze posiada odpowiednie uprawnienia i
                    należy do izby rzemieślników, czy jakoś tak... i bodajże umowa z ZEWT do wglądu.
                    A wszystkie te dokumenty otrzymałem przy załatwianiu przydziału mocy, czyli
                    umowa zz ZEWT, koszt 300zł. Czyżby coś się zmieniło?
                    • ralphie Hmm, zmieniło się 23.02.09, 10:02
                      Z muratora
                      • ralphie Sorki :) 23.02.09, 10:10
                        Energetyka mi się źle skojarzyła :)
    • oz_patryk Re: świadectwo energetyczne 23.02.09, 10:09
      z tego co kojarzę to jest niewielka luka w prawie związanym ze świadectwami
      energetycznymi, jest jednak ona do sprawdzenia u fachowców. Świadectwo ponoć
      musi posiadać:
      - nowy dom/mieszkanie,
      - lokum sprzedawane przez biuro pośrednictwa (obojętnie czy nowe czy stare),
      jeżeli sprzedajesz jako osoba prywatna , kupcem też jest osoba prywatna
      świadectwa ponoć posiadać nie musisz. tak troszkę jak ze sprzedażą i kupnem
      samochodu, pomimo że samochód sprzedałeś/kupiłeś za jakąś kwotę od osoby
      prywatnej jako osoba prywatna to i tak w umowie kupna sprzedaży wpisujesz
      najniższą katalogową żeby zapłacić mniejszy podatek w US.

Nie ma również jeszcze jednoznacznie powiedziane i udokumentowane jasno w prawie
      jakimi kwalifikacjami musi wykazać się osoba wystawiająca świadectwo
      energetyczne. Wiadomo że osoba która robi nadzór budowlany musi mieć ukończone
      studia budowlane lub sanitarne (lub inne jasno wymienione w ustawie), musi zda
      państwowy egzamin i należeć do izby budowlanej. w przypadku świadectw
      energetycznych nie wiadomo jaką edukacje trzeba ukończyć i nie wiadomo jakie
      egzaminy trzeba zdać, "izba energetyczna" dopiero się tworzy.
      • qrde_balans Re: świadectwo energetyczne 25.02.09, 17:44
        Dla waszej informacji - kwestia wymogów dotyczących osób, które w zamierzeniu
        mają wystawiać świadectwa budziła od początku wiele kontrowersji - w
        przeważającej części dotyczyły one absurdalnego wymogu posiadania tytułu mgr.
        Skutek był taki, iż w teorii ludzie np. po znawstwie literatury afgańskiej mogli
        po egzaminie wystawiać certyfikaty, a inż. z wieloletnim doświadczeniem nie
        dostawali takich uprawnień. Niemniej, jak na naszych, problem dość szybko
        dostrzeżono: www.cire.pl/item,38625,1.html

Btw, do tej pory było określone jakimi kwalifikacjami musi leigtymować się
        certyfikator. Sęk w tym, że nie trafiono z tym.

Dzisiaj wyszło. Nie wiem, czy ktokolwiek tutaj planował się tym zajmować? Rzecz
        na razie w toku, ale na rynku już sporo się dzieje. Same certyfikaty można
        przecież wykorzystywać optymalizacyjnie.
    • vlad4 Re: świadectwo energetyczne 31.07.09, 09:29
      Wejdź na pod jeden z adresów w stopce - ogłoś się tak a grwarantuje że oferty
      zaczną spływać lawinowo.

--
      certyfikat energetycznywarszawa
      świadectwa energetycznewarszawa
    • laa123 Re: świadectwo energetyczne 31.07.09, 13:00
      może to zrobic każdy kto ma uprawnienia budowlane. koszt 500-1000
    • krzysztof1974 Re: świadectwo energetyczne 14.07.23, 01:13
      oj nie korzystaj z takich programow, bo nic ci nie dadzą i sa niezgodne z prawem :/ generalnie to musi zrobic osoba, ktora ma uprawnienia do tego. najlepiej wejdz tu i wszystkiego się dowiesz: swiadectwo24.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka